KORONA GÜNLÜKLERİ 12 EKİM 2020

GÜNDEM

  • Yazar, şair, işçi, akademisyen ve birçok yurttaş, Ermenistan-Azerbaycan arasından Dağlık Karabağ’da yaşanan çatışmaların durdurulması için “Savaşa, nefrete, düşmanlığa hayır. Barışa evet” başlığıyla yazılı açıklama yayımladı.
  • İstanbul Tabip Odası, Büyük Kongre delegesi Dr. Tahsin Çınar’ın kendisine ait olmayan bir hesabın yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek gözaltına alındığını duyurdu.
  • Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi acil servisinde, hasta ve yakınlarına maske uyarısı yapan doktor şiddete maruz kaldı.
  • Covid-19’a karşı yeni umut: 100 yıllık BCG aşısı deneniyor. 1921 yılında geliştirilen ve tüberkülozun yanı sıra diğer enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlayabileceğine dair kanıt bulunan BCG (tüberküloz) aşısı , İngiltere, Avustralya, Hollanda, İspanya ve Brezilya’da toplam 10 bin gönüllü üzerinde deneniyor.
  • İzmir’de sahte içki nedeniyle ölenlerin sayısı 11’e yükseldi.
  • Koronavirüs pandemisi nedeniyle Mart ayından beri uzaktan olarak devam eden okullarda, pek çok sınıf bugün ders başı yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı, yüz yüze eğitime geçişte ana sınıfı ve birinci sınıfların belirli günlerde okula gittiği ilk aşamanın ardından, ikinci aşamayı da bugünden itibaren uygulamaya koyuyor. İlkokulda 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıflarda, ortaokul 8’inci sınıf, lise hazırlık ve 12’nci sınıflarla, özel okullarda, köy okullarının tüm kademelerinde ve özel gereksinimli öğrencilerin tüm kademe ve sınıf düzeylerinde yüz yüze eğitim bugün başlıyor.

MEVCUT DURUM – SALGININ KONTROLÜ – SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI

  • Dünya genelinde toplam vaka sayısı 37.7 milyonu geçti. Haftanın ilk günü bittiğinde 38 milyonu göreceğiz. Hafta sonu 40 milyon vaka sayısı da bizleri şaşırtmayacak. Uusal sınırları kontrol altına almakla pandemi kontrol altına alınmayacağı aşikar. Pandemi bizleri küresel dayanışmaya çağırıyor.
  • Hafta sonu alıştığımız yeni vaka sayısındaki düşüşe rağmen son 24 saatte 278 binin üzerinde kişide Covid-19 tespit edildi.
  • Yeni vaka bildirimi yüksek olduğu 10 ülke şöyle: Hindistan (67.8 bin), ABD (41.9 bin), Fransa (16.1 bin), Rusya (13.6 bin), İngiltere (12.9 bin), Arjantin (10.3 bin), Kolombiya (8.6 bin), Belçika (8 bin), Hollanda (6.4 bin) ve İtalya (5.5 bin).
  • Avrupa’da pandemi tırmanışını sürdürdü. Günlük vaka bildirimi 90 binin üzerinde. Dünya sıralmasınında da yer alan 6 ülkenin yanısıra Ukrayna (4.8 bin), Polanya (4.2 bin), Çekya (3.1 bin), Romanya (2.9 bin) ve Almanya (2.8 bin) ile yeni vaka sayısının yüksek olduğu ülkeler oldu.
  • Küresel aktif vaka sayısında da artış devam ederek 8.3 milyonu geçti. Bulaştırma potansiyeli artıyor, pandemi daha da büyüyecek görünüyor.
  • Resmi istatistiklere göre Türkiye’de son 24 saatte 1,502 yeni hasta tespit edilirken 59 kişi hayatını kaybett Aktif hasta sayısı 32 bin 339 ve ağır hasta sayısı 1,411 olup hala yüksek hızda devam ediyor. Test sayısı 109 binin üzerinde.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu ayın 15’inden itibaren semptom göstermeyen ancak bakanlığın günlük verilerinde yer verilmeyen Corona virüsü vaka sayılarını da paylaşacaklarını açıkladı.
  • Karabük Valisi Fuat Gürel, kentte son 1 haftada görülen vaka artışının yoğun bakımda yatan hasta sayısını arttırdığını açıkladı.
  • Menemen Cezaevi’nde korona salgınından dolayı vakaların arttığını ve bugün altı kişinin hastaneye kaldırıldığını belirten HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, yetkililerden cezaevleri ile ilgili şeffaf bilgi aktarılmasını istedi. Gergerlioğlu, haziran ayından beri veri paylaşılmadığını hatırlattı. Menemen Cezaevi’nde vakaların attığını dile getiren Gergerlioğlu, “Orada bir hastane var ama kalabalık koğuşlarda yaşıyorlar. 10 kişilik koğuşlarda yaklaşık 30 kişi kalıyor. Koğuşların çoğu hijyenik değil. Sincan, Elazığ, Kastamonu gibi cezaevlerinde de benzer durumlar söz konusu” dedi.
  • Türkiye seyahat sınırlaması uygulamayan 8 ülkeden biri. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) “dünyada uygulanan seyahat sınırlamaları” ile ilgili haritasında, sınırlama uygulamayan 8 ülke arasında Türkiye de yer alıyor. Türkiye’ye yapılan uçuşlar kapsamında gelen yolculardan test yaptırmaları istenmiyor. Kişilerin kendilerini bazı diğer ülkelerde olduğu gibi karantinaya alma zorunluluğu da yok. Ancak havalimanları Haziran ayında yeniden faaliyete geçerken dile getirilen önlemler arasında, havalimanlarında gelen yolculara test yapılması da vardı.
  • Rusya’da bir gün içinde 13 bin 634 yeni Corona virüsü vakası tespit edildi. Ülkede günlük vaka sayısı, salgının başından beri 13 bini hiç geçmemişti. Rusya’da toplam vaka sayısı 1.3 milyona dayandı, toplam can kaybı ise 22 bin 600 civarında.
  • Avustralya ulusal bilim kurumunun araştırması, koronavirüsün sanılandan daha uzun süre hayatta kaldığını öne sürüyor. Covid 19 hastalığına neden olan koronavirüsün, kağıt para, telefon ekranı ve paslanmaz çelik ürünler üzerinde 28 gün bulaşıcılığını koruyabildiğini ortaya koydu. ABD Hastalık Kontrol Merkezi de yüzeyden bulaşma yaşanmasının olası olduğunu açıklamıştı ancak bu yolla bulaşmaların çok daha az olduğu düşünülüyor. ABD Hastalık Kontrol Merkezi de yüzeyden bulaşma yaşanmasının olası olduğunu açıklamıştı ancak bu yolla bulaşmaların çok daha az olduğu düşünülüyor.
  • İngiltere’de üç aşamalı yeni bir önlem planı uygulamaya giriyor. Ülkenin kuzeyindeki Liverpool kentine, bu yeni önlem planı çerçevesinde, en sert sınırlamaların getirilebileceği belirtiliyor. Kentteki restoranların, paket servis dışında kapatılacak. Üçüncü aşamanın devreye sokulacağı Liverpool kentinde, bir ev halkı ancak belirledikleri diğer bir ev halkı ile sosyalleşebilecek. Ulaştırma, okul, iş ve transit geçiş özelinde sınırlanacak. Kent dışından kişilerin şehirde kalışına izin verilmeyecek. Daha düşük seviyede olan iki numaralı aşamada ise insanlardan kilit önemde olmayan ulaşımı sonlandırmaları istenecek. Yine bir ev halkı ancak belirledikleri bir başka ev halkıyla sosyalleşebilecek. Birinci aşama ise, şu anda İngiltere’de ulusal çapta uygulanan sınırlamaları içeriyor. Buna göre farklı evlerden en fazla altı kişi kapalı ya da açık ortamda bir arada olabiliyor. Barlar ve restoranlar akşam 10’da kapatılıyor.
  • Hollanda’da yoğun bakım araştırması: Koronavirüs hastalarının çoğu Batılı olmayan göçmenler bulunuyor. Amsterdam Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesi şefi Armand Girbes’in, 4 büyük kentteki Covid -19 hastalarına ilişkin açıklaması ırkçılık tartışmalarını alevlendirdi. Girbes “Şu anda ağırlıklı olarak Batılı olmayan geçmişe sahip hastalarımızın olması çarpıcı. Bu da onların Hollandaca dilini tamamen konuşmadıkları anlamına gelir” dedi. Girbes, Hollanda’da yaşayan ama Hollandaca dilini iyi konuşmayan kişilerin, koronavirüs konusunda daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu gruplara ulaşmak için elimizden geleni ne kadar iyi yaptık?” diye sordu. Hollandalı uzmana göre, Batılı olmayan göçmenlerin çoğunlukla geniş ailelerde yaşaması da, hastalığın artmasında önemli bir etken. Girbes, enfeksiyonlar ve hastalığın daha ciddi seyrinin, göçmenlerin yanı sıra düşük eğitim ve gelir düzeyine sahip Hollandalılar arasında da yaygın olduğuna işaret etti. Ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders hükümetten açıklma istedi: “Yoğun bakım servisleri esas olarak bizim dilimizi konuşmayan ve kurallara uymayan Muhammed veya Fatma tarafından meşgul edildiği için Henk ve Ingrid’in kanser, kalp yetmezliği veya diğer hastalıklarla ilgili tedavileri yeniden erteleniyor mu? Bu doğru mu?”
  • Çinli bilim insanları, korona virüsünü şoklama yöntemiyle dondurup bugüne kadarki en yüksek çözünürlüklü ‘fotoğrafını’ çekti. Bu görseller üzerinde ABD’de yapılan araştırmalar ise virüsün insan vücuduna tutunmak için kullandığı çıkıntılı proteinlerin sabit değil esnek olduğunu ilk kez ortaya koydu.

TOPLUMSAL MÜCADELE– SAĞLIK MUHALEFETİ

  • Eğitim-Sen, Dünya Kız Çocukları Günü sebebiyle “Benim sesim, eşit geleceğimiz…” başlıklı bir açıklama yayımladı. Açıklamada çocukların okulların kapalı ve uzaktan eğitim olduğu dönemde evde, tarlada çalıştığına dikkat çekildi, “Okulların açılacağı dönemde kız çocuklarının okula dönüş oranları düşebilir” ifadelerine yer verildi
  • HDP’den Hatay’daki yangına ilişkin açıklama: ‘Orman yangınlarının sorumlularını  Ormanlık alanlar yandıktan sonra o topraklarda yükselen otelleri ve villaları; açılan maden ve taş ocaklarını, kısacası rant uğruna ülkenin geleceğini yakan anlayışı unutmuyoruz.’
  • Erdoğan Şişecam’da grevi yasakladı, Petrol-İş tepki gösterdi: “Grev hakkının fiilen ortadan kaldırıldığının yeni bir kanıtı. İşçi sınıfının grev hakkı elinden alınmıştır. Bu yasakçı anlayış, demokrasi ve sosyal hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığı gibi emekçilerin iş ve ekmek mücadelesine de ket vurmayı amaçlamaktadır”
  • Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılmak istenen düzenlemenin kamu yararına değil, sermaye gruplarının çıkarlarını öncelediğini söyledi. Teklif içerisindeki 5346 Sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun maddesinde yapılan değişiklikler arasında, “Atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan ürünler” ifadesinin yenilenebilirlik kavramıyla çelişmekte olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu maddenin işlenmesi halinde pek çok çevresel ve sağlık sorununa yol açabileceği ifade edildi. . Açıklamada, “Ayrıca kaynak türü ve teknolojisi ne olursa olsun, doğaya ve insan sağlığına zarar veren, toplumsal yaşamı olumsuz etkileyen yenilenebilir enerji üretim tesisleri Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamından çıkartılmalıdır” denildi.
  • Sendikacılardan AB’ye ‘Amazon’u araştırın’ başvurusu. 15 Avrupa ülkesinden sendika temsilcileri, AB kurumlarına yazdıkları dilekçeyle online ticaret tekeli Amazon’un çalışanlarını gözetlemek amacıyla başvurduğu yöntemlerin araştırılmasını istedi. Sendikacılar Amazon’un işçilerin diyaloglarını, ilişkilerini gözetleyerek örgütlenmelerini engellemek istediğini savunuyor.

JİN

  • Sanatı doğuran kadınlar: Metal Kolektif. Kolektif bir hikayenin karakterlerini sıralayacak olursak kimisi anne, kardeş, öğretmen, hemşire gibi pek çok meslek guruplarından kadınlar. Tekdüze işlerinin yanı sıra üretmek için sanatın kapılarını aralayan 15 kadın. Her birinin ayrı bir hayat hikayesi olsa da onlar kadın ve yaratıcılık paydasında buluş Kadınlar olarak kolektifleşmek ve üretmek. Hiçbir erk gücüne dayanmadan kendi öz güçleri ile kendi hayal ettiklerini bir forma dönüştürmek. İşte Metal Kolektif, bu şiar ile doğdu. (http://yeniyasamgazetesi2.com/sanati-doguran-kadinlar-metal-kolektif/)

YENİ YAŞAM

  • Sanat ve Hayat son sayısını ‘33 Düş Yolcusu’na ayırdı. Suruç’ta DAİŞ’in saldırısında yaşamını yitiren 33 kişinin anılarını ve mücadelelerini yaşatmak amacıyla başlatılan “Suruç için üret” kampanyasını işleyen Sanat ve Hayat Dergisi’nin özel sayısını anlatan BEKSAV Eş Başkanı Canan Kaplan, “Düşleri bizim için yarım kalmış bir görevdir” dedi. Yaşamını yitiren 33 düş yolcusunun adalet mücadeleleri yanı sıra düşlerinin yarım kalmış bir görev olduğunu sözlerine ekleyen Kaplan, şunları söyledi: “Suruç, Türkiye’den Kürdistan’a birleşik devrime şahit olmaya giden,  yanmış ve yıkılmış bir kenti yeniden inşa etmek, devrimci gençlik köprüsünü kurmak, oranın bir parçası olmaya giden ‘yolcuların’ hikayesi. Yalnızca oyuncak toplayan ve oranın çocuklarına götüren katledilen kişilerin hikayesi değil. Toplumun sol kanadından olan birçok kişi,  dünyanın hayranlıkla izlediği bir mücadeleye hayran olmaya ve oradan kendilerini dönüştürmeye gidiyorlardı. Onları tamamlayamadılar. O yüzden Suruç sadece bir katliamı değil, yarım kalmış bir görevi hatırlatıyor. Onun için yarım kalan sadece onların hesabını sormak değil, adalet mücadelesini sürdürmek değil, hepimiz açısından onların düşlerini tamamlamak. Hele ki faşizmin bu kadar yükseldiği bu kadar pervasızlaştığı bu kadar parçalara ayırmaya çalıştığı, topyekun bir imhaya dönüştürdüğü bir coğrafyaya hepimizin görevi sadece sahip çıkmak olmalı.”

SİYASAL SAĞLIK – EKOLOJİK SAĞLIK

  • Kolombiya’da Korona Ve Paramilitarizm –Serhat Tutkal

21 Eylül 2020 itibariyle Kolombiya’da 2020 yılında gerçekleşen katliamların sayısı 61’e ulaştı (Indepaz, 2020a, 2020b). 2020 yılının 13 Eylül’e kadar olan kısmında öldürülen toplumsal liderlerin ve insan hakları savunucularının sayısı 215, insan hakları savunucularının ve aktivistlerin akrabası oldukları için öldürülen insanların sayısı 10, öldürülen eski FARC militanlarının sayısı ise 43 (Indepaz, 2020c). … Karantina sebebiyle ulaşım imkânlarının neredeyse tamamen ortadan kalkmış olmasını fırsat bilen paramiliter gruplar, yerini tespit ettikleri aktivistleri ve eski militanları imha etmeye giriştiler. Bu sırada Kolombiya devleti, karantinayı bahane göstererek, cinayetlerin gerçekleştiği bölgelere zamanında müdahale etmiyor, cinayet riski olan bölgelerde ise neredeyse hiçbir önlem almıyordu.

Bir yandan muhalif aktivistler bir yandan eski FARC mensupları evlerinde paramiliter gruplar tarafından infaz edilirken gerçekleşen şey aslında nitelik olarak pandemi öncesinden çok da farklı değildi. Burada gördüğümüz şey, karantina nedeniyle yoldaşlarına ulaşmakta güçlük çeken tehdit altındaki köylülerin, sendikacıların, aktivisitlerin paramiliter gruplar tarafından eskiye kıyasla daha kolay bir biçimde katledilebilmeleridir. Yani, ulaşım sınırlamaları ve zorunlu karantina gibi uygulamalar zaten tehdit altında olan aktivistleri köşeye sıkıştırmış paramiliter grupların saldırıları karşısında eskiye kıyasla dahi daha savunmasız oldukları bir pozisyona sürüklemiştir. Fakat bu durumun paramiliter gruplara hem meşruiyet kazanmak yolunda hem de iktidarlatını pekiştirmek doğrultusunda büyük avantajlar sağladığı da ortadadır.

Gittikçe daha fazla aşırı sağa kayan ve paramiliterleşen Kolombiya’nın yakın geleceğine dair umutlu olmamızı sağlayacak bir şeyler bulmak ne yazık ki oldukça güç. 21. yüzyılın neoliberalleşme dalgası sonucu gittikçe zayıflayan toplumsal dayanışma Kolombiya gibi yoksulluğun ve şiddetin had safhada olduğu ülkelerde COVID-19 salgınının sonucu olan izolasyonu teşvik edici sağlık politikalarının da etkisiyle eskiye kıyasla dahi çok daha zayıf düşmüş durumda. Bir an önce dayanışmayı tekrar inşa etmenin yolları bulunmadığı takdirde çok sayıda ülkede muhalefetin kaderinin Kolombiya’dakine benzer olabileceğini söylemek umuyorum ki felaket tellallığı olarak yorumlanmayacaktır. Hayatın eve sığıp sığmayacağı konusunda bir fikir belirtmeyeceğim ama toplumsal muhalefeti evlere sığdırmanın mümkün olmadığı aşikâr. (http://www.abstraktdergi.net/kolombiyada-korona-ve-paramilitarizm/)

  • Pandeminin görünmeyenleri: Çocuk işçiler – Ercüment Akdeniz

Pandemi koşulları çocuk işçiliğini nasıl etkiledi? Dahası nasıl etkiliyor ve bundan sonra nasıl etkileyecek? Sınıf mücadelesinde ne yazık ki pek az yer tutan bir konu bu. Oysa koronavirüs salgınıyla birlikte çocuk işçiliği de yeniden tırmanışa geçti. Covid-19 salgınının üçüncü ayında (12 Haziran 2020) çocuk işçiliğin durumuna dair çarpıcı bir rapor yayınlandı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından açıklanan rapor, “COVID-19 ve Çocuk İşçiliği: Kriz Zamanı, Harekete Geçme Zamanı” adını taşıyor. Bugün pandeminin 7’nci ayında onu yeniden hatırlamakta fayda var. (https://www.evrensel.net/yazi/87326/pandeminin-gorunmeyenleri-cocuk-isciler)

EKLER

  • Şehvet, şiddet ve hayaller – Şebnem Korur Fincancı

Bahçeşehir Koleji’nin bir test kitapçığı sayfasında hastanede bir saat beklemenin şikâyet konusu yapıldığı görüntüden yansıyan şehveti hak arama bilinci olarak tanımlayıp, özür dileme becerisini dahi gösteremeyenlerin sağlık çalışanlarına kalkan elde, yöneltilen bıçakta sorumluluğu olmadığını iddia edebilir miyiz? Acilin kapısına pompalıyla gelenlerin arkasında hekimlerin onurlu meslek örgütü TTB’yi Türk Teröristler Birliği diye okuyup, kapatılmasını şehvetle savunanlar olmadığını söylemek mümkün mü peki? Sağlık Bakanlığınca paylaşılan tabloyu eleştirenleri, asistan hekimlerin eğitim yerine Covid-19 kayıt memuriyetine sürülmesine karşı kurulan sözü, dün bir bugün iki çiçeği burnunda meslektaşlarımızı çatışma bölgelerinde görevlendirmenin hem onlarda hem de tedavi etmeye çalışacakları insanlarda açılacak onulmaz yaraları gösterenleri şehvetle vatan haini diye yaftalayanların hiç mi suçu yok salgında tükenen sağlık çalışanlarına yönelen bu şehvetli şiddette? (https://www.evrensel.net/yazi/87324/sehvet-siddet-ve-hayaller)