Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 8 OCAK 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 8 OCAK 2021

Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor!  Türkiye’de Covid-19 nedeniyle 335 sağlık emekçisi hayatını kaybetti. Buna karşın halen Covid-19 meslek hastalığı listesine alınmadı!

***

DSÖ Avrupa Direktörü Kluge, salgınla mücadelede “pandeminin gidişatı açısından bir dönüm noktasındayız ” dedi. Kluge ayrıca virüsün mutasyonlu halinin daha bulaşıcı olduğunu ancak daha tehlikeli olmadığını belirtti.

***

Kadir Has Üniversitesi bünyesinde her yıl düzenli olarak yapılan “Türkiye Eğilimleri” araştırmasının 2020 yılı sonuçlarına göre,  Türkiye’nin en önemli sorunu yüzde 23.5’lik oran ile ‘Koronavirüs salgını’ oldu. İkinci sorun ise bu yıl da değişmeyerek yüzde 20.7’lik oranla ‘hayat pahalılığı ve işsizlik’ oldu; üçüncü sırada da yüzde 12.3’le ‘ekonomide yaşanan sorunlar’ yer aldı. Koronavirüs sürecine yönelik değerlendirmeler kapsamında katılımcıların 59.2’si “Covid-19 nedeniyle açıklanan destek paketlerini başarılı bulduğunu bildirdi. ‘Belediyelerin aldıkları önlemleri başarılı buluyorum’ diyenlerin oranı yüzde 57.7 olurken; katılımcıların yüzde 57.7’si ‘hükûmetin politikalarını genel olarak başarılı buluyorum’, yüzde 55’i ‘Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere güveniyorum’ şeklinde cevap verdi. Sürece yönelik başarı değerlendirmelerinde en son sırada ise yüzde 52.7 ile ‘Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim planlamaları’ yer aldı.  Çeşitli ülkelerin “Covid-19 Aşısı Üretmesi Durumunda Aşı Olma İsteği” sorusuna halkın yüzde 70.2’si üretilmesi halinde Türkiye menşeli aşıyı tercih edeceklerini belirtti. Yüzde 46.7 ile Almanya ikinci sıraya yerleşirken; listeyi Rusya yüzde 43.2, Çin yüzde 41.3, ‘ABD’ yüzde 41.1, ve İngiltere yüzde 40.6 ile takip etti.

***

2021 ile birlikte Covid-19 pandemisi tırmanışını sürdürüyor. Toplam vaka sayısı 88.5 milyona yaklaşırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 905 bini geçti. Yeni vaka sayısı ve günlük ölüm sayısında da ciddi tırmanış devam ediyor. Yeni vaka sayısı 820 bin 771 kişiye, bir günde gerçekleşen ölüm sayısı 14 bin 670 kişiye yükseldi. Aktif vaka sayısı ise 23 milyona dayandı. Bulaş tehdit ciddi düzeyde artıyor.

Yeni vaka bildirimleri Kuzey Amerika (305 bin), Avrupa (264 bin), Güney Amerika (130 bin) ve Afrika (35 bin) kıtalarına arttarken Asya kıtasında (87 bin) azalışa geçti.

Yeni vaka bildiriminin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (274.2 bin), Brezilya (87.1 bin), İngiltere (52.6 bin), Almanya (28.1 bin), Rusya (23.5 bin), Fransa (21.7 bin), Güney Afrika (18 bin), Hindistan (18.1 bin), İtalya (18 bin), Çekya (17.7 bin), Kolombiya (17.6 bin), İspanya (16.9 bin), Arjantin (13.8 bin), Meksika (13.3 bin)   Türkiye (12.2 bin) ve Polanya (12.1 bin).

***

Türkiye’de Covid-19 vaka ve ölümleri azalma eğilimi devam ediyor. Bununla birlikte ölümlerin yüksekliği kaygıları artırıyor. Son 24 saatte 194 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 22 bin 264 kişiye yükseldi. Yeni vaka bildirimi 12 bin 171 kişi olup hala oldukça yüksek hızda olduğuna dikkat çekebiliriz. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 300 bin kişiye yaklaştı. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı bin 370 kişiye geriledi. Günlük test sayısı 183 bin. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısı yeniden 100 binin üzerine çıktı. 7 Ocak itibarıyla 101 bin 587 aktif hastaya sahibiz. Ağır hasta sayısı ise 3 bin 201 kişi. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı yükselmeye devam ediyor, dün itibarıyla %3.2 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasında (%0.5) tam 6 katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

***

Milli Eğitim Bakanlığı’nca, hayat boyu öğrenme kurumlarında yüz yüze eğitim faaliyetlerine 11 Ocak’tan itibaren başlanacağı belirtildi.

İstanbul’da toplu ulaşımda HES kodu zorunluluğu 15 Ocak’ta başlıyor

***

Çin’de Covid-19 vakalarının son beş ayın en yüksek seviyesine çıkması sonrası bazı kısıtlamalara gidildi. Ulusal Sağlık Komisyonu’nun açıkladığı verilere göre, ülkede son 24 saatte 52 Corona virüsü vakası rapor edildi. Bu vakalardan 51’i başkent Pekin’de bulunan Hebei bölgesinde tespit edildi. Aynı bölgede bir gün önce 20 vaka rapor edilmişti.

***

Fransa Başbakanı Jean Castex, Covid-19 ile mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan kısıtlamaların 20 Ocak’a kadar uzatıldığını duyurdu. Castex, 20.00 ile 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağının bu tarihe kadar devam edeceğini belirtirek, “Müzeler, sinemalar, tiyatrolar, spor salonları, eğlence tesisleri önümüzdeki haftalarda herhangi bir rahatlama yaşamayacak. 20 Ocak’ta sağlık durumuna bağlı olarak, Şubat ayının başında işletmelerin yeniden faaliyete başlamasını incelemek için bir güncelleme yapacağız. Bugün kapalı tüm kuruluşlar ay sonuna kadar kapalı kalacak” dedi.

***
Tunus’ta ilk kez bir milletvekili koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

***

SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok, “‘Sağlıkçılar çok yaşasın cümleleri’ karnımızı doyurmuyor. Karnımızı doyurmak için ekonomik bir gelire ihtiyacımız var” dedi.

***

Hasta güvenliği Meksika’da da içler acısı! Meksika’da koronavirüs hastalarının tedavi gördüğü bir hastanede, oksijen tüplerinde yaşanan teknik arıza nedeniyle 3 günde 36 hasta hayatını kaybetti.

***

Covid-19 gerçekten meslek hastalığı oldu mu? –İbrahim Akkurt

Sosyal Sigorta “YSK’nın bu kararıyla tüm sağlık çalışanları için Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edildi” diyebilir miyiz? Konuyu çok iyi bildiğini sanan ancak hayatlarının hiçbir döneminde “tek bir meslek hastalığı vakasını/dosyasını sonuçlandırmamış, hatta bu konudaki tek bir hasta insana dokunmamış bile olan kişiler tamam diyor”, ne güzel… Ancak ben diyemiyorum, keşke diyebilsem… Hayatının 29 yılını bu alana vakfetmiş bir hekim, her bir meslek hastalığı “meseli”nden ders almaya çalışan bu alanın bir öğrencisi, hala konun evrensel, yerel boyutlarını araştırmaya, öğrenmeye, öğretmeye çalışan kıdemli bir öğrencisi olarak, ben diyemiyorum.

Keşke diyebilsem ama neden diyemiyorum?

Çünkü öncelikle bu kararın içinde bile iki ciddi tuzağı görüyorum. Bunlardan birincisi şöyle: Kararda “PCR testi pozitif olan bir sağlık çalışanı” tanımlaması yapılıyor ki bu örnek bir karar olduğundan bundan sonraki kararlar için de emsal oluşturacaktır. Oysa Covid-19 hastalığında artık çok iyi biliyoruz ki en iyi merkezlerde bile PCR pozitifliğinin Covid-19’daki tanı değeri yüzde 60’ı geçmiyor. Çünkü test için sürüntü hemen daima üst solunum yollarından alınıyor, hastalık alt solunum yolları ve akciğerlere indiğinde testin pozitifliği neredeyse imkansız hale geliyor.

Karardaki çok önemli ikinci tuzak da  “Covid-19 için yükümlülük süresi 30 gün olarak belirlenmiştir” ifadesi. İlk bakışta gerekçe de mantıklı görünüyor. Öyle ya virüsün kuluçka süresi 2-14 gün; bunun iki mislini yani 30 günü yükümlülük süresi olarak kabul etmişler. Eğer bu kabulleri sadece ve sadece Covid-19 virüs hazretlerine yönelikse diyecek bir şey yok, virüsün bizatihi SGK, YSK başvurularında tabii ki bu uygun, makul bir süredir… Ancak eğer bu kararı Covid-19 virüsünün etkilediği, artık olayın klasik bir enfeksiyon değil bir enflamasyon dediğimiz damar cidarı iltihabı, pıhtılaşma mekanizmasının aktifleştirilerek tüm sistemleri etkileyen “yeni bir sendrom” olduğu gerçeği göz önüne alınırsa, böyle bir süre kabul edilemez. Çünkü SGK YSK’na başvurusu yapılacak olanlar komplike olanlar yani ya ölümle ya da maluliyetle sonuçlanmış olanlardır.

“illiyet bağı” (nedensellik) denilen bariyer yeni bir yasal yapılanmayla ortadan kaldırılmadıkça bu ülkede Covid-19’un sağlık çalışanları için “otomatikman” meslek hastalığı olarak kabul edilmesi mümkün değil. Devlet, devletin kayıtlarını neden “delil” olarak kabul etmek istemez ki? Covid-19 geçiren her sağlık çalışanının kayıtları zaten Sağlık Bakanlığı HSYS (Halk Sağlığı Yönetim Sistemi) kayıtlarında var. Bunların “otomatikman” devletin diğer bir birimi olan SGK’ya bildirmesi; sosyal güvenlik şemsiyesi ne olursa olsun (4a, b, c, taşeron, güvencesiz) bu hakkın “tüm sağlık çalışanları” için geçerli olması bizim temel isteklerimizdir.  Sosyal güvenlik şemsiyesi ister “meslek hastalıkları” sigortası olsun, ister vazife malüllüğü…

( https://bianet.org/bianet/saglik/237164-covid-19-gercekten-meslek-hastaligi-oldu-mu )

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cb7a31″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]

Reuters, çalışmalara katılan bir kaynağa dayandırdığı haberinde Çinli ilaç şirketi Sinovac tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının üçüncü aşama klinik deneylerinin sonuçlarında yüzde 78 etkinlik gösterdiğini duyurdu. Reuters’a ismini vermeden konuşan kaynağa göre Sinovac’ın Brezilyalı ortağı biyomedikal merkezi Butantan, etkinlik verilerini federal sağlık düzenleyicisi Anvisa’ya bu sabah sundu. Aşının acil kullanımı için onay istedi. Mevcut bilgi henüz bilimsel bir dergide yayımlanmış değil!

***

Dünya Sağlık Örgütü, Astrazeneca – Oxford ve Çin aşılarının acil kullanım iznini gözden geçirdiklerini açıkladı. Türkiye’nin aldığı Sinovac’ın incelenen aşılar içinde olup olmadığı bilinmiyor.

***

Gazeteci Barış Yarkadaş, aşı tedariki konusunda Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) girişimi ile kurulan Koronavirüs Aşısı Küresel Erişim Girişimi’ne (COVAX) Türkiye’nin katılmamasının nedeninin eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın para aktarımını kabul etmemesi olduğunu öne sürdü. Bu iddiaya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan yanıt geldi: “Bu programda yer almamamızın eski Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak ile hiçbir ilgisi yoktur.” Öyleyse neden küresel bir dayanışmaya Türkiye katılmadı? Bu sorunun yanıtı verilmiyor.

***

Coronovac aşısının Faz-3 çalışmasının bitirilmesi ve bilimsel dergilerde yayımlanması beklenmeyecek gözüküyor. Bilim Kurulu toplantısında koronavirüsü aşısıyla ilgili hazırlıkların ele alındığını aktaran Koca, “50 milyon doz inaktif aşı için kesin anlaşma yapmış ve 3 milyon dozluk ilk bölümünü depolarımıza teslim almış durumdayız. Ayrıca mRNA temelli aşı için de bugün yine bir görüşme yaparak yeni tedarik planını gözden geçirdik. 4.5 milyon doz garanti ve 30 milyon doza kadar anlaşmamız imzalandı. Ayrıca adenövirüs temelli Rusya ve İngiltere’de geliştirilen aşılar için de görüşmelerimiz devam etmektedir” ifadelerini kullandı. Çin’den gelen aşının güvenlik testlerinin devam ettiğini belirten Koca, “Gelen ara sonuçlara göre aşının yeterince güvenli ve etkili olduğunu anlamış olduk ve Acil Kullanım Onayı için süreci başlattık. Şu anda teslim edilen aşılar için güvenlik testleri devam etmektedir. Testler tamamlanır tamamlanmaz sonuçların uygun olması halinde Acil Kullanım Onayı verilecektir” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Pfizer-BioNTech firmasının geliştirdiği aşıyla ilgili de bir duyuru yaptı. Koca, BioNTech’in kurucu Prof. Dr. Uğur Şahin ile görüştüğünü belirterek “Yeni üretim imkanlarının devreye girmesiyle birlikte Türkiye’ye ayrılan aşı miktarı artırılacak” dedi. DSÖ öncülüğünde, 2021 sonuna kadar 2 milyar doz aşının eşit bir şekilde üretimi ve dağıtımı sağlamak için kurulan COVAX girişimine katılmayan 5 ülkeden biri Türkiye. 

***

Hayvan dostu görünümli bir girişim! İtalya merkezli Takis Biotech’in veteriner birimi EvviVax ve ABD merkezli Applied DNA Sciences şirketleri güçlerini kedilere Kovid-19 aşısı için birleştirdi. Şirketler, aşının birçok hayvanda kullanılabileceğini bildirdi. Forbes’un haberine göre, şirketler kedileri enfeksiyondan korumayı düşünse de asıl hedef virüsün hayvanlarda mutasyona uğramasını engellemek ve bu sayede insanların tekrar enfekte olma ihtimalini azaltmak. 

***

ABD’de 18 Aralık’ta Pfizer-BioNTech’in Covid-19 aşısını vurulan Gregory Michael adlı doktor, 3 Ocak gecesi hayatını kaybetti. Florida eyaletindeki adli tıp birimi, Dr. Michael’ın ölümünün Eyalet Sağlık Bakanlığı ve ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’yle araştırıldığını belirtti. Ölümün aşıyla kesin bağlantısı bulunmasa da adlı tıp biriminden Darren Caprara, bunun bir ihtimal olarak göz önünde tutulduğunu söyledi. 56 yaşındaki Micheal’a 5 Ocak’ta otopsi yapıldığını ve ölüm nedeninin adli tıp uzmanı ve ortak kurumların çalışması tamamlanana kadar araştırılacağını belirtti.

***

HDP’den nitelikli ve ücretsiz aşı için kanun teklifi

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, nitelikli aşının herkese koşulsuz ve ücretsiz yapılması için Meclis’e kanun teklifi sundu. Beştaş ve Oluç’un Meclis Başkanlığı’na sunduğu Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, aşı çalışmalarının Covid-19 virüsüne karşı umut yarattığı belirtildi. Kanun teklifinin gerekçesinde, şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye de çeşitli firmalarla anlaşmalar yapmış; Çin’de üretilen Sinovac aşısının yurttaşlara ücretsiz, Almanya’da üretilen Pfizer aşısının ise eczanelerde ücret mukabilinde yapılacağını duyurmuştur. Nitekim, Sinovac aşısı ülkeye getirtilmiş ve Sağlık Bakanlığı bu konuda bir takvim açıklayacağını duyurmuştur. Ancak bilimsel veriler ışığında bilinir ki; salgın hastalıklar toplum sağlığını ilgilendiren boyutu haiz olup salgın virüsü ve etkilerinin giderilmesi herkese nitelikli aşının tatbiki ile mümkündür. Daha evvel yaygın olan çiçek, verem ve sair salgın hastalıklarla başa çıkılması, herkese meccanen tatbik edilen aşılarla mümkün olmuştur. Yine bir kısım aşının ücretli, bir kısmının ise ücretsiz sağlanması anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil edeceği gibi toplumda güven duygusunun da kırılmasına yol açacaktır. Bu durumun aynı zamanda aşıların niteliğine dair tartışma ve kaygıları da derinleştireceği açıktır. En nitelikli aşının herkese koşulsuz ve ücretsiz temini ve tatbiki zaruridir.”

Kanun teklifine göre, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’na şu madde ekleniyor:

“Koronavirüs hastalığına karşı geliştirilen aşılardan yaşam ve sağlık hakkı kapsamında en nitelikli aşının bağımsız hekimler ve bilim insanları tarafından araştırılarak belirlenmesi sağlanır. Belirlenen nitelikli aşı, tüm yurttaşlara, risk gruplarına göre öncelikleri belirlenerek, meccanen tatbik edilir.”

***

İsrail Başbakanı Netanyahu, mart ayı sonuna kadar 16 yaş üstü İsraillilerin tamamına Covid-19 aşısı yapılacağını söyledi. Aşılama sayesinde 9.3 milyonluk İsrail’in Kovid-19’dan çıkan ilk ülke olacağını ileri süren Netanyahu, halktan gece yarısı başlayan 2 haftalık sıkılaştırılmış karantina kurallarına uymalarını istedi.



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...