Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 8 HAZİRAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 8 HAZİRAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

İmtiyaz bir kez daha dile getirildi. Erdoğan, Covid-19 için BioNTech aşısı olduğunu da söyledi ve “Antikor da oluştu. Tavsiye ederim” dedi.

***

Solunum Derneği TÜSAD, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne dair açıklamasında hava kirliliğinin solunum yolu hastalıklarının artışına ve her yıl 8 milyon insanın erken ölümüne neden olduğuna dikkat çekti. Hava ve çevre kirliliğinin şu anda içinde bulunduğumuz Covid-19 da dâhil, pek çok solunum hastalığının temel nedenlerinden biri olduğunu vurgulayan solunum hekimleri “Eko tahribat sürerse gelecekte yeni pandemiler yaşanacak” uyarısı yaptı.

***

TTB: İlk Defa ve Yeniden Atama Kurasına Başvuran Meslektaşlarımızın Atamaları Derhal Yapılmalıdır!

***

Salgın kontrolüne yönelik önlemler toplumsal muhalefeti bastırmaya aracılık etmeye dönüştü. Sosyal mesafesiz gözaltına alınan Boğaziçililere sosyal mesafeye uymadıkları için para cezası kesildi!

***

TTB’nin “COVID-19 Pandemisinde Türkiye’de Ekolojik Yıkım” başlıklı etkinliğinde konuşan Dr. Ahmet Soysal, iktidarın çevresel etkileri tartışmalı projelere hız vermek için pandemiyi fırsat olarak gördüğüne dikkat çekti. Soysal sunumunu ise şöyle noktaladı: “Ülkemizde çevreyi sadece ucuz bir hammadde kaynağı olarak görüp yağmalayan kesim, bu dönemin olağandışı koşullarından faydalanarak eskisinden daha hızlı ve acımasızca yağmalarını sürdürmek istiyor. Tüm zorluk ve baskılara rağmen bilimsel, hukuksal ve toplumsal düzeyde direnilmesi ve tabip odalarının bu direnişlere sahip çıkması her zamankinden daha önemli.” Basın toplantısının açılışını yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; bir yılda yaşanan ölümlerin dörtte birinin doğa tahribatıyla ilişkili olduğunu ve her yıl 8 milyon insanın hava kirliliği ile doğrudan ilişkili biçimde yaşamını yitirdiğini ifade etti.

***

Covid-19 vakalarında küresel düzeyde düşüş eğilimi devam ediyor. Bununla birlikte farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 174 milyon 368 bine, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 752 bine yaklaştı. Aktif hasta sayısı 13 milyonun altına indi, 12 milyon 722 bin civarında.

Küresel düzeyde yeni vaka bildirimi 300 bin seviyelerine indi, son 24 saatte 312 bin 278 kişi Covid-19’a yakalandı, 7 bin 900 kişiye Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Hindistan’da yeni vaka bildiriminde 100 binin altına düştü. İngiltere yeniden ilk 10 ülke arasına girdi. Pandemi Asya ve Latin Amerika’ya yerleşti. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (87.3 bin), Brezilya (38.8 bin), Arjantin (22.2 bin), Kolombiya (21.9 bin), ABD (12.3 bin), Rusya (9.4 bin), Endonezya (7 bin), Şili (6.9 bin), Filipinler (6.5 bin) ve İngiltere (5.7 bin).

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de 17 Mayıs ve 1 Haziran ‘’kademeli normalleşme’’ denilerek önlemler gevşetilmesine rağmen salgın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. geldi. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 5 bin 647 kişi oldu. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 91 kişiye geriledi. Vaka sayısında gerilemeye paralele ölüm sayısında gerilim gözlenmiyor. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı beş yüzün altına indi, 495 kişi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 294 bine yaklaşırken toplam can kaybı ise 48 bin 255 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 218 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de dün aktif hasta 80 binin altına inerek 78 bin 22 kişiye geriledi. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı 1,060 kişiye geriledi. Buna rağmen aktif vaka sayısının gerilemesi ile ağır hasta oranımız %1.4’e yükseldi, bu oran dünya ortalamasının iki buçuk katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin yüksek hızda devam edeceği uyarısını ısrarla vurguluyoruz.

***

Güney Hindistan’ın Chennai kentindeki bir hayvanat bahçesinde Covid-19 testi pozitif çıkan 9 yaşındaki Asya aslanı hayatını kaybetti. Aslanın ölümü, ülkede Koronavirus nedeniyle bildirilen ilk hayvan ölümü oldu.

Koronavirüs salgınının ikinci dalgasının büyük can kaybına yol açtığı Hindistan’da vaka sayıları düşüyor. Bazı eyaletler yavaş yavaş kapanma önlemlerini hafifletmeye başladı. Başkent Delhi ve ülkenin finans merkezi Mumbai, önlemlerin kısmen kaldırıldığı büyük kentler arasında. Ülkede Mart ayından itibaren ikinci koronavirüs dalgasında hastanelerin kapasiteleri, ilaç ve oksijen stokları yetersiz kalmıştı. Uzmanlar ise aşılamanın çok yavaş gittiğine ve yeni varyantların oluşturduğu tehditlere dikkat çekerek, önlemlerin çok temkinli bir şekilde hafifletilmesini tavsiye ediyorlar.

***

Covid-19 nedeniyle İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören 500 kişiyle anket yapıldığını belirten Prof. Dr. Durmuş Özdemir, Covid-19’a yakalanmayı artıran faktörleri şöyle sıraladı:  “Fazla kalabalık evlerdeki hijyen durumu, evdeki kişilerin hastalıktan daha fazla etkilenmesine neden olabiliyor. Bu nedenle bireysel izolasyon yapamayan kişiler oldu. Sosyo-ekonomik eşitsizlikten doğan sorunlar, bu dönemde daha fazla görünür oldu. Sosyo-ekonomik değişkenler enfeksiyon riski ile ilişkilidir ve Covid-19’a maruz kalma ile ölüm oranını artırabilir. Araştırmada kullanılan modelin sonuçlarına göre; ekonomik ve sosyal faktörler Covid-19’un yayılmasını etkileyen önemli faktörler. Ekonomik ve sosyal faktörlerdeki eşitsizlikler, hastalığın yayılmasını farklı olarak etkilerken, örneğin; hastalığın yayılmasında eğitim ve yoksulluktaki eşitsizlik sigara içmek ya da bir yerde çalışıyor olmaktan çok daha önemli bir etken olarak ortaya çıktı.” Araştırmanın sonuçlarına göre, erkeklerin Covid-19’a yakalanma oranı yüzde 9,4 daha yüksek çıkarken, Covid-19 pozitif bir birey ile temas etmesinin bireyin pozitif olmasını yüzde 31,4 artırdığı sonucuna ulaşıldı. Toplu taşıma araçlarını kullanmak bulaş ihtimalinin yüzde 6,97 artmasına neden olurken, hastane ziyaretinin ise Covid-19 olma ihtimali yüzde 35,7 artırdığı belirlendi.

***

Kadir Has Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan, Covid-19 sonrası ekonomik dönüşüme dikkat çekti. Prof. Dr. Yeldan, “Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütüne (OECD) göre, önümüzdeki 6 yıl içinde dünya ekonomisi 3 sorun nedeniyle durağanlaşacak. Biri sosyal dışlanma ve gelir kayıpları, ikincisi iklim krizi, üçüncüsü ise robotik istihdamın yükselişi. Gelir dağılımındaki kötüleşme ya da iklim krizi konularını ele almazsak, yüzyılın ikinci yarısında kapitalizm ayakta kalamaz. Bu sorunlar çok açık uyarılardır” dedi.

***

Amerikalı iki bilim insanı corona virüsünün Çin’deki bir laboratuvarda üretildiği’ne dair bilimsel bir çalışmaya imza attı. İkili, tezini virüsün genom dizilimine dayandırdı. 18 bilim insanı bir buçuk yıl geçmesine rağmen yeni tip corona virüsünün nasıl ortaya çıktığının belirlenemediğini belirtip ‘laboratuvar sızıntısı’ teorisinin hala geçerliliğini koruduğunu dile getirmişti. Son olarak ABD istihbaratının bir raporunda Covid-19’un yayılmasından hemen önce Çin’deki Wuhan Laboratuvarı’nda çalışan üç araştırmacın virüs belirtileriyle hastaneye başvurduğu öne sürülmüştü. ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta virüsün insan eliyle üretilip üretilmediğine dair kapsamlı inceleme başlatılmasını istemişti.

 

AŞI TARTIŞMALARI

Almanya’da bugünden itibaren 12 yaş üzerindeki herkes herhangi bir öncelik sıralaması olmadan Covid-19 aşısı olabilecek. Seibert, ülkedeki tüm iş yeri hekimlikleri ile özel muayenelerde de aşı vurulma imkanı olduğunu kaydetti. Ülkede 26 Aralık 2020’de başlayan aşı kampanyasında bugüne kadar 38 milyon kişiye Covid-19 aşısının ilk dozu, 17 milyon 500 bin kişiye de ikinci dozu yapıldı.

***

Almanya’da yapılan bir anket çalışmasında, siyasi görüşe bağlı aşı araştırması yapıldı. Anket sonucuna göre, ırkçı Almanya için Alternatif (AfD) destekçilerinin yüzde 48,1’i Covid-19 aşısı yaptırmayı düşünmediğini belirtti.

***

Saarland Üniversitesi’nde AstraZeneca ve BioNTech/Pfizer aşılarının kombine edilerek 250 kişi üzerinde yapılan klinik araştırmanın geçici sonuçları açıklandı. Araştırmada oluşturulan üç gruptan ilkine iki doz Biontech/Pfizer, ikincisine iki doz AstraZeneca ve üçüncüsüne de bir doz BionTech, bir doz da AstraZeneca uygulandı. Elde edilen sonuçta ise iki doz BioNTech/Pfizer aşısı ile iki aşının kombinasyonunu olanlarda bağışıklık tepkisinin, iki doz AstraZeneca uygulananlardan daha fazla olduğu, hatta kombine aşı olan kişilerin bağışıklığının, sadece BioNTech-Pfizer aşısı olanlardan biraz daha fazla güçlendiği tespit edildi.

***

Moderna, geliştirdiği Koronavirüs aşısının ergenlik çağındaki insanlara da yapılmasına koşullu olarak izin verilmesi için Avrupa Birliği’ne başvuruda bulundu.

***

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (Anvisa), daha önce güvenliğine ilişkin soru işaretleri olduğunu belirterek ithalatını engellediği Rus Sputnik V aşısının ithal edilmesine ve kullanılmasına onay verdi. Brezilya, Sputnik V’yi tescil eden 67. ülke oldu

***

Bilim Kurulu üyeleri, Türkiye’nin 2021 yıl sonu Covid-19 projeksiyonunu paylaştı. Baz senaryoya göre önlemlerin gevşetilmesi için kritik eşik tam aşılamada 21 milyon kişinin aşılması. Hedef ise sonbahara yüzde 60 aşılama ile girilmesi. Yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 30’una denk gelen 21 milyon kişinin çift doz aşısının tamamlanmasıyla yaz aylarında önlemler adım adım gevşetilebilir.  Baz senaryoya göre, yaz ayları boyunca aşılama programının devam etmesiyle, ağır enfeksiyon oranının da her geçen dönem daha da azalacağı varsayılıyor.

***

Slovakya, Rus Gamaleya Araştırma Merkezi’nin geliştirdiği Sputnik V aşısı ile Covid-19’a karşı halkı aşılamaya başladı ve AB’de (Avrupa Birliği) bu adımı atan ikinci ülke olarak kayıtlara geçti

***

Uzmanlar, “Aşı yavaşladı, açılma hızlandı. Böyle giderse sonbahar hedefini tutturmak zorlaşır” yorumu yapıyor. Yapılan değerlendirme toplantılarında, aşı randevularına ilginin azalmasının nedeni olarak, 40-50 yaş arasındaki orta yaş gruplarındaki aşı duyarsızlığı gösteriliyor. 18-35 yaş arasının ise hem kurallara uyum, hem de aşıya ilgi açısından en duyarsız kitle olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, “Yani, kurallara uymayarak toplumu enfekte eden ile aşıya duyarsız olan aynı yaş grubu. Bir de ‘sonbaharda her şey bitecek, maskesiz dönem başlayacak’ gibi erken yayılan hava nedeniyle, fazla rahatlama yaşanmaya başladı” diyor. Aşıya erişimin yaygınlaşmasının ardından, aşı yaptırmayanların oranının yüksek olması durumunda, sinema, tiyatro, spor müsabakaları, konser, hatta bazı kamu kurumları gibi yerlere aşı olmayanların girememesine ilişkin kuralların gündeme gelebileceği belirtiliyor.

***

Tüm dünyada aşılama çalışmaları devam ederken Türkiye’de birinci ve ikinci doz aşı olanların toplam sayısı, 31 milyona yaklaştı. Our World in Data’da yayımlanan son rakamlara göre Türkiye’de nüfusun yüzde 21.6’sı birinci dozunu, yüzde 16’ısı da ikinci doza erişebildi. Almanya’da tek doz olanların oranı yüzde 45’lerde seyrederken, ikinci doz 20,8 ile Türkiye’nin ilk dozu ile birbirine yakın oranlarda. Fransa’da tek doz yüzde 40, İngiltere’de ise yüzde 60,2 Belçika yetişkin nüfusunun yarısını aşılamayı da başardı.



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...