KORONA GÜNLÜĞÜ 6 OCAK 2021
Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Kilis Devlet Hastane’sinde çalışan Ayyuş Eryılmaz, Aydın’da özel bir hastanede çalışan Dr. Öztekin Yüce, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapan Özgül Yaşar Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti. Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısı bu ölümlerle birlikte 331’e çıktı.
***
2021’in ilk günleri itibarıyla küresel düzeyde toplam vaka sayısı 87 milyona yaklaştı ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 873 bin oldu. Yeni vaka sayısı 545 bin 807 kişi olarak seyrederken, bir günde gerçekleşen ölüm sayısı 9 bin 657 oldu. Aktif vaka sayısı ise 23 milyon 400 bin düzeylerinde seyrediyor. Bulaş tehdit çok ciddi düzeyde devam ediyor.
Dün yeni vaka bildiriminin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (192 bin), Brezilya (55 bin), İngiltere (61 bin), Rusya (24 bin), İtalya (15 bin), Fransa (20 bin), Hindistan (18 bin), İspanya (16 bin), Güney Afrika (14 bin), Kolombiya (16 bin), Türkiye (14 bin), Bir günde 5 binin üzerinde yeni vaka bildirimi yapan ülke sayısı 23 oldu.
***
Türkiye’de Covid-19 vaka ve ölümlerinde resmi istatistiklerde paylaşılan hızlar bile oldukça yüksek. Son 24 saatte 194 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 21 bin 879 kişiye yükseldi. Yeni vaka bildirimi 14 bin 494 kişi oldu, hala oldukça yüksek hızda olduğuna dikkat çekebiliriz. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 270 bini aştı. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 1477 kişi. Günlük test sayısı 183 bin 413. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Worldmeters’a göre Türkiye toplam vaka sayısında dünyada 7.sırada yer alıyor, aktif hasta sayısı 92 binden daha fazla durumda. Ağır hasta sayısı ise 3 bin 410 kişi. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı yükselmeye devam ediyor, %3.7 oranında ağır hasta sayısı dünya ortalamasının (%0.5) neredeyse sekiz katı düzeyinde!! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.
***
ABD’nin California eyaletindeki Los Angeles kenti ve çevresini içine alan Los Angeles County’de, ambulans görevlilerine yaşama şansı çok az olan hastaları taşımamaları talimatı verildi. Direktif, bölgede Covid-19 kaynaklı günlük ölümlerin 1000 kişiye yaklaştığı ve hastanelerin hastalarla başa çıkmakta zorlandığı bir dönemde verlidi. Acil durum çalışanlarından ayrıca, salgın sırasında azalan oksijen kaynaklarını da idareli kullanmaları istendi. Los Angeles’ta hastanelerde yatak sayıları hızla azalıyor ve yetkililer Noel tatilinden sonra bir tırmanış olmasından korkuyor. New York kentinde de ambulans görevlilerine salgının zirve yaptığı Nisan 2020’de benzer bir talimat verilmiş ve bulunduğu yerde yaşama döndürülemeyen hastaların, hastanelere getirilmemesi istenmişti. (BBC)
***
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle 2021’in ilk basın toplantısını düzenledi. Toplantıda koronavirüsün kökenini araştıracak uluslararası uzmanlardan oluşan bilim heyetinin Çin’e girişine izin verilmediğini duyuran Ghebreyesus,”Bugün, Çinli yetkililerin Çin’e gidecek heyet için gerekli izinleri henüz tamamlamadığını öğrendik. Ekibin iki üyesinin (Çin’e) yolculuklarına çoktan başlamış olması ve diğerlerinin de son dakikada seyahat edememesi nedeniyle bu haber beni büyük hayal kırıklığına uğrattı” dedi. Üst düzey Çinli yetkililerle temas halinde olduğunu aktaran Ghebreyesus, virüsün kökenini araştırma misyonunun DSÖ ve uluslararası heyet için öncelik olduğunu Çinli yetkililere bir kez daha açıkça ilettiğini belirtti. (Mezopotamya Ajansı)
***
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel öğretim kurumlarından çeşitli kurslar, özel ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kursları, motorlu taşıt sürücüleri kursları, iş makineleri sürücü eğitim kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerinin sokağa çıkma kısıtlamalarına uymak şartıyla yüz yüze eğitime başlayabileceğini bildirildi. Artan Covid-19 vakaları nedeniyle 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında olan tüm özel öğretim kurumlarında 20 Kasım 2020-4 Ocak 2021 tarihleri arasında yüz yüze eğitim öğretim faaliyetlerine ara verilmişti. (Artı Gerçek)
***
Türkiye Varlık Fonu’nun yasal süresini üç aydır geçmesine karşın TBMM’ye sunulmayan denetim raporunun gerekçesi açıklandı. Salgında, bünyesinde bir dizi anlaşma imzalanan fonun Covid-19 gerekçesiyle denetlenemediği bildirildi. Salgın döneminde bizzat TVF bünyesinde anlaşmaların imzalandığına dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Cumhurbaşkanlığının siyasi faaliyetlerine engel olmayan pandeminin bürokratik zorunluluklara engel oluşturması inandırıcılıktan uzak. Cumhurbaşkanlığı’nın bahanesine TBMM’nin alet edilmesi utanç verici” dedi. (Cumhuriyet)
***
Korona virüsü ve mutasyonları tüm dünyada yeni vakalara ve ölümlere yol açmaya devam ederken, Çin’de virüsün çıkış noktası olarak bilinen Wuhan’da hayat hemen hemen normale döndü. Uluslararası basına kentten yansıyan yılbaşı partisi görüntüleri Batı’nın şaşkınlık ve tepkiyle karşılanırken, Zhang Hui ve Wan Lin imzalı ‘Wuhan’da toplanmalar, kutlamalar devam edecek; Batı buna alışsa iyi olur’ başlıklı yazıda, Covid-19’un en sert vurduğu şehir olarak nitelendirilen Wuhan’da 2021’de yeni yıl kutlamaları, spor etkinlikleri ve canlı konser gibi etkinliklerin yapılmaya devam edileceği vurgulandı. ‘Batı toplumunun bu sahneleri görmeye alışmasını gerektiği’ belirtilen yazıya göre, Wuhan halkı Batılılara ‘bu kalabalıklara önyargı ve düşmanca saldırmaktansa Çin’in deneyimlerinden faydalanma çağrısı’ yaptı. (Sputnik)
Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA), Moderna tarafından üretilen koronavirüs aşısına onay verilmesi amacıyla gerçekleştirdiği toplantıda anlaşma sağlanamadı. Hollanda İlaç Değerlendirme Kurulu (MEB) Başkanı Ton de Boer’a göre, Moderna tarafından geliştirilen aşı konusunda, hala yanıtlanması gereken çok fazla soru var. EMA, ABD’li ilaç şirketinden gelecek bilgiler doğrultusunda, Covid-19’a karşı geliştirilen aşının Avrupa’da kullanımına yönelik onay başvurusunu Çarşamba günü yeniden ele alacak. Avrupa İlaç Ajansı, 21 Aralık’ta Pfizer ile BioNTech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına onay vermişti. (BBC)
***
Fransa’da bir haftada yalnızca 450 kişiye Covid-19 aşısı yapılması eleştiri konusu oldu. Ocak ayında 1 milyon kişiye Koronavirus aşısı vurulmasının hedeflendiği Fransa’da 27 Aralık’ta başlayan Pfizer/BioNTech aşısının uygulandığı kampanyada bir haftada 450 kişiye aşı yapıldı. (Artı Gerçek)
***
Avrupa genelinde yeni tip Koronavirüs aşılama sürecinin yavaş olduğuna dair eleştiriler yöneltilirken Almanya ve Danimarka, Britanya’nın planına uyarak Covid-19 aşısının ikinci dozunu geciktirmeyi planlıyor. Bu plan çerçevesinde daha çok kişiye ilk doz aşı yapılması öngörülüyor. The Guardian’da yer alan habere göre, Britanya geçen hafta öncelik olarak onay alan Oxford/AstraZeneca aşısı ile Pfizer/BioNTech aşısında ilk dozu olabilecek kadar çok kişiye yapmayı amaçladığını açıklamıştı. Plan çerçevesinde ikinci doz 11-12 hafta ertelenmiş oldu. ABD ise Britanya’nın bu adımına uymayacağını açıkladı. Almanya’da da Sağlık Bakanı Jens Spahn, ülkenin enfeksiyon hastalıklarıyla yetkili kurumu Robert Koch Enstitüsü’ne ikinci dozu erteleme konusunda fikir sordu. Aşılamanın yavaş sürdüğü için eleştirilerin yapıldığı Almanya’da bu fikir doktorlar tarafından olumlu karşılandı. Berlin’deki Charite hastanesinden aşı araştırma ekibi başkanı Leif Erik Sander “Şu an aşıların az olduğu, çok fazla vaka olduğu göz önünde bulundurulursa ilk dozu yapılabildiği kadar çok kişiye uyguladığımız bir strateji daha etkili olabilir” dedi.
Almanya gibi Danimarka da ülkede yeterli aşı olmaması nedeniyle ilk olarak olabildiğince fazla kişiye ilk doz aşı uygulamayı planlamaya başladı. Britanya’daki durum incelenerek karar verileceği bilirtildi. Avrupa İlaç Kurumu, iki doz arasında maksimum 42 gün ya da altı hafta beklenmesi gerektiğini açıklamıştı. (T24)