- Danimarka’daki vizonlardan sonra Hollanda’da da tavuklar katledilecek. Hollanda Tarım Bakanlığı, doğudaki Puiflijk kasabasındaki bir çiftlikte son derece patojenik kuş gribi tespit edilmesi üzerine 200 bin tavuğun itlaf edilmesi talimatı verdi.
- Finlandiya’nın Helsinki-Vantaa Havalimanı’nda görev yapan köpeklerin, Coronavirus testlerinden çok daha önce ‘neredeyse yüzde 100 doğru sonuç’ göstererek korona vakalarını tespit ettiği bildirildi. Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu Hastalık Kontrol Daire Başkanı Prof. James Logan, “Covid-19 gibi solunum hastalıklarının vücut kokumuzu değiştirdiğini biliyoruz, bu yüzden köpeklerin bunu tespit etme olasılığı çok yüksek” diye konuştu.
- Pandemide yeni vaka sayısında rekora doyulmuyor. Yeni vaka sayısı son 24 saatte 600 binin üzerine çıktı: 604 bin 689 Covid-19 pozitifliği tespit edildi. Toplam vaka sayısı da 49 milyonun üzerine çıktı. İki gün sonra günlük okurları 50 milyonlu istatistiklerle tanışacak!
- Son 24 saatte dünya genelinde 8 bin 717 kişi Covid-9 nedeniyle hayatını kaybetti. ABD bir günde 118.2 bin yeni vaka, 1,125 can kaybı ile pandemiden en çok etkilenen ülke konumunda.
- Yeni vaka bildirimlerinde yükseliş tüm kıtalara yayıldı. Yeni vaka sayısı Avrupa‘da 310.7 bin, Kuzey Amerika’da 131 bin, Asya’da 96.8 bin, Güney Amerika’da 50.4 bin ve Afrika’da 15.3 bin olarak bildirildi.
- Dokuz ülke 20 binin üzerinde yeni vaka bildirmeye devam ediyor:: ABD (118.2 bin), Fransa (58 bin), Hindistan (47.6 bin), İtalya (34.5 bin), Polanya (27.1 bin), İngiltere (24.1 bin), Brezilya (23.3 bin), İspanya (21.9 bin) ve Almanya (21.8 bin).
- On bin-yirmi bin aralığında bildirim yapan ülke sayısı beşe yükseldi: Rusya (19.4 bin), Belçika (14.9 bin), Çekya (13.2 bin), Arjantin (11,1 bin) ve İsviçre (10.1 bin). Binin üzerinde bildirim yapan ülke sayısı da 55’e yükseldi. Pandemi tüm dünyaya yayılmış durumda.
- Küresel düzeyde aktif vaka sayısı 12.8 milyonun üzerine çıktı.
- Salgın Türkiye’yi sallamaya başladı. Ağır hasta ve can kaybı bildirimleri yükseldi. Son 24 saatte yeni hasta sayısı 2,311 kişi, can kaybı 81 kişi, aktif hasta sayısı 43 bin 802 kişi ve ağır hasta sayısı 2,564 kişi olarak bildirildi. Test sayısı 146 binin üzerine çıktı.
- Gaziantep Valisi: Vaka sayımız katlanarak artıyor, zorunlu durumlar hariç evinizin dışında ‘bir dakika’ bile geçirmeyin.
- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 114 kişinin yaşamını yitirdiği depremin ardından İzmir’de il sağlık toplantısı sonrası alınan kararları duyurdu: Maske ve dezenfektan dağıtımı, Depremzedelerin, ekiplerce, belirti yönünden yakından takibi, Semptomsuz olsalar bile, temaslılara test yapılması, Taramalarla salgının yayılmasının önlenmesi.
- Muş’ta Coronavirus nedeniyle cadde, sokak, meydan, park ve bahçe gibi kamunun ortak kullanımına açık alanlarda sigara ve benzeri tütün ürünlerin kullanımı yasaklandı.
- Urfa Cezaevi’nde koronavirüs vakaları artarken durumu kötü olanların olduğu belirtildi.
- İçişleri Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği yeni Covid-19 genelgesine göre, şehirler arası ve şehir içi toplu ulaşım araçları ile taksiler tek tek durdurulacak ve tedbirlere uyulup uyulmadığına bakılacak. Vatandaşların yoğun olduğu cadde, sokak, pazar yerlerinde görevli ekip sayısı artırılacak.
- Korona virüsü salgınında dezavantajlı grupları inceleyen HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, 65 yaş ve üzeri, engelli ve cezaevlerindeki bireyler için bir rapor hazırladı. Raporda belirtilen grupların pandemi sürecinde yalnız bırakıldığı ve hayatlarının kolaylaştırılmadığı belirtildi. 65 yaş üstü kişilerin psikolojilerinde bozulmalar olduğunu söyleyen Piroğlu, “Bireyler hedef haline getirilerek neredeyse linç edilmeye varan durumlara maruz kaldılar. Bu süreç 65 yaş üstü bireyleri daha derinden etkileyerek, içerisinde bulundukları korku ve çaresizliği daha çok tetikledi. 65 yaş ve üstü bireyler için hiçbir alternatif çözüm geliştirilmeden sunulan tek çözüm izole edilmek olmuştur” dedi.
- Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan: 24 Ağustos’tan bu yana 1053 okulda vaka tespit edildi. Her gün 15-20 okuldan vaka bildirimi alıyoruz. Ya okulların tamamı kapatılıyor ya da sınıf karantinaya alınıyor.
- Evde Bakım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Dik, ‘Pandemide de bakım yükü yine ailelerin dolayısıyla da kadınların üzerinde kalmıştır’ dedi.
- Atılım Üniversitesi, korona virüsü salgını etkisini sürdürürken kasım ayı içerisinde yüz yüze sınav yapmaya hazırlanıyor. Öğretim üyelerine sınavların yüz yüze yapılması yönünde e-postalar iletilirken öğrenciler ise tedirgin. Sınavların online yapılmasını talep eden bir öğrenci, “Aylar önce okul yönetimi tarafından alınmış bu kararın bugünkü ihtiyaçlara cevap vermesi mümkün değil” dedi.
- “Yeni Covid-19 tedbirleri enfeksiyon zincirini kırmaz”: Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol, Türkiye’de virüs bulaşının en çok gerçekleştiği noktaları “Bulaşma noktalarımız ev içi, iş yerleri, toplu taşıma araçları ve bize gelen bildirimlere göre açılmış olan okullar. Bunun dışında da kalabalıkların bir araya geldiği ve kontrolsüz bir biçimde temas ettikleri spor salonları, müsabakalar, kafeler, barlar, restoranlar gibi ortamlar” diye sıralıyor. Şenol’a göre, gece 10’dan sonrası için alınan önlemlerin salgının bu düzeyinde yeterli olmayacağı açık.
- Dr. Pala’ya göre, çok ciddi vaka artışının olduğu yerlerde toplumsal hareketliliğin sınırlandırılması ve tam kapanmanın gündeme gelmesi gerekiyor. “Türkiye’nin daha önceki deneyimlerinde olduğu gibi yalnızca kamuda esnek çalışma ve hafta sonları sokağa çıkma yasağı ile sınırlı bir yaklaşımdan bahsetmiyoruz. Virüsün bulaşımdaki etkisini azaltabilmek için bu hastalığın en uzun kuluçka süresi olan en az iki hafta süreyle bir tam kapanmanın gerçekleşmesi gerekiyor. Bu uygulamanın, önümüzdeki haftalar ve aylar için sağlık sisteminin yanıt verme kapasitesi açısından Türkiye’ye zaman kazandırabileceğini düşünüyorum.”
- Fransa’da günlük vaka rekoru: 58 bin 46 vaka tespit edildi. Fransa Sağlık Bakanı Veran: Virüs aynı şekilde yayılmaya devam ederse Kasım ortası yoğun bakım yataklarımız yetersiz kalacak. Covid-19 tespit edilen 100 kişiden 90’ının belirti göstermediği veya hastanede tedavi görmeye ihtiyacı bulunmadığı bildirildi. Fransa’da sağlık alanındaki OHAL 16 Şubat’a kadar uzatıldı. Başkent Paris’te salgın önlemleri kapsamında, paket yemek ve içecek servisine de kısıtlama getirildi.. Tüm yaşlı bakımevlerinde hızlı sonuç alınabilen 650 bin testin hizmete sokuldu
- İngiltere’de koronavirüs salgınının hızını yavaşlatmak amacıyla bugünden itibaren yeni bir dizi sokağa çıkma yasağı yürürlüğe sokuldu. Kısıtlamaların ilk etapta bir ay sürmesi bekleniyor. Halktan mecbur kalmadıkça evden çıkmamaları istenirken, hayati önem taşımayan ürünlerin satıldığı mağazaların tamamının yanı sıra pub, restoran, kafe ve spor salonlarının kapatılması öngörülüyor.
- Yunanistan artan Coronavirus (Covid-19) vakalarından sonra bir kez daha karantina kararı aldı. Buna göre ülkedeki tüm mağazalar kapatacak ve bölgeler arası seyahat yasaklanacak. Ayrıca iş, hastane, gıda alışverişi ya da spor için evden ayrılacak Yunanistan vatandaşları SMS’le gelecek kodla dışarı çıkabilecek. Ortaokullar uzaktan eğitime geçerken anaokulları ve ilkokullar açık kalacak.
- İtalya’daki Koronavirüs salgını ile alakalı yeni sıkılaştırıcı tedbirler açıklandı. Başbakan Conte’nin canlı yayında basın toplantısı yaparak açıkladığı yeni kanun hükmündeki kararnameye göre, 6 Kasım Cuma gününden itibaren 3 Aralık’a kadar geçerli olacak yeni kurallar ve yasaklar bölgelere göre farklılaşıyor. Ülke kırmızı bölge, turuncu bölge ve sarı bölge olarak; bölge (regione) bazında üçe bölündü. Kırmızı bölge çok riskli, turuncu bölge orta riskli, sarı bölge ise az riskli olarak belirlendi.
- İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, koronavirüs salgınında işverenleri tarafından zorunlu izne çıkarılan çalışanların maaşlarının yüzde 80’inin devlet tarafından ödenmesi uygulamasının gelecek Mart’ın sonuna kadar uzatıldığını açıkladı.
- Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, yurttaşların devlette test yaptırabilmesinin zorlaştırıldığını bu sebepten özel hastanelerde PCR testlerinin fahiş fiyatlarla yapıldığını belirterek, “Corona testleri piyasanın insafına bırakıldı” açıklamasını yaptılar.
- Dr. Recep Tekin, sisli havalarda Coronavirus’ün havada asılı kalma süresinin uzadığını ve rüzgarla birlikte virüsün taşınma mesafesinin de arttığını belirterek, bu tür durumlarda ya dışarı çıkılmamasını ya da sosyal mesafenin artırılıp mutlaka maske takılması gerektiğini söyledi.
- Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, corona virüsünün hastalık yapıcı ve öldürücü etkisinde herhangi bir azalma görmediklerini söyledi. Dünya genelinde ölüm oranlarında bir azalmanın var olduğunu ifade ederek Kayıpmaz, bunu erken tanı konulmasına bağladı.
- Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversite sınavlarında ilk 1000’e girenlerden yurt dışındaki üniversitelere kayıt yaptıranlara, pandemi koşulları nedeniyle “Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş olanağı” tanınmasına ilişkin uygulamaya dayanılarak bazı yerlerde usulsüz yatay geçiş yapıldığını doğruladı. Üniversite sınavında 800 bininci olup tıp fakültesine kayıt yaptıranlar olduğuna dair şikayetler gündeme gelmişti.
- ‘Aşırı yayılım’: Covid salgınında çözümün anahtarı (Kyra Grantz, Justin Lessler): Covid-19 salgınında, enfeksiyonların yüzde 80’inden vakaların sadece yüzde 10’u sorumlu. Bu bilgi virüsle nasıl başa çıkacağımızı şekillendirmeli. Aşırı yayılım, hastalığın neden bu şekilde işlediğini daha iyi anlamamıza ve kontrol çabalarımızı keskinleştirmemize yardımcı olabilir. (https://www.gazeteduvar.com.tr/asiri-yayilim-covid-salgininda-cozumun-anahtari-haber-1503674)
- CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, son dönemde yaşanan sahte içkiye bağlı ölümleri CİMER’e sordu. Başvuruyu yanıtlayan EGM KOM Daire Başkanlığı, 2019 yılında 796 bin 320 litre/422 bin 741 şişe ile 2020 yılının ilk 10 ayı itibariyle 642 bin 409 litre/219 bin 892 şişe kaçak/sahte alkollü içki ele geçirildiğini kaydetti.
- CHP, Diyarbakır’ın Silvan ilçesindeki intihar vakalarını Meclis’e taşıdı: ‘Aileler açıkça konuşmaktan çekiniyor.’ CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Silvan’da basına yansımayan dört intihar vakasının daha yaşandığını belirterek, bu kişilerin kimliklerinin ve intihar nedenlerinin açıklanmasını istedi.
- İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfü Çamlı, toplanma alanlarındaki önemli sorunlardan birinin de tuvalet ve banyo ihtiyacı olduğunu belirterek, bir koordinasyon sorunu olduğunu ve şuana kadar bir muhatap bulamadıklarını söyledi.
- Nijerya’nın güneyindeki Enugu eyaletinde 2 ayda “gizemli hastalık” nedeniyle 57 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Hayatını kaybedenlerin kan kusmadan önce ishal ve kasılma semptomları gösterdiği, bu nedenle kolera ya da lassa ateşinden şüphelenildiği bildirildi.