KORONA GÜNLÜĞÜ 3 NİSAN 2021
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!
***
TTB, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Bakan @ZehraZumrutS’un “Evde hastalananlar var, Covid-19’u nasıl meslek hastalığı kabul edelim?” açıklaması sağlık çalışanlarının hafızasına ve tarihe sorumsuzluk örneği olarak not düşmüştür. Siz kabul etmek istemezseniz de dünya yuvarlaktır, Covid-19 da meslek hastalığıdır!” dedi.
***
Dünya genelinde Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 130 milyon 164 bin 803 bine yaklaşırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 850 bini geçti. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 22 milyon 657 binin üzerine çıktı, yükselişin sürmesi pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.
Dünya genelinde son 24 saatte 637 bin 906 kişide Covid-19 pozitifliği saptandı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10 bin 382 kişi oldu. Günlük vaka bildiriminde Hindistan zirveye yerleşti. Türkiye ilk beşte yer almaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (89 bin), ABD (70 bin), Brezilya (69.7 bin), Fransa (46.7 bin), Türkiye (42.3 bin), Polonya (30.5 bin), İtalya (21.9 bin), Ukrayna (19.9 bin), Almanya (18.2 bin), Filipinler (15.3 bin), İran (11.7 bin) ve Kolombiya (10.2 bin).
***
Türkiye’de salgın artık dizginlenemiyor. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı rekor üstüne rekor kırıyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 42 bin 308 kişiye, Covid-19 nedeniyle 179 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 1,471 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 3 milyon 400 binin üzerine çıkarken, toplam can kaybı 32 bine yaklaştı. Günlük test sayısı artış göstererek 250 bine dayandı. Test sayısı arttıkça vaka sayısı da artış gösterdi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısındaki ciddi yükseliş devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 300 bin eşiğini de geçerek 308 bin 942 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki bu ciddi yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 2,182 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %0.8’e kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen iki katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.
***
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, ‘’… salgın yönetimi bizim kontrolümüzde olsaydı bugünkü durumu yaşamazdık. Bilimsel Danışma Kurulu her türlü bilimsel gelişmeyi yakından izleyerek önerilerde bulunuyor. Ayrıca bizler de aktif olarak hasta takip ediyoruz. Dolayısıyla ortada bir bilgi eksikliği veya bilgileri resmi kurumlara aktarmayla ilgili sıkıntı yok. Nitekim biz kurul olarak daha önceden ilgili kurumları “varyant-1 geliyor, buna karşı önlemlerin artırılması gerek” diyerek uyardık. Ama salgının yönetimi ne Türkiye’de ne de başka bir ülkede bilimsel danışma kurulunun kontrolünde. Dünyanın her yerinde salgını, seçilmiş hükümetler yönetir. Onlar da yalnızca bilimsel danışma kurullarının tavsiyelerini değil bambaşka bir sürü parametreyi hesaba katarak karar alıyor
…Aralık ayında İngiltere’de varyant patlak verince Türkiye’de de çok kısa bir süre sonra belirlendi. Bu varyant daha bulaşıcı olduğu için alınan önlemlerin artırılması gerekiyordu, ama biz açıldık. Açılma yanlıştı, bilakis daha da kapanmamız gerekiyordu. İkincisi de bu daha bulaşıcı bir virüs, yani daha fazla enfeksiyon yapıyor. Önlemleri artırmamız gerekirken azalttığımız için beklediğimizden daha fazla bir pik ile karşı karşıyayız.’’
…Şu ana kadar yapılan bütün çalışmalardan COVID 19’un çocuklarda daha düşük oranda görüldüğünü biliyoruz ama bu V1 varyantı daha fazla bulaşıcı olduğu için toplumda daha çok kişi hastalanıyor. Önceden 10 bin kişi hasta oluyorsa şimdi 40 bin kişi oluyor. Ama açıkçası bunların içinde 0-19 yaş grubunun oranı pek değişmedi. Dünyada yapılan çalışmalarda da çocuk hasta sayılarının, varyantın çocukları daha fazla hastalandırmasından değil, toplumdaki hasta sayısının artmasına bağlı olarak arttığı görüldü. Bu varyant nedeniyle hastaneye yatış veya ölüm oranlarının ise, çocuklarda değil 20 yaş üstü bireylerde arttığı görülüyor maalesef.
https://www.gazeteduvar.com.tr/prof-serap-simsek-yavuz-salgin-yonetimi-bilim-kurulunda-olsaydi-bunlari-yasamazdik-makale-1518082
***
Koronavirüs varyantlarının çocuklarda daha etkili olduğu yönündeki haberlere tepki gösteren Amsterdam Vrije Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tomris Cesuroğlu, ‘varyant virüsün çocukları özellikle daha fazla tuttuğu iddiası çürütüldü’ dedi. Avrupa ülkelerinde sadece okulların açık olduğu süreçlerde virüsün daha çok çocuklarda görülmesinin doğal olduğunu belirten Cesuroğlu’nun konuyla ilgili Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu. “Mutasyonlu (varyant) virüs çocukları daha fazla etkilemiyorsa bu haberler nereden çıkıyor? Profesörler neden böyle açıklamalar yapıyor? Epidemiyoloji bilimi, yani hastalıkların toplumda dağılımını ve altta yatan sebepleri inceleyen bilim ülkemizde bilinmediği için” diyen Cesuroğlu, “Bir şeyin diğerine sebep olduğunu iddia etmek için elinizde çok daha sağlam kanıtlar olması gerekir. Veriler gayet net. Varyantın özel olarak çocukları tutması söz konusu değil. İlkokullar mart ayında kademeli açıldı, ortaokul liseler yavaş yavaş açılıyor. Varyantın İngiltere’den sonra en hızlı yayıldığı ülkelerden olan Danimarka’da da durum benzer. İngiliz varyant eski versiyonun yerine geçti, ancak çocuklarda özel bir vaka artışı yok. Hem de ilkokul çocukları maskesiz bir şekilde okullarına devam ediyor” ifadelerini kullandı.
***
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Birinci, “Karadeniz Bölgesi’nde bir şehrimizde 5 çocuk, aynı flütü kullanıyor ve ardından aileleriyle birlikte 14 kişi pozitif çıkıyor. Yayılımda çocuklarımız çok etkili bu konuda çocuklara eğitim verilmesi gerekiyor” dedi.
***
Covid-19 salgınında vaka sayılarının en çok arttığı iller arasında yer alan İzmir’de, Aslı Özkısırlar hastanelerde yatak bulamadığı ve tedavisi geciktiğin için bu sabah vefat etti. Akciğer rahatsızlığı nedeniyle bir aya yakın bir süredir hastanelerde yatak arayan Özkısırlar’ın durumu giderek ağırlaştı. Bu süreçte iki kez kalbinin durduğu öğrenilen Özkısırlar, iki gün önce hastanede yatak bulabilmişti. Takı yapıp satarak geçimini sağlamaya çalışan Aslı Özkısırlar, İzmir’de hastanelerde yatak bulamadığı için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya isyan etmişti.
Son iki haftadır ise Covid-19 vakalarındaki artışına dikkat çeken SES İzmir Şube Eşbaşkanı Erkan Batmaz, “Yüzde 160 civarını da geçiyor. Bunun hastanede yatış oranına yansıması azdı. Yatak doluluğu kapasitesi İzmir’de yüzde 55-60 civarlarındaydı ancak bu haftayla birlikte o sayı daha da artmaya başladı. Covid açısından da artış başladı” ifadelerini kullandı.
***
Türk Hava Yollarının İstanbul-Hong Kong seferini yapan kargo uçuşunda görevli ekibin bir üyesi Covid-19 pozitif çıkınca tüm ekip karantinaya alındı.
***
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), “Pandemi İle Mücadele Ederken Sermaye İçin Çarklar Dönmeli Diyemezsiniz” başlığıyla bir basın açıklaması düzenledi. Sendikanın genel merkezinde düzenlenen basın açıklamasında “Salgının kontrolden çıktığı” vurgulandı. “Haklı itirazlarımızın dikkate alınmaması ve bu aşamadan sonra yaşanacak gelişmelerden dolayı kaygılı ve aynı zamanda çok öfkeliyiz çünkü salgın kontrolden çıktı” denilen açıklamada, “Salgının başından beri sürekli şeffaflık istedik ama hiçbir bilgiyi bizlerle paylaşmadınız. Halkın sağlığını değil, ekonomik çıkarları öncelediniz. Salgınla ve aklımızla dalga geçer gibi alınan kararlar, önlem değil yasaklar oldu” ifadelerine yer verildi.
SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, mart ayının başından beri Türkiye’nin salgınla mücadelesinin siyasi ve ekonomik kaygılarla ötelendiğini, normalleşme adı altında kongrelerle ve çeşitli düzenlemelerle toplumsal hareketliliğin artırıldığını vurgulayarak, “Lebaleb kelimesinin, sosyal mesafe kelimesi ile akrabalığı sonucunda 26 Şubat’ta çok riskli il sayısı 17’den 58 ile yükselmiş, düşük riskli kategoride sadece bir il kalmış, İstanbul’da vaka sayısı mart ayı başından bu zamana kadar 10 kat artış göstermiş, vaka sayısı günlük 40 binlere ulaşmış, salgını yönetememenin utancıyla Türkiye haritası kıpkırmızı olmuştur. Siyasi ve ekonomik kaygılarla aldığınız kararlar, çarklar dönsün diye alamadığınız kararlar yüzünden binlerce insanımızı, yüzlerce sağlık çalışanımızı kaybettik ve kaybetmeye de devam ediyoruz” dedi.
Pandemi İle Mücadele Ederken “Sermaye İçin Çarklar Dönmeli” Diyemezsiniz!
***
Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, düzenlediği basın toplantısında, 3 eyalette Covid-19 vakalarında ani artış yaşandığını ve daha sert tedbirlerin uygulanması gerektiğini söyledi. Uygulamanın, daha önce ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) şartları olmadığına dikkati çeken Suga, tedbirlere riayet etmeyenlere cezai yaptırım uygulanacağını belirtti. Suga, “Bu tedbirler sınırlı bölgede ve sınırlı zamanda virüsün yayılmasını önlemek ve başka bir OHAL ihtiyacını ortadan kaldırmak için gerekli.” diye konuştu.
***
İngiltere; Pakistan, Filipinler, Kenya ve Bangladeş’i gelecek haftadan itibaren seyahat yasağı koyduğu ülkeler arasına ekledi. 9 Nisan’da saat 04:00’ten itibaren, seyahatine bu ülkelerden başlayanlar ya da son 10 günde bu dört ülkede bulunmuş olanların İngiltere’ye girişleri yasaklanacak.
[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” box_color=”#b8e324″][/su_box]
Almanya’dan sonra Hollanda da AstraZeneca aşısının 60 yaş altı kişilerde kullanımını durdurdu.
***
ABD merkezli ilaç firması Johnson and Johnson, Covid-19 aşı çalışmalarına 12-17 yaş aralığını da eklediğini duyurdu.
***
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Covid-19 önlemlerinin hafifletilmesinin ardından ülkede “aşı pasaportu” kullanılabileceğine yönelik açıklaması tepkilere yol açarken, 70 milletvekilinin de desteğiyle aşı pasaportu karşıtı kampanya başlatıldı. Kampanyanın imzacıları arasında yer alan insan hakları grubu “Big Brother Watch”ın aşı pasaportlarına ilişkin “Erişim Reddedildi” başlığıyla yayımladığı raporda, kişiye özel bilgilerin işletmelerle paylaşılmasının sakıncaları anlatıldı. “Kontrol toplumu” olma tehdidi ile karşı karşıya kalındığına dikkat çekilen raporda, aşı sertifikasının uygulanmasıyla nüfusun tamamında yıllarca sürecek bir ayrımcılığın başlayacağı belirtildi.
***
Bilim Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, ‘’Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) CoronaVac aşısını uygun bulduğunu bugün (1 Nisan) açıkladı. Uluslararası seyahatlerde AB’nin yaklaşımı değil, DSÖ’nün kayıtları ve kriterleri ele alınacaktır. DSÖ’nün kabul ettiği aşılar da birçok ülke tarafından kabul edilecektir. Avrupa ülkeleri, ABD ve Çin gibi ülkeler arasında pek çok siyasi konu da var. DSÖ daha tarafsız bir kurum olarak bu aşıya olumlu görüşünü bildirmiş oldu. Sanırım bizim sorunumuzu bu çözecek’’ dedi.
***
İngiltere’de yayımlanan Times gazetesi, hükümetin uluslararası seyahatte ülkeleri kırmızı, sarı ve yeşil gruplara ayıracağını yazdı. Times’ın haberine göre kırmızı ülkelere seyahat yasaklanacak, sarı ülkelerden gelenler karantinaya girecek, yeşil ülkelerden dönenlere ise karantina zorunluluğu olmayacak. Times; ülkelere yüksek aşılama oranlarına göre öncelik veren sisteme göre ABD, Maldivler, İsrail ve Malta’nın bu yaz İngiliz turistlerin gidebileceği ilk ülkeler olduklarını bildirdi.
***
Koronavirüs salgınına karşı aşılama programı kapsamında, BioNTech aşısının birinci dozu uygulanmaya başlandı. Aşılama merkezlerinde yer yer yoğunluk yaşanıyor. 30 milyon doz için anlaşmanın sağlandığı aşılar eksi 80 derecede muhafaza ediliyor. Aşılar, il depolarında kuru buz dolu kolilerde 5-15 gün oda sıcaklığında veya eksi 20 derecede 14 gün saklanabiliyor. Aşı uygulama merkezlerine 120 saat içerisinde uygulanabilecek doz sayısı kadar flakon sevk edildi. Aşı uygulama merkezi teslim aldığı aşıları 2 ile 8 derecede arasındaki aşı dolabında saklayabilecek.
***
Pandemi ve yemek: İlişki durumu karışık – Selay Dalaklı
Bir yılı aşkın süredir hayatımızda olan koronavirüs salgını hareket etme ve yeme-içme alışkanlıklarımızı derinden etkiledi, tartının gösterdiği rakam ve aynadaki suretimiz de ister istemez bu durumdan nasibini aldı.
https://bianet.org/biamag/yasam/241732-pandemi-ve-yemek-iliski-durumu-karisik