Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ (28 EKİM 2020)

KORONA GÜNLÜĞÜ (28 EKİM 2020)

KORONA GÜNLÜĞÜ (28 EKİM 2020)

  • Sağlık Bakanlığı 81 il valiliğine “Personel İşlemleri” hakkında genelge gönderildi. Genelgeye göre, her ne sebeple olursa olsun Covid-19 salgını sürecinde atamalar yapılmayacak, yıllık izinler kullanılmayacak, sağlık izinleri ertelenecek, ücretsiz izin verilmeyecek ve istifa talebinde bulunan personelin mezkur talebi kabul edilmeyecek.
  • Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın yeni eş başkanları belli oldu. Sağlık çalışanlarının tükenme noktasına geldiğini belirten SES’in yeni yönetimine göre iktidar bu süreci yönetemedi. SES Eş Başkanı Selma Atabey, “PCR testi pozitif çıkan arkadaşlarımız semptom göstermiyorsa sadece 7 günlük bir karantinadan sonra işe döndürülüyor. Örneğin PCR pozitif olan bir arkadaşımız bizi aradı ve idarecisinin ona ‘Herhangi bir semptomun yok, çift maskeyle çalışabilirsin’ dediğini aktardı” dedi.
  • TTB sağlık çalışanlarının izin ve istifalarının engellenmesine ilişkin açıklama yaptı:”#SağlıkcınınCanıYokMu Pandeminin 8. ayında COVİD-19 Meslek Hastalığı Sayılmazken, Sağlıkçılara düzenli test yapılmazken; Sağlık Çalışanlarının izin ve istifalarının engellenmesi kabul edilemez.”
  • Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nden mikrobiyolog David Relman, “Bu virüs altın çağını yaşayacak. Bizi oldukça ağır ve zor aylar bekliyor” ifadesini kullandı.
  • Nature dergisi Coronavirus’ün daha fazla bulaşmasını şu faktörlerle ilişkilendirdi: İnsanların soğuk mevsimde kötü havalandırılan odalarda daha sık etkileşime girmesi, soğuk ve kuru hava, direk güneş ışınları eksikliği.
  • Pandemide dünya genelinde toplam vaka sayısı 44.2 milyonu geçti. Yeni vaka sayısı ve günlük ölüm sayısı tırmanışını sürdürüyor. Son 24 saatte 459 binin üzerinde Covid-19 bildirimi yapıldı. Avrupa’da yeni vaka bildirimi tüm bildirimlerin yarısı, 223.2 bin kişi. Dün Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 7 binin üzerine çıktı.
  • Yüksek yeni vaka bildirimi yapan ülkeler şunlar: ABD (75 bin), Hindistan (43 bin), Fransa (33.4 bin), Brezilya (29.4 bin), İngiltere (22.9 bin), İtalya (22 bin), İspanya (18.4 bin), Rusya (16.6 bin), Polanya (16.3 bin), Çekya (15.7 bin), Arjantin (14.3 bin), Almanya (13.2 bin), Belçika (12.7 bin) ve Hollanda (10.3 bin).
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sözcüsü Margaret Harris Avrupa’daki günlük Covid-19 ölümlerinin geçen haftaya kıyasla yüzde 40 arttığını söyledi.
  • Ortadoğu ülkelerinde yeni vaka sayısı artışa geçti. Son 24 saatte İran’da 7 bin, Irak’ta 4.5 bin, Ürdün’de 3.8 bin ve Lübnan’da 1.8 bin, Birleşik Arap emirlikleri’nde 1.4 bin yeni vaka bildirimi yapıldı.
  • Türkiye’de yeni hasta, aktif hasta ve ağır hasta sayısı artışı devam ediyor. Son 24 saatte yeni hasta sayısı 2,209 kişiye, can kaybı 76 kişiye yükseldi. Aktif vaka sayısı 37 bin 612’ye, ağır hastaların sayısı ise 1,827’e yükseldi. Test sayısı 128 bine yükseldi.
  • Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgelerinin tamamında, 30 Ekim 2020- 8 Kasım 2020 tarihleri arasında, 10 günlük kısmî sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
  • Şırnak Nazmiye Demirel Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde öğrenim gören 10 öğrencinin Covid-19 testi pozitif çıktı. Bunun üzerine 200 kişilik okulda okul karantina altına alındı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokul, ortaokul ve liselerde yüz yüze yapılacak sınavların usul ve esaslarını belirledi.  Sınav uygulamalarında öğrencilerin oturma planı fiziki mesafeyi koruyacak şekilde, maske kullanımı ve hijyen kuralları dikkate alınarak gerçekleştirilecek. 
  • Salgın nedeniyle ‘bakım hizmeti’ni yerine getirmeyen kreş ücreti iade edecek
  • Kısa çalışma ödeneği ile işten çıkarma yasağı 2 ay uzatıldı
  • Türkiye’de Sağlık Bakanlığının açıkladığı haftalık COVID-19 raporlarına göre, şu ana kadar koronavirüs nedeniyle ölenlerin yüzde 95’i, 50 yaş ve üzerinde. Söz konusu oran, dünya geneliyle de paralellik gösteriyor. Örneğin Almanya’da bu oran yüzde 98’in üstüne çıkıyor. COVID-19 kaynaklı ölümlerin çok büyük oranda 50 yaş ve üzerinde görülmesine karşın, hastaların büyük bölümünü daha genç insanlar oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı verileri, Türkiye’de hastaların yüzde 70’inin, 50 yaşın altında olduğunu ortaya koyuyor.
  • Japonya’da salgın döneminde insanlara arkadaşlık edecek şekilde dizayn edilen robotların satışı arttı.
  • Covid-19 ölümlerinin yüzde 15’i hava kirliliğiyle bağlantılı. Cardiovascular Research’te yayınlanan araştırma, en yüksek kirlilik seviyelerinden bazılarına sahip Doğu Asya’da, virüse bağlı ölümlerin yüzde 27’sinin hava kirliliğine bağlı olduğunu ortaya koydu. Bu oran Avrupa’da yüzde 19, Kuzey Amerika’da ise yüzde 17.
  • Yapılan bir araştırmada vampir yarasaların hasta olduklarında sosyal mesafeyi korudukları, diğer yarasaların yanında daha az zaman geçirdikleri ve sürüdekilerle daha az ilişki kurdukları tespit edildi.
  • İstanbul’da Covid-19 vakaları hızla tırmanışa geçerken İTO, megakentteki tehlikeyi gözler önüne serdi. İTO tarafından yapılan açıklamada her üç hastadan birinin İstanbul’da olduğuna dikkat çekilerek, “Gerçek sayılar açıklananın çok daha üstünde. Etkili önlemler alınmazsa facia olur” dendi
  • İzmir Sağlık Platformu olarak acilen çözüm bekledikleri hususları şöyle sıraladı:
  1. Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları, çalışma ortamları, çalışma saatleri gerçekçi ve bilimsel verilere uygun olarak organize edilmelidir. Zor koşullarda çalışan sağlık çalışanlarına psikolojik destek sağlanmalıdır
  2. Sağlık çalışanlarının korunması için tüm tedbirler alınmalıdır. Standartlara uygun kişisel koruyucu ekipman yeterli miktarda ve düzenli olarak sağlanmalıdır
  3. Yüksek risk altında bulunan sağlık çalışanları, covid-19 açısından ivedi ve öncelikli olarak düzenli tarama programına alınmalıdırlar. PCR test pozitifliğinin düşük duyarlılığı dikkate alınarak sağlık çalışanları, hem semptom takibi, hem PCR hem de antikor taraması ile sürekli izlenmelidir.
  4. Evde çocuğunu bırakarak ya da hastalığı aile bireylerine bulaştırma endişesini her gün taşıyarak çalışmak durumunda kalan sağlık çalışanlarının, ulaşım, barınma, kreş gibi sorunlarının çözümü sağlanmalıdır
  5. Covid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi, bu hastalığa bağlı oluşabilecek zararlar sebebiyle tüm sağlık emekçilerinin korunması , sadece hukuki değil aynı zamanda etik bir zorunluluktur.
  6. Sağlık çalışanları için kamuoyu önünde açıklanan pandemi ek ödemelerinin kapsayıcı, net ve adil olmaması sebebiyle iş barışını bozacağı unutulmamalıdır. Performansa dayalı geçici ve adil olmayan ek ödemeler yerine emekliliğe de yansıyacak şekilde, evrensel standartlara uygun, insan onuruna yaraşır, adil ve yeterli ücret ilkesi benimsenmelidir.
  7. Pandemi koşullarında devam eden sağlıkta şiddet olguları için, yöneticiler öncelikle özendirici tutumlardan vazgeçmekle başlayarak gerekli önlemleri almalı, sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamalıdır.
  • Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Yürütme Kurulu, Hacettepe Üniversitesi’nde sağlık emekçilerine performansa dayalı ödeme yapılmasına ilişkin açıklama yaptı. “Pandemi değil, sağlık sistemi öldürüyor”, “Rant ve kar amaçlı değil, toplum için sağlık”, “Performans değil, emekliliğimize yansıyan temel ücret” dövizlerinin taşındığı açıklamada konuşan SES Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, “En son söylediğimizi başında söylemekte yarar var. Bizler sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak yozlaşan sağlık sisteminin rüşvetini kabul etmiyoruz” dedi.


İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...