KORONA GÜNLÜĞÜ (29 EKİM 2020)

KORONA GÜNLÜĞÜ (29 EKİM 2020)

  • Yönetilemeyen Covid-19 pandemisi sağlık emekçilerini tüketmeye, öldürmeye devam ediyor! Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan hemşire Leyla Çiçek Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Yine Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Melek Yağlı, çalışmakta olduğu Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi Covid Polikliniğinde bir hastasıyla yaşadığı tartışma sonrası geçirdiği beyin kanaması nedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti.
  • Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, istifa taleplerinin kabul edilmeyeceği ve izinlerin durdurulmasına dair genelgesine dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada anayasayaya aykırılığa ve sağlık emekçilerinin mağduruiyetine  dikkat çekti: “OHAL ilan edilmeden istifa ve emeklilik yasağı getirilemeyeceği ortadayken sağlık emekçilerinin bu haklarının ellerinden alınması Anayasa’ya aykırıdır. …Sağlık emekçilerinin maske, nitelikli koruyucu ekipman eksikliği, PCR testinin yapılmaması, grip aşısına ulaşamama sorunlarının yanında özlük haklarında gerileme de devam etmektedir. Sağlık emekçileri uzun süredir tükendiklerini ifade etmektedir. Sağlık Bakanlığı bu konuda herhangi bir adım atmazken dün yayınladığı yazı ile sağlık emekçilerinin mağduriyetini daha da arttırdı.”
  • Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Covid-19 salgınıyla mücadelede üye ülkelere sunmak üzere ‘salgın tedbir paketi’ hazırladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in duyurduğu teklif paketinde veri paylaşımı, testler, tıbbi ve tıbbi olmayan malzemeler, seyahat ve aşılama stratejisinde koordinasyonu kapsıyor.
  • Pandemide dünya genelinde toplam vaka sayısı 44.7 milyonu geçti. Yeni vaka sayısı son 24 saatte 504 binin üzerine çıkarak rekor kırdı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 7 binin üzerinde seyretmeye devam etti.
  • Pandemi yeni bir döneme girdi diyebiliriz, her gün yarım milyon kişi aktif hasta havuzuna eklenmeye başladı. de Covid-19 bildirimi yapıldı. Avrupa ve Kuzey Amerika’da yeni vaka sayısında ciddi artış var. Avrupa’da yeni vaka bildirimi tüm bildirimlerin yaklaşık yarısı (245 bin 787) iken Kuzey Amerika’da da 94 bin vakanın üzerine çıktı.
  • On binin üzerinde yeni vaka bildirimi yapan ülkeler şunlar: ABD (81.6 bin), Hindistan (49.9 bin), Fransa (36.4 bin), Brezilya (28.9 bin), İtalya (25 bin), İngiltere (24.7 bin), İspanya (19.8 bin), Polanya (18.8 bin), Rusya (16.2 bin), Almanya (16.2 bin), Arjantin (13.9 bin), Belçika (13.6 bin) ve Çekya (13 bin).
  • Yeniden kapanma gündemde. Fransa’da ‘tam’, Almanya’da ‘kısmi’ karantina! Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ulusa sesleniş konuşmasında 30 Ekim Cuma gününden itibaren ülke genelinde Covid-19 salgını nedeniyle karantina uygulanacağını söyledi. Karantina kapsamında marketler ve eczaneler haricinde tüm işletmeler kapatıldı. Üniversiteler de tamamen kapatılarak uzaktan eğitim kararı alındı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin 2 Kasım’dan itibaren ‘kısmi karantinaya’ gireceğini duyurdu. restoranlar, barlar, eğlence tesisleri, opera ve tiyatrolar dahil kültür enstitülerine kapanma emri verilecek, okulların ve kreşlerin yanı sıra işyerlerinin çoğunun açık kalması bekleniyor. Mağazalar ve kuaförlerin de açık kalmasına izin verilecek. Almanya’da en üst düzey futbol maçları dahil tüm profesyonel spor müsabakaları pazartesi gününden seyircisiz gerçekleştirilecek ve amatör spor faaliyetlerine izin verilmeyecek.
  • Resmi istatistikler ve devlet yetkililerinin demeçleri Türkiye’de salgın kontrolden çıkmak üzere olduğunu gösteriyor. Türkiye’de son 24 saatte yeni hasta sayısı 2,305 kişiye, can kaybı 77 kişiye yükseldi. Roplam can kaybı 10 binin üzerine çıktı. Aktif vaka sayısı 39 bin 305’e, ağır hastaların sayısı ise 1,836’ya yükseldi. Test sayısı 128 binin üzerinde.
  • İstanbul’da korona vakalarındaki artışa dikkat çeken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Son 7 günde ortalama vaka artışı geçen ayın ortalamasından yüzde 85’den fazladır. Oran 16,5 milyon nüfusla birlikte düşünüldüğünde korkutucudur. Artış İstanbul’a günlük geliş gelişlerin fazla olduğu şehirlerde de yüksektir. İstanbul’un yakın temaslısı diyebileceğimiz Balıkesir, Tekirdağ yüzde 96, Bilecik ve Düzce’de yüzde 99, Edirne’de yüzde 91, Bursa’da yüzde 84, Sakarya’da yüzde 76, Kırklareli’de yüzde71, Kocaeli’de yüzde 63’tür. Sadece sayılan iller değil tüm iller İstanbul’un temaslısıdır. Gelişme 83 milyonu ilgilendirmektedir. İstanbul’da durumu kontrol altına almazsak salgın baş edilebilir olmaktan çıkacaktır’’ dedi.
  • İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, pandemi mücadelesindeki sermaye yanlısı stratejiyi deşifre etti: “İstanbullu hasta hasta işe gidiyor. Çünkü COVİD’den korkuyor ama işten atılmaktan daha çok korkuyor. Bu noktada bir sorun var. …Bu toplu ulaşımı rahatlatamazsak bu salgını kesemeyiz. Bunu da taşıt sayısını arttırarak yapamayız. Metrobüs zaten limitte. 17 saniyede bir otobüs geçiyor. Bunu daha da kısa süreye indiremeyiz. Diğer hatlarda da sefer sayısını arttırsak bu kez de durak yoğunluğu sorun olarak karşımıza çıkıyor. Vatandaşa durakta bekleme diyemeyiz.”
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen hafta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Eskişehir’de vaka artışı yaşandığını duyurmuştu. Eskişehir’de Mart ayından bu yana 200 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Kentte, 5 bin 200 pozitif vaka evlerinde tedavi görüyor. Eskişehir’in risk haritası son 15 günde kentin neredeyse tamamında ‘yüksek risk’ anlamına gelen kırmızı renge boyandı.
  • İHD: Elazığ Cezaevi’nde 12 mahpus Coronavirus’e yakalandı. Elazığ Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde mahpuslarla görüşen İHD heyeti, hak ihlallerinin devam ettiğini aktardı.
  • Berlin, ‘seyahat uyarısı’nı güncelledi: Türkiye’deki dört kentin (Aydın, İzmir, Muğla ve Antalya ) muafiyeti kaldırıldı. Almanya, Türkiye’den dönenlere, ülkeden ayrılmalarından 48 saat öncesinden PCR testi yaptırmalarını şart koşuyor, eğer sonuç negatifse gelmelerine izin veriyor.
  • Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Sağlık Çalışanları için Küresel Eylem Haftası dolayısıyla İstanbul Beyoğlu’ndaki Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi önünde eylem yaptı. Eylemde “Sağlık işçisi köle değildir” sloganları atan sağlık çalışanları adına konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Sağlıklarına kaybetme pahasına büyük bir fedakarlıkla sağlık emekçileri pandemiyle mücadelede ön saflarda. İktidar sağlık çalışanlarının sesini duymalı. Aylardır özveriyle çalışan sağlık çalışanlarını emeklilik ya da istifa noktasına getiren şey, sağlık yönetiminin ve hükümetin empatiden uzak politikalarıdır” dedi.
  • Tedbirsizlik ve cezasızlıkla birleşen pandemi koşullarındaki “yeni normal”e uygun çalışma, iş cinayetlerini de salgına çeviriyor. Üçü demir çelik fabrikalarında olmak üzere peş peşe dört işçinin öldüğü Menemen’de işçilerin anlattıkları benzer: Maliyet hesabıyla alınmayan tedbirler, şirket idarecilerinin ilgisizliği, sendikanın etkisiz kalması, aşırı iş yükü ve cezaların çok hafif oluşu pandemi koşullarıyla birleşince iş cinayetleri artıyor. (https://www.evrensel.net/haber/417488/is-cinayeti-salgini)
  • Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan, havalandırmanın önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Taze hava ile iklimlendirilen yerlerde bulunmak gerekiyor. Sabah trafikte gözlemliyoruz, gerek toplu taşımada olsun, gerek kişisel araçlarda olsun, gerek servis araçlarında hepsinin camları tam kapalı. En azından varsa tavan havalandırmaları, camların zaman zaman açılıp kapatılmasıyla mutlaka taze hava girişine izin vermek gerekiyor. Virüs gücünü kalabalıktan ve insanların bir araya gelmesinden alıyor. Şu dönem özellikle temiz hava çok daha önem arz edecek. Evlerde kaloriferleri bir süre sonra yakacağız, belki bazı şehirlerde yanmaya başladı. Evlerde havanın kurumasına izin vermemek gerekiyor. Evlerde havanın daha nemli olmasına izin vermek gerekiyor. Çünkü kuru havada partiküller daha çok havada asılı kaldığı için haliyle virüs aşağı doğru düşmüyor, bulaş ihtimali artıyor.”
  • ABD’de yapılan bir araştırmada, Coronavirus (Covid-19) salgınının baş gösterdiği mart ayında, sosyal mesafe kuralının bir hafta önce uygulamaya girmiş olması durumunda, mayıs ayı sonunda New York şehrindeki vaka sayısını yüzde 80 azaltabileceği sonucuna varıldı. Araştırma sonuçları, salgının hızla yükseldiği dönemde bazı eyaletlerde, okulların ve işletmelerin kapatılması, kalabalık toplantılara izin verilmemesi ve evde kalma emirleri gibi sıkı uygulanan kısıtlamaların neticesine dair fikir verdi.
  • İngiltere’de Londra’da Imperial College tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, ülkede her gün yaklaşık 100 bin kişinin koronavirüse yakalandığını ortaya koıydu. Salgının yayılma hızı artıyor, enfekte olanların sayısı her 9 günde 2 katına çıkıyor. Araştırmacılara göre koronavirüsle mücadelede “kritik bir aşamaya gelindi” ve “bir şeyler değişmeli”. Uzmanlar, İngiltere’de enfeksiyon oranının, ilkbahardaki zirve noktaya hızla yaklaştığı uyarısında bulunuyor.