Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 26 MART 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 26 MART 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!
***
Covid-19 salgınının yarattığı pandemi ortamında son 1 yılda, 191 motokurye yaşamını yitirdi. Çoğunluğu ise Yemeksepeti, Banabi gibi büyük zincirlerin çalışanları oluşturdu. “Motokuryeler ölmesin. İnsanca iş ve yaşam istiyoruz” diyen Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS), Kadıköy’de Süreyya Operası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme katılanlar arasında, yaralanan bir motokurye de vardı. Kaza geçirdiğinde kimsenin kendisini arayıp bir ihtiyacı var mı ya da durumu nasıl diye aramadığını dile getiren kurye Serhat Öztemel, “Patronların kar hırsı, bizi ölüme veya ağır yaralanmalara götürüyor” diyerek tüm kuryeleri sendikalı olmaya ve mücadele etmeye çağırdı
***
TTB yaptığı paylaşımda şu açıklamalarda bulundu; ‘’COVİD-19’a karşı etkili olmadığı ve güvenliği ile ilgili endişe uyandıran verilerin ortaya çıktığı klorokin ilacını neden halen pozitif ve şüpheli vakalara veriyorsunuz? Pandemi ile mücadele akılcı bilimsel yöntemlerle olmalıdır.”
***
Okullardaki son duruma ilişkin konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, “12 yaşın altındaki çocuklarda vaka görülmediği söyleniyor ama 324 öğrencide vaka tespit edildi. Özellikle liselerdeki vaka sayısında ciddi artış var” dedi. Son iki haftada 5 eğitim emekçisinin yaşamını yitirdiğini belirten Prof. Dr. Kurul, şunları söyledi:  “Biz MEB’in okullara dair elindeki sayıları açıklamasını sendikalarla paylaşmasını ve ortak akılla çözüm üretilmesini istiyoruz. Birkaç hafta içinde 5 öğretmen arkadaşımız kaybettik. Bu sadece bizim erişebildiğimiz sayı. Çok kontrolsüz bir açılma gerçekleşti.  Öncellikler belirlenmedi, yeterli önlemler alınmadı bunun sonucunda da vakalarda artış yaşandı.”
***
Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 126 milyon 62 binin üzerine çıkarken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 767 bine yaklaştı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısında da yükseliş devam ediyor, 21 milyon 560 bine dayanan aktif hasta sayısı pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.
Dünya genelinde son 24 saatte 622 bin 386 kişide Covid-19 pozitifliği saptandı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10 bin 331 kişi oldu. Günlük vaka bildiriminde Brezilya yüksek yeni vaka ve ölüm sayısı ile zirvedeki yerini koruyor. Türkiye günlük bildirimlerinde ilk altıda yer alıyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Brezilya (97.6 bin), ABD (67 bin), Hindistan (59.1 bin), Fransa (45.6), Polanya (34.2 bin), Türkiye (28.7 bin), İtalya (23.7 bin), Almanya (22.3 bin) ve Ukrayna (16.7 bin). Günlük vaka bildiriminin 5 binin üzerinde olduğu ülke sayısı 29’un üzerine çıktı.
***
Salgın kontrol altına alınamıyor, logametrik vaka artışı devam ediyor. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı oldukça yüksek. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 28 bin 731 kişi olup, oldukça yüksek hızda devam ediyor. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 157 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 1,210 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 3 milyon120 binin üzerinde, toplam can kaybı 30 bin 619 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 223 bine dayandı. Test sayısı arttıkça vaka sayısı da artış gösterdi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısındaki ciddi yükseliş devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 188 bin 515 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki bu ciddi yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayısımız ise 1,790 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %1’e kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen iki buçuk katına yakın! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.
***
Günlük vaka sayısı sadece 9 günde ikiye katlanarak 30 binlere fırlarken birçok kentte hastaneler alarm veriyor. Sağlık meslek örgütleri, Covid-19 servisleri ile yoğun bakımların hızla dolduğuna dikkat çekerek, “Doluluk oranlarında kritik eşiğe yaklaştık” uyarısında bulunuyor.
***
Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun, şehirde 20 Afrika mutantı vakanın da tespit edildiğini söyledi. Furtun ayrıca Samsun bazında günlük test sayılarının 5- 6 bin dolaylarında olduğunu belirterek, “Şu ana kadar 20 tane Afrika mutantı tespit etmişler. Ama onlar çok az sayıda ve salgının lokomotifi pozisyonunda değil. Problemimiz İngiliz mutasyonu. Bu bilgiyi ben yeni aldım” dedi.
***
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi: “İlimizde Bakanlık verilerine göre 10 bine yakın aktif hastamız bulunmaktadır. Vefat hasta oranımız pandeminin pik yaptığı aralık ayı ortalamasının yaklaşık iki katına yaklaştı. Koronavirüs kaynaklı hastanelere başvurular nedeniyle normal yatak doluluk oranı yüzde 58 – 62 aralığında, yoğun bakım yatak doluluk oranlarının ise yüzde 68 – 72 aralığındadır.’’
***
Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemür, illerin risk durumlarına göre güncellenecek yasaklarla ilgili olarak, “Bu iş sadece pazar günüyle, açık havayla ilgili değil. Ağırlıklı kapalı mekanlar olmak üzere açık havada da yoğun olarak bir araya gelişlerin önlenmesi lazım. Ulaşımı, insanların yer değiştirmesini engellemezseniz taraflar bir süre sonra birbirini etkileyecek ve aynı renge doğru gidecek.” dedi.
***
Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu, son iki haftadaki verilere dikkat çekiyor: “Özellikle son iki haftaya bakacak olursak vaka sayılarımız hızla artıyor. Ağır vakalar son iki hafta içinde yüzde 25 oranında arttı. Ölüm oranları yüzde 30 oranında arttı. Son beş gün içindeki vaka sayılarına bakacak olursak hızlı bir şekilde sayılar artmakta.” Doç. Dr. Sema Turan, “Şu ana kadarki artışla birlikte hastanelere yansıma yeniden ufak ufak başladı. Artık poliklinik başvurusu, serbest yatış ihtiyacı ve tabii dolayısıyla yoğun bakım yatış ihtiyacı olan hastalar olmakta” diyor. Prof. Dr. Mehmet Uyar, gözlemlerini aktarırken “Hastanelerin çoğu, yeni yataklı servisler, yeni yoğun bakımlar açma telaşına düştü” diyor ve ekliyor: “Mesela bizim hastanemizde, ikinci dalganın azaldığı anda bir tane Covid yoğun bakım, bir tane Covid servisi kalmıştı. Genelde hastanelerin çoğu böyleydi. Ama şimdi bunlar yetmiyor. Şu ana kadar ek servis açmayanlar da sanırım önümüzdeki hafta açarlar.” Sağlık Bakanlığı’ndan son dönemlerde yaptığı açıklamalara göre mutant virüs Türkiye çapında yayılıyor. Buna göre ülkede; İngiltere, Güney Afrika, California-New York ve Brezilya mutantları görülüyor. Sahadan gelen açıklamalara göre bunların arasında İngiltere mutantı önemli yer tutuyor gibi görünüyor. Uzmanlara göre mutant virüs, salgındaki vaka artış hızını ciddi bir şekilde arttırıyor.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56521440
***
Coronavirus pandemisinde aşılamanın belirli bir düzeye ulaşmadan maskesiz bir hayatın düşünülemeyeceğini ifade eden Dr. Rıdvan Karaali, “2021 yılı için şimdiye kadar olduğu gibi devam edecek. Avrupa’dan gelen haberler salgının üçüncü dalgasının başladığı yönünde. Ülkemizde de vakalarda da artış var. Hastaneye henüz yansımasa da önümüzdeki mart ve nisan ayı bu açıdan dikkat etmemiz gerekecek. Aşılamanın toplumun belli bir düzeyine ulaşana kadar bahsettiğimiz önlemlere uymaya devam edeceğiz. Bu sadece ülkemizdeki aşılama için de yeterli değil, dünya genelinde ülkelerde aşılama belirli bir düzeye gelene kadar mevcut önlemlere devam etmeliyiz” dedi.
***
Kırklareli’nde dikkat çeken bir karara imza atıldı. Kırklareli Valisi Osman Bilgin, bugün itibarıyla sosyal medya hesaplarında maskesiz görüntü ve sosyal mesafeyi ihlal eden görseller paylaşanlar hakkında işlem yapılacağını bildirdi. İngiltere’de yapılan iki ayrı araştırma, koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığına yakalandıktan aylar sonra hala iyileşemeyenlerin ağırlıkla orta yaştaki kadınlar olduğunu ortaya koydu. Hastalığının ilk tedavisi yapıldıktan sonra etkisini aylarca sürdürmesi’Uzun Covid’ diye adlandırılıyor.
***
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusuna yanıt veren Bakan Fatih Dönmez, 2020 yılının ilk 9 ayında 107 bin elektrik ve 51 bin 500 doğalgaz abonesinin aboneliklerinin iptal edildiğini söyledi.
***
Prof. Dr. Oğuz Uzun, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Türkiye’deki seyriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Hastalarda daha farklı semptomlarla karşılaştıklarını belirten Uzun, bunları baş dönmesi, bilinç durumunda bozukluk ve baş ağrısı olarak sıraladı.
***
Fenerbahçe’de Covid pozitif sayısı 7’ye yükseldi. Daha önce 5 futbolcusunun Covid-19’a yakalandığını açıklayan Fenerbahçe Futbol Takımı’nda tüm oyuncu ve teknik heyete test yapıldı. Kulüp, teknik heyet ve idari personelden birer kişinin testlerinin pozitif çıktığını duyurdu.
***
Ramazan’da “tam kapanmaya” doğru! – Tolga Şardan
Kulislere göre ülkede tamamıyla sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bu sürenin iki ya da üç hafta sürmesinin öngörüldüğü belirtiliyor Şöyle ki, turkuaz tabloya yansıyan “günlük pozitif saptanan vaka sayısı”nın, “günlük test sayısı”na bölünmesiyle elde edilen rakam, “pandeminin ülkedeki aktifliğinin yayılım hızını” gösteriyor. Pandeminin ülkedeki aktifliğinin yayılım hızı, önemli göstergelerden birisi olarak kabul ediliyor. Bu rakamsal gösterge, uzunca bir süre yüzde 10’un altında seyretti. Ancak vaka sayısının artışıyla bağlantılı olarak son haftalarda parametre yükselmeye başladı. 18 Mart’ta yüzde 10,8 olan yayılma hızı, 19 Mart’ta yüzde 11,1, 20 Mart’ta yüzde 11 ve 21 Mart’ta yüzde 10,7 oldu. Fakat ülke genelinde 200 binden fazla günlük test yapılmaya başlanmasıyla beraber Covid-19 vakalarında da önemli oranda artışlar görülmeye başlandı.
Malum, 13 Nisan’da Ramazan ayı başlıyor. Ankara’da kulislerde konuşulan bilgilere göre, hükümet Ramazan ayının bir bölümünde “tam kapanmaya” gidecek. Yani ülkede tamamıyla sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Bu sürenin iki ya da üç hafta sürmesinin öngörüldüğü belirtiliyor. Ülkedeki ekonomik göstergelerin iyi olmaması, özellikle günlük yevmiye ile çalışanların pandemide ekonomik zorluk yaşaması ve pek çok çalışanın işsiz kalması nedeniyle hükümetin zorunlu olarak normal yaşama dönüşle birlikte “dört renkli haritada”ki vaka durumun her geçen hafta kötüye gitmesinin tam kapanma gerekçesi olacağı ifade ediliyor.
https://t24.com.tr/yazarlar/tolga-sardan-buyutec/ramazan-da-tam-kapanmaya-dogru,30361
***
İngiltere’de yapılan iki ayrı araştırma, koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığına yakalandıktan aylar sonra hala iyileşemeyenlerin ağırlıkla orta yaştaki kadınlar olduğunu ortaya koydu. Hastalığının ilk tedavisi yapıldıktan sonra etkisini aylarca sürdürmesi ‘Uzun Covid’ diye adlandırılıyor.
***
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zuhal Gerçek, üniversitenin organik araştırma laboratuvarında antiviral bileşikler sentezi üzerine çalışma başlattı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Erçağ ve Dr. Deniz Ceyhan’ın da destek verdiği çalışmalarla Doç. Dr. Gerçek, koronavirüs (Covid-19) tanısı konan hastaya verilen ilaçlarla olan bir bileşenin daha etkili olanını geliştirdi. Çalışmada sentezlenen 7 adet yeni bileşiğin vücuda giren virüsün çoğalmasının önüne geçtiği laboratuvar ortamında yapılan deneylerle kanıtladı. Bileşenin Covid-19 ilaçlarında kullanılması durumunda, hastanın koronavirüsü az semptomla atlatabileceği görüldü.
***
Almanya’da koronavirüs pandemisi sırasında uyuşturucudan ölen insanların sayısı arttı. Federal Hükümet’in uyuşturucu ile ilgili konulardan sorumlu görevlisi Daniela Ludwig konuyla ilgili Berlin’de bir açıklama yaptı. Buna göre geçen yıl yasadışı uyuşturucularla bağlantılı olarak Almanya genelinde bin 581 kişi hayatını kaybetti. Ludwig sayının bir önceki yıla göre yüzde 13 daha fazla olduğunu söyledi. Ölüm nedenleri arasında opioid tüketimi başı çekiyor. 572 kişinin bu şekilde can verdiği belirtilirken ikinci sırada uyuşturucu tüketimine bağlı uzun vadeli zararlar geliyor. 432 kişinin de bu nedenle hayatını kaybettiği açıklandı.
***
Covid-19, bebeklerin gelişimini nasıl etkiledi?
11 Mart 2020’den sonra doğan bebekler, yalnızca salgının pençesindeki bir dünyayı tanımış olacaklar. Ebeveynleri dışındaki insanlarla hiç tanışmamış ya da büyükanne ve büyükbabalarını uzaktan görmüş olabilirler. Diğer çocuklarla etkileşimde bulunmak için önceki yıllarda doğanlarla aynı fırsatlara sahip olmayacaklar. Gelişim, bir bebeğin beyninin iki katına çıktığı ilk yılında olağanüstü bir hızda gerçekleşir. Bu erken gelişme, büyük ölçüde deneyime ve özellikle beynin gelişen mimarisini uyaran, ayarlayan ve iyileştiren sosyal deneyime bağlıdır.
Uyarıcı, çeşitli ve duyarlı bir ortam, dil, bilişsel, duygusal ve sosyal yetkinliklerin gelişimini destekler. Çevresel girdiye olan bu bağımlılık, beyni son derece esnek ve uyarlanabilir hale getirir. Ancak aynı şekilde, bebeklerin yaşadıkları sıkıntıların olumsuz etkilerine karşı oldukça duyarlı oldukları anlamına da gelir. Kesin olarak bildiğimiz bir şey de ebeveyn stresinin ve zihinsel sağlık sorunlarının çocukların daha sonraki gelişimlerinde ciddi riskler oluşturduğu, dillerini ve bilişsel gelişimlerini, duygusal sağlıklarını etkilediği, depresyon ve kaygı riskini artırdığıdır.
Bu süre zarfında bebek ve erken çocuk gelişimi hakkında endişelenmek için yeterince neden var ve diğer pek çok şey gibi, bu riskler eşit olarak dağıtılmayacaktır. Yerel yetkililer, pandemi sırasında, nisan ve ekim 2020 arasında çocukları içeren 300’den fazla ciddi yaralanma ve ölüm vakası bildirdi. Bu, geçen yılın aynı zamanına göre beşte bir daha fazla. Bunların yaklaşık yüzde 40’ı, 1 yaşın altındaki çocukları içeriyordu.
https://www.evrensel.net/haber/428956/kovid-19-bebeklerin-gelisimini-nasil-etkiledi
AŞI TARTIŞMALARI
Bilim Kurulu toplantısından sonra açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yurt dışından getirerek kullanıma aldığımız aşı, toplamda 18 milyon dozun üzerinde. Ayrıca bugün itibariyle, 10 milyon doza tekabül eden, dolumu Türkiye’de yapılacak aşı elimize ulaşmış durumda. Mayıs sonuna kadarsa toplam 100 milyon dozun Türkiye’ye ulaşmasını bekliyoruz” dedi. Koca, Alman menşeli Biontech aşısı da sürece dâhil oldu. 1,4 milyon doz Biontech aşısı bugün itibariyle elimize ulaşmış durumdadır. Nisan ayı başında, bu, 4,5 milyon doza ulaşacak. Buna ek olaraksa 30 Milyon dozluk opsiyonlu anlaşma yapılmıştır’’ dedi.
***
Saksela ve ekibi, Mayıs 2020’de, ünlü Fin işletim sistemine atıfta bulunarak “aşıların Linux’u” olarak adlandırdıkları patentsiz bir Covid-19 aşısı geliştirmişti. Ancak ürün kar getirmeyeceğinden onaylanmadı. Acı verici aşı kıtlığı devam ediyor, ilaç şirketleri kendi üretim tahminlerinin gerisinde kalıyor. Bu birikim sadece patentlerin dokunulmazlığının bir sonucu değil, aynı zamanda bu kar odaklı sistemin dışında ortaya çıkan çözümlerin sınırlandırılmasının bir sonucudur. Mantıklı bir sağlık politikası izlemek yerine, başlangıçtan itibaren yetersiz miktarlarda aşı üretilmekte ve daha sonra en zengin ülkelere dağıtılmaktadır. Zengin ülkeler nihayetinde kendi ayağına sıkıyor; sonuçta virüs yayılmaya ve mutasyona uğramaya devam edecek.
***
İspanya’nın güneyinde bulunan ve İngiltere’ye bağlı olan Cebelitarık Yarımadası’nın özerk hükümeti, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında aşılama sürecini tamamladıktan sonra tam normalliğe geçişin ilk adımı olarak bu geceden itibaren sokağa çıkma kısıtlamasının sonlandırılacağını duyurdu. 6,7 kilometrelik yüzölçümüne sahip Cebelitarık’ta yaşayan yaklaşık 33 bin nüfusun 18 yaş üstünün tamamı Kovid-19 aşısı olurken, yarımadadaki hastanede ve yaşlı bakımevlerinde son günlerde yeni vaka kaydedilmedi.
***
Pfizer/BioNTech ortaklığı, Coronavirus’e karşı geliştirdikleri aşıyı 12 yaş altı çocuklar üzerinde denemeye başladı. Pfizer’dan bugün yapılan açıklamada, 2022 yılı itibariyle bu yaş grubundakilere de aşının uygulanmasının hedeflendiği belirtildi.
***
Pfizer/BioNTech ve Moderna’nın Covid-19 aşıları hamile ve emziren kadınlarda etkili olduğu kaydedildi. Araştırmaya göre, aşının sağladığı koruyucu antikor yeni doğan bebeğe de geçiyor.
***
Dünya Sağlık Örgütü’nün düşük ve orta gelirli ülkelerin aşılara eşit erişimini sağlamayı amaçlayan Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı kapsamında, Afrika’da 44 ülkeye yeni tip Koronavirüs aşısı gönderildi. DSÖ Afrika Bölgesi Twitter hesabından yapılan açıklamada, şimdiye kadar 7,7 milyon doz aşının yüksek risk taşıyan bölgelere ulaştığı aktarıldı.

***
Pandemi ülkeler ve sınıflar arası eşitsizliği artırdı! – Onur Hamzaoğlu
İktidarlar da, patronlar da bu hastalığın etkeni olan virüsün nasıl bulaştığını, bulaşmaması, daha az bulaşmaması için ne gibi kamusal önlemler alınması gerektiğini pekala biliyorlar. Ancak, yeterince ekonomik kaynak ayırıp bunları yerine getirmiyorlar, imtina ediyorlar. On milyonlarca insanın hastalanmasını, milyonlarca insanın engellenebilir bir hastalık nedeni ile ölmesini utanmadan, sıkılmadan seyrettiler, seyrediyorlar. Çünkü yaşanan felaketten nemalanıyorlar, çıkar sağlıyorlar. Hem yapılması gerekenleri yapmıyorlar hem de hastalıktan kişisel olarak korunmanın etkili ve en önemli araçları olan maske antiseptik solüsyonlar ve aşı satışları ile daha da zengin olabilmek için insanları umursamadan kıyasıya rekabet ediyorlar, fiyat belirliyorlar, hükümetlerde sadece seyrediyor. Halbuki toplumsal bağışıklık, en kısa sürede sağlanmaz hastalık bu hızla yayılmaya devam ederse, virüste ortaya çıkacak değişiklikler nedeniyle ellerindeki aşılar da etkisiz olabilecek. Belki maske bile işe yaramayabilecek. Bu riske rağmen yalnızca ve yalnızca yakın vadeli kazançların peşinde koşmaya devam ediyorlar. Felaketin daha da büyüyebileceğini görmezden geliyorlar. Türkiye’de de hükümetin hedefinde pandemi ile mücadele maalesef yok. Bilimsel bilginin gereğini yapmaya reddediyor hükümet. Aksine kapalı ortamlarda, fiziki mesafenin korunmadığı yerlerde toplantı ve törenler düzenliyor. Sonrası da yüzleri kızarmadan, kişilerin yeterince önlem almadıkları için hastalanmakla, hastalığı yaymakla suçluyorlar. 23 Ocak 2021’de yapılan yüz Covid testinden dördü pozitif çıkmıştı. 23 Şubat’ta yüz testten yedisi ve 23 Mart’ta da yüz testten on üçü pozitif çıktı. Günlük yeni hasta sıklığında iki ay gibi kısa bir sürede üç katından daha fazla bir artış gerçekleşti. Oysa bu önlenebilirdi. Kamusal önlemlerle, aşı ile önlenebilirdi.
https://youtu.be/w_cstq1Tg7k
https://artigercek.com/haberler/pandemi-ulkeler-ve-siniflar-arasi-esitsizligi-artirdi



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA 7 GÜNLÜK 6-12 ARALIK 2021

Neredeyse tüm canlı türlerinde kadın bedeninde gerçekleşen üreme eylemi, insan türünde kadın bedeni ve doğurganlığı ...