Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 25 MART 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 25 MART 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! İstanbul’da özel bir hastanede görev yapan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr.Mehmet Kadir Göktürk Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
***
UNI Global Raporu: Bakım emekçileri yoksul, yorgun ve korunmuyor. UNI Küresel Sendikalar Birliği (UNI Global Union) “Başkalarının Hayatta Kalabilmesi İçin Kendi Yaşamlarını Riske Atanlar” başlıklı saha araştırmasının raporunu yayımladı. Raporda paylaşılan istatistikler, bakımevlerinde çalışan veya bakıma muhtaç kişilere evde bakım hizmeti veren sağlık emekçilerinin karşı karşıya kaldıkları vahim tablonun birkaç ülkeyle sınırlı olmayıp dünya genelinde geçerli olduğunu gözler önüne seriyor. Araştırma kovid -19 salgınının en kötü etkilediği çalışan gruplarından olan bakım emekçilerinin, yaygın fiziksel ve sözlü şiddete, yetersiz personel istihdamı ve kişisel koruyucu ekipman eksikliğinin de eşlik ettiği çok tehlikeli koşullar altında çalıştığını ortaya koyuyor.
https://www.evrensel.net/haber/428882/uni-global-raporu-bakim-emekcileri-yoksul-yorgun-ve-korunmuyor

***
AKP 7. Olağan Kongresi: Maskesiz ve mesafesiz otobüsler, ‘lebaleb dolu’ salon. Korona virüsü salgınına rağmen AK Parti kongresi seyircili yapılıyor. 81 ilden delegelerin yanı sıra çok sayıda partili de Ankara’da. Salonun önünde ve içinde yoğun bir kalabalık, sıfır mesafeyle kongreyi izliyor.
***
Sağlık meslek örgütü temsilcilerine göre Ankara’da Covid-19 vaka sayısı normalleşme adımlarının ardından arttı. AK Parti’nin Ankara’da gerçekleştirdiği, binlerce kişinin katıldığı kongrenin vaka sayılarını daha da arttıracağı endişesi taşıyan sağlık çalışanları, “Covid-19 siyasi partiye göre mi insan seçiyor?” diye sordu. Yeniden açılma kararının alındığı mart ayı başında Ankara’da çalıştığı hastaneye 100 Covid pozitif hasta başvururken bugün bu sayının 550 hastaya çıktığını belirten Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç’a göre son süreçte vaka sayısı beş kat arttı. Yoğun bakım doluluk oranlarında artış yaşandığını, Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara’daki vakaların da yükseliş eğiliminde olduğunu belirten Karakoç, “Pandemi hastanelerinin hepsi normal sağlık hizmeti üreten hastanelere çevrildiler. Bir yandan Covid hastası bakılırken bir yandan da normal sağlık hizmeti verilmeye çalışılıyor. Aynı kapıdan giriliyor, aynı kapıdan çıkılıyor. Zemin katta Covid hastasına, birinci katta yaşlı hastaya bakıyorsunuz. Yani akla, mantığa ve bilime aykırı şeyler yapılıyor” dedi. Karakoç, “Yine tek ağızdan turkuaz tablo üzerinden süreç yürütülüyor. Her gün binlerce yurttaş ölüyor. Bunlar önlenebilir ölümler. Önlenebilir ölümler için önlem almıyorsanız cinayet işliyorsunuz demektir. Bunun sorumlusu, kabahati Sağlık Bakanlığı’nın, iktidarın üzerinde” diye konuştu.

***
Devlet aklı yine devreye girdi. Samsun Valisi Zülkif Dağlı, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı koronavirüs risk haritasında 3 haftadır zirvede olan kentte, kuralları ihlal edenlerin 112’ye ihbar edilmesi için çağrıda bulundu. Dağlı, “İhbarlar çok önemli, biz anında değerlendiriyoruz” ifadesini kullandı.
***
Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 125 milyon 416 bine yaklaşırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 756 binin üzerine çıktı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısında da yükseliş devam ediyor, 21 milyon 378 binin üzerine çıkan aktif hasta sayısı pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.
Dünya genelinde son 24 saatte 583 bin 741 kişide Covid-19 pozitifliği saptandı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10 bin 410 kişi oldu. Günlük vaka bildiriminde Brezilya yüksek yeni vaka ve ölüm sayısı ile zirvedeki yerini koruyor. Türkiye günlük bildirimlerinde ilk altıda yer alıyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Brezilya (90.6 bin), ABD (66.5 bin), Hindistan (53.4 bin), Fransa (33.4), Polanya (30 bin), Türkiye (29.8 bin), İtalya (21.3 bin), Almanya (20.7 bin). Ukrayna (14.2 bin), Peru (11.3 bin) ve Çekya (10.9 bin). Afrika dışında tüm kıtalarda ciddi yeni vaka artışı görülüyor: Avrupa (215 bin), Asya (146 bin), Güney Amerika (131 bin), Kuzey Amerika (81 bin) ve Afrika (10 bin).
Covid-19 salgınından en çok etkilenen ikinci ülke Brezilya’da virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 300 bini aştı.
***
Salgın kontrol altına alınamıyor, logametrik vaka artışı devam ediyor. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı oldukça yüksek. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 30 bine dayandı (29 bin 762). Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 146 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 1,142 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 3 milyon 91 binin üzerinde, toplam can kaybı 30 bin 462 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 222 bine dayandı. Test sayısı arttıkça vaka sayısı da artış gösterdi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısındaki ciddi yükseliş devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 180 bin kişiye dayandı. Aktif hasta sayısındaki bu ciddi yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayısımız ise 1,720 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %1’e kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen iki buçuk katına yakın! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.
***
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Başkent’te son bir ayda vaka sayısının yüzde 171 oranında arttığını açıkladı. SES, “Bugün Ankara’da Bakanlık verilerine göre 10 bine yakın aktif hasta bulunduğunu” bildirdi. SES Ankara Şube Yürütmesi, “Hayat değil ölümler normalleşmektedir” başlıklı yazılı bir açıklama yaparak Başkent’te artan Coronavirus vakalarına dikkat çekti.
***
Samsun’da korona virüsü vakalarının en çok artış gösterdiği ilçelerdeki oranlar açıklandı. Samsun Sağlık İl Müdürlüğü, il geneli vaka hızının yüz binde 508 olduğunu duyurdu. İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, şu açıklamayı yaptı: “İl olarak vaka artış trendimizin zirvesine doğru adım adım ilerlediğimizi ve yoğun bakım doluluğunda yüzde 70’in üzerinde rakamlara doğru tırmandığımızı görüyoruz. Samsun’da halen 17 ilçemizin 12’sinde vaka artışı sürüyor. İl olarak insidans hızımız yüz binde 508 ama Ondokuzmayıs ilçemizde bu oran yüz binde 837, Asarcık ilçemizde yüz binde 766, Bafra ilçemizde yüz binde 642, Terme ilçemizde yüz binde 606, İlk adım ilçemizde ise yüz binde 599.” Samsun Sağlık İl Müdürü Oruç, il genelinde bugüne kadar 285 bin doz aşı yapıldığı bilgisini de paylaştı.
***
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, bir ay öncesine göre kentte vaka sayısının yüzde 160 arttığını belirterek, “Bir ay önce 300’lerde olan günlük vaka sayısı 700’ü aşmış durumda. Yoğun bakımlar dolmak üzere. Yatan hastalar arasında ergen ve çocuk sayısı da yüksek. Acilen tedbir alınması gerek” dedi.
***
İzmir Gaziemir Serbest Bölge’de bulunan SF Trade Tekstil’deki direniş nedeniyle şirketin ricası üzerine gözaltına alınan Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, Covid 19 virüsüne yakalandı. Alagöz yaptığı açıklamada, “Cuma gece alındığım gözaltında sosyal mesafeme ve kişisel hijyenime dikkat edemeyeceğim ortamlarda bulundurduklarından dolayı Covid-19 testim pozitif çıktı” dedi.
***
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoli Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, kısıtlamaların yeniden hayata geçirilmesi gerektiğine işaret ederek, “Olguların çok olduğu yerlerden geçişlerin, yani iller arası geçişlerin de sınırlandırılması artık düşünülmeye başlanmalı. Ve hatta bir adım daha atıp, belki de uluslar arası giriş çıkışların da kısıtlanması, kontrol altına alınması belki de durdurulması gerekiyor. Yani bir an önce onları bağışık hale getirmeliyiz ki daha sonraki süreçte onlar için bir risk oluşmasın” diye konuştu. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’deki vaka artışını da değerlendiren Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, çalışma ortamına ilişkin şunları söyledi: “Tekirdağ ve Trakya’nın bir özelliği aslında önemli bir sanayi bölgesi olması. Evet tarımsal hizmetler de çok yoğun ama Çerkezköy gibi, Çorlu gibi bölgelerde ciddi bir sanayi sektörü var. Ve buralarda çok ciddi sayıda insan çalışıyor. Ve bu insanlar işlerine mecburen toplu taşıma araçlarıyla, servislerle gidip geliyorlar. İş yerlerinde çok yakın mesafede çalışmak zorunda kalabiliyorlar.”
***
Fenerbahçe’de 1 futbolcuda daha korona virüsüne rastlandı. Son vakayla birlikte Beşiktaş maçının ardından virüs bulaşan futbolcu sayısı 5’e çıktı.
***
100 binde 197,41 vaka görülen ve vaka sayısı en fazla artan iller arasında yer alan Kastamonu’da, taziye, hasta ve ev ziyaretleri yasaklandı.
***
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilkokul 4. sınıf ve ortaokullarda yüz yüze sınavlara ilişkin yeni kararlar aldı. Buna göre, Covid-19 riski “yüksek” ve “çok yüksek” olan illerde ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda 26 Mart’tan sonraki sınavlar 3 Mayıs’tan itibaren yapılabilecek. İlkokul 4. sınıflar ile ortaokulların 8. sınıflarında sınavlar okul ortamında yüz yüze yapılmaya devam edecek.
***
Coronavirus vaka sayılarının arttığı günlerde AKP kongresinde tedbirlerin göz ardı edilmesi ve partililerin fiziksel mesafe kurallarına uymayan halleri sosyal medyada tepkilere neden oldu. Müzisyen Ceylan Ertem, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, otobüslerle Ankara’ya giden partililerin görüntüsünü paylaşıp, “Bir tur aracında, el işaretini de şunlarla değiştir mesela, biz olsaydık, büyük cezalar yerdik müzisyen arkadaşlarım” ifadelerini kullandı.
***
Hindistan’da “çifte mutasyona” uğramış koronavirüs tespit edildi. Virolog Shahid Jameel, “çifte mutasyonu”, aynı virüste iki mutasyonun birden görülmesi olarak açıklıyor. Hindistan Sağlık Bakanlığı, “çifte mutasyona” uğramış virüsün bağışıklık sistemini aşabileceği ve daha hızlı bulaşabileceği uyarısında bulundu.
Hindistan’da 18 eyaletten toplanan örneklerde 771 farklı mutasyon görüldü. Toplanan 10 bin 787 örnekten 736’sında İngiltere, 34’ünde Güney Afrika, birinde de Brezilya varyantı tespit edildi. Hindistan’da koronavirüs vakaları yeniden artarken, hükümet yetkilileri mutasyonlar ve artan vakalar arasında bağlantı olmadığını söylüyor.
***
ABD’nin güney sınırından ülkeye girmeye çalışan refakatsiz göçmen çocukların yaklaşık yüzde 3’nün yeni tip koronavirüs (Covid-19) testlerinin pozitif çıktığı belirtildi. Teksas’a bağlı Corrizo Spring’teki sığınakta Covid-19 testi pozitif çıkan çocukların oranının ise yüzde 10’lara kadar çıktığına dikkat çekildi. 2020’de Covid-19 testi pozitif çıkan refakatsiz göçmen çocukların oranının yüzde 7,4 idi, yani 2 bin 897 kişi.
***
Britanyalı sokak sanatçısı Banksy’nin sağlıkçılara bağışlamak üzere açık artırmaya çıkardığı ‘Game Changer‘ (Oyun Değiştiren) isimli eseri 16.75 milyon pounda (yaklaşık 183 milyon lira) alıcı buldu.
***
İngiltere’de yapılan bir hesaplamaya göre, Covid-19 nedeniyle ülkede son bir yılda ölen 126 bini aşkın kişi, öldükleri sırada ortalama 10 yıllık daha fazla yaşam süresinden oldu. Araştırma, ülkede toplamda ‘1.5 milyon yıllık potansiyel yaşam süresinin kaybedildiği’ sonucuna vardı.
***
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, pubların gerek görmeleri halinde gelen müşterilerinden aşı sertifikası talep edebileceklerini söyledi.
***
Merkel özür dileyip beş günlük yasaktan geri adım attı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, 1-5 Nisan tarihlerinde kutlanacak Paskalya Bayramı için yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelede kapsamında alınması planlanan tedbirlere gelen yoğun eleştiriler üzerine geri adım attı. “Bu hata, benim hatamdı.” diyen Merkel, bu kararın sonucunu kendisinin üstlendiğini belirtti. Paskalya Bayramı’nda temasların azaltılması amacıyla kısıtlamaların getirilmesi kararlaştırılmış ve 1 ve 3 Nisan tarihleri bir defaya mahsus “tatil günü” olarak tanımlanmıştı.
Merkel, Koronavirüs’ün Britanya kaynaklı mutasyonunun çocuklar ve gençlerde daha tehlikeli olduğunun kanıtlandığını söyledi. Eyalet başbakanlarıyla görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkede yaygın hâle gelen Koronavirüs’ün Britanya kaynaklı varyantının çocuklar ve gençlerde daha tehlikeli olduğunun kanıtlandığını söyledi.
****
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Endonezya’nın koronavirüs tedavisinde kullanılan ve Rus ChemRar grubu tarafından geliştirilen Avifavir ilacını tescillediğini bildirdi. Endonezya böylelikle Avifavir’i onaylayan ilk Asya ülkesi oldu.
***
ABD’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, ağır kalp ve kronik solunum sistemi hastalarının Covid-19’a yakalanma korkusuyla hastaneye gitmeyip, tedavi olamaması nedeniyle ölüm oranlarının arttı.
***
Pandemiyle geçtiğimiz yıl yaygınlaşan uzaktan çalışma modeli pek çok sektör için kalıcı hale gelirken, çalışma koşulları hem işveren hem de kamu tarafından yeniden oluşturuluyor. bugüne kadar işi gereği büyük şehirlerde yaşamak zorunda kalan çalışanları da daha az nüfuslu şehirlere yöneltiyor. TÜİK verilerine göre, 2020 yılında en çok göç veren şehirlerin başında İstanbul gelirken, İstanbul’un en çok göç verdiği iller arasında İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa’dan sonra Tekirdağ, Samsun, Sakarya, Muğla, Ordu, Balıkesir, Diyarbakır ve Giresun öne çıkıyor. İstanbul’da pandemiyle birlikte bazı işyerlerinin kapanması, uzaktan çalışma imkanı ve seyahat kısıtlamaları insanların memleketlerine geri dönüşlerinde etkili oldu. Emeklilerde de yaşam maliyetinin daha düşük olduğu kentlere ya da köylere gitme eğilimi oluştu.
***
Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran, bu dönem yaşlıların karşılaştıkları sorunlar hakkında, “Pandemi döneminde şekerler, tansiyonlar yükseldi. Moraller bozuldu. Unutkanlıklar ilerledi. Kalp kontrolleri aksatıldı. Tabii bunlar dünya genelinde bir sorun olarak yaşandı. Bu durum her zaman yaşlılar için bir risk oldu” dedi. Bu süreçte acil sağlık sorunlarında sağlık kurumlarına gelmelerini tavsiye ettiklerini belirten Cankurtaran, “Şimdi 65 yaş üstü aşıların ikinci doz aşıları bitiyor. İkinci aşıdan bir ay sonra en azından yüzde 70’e yakınında bir koruma olacak. Dolayısıyla daha fazla kontrole gelmeleri iyi olacak. Çünkü kronik rahatsızlıkları kontrolsüz bırakırsak ani şeker yükselmesi, tansiyon yükselmeleri, kalp krizleri ve acil sorunlarla karşılaşacağız” diye konuştu.
https://www.evrensel.net/haber/428875/prof-mustafa-cankurtaran-sosyal-izolasyonda-yaslilarda-bircok-hastalik-goruldu
***
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, son dönemde artan vaka sayılarına mutasyonlu virüsün etkisine dikkat çekerek, “İngiltere varyantında bulaştırıcılık çok daha yüksek. Bunun anlamı tek maske yetmiyor. Kapalı alana girdiğimizde çift maske kullanmak daha uygundur. Mesafe 1-1,5 metre değil en az 2 metre ve daha fazlası olmalıdır” dedi

AŞI TARTIŞMALARI
SES, Ankara’da 65 yaş üstü ve sağlık emekçileri arasında ikinci doz Coronavirus aşısı olanların oranları yüzde 77’dir’ dedi.
***
Koca Twitter üzerinden aşının daha önce 5 bin 800 dozunun ulaştığını hatırlatarak şunları kaydetti: “Dün ise yaklaşık 750 bin doz aşı teslim aldık. Testler ve klinik araştırma dışında ilk kez BioNTech aşısı geldi. Güvenlik testleri yapılıyor ve önümüzdeki hafta sırası gelen vatandaşlarımıza uygulanacak. Bugün ayrıca 700 bin dozdan fazla BioNTech aşısı daha ülkemize ulaştı. Böylece yaklaşık 1.4 milyon doz kullanıma hazır aşı ulaşmış oldu. Bu aşı ülkemizde ilk defa kullanılacak. Aşı ,saklama koşulları uygun olan her merkezimizde uygulanacak.”
***
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2021 yılının bitimine kadar Suriye’de yerleşik olan nüfusun yüzde 20’sini aşılama planının bulunduğunu duyurdu. Aşılama kampanyasının Nisan ayında DSÖ denetiminde başlatılması hedefleniyor.
***
Hong Kong ve Macau’da yetkililer, ambalajlama hatasını gerekçe göstererek Pfizer/BioNTech’in Covid-19 aşısının kullanımını durdurdu. Açıklamada, “İhtiyatlı davranmak adına, inceleme süreci devam ederken aşılamanın askıya alınması gerekmektedir” denildi. Hong Kong yönetimi şubat ayında Türkiye’de de kullanılan Çin aşısı Coronavac ile halkı aşılamaya başlamış, Pfizer aşısının da mart ayında devreye sokmuştu. Geçtiğimiz haftada Pfizer aşısı yaptırmak isteyenlerin sayısı Sinovac firmasının aşısı Coronavac’ı yaptırmak isteyenlerin iki katına çıkmıştı.
***
Avrupa Birliği, koronavirüs aşılarının ihracat kurallarını sıkılaştırmaya hazırlanıyor. Avrupa Komisyonu’nun Covid-19 aşılarının ihracatına yönelik daha sıkı kontroller getiren teklifi yarın AB liderlerine sunulacak. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yaptığı yazılı açıklamada, “AB vatandaşları için aşının zamanında ve yeterli teminini sağlamalıyız. AB diğer ülkelere aşı ihraç eden tek ve en büyük OECD üyesi ama bu yol iki taraflı olmalı” dedi. Teklife göre ihracatın yapılacağı ülkedeki aşılama oranlarına bakılacak. Bu da AB’den daha yüksek aşılama oranına sahip İngiltere ve ABD’ye aşı ihracatına daha sıkı denetim getirilmesi anlamına gelecek.
***
‘Nefret kim tarafından üretiliyor?’ – Şebnem Korur Fincancı
Sizinle olumlu bir takım değişimleri paylaşmak isterim ama ne yazıkki öyle bir dönemde değiliz. Bir yanda salgının yeniden yükselişe geçtiği ve her gün vaka sayılarının biner biner arttığı bir dönemdeyiz. Bir gün içinde 22 binlerden 26 binlere çıktığını gözlüyoruz ne yazık ki. Bir yandan da ölüm sayıları yeniden yükselişe geçmiş durumda. Biz kasım ve aralık aylarında neredeyse 300’lere varan günlük ölüm sayıları ile karşı karşıya kalmıştık. Ben bir insan hakları savunucu olarak önlenebilir ölümler olduğu için yaşam hakkı ihlali diyorum. Sosyal çalışmacılar, sosyal cinayet adını veriyorlar. Gerçekten her boyutu ile üzerinde durulması ve sorumluların hesap verebilir olduğunu hatırlatmamız gerekiyor hep birlikte. Tabi ki bütün bunlara ek olarak özellikle iktidarın lebaleb kongre salonlarından övünmesinin, kalabalık cenaze törenlerine katılımının, özellikle il kongrelerinin yapıldığı yerlerde vaka sayılarında ciddi artışa yol açtığını. Türkiye haritasının risk açısından koyu kırmızıya doğru bir renk değişimi içerisinde olduğunu biliyoruz. Aslında bu koyu kırmızı belki biraz da utancımızın kırmızızı olarak değerlendirilmeli. Çünkü yine bir kaç gün önce gece yarısı Cumhurbaşkanlığı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı vermesi hepimizin malumu oldu. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin, özellikle de erkek şiddetinin ciddi bir biçimde insanlar arasında yeniden ve sevinç çığlıklarıyla karşılandığı bir döneme girdik. Aslında erkek şiddetinin hız kesmediğini, özellikle salgın döneminde daha da yoğunlaştığını, kadınların işten çıkarılarak istihdam dışına itildiğini, eve kapatılan kadının erkek şiddeti ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz. LGBTİ+’ların yaşadıkları şiddeti ve bu şiddetle birlikte yaşadıkları ayrımcılığı biliyoruz. Ne yazıkki İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme bu anlamda hepimize bu şiddetin daha da yükselen boyutunu, cezasızlığın zaten süren yanıyla hayatımıza yerleşeceğini gösteriyor.
https://youtu.be/UrLh2hvBQmo
https://artigercek.com/haberler/nefret-kim-tarafindan-uretiliyor
***
Virüse karşı mücadele artık iktidarın gündeminin önemli bir maddesi değil! – İhsan Çaralan
Dün, AKP’nin 7. Olağan Genel Kongresi Ankara’da yapıldı. Kongrede, Erdoğan’ın söyledikleri ya da söyleyeceklerini aşacak bir irade çıkmayacaksa da ülkeyi 19 yıldır yöneten bir iktidar partisinin kongresi olarak AKP’nin kongresi yine de verilen verilmeyen mesajları, alınan ve alınmayan kararlarıyla çeşitli yönleriyle önümüzdeki günlerde tartışma konusu olacaktır. Ama AKP’nin bu kongresi herhalde, kovid-19’un yayılması için yapılmış “En büyük virüs yayma partisi” olarak anılacaktır. Çünkü dün Ankara’ya 81 il ve yüzlerce ilçeden gelen binlerce hatta on binlerce kişi, gün boyu kapalı bir alanda ve salonun önündeki alanda toplanarak, “maske-mesafe-temizlik” başta olmak üzere hiçbir kurala uymamayı kendilerine iktidar olmanın verdiği bir “ayrıcalık” olarak görmenin öz güveniyle virüsü yaymak için ellerinden geleni yapmışlardır. Bu yüzden Ankara’da yapılan kongre, ayladır AKP’nin ilçe kongreleriyle başlayan ve illerde “lebalep” il kongreleriyle “virüs yayma partileri”ne dönüşen kongreler dizisinin “finali” olmayı hak eden bir kongre olmuştur dersek, haksızlık etmiş olmayız!
Virüsün yayılmasına karşı verilen mücadelenin 1 yıllık seyrine bakıldığında; Erdoğan ve yönetiminin asıl kaygısı virüsün yayılmasına ilişkin halk sağlığı ve bilimin gerektirdiği önlemleri almak değil, tersine “Ekonominin çarklarının döndürülme mecburiyeti” olmuştur.
Bu yüzden de iktidar, virüsün yayılmasını önleyecek önlemler yerine;
1) TTB ve bilim çevrelerinden gelen önlem önerilerini görmezden gelirken aynı zamanda TTB başta olmak üzere bilim çevrelerini muhalif-rakip, hatta terörle iş birliği yapan odaklar olarak göstererek,
2) Bir “danışma kurulu” olan Bilim Kurulunun önerilerini umursamamaya vardırarak,
3) Virüse karşı mücadele önlemlerinden zarar gören kesimlere gerekli yardımın yapılmaması, tersine pandemiyi kriz+pandeminin yükünün halka yıkılmasının fırsatına çevirerek,
4) Pandemiye karşı önlemleri, muhalif parti ve güçlerin ezilmesinin fırsatı olarak kullanarak,
5) Pandemiye karşı önlemleri bireylerin alacağı “maske-mesafe-hijyen”e indirgeyerek,
6) Vaka ve ölüm sayıları başta olmak üzere sahadaki verilerin saklanması esas uğraş olmuş, maniple edilmiş “turkuvaz tablo” üstünden, kimsenin inanmadığı başarı hikayeleri ile kamuoyunu yanıltmayı esas alan bir tutumla virüse karşı mücadeleyi istismar eden bir stratejiyi benimsemiştir.
Erdoğan-AKP iktidarının virüse karşı mücadele stratejisi; vatandaşın “maske-mesafe-hijyen” diye ifade edilen önlemlere uyması ve “aşılama”ydı.
“Maske-mesafe-hijyen”e uyma tutumu bizzat iktidar tarafından istismar edilip önlemlerin kendisi, partisi ve patronlar için değil, sade vatandaşa yönelik önlemlere indirgenince, geniş yığınlar tarafından bu önlemler bir cezalandırmaya dönüşmüştür.
“Aşılama” ise, kasım 2020’den beri en öne çıkan mücadele yöntemi olarak gösterildi. Ama geçen süre içinde aşı temini ve aşılamayla ilgili verilen takvim 1 kez bile tutturulamadı. Tersine, aşı temininde olduğu gibi, övünçle öne çıkarılan “yerli ve milli aşı” konusunda da “nisan 2021”e verilen randevu şimdiden sonbaharın sonuna ertelendi. Böylece virüse karşı mücadelenin en önemli dayanağı olan aşılamanın, bir “aşı ve aşılama sorunu”na dönüştürülmesi başarıldı!
Geçen bir yıl içinde tek adam yönetiminin virüse karşı mücadele stratejisinin cilası dökülmüş, altındaki “Ölen ölür kalan sağlarla yola devam” demek olan “sürü bağışıklığı”nın çirkin yüzü açıkça görülür hale gelmiştir.
Kısacası kovid 19’a karşı mücadele artık iktidarın önemli bir gündem maddesi değildir.
Önceki gün yaptığı açıklamada TTB, olup biteni açıkça tarif etti: “Salgın yönetilemiyor, vakalar ve ölümler hızla artıyor, bedelini toplum olarak ödüyoruz!”
https://www.evrensel.net/yazi/88408/viruse-karsi-mucadele-artik-iktidarin-gundeminin-onemli-bir-maddesi-degil



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA 7 GÜNLÜK 6-12 ARALIK 2021

Neredeyse tüm canlı türlerinde kadın bedeninde gerçekleşen üreme eylemi, insan türünde kadın bedeni ve doğurganlığı ...