Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 14 HAZİRAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 14 HAZİRAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politakaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

İngiltere’de yapılan araştırmaya göre; Covid-19’un en yaygın belirtileri arasında yer alan koku ve tat alma kaybı, eskiye oranla daha az görülüyor. Baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı en çok bildirilen belirtiler. Bunları ateş ve öksürük izliyor.

***

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Sao Paulo eyaletinde düzenlenen motosiklet konvoyunda maske takmadığı gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı. Bolsonaro, daha önce de Maranhao eyaletinde düzenlenen benzer bir mitingde de aynı nedenle para cezası almıştı.

Brezilya’da kamuya açık alanlarda 30 Nisan’dan bu yana maske kullanma zorunluluğu bulunuyor.

***

Covid-19 vakalarında küresel düzeyde düşüş eğilimi devam ediyor. Bununla birlikte farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 176 milyon 708 bine Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 milyon 820 bine yaklaştı. Aktif hasta sayısı 12 milyon 150 bine geriledi.

Küresel düzeyde yeni vaka bildirimi 300 binlere indi. Son 24 saatte yeniden 300 bin 173  kişide Covid-19 saptandı, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 6 bin 784 kişi oldu. Hindistan’da yeni vaka bildirimi 70 binin altına indi. Buna rağmen pandemi halen Asya, Latin Amerika ve Afrika’da yüksek hızda devam ettiğini hatırlayıyoruz. İngiltere’de Delta varyantına bağlı yeni vaka bildiriminde artış devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (68.4 bin), Brezilya (37 bin), Kolombiya (28.5 bin), Rusya (14.7 bin), Arjantin (13 bin), Endonezya (9.9 bin), İran (8.2 bin), Güney Afrika (7.7 bin), İngiltere (7.5 bin) ve Şili (7.5 bin).

Hafta sonu sağlık hizmetine erişim, test olanakları ve bildirim konusundaki sıkıntılar nedeniyle genel olarak düşük vaka bildirimi söz konusu oluyor, bu düşüklük pazartesiyi de çoğunlukla etkiliyor. Bu nedenle günlük vaka ve ölüm sayısında yedi günün ortalaması istatistikleri pandeminin seyri konusunda daha fazla tercih ediliyor. Küresel olarak yedi günlük yeni vaka ortalamasındaki altı haftadır düşüş eğilimi geçtiğimiz hafta da devam etti. Bir önceki hafta 422 bin 388 olan yedi günlük yeni vaka ortalaması, son bir haftada 375 bin 420 kişiye geriledi. Böylece günlük ortalama 400 bin civarlarına kadar inmiş oldu. Benzer eğilim ölümler de devam etti. Bir önceki hafta ortalama 9 bin 921 kişi olan günlük ölüm bildirimi, 9 bin 63 kişiye geriledi.

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Her ne kadar Sağlık Bakanı Koca, ” zaferi, yolu kararlı yürüyenler kazanır. Salgın iyice geriledi, yenileceği gün çok yakın” dese de kamuoyu Bilim Kurulu üyelerinin 17 Mayıs için hedefledikleri günde 5 bin vakanın  altına inince önlemlerin gevşetileceğini sözlerini hatırlıyor (bu hedefin bilimsel olmadığın sayı ile konuşulacaksa bunun günde 1-2 bin vakanın altına düşülmesi eleştirilerini de…).  Durum böyle iken bir aylık gecikme ile bu aşamaya gelinmesi yok sayılarak pişkinlikle bu sözler kurulabiliyor. Kaybedilen canlar yok sayılıyor. Sermaye birikimine zeval gelmesin diye kurtarılmayan hayatlar, özünde sosyal cinayetlerin devam ettirilmesi…

Türkiye’de ‘’kademeli normalleşme’’ denilerek önlemlerin gevşetilmesine rağmen salgın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Yeni vaka sayısı hala 6 binin üzerinde. Son 24 saatte yeni vaka bildirimi 5 bin 12 kişi. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısında bir günde ciddi düşüş oldu, günlük ölümler 75’den 53 kişiye geriledi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı yeniden beş yüzün altına indi (454 yeni hasta). Toplam vaka sayısı 5 milyon 330 binin üzerine çıktı. Toplam can kaybı ise 48 bin 721 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 215 bin civarında.  Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de aktif hasta sayısı yeniden kıpırdanmaya başladı, dün itibarıyla 79 bin 475  kişiye yükseldi. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı binin altına indi (952 kişi). Ağır hasta oranımız %1.2’e düştü. Bu oran hala dünya ortalamasının iki katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin yüksek hızda devam edeceği uyarısını ısrarla vurguluyoruz.

***

İngiltere’de Delta varyantının yayılması ve vaka sayılarının artması üzerine, 21 Haziran’da geçilmesi planlanan normalleşmenin dördüncü aşaması, dört hafta ertelenecek.

***

Suudi Arabistan ülkede popüler vakit geçirme alanları olduğu bilinen AVM’lere sadece aşı yaptıranların alınacağı duyuruldu. Ticaret Bakanlığı’nın bir kararına dayandırılan haberde, aşı yaptırmayanların AVM’lere girmesinin yasak olduğu belirtildi. Suudi Arabistan dün de, sadece 18-65 yaş arasında olan vatandaşlarının ve ülkede yaşayanların hacca gitmesine izin verileceğini, aşı yaptırmayanların veya kronik hastalığı bulunanların kabul edilmeyeceğini açıklamıştı.

***

Çin’in devlet televizyonuna konuşan doktorlar, Delta varyantıyla enfekte olan kişilerin daha hasta olduğunu ve durumlarının daha hızlı kötüleştiğini söyledi. Doktorlar, semptomatik vakaların dörtte beşinin ateş şikâyetiyle geldiğini söyledi. Guangzhou şehsrindeki Sun Yat-sen Üniversitesi yoğun bakım direktörü Guan Xiangdog, hastaların yüzde 12’sinin semptomlardan üç ya da dört gün sonra ağır hasta olduğunu söyledi. Doktor, bu oranın daha önce yüzde 2-3 oranında olduğunu söyledi. Britanya ve Brezilya’da da doktorlar Delta varyantıyla ilgili benzer trendlerden bahsetmiş ancak varyantın daha tehlikeli olup olmadığı henüz doğrulanmamıştı.

 

AŞI TARTIŞMALARI

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD’den oluşan G-7 ülkeleri, ‘yoksul ülkelere bir milyar doz aşı yollanması’ vaadinde bulundu.

***

Güney Afrika, 2 milyon doz Johnson Johnson aşısının dağıtımını durdurdu. Yapılan açıklamada, aşının üretimi sırasında gerekli güvenlik protokollerinin izlenmediği tespit edildiği için bu kararın alındığı belirtildi.

***

14 Haziran saat 08:00 itibarıyla toplam 20 milyon 80 bin 778 kişiye ilk doz, 13 milyon 701 bin 375 kişiye de ikinci doz aşı uygulandı. 13 Ocak’tan bugüne birinci ve ikinci doz aşı uygulanan toplamı ise 33 milyon 782 bin 153’e ulaştı. Toplam bağışıklık için ikinci doz yapılan kişilerin nüfus içinde oranına baktığımız, nüfusunun %16.39’u ikinci dozunu yaptırmış oldu. Bu oran hala salgının kontrol altına alınması için hedeflenen %70’in oldukça uzağında.

***

Yemeksepeti İşçi Komitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımdan bu değişiklik nedeniyle aşı haklarından yararlanamadıklarını duyurdu: “Sağlık Bakanlığı’na göre taşımacılık sektöründeki işçiler ve kuryeler aşılanacaklar. Ama biz dört ay önce sendikalaştığımız için Nevzat Aydın iş kolumuzu değiştirdi. Bu yüzden artık e-devlette büro çalışanı gözüküyoruz. Patron sendikalı olmamızı istemediği için aşılanamayacağız.”

***

Rusya’nın başkenti Moskova’da Covid-19 karşı başlatılan aşılama kampanyasında araba hediye edileceği bildirildi.



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...