KORONA GÜNLÜĞÜ 11 HAZİRAN 2021
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!
Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.
***
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Nisan 2021 Raporu”nu yayımlandı. İşsizliğin salgının ilk aylarından daha kötü durumda olduğuna dikkat çeken DİSK’in raporuna göre, Çalışma çağındaki 63,5 milyon kişinin sadece 18,8 milyonu kayıtlı tam zamanlı çalışıyor ve her 100 kadının sadece 16’sı kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda. Geniş tanımlı işsiz oranı yüzde 27,4 ve işsiz sayısı 9 milyon 837 bin.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), COVID-19 küresel salgını nedeniyle dokuz milyon ilave çocuğun risk altında olduğu konusunda uyarıyor. İki kuruluş, çocuk işçilerin sayısının 20 yılda ilk kez artış gösterdiğini ve 160 milyona yükseldiğini vurguladı. COVID-19 nedeniyle yaşanan ekonomik sarsıntılar ve okulların kapanması da, halihazırda çocuk işçi olarak çalışan çocukların daha uzun saatler boyunca veya daha da kötüleşen koşullar altında çalışacak olması, çok daha fazla çocuğun ise kırılgan ailelerin yaşadığı iş ve gelir kayıpları nedeniyle en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğine zorlanacağına işaret ediyor.
***
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, kıtadaki vaka sayılarının sonbaharda Delta varyantının da etkisiyle artabileceği uyarısında bulundu. Kluge, Avrupa çapındaki vaka ve ölümlerin son dönemde azalmasına rağmen hükümetlere normalleşme sürecinde temkinli olma çağrısında bulundu.
***
Tüm İnfluenza Verilerinin Paylaşımı Küresel İnsiyatifi’ne (GISAID) göre, Delta varyantı şu ana kadar 65’ten fazla ülkede görüldü. Türkiye’de de en son Nisan ayı sonunda, İstanbul’da beş kişide bu varyantın görüldüğü açıklanmıştı. Birleşik Krallık’ta son açıklanan veriler, B.1.617.2 varyantının 18 binden fazla vakada görüldüğüne işaret ediyor. İskoçya’da yaklaşık 3 bin, Galler’de 200’e yakın ve Kuzey İrlanda’da 40 civarında vaka tespit edildi. Delta varyantının bulaş oranının Alpha’ya göre yüzde 30 ile yüzde 100 arasında daha fazla olduğu tespit edildi.
***
Covid-19 vakalarında küresel düzeyde düşüş eğilimi devam ediyor. Bununla birlikte farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 175 milyon 604 binin, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 milyon 788 binin üzerine çıktı. Aktif hasta sayısı 12 milyon 362 bine geriledi.
Küresel düzeyde yeni vaka bildirimi son 24 saatte yeniden 434 bin 852 kişi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 11 bin 400 kişi. Hindistan’da yeni vaka bildiriminde 100 binin altında seyrediyor. Pandemi Asya ve Latin Amerika’ya yerleşti. Güney Afrika yeni vaka bildiriminde ilk 10 ülke arasında… Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (91.3 bin), Brezilya (89.8 bin), Kolombiya (29.3 bin),Arjantin (27.6 bin), ABD (14.9 bin), İran (12.4 bin), Rusya (11.7 bin), Güney Afrika (9.1 bin), Endonezya (8.9 bin) ve Şili (7.7 bin).
Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.
***
Türkiye’de ‘’kademeli normalleşme’’ denilerek önlemlerin gevşetilmesine rağmen salgın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Yeni vaka sayısı hala 6 binin üzerinde ve ölümler yüksek hızda devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka bildirimi 6 bin 408 kişi. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 96 kişiye yükseldi.. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı yeniden beş yüzün üzerine çıktı, 568 kişi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 313 binin üzerinde. Toplam can kaybı ise 48 bin 524 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 223 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Türkiye’de aktif hasta sayısı yeniden kıpırdanmaya başladı, dün itibarıyla 77 bin 846 kişiye geriledi. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı 1,009 kişiye geriledi. Ağır hasta oranımız %1.3’e düştü. Bu oran hala dünya ortalamasının iki katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin yüksek hızda devam edeceği uyarısını ısrarla vurguluyoruz.
***
Kulis: Genel eğilim haziran sonu yasakları önce gece 12’ye uzatmak ve pazarı açmak, ardından da ağustos ayında tamamen kaldırmak. ağlık Bakanlığı ve Kültür-Turizm Bakanlığı özellikle sonbaharda kapalı mekanlara girmek isteyenlere bir takım kriterler (aşı ya da hastalık geçirmiş olmak gibi…) belirlemek üzere çalışıyor.
***
Sanat Meclisi: “AVM’ler açıksa sahnelerimizi de açın” Grup adına basın açıklamasını okuyan, tiyatrocu-yazar Osman Genç, “Çözüm aşıysa aşı olalım. Avm’ler açıksa sahnelerimizi de açın. Açlıktan yokluktan borçlarından çocuğuna ekmek götüremeyerek intihar eden sanatçıların ölümüne sebep olmayın. 16 aya varan Koronavirüs salgınında sözde verdiğiniz önlem paketlerinle çözüm olabileceğinizi düşünmeyin. Anayasada sanatı ve sanatçıyı korumak la ilgili olan 64.maddeye anlayışınız ölümü gösterip sıtmaya razı etmekse, biliniz ki razı değiliz. Sizden ve yerel yönetimlerden gerçek çözümler bekliyoruz. Vergilerimizi hem devlete hem yerel yönetimlere ödüyorsak, bu vergilerin insanca yaşamımızı sağlamasını istiyoruz. Tüm sanat kurumlarının açılmasını, vergi indirimi, elektrik, su kiralarının giderilmesini, yevmiyeli çalışan sanatçılarımıza ve sanat atölyelerine iş güvencesi ve sigorta istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Müzisyen Melis Danişmend, Kadıköy Vapur İskelesi önünde sahne aldı. Danişmend daha sonra konser anının fotoğrafını “10 ay sonra bundan daha güzel bir toplaşma olabilir mi?” diyerek paylaştı.
***
Almanya’da Sayıştay’ın, Sağlık Bakanlığının Covid-19 karşı mücadelede yaptığı harcamaların abartılı olduğunu ve böylece devletin zarara uğratıldığını tespit ettiği bildirildi. Eczaneler üzerinden vatandaşlara dağıtılan maske başına bakanlığın eczanelere 6 avro ödeme yaptığına ancak sertifikalı maskelerin o dönemde piyasada 1,62 avro fiyatından satıldığına işaret edildi. Raporda, “FFP” maskeleri için eczanelere şubat ayından bu yana maske başı 3,90 avro üzerinde ödeme yapıldığı, bunun bile piyasa fiyatının üstünde olduğu vurgulanarak şu ana kadar devletin maskeler için 2,1 milyar avro ödeme yaptığı kaydedildi.
***
Pandemi sürecinde engelliler hastaneye gidemediği için Koronavirüs testi yaptıramayan çok sayıda engelli hastalığı evde yaşadı. Engelli Hakları Federasyonu Başkanı Cemalettin Gürsoy, “Bir engelli karşıdan karşıya geçerken bile pandemi korkusuyla insanlar yanına yaklaşmıyor ve yardım edemiyor. Hizmet noktalarına erişemiyorlar. Hapis hayatı hücre hayatına dönüştü.’’ dedi.
AŞI TARTIŞMALARI
Türkiye’de Son 24 saatte uygulanan 457 bin 454 dozun ardından toplam aşı sayısı 32 milyon 213 bin 119 oldu. Sağlık Bakanı Koca, Haziran’da 30 milyon doz BioNTech aşısı uygulanacağını duyurmuştu ilk 10 günde uygulanan sayı ise sadece 2 milyon 957 bin 455.
***
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, avukatlar, gıda üretim, dağıtım sektörü, kafe, restoran çalışanları ile berber ve kuaförlerin de aşılama programına dahil edildiğini duyurdu.
***
Uluslararası Af Örgütü’nün de dahil olduğu Halkın Aşı Birliği, G7 liderlerine seslendi: “İlaç tekellerine desteğiniz milyonlarca kişinin hayatını tehlikeye atıyor.” Açıklamada, devletlerin patentlerin kaldırılması ve hayat kurtarıcı teknolojinin paylaşılması için sunulan teklifleri geri çevirmesi durumunda, G7’nin 2022 itibariyle tüm dünyayı aşılama sözünü tutmasının imkansız olacağı savunuldu.
Uluslararası Af Örgütü Ekonomik ve Sosyal Adalet Birimi Direktörü Steve Cockburn şunları söyledi: “G7 zirvesinin yapılacağı Cornwall, 22 Afrika ülkesinin toplamından daha fazla aşı uyguladı. Bu büyük ilaç tekelleriyle mücadeledeki başarısızlığın, aşı erişiminde nasıl akıl almaz bir eşitsizlik yarattığına yalnızca bir örnektir. Küresel liderliğin vicdana sığmayan bu başarısızlığı acilen telafi edilmeli. Şu anki gidişatımız kimseye fayda sağlamıyor. Sadece birkaç ülkede insanlar aşılanırsa hayat hiçbir yerde normale dönemez. Varlıklı ülkeler aşıları stoklamaya ve ilaç tekellerini desteklemeye son vermediği, uluslararası yükümlülükleriyle yüzleşmeye başlamadığı sürece ufukta bir son görünmüyor.”
***
Avrupa Birliği Komsiyonu Başkanı Ursula von der Leyen: AB ülkelerindeki yetişkin nüfusunun yüzde 50’den fazlasına en az bir doz aşı uygulandı. Bugün 100 milyon Avrupalı tam olarak aşılanmış durumda. Leyen, AB ülkelerinin aralık ayından bu yana toplam 700 milyon doz aşı ürettiklerini ve bunun 350 milyon dozunu 90’ın üzerinde ülkeye ihraç ettiklerini belirterek, diğer üretici ülkelerin de aşı ihraç etmesi gerektiğini belirtti.
***
Çin, dünya çapında her gün yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşısı yapılan yaklaşık 35 milyon insanın yarısından fazlasını oluşturuyor. Bir haftadan fazla süredir Çin’de, her gün ortalama 20 milyon insan Covid-19’a karşı aşılanıyor.
***
Strazburg’da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda, Kovid-19 aşılarında fikri mülkiyet hakları hakkındaki karar tasarısı oylandı. AP milletvekilleri, aşılarda patent haklarından feragat edilmesi çağrısı içeren tasarıyı; 355 “evet”, 263 “hayır” ve 71 “çekimser” oyla kabul etti.
***
Şişli’de elindeki poşetin içinden 6 adet Covid-19 aşısı çıkan K.D. ile bu aşılardan 3 tanesini satın almak isteyen M.Ş. gözaltına alındı. 2 şüpheli emniyetteki işlemlerinin ardından, “Kişilerin hayatını tehlikeye sokacak biçimde ilaç satma” suçlamasıyla adliyeye sevk edildi.
***
Prof. Dr. Bülent Ertuğrul “Aşılanmayı hızlandırmak için yaş sınırından bağımsız olarak aşı randevusu herkese açılmalıdır. Şu anda ülkemizde istediğimiz hızda aşı yapılma sayısı yok. Günlük olarak ülkemiz en az 500 bin aşı yapabilme kapasitesine sahibiz ancak şu anda bu sayıya yaklaşabilmiş değiliz. Ciddi bir bağışıklama kampanyası ile aşı tereddütlerini ortadan kaldırmalı ve insanlarımızı aşıyı olmaya yönlendirmeliyiz. Unutmayalım, pandemiden tek çıkış yolu aşı. Eğer yeterli hızda ve sayıda aşıyı yapabilirsek toplumsal bağışıklığa ulaşarak gerçek normal yaşamımıza dönme olanağımız olacak. Bu nedene artık yaş sınırlamaları kaldırılarak aşı randevuları herkese açılmalı.” ifadesini kullandı.
***
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrı yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Her akşam turkuaz tabloda Türkiye’nin aşı tablosunu da açıklayın. 24 saat içinde hangi aşıdan, kaç doz yapıldığını belirtiniz. Gün içinde randevusu olduğu halde, aşı yaptırmayanların sayısını açıklayınız. Aşılananların ve randevusu olduğu halde aşı yaptırmayanların yaş gruplarını, meslek dallarını açıklayınız. Aşılarla ilgili bilgi kirliliğine izin vermemek adına aşılandığı halde hastalananların sayısını, bunlardan hastaneye yatanları ve yoğun bakıma alınanları günlük açıklayınız. Kısacası günü değil, hayatları kurtarmak için sorumluluğunuzun gereğini yerine getiriniz.”
***
DSÖ, Afrika kıtasındaki yaklaşık 1,3 milyar insanının sadece yüzde 2’sinin bir doz aşılanabildiğini belirterek, Eylül’de halklarının yüzde 10’unu aşılama hedefini yakalamak için Afrika’nın 225 milyon doz aşıya ihtiyacı olduğunu açıkladı.
***
Almanya’da Kovid-19 aşısı yaptıranlar için geliştirilen Dijital Covid Sertifikası’nın (CovPass) 14 Haziran’dan itibaren kullanılabileceği bildirildi.
***
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, yerli aşıya verilen destek konusunu gündeme getirdi. Emir, yerli aşı için verilen destek miktarının açıklanmamasını eleştirerek “Gülünç destek olduğunu biliyoruz ve açıklamaya utanıyorsunuz” dedi.
***
G7 zirvesinden önce yaptığı açıklamada İngiltere Başbakanı Boris Johnson, artan aşıların 100 milyondan fazlasının önümüzdeki yıl dağıtılacağını duyurdu. Bu açıklama, ABD Başkanı Joe Biden’ın 92 düşük ve orta gelirli ülkeye ve Afrika Birliği’ne 500 milyon doz Pfizer/Biontech aşısı sözü vermesinin hemen arkasından geldi. İngiltere’nin bağışlayacağı ilk 5 milyon doz Eylül ayı sonuna kadar, 25 milyon doz ise yıl sonuna kadar dağıtılacak