KORONA GÜNLÜĞÜ 13 ŞUBAT

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Tekirdağ’da görev yapan Eczane Teknisyeni Kemal Derin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

***

Brezilya Sağlık Bakanı Eduardo Paziello, Amazon’un bir bölgesinde tespit edilen Covid-19’un mutasyona uğramış yeni türünün üç kat daha bulaşıcı olduğunu açıkladı.

***

Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 108 milyon 713 bine dayandı. Gelecek haftaya 110 milyonu aşan vaka sayısı ile başlayacağız. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 393 bine dayandı, yarın 2 milyon 400 bini geçeceğiz. Bulaş potansiyeli olan aktif hasta sayısı da 25 milyon 446 bin kişiye indi.

Yeni vaka sayısı ve ölüm sayısında düşme eğilimi devam ediyor. Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 422 bin 741 kişiye geriledi. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 12 bin 346 kişi. ABD’de yeni vaka sayısı yeniden 100 binin üzerinde devam ediyor. Günlük yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (100.3 bin), Brezilya (49.4 bin), Fransa (20.7 bin), İngiltere (15.1 bin), Rusya (15.1 bin), İspanya (14.6 bin), İtalya (13.9 bin),  Hindistan (12.1 bin) ve Meksika (10.7 bin).

ABD’de günlük ölümler 3 binin altına girse de halen dünya birincisi. Son 24 saatte en sık ölüm yaşayan ülkeler ve sayıları şunlar: ABD (2,908), Meksika (1,474), Brezilya (1,204), İngiltere (758), İspanya (530), Almanya (523) ve Rusya (507).

***

Türkiye’de Covid-19 salgını bir türlü kontrol altına alınamıyor Son 24 saatte yeni vaka sayısı 7 bin 763 kişi oldu ve günlük vaka sayısında yeniden dünya genelinde 10. sıraya yükseldi. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 572 binin üzerine çıktı. Ölüm sayısı 100’ün altına inse de hala ciddiyetini koruyor Son 24 saatte 97 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 27 bin 284 kişiye yükseldi Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 660 kişi. Günlük test sayısı çok düştü, 130 binlere indi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısında istatistiki hata bertaraf edil, aktif hasta sayısı 83 bin 702 kişi. Ağır hasta sayısı 1,250 kişi. Aktif hasta sayısında düşüş ile birlikte zaten yüksek olan aktif hastaların içinde ağır hastaların payı da haliyle daha da büyüdü. Halen %1.5 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) yaklaşık dört katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu tekrar tekrar hatırlatıyoruz.

***

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “İngiltere varyantının görüldüğü vakalar yüzde 1’se, 10 günde yüzde 2 ve bu şekilde katlanarak gidiyor. Hesaplamalara göre Amerika’da Mart’ın ortasında bu varyantın baskın olacağı öngörülüyor. Bizde şu an tam olarak hangi yüzdedeyiz henüz bilmiyoruz ama önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde daha fazla analiz yapılmış olacak. Daha net bir rakama ulaşacağız. Böylece daha yakından takip edebileceğiz. Bunun yapılabilmesi için hazırlıklar tamamlanıyor. Varyant 1’in şöyle bir tehlikesi var, evet bulaşıcılığı yüzde 40-70 daha fazla artırdığını biliyoruz ama daha da önemlisi İngiltere’de yapılan analizlerde, aslında mortalitede de (ölümlerde) yüzde 30’luk bir artıştan söz ediliyor ki çok yüksek aslında bu. O nedenle çok kontrollü bir şekilde, yakından izlememiz gerekiyor süreci” şeklinde konuştu. Yavuz, ‘’Okulların açılması planlanıyordu Şubat ortası gibi. Ama bu varyant kaygısı nedeniyle ötelenmiş oldu. Ama köy okulları açılabilir. Çünkü kontrolü daha kolay ve orada ciddi bir eşitsizlik oldu, ulaşamayanlar var eğitime. O da tehlikeli bir şey. Kar zarar gözetilerek köy okullarının açılması düşünebilir” dedi. https://www.evrensel.net/haber/425771/bilim-kurulu-uyesi-yavuz-ingiltere-varyanti-okullarin-acilmasini-oteledi

***

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1 Mart’tan itibaren liselerde yüz yüze eğitimin 12’inci sınıflar için başladığını (seyreltilmiş sınıf uygulaması ile) ve haftada en az 16, en fazla 24 saat olacağını bildirdi.

***

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yurt dışından gelen ve giden yolculara Covid-19 testi yapılması için kurulan merkezde, antijen testlerine de başlandı. Sonuçlar yarım saat içinde bildirilecek. PCR testinin sonuçlarını ise 4-5 saat içerisinde bildirilecek. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği tarifeye göre antijen testlerinin ücreti 175 lira, PCR testinin ücreti ise 250 lira.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten de günlük test sayısındaki düşeşe dikkat çekti. Doç. Dr. Ökten, “Vaka sayıları artıyor ve bu artışla beraber dünya genelinde yine vaka sayısında 10’uncu sıraya geldik. Ağır hasta sayımız da dünya ortalamasının dört katı. Günlük ölüm sayılarımız hala 100’ün üzerinde. Günlük test sayısı 200 binlerden 130 binlere kadar düşmüş durumda. Yine günde 200 binin üzerinde test yapılsa günlük vaka sayısı yüksek çıkar” diye konuştu. Ökten sözlerini şöyle tamamladı: “İktidar pandemiyi de anti demokratik uygulamalarla kendine uygun hale getiriyor. Bu kongrelerde maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmiyor. Kongrelere katılanlar arasında da ciddi oranda Covid-19’a yakalanma var. O nedenle kongreler bulaşıcılık oranını artırıyor. Bu ay ve Mart ayında salgında yeni bir dalga ve pikler olabilir. Bunun için tedbir alınması lazım. Umarım Kasım ve Aralık ayındaki gibi ağır bir tablo ile karşı karşıya kalmayız. Çok hızlı bir şekilde toplumun en az yüzde 60’ı veya 70’i toplumsal bağışıklık için aşılanmalı.”

***

ILO Türkiye Temsilcisi Özcan, salgının 1930’lardaki Büyük Buhran’dan sonraki en büyük iş piyasası krizi olduğunu, 2008 krizinin dört katından daha büyük etkiye sebep olduğunu belirtti.

***

Milli Eğitim Bakanlığınca köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki okullarda, il hıfzıssıhha kurulları ve il milli eğitim müdürlükleri iş birliğinde alınacak karar doğrultusunda, 15 Şubat’tan itibaren haftada 5 gün yüz yüze eğitim gerçekleştirilmesiyle ilgili genelge yayımlandığı anımsatıldı.

***

Pandemi sürecinde uzaktan eğitimden fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkilenen öğrencilerin bir kısmı okullara dönmeye hazırlanıyor. Eğitim-Sen, eğitim çalışanları aşılanmadan köy okullarının açılması nedeniyle ağır sonuçların açığa çıkabileceği uyarısını yaparken veliler ise mutant virüs ve okulların hijyen koşulları yeterli olmadığı için kaygılı. Köy okullarının eskiden olduğu gibi her köyde bulunan küçük ölçekli okullar olmadığını, taşımalı sistemle birlikte en az 100 ile 700 arasında öğrenci potansiyeline sahip olduğunu belirten Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Başkanı Nejla Kurul, “Bu okullarda ortalama 20 ile 50 aralığında eğitim emekçisi çalışmaktadır. Bu kişilerin nerdeyse tamamı il ya da ilçe merkezlerinde ikamet etmektedirler. Taşıma merkezi olan bu okulların her türlü bulaştan izole gibi gösterilmesi doğru değildir. Taşıma merkezi okullardaki öğrencilerin tamamı servislerle okula gelmektedir. Servislerde mesafe kriteri ortadan kalkmakta ve bulaş riski artmaktadır. Bu okullarda öğrenim gören öğrencilerin ve ailelerinin şehir merkezleri ile hiç irtibatları yokmuş gibi algılanması yanıltıcı olur” ifadelerini kullandı. “En iyi okul en yakın okuldur” sözünden hareketle bulaş riskini artırdığı için taşımalı eğitim sisteminin kaldırılması için çalışmaların başlatılması, kapatılan köy okullarının ise yeni öğretmen istihdam edilerek yeniden açılması gerektiğini belirten Eğitim- Sen Başkanı Kurul, yüz yüze eğitim sürecinde atılması gereken adımlara dair şunları kaydetti:
“Okullarda kalabalık sınıflar bölünmeli, sınıf mevcudu 20’nin altına düşürülmelidir. Bina içinde öğretmenler, diğer eğitim emekçileri ve öğrenciler maske takmalıdırlar. Sınıflar ve öğretmenler odası 20 dakikada bir havalandırılmalıdır, bunun için sınıf pençelerinin açılır ve kapanır olup olmadığı kontrol edilmelidir. Okulda çocuklar kendi sınıfı dışındaki çocuklarla temas etmemelidir. Veliler okula alınmamalıdır. Eller sabunla yıkanmalı, yemekler sınıfta yenmeli, kantin ve yemekhaneler açılmamalıdır. Okul koridorları ve merdivenler geliş ve gidişleri gösteren çizgilerle bölünmeli, öğrencilerin birer metre mesafe ile iniş ve çıkışları sağlanmalıdır. Okul girişlerinde yığılmayı azaltmak için okula geliş saatleri basamaklandırılmalıdır. Okul girişlerinde bir yandan HES takibi bir yandan da ateş, öksürük vb. kontrol için sağlık personeli bulundurulmalıdır. Avusturya’da okullarda tükürük testi yapılıyor, pozitif çıkanlar PCR testine alınıyor. Böylece farkında olmayan aileler ve öğrenciler karantinaya alınıyorlar. Öğretmenler odası çoğaltılmalı, öğretmenler kendi aralarında mutlaka maske takmalılar. Sınıflarda ve okullarda ücretsiz maske dağıtımı yapılmalıdır. Okulun ilk haftası mutlaka Covid-19 salgınında sağlık kültürü, sağlık okuryazarlığı konularından eğitim yapılmalıdır.”

***

Osmaniye’de merkeze bağlı köylerdeki 15 okulda yüz yüze eğitimin 1 Mart’ta başlayacağı duyuruldu.

***

154 ülkede 30 milyon işçiyi temsil eden 700’den fazla sendikadan oluşan Uluslararası Kamu Hizmetleri Federasyonu(PSI): Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin Hakları ve Halk Sağlığının Savunmasında SES’in Mücadelesini Destekliyoruz.  SES tarafından gerçekleştirilen “Maskeler Konuşuyor” kampanyasını memnuniyetle karşılamakta ve sonuna kadar desteklemektedir. Kampanyanın temel amacı: SES’in sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve evrensel bakım hizmetleri taleplerinin ülke içerisinde yaygınlaştırılması yönündeki çabalarının toplum nezdinde görünür kılınmasıdır, böyle bir kampanya için daha uygun zaman olamazdı. Sizlerin kampanyasını, mücadelesini elimizdeki medya kanalları ile dünya genelindeki 30 milyon kamu emekçisine duyuracağız. Zenglikten önce sağlığı ve COVID-19 pandemisinin yıkıcılığı karşısında kar yerine insanlar için daha iyi bir dünya inşa etmek uluslararası kolektif mücadelemizin parçasıdır. https://ses.org.tr/2021/02/psi-saglik-ve-sosyal-hizmet-emekcilerinin-haklari-ve-halk-sagliginin-savunmasinda-sesin-mucadelesini-destekliyoruz/

***

İngiltere’nin resmi istatistik kurumuna göre geçen yıl koronavirusten hayatını kaybeden her 10 kişiden altısı engelli bireylerden oluşuyor. Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre Ocak-Kasım 2020 arasında hayatını kaybeden 50.888 kişiden 30.296’sının bir engeli bulunuyordu.

***

Koronavirüs nedeniyle Birleşik Krallık’ta da diğer tedaviler aksıyor. Sağlık Bakanlığının verilerine göre 225 bin kişi en az bir yıldır ameliyat sırası bekliyor. Bu sayıya, düzenli olarak check-up yaptıranlar, kontrollere tabi tutulanlar ve fizik tedavisi görenler dahil değil. Bir yıl önce Birleşik Krallık’ta tedavi sırası bekleyenlerin sayısı sadece 1500’dü. Özellikle diz ameliyatı olmak zorunda olanların ciddi sıkıntılar yaşadığı hatta bir çok kişinin fiziksel hareketlerin kalıcı hasarların oluştuğu belirtiliyor.

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cfc308″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]

Kürt illerinde sahada yaptıkları çalışmalar sonucu edindikleri bilgileri aktaran Van Hakkari Tabip Odası Başkanı HüseyinYaviç, “Bu durumun birkaç sebebi var. Toplumun bir kesiminde pandemi sürecinde oluşan güvensizliğin yarattığı aşıya yönelik güvensizlik, vatandaşların aşı yapılma süreci ile ilgili yeterince bilgilendirilmemesi, örneğin birçok insan aşıların eve gelinip yapılacağını sanıyor. Bir diğer hususta özellikle bölgemizde internet kullanımı, randevu alımı konusunda çok ciddi sıkıntılar var. Aşının yapılması için bir gün önceden randevunun alınması gerekiyor. Ancak birçok insanımız bunu yapamıyor ve aşısını olamıyor. Yerellerde il sağlık müdürlüklerinin topluma çözüm üretmesi gerekiyor. Van Hakkâri Tabip Odası bu aşı oranlarının düşük olmasını kaygı ile karşılıyoruz. Aşı pandeminin kontrol altına alınması için yegane çözüm yolu olarak görüyoruz. Tüm vatandaşlarımıza aşıyı olma noktasında bir tereddüt yaşamamalarını tavsiye ediyoruz. Toplumsal bağışıklığın sağlanması, koruyucu sağlık hizmetleri açısından aşı çok büyük öneme sahip ve herkesi aşısını olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ana kadar 3,5 milyonun üzerinde yurttaşa Covid-19 aşısı yapıldığını duyurdu.

***

Diyarbakır’da vaka sayılarında ciddi bir azalmanın olduğunu fakat aşılama noktasında da ciddi sorunların olduğuna dikkat çeken TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, “Şu anda Diyarbakır’da yapılan testlerin yüzde 3’ünde pozitiflik var. Daha önceki dönemlerde yüzde 50’ye yakındı oysa. Yoğun bakımlarda yer yoktu. Kısmen bir rahatlama ile karşı karşıyayız ama kaygılarımız devam ediyor. Aşılamayla ilgili süreçte ciddi eksiklikler var. Ülkede kullanılması gereken aşı miktarı 120 milyon doz, bu da 60 milyon kişinin aşılanması demektir. Ama Türkiye’de şu ana kadar aşı süreci ile ilgili bir şeffaflık yok. Verilen tarihlerde yapılması gereken aşılar gecikti. Aşılama hızına baktığımızda şu ana kadar 2 milyon kişi aşılanmış. Bu hızla 2 yıla kadar bu süreç bitmeyecek” dedi.

***

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in geliştirdiği korona virüsü (Covid-19) aşısından ABD hükümetinin ilave 100 milyon doz satın aldığı duyuruldu. ABD’ye daha önce yapılan anlaşmayla kararlaştırılan 200 milyon dozun üzerine 100 milyon doz aşı daha tedarik edileceği aktarıldı. Böylece, şirketler ABD’ye 300 milyon doz aşı sağlamış olacak. ABD hükümeti, yeni parti için 1,95 milyar dolar ödeyecek.