KORONA GÜNLÜĞÜ 12 ŞUBAT 2021
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!
***
Türk Tabipleri Birliği, (TTB) ‘Covid-19 Pandemisi 11’inci Ay Değerlendirmesi Raporu’na ilişkin basın toplantısı düzenledi. Virüsün Türkiye’de görüldüğü ilk tarihin birinci yılına yaklaşılırken hazırlanan raporda, “Pandemide Birinci Basamak”, “İşçi Sağlığı ve Pandemi”, “Pandemide Göçmen ve Mültecilerin Sağlığı”, “Pandemi Koşulları ve Okullarda Yüzyüze Eğitim” ve “Bağışıklama (Covid-19 Aşıları)” başlıkları yer aldı.
https://www.gazeteduvar.com.tr/ttbden-11inci-ay-raporu-116-milyon-doz-asi-gerekli-haber-1513058
***
Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 108 milyon 280 binin üzerine çıktı. Gelecek haftaya 110 milyonu aşan vaka sayısı ile başlayacağız. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 377 binin üzerinde. Bulaş potansiyeli olan aktif hasta sayısı da 25 milyon 439 bin kişiye indi.
Yeni vaka sayısı ve ölüm sayısında düşme eğilimi devam ediyor. Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 437 bin 575 kişiye geriledi. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 13 binin biraz üzerinde. ABD’de yeni vaka sayısı yeniden 100 binin üzerine çıktı. Günlük yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (103.5 bin), Brezilya (54 bin), Fransa (21 bin), İspanya (17.9 bin), İtalya (15.1 bin), Rusya (15 bin), İngiltere (13.5 bin) ve Meksika (11.1 bin).
***
Avrupa’da Covid-19 ölüm sayısının iki haftadır azalmasına rağmen rakamların çok yüksek olduğunu vurgulayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, “2 gün önce, Avrupa Bölgesi’ndeki 40 ülke, 24 saat içinde 3 bin 610 ölüm bildirdi. Şu anda, aşı umudu ile yanlış bir güvenlik hissi arasında ince bir çizgi var” dedi.
***
Türkiye’de Covid-19 salgını bir türlü kontrol altına alınamıyor Son 24 saatte yeni vaka sayısı 7 bin 590 kişi oldu ve günlük vaka sayısında yeniden dünya genelinde 10. sıraya yükseldi. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 564 binin üzerine çıktı. Ölüm sayısı 100’ün altına inse de hala ciddiyetini koruyor Son 24 saatte 94 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 27 bin 187 kişiye yükseldi Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 660 kişi. Günlük test sayısı çok düştü, 130 binlere indi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısında istatistiki hata bertaraf edil, aktif hata sayısı dün 84 bin 144’a yükseldi. Ağır hasta sayısı 1,256 kişi. Aktif hasta sayısında düşüş ile birlikte zaten yüksek olan aktif hastaların içinde ağır hastaların payı da haliyle daha da büyüdü. Halen %1.5 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) yaklaşık dört katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu tekrar tekrar hatırlatıyoruz.
***
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa İlhan, “3 tane mutant virüsün daha çok bulaştırıcı olduğunu biliyoruz. Yoksa toplam mutasyon sayısı 2 binlerde açıkçası” dedi. İlhan, mutasyonlu Coronavirus’te bulaşıcılık fazla olduğu için bu hastaların izolasyonunun 7 günden 10 güne çıkarıldığını söyledi. Prof. Dr. İlhan, “Hatta 10 günle de kalmadı, izolasyonda olan vatandaşlarımız için 10 gün sonra PCR testi bakıyoruz. PCR testi negatifse çıkarıyoruz. Negatiflik yoksa 48 saat sonra yenileniyor, onda negatif olursa vatandaşımızın izolasyonu sonlandırılıyor. Buradaki esas amaç mutant virüs daha çok bulaştığı için bulaşı engellemek” dedi.
***
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kocaeli Üniversitesi Covid-19 Laboratuvarları Sorumlusu Prof. Dr. Karadenizli, mutasyon yaşanmasının tüm virüslerin doğasında olan normal bir durum olduğunu söyledi. SARS CoV2 olarak bilinen Coronavirus’un şu ana kadar yaklaşık 5 bin mutasyon geçirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Karadenizli, büyük pandemilerde ilerleyen zamanlarda iyi yönde mutasyonlar ortaya çıktığını, ancak Covid-19 virüsünün henüz bu aşamaya ulaşmadığını belirtti.
https://artigercek.com/haberler/covid-19-simdiye-kadar-yaklasik-5-bin-mutasyon-gecirmistir
***
İngiltere genetik izleme programı Genomics UK Direktörü Profesör Sharon Peacock, BBC’ye yaptığı açıklamada, bu mutasyonun 50’den fazla ülkede tespit edildiğini ve “büyük olasılıkla dünyayı kasıp kavuracağını” söyledi. Bilim insanlarının ancak virüsün öldürücülüğünün ortadan kalkmasıyla endişelenmeyi bırakabileceğini kaydeden Peacock, “Ama geleceğe baktığımızda endişelenmeye devam edeceğimizi düşünüyorum. Bence 10 yıl sonra hala endişe ediyor olacağız.” dedi. B117 olarak bilinen mutasyonun yüzde 70 daha hızlı yayıldığı ve 60 yaş ve üzerindekilerde yüzde 30-40 daha ölümcül olduğu belirlenmişti.
***
İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine “Eğitim Personeline Seyahat Muafiyeti” konulu genelge gönderdi. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde yapılacak şehirlerarası yolculuklarda (toplu ulaşım araçlarıyla yapılanlar hariç) seyahat izin belgesi alınması zorunluluğunun bulunduğu hatırlatılan genelgede, görev yaptıkları yer dışında bulunan öğretmenler ile diğer eğitim personelinin, 13-14 Şubat’ta özel araçlarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatlerde bu zorunluluktan muaf tutulacağı bildirildi.
***
ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın sağlık politikalarını değerlendirmekle görevli komisyona göre ABD’deki Covid-19 kaynaklı ölümlerin yüzde 40’ı önlenebilirdi. Komisyon, Trump’ın Covid-19 ile mücadeledeki politikalarını kınadı, ancak ülkenin salgına bozuk bir halk sağlığı altyapısıyla girdiğini de vurguladı. 2002-2019 arasında, ABD halk sağlığı harcamaları yüzde 3.21’den yüzde 2.45’e düştü. Bu, Kanada ve Britanya’daki harcamaların yaklaşık olarak yarısına denk geliyor. Harvard Üniversitesi FXB Sağlık ve İnsan Hakları Merkezi Komisyon Üyesi ve Direktörü Dr. Mary T Bassett şunları söyledi: “ABD bu salgında çok kötü bir bedel ödedi, ancak beceriksizlik sadece Trump’a atfedilemez. Bunun toplumsal başarısızlıklarla da ilgisi var… Bu bir aşı ile çözülemeyecek.” Salgınla mücadelede Trump, ‘pandemiyi yeterince ciddiye almadığı’, ‘komplo teorileri yaydığı’, ‘maske takmayı teşvik etmediği’, ‘bilim insanlarını ve virüsün yayılmasıyla mücadele etmeye çalışan diğerlerini ciddiye almadığı’ gerekçeleriyle suçlanmış, politikaları büyük tepki çekmişti.
***
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, Covid-19’a yakalananların yüzde 41’i hastalığı atlattıktan sonra o anları tekrar hatırlayarak yüksek derecede travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor. Uzmanlar, stres bozukluğunun zamanında tedavi edilmemesi durumunda etkisinin yıllarca sürebileceği uyarısında bulundu.
***
Almanya Başbakanı Angela Merkel, korona virüsü kısıtlamalarının 7 Mart’a uzatılması hakkında yaptığı açıklamada mutasyon uyarısında bulundu. Merkel, “Virüs mutasyonları nedeniyle üçüncü bir dalga tehlikesi söz konusu. Bu nedenle temasın kısıtlanması en önemli araç” dedi. Almanya, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında Çekya ve Avusturya’nın Tirol bölgesine olan sınırlarını 14 Şubat itibariyle kapatacak. Hükümet, mutasyona uğramış olan Covid-19’un yeni türünün Almanya’ya girişini engellemek maksadıyla virüsün görüldüğü Avusturya’nın Tirol bölgesini ve Çekya’yı riskli bölge ilan etti.
***
Yeni bir araştırmaya göre, iltihaplı eklem romatizması tedavisinde kullanılan tocilizumab ilacı, hastanede tedavi gören en ağır Covid-19 hastalarının bir kısmı için hayat kurtarıcı olabilir. Uzmanlar, halihazırda rutin olarak verilen ucuz bir steroid ilacı olan deksametazon’un yanı sıra tocilizumab ile tedavi edilen her 25 hastadan birinin daha hayatının kurtarılacağını söylüyor.
***
Müzik Bölümü öğrencileri: “Bizleri virüs değil açlık öldürüyor. Gözlerinizi alamayıp izlediğiniz biz sanatçılar yine aynı gözler karşında ölüyoruz. … Meslektaşlarımızın yaşamına son vermesini istemiyoruz. Bizler bu ülkenin sanatçıları olarak; değer görmek istiyoruz, değer katmak istiyoruz.”
https://www.evrensel.net/haber/425748/muzik-bolumu-ogrencileri-gozunuzun-onunde-oluyoruz
***
İngiltere’de yapılan bir araştırma, Covid-19 yakalananların yüzde 41’inin sağlığına kavuşmasının ardından travma sonrası stres bozukluğu yaşadığını ortaya koydu. Travma sonrası stres bozukluğuna ilişkin semptomların, Kovid-19’u atlattıktan hemen sonra veya 6 aya kadar ortaya çıkabileceğini belirten araştırmacılar, zamanında tedavi olunmazsa etkisinin yıllarca sürebileceğine dikkati çekti. Covid-19 hastalarında görülen travma sonrası stres bozukluğu semptomları arasında en yaygın olarak sürekli hastalık anlarını hatırlama, duygularda dalgalanma, hastalık hakkında konuşmaktan kaçınma, anıları silmeye çalışma, gergin olma ve her şeyden kolayca ürkme gibi davranışların olduğu ifade ediliyor.
****
“Şehirler, çocukların kaybolma hissini çoğaltıyor”
Şehirler çocuklar için ne kadar güvenli? Salgın sonrası çocuklar için yeniden tasarlanmalı mı? Çocuk dostu kentler nasıl olmalı? Şehir plancısı Gizem Kıygı “Şehirleri tasarlarken genellikle insanlar yok sayılıyor. Arabalara ya da konut projelerine göre tasarlanıyor şehirler. Bilgi ve iletişim sistemlerinin de anlaşılması çok karışık. Kaybolma hissini çoğaltan bir deneyim sunuyor şehir çocuklara” diyor.
https://bianet.org/bianet/kent/239085-sehirler-cocuklarin-kaybolma-hissini-cogaltiyor
***
Moskova Gabriçevskiy Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü Klinik Çalışmalar Müdür Yardımcısı Tatyana Rujentsova, Covid-19 kaynaklı bir çok ölümün kardiyovasküler sistemdeki hasarla ilişkili olduğunu söyledi. Çok sayıda Covid-19 hastasında kardiyovasküler sistemde belirli patolojik değişiklikler ortaya çıktığını belirten uzman, hastaların yüzde 60’ında miyokardda enflamatuar değişiklik belirtileri olduğunu, dörtte üçünde kalp ve kan damarlarında bazı patolojik değişiklikler tespit edildiğini kaydetti. Rujentsova, “Covid-19 hastalarının yüzde 80’ninden fazlasında elektrokardiyogramlarda bazı önemli değişiklikler var. Kan basıncında artış olan önemli sayıda vaka gördük, ciddi sayıda hasta göğüs ağrısından şikayet ediyor” ifadelerini kullandı.
[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cfc308″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]
Türk Tabipleri Birliği, Türkiye’de koronayla geçen 11’inci aya ilişkin rapor hazırladı. Rapora ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan TTB II. Başkanı Ali İhsan Ökten, “Türkiye’de toplum bağışıklılığının sağlanması için nüfusun en az yüzde 70’nin bağışıklanması gerektiği düşünülürse ilk bakışta 58 milyon kişinin aşılanması gereklidir. 2 milyon 800 bin kişi aşılandı. Eğer ki biz bu hızla aşılamaya devam edecek olursak en az iki ya da üç yıllık süreçte toplumu aşılamamız mümkün” dedi.
***
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, aşılama sonuçlarının ortaya koyduğu bölgeler arası eşitsizliği değerlendirdi. Aşılamada bölgeler arasında yaşanan eşitsizliğin nedenlerini de sıralayan Kırımlı, “Moda, Beşiktaş ya da Şişli gibi sosyoekonomik düzeyi yüksek olan yerler aşılamayı düzgün bir biçimde yaptı. Hem çalışan açısından hem de aşılama yeri açısından imkanı olan yerler buralar. Fakat Hakkari’de 7 birimlik ASM’de 4 sağlık çalışanıyla aşılama yapılmaya çalışılıyor. Sağlık çalışanının yetersizliği aşılamanın düşük olmasına neden oldu” dedi. Yoksul bölgelerde yaşayanların aşılanmasının önünde bariyerler olduğunu ifade eden Kırımlı, “Doğu illerinde sağlık çalışanının yetersiz olması filyasyon ekibinin de yetersiz olduğunu gösteriyor. Hem ASM’ler açısından hem filyasyon açısından ulaşım sıkıntısı var. Zaten var olan eşitsizlikler, aşıda görünür hale geliyor” dedi.
***
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş üzeri kişilerin aşılanmasına yarın başlanacağını açıkladı. Koca, “65 yaş üzeri vatandaşlarımızın 60 yaş üzeri eşleri de aşı olabilecekler. Randevularınızı web sayfamızdan ve mobil uygulamadan almanızı rica ederim” dedi.
***
Avrupa’da aşılanan 37 ülkeden 29’undan alınan bilgilere göre, 7,8 milyon kişinin aşılanmasının serisini tamamladığını belirten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, “Bu, 29 ülkenin nüfusunun yalnızca yüzde 1,5’ine denk geliyor. Verilen aşı dozlarının sayısı da bölgede bildirilen vaka sayısını geçti. 36 milyon bildirilen vakaya karşılık 41 milyon doz uygulandı” dedi. Kluge,“Aşının etkinliğini etkileyebilecek mutasyonları geciktirmek ve bulaşmayı azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bulaşmayı şimdi durdurmazsak, bu pandemiyi kontrol altına almak için aşılardan beklenen faydalar yeterli olmayabilir. Aşılar çok önemli, ancak şu an itibariyle pandemiyi kontrol altına almak için yeterli değil. Virüs ne kadar uzun süre kalırsa, tehlikeli mutasyon riski o kadar artar. Adil erişim ahlaki bir zorunluluktur ve pandeminin sadece bazıları değil hepimizin üzerindeki etkisini hafifleten bir zorunluluktur” dedi.
***
Pakistan’da özel şirketler Covid aşısı ithal edecek. Yeterli dozda korona virüsü aşısı için anlaşma yapmayan Pakistan’da, özel şirketlerin aşı getirip satmasına izin veriliyor. İthal aşılara tavan fiyat da getirilmeyecek. Sağlık Bakanı Faysal Sultan ise ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu ücretsiz olarak aşılama planlarının devam ettiğini savundu.
***
Robert F. Kennedy Jr.’ın 800 bin takipçili Instagram hesabı aşı karşıtı paylaşımları nedeniyle kapatıldı. ABD’de aşı karşıtı lobinin temsilcisi olan Robert F.Kennedy Jr.’ın 800 bin takipçili Instagram hesabı kapatıldı. Eski başkanlardan John F. Kennedy’nin yeğeni olan Kennedy Jr., son olarak Covid-19 aşılarının insanların DNA’larını değiştireceğini öne süren bir paylaşım yapmıştı.
***
CHP’li Murat Emir, CHP’li Murat Emir, Çin’den alınan ilk parti 3 milyon doz aşının 200 bin dozunun açıklanandan önce getirildiği ve nüfuzlu kişilere yapıldığı iddiasını yineledi. İkinci partiye geçildiğinde aşılanan kişi sayısının 2 milyon 800 bin düzeyinde kaldığına dikkat çeken Emir, “Şimdi 200 bin doz aşının kayıp olduğunu görüyoruz” dedi.
***
Covid aşıları: Hangi ülke, kaç kişiyi aşıladı? Dünyayı Covid-19’a karşı aşılamak bir ölüm kalım meselesi. Bu, karmaşık bilimsel süreçler, çokuluslu şirketler, hükümetlerin birbiriyle çelişen ve çatışan hedefleri, bürokratik ve yasal engel ve faktörlerle örülmüş bir süreç ve bu nedenle de dünyada aşılamanın hangi hızla ve nasıl ilerleyeceğini tahmin etmek çok kolay değil. Economist grubunun tahlil ve araştırmalar yoluyla tahmin ve tavsiyeler geliştiren birimi Economist Ingelligence Unit’ten (EIU) Agathe Demarais, bu konuda en kapsamlı çalışmalardan birini yaptı. Bu çalışmada dünyanın aşı üretim kapasitesine ve bu aşıların insanların koluna vurulmasını sağlayacak sağlık alt yapısına, ülkelerin nüfusları ve alım güçlerine bakıldı. Bulguların çoğu öngörülebileceği gibi zengin ve yoksul ülkeler ayrımına işaret etti.
Economist Intelligence Unit’in araştırması dünyada aşı üretiminde ön sıralardaki iki ülke olan Çin ve Hindistan’ın, kendi nüfuslarını 2022 yılı sonuna kadar yeterli düzeyde aşılayamayabileceğini gösteriyor. Bunda her iki ülkenin de dev nüfuslara sahip olmasının, buna karşılık sağlık çalışanlarının sayısının sınırlı olmasının rolü olduğu söyleniyor.
ABD ve İngiltere, aşı geliştirmeye yatırım yapabilen ve sipariş listesinde öne geçebilen ülkeler olarak şu anda sağlam bir aşı stokuna sahip.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56025069