KORONA GÜNLÜĞÜ 9 ŞUBAT 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

***

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi) yayımladığı Ocak ayı iş cinayetleri raporuna göre en çok ölüm ve Covıd-19’a bağlı ölüm sağlık çalışanlarında yaşandı. İSİG Meclisi’nin Ocak ayı iş cinayetleri raporuna göre 199 emekçi çalışırken önlenebilir nedenlerle iş cinayetinde yaşamını yitirdi. 199 kişinin yarısından fazlası sağlık emekçisiydi. Bu sektörde ölüm oranı yüzde 54 oldu. Sağlık sektörünü yüzde 22 ile ticaret, eğitim, büro işkolları takip etti.

Salgının adım adım işçi sınıfı hastalığına dönüştürüldüğünü kaydeden İSİG Meclisi, rapora ilişkin yaptığı açıklamada sağlık emekçilerine dikkat çekerek, “Salgında yaşanan ‘işçikırımı’nın merkezinde ise sağlık emekçileri vardı. Sağlık, bu dönem yalnızca hastalarla yüksek yoğunlukta temas etmenin bir sonucu olarak değil, kötü çalışma koşullarının bir sonucu olarak da en çok ölümün yaşandığı işkolu oldu” ifadelerine yer verdi.

***

AKP’nin ocak ayında yaptırdığı araştırmaya göre, toplumun yarısı salgın yönetimi konusunda devlete güvenmezken, geçen mart ayında Sağlık Bakanlığı ve devlet kurumlarının corona virüsü hakkında doğru ve güvenilir olduğuna ilişkin algı yüzde 73 iken, bu oran ocak ayında yüzde 40’a indi. Kişilerin yüzde 48’i Covid-19 aşısı yaptırmayacağını belirtiyor. Devlete güvendiklerini söyleyenler arasında aşı yaptıracaklarını söyleyenlerin oranı iki kat fazla çıkıyor. Geçtiğimiz mayıs ayında, “Bir yıl içerisinde normal yaşama döneriz” diyenlerin oranı yüzde 64 iken, ocak ayında bu görüşte olanların oranı yüzde 24’e düştü. http://www.diken.com.tr/akp-arastirmasi-toplumun-yarisindan-fazlasi-salgin-yonetiminde-devlete-guvenmiyor/

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) şeffaf veri paylaşımı çağrısını yineleyerek corona virüsünün mutasyonuyla ilgili uyardı: “Basit bir matematik hesaplama ile, bulaşma hızı yüzde 50 artmış, enfeksiyon periyodu altı gün kabul edilerek, başlangıçta 1000 olgu olduğunu varsaydığımızda, bir ay sonra enfekte olanların 7.59 kat, iki ay sonra 57.67 kat artması ve buna bağlı olarak da, hastane yatışlarının ve ölümlerin artması kaçınılmazdır. Brezilya suşunun toplumsal bağışıklık gelişmiş bir bölgede oluştuğu, bu çerçevede hastalık geçirerek toplumsal bağışıklığa ulaşmanın sorunu çözmediği, toplumsal hareketlilik azalmadığında virüsün mutasyon geçirmesi ve benzer varyantların evrimsel doğal sürecin dışında hızlı biçimde şekilleneceği dikkate alındığında virüsün replike olmasına izin verilmeyecek toplumsal hareketlilik kısıtlaması önemli ve koruyucu olacaktır.’’

***

Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 107 milyona, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 336 bine dayandı.

Yeni vaka sayısı ve ölüm sayısında düşme eğilimi devam ediyor. Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 319 bin 355 kişiye geriledi. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 8 bin 190 kişi oldu. ABD’de dün de yeni vaka sayısı 100 binin altında devam etti. Günlük vaka bildirimin 10 binin üzerinde olan ülke sayısı beşe indi: ABD (87 bin), Brezilya (25.7 bin), İspanya (19.3 bin), Rusya (15.9 bin) ve İngiltere (14.1 bin).  Meksika (13.2 bin), Hindistan (11.7 bin). İtalya (11.6 bin) ve Endonezya (10.8 bin).

***

Türkiye’de Covid-19 salgını bir türlü kontrol altına alınamıyor Son 24 saatte yeni vaka sayısı 8 bin 103 kişi, hala çok yüksek. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 540 bine yaklaştı. Ölüm sayısı ciddiyetini koruyor. Son 24 saatte 103 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 26 bin 900 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 632 kişi. Günlük test sayısı çok düştü, 139 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısında bir günde ciddi düşüş saptandı, cumartesi günü 85 bin 596 olan aktif hasta sayısı dün 63 bin 386’ya indi. Bu düşüş ile ilgili Sağlık Bakanlığı’ından açıklama beklemek hakkımız olsa gerek. Ağır hasta sayısı 1,310 kişi. Aktif hasta sayısında düşüş ile birlikte zaten yüksek olan aktif hastaların içinde ağır hastaların payı da haliyle daha da büyüdü. Dün %2.1 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) beş katından fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu tekrar tekrar hatırlatıyoruz.

***

Dersim’deki özel bir bakımevinde korona virüsü nedeniyle 12 ölüm yaşandı. Valilik olayla ilgili soruşturma açarken Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı müfettiş görevlendirdi.

***

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, kent genelinde, ilk olarak Britanya’da ortaya çıkan mutasyona uğramış yeni Corona virüsü türünün altı kişide tespit edildiğini söyledi. Ayaz, bu kişilerin genç olduğunun da altını çizdi.

***

Sağlık Bakanlığı, dün açıkladığı koronavirüs vaka istatistiklerine yine 4 işlem hatası yaptı. 7 Ocak tablosunda 8 bin 201 günlük iyileşen vaka açıklandı, ancak toplam iyileşen vaka sayısına 28 bin 201 iyileşen kaydedildi.

***

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ‘Salgının seyri nedeniyle, tüm sınıfların aynı anda ve tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime geçmesi kısa vadede mümkün görünmüyor. Dolayısıyla, biz yaş gruplarının taşıdığı riskleri, pedagojik gelişimleri, 7 ve 10’uncu sınıflar gibi hiç açılmamış sınıfları, sınav ve staj durumu gibi çeşitli ve öncelikli etkenleri dikkate alarak planlamalarımızı yaptık. Salgının şartlarına göre en güvenli ve faydalı uygulamayı yürürlüğe birlikte koyacağız.” dedi. Selçuk, öğretmenlerin aktif kullanımı dolayısıyla günde yaklaşık 3 milyon canlı dersin yapıldığı EBA’nın, dünyada eğitim kategorisinde en çok ziyaret edilen web sitesi haline geldiğini belirterek, “Eğitim hizmetlerinden evlatlarımızın adil şekilde yararlanması için şimdiye kadar 500 binden fazla öğrencimize tablet bilgisayar ve internet erişimi sağladık. Türkiye genelinde yaklaşık 15 bin salon ve 162 mobil EBA Destek Noktası oluşturduk. Kırsal bölgelerdeki çocuklarımızın bu noktalara erişimi için ulaşım hizmeti sağladık. Çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca TRT EBA TV kanallarında 10 ayda, 10 bin ders videosu hazırlayarak çocuklarımıza üç televizyon kanalından ulaştık” diye konuştu.

***

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2020 Küresel Salgın Döneminde Uzaktan Eğitim İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, öğrencilerin yüzde 13’ü Koronavirüs pandemisinde EBA TV’deki ve çevrimiçi derslere katılamadı; öğrencilerin yüzde 1,5’i televizyonu ve interneti olmadığı için ders anlatımlarını takip edemedi, yüzde 7,1’i de internete erişimi olmadığı için canlı derslere katılamadı; yüzde 4,4’ü ise canlı ders yapılmadığını açıkladı. Derslere katılamayan öğrencilerin toplamı yüzde 13 oldu. 1,1 milyon öğrencinin interneti ve 227 bin öğrencinin televizyonu yok; öğrencilerin sadece yüzde 76’sı derslere katılıyor. Öğrencilerin yüzde 62’si uzaktan eğitim istemiyor

https://t24.com.tr/haber/meb-in-arastirmasindan-1-1-milyon-ogrencinin-interneti-ve-227-bin-ogrencinin-televizyonu-yok-ogrencilerin-sadece-yuzde-76-si-derslere-katiliyor,931744

***

Yaklaşık bir yıldır devam eden Covid-19 pandemisinden en fazla etkilenen sektörlerden biri olan kafe, bar ve restoran işletmeleri sahipleri ve çalışanları seslerini duyurmak için alkışlı, ışıklı protesto eylemi gerçekleştirdi. Geçtiğimiz hafta kuruluşunu duyuran Kafe-Bar-Restoran Çalışanları ve İşletmecileri Dayanışma Platformu’nu (KABARE) çağrısıyla mekanlarının ışıklarını açan işletme sahipleri ve çalışanları mekanlarının önünde alkışlarla ses çıkarma eylemi yaptı.

***

İçişleri Bakanlığı, 1-8 Şubat’taki sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan 32 bin 181 kişi hakkında adli/idari işlem yapıldığını bildirdi.

***

Çok sayıda bilim insanını bünyesinde barındıran uzman dernekleri ortak bir açıklama yaparak Covid-19 araştırmalarının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Uzmanlar, Sağlık Bakanlığı izni şartı nedeniyle araştırmaların önünün kesildiğini ifade etti.

***

AKP pandemi kurallarını hiçe sayarak binlerce kişinin sosyal mesafesiz yan yana durduğu kongrelerini sürdürdü.

***

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İkaria Adası’na gerçekleştirdiği ziyarette korona virüsü tedbirlerini hiçe saydı. Yeni Demokrasi Milletvekili Hristodoulos Stefanidis’in evinde düzenlenen yemeğe katılan ve kişi sınırlaması yasağını delen Miçotakis, muhalefetin eleştirileriyle karşı karşıya.

***

Güney Kore’nin başkenti Seoul’da, Covid-19 pozitif insanlarla temaslı olup semptom gösteren evcil hayvanlara da korona virüsü testi yapılacak. Seoul Belediyesi, testlerin evde yapılacağını açıkladı.

***

Covid-19’un ilk kez İngiltere’de ortaya çıkan B.1.1.7 varyantının ABD’de yayılımının her 10 günde katlanarak arttığı belirtildi.  MedRxiv sitesinde yayımlanan bir çalışmada, ilk kez İngiltere’de ortaya çıkan B.1.1.7 varyantının Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan SARS-COV-2’ye göre ABD’de yüzde 35 ila 45 arasında daha fazla bulaşıcı olduğu aktarıldı.

***

İngiltere’de yapılan araştırma, yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan çocukların yaklaşık yüzde 15’inde semptomların 5 haftadan fazla devam ettiğini gösterdi. “Uzun Covid-19” geçiren bu çocuklarda görülen semptomlar arasında baş ağrısı, yorgunluk, beyin sisi, kas ağrısı, havale ve felç yer aldı. Ulusal İstatistik Ofisinin yaptığı araştırmada, ülkede 16 yaşın altındaki aklaşık 500 bin Covid-19 vakasından 74 bininde, testlerin pozitif çıkmasından itibaren 5’inci hafta sonunda semptomların hâlâ mevcut olduğu görüldü. Hükümeti çocukları aşılamaya çağıran uzmanlar, İngiltere, İskoçya ve Galler’de ara tatil bitip martta çocuklar okullarına döndüğünde daha etkili önlemler alınmasını da istedi.

***

Bursaspor’da 11 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Bursaspor’da 8 futbolcu, 1 teknik heyet ve 2 A takım personelinin koronavirüs testinin pozitif çıktığı açıklandı.

***

Rize’de, orakla saldırdığı doktoru yaralayan kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

***

İklim değişikliği SARS-CoV-2’nin ortaya çıkmasına neden olmuş olabilir – Ahmet Soysal

Yapılan son araştırmaya göre, iklim değişikliği habitatları değiştirdiği için türlerin bazı bölgeleri terk edip diğerlerine taşındığı belirlendi. Bu durum virüslerin de yer değiştirmesine neden oldu. Dünyadaki yarasa popülasyonun yaklaşık 3.000 farklı koronavirüs türü taşıdığı biliniyor. Çalışma ekibine göre iklim değişikliğinin yol açtığı belirli bir bölgedeki yarasa türlerinin sayısındaki artış, insanlar için zararlı bir koronavirüsün mevcut olma, bulaşma veya orada gelişme olasılığını da artırıyor. Araştırmacılar tarafından yarasa türlerinin zenginliğine ve iklime dayalı bir artış için önemli bir coğrafya olarak tanımlanan bölge, ayrıca SARS-CoV-2’ye ara konakçılık yapmış olduğu öne sürülen pangolinlere de ev sahipliği yapıyor. Virüsün yarasalardan bu hayvanlara atlamış olması kuvvetle olası ve bu hayvanlar Wuhan‘daki bir vahşi yaşam pazarında da satılıyor. Çalışmada Çin, Myanmar ve Laos dışında son yüzyılda iklim değişikliği nedeniyle Orta Afrika, Orta ve Güney Amerika çevresindeki bölgelerde de yarasa türlerinin sayısında artışa yol açıldığı belirtiliyor.

https://yesilgazete.org/iklim-degisikligi-sars-cov-2nin-ortaya-cikmasina-neden-olmus-olabilir/

***

Felaket kapitalistleri Covid-19’dan nasıl istifade etti? – Caolán Magee

Riskli kurtarmalardan ahbap-çavuş tarzı dış kaynak kullanımına, kuralsızlaştırmalara ve refah vurgunculuğuna kadar, Covid-19 felaket kapitalistlerine pek çok fırsat sağladı ve onlar bu fırsatlardan faydalandıkları için çok mutlu oldular.

Covid-19, piyasanın başarısızlıklarını geçici bir süreliğine herkese göstermiş gibi görünüyordu. Ücretsiz izin, devletin insanlara doğrudan yardım ederek yoksulluk boşluğunu doldurabileceğini gösterdi: Artık sır açığa çıkmıştı, daha fazla şirket kurtarma paketine kesinlikle gerek yoktu. Bunun yerine Thatcher’cı ekonominin damlama ekonomisi mantığına karşı koyan aşağıdan yukarı bir yaklaşımımız vardı. http://yeniyasamgazetesi2.com/felaket-kapitalistleri-covid-19dan-nasil-istifade-etti/

 

AŞI TARTIŞMALARI

Coronavirus’e karşı geliştirilen aşılardan biri olan AstraZeneca aşısının Güney Afrika’da uygulaması vakalara karşı yeterince etkili olmadığı gerekçesiyle durduruldu. İngiltere’deki Oxford ve Güney Afrika’daki Witwatersrand üniversitelerinin yaptığı son araştırma, AstraZeneca aşısının, Güney Afrika’da yaygın olan B.1.351 mutasyonu kaynaklı hafif ve orta dereceli hastalıklarda sadece asgari koruma sağladığını ortaya koymuştu.

***

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının acil kullanımına ilişkin birkaç gün içinde karar verileceğini bildirdi.

***

Sağlık çalışanlarına ‘corona’ aşısında ikinci dozlar 11 Şubat’ta vurulmaya başlayacak. İlk dozlar 14 Ocak’ta vurulmuştu. Toplamda 50 milyon doz sipariş edilen aşıdan bugüne dek 13 milyon doz getirildi. Program dahilinde 25 Ocak itibariyle 80 yaş ve üzeri, 27 Ocak’tan itibarense 75 yaş ve üzerindeki vatandaşlar, sağlık kuruluşlarından randevularını alarak aşılarını yaptırdı. Aşı takviminde yer alan ikinci aşamanın A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları yer alacak. Bu kapsamda, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri gibi), taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar bulunuyor.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Günde 1.5 hatta 2 milyon doz aşı yapabiliriz” demesine karşın günlük aşılama oranı her geçen gün düşüyor ve önceki gün sadece 11 bin kişi aşılanabildi. Prof. Dr. Pala ise “Günde en az 500 bin ile 1 milyon arasında kişinin aşılanması gerektiğini” ifade etti.

Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Dr. Ali Karakoç ise şunları söyledi: “Gelen 3 milyon doz aşı öncelikli olarak sağlıkçılara yapıldı. Daha sonra 85 yaş üstü yaşlılar evlerinde aşılandı ve 70 yaş üzerindeki yurttaşlar ise randevu alarak aşı yaptırmaya gitti. Biz aşılama sürecinin en başında, sağlık çalışanları zaten görev yaptıkları yerlerde, hastanelerde aşılanacağını için ‘Sağlıkçıların aşılanması çok hızlı olacak’ dedik. Ancak, aile sağlığı merkezlerinin (ASM) altyapısı aşılama için yeterli değil. ‘Buralarda hemşire yok, bekleme salonu yok ve aşılama aksayacak’ dedik. Sağlıkçılardan sonra aşılamanın daha yavaş olacağını ve daha da aksayacağını söyledik. Bu da sağlıkçılara yönelik şiddeti arttıracak. Ankara’da nüfusun sadece yüzde 5’i aşılandı. Ağrı ve Siirt gibi illerde bu oran binde bire kadar düşüyor. Doğu illerinde çok sayıda sağlıkçı KHK ile ihraç edildi. Bu illerde sağlıkçı sayısı ve aile hekimliği sayısı da çok az. Doğu illeri ile Batı illeri arasında aşılama oranında 5-6 kat fark var. İktidar sağlıkçıları hızla aşılayabildiği için buradan bir siyasi kazanç ve başarı hikayesi çıkarmaya çalıştıysa da aşılamada geldiğimiz noktada yine ortada. Avrupa ülkelerinden daha hızlı aşı yaptığımızı söylediler ama geçtiğimiz pazar günü sadece 11 bin kişi aşılanabildi. Toplumun 60 -65 milyonluk büyük bir kesiminin bir an önce aşılanması gerekiyor.”

***

İzmir Tabip Odası Başkanı Lüfti Çamlı, “Orantılarsak bir ay içerisinde en iyi ihtimalle 4 milyon kişi aşılanacak. Bunun ikinci dozları var. Toplumsal bağışıklık için 65 milyon kişinin aşılanması gerek. Bu aşılama hızıyla toplumsal bağışıklığın sağlanması en az 3 yıl sürer” dedi.

***

Türkiye ile BioNTech ve Pfizer şirketleri arasında bürokratik sorunlar bulunduğu, bunlar çözülmezse Türkiye’nin bu firmalardan sipariş ettiği 5 milyon doz aşının Avrupa Birliği (AB) piyasasına sürülebileceği belirtildi.

***

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, aşı olunsa dahi virüsün alınıp başka insanlara taşınabileceğini vurgulayarak, aşıya bağlı rehavete kapılmamak gerektiğine dikkat çekti. Taşova, “Aşı ile beraber tamamen hastalanmayı engellemiyoruz. Virüsü alabiliriz. Aşı, bizim bu virüsü semptomsuz tekrar geçirmemize ya da hafif semptomlu geçirmemize neden olabilir. Bir kısmında bunlar hiç olmayabilir. Bunun yanı sıra aşılı bile olsanız virüsü diğer insanlara taşıyabileceğimiz gerçeğini de unutmamak lazım. Aşıya bağlı rehavetin olmaması gerek. Nasıl ki hasta olan kişi başkasına bulaştırabiliyor, aynı şekilde aşı olan kişi de bu virüsü tekrar alabilir.” dedi.

***

Salgın kontrolüne varyant çelmesi: Hangi aşı hangi mutasyondan ne kadar koruyor?

AstraZenaca firmasından hafta sonunda yapılan açıklamada, aşının Güney Afrika varyantı karşısındaki etkisinin sınırlı olduğu belirtildi. Buna göre, aşı bu varyanta yakalanan kişileri ağır hastalıktan, hastaneye yatmaktan ve ölümden koruyor ancak bu mutasyon kaynaklı Covid-19’un hafif veya orta şiddette geçirilmesini önlemiyor.

Novavax aşısı İngiltere’deki denemelerde yüzde 89 oranında koruma sağladı. Ancak vakaların yüzde 92’sinin yeni varyanttan kaynaklanığı Güney Afrika’daki denemelerde bu oran yüzde 60’a düştü. Johnson & Johnson şirketine bağlı Janssen’in aşısı da, ABD’deki denemelerde yüzde 72, Güney Afrika’daysa yüzde 57 oranında koruma sağladı. Bununla birlikte, her iki aşının da Güney Afrika varyantı kaynaklı ağır hastalık, hastanede tedavi ve ölümden koruduğu vurgulandı.

Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarında ise Güney Afrika varyantına karşı koruma oranı henüz net olarak bilinmiyor. Varyant üzerinde şu ana dek sadece laboratuvar çalışması yapmış olan iki şirket de, aşılarının mutasyona karşı etkili olduğunu ama koruma oranlarının düşebileceğini açıkladı.

İngiltere’de adını en yaygın görüldüğü bölgeden alarak ‘Kent varyantı‘ diye anılan bu mutasyon karşısında aşı performansları daha yüksek. Oxford/AstraZeneca aşısı üzerinde yapılan ve henüz hakem heyeti incelemesinden geçmemiş araştırmaya göre, bu aşının koruma oranı Kent varyantı karşısında ortalama yüzde 84’ten yüzde 75’e düşüyor.

Pfizer/BioNTech aşısı da B117 olarak bilinen bu varyanta karşı etkili. Çalışmalarda, bu aşının  B117 karşısında ilk Sars-CoV-2 virüsüne benzer bir koruma sağladığı tespit edildi.

Çinli bilim insanı Shao Yiming, “Ön laboratuvar sonuçları, Çin’in inaktif Covid-19 aşılarının, koruma oranı bir miktar düşmekle birlikte, İngiltere ve Güney Afrika’daki varyantları nötralize edebileceğini gösteriyor. Çinli bilim insanları, mutasyonları incelemek için aşı üreticileriyle birlikte çalışıyor ve Çin aşıları üzerindeki potansiyel yansımaları anlamak için laboratuvar çalışmaları yapılıyor. Şu an, aşıları yeni mutasyonlara karşı yeniden tasarlama ihtiyacını değerlendiriyorlar. En kötü senaryoda bile, inaktif aşılar yaklaşık iki ay içinde daha iyi hale getirilecek şekilde yeniden tasarlanıp değiştirilebilir.”

https://www.gazeteduvar.com.tr/salgin-kontrolune-varyant-celmesi-hangi-asi-hangi-mutasyondan-ne-kadar-koruyor-galeri-1512675?p=13

***

Aralık ayında başlayan aşı uygulamalarının dörtte üçü, küresel GSYH’nin yüzde 60’ını elinde bulunduran sadece 10 ülkede yapıldı. ABD, Çin ve İngiltere aşılama konusunda en hızlı davranan ülkeler konumunda. Ülke nüfusuna göre ise İsrail en çok aşı yapan ülke oldu. İsrail’de her 100 kişiden yaklaşık 60 kişi en az bir doz Covid-19 aşısı yaptırdı.

***

Afrikalılar Covid aşısına ulaşana kadar tüm dünya acı çekecek – Paul Kagame (Ruanda Devlet Başkanı)

Afrika kıtası ülkeleri hiç kimseden karşılıksız bir iyilik beklemiyor; aksine, aşıya erişimde eşit şans ve fiyat talep ediyor. Biz, adalet istiyoruz ancak şu anda bundan ziyade istifçilik söz konusu.

Geçtiğimiz yıl, dünya G20’deki borç hizmetinin geçici olarak durdurulması ve gelişmekte olan ülkelere ek bir mali alan açılması girişimiyle bir araya geldi. Bu, Afrika’daki hükümetlerin Covid’e karşı verdikleri yanıtların karşılığını ödemelerine ve bu sayede ek bir sosyal koruma sağlayarak en kötü sonuçları önlemelerine yardımcı oldu. Şimdi bu ruhu kaybetmemeli ve talihsiz bir küresel dayanışma yitimine teslim olmamalıyız.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) liderliğinde çalışan Covax programının, salgının en başından itibaren ve daha zengin ülkelerle aynı zaman zarfında Afrika halkının yüzde 20’sine aşı sağlaması gerekiyordu. Buna karşın, ilk aşıların uygulanmasından yaklaşık iki ay geçmişken bile Afrika ülkelerinin halklarına ne zaman aşı yapmaya başlayabilecekleri henüz belli değil; ilk dozlar belki bu ay kıtaya ulaşmaya başlayabilir.

Afrika Birliği ve Afreximbank, aşı üreticilerine 2 milyar dolara ulaşan avans taahhüdü garantisi vererek ülkelerin finansman bulmalarına yardımcı olmak amacıyla Afrika Tıbbi Malzeme Platformu’nu kurdu. Platform 270 milyon dozluk bir ilk sipariş görüşmesi yürüttü; fakat bu hâlâ Afrika’da kitlesel bağışıklığın kazanılması için ihtiyaç duyulan yüzde 60’lık aşılama oranından fazlasıyla uzak ve bu malzemelerin ne zaman tedarik edileceği konusunda kesin bir bilgi mevcut değil.

https://www.gazeteduvar.com.tr/afrikalilar-covid-asisina-ulasana-kadar-tum-dunya-aci-cekecek-haber-1512747