KORONA GÜNLÜĞÜ  (10 ŞUBAT 2021)

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

***

Dr. Şeyhmus Gökalp davası ve meslek örgütlerine yönelik baskılara ilişkin düzenlenen forumda konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, adalet mücadelesi verdiklerini vurgulayarak, “Bu salonun sahibi Tahir Elçi de bu mücadeleyi veriyordu ama katlettiler. Barış için mücadele eden çocukları yiyen bir ejderha var karşımızda ama buna izin vermeyen bizler de varız. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. İyiliğimizi istiyorsunuz ama size vermiyoruz. Dışarıda  TOMA’nız varsa burada da mücadele eden insanlar var. Siz balkonuna mühimmat yerleştirip sahte delilerle gözaltına aldıkça biz de mücadelemize devam edeceğiz. Hiç umutsuzluk olmasın, umutsuzluk olmadığı için buradayız. Asıl teröristlerin kimler olduğunu göstermek için orada olacağız. Biz o teröre boyun eğmiyoruz, itaat de etmiyoruz” dedi.

“Herkes için Adalet, Dr. Şeyhmus Gökalp’a özgürlük” pankartının açıldığı forumda ilk olarak söz alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, meslek odalarına karşılık baskıların arttığına dikkati çekerek, “Şeyhmus Gökalp onurumuzdur” dedi. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif turan, tutuklanan doktorların isimlerini sayarak, isimler değişse de yargılananın meslek örgütleri olduğunu söyledi. Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karakoç da tutuklanan Selçuk Mızraklı’nın, Şeyhmus Gökalp’in toplumsal muhalefetin öğeleri olduğunu kaydetti. Karakoç, “DTK toplantılarına katılması suç sayılıyor, yasal bir kurum bu. Bölgede emek ve demokrasi mücadelesi veren herkes için baskı aracı olarak kullanılıyor. Gökalp, savaşın halk sağlığı olduğunu söylediği içinde ceza almıştı. Sağlığı sadece bedensel ve ruhsal değil siyasal bir iyilik olduğu için de mücadele veriyorlardı” şeklinde konuştu.

***

DSÖ virüs uzmanı Peter Benn Embarek, Coronavirus’e ilişkin ilk bulguların 2019’un Aralık ayından önce olmadığını belirtti. Embarek, gerek dünya medyasında gerekse sosyal medyada çok sık dile getirilen iddialardan birisi olan virüsün Vuhan’daki bir laboratuvarda üretildiği iddialarına da yanıt verdi. Embarek, böyle bir şeyin olası olmadığının altını çizdi. Öte yandan Embarek, virüsün hayvan pazarından yayıldığına ilişkin de kanıt bulunamadığını belirtti. Embarek, Covid-19’un aracı türler vasıtasıyla insanlara geçme olasılığının yüksek bir ihtimal olduğunu bildirdi. Embarek, virüsün, dondurulmuş gıda ve ürün ticareti yoluyla bulaşmasının ihtimaller arasında olduğunu hatırlattı.

***

İngiltere’de hükümete bağlı bilim kurulu, iki farklı Coronavirus mutasyonu daha bulunduğunu açıkladı. Bu mutasyonlardan birinin endişe verdiği kaydedilirken diğerinin henüz araştırılma safhasında olduğu ifade edildi.

***

Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 107 milyon 400 bine, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 350 bine dayandı.

Yeni vaka sayısı ve ölüm sayısında bir gün önceye göre yükselme olsa da geçtiğimiz haftaya göre düşme eğilimi devam ediyor. Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 378 bin 57 kişiye geriledi. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 13 binin biraz üzerinde. ABD’de dün de yeni vaka sayısı 100 binin altında devam etti. Günlük yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (95.5 bin), Brezilya (51.7 bin), Fransa (18.9 bin), İspanya (16.4 bin), Rusya (15 bin), İngiltere (12.4 bin), İtalya (10.6 bin) ve Hindistan (10.5 bin).

Yakın komşumuz İran’da günlük 7 bin 640 yeni vaka ve 89 can kaybı ile Türkiye’ye benzer bir seyir izliyor.

Bir günde gerçekleşen ölümlerde ABD 3 bin 265 ölüm ile ilk sırada yer alıyor. ABD’yi Brezilya (1,340  ölüm),  İngiltere (1,052 ölüm), İspanya (766 ölüm), Almanya )674 ölüm), Meksika (531 ölüm), Rusya (530 ölüm) ve Fransa (508 ölüm) izliyor.

***

Türkiye’de Covid-19 salgını bir türlü kontrol altına alınamıyor Son 24 saatte yeni vaka sayısı 8 bin 636 kişi oldu ve günlük vaka sayısında yeniden dünya genelinde 10. sıraya yükseldi. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 548 binin üzerinde.Ölüm sayısı 16 Kasım 2020’den sonra ilk defa 100’ün altına inse de hala ciddiyetini koruduğunu söyleyebiliriz. Son 24 saatte 98 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 27 bin civarında. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 659 kişi. Günlük test sayısı çok düştü, 138 bine yakın. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısında istatistiki hata bertaraf edil, aktif hata sayısı dün 83 bin 815’e yükseldi. Ağır hasta sayısı 1,310 kişi. Aktif hasta sayısında düşüş ile birlikte zaten yüksek olan aktif hastaların içinde ağır hastaların payı da haliyle daha da büyüdü. Halen %1.6 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) dört katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu tekrar tekrar hatırlatıyoruz.

***

Konya’nın Seydişehir ilçesi Bostandere Mahallesi, kısa süre önce İzmir’den bir yakınlarının ziyaret ettiği 5 kişinin yaşadığı bir evde 3 kişide mutasyona uğramış koronavirüs tespit edilmesi nedeniyle 6 gün süreyle karantinaya alındı.

İstanbul Tıp Fakültesi’nde bir hastada Brezilya mutasyonunun teşhis edilmesi, filyasyon uygulamalarında da değişime yol açacak. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, artık pozitif teşhis alan tüm hastaların evde ya da hastanede farketmeksizin, tek kişi olarak izolasyonda kalması gerektiğini söyledi.

Trabzon’da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, mutasyon geçiren koronavirüsün Trabzon’da da görüldüğünü açıkladı. Mutant virüsün koronavirüsten 1,5 kat daha hızlı bulaştığını söyleyen Aydın, “Mesafeyi 1,5 metreden 2 metreye çıkarmak, tek maske kullanımını çift maskeye çıkarmak gerekiyor” dedi.

***

Koronavirus Bilim Kurulu, temaslı takibi, salgın yönetimi, evde hasta izlemi ve filyasyon rehberini mutasyonlu virüse göre güncelledi, iki madde ekledi. Rehbere eklenen maddeler şöyle:

“Varyant Suşlar ile ilgili olarak; farklı suşlar ile enfekte olan kişilerin (özellikle varyant suşlar) aynı odaya kohortlanması virüslerde rekombinasyona neden olarak yeni bir varyant suşa neden olabileceği için bu dönem hastaların mümkün olabildiğince tek olarak odalarda yatırılması önerilir. Varyant suş ile enfekte pozitif vakaların izolasyonunun en erken 10. güne kadar devam edilmesi sonrasında PCR testi ile negatiflik görüldükten sonra izolasyonun sona erdirilmesi gereklidir. 10. günden sonra pozitif çıkan kişilere 48 saat aralıklar ile kontrol testi yapılmaya devam edilmesi önerilir.”

“Varyant Suşlar ile ilgili olarak; Varyant suş ile enfekte kesin vaka temaslılarının karantina süreleri en az 10 gün olup, bu sürenin sonunda PCR negatifliği gösterilerek karantinanın sona erdirilmesi gerekmektedir.”

Buna maddelere göre hastaların karantinası tek kişilik odalarda yapılması öngörülüyor. 10. günün ardından test sonucunun pozitif çıkması durumunda 48 saat arayla kontrol testi yapılması öneriliyor.

***

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, yeni salgın tedbirleri kapsamında kuralları ihlal edenlere 10 yıla kadar hapis cezası verilebileceğini duyurdu. Bu kişilerin para cezasına da çarptırılacağını söyleyen Hancock, “‘Kırmızı listede’ yer alan bir ülkede bulunduğunu gizleyen herkes 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak” dedi.

***

ABD’nin Minnesota eyaletinde bulunan bir sağlık kliniğine silahlı saldırı düzenlendi. 67 yaşında erkek saldırgan, bir sağlık kliniğine silahlı saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda 5 kişi yaralanırken saldırgan gözaltına alındı.

***

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yaşanan koronavirüsün etkilerini gösteren bir rapor yayınladı. Rapora göre 2020 yılında alınan önlemler sebebiyle küresel toplam iş saati süresinde yüzde 8,8’lik bir azalmaya neden oldu. Örgüt,114 milyon kayıtlı işsiz dahil toplam 255 milyon tam zamanlı işin kaybı anlamına geldiğini açıkladı. Küresel ölçekte işsizlik 1.1 arttı. ILO Genel Direktörü Guy Ryder online basın toplantısında yaptığı açıklamada “1930 yılındaki Büyük Buhran’dan bu yana istihdam piyasasında en derin krizi yaşıyoruz. Etkisi 2009 küresel krizinden çok daha büyük” ifadelerini kullandı.

 

AŞI TARTIŞMALARI

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) veya ALO 182’den aile sağlığı merkezinde (ASM) Covid-19 aşısı olmak için randevu alan birçok vatandaş aşı olamadı. ASM’lerdeki sağlıkçılar ise il ve ilçe sağlık müdürlüklerinin az sayıda aşı gönderdiğini ve ellerindeki aşının bitmesine rağmen sistem üzerinden Covid-19 aşısı için randevu verilmeye devam edildiğini ifade ediyor.

Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Dr. Ali Karakoç, “İl sağlık müdürlükleri ASM’lere az sayıda aşı gönderdiği için aşılar yapılamıyor. Bu durum sağlıkta şiddeti körükleyecek” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Sibel Uyan da şunları kaydetti: “Bazı illerde aşının tükendiğini biliyoruz ve vatandaşları oyalıyorlar. İl sağlık müdürlüğü aşı göndermiyor. Bazı ilçe sağlık müdürlükleri de ‘Günde dört taneden fazla aşı yapmayın’ diyor. Vatandaşlar, ‘Ben zar zor randevu aldım, ne demek aşı yok?’ diye bizimle kavga ediyor. Aşı yapamadığımız vatandaşların daha sonra yeniden randevu alması da gerekiyor.”

***

Britanya’da 12.3 milyon yurttaşa ilk doz aşının yapılmasının ardından yeni vaka sayısı son 2 ayın en düşük düzeyine indi. İlk dozu alanların en az 511 bin 447’sine ikinci doz aşı uygulandı.

***

Aşılanma kampanyasına hızlı bir şekilde devam eden İsrail’de yapılan ilk araştırmalar Pfizer-BioNTech aşısının koronavirüsün viral yükünü azalttığını ortaya koydu. Bu da aşının koronavirüsün yayılmasının yavaşlamasında etkili olabileceği anlamına geliyor. İsrail’de büyük bir koronavirüs test laboratuvarı şirketi olan MyHeritage, ocak ayının son iki haftasında 60 yaş üzerindeki kişilerde viral yükün önemli bir şekilde azaldığını ortaya koydu.

***

Güney Amerika ülkesi Peru’da Çinli ilaç şirketi Sinopharm’ın yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirdiği aşı ilk olarak bir doktora, ardından devlet başkanı Francisco Sagasti’ye yapıldı.

***

Dünyanın bir çok ülkesinde, ya da en azından aşılama kampanyalarına başlayabilmiş ülkelerde artık gündemde Covid-19 aşısı olmuş kişilere bazı özgürlükler tanınıp tanınmayacağı konusu var.

Almanya’da hükümete danışmanlık yapan bağımsız bir yapılanma olan Etik Konseyi aşı olanlara herhangi bir ayrıcalık tanınmaması yönünde görüş bildirdi. Danimarka, şimdiden dijital aşı pasaportu uygulaması başlatmaya hazırlandığını duyurdu. Estonya böyle bir uygulamayı başlattı bile… İsveç ise uluslararası standartlar sağlandığı takdirde, yaz ayları itibarıyla dijital aşı pasaportu uygulamasına geçeceğini söylüyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Avrupa Birliği’nin uluslararası seyahatlarde bir tür “hızlı şerit” yaratmak amacıyla ortak bir aşı belgesi kabul etmesini önerdi. Halk arasında aşı konusunda tereddüdün en yüksek olduğu AB ülkelerinden Fransa’da ise aşı belgesinin insanları aşıya mecbur etmenin yolu olarak görülebileceği yolunda yaygın itirazlar dile getirildi ve Başbakan Jean Castex bunun yasal sorunlar doğurabileceğini söyledi.

Birleşik Krallık’ta aşıdan sorumlu bakan yardımcısı Nadhim Zahawi, hükümetin, insanların başka ülkelere seyahat edebilmesi için bir aşı pasaportu uygulaması düşünmediğini söyledi.

İsrailli yetkililer ise aşı olmuş kişilerin lokantalarda yemek yiyebilmesi, tiyatro ve sinemaya gidebilmesi, seyahat edebilmesi ve uluslararası seyahatlerde karantinadan muaf olabilmesine imkan sağlayacak bir “yeşil pasaport” uygulamasına gidilebileceğinin işaretlerini verdiler.

Çin Şubat ayı ortasına kadar 50 milyon kişinin aşılamasını tamamlamayı hedefliyor. Yetkililerin aşı kayıtlarını ülkede her vatandaşın kullanması beklenen telefonlardaki sağlık uygulamalarına eklemeyi böylece ülke içinde kentler ve bölgeler arasında seyahatlere uygulanan karantinalardan muaf olunmasını planladıkları yönünde haberler vardı. Tayvan’da da aşının karantinanın ya da diğer sosyal mesafe önlemlerinin yerini almasına kuşkuyla yaklaşılıyor. Şu anda Tayvan’a giriş yapan kişilere 14 gün karantina uygulaması aşı olmuş olsalar ya da olmasalar da devam ediyor.