Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 8 EKİM 2020

KORONA GÜNLÜĞÜ 8 EKİM 2020

GÜNDEM

  • Koronavirüs salgını sağlıkçıları öldürmeye, tüketmeye devam ediyor! İki sağlık emekçisini daha Covid-19 nedeniyle kaybettik. Taksim İlkyardım Eğitim Hastanesin’de çalışan 30 yaşındaki beyin cerrahı Dr. Ahmet Akbaş Coronavirus’ten hayatını kaybetti. İstanbul Tabip Odası, ‘Bilinen ek bir sağlık sorunu bulunmayan genç hekimin ani ölümünün, Covid-19 hastalığının komplikasyonları ile ilişkili olabileceğini düşünüyoruz’ açıklamasını yaptı. İkinci kaybımız da İzmir Alsancak Devlet Hastanesi’nde görev yapan Dr.Atilla Baran. Sağlıkçıların kayıplarına karşın ne yazık ki hala Covid-19 salgını mücadelesinde ve işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemlerde ciddi yetersizlkler devam ediyor. Sağlık sisteminin yetmezlikleri ve sermaye yanlısı salgın kontrolü stratejisinin bedelini en bariz sağlık emekçileri ödüyor.
  • Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci’nin uluslararası dergide yayımlanan bir makaleye dayandırarak, Türkiye’de Şubat ayında PCR testi ile kanıtlanmış Covid-19 vakalarının Tarsus Medikal Park Hastanesi’nde tedavi gördüğünü ve yurttaşların bu konu hakkında bilgilendirmediği açıkladı. Covid-19 tanılı 24 hasta üzerinde yapılan ilaç etkinliği araştırmasının sonuçlarının yayınlandığı makalede daha fazla hasta olmasına rağmen kimi kısıtlılıklar nedeniyle çalışmaya dahil edilmediği belirtildi.
  • Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci, imzası olan bir makalede Türkiye’deki Covid-19 hastalarının şubat ayında hastaneye yatmaya başladıkları ifadesinin sehven yazıldığını belirtti. Birinci, “Yürüttüğümüz çalışmaların, basit bir yazım hatası nedeniyle siyasi zemine çekilmeye çalışılması son derece üzücüdür” dedi.
  • Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın, Van’ın Çatak ilçesinde Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atılması ve işkence görmelerine dair Meclis Genel Kurulu’na sundukları araştırma önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
  • Van’da gözaltındaki meslektaşlarına destek veren kentteki gazeteciler, hak ihlallerini yazan, haberleştiren bütün gazeteciler hedef alındığını belirtti . Kentteki gazetecilere yönelik inanılmaz bir baskı uygulandığını dile getiren gazeteci Oktay Candemir, Van’ın daha önce sivil toplum örgütlerinin sokakta organizasyon düzenleyebildiği, kültür sanat festivallerinin olduğu, çok renkli kimliğe sahip bir kent iken, son 4-5 yıldır kentin kodları ve dokusuyla oynandığını ifade eden Candemir, “Özelikle bin 500 gündür uygulanan eylem ve etkinlik yasağı ile Van insanların sokağa çıkmalarına bile izin verilmeyen bir kente dönüştürüldü. Van adeta kendi değerlerinden, tarihinden ve kültüründen koparılmak isteniliyor. Bu yönde özel politikaların uygulandığını net bir biçimde görüyoruz. Buna karşı duran, bunu söyleyen, yazan ve çizen bütün gazeteciler hedef alınıyor” dedi.
  • ABD’de paralı sağlık! Korona günlerinde soygun düzeni devam ediyor. New York Times (NYT), ABD Başkanı Donald Trump’ın Covid-19 tedavi masraflarının 100 bin doların üzerinde olduğunu hesapladı. ABD’de yapılan tedavi masraflarına da ayrı bir parantez açılırken bir kişinin 400 bin dolar ücret ödeyebileceğinin de altı çizildi. “Başkan olmayan biri için bu tedavi Amerikan sağlık sisteminde 100 bin dolardan fazlaya mal olur” ifadeleri yer alan haberde şu tespitlere yer verildi: “Bu ülkede hastalar, sağlık sigortası payını ödedikten sonra bile önemli sürpriz fatura ve tıbbi borçla karşı karşıya kalıyor.” FAIR Health veri tabanı kayıtları kaynak alınarak, Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatan 60 yaş üzeri bir kişinin ortalama masrafının 61 bin 912 dolar tuttuğu bilgisi paylaşıldı.
  • Aralarında önde gelen isimlerin de bulunduğu 6 bini aşkın bilim insanı, korona virüsüyle mücadele için ‘gençler ve sağlıklı kişiler arasında sürü bağışıklığı’ çağrısında bulundu. ‘Great Barrington Deklarasyonu’ ismiyle imzaya açılan çağrıda, hükümetlere riskli grupları ve yaşlıları korurken Covid-19’un diğer kesimler arasında yayılması tavsiye edildi. Tartışmalı deklarasyon, birçok bilim insanı tarafından ‘yaşlılar ve riskli grupların feda edilmesi’ olarak sertçe eleştirildi. Metinde, hükümetlerin bir tedavi veya aşı bulunana kadar Covid-19’un yayılmasını engellemek için aldığı sokağa çıkma tedbirlerinin kamu sağlığı üzerinde yıkıcı etkileri bulunduğu, psikolojik sorunlara yol açıldığı ve tüm bu durumun yükünü de maddi durumu iyi olmayan kesimlerin üstlendiği belirtiliyor.
  • Koronavirüs salgını döneminde dünyadaki milyarderlerin serveti yüzde 27,5 artış göstererek 10,2 trilyon dolara ulaştı. En büyük servet artışı ise teknoloji, sağlık ve sanayide oldu. Bu sektörlerdeki milyarderlerin serveti yüzde 36 – 44 arası artış kaydetti.
  • UBS raporu, milyarderlerin servet sıralamasına yer vermedi. Ancak dünyanın en zengin kişisi, Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos’un servetinin 189 milyar dolara ulaştığı biliniyor. Bloomberg’in milyarderler endeksine göre, Bezos’un serveti bu yıl içinde 74 milyar dolar artış gösterdi. Elektrikli araba şirketi Tesla’nın kurucusu Elon Musk ise bu yıl içinde 76 milyar dolar ile en fazla servet artışına sahip olan milyarder oldu. Musk’ın serveti 103 milyar dolara yükseldi.
  • Suriye ve Irak’a asker gönderme yetkisinin uzatılmasına dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Meclis’te kabul edildi. Genel Kurul’da oylamaya sunulan tezkereye, AKP, MHP, CHP ve İyi Parti “evet” oyu kullanırken HDP “hayır” oyu kullandı.

MEVCUT DURUM – SALGININ KONTROLÜ – SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI

  • Dünya genelinde toplam vaka sayısı 36.4 milyona dayandı.
  • Pandemiden bu yana bir günde tespit edilen en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. Son 24 saatte 343 bin 517 kişiye Covid-19 tanısı kondu.
  • Yeni vaka bildirimi yüksek olduğu 10 ülke şöyle: Hindistan (78.8 bin), ABD (48.7 bin), Brezilya (31.4 bin), Fransa (18.7 bin), Arjantin (16.4 bin), İngiltere (14.2 bin), Rusya (11.1 bin), Kolombiya (7.9 bin), İspanya (6.6 bin), ve Çekya (5.4 bin).
  • Avrupa’da pandemi tırmanışını sürüdürdü. Son 24 saatte Covid-19 tanısı konan kişi sayısı 92 bin 470’e yükseldi. Dünya sıralmasında ilk 10 ülkenin 5’i Avrupa kıtasına ait. Bu ülkelerle birlikte Hollanda (5 bin), Ukrayna (4.8 bin), Almanya (4 bin), İtalya (3.7 bin), Polanya (3 bin), Romanya (3 bin), Belçika (2.1 bin), İsviçre (1.1 bin), Moldava (1.1 bin) ve Avusturya (bin 29) günlük vaka sayısının artış dikkat çektiği Avrupa ülkeleri oldu.
  • Yakın komşularımızda yüksek günlük vaka bildirimi devam ediyor: İsrail (4.5 bin), İran (4 bin) ve Irak (3.9 bin).
  • Resmi istatistiklere göre Türkiye’de son 24 saatte 1,581 yeni hasta tespit edilirken 56 kişi hayatını kaybetti. Aktif hasta sayısı 31 bin 575 ve ağır hasta sayısı 1,411 olup hala oldukça yüksek hızda devam ediyor. Test sayısı da 116 bin 608’e yükseldi.
  • Fabrikalar yangın yeri! Bursa’da otomotiv sanayi üzerine faaliyet gösteren Delphi-Aptiv fabrikasında 3 işçi korona virüsünden öldü. Delphi-Aptiv Sözcüsü, 1 çalışanın hastanede tedavi gördüğünü, vakalarla temaslı 36 işçinin ise kendilerini karantinaya almalarını istediklerini söyledi.
  • Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar tarafından yapılan açıklamada “mart ayından bugüne kadar İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 206 karar alındığı, toplam 4 bin 710 yerleşim yerinin karantinaya alındığı, 11 bin 599 yani yaklaşık 12 bin vatandaşımıza 11 milyon 736 bin Türk lirası tutarında maske cezası kesildiği, 101 işyerine uyarma cezası verildiği”ni belirtti.
  • Gaziantep’te korona virüsü ile mücadele çerçevesinde yeni kararlar alındı. Teknik servisler için HES kodu zorunluluğu getirildi, 15 yaş altına semt pazarları yasaklandı.
  • Meclis çay ocağında bir personelin koronavirüse yakalandığını duyuran CHP’li Mahmut Tanal, “Sabah test yaptıran personel, sonuç çıkana kadar saatlerce çalıştırıldı. Birçok milletvekiliyle, personelle temas edildi” dedi.
  • Gençlik ve Spor Bakanlığı, üniversitelerin yüz yüze ve hibrit eğitime geçmesi nedeniyle, nöbetçi yurt sistemine başlandığını duyurdu.
  • YÖK üniversite kampüslerindeki COVID-19 tedbirlerine yönelik hijyen kriterlerini belirledi. Buna göre, üniversitelerde dersliklerde 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde kapasite belirlenecek, kişiler arası en az 1 metre olacak. Kapalı alanlarda sürekli maske kullanımın sağlanması gerektiği belirtilirken, toplantı ve sosyal aktiviteler açık havada veya online yapılacak
  • Karabük’te, Covid-19 kurallarına uymayan düğün sahiplerine, Eskişehir’de ise dernek binasında kumar oyandıkları gerekçesiyle 56 kişiye ceza verildi.
  • Diyarbakır Sağlık Platformu, kentte Coronavirus’e yakalanan sağlıkçı sayısının 915’e yükseldiğini duyurdu. Diyarbakır Sağlık Platformu, Covid-19 salgınına yakalanan sağlıkçılara ilişkin güncel bilgileri paylaştı. “#Rapor Covid-19” etiketiyle paylaşılan verilere göre, 7 Ekim itibariyle kentte toplam 915 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konuldu. En fazla tanı konan sağlıkçıların Diş hekimi ve ebelerin olduğu belirtilen verilerde, 12 sağlık çalışanın ise yaşamını yitirdiği kaydedildi.
  • Platform, 220 hekim/dişhekimi, 1 diş hekimi klinik yardımcısı, 324 hemşire/ebe, 34 paramedik/ATT, 123 personel, 48 tekniker, 15 otomasyon görevlisi, 15 güvenlik görevlisi, 24 memur, 11 laborant, 6 biyolog, 4 mühendis, 6 müdür/ müdür yardımcısı,  şoför 9, 1 aşçı, 44 sekreter, 1 raportör, 2 portör, 2 sosyal hizmet uzmanı, 4 psikolog, 1 çocuk gelişim uzmanı, 1 eczacı, 2 fizyoterapist, 2 işçi ve 4 muhasebe çalışanın salgına yakalandığını paylaştı.
  • Sağlık Bakanlığı “TÜİK ile iş birliği içinde yürüttüğümüz ‘Toplumsal Bağışıklık ve İnsidans (Görülme Sıklığı) Taraması’ çalışmasını tekrarlayacak.
  • Bilim Kurulu’nda, Covid-19 testlerinin yaygınlaştırılarak temas şüpheli vakalar haricinde test sayısının artırılması yönünde görüş birliğine varıldı.
  • Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen), eylül ayında şiddete uğrayan sağlık çalışanı sayısının 69 olduğunu açıkladı. Raporda, 191 saldırganın 69 sağlık çalışanını mağdur ettiği, 23 olayın altısının fiili, yedisinin sözlü, 10’unun da hem fiili hem de sözlü saldırı olarak meydana geldiği belirtildi. Rapora göre, 14 olayda hasta yakınları, dokuzunda ise bizzat hastanın kendisi şiddet eyleminin içinde yer alırken, 20 kişinin tutuklandığı, 40 saldırganın ifadesinin ardından serbest bırakıldığı, 131 kişi hakkında da işlem yapılmadığı kaydedildi.
  • Fransa’da son 24 saatte 18 bin 746 kişide daha Covid-19 tespit edilmesiyle salgının başından bu yana görülen en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. Bir önceki rekor 16 bin 972 günlük vaka ile dört gün önce (3 Ekim) yaşanmıştı. Fransa Halk Sağlığı Kurumundan yapılan açıklamaya göre, ülkede 80 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybı sayısı 32 bin 445’e ulaştı. Hastanelerde 1416’sı yoğun bakımda olmak üzere 7 bin 536 kişinin tedavisi sürerken, iyileşenlerin sayısı 498 artışla 99 bin 793’e çıktı. Covid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı ise yüzde 9,1’e ulaştı.
  • İtalya’da günlük vaka sayısı Nisan ayından bu yana ilk kez 3 bini aştı. Haziran-Temmuz aylarında en düşük seviyelere inen salgın eğrisi Ağustos ayında yeniden yükselişe geçmeye başlamıştı. Covid-19 vakalarında yeniden artış görülmesi üzerine ülke genelinde açık havada da maske takma zorunlu hale getirildi. Ülkede kapalı mekanlarda maske zorunluluğu ise Mart ayından bu yana sürüyor. Ayrıca ülkede geçen Ocak sonunda ilan edilen acil durum hali de 31 Ocak 2021 tarihine kadar uzatıldı.
  • Covid-19 vakalarında hızla artış yaşanan Belçika’nın başkenti Brüksel’de kafe ve barlar bir ay süreyle kapatılacak.
  • Almanya’nın başkenti Berlin’de artan Corona virüsü vaka sayıları nedeniyle yeniden kısıtlama kararları alındı. Berlin Senatosu tarafından yapılan açıklamada bar, restoran ve mağazaların 23.00 ile 06.00 saatleri arasında kapalı olacağı duyuruldu. Kısıtlamaların 10 Ekim’den itibaren 31 Ekim’e kadar geçerli olacağı belirtildi Sokağa çıkma kısıtlamaları süresince toplu etkinliklerde ayrı hanelerde yaşayan en fazla beş kişi bir araya gelebilecek. Geceleri parklarda buluşmak da yasak olacak. Sokağa çıkma kısıtlamalarının geçerli olduğu saatler haricinde ayrı hanelerde yaşayan en fazla 10 kişi bir araya gelebilecek.
  • İngiltere’nin bazı bölgelerinde gelecek haftanın başında Covid-19 önlemlerinin sıkılaştırılabileceğini öğrendi. Hükümet, bölgelerdeki vaka sayısına göre ‘trafik ışıkları’ benzeri üç aşamalı bir plan üzerinde çalışıyor. İngiliz bakanlar ‘kırmızı ışık’ kapsamında alınacak önlemlerin ne olacağına henüz tamamen karar vermiş değil.
  • İskoçya’da çoktan yeni önlemler uygulamaya kondu. Edinburgh ve Glasgow da dahil olmak üzere İskoçya’nın merkezinde Cuma gününden itibaren publar ve restoranlar kapalı olacak. İskoçya’nın geri kalanında ise hizmet sektöründeki işletmeler 18.00’de kapanmak zorunda olacak ve içki servisi sadece dışarıda verilecek.

 

 

TOPLUMSAL MÜCADELE– SAĞLIK MUHALEFETİ

  • TTB’nin yeni Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut gündem ile ilgili konuştu:

TTB, eskiden beridir hedef haline getiriliyor. Bunun nedeni Türkiye’de sağlıkta dönüşüm programına, yap-işlet-devret modellerine, halkın sağlığını bozacak çalışmalara, nükleer santrallere, HES’lere, siyanürlü maden aramalarına karşı verdiğimiz mücadeleler Türkiye’deki şirketlerin ve tekellerin işine gelmiyor. Bu tekeller de lobileriyle bu şekilde açıklamalar yapılmasına yol açıyorlar. 6023 sayılı yasa ve Anayasa’daki 135’inci maddenin dikkatli okunmadığı kanaatindeyiz. Çünkü bizim bu maddelerin dışına çıkan faaliyetlerimiz yok. Onların yaptığı açıklamalar bizi politikaya çekme girişimidir de aynı zamanda. TTB’nin yaptığı sağlıkla ilgilidir ve bu konuda görüşlerini de söyler.

Artık Sağlık Bakanlığı’nın birincil ve başat konumdan çıkması gerekiyor. Çünkü Türkiye’de yürütmeyle denetleme alanlarının birbirinden farklılığının gelişmediğini görüyoruz. Bu nedenle bu alandaki yürütme, planlama ve denetleme tek elden yapılıyor. Bu merkeziyetçi sistemde bilim politikalarında siyaset egemen oluyor. Bilim politikalarını bilim insanları yürütmelidir. Örneğin Türkiye Halk Sağlığı Genel Kurumu yeniden yapılandırılmalıdır.

Yeni pandemiler elbette olacaktır. Çünkü biz ekosistemi bozduk. Doğayı öyle bir tahrip ettik ki canlıların yaşam alanları değişmeye başladı. Tahrip ettiğimiz dünya kendisini korumaya çalışacaktır. Nasıl ki bizim bir bağışıklık sistemimiz varsa, dünyayı da bir canlı organizma olarak düşünürsek kendi içerisini temizlemeye çalışacak ve kendisine zarar veren nüfusu azaltmayı deneyecektir. Bu küresel bir sorun ve ülkelerin artık akıllarını başlarına alıp bir takım çevre korumacı yaklaşımları benimseyip ortak olarak uygulaması lazım.

  • TTB: pandemi ile mücadele eden hekim ve sağlık çalışanları arasındaki adaletsizlik giderilerek ek ödemeleri acilen yatırılmalıdır.

 

JİN

  • Korona virüsü ‘adil’ değil: En çok kadınları etkiliyor – Helen Pankhurst

Her acil durumda olduğu gibi Covid-19 da ırk, yaş, sınıf ve cinsiyet ayrımcısıdır. Dünya genelinde salgına verilen tepkinin de buna uygun olması gerekiyor.

Bu farklılık, yerel ve küresel gıda sistemlerindeki kökleşmiş cinsiyet eşitsizliklerinin bir yansımasıdır. Ve belki de en trajik ve en çarpıcı farklardan biri, erkeklerdeki yalnızca yüzde 10’luk orana kıyasla kadınların yüzde 27’sinin Covid-19’un önemli bir etkisi olduğunu bildirdiği ruh sağlığı etrafında kümeleniyor. Kadınlar, geçim kaynakları, beslenme ve sağlıkla ilgili endişelerinin yanı sıra, bu stresin kaynağı olarak özellikle de ödenemeyen bakım masraflarındaki inanılmaz artışa işaret ediyorlar. Bu şekilde olması gerekmiyor ve bu rapor aynı zamanda nasıl daha etkili bir Covid-19 yanıtının verilebileceğine ve nüfusun yarısının çıkarlarını göz ardı etmeyen bir gelecek için nasıl bilgilendirme yapılabileceğine ilişkin öneriler sunuyor. Kadınlar ve kız çocuklara kulak vermeli, neye ihtiyaçları olduğunu öğrenmeli, sosyal koruma programlarına ve insani yardımlara erişim söz konusu olduğunda onlara ve diğer olası dışlanmış gruplara öncelik tanımalıyız. Buna, cinsiyete dayalı şiddete karşı mücadele, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile anne ve yenidoğan sağlığını korumaya öncelik vermek de dahildir. (https://www.gazeteduvar.com.tr/amp/korona-virusu-adil-degil-en-cok-kadinlari-etkiliyor-haber-1501045?__twitter_impression=true&s=09)

  • Pandemide çocuk istismarı dört duvar arasında kaldı – Nalan Öztekin

Salgın nedeniyle evlere kapanılması aile içi şiddet ve istismarı artırırken, vakaların ortaya çıkması daha da zorlaştı. Uzmanlar, istismarın en çok tespit edilebildiği yerin okul rehberlik servisleri olduğuna dikkat çekti. Çocuk İstismarı ve İhmaliyle Mücadele Derneği Sözcüsü Volkan Çolakoğlu ensest vakalarında artış uyarısında bulundu. Sosyal Hizmetler Uzmanı Doktor Pınar Özdemir de istismarı önleme mekanizmalarına dikkat çekerken, Türkiye’nin bu konuda özgün bir modeli bulunmadığını belirtiyor. Pandemi kaynaklı tedbirlerle birlikte ev içi istismarın daha gizli bir hale dönüşeceğine değindi. (https://www.gazeteduvar.com.tr/pandemide-cocuk-istismari-dort-duvar-arasinda-kaldi-haber-1500915)

 

 

YENİ YAŞAM

  • Bu köyde özel mülkiyet yok! Mazgirt’in Sörek köyünde yaşayan Fadime Çetinkaya, bahçelerden topladığı sebze ve meyvelerden kış aylarında tüketebileceği konserve, reçel ve kurutmalık yapıyor. Özel mülkiyetin olmadığı köyde, ürünler komün bir şekilde temin ediliyor. Doğaya yönelik bir tahribatın da yaşandığına değinen Çetinkaya, “Biz Dersimli kadınlar olarak, doğa talanını istemiyoruz. Yakın zamanda köyümüzde bir taş ocağı projesini hayata geçirmek istediler. Fakat biz tepki gösterdiğimiz için yapmaktan vazgeçtiler. Eğer bu tahribatları yaparlarsa, bizim yiyecek bir lokma ekmeğimiz bile olmaz. Bu talanı yapmak istedikleri yerlerde bizim inancımız ve kültürümüz var. Biz bu diyarlarda doğduk, büyüdük ve yaşadık. Doğa talanını asla istemiyoruz. Bıraksınlar bizi kendi doğamızla toprağımızla ekip, biçtiklerimizi toplayalım” diye belirtti.

 

SİYASAL SAĞLIK – EKOLOJİK SAĞLIK

  • ‘Kayyımın fetih namazı ile doğanın tahrip mantığı aynı.’Munzur Gözelerinde yürütülen peyzaj çalışmasının durdurulmasını isteyen Munzur Çevre Derneği’nden Özkan Arslan, Kars Belediyesi’ne atanan kayyımın kıldığı fetih namazı ile doğalarını tahrip etme mantığının aynı olduğunu söyledi. Arslan, “Gözelere hiçbir elin değmemesi gerekiyor. Eğer burası kutsal bir yerse, orada ne olacağına halkımızın karar vermesi gerekiyor. Devlet hiçbir kesimin inanç yerine gidip, ‘ben burayı ticarete açacağım, piknik yeri yapacağım’ demiyor. Fakat mesele Dersim toplumunun inancı olunca dokunma gereği duyuyor. Munzur Gözeleri sadece bizim inancımız açısından değil birçok inanç açısından kutsaldır. Piknik alanı yapılacak diye kutsal yerlerimiz yok edilmez” diye konuştu.

 

EKLER

·      Z-Raporu: Salgın, kriz, savaş – Sinan Birdal

·      Foucault’nun modern iktidarın belirleyici özelliği olarak tarif ettiği ekonomi politik, bu dönem edebiyatının estetik kuramının da merkezinde oturuyor. Edebiyat çalışmaları finansal krizlerin empati kavramına ve nihayet toplum tahayyülüne yaptığı etkiyi vurguluyor. Kriz de salgın gibi bireylerin arasındaki ilişkilerin bireyler üzerinde bağımsız bir güç olarak etki ettiği bir süreci işaret ediyor. (https://www.gazeteduvar.com.tr/z-raporu-salgin-kriz-savas-makale-1501031)

·

·

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...