Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 10 KASIM 2020

KORONA GÜNLÜĞÜ 10 KASIM 2020

  • Salgın mücadelesinde tek adam rejimi tökezliyor, artan bulaş sağlık emekçilerini tüketmeye, öldürmeye devam ediyor. Üç sağlık emekçisi daha Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti:  SES Hakkari Şubesi üyesi Mehmet Mollamahmutoğlu, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli SES Diyarbakır Şubesi üyesi Murat Esen ve İstanbul’da görev yapan Üroloji doktor Mesut Cem İlkin.
  • Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Coronavirus aşısı ‘yüzde 90 başarı gösterdi’. Aşı adayı 6 ülkede 43 bin 500 kişi üzerinde test edildi ve denemelerde ciddi bir güvenlik endişesi ortaya çıkmadı. Aşı, üç hafta arayla iki doz halinde uygulanacak. Pfizer yıl sonuna kadar 50 milyon doz, 2021 sonuna kadar ise 1,3 milyar doz aşıyı piyasaya sürebilmeyi planlıyor. Şu anda dünyanın farklı yerlerinde “üçüncü aşama” diye bilinen nihai denemeleri süren 10’u aşkın aşı adayı var. Fakat Pfizer ve BioNTech, bunlardan ilk sonuca ulaşan oldu. Tamamen deneysel bir yaklaşım benimsendi. Bağışıklık sistemini virüse karşı eğitmek için virüsün kısmi genetik diziliminin bir kısmı vücuda enjekte ediliyor.
  • Covid-19 aşı çalışmalarına ilişkin  konuşan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Prof. Kluge’a göre Covid-19 aşısı bu kışa yetişmeyecek: “Üçüncü aşama testlerin devam ettiği 6 aşı çalışması var. Çok fazla kişi üzerinde deneniyor. Ancak bu konuda henüz kimsede net bir yanıt yok. Büyük olasılıkla aşı bu kışa yetişmeyecek. Umarım gelecek yılın ortalarına hazır olur. Dünya Sağlık Örgütü çabaları organize etmek için görülmemiş bir hızla çalışıyor. Ancak bilimin zaman aldığını unutmamak gerekiyor. Yani aceleye getiremeyeceğimiz bir süreçten bahsediyoruz. Bazı testlere ara verildi. Ama bu beklenen bir durumdu. Zorlanacak bir durum değil yani birkaç ay daha var. Ama asıl konu üretilecek aşıya eşit ve adil olarak ulaşımın sağlanması. Özellikle yoksul ve tehlike altındaki insanlar açısından.”
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Sağlık alanındaki olağanüstü hal koşullarında insanları korumaya kararlıyız, ama Covid-19 pandemisi artık olağanüstü halin kapsamı dışına çıkmıştır” ifadesini kullandı. Pandeminin, diğer bulaşıcı hastalıklarla mücadeleyi olumsuz etkilemeye devam ettiğinin altını çizen Ghebreyesus, Covid-19 aşısını “özel bir meta değil, küresel bir nimet” olarak görmeye çağırdı.
  • Pandemi tırmanışını sürdürüyor. Toplam vaka sayısı 51.2 milyonun üzerinde
  • Hafta başı alışılagelen düşüşe rağmen yeni vaka bildirimi oldukça yüksek: 482 bin 112 kişi. ABD yeni vaka bildiriminde zirveyi kaptırmıyor, son 24 saatte bildirilen vaka sayısı 125 binin üzerine çıktı. ABD’yi şu ülkeler izliyor: Hindistan (37.2 bin), İtalya (25.3 bin), Rusya (21.8 bin), Polanya (21.7 bin), İngiltere (21.4 bin), Fransa (20.2 bin), İspanya (18.3 bin), İsviçre (17.3 bin), Almanya (16.5 bin), Brezilya (11.7 bin) ve İran (10.5 bin).
  • Fransa’da yeni tip Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle son 24 saatte 551 can kaybı yaşanırken, bu rakam son 6 ayın en yüksek günlük ölü sayısı olarak kaydedildi.
  • Türkiye’de de Covid-19 bulaşı hız kesmiyor. Son 24 saatte yeni hasta sayısı 2,576, can kaybı 85, aktif hasta sayısı 45 bin 573 ve ağır hasta sayısı 2,867 kişiye yükseldi. Test sayısı 145 binin üzerinde…
  • Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü’nün “Covid-19 Pandemi Sürecinde Ceza İnfaz Kurumları” raporuna göre, 368 cezaevinden 117’sinde pozitif vaka görüldü. Covid-19 testi pozitif çıkan 120 hükümlü ve tutuklunun sağlık kurumlarındaki tedavilerinin devam ettiği belirtilen raporda, yoğun bakımda veya entübe durumda olan Covid-19 hastası mahpusun bulunmadığı kaydedildi. Raporda, pandemi sürecinde 12 tutuklu ve hükümlünün ise Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi.
  • Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Huzurevi’nde 75 kişiye COVID-19 bulaştı: 9’u huzurevi sakini 10 kişi yaşamını yitirdi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, sorumluların yargılanması için Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a çağrı yaptı. Çakırözer, “Kurumda yetirince önlem alınmamış. Salgın belirtisi olan yüksek ateş, halsizlik, eklem ağrısı gibi şikayeti olan yaşlılar ve kurum personeli hastaneye gönderilmemiş, parol, aspirin gibi ilaçlar verilerek bir arada tutulmuş. Tüm bunlar nöbet defterine yazılmamış. Nöbetçi amir de yokmuş. Tüm bunların sonucu olarak salgın 75 kişiye yayılmış ve resmi rakama göre 9 ama o dönemki toplam ölüm rakamlarına göre 20 yaşlı hayatını kaybetmiş. Kronik hasta kurum personeliniz de izin verilmeden zorla çalıştırıldığı için virüs kapıp hayatını kaybetmiş” dedi.
  • Ankara Valiliği, artan korona virüsü vakalarının ardından mesai saatlerine ilişkin yeni karar aldı. 16 Kasım’dan itibaren Organize Sanayi Bölgeleri, Küçük Sanayi Siteleri ve Sanayi Kuruluşlarındaki mesai saatleri 07.00- 16.00 olarak düzenlendi.
  • Beşiktaş Kulübü, üç futbolcusu ile bir personelinin Covid-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı.
  • Antep Valisi Davut Gül, insanlara zorunlu olmadıkça dışarıda bir şey yenilmemesini ve çekirdek aile dışında kimseyle görüşülmemesi uyarısında bulundu.
  • Koronavirüs’e karşı önlem çağrısı yapan Antep Valisi Davut Gül zorunlu kalmadıkça dışarıda yemek yenilmemesini istedi.
  • Türkiye’yi riskli ilan eden Almanya’da Pazartesi gününden itibaren yeni karantina kuralları geçerli olacak. Riskli ilan edilen ülkelerden Almanya’ya gelenler bundan böyle 14 yerine 10 gün boyunca karantinada kalacaklar. Karantinadan erken çıkmak için beş gün sonra bir test yaptırılması isteniyor. 
  • TTB Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için eylem çağrısı yaptı, çağrı şöyle:  Değerli arkadaşlar; Salgın tüm yıkıcı etkisi ile devam ediyor. Her gün bir meslektaşımızı COVİD-19 nedeniyle kaybediyoruz. Salgına karşı yeterli önlem alınmaması, etkili bir mücadele yürütülmemesi; salgınla mücadelenin sağlık çalışanları  ve sağlık kurumları üzerinden  yapılması nedeniyle sağlık çalışanları olarak tükendik. Tükendiğimizi hep birlikte güçlü bir şekilde dile getirmek, tükenmeden, ölmeden, emeğimizin hakkını alarak çalışabileceğimiz bir sağlık ortamı için TTB merkez konseyi olarak hazırladığımız eylemlilik programını 11 Kasım Çarşamba günü başlatıyoruz. 11 Kasım’da tüm tabip odalarımızın imzası ile “COVİD-19 meslek hastalığı kabul edilsin” gazete ilanımızı vereceğiz. Aynı gün saat 12:30 da pandeminin 8. ay raporunu kamuoyuna açıklayacağız.  “Sağlık Çalışanları Tükendikçe  Karanlık Çöküyor” diyerek aynı gün 21.00’de başlayıp pazar gününe kadar sürecek (5 gün 1 dk) ışık açıp kapama eylemine tüm Kamuoyuna destek çağrısında bulunacağız. Tüm odalarımızı mesaj, sosyal medya paylaşımları ve basın bilgilendirmesi ile ortak ses çıkarmaya, tek yürek olmaya çağırıyoruz.
  • Almanya Başbakanı Angela Merkel, koronavirüs aşısının yakında tescil edilmesini beklediklerini söyledi. Aşılamada önceliğin sağlık personeli ile risk gruplarına verilecek.
  • ABD’de çocuklara her hafta ve öğretmenlere haftada 2 kere test yapılıyor. 1 tane bile pozitif vaka çıkarsa okulu kapatıyorlar. https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/corona-ile-birlikte-cocuklari-bekleyen-tehlike-mis-c-6115800/
  • Finlandiya, Koronavirüs salgınıyla mücadelede nasıl başarılı oldu? Bütün Avrupa ülkeleri yeni önlemler alıp yeni yasaklar koyarken bir tek Finlandiya salgına karşı mücadelede başarıya ulaşıyor. Ülkede epeydir vaka sayısı düşüyor. Avrupa’da enfeksiyon oranı en düşük olan ülke de Finlandiya. Geçtiğimiz son iki hafta içinde her yüz bin kişiden 46’ya yakını enfekte oldu. Doğu Avrupa ülkelerinden Slovakya’da mesela, bu rakam 528’den fazla. Hatta ilk dalgadan ekonomik olarak en az zarar gören ülkelerden biri de Finlandiya. Finlandiya komşu ülkesi İsveç’in seçtiği özel yolu takip ediyor ve  vatandaşın kendi sorumluluğunu üstlenmesi çağrısında bulunuyor. Diğer Kuzey Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Finlandiya’da da halkın hükümete ve yetkililere güveni çok yüksek. Bu yüzden, tıpkı İsveçliler gibi Finlandiyalılar da Korona kurallarına neredeyse harfi harfine uyuyorlar. ) https://t24.com.tr/video/finlandiya-koronavirus-salgininda-nasil-basarili-oldu,33918)
  • Slovakya da özel bir yöntem izleme  kararı aldı. Lockdown, yani kapanma yerine bütün vatandaşlarını hem de iki kez test ediyor. Slovak yetkililer ilk seferde hem de neredeyse bir günde nüfusun yarısını test ettiler. Test sonuçları beklenenden daha olumlu sonuç verdi, şimdilik nüfusun yaklaşık %1’i Covid-19 virüsü taşıyor. Slovakya Tabipler Birliği hükümeti halka “şantaj” yapmak ve kaynakları boşa harcamakla eleştirdi, ancak hükümet seçtiği yolda kararlı görünüyor. Test uygulamasının ikinci seferi bugün ve yarın yapılacak. Slovakya ayrıca ülkeye giren herkesten negatif test sonucu istiyor. Hatırlatalım Avusturya’nın dibindeki ülke Slovakya’nın nüfusu sadece 5,5 Milyon. (https://t24.com.tr/video/finlandiya-koronavirus-salgininda-nasil-basarili-oldu,33918)
  • Almanya’nın Erfurt kentinde Avrupa’nın ilk Korona fuarı düzenlendi. İki gün süren fuara 125 firma ve 1500 uzman katıldı. Dezenfeksiyon tünelinden, 3D maskelerine, koruyucu kapı kollarından, otomatik ateş ölçerlere kadar enfeksiyon riskini azaltacak buluşlar sergilendi. En çok ilgi çekenler vatandaşların hijyen, mesafe kuralları ile maske takıp takmadığını tespit eden robotlar oldu. pro.vention adlı fuarın hedefi insanların temasını en aza indirgemek. 
  • Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, sahte rakıdan zehirlendiği şüphesiyle hastaneye kaldırılan iki kişi yaşamını yitirdi.  9 Ekim ile 25 Ekim sahte içki nedeniyle 80 kişi ölmüştü. Yılın ilk 10 ayında bulunan sahte ve kaçak içki miktarı 1 milyon litreye dayanmıştı.


İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...