KORONA GÜNLÜĞÜ 11 KASIM 2020

  • Türk Tabipleri Birliği (TTB), son 3 günde 13 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle  yaşamını yitirdiğini  duyurdu. Covid19MeslekHastalığıKabulEdilsin etiketiyle paylaşılan mesajda“Salgına karşı yeterli önlemleri almayan iktidarın politikalarından kaynaklı her gün sağlık çalışanlarını kaybediyoruz, tükeniyoruz!” ifadeleri kullanıldı. Son 3 günde vefat eden sağlık çalışanlarının isimleri şöyle: Mehmet Mollamahmutoğlu,  Habib Demirel, Murat Öndeş, Murat Yeni, Dr. Metin Kebapçı, Murat Esen, Dr. Aslı Yıldız, Dr. Sami İpek, Dr. Selim Akın, Diş Hekimi Önder Kuşakçıoğlu, Dr. Mesut Cem İlkin, Ecz. Hüseyin İlhami Okatan, Orhan Özgül.
  • TTB’nin bu açıklmanın hemen sonrasında bir hekimin daha kaybedildiği haberini paylaştı. Uşak Eşme’de görev yapan Dr. Aslı Yıldız da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık emekçileri arasına katıldı.
  • Sinovac adlı Çin şirketi tarafından geliştirilen ve Türkiye’de de denenen Covid-19 aşısının Brezilya’daki denemeleri askıya alındı. Brezilyalı yetkililer, 29 Ekim’de meydana gelen “ciddi bir ters etki” nedeniyle bu kararı aldıklarını açıkladı. Brezilya’daki denemeleri gerçekleştiren Butantan adlı tıbbi araştırma enstitüsünün başkanı Dimas Covas, yerel medyaya denemelerin bir ölüm nedeniyle askıya alındığını söyledi. Covas, ölümün aşıyla bağlantısı olmadığında ısrar etti. Enstitünün bugün Türkiye saatiyle 17.00’de bir basın toplantısı düzenleyeceği açıklandı.
  • Salgın kontrol edilemiyor, yoğun bakımlar yetmez oldu. Bu gerçeği dile getirmek görevden almalara yol açıyor. Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Gürbüz Akçay’ın WhatsApp grubunda yaptığı, “Covid servisleri ve acilleri tamamen dolu. Hastanelerde yer yok. Sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli”paylaşımı dışarı sızınca üniversite yönetimi istifaya zorladı. Akçay baskılar karşısında başhekim yardımcılığı görevini bıraktı. Öğretim Üyesi Akçay, WhatsApp grubunda yaptığı paylaşımda Koronavirüs salgınına “Denizli’den S.O.S. veriyorum. Korona pandemisi tüm şiddetiyle devam ediyor. İki devlet hastanesi ve Tıp Fakültesi yoğun bakımları, covid servisleri ve acilleri tamamen dolu. Son bir hafta içinde bir dostum, bir kuzenim rahmetli oldu. Şu anda kaç tane tanıdığım yoğun bakımda. Annem pozitif, evde tedavi alıyor. Ağırlaşsa Denizli’de hastanelerde yer yok. Bu yazıyı okuyanlardan bakan beye ulaşabilecek varsa Denizli’de acil sokağa çıkma yasağı ve tedbirlerin alınmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
  • Pandemi tırmanışını sürdürüyor. Toplam vaka sayısı 51.8 milyona yaklaştı. Toplam vaka sayısına milyonların eklenmesi iki gün gibi kısa sürede gerçekleşmeye başladı. Küresel aktif vaka sayısı 14 milyon 132 binin üzerine çıktı.
  • Can kaybı da yükselmeye devam ediyor, son 24 saatte 9 bin 119 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Ölümlerin ciddi artış gösterdiği ülkeler ve ölm sayısı şöyle: ABD (1,345), Fransa (857), İtalya (580), İngiltere (532), Hindistan (511), İran (453), İspanya (411), Rusya (368) ve Polanya (330).
  • Yeni vaka bildirimi yükselmeye devam ediyor, son 24 saatte 542 bin 118 kişiye Covid-19 tanısı konuldu. ABD yeni vaka bildiriminde zirveyi kaptırmıyor, 135 bin 574 kişi ABD’yi şu ülkeler izliyor: Hindistan (44.7 bin), İtalya (35.1 bin), Brezilya (25.5 bin), Polanya (25.5 bin), Fransa (22.2 bin), Rusya (21 bin), İngiltere (20.4 bin), İspanya (17.4 bin), Almanya (16.7 bin), Arjantin (12 bin), İran (10.3 bin) ve Ukrayna (10.2 bin).
  • Türkiye’de de Covid-19 bulaşmaya ve öldürmeye devam ediyor. Son 24 saatte yeni hasta sayısı 2,529, can kaybı 87, aktif hasta sayısı 45 bin 800 ve ağır hasta sayısı 3,001 kişiye yükseldi. Toplam hasta sayısı 400 bine dayandı, toplam can kaybı ise 11 binin üzerine çıkarak 11,059 oldu. Test sayısı 146 binin üzerinde olup hedeflenen 200 binin oldukça altında.
  • Edirne İl Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, yoğun bakım doluluk oranının yüzde 70’i bulduğunu söyleyerek, “Hareketlilik demek corona demek” dedi. Yıldırım şöyle devam etti: “Sultan 1. Murat Devlet Hastanes’indeki sığınağı yoğun bakıma çevirdik. Bakanlığımızdan 10 yeni ventilatör aldık. ASELSAN yetkilileri kurulumlarını yaptı. İlk kez bir sığınakta böyle güzel bir yoğun bakım gördüklerini söylediler. İnşallah kullanmak zorunda kalmayız ama biz önlemlerimizi aldık.”
  • Yaşlılara hareket kısıtlılığı kararları yaygınlaşıyor. İstanbul’da ve Ankara’da koronavirüsü önlemleri kapsamında alınan kararla, 65 yaş ve üstünün 10.00-­16.00 saatleri dışında sokağa çıkmasına kısıtlama getirildi.
  • İstanbul Valisi Ali Yerlikaya,İstanbul’da semt pazarlarında esnaf için HES kodu uygulamasının ve sabahtan öğlene kadar indirimin başladığını bildirdi.
  • Bursa, Sakarya ve Eskişehir’de, Covid-19 önlemlerinin ihlal edildiği gerekçesiyle bazı alanlarda sigara içme yasağı getirildi.
  • Ordu’nun Aybastı ilçesindeki ortaokulda, bir öğretmenin Covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine eğitime ara verildi. Öğrencilerin karantinaya alınmayacağı, 11 öğretmenin karantinaya alınacağı belirtildi.
  • Filyasyon ekiplerinde görev yapan sağlıkçılar, Covid- 19 vakalarının okulların açılmasıyla birlikte tırmanışa geçtiği ve bu nedenle vakalara yetişemediklerini anlattı. Ankara’daki filyasyon ekibinde görevli bir sağlıkçı “Okula giden 8 yaşındaki bir çocuk 10 kişiye virüs bulaştırdı” dedi. (https://www.birgun.net/haber/filyasyon-ekipleri-vakalara-yetisemiyor-322328)
  • Hasta sayısındaki artış nedeniyle İstanbul’da çeşitli hastanelerde Covid-19 hastaları için ayrılan normal ve yoğun bakım servisleri doldu. Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi eski Başkanı Raşit Tükel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İstanbul’da çeşitli hastanelerden Covid-19 hastaları için ayrılan servislerin ve yoğun bakım yataklarının dolduğu bilgisi geliyor. Sağlık Bakanlığı, yatarak tedavisi gereken hastaların uygun hastanelere yönlendirilmesi için gerekli organizasyonu ivedilikle yapmalıdır” çağrısı yaptı.
  • İstanbul’un acilen karantina altına alınması gerektiğini söyleyen İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, “İstanbul’un sağlık kurumları alarm veriyor ve durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor” dedi. Ömeroğlu, salgına ilişkin derhal atılması gerekenleri tedbirleri şu sözlerle sıraladı:  İstanbul’un sağlık altyapısının bu gidişe dayanabilmesi mümkün görünmemektedir. Başta şehre giriş-çıkış kısıtlaması, en az SARS-CoV-2’nin kuluçka süresi olan 14 güne kadar toplumsal hareketliliğin azaltılması/sokağa çıkma kısıtlaması, temel/zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde çalışmanın durdurulması olmak üzere virüsün yayılmasını azaltacak/durduracak önlemler hızla hayata geçirilmelidir. Salgınla mücadele hastanelerde değil, sahada kazanılır. Etkin bir filyasyon çalışması için birinci basamak sağlık hizmetlerindeki Aile Hekimliği- İlçe Sağlık Müdürlüğü ikiliği kaldırılmalı, Aile Sağlığı Merkezleri hızla bölge tabanlı olarak organize edilmelidir.
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, “İlk dönemde bu ilaca başladığımızda yanıt alırdık. Ya virüs ilacı tanıdı, mutasyon geliştirdi ya da orijinal doz ayarlanamadı” dedi. Elbek, “Vaka sayısının hızla yükselişe geçtiği Nisan ayında bu ilacın etkisini daha fazla gözlemliyorduk. İlaç Ağustos ayında yerli ve milli olarak üretilmeye başladı. Bu ilacı Nisan ayında kullandığımızda yanıtsız kaldığımız oluyordu ama artık yanıtsız kaldığımız hasta sayısı daha fazla. Süreç daha uzun sürüyor. Hasta sayısının da artışı ile daha fazla problemle karşılaşmaya başladık. Virüs bu ilacı tanımış ve direnç geliştirmiş olabilir. Japonya menşeli bu ilacın Türkiye’de üretimi başladığında standardizasyon ile ilgili bir sorun yaşanmış da olabilir. Fakat buna ilişkin de elimizde bir kanıt yok. Hasta sayısı arttıkça tedaviye yanıt alamama oranımız artıyor” şeklinde konuştu.
  • TTB: Hükümetin salgına karşı etkili bir mücadele yürütmemesi nedeniyle sağlık çalışanları olarak tükendik! “Sağlık çalışanları tükendikçe karanlık çöküyor” Bu gidişata DUR demek için 11-15 Kasım tarihleri arasında her akşam saat 21:00de 1 dakika boyunca ışıklarımızı açıp kapatıyoruz
  • Collins İngilizce Sözlüğü, ‘Yılın Sözcüğü’, olarak ‘lockdown’ kelimesini seçti. Normalde bir cezaevi terimi olarak “tecrit” anlamına gelen bu sözcüğü Türkçe’ye “sokağa çıkma kısıtlaması, karantina” olarak çevriliyor.
  • Covid-19 aşılarının dağıtımı adil olacak mı? Varlıklı ülkelerin Covid-19’a karşı geliştirilen aşıları şimdiden stokladığına dikkat çeken Uluslararası Af Örgütü Sağlık Hakkı Araştırmacısı Nelson, “Pfizer ve BioNTech acilen, düşük ve orta gelirli ülkelerde hayat kurtarmak için aşı erişimini nasıl en yüksek seviyeye çıkaracağını açıklamalıdır” çağrısında bulundu.
  • ABD, bir dozu 19.5 dolara almıştı: Covid-19 aşısı, ülkelere göre fiyatlandırılacak. ABD, aşıyı üreten şirketlerle geçen temmuz ayında yaklaşık 2 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. Anlaşmaya göre, aşı eğer‘etkili ve güvenli’ olursa, ABD 50 milyon kişiyi aşılamak için 100 milyon doz aşı satın alacak. Aşının iki dozuna ise 39 dolar (yaklaşık 317 lira) fiyat biçilmişti.
  • Nijerya’nın Benue ve Oyo eyaletlerindeki kolera salgını nedeniyle 25 kişi yaşamını yitirdi. Yetkililer, temiz su ve hijyen eksikliği nedeniyle ortaya çıkan salgının komşu eyaletlere sıçramaması için önlem almaya başladıklarını ifade etti.
  • DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kovid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.
  • Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri ve Filistin’in ‘barış görüşmeleri’ndeki başmüzakerecisi Saeb Erekat Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi
  • Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eş Başkanı Nazan Karacabeyile SES Şişli Şubesi Eş Başkanı Abuzer Aslan, bianet’e sekiz aylık süreci anlattı. “Çadırda kalıp mesaisine devam eden sağlıkçılar var” diyen sağlık çalışanları, salgının gölgesinde geçirdikleri sekiz ayın ardından taleplerinin acilen karşılanması gerektiğini belirtip “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca için ücretli köleyiz, rehin alındık” diyor. (https://bianet.org/bianet/saglik/234122-cadirda-kalip-mesaisine-devam-eden-saglikcilar-var)
  • Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) yeni koronavirüs (Covıd-19) hastalığı süreci ile ilgili görüşlerinin sekizincisini kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklamada şunlara yer verildi: Halkın pandeminin gerçekliği ve yıkıcılığına inancının kalmadığı, verilerin halen şeffaf paylaşılmadığı, sağlık personelinin ise tükenmişliğinin son noktalarına geldiğimiz günlerde aşağıda belirtilen hususların hayata geçirilmesinin önem ve aciliyetine inanıyoruz.
    1. Bilim Kurulundan tavsiye niteliğinde alındığı belirtilen kararlar kamuoyuna açıklanmalıdır.
    2. Halk Sağlığı en yüksek “ulusal çıkar” olarak görülmeli, COVID-19 PCR (+) tüm vakalar açıklanarak vaka artışını engellemeye yönelik epidemiyolojik çalışmalarla gerekli tedbirler bir an önce alınmalıdır.
    3. Kış ayları ile birlikte kapalı ortamlarda kalınacak süre doğal olarak artacaktır. Bu nedenle, kapalı ve kalabalık ortamlarda virüs yayılımını önlemek ile ilgili tedbirler hayati önem taşımaktadır. Bu kapsamda, bilimsel veriler ışığında uygulanacak kısıtlamalarda, halkı mağdur etmeyecek destekleme modelleri sunulmalıdır.
    4. Sağlık personelinin izinlerini kullanmasını kısıtlamanın tek başına virüsle mücadele sağlamayacağı unutulmamalıdır. Bu kısıtlamalarla yıllık izinlerini kullanamadıkları için bir sonraki yıla devredemeyecek yıllık izinlerinin kullanma hakkı, iki yıl içinde kullanabilecekleri şekilde yasal olarak yapılandırılmalıdır.
    5. Şoföründen hemşiresine, doktorundan hizmetli personeline dek uzun çalışma saatleri ve stresi altında kalan personelin ek ödeme katkısı devam etmeli, maaşlarında iyileştirmeye gidilmelidir.
    6. Sağlık personeli iş gücü pandemi mücadelesinde daha etkili olan alanlara kaydırılmalı; kişilerin vaka ya da temaslı olduklarında yasal sorumlulukları olması için gerekli yasal düzenleme yapılarak, onamlarını almak için cep telefonlarına kısa mesaj göndererek kod alınması uygulanmasına son verilmelidir.
    7. Pandemi sürecinde bir kısım illerde tüm temaslılara semptomu olmasına bakılmaksızın test yapılabiliyorken bir kısmında yapılmadığı görülmektedir. Uygulamada asemptomatik kişiler de düşünülerek tüm temaslılardan test alınması yoluna gidilmelidir.
    8. Kendi kendine yetebilen bir ülke olarak tüm aşılarımız için kendi aşı üretim tesislerimizi yapılandırmak/güçlendirmek adına çalışmalar hızlandırılmalıdır.
    9. Her yıl eylül ayı başlarında planlaması başlanan okul çağı çocuk aşı çalışmalarının bu yıl ne şekilde gerçekleşeceği hakkında paylaşım yapılarak bir an önce okul çağı çocuk aşı çalışmalarına başlanmalıdır.
    10. Sağlık sonuçlarında kalite yaratacak en önemli etki liyakata dayalı atamalardır. Sözleşmeli Sağlık yöneticilerinin yeni dönem atamalarında, illerin İl Sağlık Müdürü, Başkan, Başkan Yardımcısı ve İlçe Sağlık Müdürlüklerine kimlerin getirildiği ve özgeçmişleri tüm Türkiye için açıklanmalıdır.
    11. İl ve ilçeler bazında, COVID-19 süreci izleme noktasında, gidişatı görerek yeni yollar çizebilecek personelin, Halk Sağlığı Yönetim Sisteminde veriye ulaşmasında her geçen gün ortaya çıkan yeni düzenlemelerle kısıtlamalara gidildiği duyumlarını almaktayız. Bu konuda yetkin personelin bu verilere ulaşarak, kendi bölgesinde istatistiklerle gidişatı görebilmesi sağlanmalıdır.
    12. Hane koşulları uygun olmayan ve izolasyona uyum sağlayamayacak kişilerin evde tedavi ve izolasyona alındığı görülmektedir. Asıl olan hastanede tedavisi gerekmeyen kişilerin izolasyon ve takibi için kullanıma uygun kamu pansiyon, yurt vb. ortamlar ayarlanarak burada izole edilmesi, hane içi yayılımın önüne geçilmesidir.