Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ  05 MART 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ  05 MART 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Uluslararası Af Örgütü, Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) ve Dünya Küresel Sendikalar Birliği’nin yaptığı yeni incelemeye göre, sivil toplum örgütlerinin tüm dünyada ön saflarda hizmet sağlayan milyonlarca sağlık çalışanının hızlı bir şekilde aşılanması için acilen harekete geçilmesi çağrısı yaptığı geçen yıl, en az 17 bin sağlık çalışanı COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

https://www.amnesty.org.tr/icerik/covid-19-hizli-asilama-icin-cagrilar-yapilirken-hayatini-kaybeden-saglik-calisani-sayisi-en-az-17-bine-yukseldi

***

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, kadınların Covid-19 ile mücadelede ön saflarda yer aldığını, sağlık sektöründeki her 10 kişiden 7’sinin kadın olduğunu söyledi. Kluge, Avrupa kıtasında görev yapan hemşirelerin yüzde 84’ünün ve doktorların yüzde 53’ünün kadın olduğunu bildirdi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne atıfta bulunan Kluge, Avrupa’daki hiçbir ülkede cinsiyet eşitliğinin sağlanamadığını ve salgın sürecinde bu durumun daha da kötüleştiğini ifade etti. Hans Kluge, kadınların virüse yakalanma oranının daha yüksek olduğuna dikkati çekerek, “Olağanüstü durumların kadınların sağlığı üzerinde orantısız bir etkisinin olduğunu uzun zamandır biliyoruz ve Covid-19 bir istisna değil” dedi. Öte yandan Kluge, 5 hafta önce, Covid-19’a yakalanan yaklaşık 1,3 milyon sağlık çalışanının yüzde 68’inin kadın olduğunu ifade etti.

***

Sağlık meslek örgütü temsilcileri ‘yeniden normalleşme’ kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “’Yeni kontrollü normalleşme’ kararı erken alınmış bir karardır ve bu kontrollü adımlar için aşılama yapılması ve önlemlerin alınması zorunludur” dedi. “Aşılama Yapılması ve Önlemlerin Alınması Zorunludur” başlığıyla yapılan ortak açıklamada, “Vaka-hasta sayısı 10 bini aşmıştır ve her gün 60’tan fazla yurttaşımız hayatını kaybetmektedir. Bu ortamda ‘yeni kontrollü normalleşme’ tıpkı 1 Haziran’da gerçekleşen ‘normalleşme’ adımları gibidir” denildi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/saglik-meslek-orgutleri-normallesme-icin-asilama-zorunlu-haber-1515124

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 116 milyon 208 bine dayandı, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 581 bine yaklaştı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 21 milyon 750 bin civarında olup düşme eğiliminde olmasına karşın halen oldukça yüksek sayıda olduğunu hatırlatıyoruz.

Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 446 bin 747 kişiye Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 9 bin 955 kişiye yükseldi. Günlük vaka bildiriminde Brezilya ilk sıradaki konumunu sürdürüyor: Brezilya (74.3 bin), ABD (68.3 bin), Fransa (25.3), İtalya (22.9 bin), Hindistan (16.8 bin), Polanya (15.3 bin), Çekya (15.1 bin), Almanya (11.4 bin), Rusya (11.4 bin). Türkiye (11.3 bin) ve Ukrayna (10.1 bin). Bu ülkeleri komşumuz İran (8.4 bin) izledi.

***

Yeni kontrollü normalleşme dönemine geçişine karşın salgın ciddiyetini koruyor. Vaka-ağır hasta-aktif hasta sayısı yüksek hızda devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 11 bin 322 yeni vaka bildirimi yapıldı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 68 kişi olup, düşme eğiliminde olsa da hala oldukça yüksek olduğuna dikkat çekiyoruz. Toplam vaka sayısı 2 milyon 746 binin üzerinde, toplam can kaybı 28 bin 839 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 685 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 138 binin üzerine çıktı. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısındaki ciddi yükseliş devam ediyor. 04 Mart itibarıyla aktif hasta sayısı 116 bin 182 kişiye yükseldi. Bu yükseliş bulaş tehdidinin artacağını da gösteriyor. Ağır hasta sayısımız ise 1,220 kişi. Aktif vakanın yükselmesi ile %1.1’lere kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen üç katına yakın! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.

***

Amasya Valisi gönüllü karantina dedi. Kırmızı kodlu (çok yüksek riskli iller) kategoride bulunan Amasya’da Vali Mustafa Masatlı iki hafta evden çıkılmamasını istedi. Masatlı “Gelin hep beraber mücadele edelim. Amasya, 14 gün evimizde kalmaya gayret edelim. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayalım. Vatandaşlarımızdan zorunlu olmadıkça öncellikle kırmızı renkte olan illerimize seyahat etmemelerini rica ediyoruz. Seyahatlerimizi olabildiğince kısıtlamalıyız. Gitmek zorundaysak da süratle orada işimizi halledip tekrar ilimize dönmemiz, bu noktada bize önemli fayda sağlayacaktır. Tabii diğer taraftan arkadaşlık ve komşuluk ilişkilerimizi de uzaktan devam ettirmekte fayda var. Diğer yandan taziye, özellikle geçmiş olsun ziyaretlerine de daha çok telefon ve sosyal medyadan cevap verebilirsek salgınla mücadelede önemli yol almış oluruz. Onun dışında vatandaşlarımızın her bakımdan duyarlı olup çevresindeki insanları uyarması, bu manada farkındalık oluşturması da salgınla mücadelemize katkı sağlayacaktır’’ dedi

***

Çorum İl Sağlık Müdürü Dr. Ömer Sobacı, bugüne kadar 219 bin kişiye korona virüsü testi yaptıklarını, 60 kişide mutasyonlu vaka tespit ettiklerini söyledi. İl Genel Meclisi’nin mart ayı oturumuna katılan Sobacı, salgında toplam 800 kişinin vefat ettiğini açıkladı. Çorum’da 147 bin 565 kişiye 219 Bin 799 adet test yapıldığını belirten Ömer Sobacı, aşılama çalışmalarıyla ilgili de bilgiler verdi. Sobacı, Çorum’a 102 Bin 369 adet Covid-19 aşısının geldiğini, şu an stokta 14 bin aşının olduğunu ve 68 Bin 114 kişiye aşı yapıldığını belirterek, toplamda bu sayının 80 Bin 932 adete ulaştığını ifade etti.

***

Tokat’ın Erbaa ilçesinde korona virüsü tedbirleri kapsamında ilçe merkezi, belde ve köyler dahil olmak üzere semt pazarları 14 gün süre ile kapatıldı. “çok yüksek riskli il” olarak kırmızı kategoride yer alan Aksaray’da, pazar günü sokağa çıkma kısıtlamasında bakkal ve manavlar da kapalı olacak.

***

Kahramanmaraş, Gümüşhane, Sinop, Amasya, Rize ve Adıyaman’da birçok köy ve mahallede karantina uygulaması başlatıldı.

***

İstanbul Valiliği Coronavirus önlemleri kapsamında 65 yaş üstü ve 20 yaş altına toplu taşıma kısıtlamasını kaldırdı. Mart ayında uygulanacak tedbirler kapsamında İstanbul Valiliği, 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşların sokağa çıkma sürelerini 3 saatten 4 saate çıkardı. Buna göre 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00 ile 14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı ise 14.00 ile 18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

***

Türkiye’nin diğer bölgelerine oranla ‘çok yüksek riskli’ kategoride olan Karadeniz’de, Covid-19 virüsünün hızlı yayılımının takibi ve tespiti için özel bir çalışma başlatıldı. Vaka sayısının yüksek olduğu bölgede farklı aile gruplarından alınacak Covid-19 örneklerini ‘gen sekansı’ yöntemiyle inceleyecek. Protokolü hazırlanan araştırmayla, bölgeye özgü ve daha önce tanımlanmamış yeni bir mutasyonlu virüsün izi aranacak.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, bugünkü salgın tablosuyla tedbirlerin kaldırılması bir yana 14 veya 28 gün boyunca halka maddi destek sağlanarak tam kapanma gerektiğini söyledi. Haziran’da çok daha az vaka ve ölüm sayılarıyla tedbirler kaldırıldığında “Bir tsunami, kusursuz bir fırtına geliyor” diye uyardıklarını hatırlatan Bulut, “Bunun sonuçlarını sonbaharda gördük. Şimdi aynı şeyi ilkbahara girerken yeniden yaşamak istemiyoruz” dedi.

***

Sağlık Bakanlığı’nın risk haritasında Doğu ve Güneydoğu’daki 13 kent, riskin en az olduğu yerler olarak belirlendi. Ancak uzmanlara göre bunun nedeni bölgede yapılan test sayısının yetersiz olması. Söz konusu kentlerde aşılamada da hız çok düşük. Bölge Tabip odalarının başkanları, “Normalleşmeden endişeliyiz” diyor.

https://www.birgun.net/haber/az-teste-az-vaka-336395

***

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bir anaokulu, öğrenciler ile çalışanlarda Corona virüsü vakaları görülmesi ve çok sayıda temaslı sebebiyle 10 gün süreyle eğitime ara verildi.

***

Salgın sürecinde cinsiyete bağlı ücret eşitsizliği derinleşti. Ücret eşitsizliği eğitim seviyesi yükseldikçe arttı. Ayrıca kronik rahatsızlığı bulunan kadınların yüzde 78’inin uzaktan çalıştırılmasına izin verilmedi. Salgın sürecinde kadın işçilerin yüzde 70’inin çalışma biçimi değişti. Çalışma biçimleri değişen kadınların; yüzde 49’u dönüşümlü çalıştığını, yüzde 22,3’ü kısmi çalıştığını, yüzde 10,7’si evden/uzaktan çalıştığını, yüzde 15,4’ü ücretli izne çıkarıldığını, yüzde 2,5 ücretsiz izne çıkarıldığını belirtti.

https://www.birgun.net/haber/gelir-esitsizligi-salginda-artti-336399

***

İktidarın daha önce genel kurul yapmalarına izin vermediği barolar 300 kişi sınırını da kabul etmiyor. İzmir ve Antalya baro başkanları “İktidarın derdi pandemi değil” dedi.

***

Robert Koch Enstitüsü (RKI), Almanya’da tespit edilen koronavirüs vakalarının yüzde 46.1’inin mutasyonlu virüs olduğunu açıkladı.

***

İsviçre’nin Cenevre kenti merkezli sivil toplum kuruluşu Press Emblem Campaign (PEC), son 1 yılda 68 ülkeden en az 840 gazetecinin korona virüsü (Covid-19) nedeniyle öldüğünü, bunun İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana medyadaki en ağır kayıp olduğunu açıkladı.

***

Fransa’da, Alpes Maritimes ve Hauts-de-Flandre bölgelerinin ardından ülkenin kuzeyinde yer alan Pas-De-Calais bölgesi de Cuma akşamından itibaren karantinaya alınacak.

***

Covid-19’dan ölüm oranlarının, yetişkinlerin yarısından fazlasının aşırı kilolu olduğu ülkelerde yaklaşık 10 kat daha yüksek olduğu belirtildi. ABD’de her 100 bin kişiden 105,7’sinin Covid-19’dan öldüğüne, bu kişilerden 67,9’unun aşırı kilolu olduğuna dikkat çekildi.

***

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP’li belediyelerin pandemi döneminde 8 milyon 228 bin kişiye ayni, 1 milyon 587 bin kişiye ise nakdi yardım yaptığını açıkladı. Torun, Sokağa çıkma yasakları sırasında talepler üzerine ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın evlerine, 34 milyon 500 bin öğün yemek ulaştırıldı. Bunun yanında 75 milyondan fazla maske ve dezenfektan ürünü, ücretsiz olarak halkımıza teslim edildi. Bunların yanı sıra; belediyelere ait iş yerlerinin kiralarında ve ihtiyaç sahibi vatandaşların su faturalarında indirimler, ertelemeler uygulandı. İktidar işçilerimize 2 bin 825 liralık asgari ücreti reva görürken, belediyelerimiz en az 3 bin 100 lira vermeye başladı’’ dedi

***

Dünya gıda fiyatlarını konuşurken Türkiye adeta kısır tartışmalarla sürükleniyor. FAO gıda fiyat endeksi sadece ocak ayındaki 30 günde yüzde 4,3 oranında arttı. Gıda fiyatlarındaki artış 8 aydır aralıksız devam ediyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’ye bağlı Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran imzasıyla yayımlanan raporda da bu duruma vurgu yapılıyor ve 2021’de kıtlık tehdidinin daha fazla insanı etkileyeceğinin altı çiziliyor. Dünya tarımı bir avuç şirketin tekeline girerek küçük çiftçiliğin tasfiye edilmesi krizin boyutlarını artırırken, 2020 yılı pandemi destekleriyle bir biçimde atlatıldı. Ancak 2021 için durum daha karamsar. Kapıkıran’ın raporunun da bu tehlikeye işaret eden bir başlığı var; “Dünya ve Türkiye’de tarım ürünleri fiyat artışı ve açlık krizi beklentisi.”

***

Salgın ne zaman bitecek? Mutasyonlu virüs bilim insanlarında görüş değiştirdi

Geçen ay, Güney Afrika’daki bir aşı denemesinden elde edilen veriler, yalnızca hızla yayılan bir koronavirüs varyantının aşının etkisini azaltabileceğini değil, aynı zamanda daha önce enfekte olmuş kişilerde doğal bağışıklıktan da kurtulabileceğini gösterdi. SARS-CoV-2’nin sadece endemik bir virüs olarak kalmayacağına, topluluklarda dolaşmaya devam edeceğine, aynı zamanda muhtemelen yıllarca önemli bir hastalık ve ölüm yüküne neden olacağına inanıyor. Sonuç olarak bilim insanları, Covid-19 dalgalanmaları sırasında özellikle yüksek risk altındaki kişiler için rutin maske takma ve kalabalık yerlerden kaçınma gibi önlemler almaya devam etmeyi bekleyebileceklerini söyledi.

https://www.birgun.net/haber/salgin-ne-zaman-bitecek-mutasyonlu-virus-bilim-insanlarinda-gorus-degistirdi-336374

***

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cfc608″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]

İktidarın ‘Günde 2 milyon aşı yapabiliriz’ açıklamaları havada kaldı. Yüz yüze eğitim başlamasına rağmen köy okullarında görev yapan öğretmeler dışında aşı olabilen tek bir öğretmen yok. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), pandemi sürecinde okulların fiziki koşulları ve buna karşı alınması gereken önlemlere dair birçok kentte açıklama yaptı.  Eğitim emekçileri öğretmenlerin hızla iki doz aşılanmasını ve seyreltilmiş sınıf uygulamalarının hayata geçirilmesini istedi. Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada okullarda plansızlığın doğurduğu bir kaos yaşandığına işaret ederek “Sürekli olarak eğitimin yüz yüze olması gerektiğinin altını çizdik. Ancak bunun salgınla mücadeleye uygun tüm önlemlerin hayata geçirilmesiyle mümkün olabileceğini belirttik. Uyarı ve önerilerimize rağmen iktidar ve MEB katılımcı bir süreç oluşturmadı ve mevcut vahim tablo ortaya çıktı. Eğitime ilişkin bu tablo toplum sağlığı, eğitim hakkı ve sağlıklı ve güvenceli koşullarda çalışma hakkı ilkelerinden yoksundur” dedi.

***

Rusya’da koronavirüsüne karşı geliştirilen Sputnik V aşısının onay süreci resmen başladı. Avrupa İlaç Ajansı, aşının verilerinin incelenmeye başlandığını duyurdu. Aşının AB çapında onay alması halinde Rusya’nın hazirandan başlayarak 50 milyon Avrupalı için aşı tedarik edebileceğini söyleyen Dmitriev, Sputnik V’in Rusya ile Avrupa arasında bir köprü oluşturabileceğini belirtti.

***

Avrupa’da devam eden aşı sıkıntısı nedeniyle İtalya’da yeni bir karar açıklandı. İtalya Sağlık Bakanlığı, son üç ila altı ay içinde Covid-19 teşhisi konmuş kişilere iki yerine tek doz aşı yapılabileceğini duyurdu. Fransa ve İspanya’da da geçtiğimiz ay benzer kararlar alınmıştı.

***

ABD, San Diego Hayvanat Bahçesi’ndeki dokuz büyük maymunun, dünyada insanlar dışında Covid-19 aşısı olan ilk canlılar olduğu açıklandı. Dört orangutan ve Beş bonobo (cüce şempanze) cinsi maymunun aşı olmasından sonra Küresel Koruma ve Yaban Hayatı Sağlık Görevlisi Nadine Lamberski, “Maymunlar yakın aile gruplarında yaşadıkları için, virüsün tek bir maymuna bulaşması tür içerisinde hızla yayılmasına neden olabilir” dedi. Geçtiğimiz Ocak ayında, San Diego Zoo Safari Park’taki sekiz goril corona virüse yakalanmış, daha sonra goriller Şubat ortasına kadar tamamen iyileşmişti. Küresel Koruma ve Yaban Hayatı Sağlık Görevlisi Nadine Lamberski, önümüzdeki günlerde hayvanat bahçesinde bulunan diğer maymunlar için de aşı temin etmeye çalışacağını söyledi.

***

İtalya hükümeti, Oxford-AstraZeneca tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen aşının Avustralya’ya yapılacak olan 250 bin dozluk ihracatını engelleme kararı aldı. AB ve İtalya’da sürekli aşı açığı olduğu, ihraç edilmesi düşünülen doz sayısının ise İtalya ve AB’ye verilen miktarın toplamından fazla olduğu belirtildi.AB, Ağustos ayında AstraZeneca ile 300 milyon doz aşı için sözleşme imzalamış, 100 milyon ekstra doz talep etme seçeneğini de açık bırakmıştı. Ancak İngiltere-İsveç ortaklığı şirket, bu yıl başlarında, Hollanda ve Belçika’daki fabrikalarda üretim sorunları nedeniyle gecikme yaşandığını açıkladı. Mart ayı sonunda 100 milyon doz aşı yerine AB’ye şimdi sadece 40 milyon doz teslimat yapılması bekleniyor. AB bunun üzerine 30 Ocak’tan itibaren ihracat denetimi uygulaması başlatarak, AB üyesi ülkelerde üretilen aşıların dışarıya ihracatını engelleme yetkisi tanıdı

***

Sinovac aşısının Türkiye’ye getirilmesi süreciyle ilgili Çinli firmanın Türkiye’deki yasal temsilcisi Keymen İlaç AŞ’nin sahibi Cantürk Alagöz aracı firma oldukları ve kendilerine 12 milyon dolar ödeme yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin olarak, “Aşının tamamını hazır ürün olarak getirmiyoruz. İstediğimiz miktarda alabilmek için Türkiye’de dolum yapalım dedik. Dolum için yatırım gerekiyor. Nedir bu? Vial (Dolum yapılan şişe) almanız lazım. Enjektör de var. Siparişlerini verdik. Bir milyon doz rakamı var ya, onun üzerinde ödedik.” açıklamasını yaptı. Alagöz, CHP’li Murat Emir’e dava açacağını söyledi.

 

***

Çin modeli: “Bulaşıcı hastalıklar, Wechat gözetlemesi, ‘komşuluk komiteleri’ ihbarcılığı ve zorla ‘uyum’ politikaları” – Gamze Atmaca

“Çin’de ne yaptığın, nasıl yaptığın yani her şey gözetim altında”

Koronavirüs süresince üç yazı kaleme aldım. Bu yazılar tamamen gözlemlerim hislerim ayrıca  konuştuğum kişilerin duygu ve düşüncelerinden derlediklerimdi. Çin’de “uyum” hayatın her yerine sığdırılmaya çalışan bir anlayış. Çin Hükümeti, bu” uyumu” bozan ne varsa söküp atmak, yok etmek için her şeyi yapıyor. Hükümet, halkın üstünde sadece fiziki ve psikolojik değil dijital bir baskı kurmuş durumda. Yani, Çin’de teknoloji halkın bir yandan hayatını kolaylaştırırken diğer yandan onlar üzerinde akla hayale sığmayacak kontrol mekanizmaları kuruyor.  Örneğin, Çin’de para taşımak neredeyse tarihe karışmak üzere. İnsanlar akıllı telefonlarını yanlarına aldıkları sürece cüzdan- kredi kartı taşımalarına gerek yok. Akıllı telefonlar içlerindeki aplikasyonlar sayesinde insan derisinin altına konan çip gibi düşünülebilir.  Çin’de halkın tamamının kullanmak zorunda kaldığı Wechat’i düşünelim. Çin’de Wechat’siz bir hayatı düşünmek imkansız. Bu aplikasyon sadece insanların birbirleriyle iletişim kurmasına yaramıyor, kurumların, devlet dairelerinin, bankaların ve polisin içinde olduğu bir kontrol sistemi aynı zamanda. Sizi sadece finansal açıdan değil ne yaptığınız nasıl davrandığınızı da izleyebiliyor.

Çin’de çocuklar okula başladıktan sonra Çin devletine bağlı sadık yurttaşlar olmak üzere yetiştiriliyorlar. Bir de her mahallede her sokakta komşuluk komiteleri var. Bu komiteler Çin Hükümeti’nin halka yönelik politikalarında en iyi şekilde kullanılıyor. Örneğin, Koronavirüs salgını süresince komşuluk komiteleri ahlaki olarak ikiye ayrıldı. Bir yandan virüs taşıdıklarından şüphelendiklerini polise ve sağlık merkezlerine bildirenler, diğer yandan evlerinde izole edilenlerin tüm gerekli ihtiyaçlarını görürken, onları gözetim altında bulunduranlar.

https://t24.com.tr/haber/cin-modeli-bulasici-hastaliklar-wechat-gozetlemesi-komsuluk-komiteleri-ihbarciligi-ve-zorla-uyum-politikalari,937023

***

“Korona yoksula daha çabuk bulaşıyor” – Fulya Canşen

 

Almanya’da vatandaşlar, dün gece yarısına kadar korona zirvesinin bitmesini bekledi. Zirveden çıkan kararlar pek çoğu için hayal kırıklığı yarattı ancak üçüncü dalganın eşiğinde olan Almanya’nın tam açılması büyük bir sorumsuzluk olurdu.

Kapanma 28 marta kadar uzatıldı ama enfeksiyon oranının izin verdiği bölgelerde önlemlerin kademeli olarak gevşetilmesi kararı alındı. Tabii enfeksiyon sayısı artarsa acil durum freni çekilecek, önlemler yeniden arttırılacak. Alınan kararlar çok karmaşık, ancak zirveden iki önemli sonuç çıktı, biri haftada bir ücretsiz hızlı test sağlanması, bir diğeri de nisandan itibaren aile hekimlerinin de aşı yapabilecek olması. Tabii eğer aşı tedariğinde sorun çıkmazsa. Aşı AB’nin başının en büyük derdi.

Bild, Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler’in “Yoğun bakım servislerinde yatan korona hastalarının çoğu göçmen kökenli” sözlerini başlığına taşıyınca tartışmalara neden oldu. Haberi okuyanların bir kısmı göçmen kökenli vatandaşların dikkatsizliğinden dem vururken, bir kısmı ise bunun yoksulluk ve yoksunluk ile ilgili olduğunu geç de olsa kavradı.

en son yapılan araştırmalardan biri, sosyal yardımla yaşayanların, koronayı daha ağır ve hastanede geçirme riskinin %95’i bulduğunu ortaya koydu. Bunun önemli bir nedeni olarak yoksulluk ve işsizlikle boğuşanların şeker, yüksek tansiyon, kalp ve dolaşım hastalıklarının olması gösteriliyor. Uzmanlar buna bir de işsizlik ve yoksulluğun getirdiği psikolojik sorunları da eklemek gerektiğini belirtiyorlar. Gelir düzeyleri arasındaki farkın düşük olduğu ülkelerin diğerlerine oranla salgınla mücadelede daha başarılı olduğu da açık.

https://t24.com.tr/video/korona-yoksula-daha-cabuk-bulasiyor,36882

***

Çin pandemiyi atlattı, geleceğe bakıyor – Ceren Ergenç

Çin’de her yer açık, toplu taşıma ve AVM’ler dışında maske takılmıyor, teoride her türlü kamusal alana girmek için gerekli olan ‘yeşil kod’a pratikte kimse bakmıyor, aşı yavaş ilerliyor ama kimse de aşı olayım diye acele etmiyor çünkü virüs kapma riski yok denecek kadar az.

…14. Beş Yıllık Plan’ın öncelikli konuları arasında yoksullukla mücadele, yeşil dönüşüm, yapay zeka teknolojileri, finansal piyasalar ve uluslararasılaşma var. Her ne kadar, Xi Jinping çifte toplantıların başlamasına bir hafta kala şaşalı törenlerle Çin’de artık mutlak yoksulluğun kalmadığı müjdesini verdiyse de, bu başlık altında hâlâ birçok çözülmemiş mesele yer alıyor.

https://www.gazeteduvar.com.tr/cin-pandemiyi-atlatti-gelecege-bakiyor-makale-1515134



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...