Korona Günlüğü 6 Mart 2021
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Samsun’un İlkadım ilçesinde görev yapan eczane teknisyeni Hatice Özgümüşdağ Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.
***
Ankara Tabip Odası (ATO) düzenlediği resim, heykel sergisi Covid-19 pandemisinde hayatını kaybeden sağlık emekçilerine adandı. Hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin fotoğraflarının asıldığı sergide, anılan sağlık çalışanlarının yakınlarına plaket verildi.
İspanya’nın başkenti Madrid’de sağlık çalışanları, Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenleri andı.
***
Pandemide kaybettikleri sağlık emekçilerini saygı ve özlemle anan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, toplumsal sağlık için demokrasi ve adalet istediklerini söyledi. Pandemi koşullarında 8 Mart’tan başlayıp 27 Mart’a kadar süren bir program hazırladıkları bilgisini veren Fincancı, “Ekonomik kriz koşullarında insanca yaşamaya olanak vermeyen ücret politikası, çalışma koşullarımızın zorluğu ve sağlık alanında yaşanan şiddetin yol açtığı kaotik sağlık ortamı nedeniyle yıllardır geleneğimizden aldığımız güçle her 14 Mart’ta sorunlarımızın çözümü için mücadelemizi yükselterek ilerliyoruz. Ülkemizde siyasal iktidarın demokrasiden gittikçe uzaklaşan politikalarının yol açtığı haksızlık, eşitsizlik, adaletsizlik ve sağlıksızlık, yıkıcı etkisini hissettiğimiz pandemi ile birlikte son bir yılda daha da derinleşti. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte piyasaya teslim edilen sağlık alanında var olan sorunlar çığ gibi büyüdü” ifadelerini kullandı. Haksızlıkların, eşitsizlik ve adaletsizliğin derinleştiğini, on binlerce yurttaşın canını kaybettiğini hatırlatan Fincancı, sağlık emekçilerinin insanları yaşatma çabasını canları ile ödediğini kaydetti. Önlenebilir nedenlerle kaybedilen her canın acısını yüreklerinde hissettiklerini, üzüntülü ve öfkeli olduklarını kaydeden Fincancı, şunları söyledi: “Siyasal iktidar ise duyarlılığını salgını değil algıyı yöneterek; genelgelerle cezalar yağdırıp insanları açlığa mahkûm ederken, bir yandan da lebalep dolu parti kongreleriyle gösterdi. Bizler kaybettiğimiz insanlarımızın cenazelerini bir avuç yakınımızla defnedip yasımızı yüreğimize gömerken, pandeminin başlangıcında semptom olmadan da test yaptırabilen ‘ayrıcalıklı zümre’ kalabalık cenaze törenlerinde nutuklar attı.”
https://www.ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=3c2cbdee-7da3-11eb-9ddf-849047b3ac46
***
Sağlık Bakanlığı, yayımladığı genelge ile Covid-19 hastalığı için risk grubunda olan kanser hastaları ve organ nakli olan sağlık çalışanlarının iznini bile idarenin onayına bağladı. Esnek çalışmayı kaldıran Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanlarının tam zamanlı çalıştırılacağını duyurdu. İhtiyaç durumunda idari izinli sayılan personelin izni de sonlandırılabilecek. Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda yeni tip koronavirüs (Covid-19) kapsamında normalleşme süreci ve alınacak tedbirler belirlendi. Buna göre, 26 Ağustos 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan “Covid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler” konulu genelge yürürlükten kaldırıldı. 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderilen genelgede, sağlık çalışanlarının istifa ve görevden çekilme taleplerinin kabul edilmeyeceği bildirildi.
***
Salgın kontrolünde yasakçı, cezalandırıcı zihniyet devam ediyor. Korona yasakları gerekçesiyle kameraların önünde halka sert şekilde muamele ederek ceza yazan bazı devlet görevlileri bugün sosyal medyada yine gündem oldu. Günün öne çıkan olayı Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’nun kimsenin olmadığı eczaneye girip çalışanlara maske ve sosyal mesafeye uymadığı gerekçesiyle ceza yazdırdığı ana dair görüntülerdi.
***
Covid-19 kaynaklı ölü sayısının iki gün üst üste rekor seviyeye yükseldiği Brezilya’da kısıtlamalara tepki gösteren Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, “Sızlanmayı bırakın” ifadelerini kullandı. Sağlık uzmanlarının “Salgının başlangıcından bu yana en kötü manzarayla karşı karşıyayız” dediği ülkede, Bolsonaro bir kez daha salgını hafife almasıyla gündeme geldi.
***
Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 116 milyon 660 binin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 591 binin üzerine çıktı. Yarın can kaybında 2 milyon 600 binli rakamları paylaşacağız görünüyor. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 21 milyon 795 bin civarında olup oldukça yüksek sayıda olduğunu hatırlatıyoruz. Vaka sayılarında düşüşlerin duraklaması –hatta artması- hem mutasyon hem de önlemlerde gevşeme ile doğrudan ilgili.
Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 447 binün üzerinde iken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 9 bin 655 kişi oldu. Günlük vaka bildiriminde Brezilya ilk sıradaki konumunu sürdürüyor: Brezilya (75.3 bin), ABD (67.3 bin), İtalya (24 bin), Fransa (23.5), Hindistan (18.3 bin), Polanya (15.8 bin), Çekya (14.6 bin), Türkiye (11.3 bin), Rusya (11 bin) ve Ukrayna (10.2 bin). Salgın Avrupa ve Kuzey Amerika’da etkisini sürdürürken Güney Amerika’da da yeni vaka sayısında ciddi yükselişler gözlenmeye başlandı. Brezilya’nın yanısıra Peru’da 8.4 bin, Arjantin’de 7.9 bin ve Şili’de 5.3 bin günlük vaka bildirimi yapıldı. Kıta genelinde yeni vaka bildirimi 106 bine dayandı. Türkiye’nin yanısıra diğer Ortadoğu ülkelerinde de günlük vaka sayısı yüksek olduğunu hatırlataıyoruz: İran (8.4 bin), Irak (5.1 bin), Ürdün (4.6 bin), Lübnan (3.2 bin) ve Birleşik Arap Emirlikleri (3.1 bin)
***
Yeni kontrollü normalleşme dönemine geçişine karşın salgın ciddiyetini koruyor. Vaka-ağır hasta-aktif hasta sayısı yüksek hızda devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 11 bin 302 yeni vaka bildirimi yapıldı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 62 kişi olup, düşme eğiliminde olsa da hala oldukça yüksek olduğuna dikkat çekiyoruz. Toplam vaka sayısı 2 milyon 757 binin üzerinde, toplam can kaybı 28 bin 901 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 698 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 138 binin üzerine çıktı. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısındaki ciddi yükseliş devam ediyor. 04 Mart itibarıyla aktif hasta sayısı 116 bin 182 kişiye yükseldi. Bu yükseliş bulaş tehdidinin artacağını da gösteriyor. Ağır hasta sayısımız ise 1,232 kişi. Aktif vakanın yükselmesi ile %1.1’lere kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen üç katına yakın! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.
***
Sağlık Bakanlığı 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderdiği genelgede, sağlık çalışanlarının istifa ve görevden çekilme taleplerinin kabul edilmeyeceğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın genelgesinde, Mart 2020’den itibaren yürürlüğe konulan bütün genel yazılar yürürlükten kaldırıldı, normal düzen ve mesai saatlerinde çalışmalara başlanacağı belirtildi.
***
Sağlık Bakanlığı’nın 27 Ekim 2020 tarihinde pandemi nedeniyle uygulamaya koyduğu “istifa yasağı” devam ediyor. Bakanlığın kararını “bizi intihara zorluyorlar” diye eleştiren 18 yıllık doktor, “Gerek devlet bünyesinde sağlık çalışanlarının şartlarının giderek kötüye gitmesi gerekse mobbing’e maruz kalmamız beni artık dayanamayacağım noktaya getirdi. Çocuklarıma rağmen intiharın eşiğindeyim” diyor. Sağlık Bakanlığı, 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderdiği genelgede, sağlık çalışanlarının istifa taleplerinin “her ne olursa olsun” kabul edilmeyeceğini duyurdu. Olağanüstü şartlarda dahi kamu çalışanın istifa hakkının elinden alınamayacağını belirten idare hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, sağlık çalışanlarının bir ay bekleyip istifa edebileceğini ve buna karşı bir yaptırımın uygulanamayacağını söylüyor.
***
Türkiye’de 17 yılda 53 bin 425 kişi intihar etti; alınmayan her önlem intiharları artırıyor. AKP iktidarı döneminde yüzde 48 artan intihar vakalarını değerlendiren Sosyal Psikolog Erdal Kozan, ‘İşsizliğin intihar oranları üzerinde artırıcı bir etkisi olduğu gün gibi biliniyor’ dedi.
***
İstanbul’da Covid-19 hasta sayısında artış olduğunu açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Polikliniklerimizde hasta artışı olduğu görülüyor. İstanbul normalleşmenin örnek şehri olmalı” dedi.
***
Adana’da sokağa çıkma kısıtlamasında otomobiliyle dışarı çıkınca polis tarafından ‘kısıtlamayı ihlal ettiği’ gerekçesiyle 3 bin 150 lira idari para cezası kesilen Ömer Tekin, avukatı aracılığıyla cezaya itiraz etti. Adana 5’inci Sulh Ceza Hakimliği, itirazı haklı bulup, cezayı iptal etti. Kararın gerekçesinde, İl İdaresi Kanunu’nda idari yaptırımın ancak emri çıkaran tarafından uygulanabileceği, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda da sokağa çıkma yasağı şeklinde açıkça düzenlenen bir zorunluluk bulunmadığı ifade edildi.
***
İçişleri Bakanlığı, ilk kez uygulanan “dinamik denetim modeli” ile 1561 işletmenin salgın tedbirlerine aykırı davrandığı tespit edildiğini açıkladı. 33 bin 963 işletmeye ile kişiye idari yaptırım, 4 işyerine kapatma cezası uygulandığı belirtildi. Bu kapsamında tüm illerde 48 bin 67 ekip ve 260 bin personelin görev aldı, 256 bin 295 işletme ile 42 bin 758 toplu ulaşım aracında denetim yapıldı.
İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine “Haftalık Tematik Denetimler” konulu ek denetim genelgesi gönderdi. Genelgede, risk grubuna göre illerde denetim yapılacağı bildirildi. 06.03.2021 Cumartesi gününden itibaren bir haftalık konu bazlı tematik genel denetim faaliyeti gerçekleştirilecek olup diğer günlerde denetlenecek alanlar şu şekilde olacak:
- 6 Mart Cumartesi restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane gibi yeme içme yerleri ile kahvehane, kıraathane, kır/çay bahçesi, dernek lokali gibi umuma açık yerler,
7 Mart Pazar otel ve konaklama tesisleri, kayak otelleri ve tesisleri,
- 8 Mart Pazartesi şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan her türlü toplu ulaşım araçları (okul servisleri dâhil) ile havalimanı/gar/otogar gibi yerler,
- 9 Mart Salı berberler/kuaförler/güzellik merkezleri, hamamlar, saunalar, masaj salonları,
- 10 Mart Çarşamba internet kafeler/salonları, düğün ve/veya nikâh salonları, lunapark/tematik parklar, ganyan, ı̇ddaa ve milli piyango bayileri,
- 11 Mart Perşembe cadde, sokak, meydan gibi yerlerde maske denetimi, Halı sahalar/spor tesisleri ile cami ve mescitler,
- 12 Mart Cuma AVM’ler, marketler, bakkallar, manavlar, kasaplar, kuruyemişçiler Kurulma/faaliyette bulunma süresi yöreden yöreye farklılık gösteren pazaryeri/semt pazarı, sosyete pazarı gibi yerlerin kurulu olduğu/faaliyette bulunduğu günlerde denetlenmesi sağlanacak.
Faaliyette bulunma süresi yöreden yöreye farklılık gösteren pazaryeri/semt pazarı, sosyete pazarı gibi yerlerin kurulu olduğu günlerde denetlenecek.
***
Yüz bin kişiye düşen vaka sayısında Türkiye’de 4. Sırada olan Samsun’da valiliğin kurduğu ‘gizli ekip’ yeniden koronavirüs denetimlerine başladı. Vali Dağlı, gizli ekiplerin ilçelerde de bulunduğunu söyledi.
***
Kontrollü normalleşme’de ilk hafta sonu : İller bazında hangi kısıtlamalar uygulanacak, hangileri kaldırılacak?
Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cuma 21.00-Cumartesi 05.00 saatleri arasıyla Cumartesi 21.00’den başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayıp Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde uygulanacak, yani Cumartesi günleri 05.00-21.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak.
Düşük ve orta risk grubunda yer alan illerde; 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 20 yaş altı genç ve çocukların sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı.
Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerde; 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlar için getirilen sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükselti, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklar ve gençler ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.
Düşük, orta ve yüksek risk gruplarında 07.00-19.00 saatleri arasında yeme-içme yerleri, kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri yüzde 50 kapasite sınırlamasıyla faaliyet gösterebilecek. Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19.00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek.
Çok yüksek risk grubunda yer alan illerde bulunan yeme içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek, işyeri içerisinde hizmet sunamayacak.
***
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ilkokul ve liselerde yüz yüze eğitime katılım oranını %70-80’lerde diye açıkladı. Eğitim Sen ise Eskişehir, Bursa ve Mardin başta olmak üzere birçok ilde düzenlediği eylemlerle “Bakanımız aşı olunca eğitim emekçileri de aşılanmış oluyor mu, aşı nerede” diye sordu. Toplum sağlığı, eğitim hakkı ve sağlıklı ve güvenceli koşullarda çalışma hakkı ilkelerinden, stratejisinden ve planlamasından yoksun olduğu belirtilen açıklamalarda sorunlar ve talepler sıralandı.
***
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili ve Sağlık, Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Dr. Habip Eksik, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine yansıyan nüfus artış hızına dikkat çekerek, TBMM’de araştırılması için bir teklif verdi. Eksik, “Nüfus artışının hızında yarı yarıya yaşanan düşüşün sebebi gizlenen Covid-19 ölümleri mi?” diye sordu.
https://www.evrensel.net/haber/427434/hdpli-habip-eksik-nufus-artis-hizindaki-anormal-dususun-nedenleri-arastirilsin
***
Türkiye’de bir şirketin sertifika verdiği bazı maskelerin koruyuculuk oranı İtalya’da yapılan testlerde standartların çok altında bulundu. İtalyan basını, olayla ilgili olarak İtalyan savcılar ve Avrupa Birliği (AB) kurumlarınca inceleme başlatıldığını bildirdi. Türk şirket ise bir sorun varsa bunun kendilerinden kaynaklanmadığını belirtti.
İtalyan basınında yer alan haberlere göre, yapılan denetimlerde bazı maskelerin koruyuculuk oranının düşük olduğu belirlenince Roma Başsavcılığı ve AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu’na bağlı Avrupa Dolandırıcılıkla Mücadele Kurumu (OLAF) tarafından inceleme başlatıldı. Söz konusu düşük standartlı maskelerin, Çin’de üretildiği ve Türk şirket Universalcert tarafından verilen CE2163 sertifikasını taşıdığı belirlendi. Söz konusu düşük standartlı maskelerin, Çin’de üretildiği ve Türk şirket Universalcert tarafından verilen CE2163 sertifikasını taşıdığı belirlendi.
***
Japonya’da hükümet, Pazar günü tamamen sona ermesi beklenen olağanüstü hal (OHAL) süresini 2 hafta daha uzattı. Covid-19 salgını konusunda kendilerine danışmanlık yapan uzman kurulunun görüşlerine başvuran hükümet, vaka sayıları ve hastane doluluk oranlarında yeterli iyileşme sağlanamadığını göz önüne alarak uygulamayı Tokyo, Saitama, Chiba ve Kanagawa’da sürdürme kararı aldı. Son kararla birlikte, 4 eyalette uygulanan OHAL, 21 Mart’ta sona erecek.
***
Ağır fatura kapıda: Kısa çalışma ödeneği bitiyor, 1 milyon kişi işten atılacak
Pandemide fondan yapılan en büyük harcamalardan biri kısa çalışma ödeneğinde oldu. Salgın nedeniyle Nisan ayında kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartları esnetilmişti. Böylece 2019 yılında yapılan toplam 192,4 milyon TL kısa çalışma ödeneği harcaması, 2020 yılında 27,4 milyar TL’ye çıktı. İşsizlik ödeneğinde ise 10 milyar TL’den 8,3 milyar TL’ye düştü. 2021 yılı Ocak ayında kısa çalışma ödeneğinden (önceden ödemesi devam edenlerle birlikte) 1 milyon 313 bin 537 kişiye 2 milyar 72 milyon 138 bin 373 TL verildi. KISA çalışma ödeneğine yeni yılda zam yapılmadı. 2020 yılında 1618 lira kısa çalışma ödeneği alan emekçiler, 2021 yılında da aynı miktarı aldı. Ancak SGK primine asgari ücrete yapılan oranda (yüzde 21.5) zam geldi. 1618 lira net kısa çalışma ödeneği alan işçi için fondan geçtiğimiz yıl SGK’ye 353 lira ödeme yapılırken, bu miktar 2021 yılında 429 liraya çıktı.
İşsizlik Fonunda iki katına çıkan harcamaların kazançlısı ise patronlar oldu. İşçiler işsizlik ödeneğinden daha az nakdi destek ve kısa çalışma ödeneği alırken, patronlar işçilere ücretli izin vermek gibi sorumluluklardan kurtarıldı. Öte yandan teşvik ve destekler ile sermayeye doğrudan kaynak aktarmaya da devam edildi. Patronlar 2019 yılında teşvik ve destek ödemeleri ile işbaşı eğitim programları yoluyla 19 milyar TL destek alırken, 2020 yılında bu 20 milyar TL’nin üzerinde oldu. İstihdam teşviki gerekçesiyle yapılan bu harcamalar, içerisinde eğitim adı altında belirli süre çalıştırılan işçilerin giderlerinin patronların cebinden değil, işsizlik fonundan karşılanmasını sağlıyor.
https://www.evrensel.net/haber/427458/agir-fatura-kapida-kisa-calisma-odenegi-bitiyor-1-milyon-kisi-isten-atilacak
***
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verilerine göre, 2020 yılında 19 binin üzerinde esnaf ticareti bıraktı, yaklaşık 80 bin esnaf ise sicil terkini gerçekleştirdi
AŞI TARTIŞMALARI
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, herkesin koronavirüse karşı aşılanmasını sağlamak için aşılar üzerindeki patentlerin kaldırılması gerektiğini söyleyerek, “Aşı üreticilerinin kârlarını koruyan iş kuralları bir kenara bırakılmalı” dedi. Tarihte istisnai bir an yaşıyoruz ve hastalığa acilen meydan okumalıyız diyen Direktör, “Ticaret düzenlemelerindeki esneklikler acil durumlar için mevcuttur. Bu esneklikler, pek çok toplumu kapanmaya zorlayan hem büyük hem de küçük iş dünyasına çok fazla zarar veren küresel bir salgını önlemek için hayata geçirilmelidir. Virüse karşı savaşın temellerini atarak neye ihtiyaç duyduğumuz konusunda net olmalıyız” ifadelerini kullandı.
***
Dünya Ticaret Örgütü toplantısında, Güney Afrika ve Hindistan tarafından ortaya atılan ve şu anda 100 ülke tarafından desteklenen “aşı üzerindeki fikri mülkiyet haklarından feragat etme önerisi” tartışılacak. Üye devletler, fikre destek veren düşük ve orta gelirli ülkelerle buna karşı olan yüksek gelirli ülkeler olarak ikiye bölünmüş durumda.
***
Türkiye’nin de kullandığı Çin menşeli CoronaVac aşısının, korona virüsünün ‘P.1’ olarak adlandırılan Brezilya varyantını ‘etkisiz hale getirmediği’ kaydedildi. Uzmanlar, P.1 varyantının aşının geliştirdiği antikorlardan ‘kaçtığını’ aktardı. Sao Paolo Üniversitesi ile Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden uzmanlar, “Sonuçlar, P.1 varyantının, CoronaVac’ın geliştirdiği nötralize edici antikorlardan kaçabileceğini gösteriyor” açıklamasını yaptı. Çalışmada, CoroVac ile aşılanmış sekiz kişiden plazma örnekleri alındı. Türkiye, Endonezya, Çin ve Brezilya’da toplu aşılamalarda kullanılan aşının üreticisi Sinovac konuyla henüz bir açıklama yapmadı. Ancak şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Yin Weidong, geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında yaptığı açıklamada, şirketin, gerekirse varyantlara karşı yeni bir aşı geliştirmek için mevcut araştırma ve üretim kapasitesini “tam olarak” kullanabileceğini söyledi.
***
Covid-19 aşılamaları hızla devam ederken, ülkeler arasında büyük farklılıklar görülüyor. 2020’nin Aralık ayında başlayan aşı programları kapsamında 111 ülkede toplam 279 milyon doz Covid-19 aşısı yapıldı. Ancak aşıların büyük bir kısmı zengin ülkelerin elinde. ABD, Çin ve İngiltere aşılama konusunda en hızlı davranan ülkeler konumunda. Ülke nüfusuna göre de İsrail en çok aşı yapan ülkeler arasında ilk sırada. Türkiye’de ise 14 Ocak’ta başlatılan aşı uygulaması kapsamında bugün saat 9.00 itibariyle 9 milyon 873 bin 202 doz aşı yapıldı. Tek doz yapılan kişi sayısı 7 milyon 505 bin 142 iken 2 doz aşı yapılanlar 2 milyon 368 bin 60 kişi oldu.
***
Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı kapsamında 20 ülkeye 20 milyon doz aşı sevkiyatı yapıldığı bildirildi. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, “Gelecek hafta COVAX, 31 farklı ülkeye daha 14,4 milyon doz aşı sevkiyatı yapacak” dedi.
***
Tıp Tarihçisi Vargha: Pandemiler özgürlük sorununu açığa çıkardı
Tıp Tarihçisi Dora Vargha: Sanırım çoğumuz, salgından önceki yaşamımızı özlemekle birlikte, tam olarak aynısına dönemeyeceğimizi, bitişin uzun ve yavaş bir süreç olacağını kabul ettik. Salgınlar sadece sonrası açısından değil aynı zamanda bitiş süreçleri açısından da çok karmaşıktır. Tehdidin ortadan kalkmasından neyi anladığımız çok önemli.
İngiltere’de Exeter Üniversitesinden Tıp Tarihçisi Dr. Dora Vargha, küresel sağlık, biyomedikal araştırmalar ve çocuk felcinin ortadan kaldırılmasında sosyalist dünyanın ve aşı politikalarının rolü gibi konular üzerine çalışmalarıyla tanınıyor. Oxford Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan Toplumsal Tıp Tarihi Dergisi’nin editörlerinden olan Vargha, Boston Review’ün “Thinking in Pandemic” adlı kitabının yazarları arasında bulunuyor.
https://www.birgun.net/haber/tip-tarihcisi-vargha-pandemiler-ozgurluk-sorununu-aciga-cikardi-336532
***
Alkışları duyuyor musunuz? – Eriş Bilaloğlu
Şimdi bir yılın ardına denk gelen bu 14 Mart’ta herhangi bir vatandaş gibi sadece alkışlamakla yetinen yetkililerin övgülerini dinlemeye hazır mı hekimler, hemşireler, tekmil sağlıkçı?
Yaşadığımız felaketin önlenebilir olduğunu bugün çok daha iyi biliyoruz. Bunu biliyor olmamız üzüntümüzü daha da artırıyor. Böyle bir ruh haliyle hiçbir sağlıkçının yüreğinin Hükümet’in içtenliksiz konuşmalarını, övgülerini ya da vaatlerini dinlemeye katlanabileceğini sanmıyoruz. Bu 14 Mart’ta yitirilen can’ların acısı, anısı henüz çok tazeyken beklenti çok net: Sadece saygı.
Her şeyi bir şov olarak gören, en son müjdenin Gare’de can’lara mal olduğu bir anlayıştan saygı beklemek fazla iyimser bulunabilir. Yine de denenmeli ve bütün sağlık kuruluşlarında ülke çapında bu hak kullanılmalı. Sağlıkçılar hem meslektaşları, mesai arkadaşları hem de bütün çabalarına rağmen kaybettikleri hastaları/can’lar için bu 14 Mart haftasında saygı ve geride kalanlarla dayanışma göstermeli.
Saygı ve dayanışma ile görünür kılınacak 14 Mart haftası aynı zamanda üzerinde yaşadığımız sömürüye dayalı “eşit olmayan bir dünyada” her şeyin merkezine insanı koyarak doğaya yaptığımız geri dönüşsüz yok edici saldırganlığın da içtenlikli özrüne uzanan bir özeleştiri olabilir. Bu hissedildiği ve eylemli kılınabildiği ölçüde yarın için umut taşıyabiliriz.
https://bianet.org/biamag/toplum/240368-alkislari-duyuyor-musunuz