KORONA GÜNLÜĞÜ 8 MAYIS 2021
KORONA GÜNLÜĞÜ (8 MAYIS 2021)
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!
Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.
***
Türk Tabipleri Birliği: “COVID-19’a karşı etkili olmadığı gibi yan etkileri de bilinmesine ve TTB olarak tüm uyarılarımıza rağmen, “hidroksiklorokin” ilacı ancak bugün Sağlık Bakanlığı tarafından rehberden çıkarıldı. Bilimsel bilgiden yana olmaya ve doğruları söylemeye devam edeceğiz!”
***
Koronavirüs salgınının başladığı tarihten beri cezaevlerinde kaç mahpusun hastalığa yakalandığı, kaçının virüsten öldüğü açıklanmıyor. Avukat Sümeyra Bulduk, Bakırköy Cezaevi’nde bir koğuşun tamamen virüse yakalandığı bilgisini verdi. Silivri Cezaevi’nde de test sonuçları kendileriyle paylaşılmadan herkese ilaç kullanma zorunluluğu getirildi.
***
Sosyal medyada hedef gösterilen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a meslektaşlarından destek geldi. TTB ve İstanbul Tabip Odası (İTO) açıklamalarda bulundu.
TTB: “İktidarın akıl ve bilim dışı politikalarını eleştiren, uyarılarda bulunan, halkın sağlığını önceleyen bilim insanlarına yönelik tehditler kabul edilemez. Tehditlere boyun eğmeyerek bilimi kılavuz almaya devam edeceğiz. #MehmetCeyhanYalnızDegildir #BilimİnsanlarınınYanındayız”
İstanbul Tabip Odası, “Şarlatanların saldırısına karşı bilim insanlarının yanındayız” açıklaması yaptı. İTO, ‘#MehmetCeyhanyalnızdegildir’ etiketiyle Ceyhan’a destek verdi. İTO, 2019’da yayınladığı “Tıbbın şarlatanlarının 10 ortak özelliği” bildirisini “Şarlatanların saldırısına karşı bilimin ve bilim insanlarının yanındayız” notuyla yeniden paylaştı.
***
Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 157 milyon 527 bine dayanırken, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 283 binin üzerine çıktı.
Yeni vaka sayısı yüksek hızda devam ediyor. Son 24 saatte 836 bin 485 kişiye Covid-19 tanısı kondu, 13 bin 726 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Hindistan’da yeni vaka sayısı 400 binin üzerinde devam ediyor. Küresel düzeyde yeni vaka sayısında dördüncülüğe Arjantin geldi, Türkiye beşinciliğe indi. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (401.3 bin), Brezilya (78.3 bin), ABD (49.5 bin), Arjantin (22.6 bin), Türkiye (20.1 bin), Fransa (19.1 bin), Almanya (17.6 bin), Kolombiya (17.5 bin), İran (17.1 bin), ve İtalya (10.6 bin).
Hindistan’da günlük ölümler 4 bin üzerine çıktı, son 24 saatte 4 bin 124 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.
***
Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Yeni vaka, ağır hasta, ve aktif hasta sayısı yüksek hızda seyrediyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 20 bin 107 kişiye, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 278 kişiye geriledi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 2,210 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 5 milyona dayandı, toplam can kaybı 42 bin 465 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 251 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Türkiye’de dün aktif hasta sayısı 300 bin altına indi, dün itibarıyla altif hasta sayısı 293 bin 296 kişiye geriledi. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise hala 3 bin 260 kişi, oldukça yüksek seyrediyor. Aktif vakanın gerilemesi ile ağır hasta oranımız yeniden %1.1’e yükseldi, bu oran dünya ortalamasının bir buçuk katından fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısı ısrarla vurguluyoruz. Resmi istatistiklerde yer alan günlük ölüm ve ağır hasta sayılarına göre salgının yüksek hızda devam ettiği açıkça görülüyor.
***
İçişleri Bakanlığı’nca muafiyet kapsamındaki işveren ve çalışanların manuel olarak doldurdukları “çalışma izni görev belgesi formunun” geçerlilik süresi 12 Mayıs 2021 Çarşamba Günü saat 24:00’e kadar uzatıldı.
***
Türk Tabipleri Birliği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Toraks Derneği, Türkiye Milli Pediatri Derneği ve Türkiye Psikiyatri Derneği “Önlemleri Alalım, Çocuklar İçin Okulları Açalım” başlıklı bir basın toplantısına düzenledi. Uzmanların yaptığı açıklamada; AVM, restoran ve fabrikalar gibi alanların açık tutarken okulları kapatan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulandı. Açıklamada, “Çocuklarımızın iyiliği ve geleceği için örgün eğitim vazgeçilmezdir. Pandemi nedeni ile iktidar ülkemizin okul ve üniversitelerinin kapısına kilit vurmuştur. Dünyada AVM’ler, restoranlar, fabrikalar ve iş yerlerini açık tutarken okulları kapatan başka bir devlet bulunmamaktadır. Türkiye, OECD ülkeleri arasında ilkokulları açık ara ile en uzun süre kapatan ülke olmuştur” ifadeleri kullanıldı.
***
Türkiye’de görülen vakaların yaklaşık yüzde 90 oranında İngiltere varyantı olduğuna dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Sayıner, vakaların yüzde 10’unda ise varyantın türünü saptayamadıklarını belirterek, “Türkiye’de yapılan testlerin çoğunluğu virüs var mı yok mu, onu saptıyor, bir de İngiltere varyantı mı değil mi, onu açıklıyor. Testi pozitif çıkan kişilerin İngiltere varyantı olduğunu saptayamazsak ne olduğunu bilmiyoruz. Bu varyantların anlaşılması için buna ileri düzeyde test yapılması gerekiyor. Hangi oranda başka varyantların olduğunu Sağlık Bakanlığı biliyor. Türkiye’de İngiltere, Brezilya, Güney Afrika bir de Hindistan varyantı var. Dünya genelinde ise şu anda bildirilen yaklaşık 20 civarı varyant var.” dedi.
***
Ramazan Bayramı sonrasında biterse, normalleşme planı vaka sayılarına göre 3 aşamalı işleyeceği, 17 Mayıs, 1 Haziran ve 1 Temmuz’a ayarlı yol haritası taslağı basına sızdı. 18 günlük tam kapanma sonrasında istenen düşüş sağlanır ve vakalar 5 binin altına gerilerse yaza rahat girebilmek için sıkı tedbirler esnetilecek ve açık alanlarda kontrollü normalleşme ya da kontrollü sosyal hayat benzeri bir döneme geçilecek.
17 Mayıs sonrası: İlk olarak kısıtlamalardan en çok etkilenen restoran kafe vb işletmeler açık alanlarında (bahçe, cadde üzeri vb) hizmet verebilecek şekilde kapılarını açacak. Dış mekanı olmayan işletmelere belediyeler tarafından geçici imkanlar sağlanacak. İşletmelerde saat sınırı ise 21:00 olacak. AVM’lerdeki ve diğer cadde mağazaları 29 Nisan öncesi düzende açılacak. Tek fark sadece pazar günleri sokağa çıkma yasağı uygulanacak yani cumartesileri esnaf dükkanını açabilecek insanlar sokağa çıkabilecek. Bu dönemde de okullarda yüzü yüze eğitim başlatılamayacak. Sokağa çıkma yasağı ise sadece Pazar günü uygulanacak
1 haziran sonrası: Önce 17 Mayıs sonrası sadece pazar günü uygulanacak olan sokağa çıkma yasağı kaldırılacak. Yaz sezonunun da başlamasıyla artık tam normalleşmeye bir adım daha yaklaşılmış olacak. Tüm eğlence mekanları ülke genelinde yeme içme yerleri de dahil olmak üzere artık saat 22:45’e kadar açık tutulabilecek. Yine tüm işletmeler açık alanlarda hizmet verecek şekilde faaliyet sürdürebilecek. Tatil kısıtlamaları da sona erecek. Eğitim kurumları bu süreçte de kapalı olmaya devam edecek ve uzaktan eğitim ile dönem sonlandırılacak.
1 temmuz sonrası: Bu tarihten sonra aşılama oranlarındaki artışın da katkısıyla artık tüm kısıtlamalarda önemli ölçüde sonlandırmaya gidilecek. Yeme içme mekanlarının kapalı alanları da hizmete açılabilecek. Hemen hemen tüm yasaklar kaldırılırken eğitimde kapıların açılması artık eylüle kalacak. Vaka tablosunun kötüye gitmesi hâlinde ise tedbirler ağırlaştırılacak. Vaka sayıları düşüşe geçmezse toplumun büyük bir kısmı aşılanana kadar yeni tedbirlerin alınabileceği belirtiliyor.
https://www.haberturk.com/iste-normallesmenin-yol-haritasi-3064421
***
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, katıldığı bir canlı yayında tam kapanma süresinin bir hafta uzatılma ihtimaliyle ilgili net konuştu: “Kapanma süreci net ve şeffaf yürüttüğümüz bir süreç. Sağlık Bakanlığımız günlük verileri sürekli paylaşıyor. Salgın dönemini tam kapanmaya girmeden yönetmeye çalıştık. Ekonomik ve sosyal boyutu olduğu için tüm çarkları yürütmeye çalıştık. Ramazan’dan önce pik yaşadık. Yoğun bir dönem yaşadık. Bir ilk yarı kapanma ile bazı tedbirler almıştık. Azaltmayı gerçekleştirebilirsek yaz sezonuna girersek çok daha avantajlı şekilde girelim diye tedbirlere başvurmuştuk. Tam kapanmanın gerekli olduğunu gösterdi veriler. Şu anda böyle bir şey gündemimizde yok. Kabinede değerlendirilir, sonrasında nihai karar verilir. Kamuoyu ile de paylaşılır bu. Şu anda böyle bir uzatma gündemimizde yok.”
***
Bölge kentlerinde aşılama oranlarının diğer illere kıyasla çok düşük seyrettiğini belirten TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, “Anadilde sağlık hizmetinin verilmemesi, aile hekimliği sisteminin bölge tabanlı olmamasının aşılama oranlarının düşük seyretmesine neden oldu” dedi. Geçen yıl bu dönemlerde bölge illerinde vaka sayılarının düşük seyrettiğini, ancak yaz aylarında salgının bölgeyi kasıp kavurduğunu ifade eden Yerlikaya, aşılama oranlarının yetersiz kalması ve salgının bilimsel ve akılcı politikalarla yürütülmemesi nedeniyle aynı pikin tekrar yaşanabileceği uyarısında bulundu
***
Pandemi döneminde en fazla depresif belirti öğrenciler ve işsizlerde. Bu alanda en rahat grup ise devlet memurları. Ekonomik kaygıların en fazla olduğu grup da yine 21 ila 25 yaşındaki gençler. Nisan 2020’de yaşamından memnun olanların oranı yüzde 60’ken, Nisan 2021’de bu oran yüzde 44’e geriledi. Yüzde 51’lik kesimin uyku kalitesi pandemiyle bozulmuş, üçte iksi sevdiklerini kaybetmekten korkuyor, yüzde 40’ı da geçimini temin etme kaygısı içinde.
***
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle “Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde görevli personele, 4 ay süreyle ek ödeme yapılacak.”
***
Suudi Arabistan İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı, kamu ve özel sektör çalışanlarına koronavirüs aşısı olma şartı getirileceğini duyurdu.
***
Fransa, Covid-19 salgını nedeniyle yurt dışından gelenlere karantina zorunluluğu listesine Türkiye dahil 7 ülkeyi ekledi. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye, Bangladeş, Sri Lanka, Pakistan, Nepal, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’dan Fransa’ya gelen yolculara da 10 gün karantinanın zorunlu hale geldiği belirtildi. Fransa daha önce Brezilya, Hindistan, Şili, Güney Afrika ve Arjantin’den gelen yolculara karantina zorunluluğu getirmişti.
***
İngiltere, Türkiye’yi gelişlerde 10 gün otelde karantina zorunluluğu uygulanan “kırmızı listeye” dahil ediyor. Kırmızı listede yer alan ülkelerden gelenlerin 10 gün boyunca, masraflarını kendileri karşılayarak ev yerine otelde karantinada kalmaları gerekiyor. Bu otel konaklamasının 1750 sterlinlik (yaklaşık 20 bin 200 liralık) masrafını da yolcuların karşılaması gerekiyor.
Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, İngiliz taraftarların Manchester City ile Chelsea arasında 29 Mayıs’ta oynanacak Şampiyonlar Ligi finali için İstanbul’a gitmemeleri gerektiğini söyledi. Grant Shapps, İngiltere Futbol Federasyonu ile UEFA arasında görüşmelerin sürdüğünü, finalin İngiltere’de oynanabileceğini ancak bu konuda son kararı UEFA’nın vereceğini belirtti.
***
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden (Africa CDC) John Nkengasong, sağlık çalışanlarının sayılarının artırılması ve çalışanların kendilerini virüsten korumaları için gereken koruyucu ekipmanlar dahil hastanelerde yeterli sağlık malzemesi tedariğinin sağlanması çağrısında bulundu.
AŞI TARTIŞMALARI
CHP Sinovac aşısı için Çinli üreteciyle imzalanan sözleşmeyi ifşa ederek aşıların Türkiye’ye Keymen İlaç tarafından ithal edildiğini duyurdu. CHP Sözcüsü Öztrak, “Demek ki biz ‘Aracı firma var’ derken doğru söylüyormuşuz, ‘Hayır, yok’ diyenler de yalan söylüyormuş”dedi. Öztrak, Çin’le imzalanan sözleşmeye göre Şubat sonuna kadar 50 milyon doz aşı gelmesi gerektiğini ama 25 milyon doz geldiğini söyledi.
***
Dünya Sağlık Örgütü, Çin’in koronavirüsüne karşı geliştirdiği “Sinopharm” aşısına onay verdi. DSÖ’nün acil kullanım onayı verdiği aşı sayıs 6’ya yükseldi. Sinopharm’ın aşısı ‘güvenlik, etkinlik ve kalite’açısından DSÖ’nün acil kullanım onayını alan ilk Çin aşısı. Türkiye’de kullanılan Sinovac’ın aşısı Coronavac ve yakında kullanıma sunulması beklenen Rus aşısı Sputnik V ise hala onay bekliyor.
***
İngiltere’de 40 yaş altı kişilere Oxford/AstraZeneca yerine alternatif aşılar tavsiye edildi. Aşı tavsiye kurulu, 40 yaş altına Pfizer/BioNTech veya Moderna’nın önerilmesi kararı aldı. Geçtiğimiz ay, İngiltere’nin ilaç denetleme ve onaylama kurumu MHRA, 30 yaş altındakilere kan pıhtılaşmasına yol açtığı gerekçesiyle Oxford/AstraZeneca yerine başka aşıların yapılacağını duyurmuştu. MHRA’in verilerine göre, 28.5 milyon doz AstraZeneca aşısı yapılan ülkede 242 kanda pıhtılaşma vakası kaydedildi.
***
Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, 2.doz aşıdan sonra yoğun bakım tedavisine ihtiyaç oranının düştüğünü belirtti. Cinel, “2. doz aşı olanların yoğun bakımlara daha az düştüğünü görüyoruz. Burası açık ve net. Veya iki doz aşı olanların servislerde hastalansalar bile hastalığı daha hafif geçirdiklerine şahit oluyoruz” dedi.
***
En az bir doz COVID-19 aşısı uygulananların ülke genelindeki oranı yüzde 17,27 olarak kayıtlara geçti. Nüfusuna oranla en fazla kişinin aşılandığı şehirler Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Sinop ve Muğla… Nüfusunun yüzde 10’undan azına en az bir doz COVID-19 aşısı yapılan iller Antep (yüzde 9,62), Van (yüzde 8,18), Batman (yüzde 8,08), Ağrı (yüzde 7,55), Diyarbakır (yüzde 7,54), Muş (yüzde 7,00), Bitlis (yüzde 6,58), Mardin (yüzde 6,13), Siirt (yüzde 5,92), Urfa (yüzde 5,38), Hakkari (yüzde 5,04) ve Şırnak (yüzde 4,53) oldu.
Sağlık Bakanlığı’nın aşıya ilişkin verdiği tarihlerin gerçekleşmediğini, aşılamanın çok yavaş ilerlediğini söyleyen TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, 1 doz aşı olup, 2’inci doz aşı için bekleyen çok sayıda insanın varlığına işaret etti. Bölgede aşılama oranlarının diğer illerle kıyasla çok düşük seyrettiğini vurgulayan Yerlikaya, “Burada bir tereddütle karşı karşıyayız. Bu tereddüt aşıya karşı değil, şu ana kadar yürütülen devlet politikalarına karşı. Pandemiyi yönetme biçimi, anti demokratik uygulamalar, hukuksuzluklar, kayyım politikaları, Sağlık Bakanlığı’nın tüm pandemi boyunca açıkladığı verilerin gerçeği yansıtmaması, bütün bunların bir sonucu olarak insanlarda bir güven sorunu oluştu. Yine anadilde sağlık hizmetinin verilmemesi, aile hekimliği sisteminin bölge tabanlı olmaması, aşıyla ilgili kampanyaların yürütülmemesi, bölgede aşılama oranlarının düşük seyretmesine neden oldu” diye konuştu.
***
Afrika ülkelerinin önemli bir bölümü Covid-19 aşısı tedarik etmekte zorlanıyor. Kıtada bazı ülkelerde ise son kullanma tarihi geçen binlerce aşı çöpe gidiyor.
***
ABD ilaç firması Pfizer ile Alman ortağı BioNTech’in ürettiği Coronavirus (Covid-19) aşısının tam onayı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvuru yapıldığı belirtildi.
Tek çözüm patentin kaldırılması – Gökçe Başbuğ
Güney Kore Sungkyunkwan Üniversitesi Öğretim Üyesi Gökçe Başbuğ: ‘Patent kalkarsa inovasyon olmaz patenti kaldırmamak için üretilen bahanelerden biri’
Kesinlikle sihirli bir işten söz etmiyoruz. Bu ifadeler aşı üzerindeki mülkiyet ve tekel hakkını elde tutmak, patent kaldırılsın taleplerini bertaraf etmek için ortaya atılmış bahaneler. Bakın, aynı bahaneler 2000’li yılların başında da ortaya atılmış. 2000’lerin başında AIDS salgını oldukça yayılmıştı. 30 milyon insan AIDS ile yaşıyordu. Her yıl 3 milyon insan AIDS’e yakalanıyordu. Zengin ülkelerin metropolleri, Güney Afrika salgınla kırılıyordu. Yeni bir ilaç tipi geliştirildi. Antiretroviral ilaçlar. Bunlar ciddi umut oldu. Ancak tanesi 15 bin dolara satılıyordu. Afrika ülkelerinin bunu karşılayacak imkânı yoktu tabii. Patentin kaldırılmasını ve muadillerini üretmek istediler. Gelen tepki ne oldu? Bu yeni tip bir ilaç, siz üretemezsiniz. Buna karşılık AIDS aktivistleri, insan hakları savunucuları yoğun mücadelelere giriştiler. Ve bu mücadeleler sonucu tekeller pes etmek zorunda kaldı. Patent kalktı. İlâcın muadilleri üretildi. 15 bin dolara satılan ilâcın fiyatı 100 dolara düştü. Yani, bu iş o kadar basit değil ya da patent işin en önemsiz kısmı ve benzeri ifadeler tamamen yapay bahanelerdir.
Normal zamanlarda bu ilaç tekelleri araştırmaya geliştirmeye yatırım yapmıyor. Örneğin yapılan bir analize göre 2017 yılında Pfizer ve Johnson & Johnson yatırımlarının sadece yüzde 20’sini araştırmaya, geliştirmeye koymuşlar. Neden? Çünkü bu riskli bir alan. Yatırım yaparsınız, bir aşı ya da ilaç üzerinde çalışırsınız, ama ilaç etkili çıkmayabilir. Ya da onay alamayabilir. Örneğin Amerika’da onay için başvurulan ilaç ve aşıların sadece yüzde 15’i onay alabiliyor. Bu nedenle ilaç tekellerinin son yıllarda benimsedikleri strateji küçük ilaç şirketlerini bünyelerine katmak oluyor. Bu küçük ilaç şirketleri de yine araştırmalarında kamudan destek almış oluyor.
http://yeniyasamgazetesi2.com/tek-cozum-patentin-kaldirilmasi/
***
Amaç aşı çalışmalarını toplumsal mülkiyete dönüştürmek – Onur Hamzaoğlu
En önemli mücadele aracı olarak bugün bu aşı çalışmalarını birleştirmek, aşı çalışmaları üzerindeki mülkiyeti “toplumsal mülkiyete” dönüştürmek, dolayısıyla hem çalışamaların hem de üretimin bütün aşamalarının kâr için değil insanlar için olmasına çaba göstermek.
Biliyorsunuz dün 5 Mayıs’tı, yani Karl Marx’ın doğumunun 203’üncü yıldönümü. Ne güzel ki Engels’le birlikte, 1848’de Komünist Manifesto’yu kaleme almışlar ve orada bir mesaj vermişler hepimize, Dünyanın işçileri birleşin, diye.
Evet, bugün de bizlerin aşının toplumsal mülkiyeti için dünya halklarının, dünya hastalarının hep birlikte adım atmasının günüdür. Ve bugün benim sizlere çağrımdır: Enternasyonalist bir perspektifte aşıların bütün çalışmaları birleştirilsin ve herkesin bir an önce aşı olmasıyla ilgili hedeflerimize sahip çıkalım.
https://artigercek.com/haberler/amac-asi-calismalarini-toplumsal-mulkiyete-donusturmek