KORONA GÜNLÜĞÜ 7 MAYIS 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ  (07 MAYIS 2021)

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, görevden uzaklaştırılan hemşirelere ve Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesine ilişkin önergelere ‘bakanlığın alanına girmediği’ gerekçesiyle yanıt vermedi.

***

Hindistan’daki felaket için faşist Modi’nin salgın mücadele programı değil, virüsün mutasyon geçirmesi sorumlu tutulmaya çalışılıyor. Hindistan hükümeti, ülkedeki ikinci korona virüsü dalgasının mart ayında tespit edilen ‘çifte mutasyonlu varyant’ ile bağlantılı olabileceğini açıkladı. B.1.617 adlı mutasyonun bulunduğu örneklere, vaka sayısının yüksek olduğu birkaç eyalette rastlandığı belirtildi.

***

ABD’nin Illinois Senatörü Lauren Underwood, ABD’deki siyahi annelerin yüksek ölüm oranını eleştirdiği konuşmasında bunun, ülkenin sağlık sistemine nüfuz eden sistemli ırkçılığın bir sonucu olduğunu söyledi. Kongre’nin Siyahi Annelerin Sağlığı Grubu kurucularından Underwood, “Bu, temelinde sistemli ırkçılığa sahip bir sağlık sistemi. Sesi duyulmayan, muhatap bulamayan, eşit bakım için önünde bariyerler olan siyah anneler ve bebeklerin sorunlarını çözmeye çalışıyoruz” dedi. Commonwealth Fund’ın araştırmasına göre, büyük ölçüde siyah anneler arasındaki yüksek ölüm oranları nedeniyle ABD, gelişmiş ülkeler arasında en yüksek anne ölüm oranına sahip.

***

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan hakkında ‘alenen nitelikli hakaret ve halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit suçlarını işlediği gerekçesiyle’ suç duyurusunda bulunuldu. Kısa süre sonra Twitter’da ‘MehmetCeyhanTutuklansın’ etiketi altında on binlerce paylaşım yapıldı.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 156 milyon 684 bine, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 270 bine yaklaştı.

Yeni vaka sayısı yüksek hızda devam ediyor. Son 24 saatte 854 bin 667 kişiye Covid-19 tanısı kondu, 14 bin 21 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Hindistan’da yeni vaka sayısı 400 binin üzerinde devam ediyor. Hindistan ile birlikte Brezilya, ABD ve Türkiye ilk dördü paylaşmaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (414.4 bin), Brezilya (72.6 bin), ABD (47.8 bin), Türkiye (22.4 bin), Fransa (21.7 bin), İran (18.4 bin), Almanya (17 bin), Kolombiya (16.5 bin) ve İtalya (11.8 bin).

Günlük ölümlerde Hindistan 3 bin 920 ve Brezilya 2 bin 5311 can kaybı ile öne çıkıyor. Bu ülkeleri ABD (860 ölüm), Polonya (510 ölüm), Kolombiya (399 ölüm), Arjantin (398 ölüm), Ukrayna (374 ölüm), Rusya (351 ölüm), İran (338 ölüm) ve Türkiye (304 ölüm) izliyor.

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Yeni vaka, ağır hasta, ve aktif hasta sayısı yüksek hızda seyrediyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 22 bin 388 kişiye, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 304  kişiye geriledi.. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 2,401 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 5 milyona yaklaşırken toplam can kaybı 42 bin 187 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 253 bine yükseldi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de dün aktif hasta sayısı 309 binin altına inmesine karşın, hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise hala 3 bin 378 kişi, oldukça yüksek seyrediyor. Aktif vakanın gerilemesi ile ağır hasta oranımız yeniden %1’e yükseldi, bu oran dünya ortalamasının bir buçuk katından fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısı ısrarla vurguluyoruz. Resmi istatistiklerde yer alan günlük ölüm ve ağır hasta sayılarına göre salgının yüksek hızda devam ettiği açıkça görülüyor.

***

Koronavirüs salgınında geçen 15 ayda Türkiye en uzun kapanma sürecini yaşıyor. 17 günlük “tam kapanma”nın bir haftası geride kalırken uzmanlar salgının kontrol altına alınması için günlük vaka sayısının 2 binin altına düşmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Salgın riskinin en aza indirilmesi için aşılamanın hızlanması ve test sayısının arttırılması gerektiği de uyarılar arasında. Uzmanlar ayrıca kontrollü bir açılmanın önemine işaret ediyor. İddiaya göre resmi tatil olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın çarşamba gününe denk gelmesi nedeniyle tam kapanma bir hafta daha uzatılabilir. Tekrar bir kapanma yaşamamak için kademeli ve kontrollü bir açılma sürecinin olması gerektiğine vurgu yapılırken alınan kararlarda turizmin de etkisine dikkat çekiliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı 30 milyon turist hedefine ulaşılabilmesi, ekonomi çarklarının dönmesi için de salgın riskinin en az seviyeye çekilmesi gerektiğine işaret ediliyor. Bu süreç için “Bir daha kapanmayı gerektirmeyecek bir noktaya gelmemiz, salgın bitmese de tamamen kontrol altına almamız gerek” deniliyor.

***

1-3 Eylül tarihleri arasında yapılması planlanan 15. Karaburun Bilim Kongresi için bir çağrı metni yayınlandı. Metinde, hiçbir salgının toplumsallıktan bağımsız düşünülemeyeceği belirtildi.  Bildiride, “Salgınlar çoğu zaman iktidarlar açısından ayrımcı ve suçlayıcı bir tavırla uzaklardan gelen “doğal felaketler” olarak görülmüştür. David Harvey’in salgın için yaptığı saptama doğrudur: “Konu salgınlar olduğunda doğal felaket diye bir şey yoktur.” Bugün yaşamakta olduğumuz pandemi de an itibariyle hem kapitalizmin krizinin hem de küresel düzeyde yarattığı ekolojik yıkımların aynı zaman diliminde buluşmuş olmasının ürünüdür” ifadelerine yer verildi.

***

Reuters, Türkiye’deki tam kapanma kısıtlamalarının aktarıldığı “Türkiye, vatandaşları eve kapatırken yabancı turistleri ağırlıyor” başlıklı bir habere yer verdi. Haber için konuşan bir turist rehberi, “Şu an turistler için harika bir zaman çünkü Türkler dışarı çıkamıyor” dedi. Sosyal medyada kısıtlamaların turistleri kapsamamasıyla dalga geçen “Türkiye limitsiz. Şimdi Türk’ler olmadan” ifadeleri yer aldı.  

***

Başak Demirtaş: Pandemi bahane edildi, mahpuslara tecrit içinde tecrit yaşatılıyor. Başak Demirtaş, eşi Selahattin Demirtaş ve diğer tutuklu-hükümlülere pandemi bahane edilerek daha zor koşullar dayatıldığını söyledi: Lebaleb kongreler yapılırken ilk yasaklar cezaevlerine geliyor…

***

Ankara Tabip Odası, filyasyon uygulamalarına ilişkin basın açıklamasında bulundu. Salgının başından beri doğru filyasyon uygulamasının yapılmadığı belirtilen açıklamada salgının başından beri filyasyon uygulamaları dahilinde evlere hidroksiklorokin ve favipiravir ilaçları bırakıldığı ifade edildi. Verilen ilaçların dünyada benzer bir uygulama görülmemesine karşın nasıl dağıtıldığı sorulan açıklamada, “Ayaktan hastalarda yararına dair yeterli bilimsel kanıt elde edilmemişken neden rutin olarak dağıtılmaktadır? Bundan kimler rant elde etmektedir? Yararına ilişkin bir bilimsel çalışma var ise sonuçları neden yayınlanmamaktadır? Bilimsel aklın hakim olduğu ve tıbbi etiğin gözetildiği bir salgın yönetimine ve sosyal politikalara ihtiyaç var” denildi.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, kapanmaya rağmen işçilerin çalışmak zorunda bırakılmasının hastalığa yakalanma risklerinin devam etmesi anlamına geldiğine dikkat çekti. Emekçilerin aşılanması gerektiğine vurgu yapan Tanık “Madem çalışmaya zorlanıyorlar, en kısa zamanda emek sektöründe yer alan bütün insanların aşısının yapılması gerekir” dedi. Bakan Koca’nın ‘Sadece semptom gösteren kişilere test yapılıyor’ açıklamalarına ise Tanık, “Vaka sayılarını azaltma amacıyla yapılan bu uygulama doğru değil” dedi.

***

Haber Sen, PTT emekçilerinin korunması için yeterli önlemlerin alınmadığını açıkladı, dağıtıcılarda da dönüşümlü çalışmaya geçilmesini ve PTT emekçilerinin de aşılanmasını talep etti.

***

Eskişehir Şehir Hastanesi ‘Covid Sonrası İzlem Merkezi’nde, 5 ayda Coronavirus’ü atlatan 2 bin 100’e yakın hasta kontrolden geçirildi. Kişilerin hastalığı atlattıktan sonra da solunum yetmezliğinin yanı sıra eklem ağrısı, halsizlik, yorgunluk, uyku bozuklukları, dalgınlık ve unutkanlık gibi nörolojik rahatsızlıklarının devam ettiği tespit edilirken, ikinci kontrollerde ise göz ve ciltte döküntüler ile kaşıntı rahatsızlığı yaşadıkları da belirlendi.

AŞI TARTIŞMALARI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD’nin pandemiyle daha iyi mücadele edebilmek için koronavirüs aşılarının patentlerini askıya alma girişimini değerlendirdi. Brüksel’in ABD’nin önerisini görüşmeye hazır olduğunu dile getiren von der Leyen, “Ancak kısa vadede, aşı üreten tüm ülkelere ihracatlara izin verme çağrısında bulunuyoruz” dedi.

***

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni tip Coronavirus (Covid-19) aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetin kaldırılmasını desteklemeye hazır olduklarını söyledi.

***

BioNTech’in kurucu ortağı Dr. Türeci: Aşıların patentlerinin askıya alınması iyi bir fikir değil. Bizim üretim sürecimiz 50 binden fazla adım içeriyor, güvenlik ve koruma için hepsi doğru uygulanmalı.

***

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Joe Biden’ın aşı patentinden feragat etme teklifini olumsuz karşıladı ve karşı olduğunu açıkladı. ABD’nin planının aşı üretimi için ciddi komplikasyonlar yaratacağı belirtildi. Alman hükümeti, AR-GE harcamalarından elde edilen kârların teşviki olmadan, ilaç üreticilerinin gelecekte aşı yapmak için bu kadar agresif hareket etmeyeceğini savundu.

***

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Direktörü Dr. John Nkengasong, Coronavirus (Covid-19) aşılarının üretim kapasitesinin artırılması için fikri mülkiyet hakkının kaldırılması gerektiğini belirterek, dünyaya “Tarihin doğru tarafında yer alın” çağrısında bulundu.

***

Covid-19 aşılarında patentin kaldırılmasını içeren öneri, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Konsey Toplantısında görüşüldü. Bu ay içinde metin üzerinde müzakerelere başlanılması bekleniyor. DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, toplantının ardından yaptığı açıklamada, ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai’nin Kovid-19 aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetin geçici olarak kaldırılmasını destekleyen ülkelerle hareket etme arzusunu olumlu karşıladığını vurguladı. Okonjo-Iweala, “Dünya seyrediyor, insanlar ölüyor” ifadesini kullandı.

***

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, ABD’nin cesur bir adım attığını belirterek “Biden yönetimi COVID-19 aşıları için fikri mülkiyet güvencelerinden feragat anlaşmasını destekleyerek dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanın hayatını birkaç ilaç devinin ve paydaşlarının kârlarından önde tuttuğunu göstermiştir” açıklaması yaptı. Avustralya, Brezilya, AB ve Birleşik Krallık gibi diğer varlıklı ülkelerin de aynısını yapması gerektiğini belirten Callamard, “Yalnızca bilgi ve teknoloji paylaşımı, aşıları olabildiğince çok kişiye mümkün olan en kısa sürede ulaştırmak için üretimi hızlandırabilir. Bu pandemiye son vermenin tek yolu ona küresel çapta son vermektir. Küresel çapta son vermenin tek yolu ise insanları kârdan önde tutmaktır” dedi.

***

Covid-19 aşısıyla ilgili patent feragati tartışması ABD’nin devreye girmesi ve AB’nin yeşil ışık yakmasıyla ivme kazandı. Feragatin çözüm olmadığını savunan BioNTech hisseleri düştü

***

Korona virüsüne karşı Türkiye’de de kullanılan Pfizer/BioNTech aşısına karşı İsrail’den elde edilen gerçek yaşam sonuçları açıklandı.

  • Pfizer/BioNTech aşısının tek dozunun etkisinin ‘kısmi’ olduğu saptandı. Buna göre tek doz hastalıktan yüzde 58, hastanede tedaviden yüzde 76 ve ölümden yüzde 77 oranında koruyor.
  • İkinci dozdan yedi gün sonra ise koruma oranı yüzde 95’in üzerine çıkıyor. Buna göre, aşının ikinci dozdan sonra hastalıktan koruma oranı 95.3’e, ölümden koruma oranı da yüzde 96.7’ye çıkıyor.
  • Araştırmaya göre aşının iki dozu, semptomatik hastalıktan yüzde 97, asemptomatik hastalıktan da yüzde 91.5 oranında koruor.
  • İki dozun hastanede tedaviden koruma oranı ise yüzde 97.2. 

Araştırmacılar, Pfizer aşısının tek dozunda koruma oranının azaldığına ve ikinci dozu da yaptırmanın şart olduğuna dikkat çekti. Bununla birlikte, The Guardian gazetesinin haberinde söz konusu araştırmanın yazarlarından bazılarının Pfizer şirketinde hisselerinin olduğunun belirtilmesi de sonuçlar ile ilgili taraflılık olacağı düşüncesini doğurdu.

***

Lancet tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, iki doz Pfizer-BioNTech aşısı, 16-44 yaşlarındaki kişilerin enfeksiyona karşı yüzde 96,1, hastaneye yatmaya karşı yüzde 98,1 ve ölüme karşı yüzde 100 korumaya sahip. Aşının yaşlılar üzerindeki korumasının, gençlerinki kadar güçlü olduğunu gösteren araştırma, aşıdan sonra 85 yaşın üzerindeki kişilerin enfeksiyona karşı yüzde 94,1, hastaneye yatmaya karşı yüzde 96,9 ve ikinci doz uygulandıktan 7 gün sonra ise ölüme karşı yüzde 97 korumaya sahip olduğunu gösterdi.

***

Moderna CEO’su Stephane Bancel, “Dünya çapında virüsün yeni çeşitleri ortaya çıkmaya devam ediyor. Gelecek 6 ay içinde, Güney Yarım Küre sonbahar ve kışa girerken, daha fazla Covid-19 çeşidinin ortaya çıkabileceğine inanıyoruz” dedi.

***

Covid-19’a karşı aşılama sürecine ilişkin de konuşan Çavuşoğlu “Halkımızın yüzde 26’sından fazlası aşılandı” dedi. Çavuşoğlu, “1 milyon 200 bin Alman’ı ağırladık, bu sene de sürdürmeye çalışıyoruz. Halkımız güvenliği, turizm için önlemlerimizi aldık. Aşılama süreci, Almanya da biz de önemli mesafe kaydettik, güvenli turizm programına ekler getirdik. Turizm sezonuna güvenli bir şekilde girebilmek ve vatandaşlarımızın güvenliği için bazı tedbirler aldık, turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız” ifadelerini kullandı. ABD’den gelen aşıda telif hakları adımına da değinen Çavuşoğlu, “Elbette şirketlerin telif haklarına saygı duymak gerekiyor. Ama ortak üretim konusunda ülkelerin daha iyi iş birliği yapması gerek” dedi.

***

Salgında halk sağlığı yerine turizmden gelir amacıyla ‘tam kapanma’ kararı alan iktidarın, Almanya’dan ücretsiz gönderilmek istenen aşıyı, yandaşı şirketi kolladığı için kabul etmediği iddiası gündemde. Gazeteci Serdar Akinan katıldığı bir programda BioNTech aşısına ilişkin çarpıcı bir iddia ortaya atan Akinan, “Sonradan öğrendim ki Uğur Şahin diyor ki; ‘Ben iki ülkeye bu aşıyı kar etmeden vereceğim. Bir tanesi Almanya. Yetiştiğim, doğduğum ve vatandaşı olduğum yer. Diğeri Türkiye, benim ana vatanım. Bununla ilgili görüşmeler yapılıyor Ankara’da. Ve diyorlar ki Çin aşısını referans alarak biz size 9 dolar vereceğiz’ ve Ankara kabul etmiyor” ifadelerini kullandı.

***

Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RDIF), ülkede geliştirilen tek dozlu Sputnik Light aşısına kullanım onayı verildiğini açıkladı. RDIF, aşının Covid-19’a karşı yüzde 79.4 oranında koruma sağladığını ve her bir dozunun 10 doların altında bir fiyata mal olduğunu açıklamıştı.   

***

Korona virüsü salgınında öncelikli aşılanacak meslek grupları arasında yer verilmeyen veteriner hekimlerin kamuda çalışanlarına aşı randevuları açılmaya başlandı. Özel sektörde ve serbest çalışan veteriner hekimlere ise aşı randevusu hala oluşturulmadı.

***

Dünya genelinde yeni tip Coronavirus’e (Covid-19) karşı bugüne dek 1 milyar 210 milyondan fazla doz aşı uygulandı. Covid-19 aşı verilerinin derlendiği “Ourworldindata.org” sitesine göre, Çin, 289 milyon 630 bin doz ile dünyada en fazla aşı yapılan ülke olurken onu 249 milyon 570 bin ile ABD, 159 milyon 930 bin ile Hindistan, 50 milyon 680 bin ile İngiltere, 45 milyon 670 bin ile Brezilya, 32 milyon 600 bin ile Almanya, 24 milyon 491 bin ile Türkiye, 23 milyon 400 bin ile Fransa, 22 milyon 110 bin ile İtalya, 20 milyon 720 bin ile Rusya, 20 milyon 720 bin ile Endonezya, 19 milyon 340 bin ile Meksika, 17 milyon 920 bin ile İspanya, 15 milyon 130 bin ile Şili, 14 milyon 570 bin ile Kanada, 12 milyon 230 bin ile Polonya, 10 milyon 830 bin ile Bileşik Arap Emirlikleri (BAE) ve 10 milyon 480 bin ile İsrail izledi.
Nüfusa oranla her 100 kişide en fazla doz aşı yapılan ülke Seyşeller oldu. Uygulanan doz sayısının ülke nüfusunu aştığı Seyşeller’de, her 100 kişiye düşen doz sayısı 129,88 oldu.

Bu ülkeyi 121,11 doz ile İsrail, 109,55 ile BAE, 91,24 ile San Marino, 79,82 ile Şili, 79,16 ile Malta, 77,49 ile Bahreyn, 76,34 ile Maldivler, 74,66 ile ABD, 74,62 ile İngiltere, 66,96 ile Macaristan, 62,31 ile Butan, 62,15 ile Monako, 59,07 ile Katar, 55,75 ile Uruguay ve 51,83 ile Sırbistan izledi.

Türkiye, toplam aşı sayısı bakımından dünyada 7. sırada yer alırken her 100 kişiye düşen aşı sayısı 28,58 oldu. 14 milyon 402 bin 477 kişiye ilk doz, 10 milyon 96 bin 341 kişiye de ikinci doz aşılar uygulandı.

Aşıların kıtalara göre dağılımında, Asya kıtası 577 milyon 530 bin aşı ile ilk sırada yer alırken onu 289 milyon 430 bin ile Kuzey Amerika ve 242 milyon 380 bin ile Avrupa izledi. Güney Yarım Küre’de yer alan kıta ve bölgeler ise kuzeydekilerin gerisinde kaldı. Güney Amerika’da 80 milyon 800 bin, Afrika’da 19 milyon 160 bin, Okyanusya’da 2 milyon 780 bin doz aşı yapıldı.

***

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, “Şimdiye kadar olan aşı tecrübemiz gösterdi ki aşılanan bebeklere bir yıl sonra aynı aşıyla hatırlatma dozu yapılması gerekiyor. Bu korona için de gerekli olabilir” dedi. Prof. Kurugör, “Ancak buradaki kural hatırlatma dozunun ilk aşılama hangi aşıyla yapılmışsa onunla yapılmasıdır. Yani bir kişiye Sinovac uygulandıysa yine Sinovac, BioNTech yapıldıysa yine BioNTech uygulanmalı” diye devam etti. “Hatırlatma dozunun yerli aşıyla yapılması düşünülüyorsa, faz 3 çalışmasının bir bölümü önceden Sinovac ile ilk iki dozu yapılmış kişilere yapılmalı” diyen Prof. Kurugöl, “Bu çalışmada, önceden Çin aşısı yapılan kişilerde yeterli antikor cevabı oluştu mu bakılmalı. Yeterli bağışıklık sağlanır ve yan etki görülmezse bu sonuçlara göre, insanımıza hatırlatma dozunun Türk aşısıyla yapılması doğru olur. Ancak bu şekilde yapılırsa, uluslararası kabulü açısından sorun olmaz ve etik sorun yaratmaz” diye konuştu.

***

BioNTech dahil bazı ilaç şirketleri, aşı patentlerinden feragat edilmesine neden karşı çıkıyor?

Covid-19 salgınıyla mücadelede tablonun giderek kötüleştiği Hindistan’da vaka ve can kaybı sayılarının en üst düzeye çıkması, aşı patentleri ile ilgili tartışmaları bir kez daha gündemin ön sırasına taşıdı. HIV/AIDS salgını döneminde gündeme alınan Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Anlaşması (TRIPS) üzerinde yapılan tartışmalar, ABD’nin de devreye girmesi ile ivme kazandı.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-57001040

***

Aslı Hemşire: Bir savaş hastanede, bir savaş evde

“Paramparça olarak çocuklarımıza bakmaya çalışıyoruz, “Her şey yarım yarım”, “Sürekli nefesimi tutuyorum”, “Yaralar açılıyor bu çocukların ruhunda…” Salgında ve tam kapanmada çalışan ebeveynler anlattı.

https://bianet.org/bianet/toplum/243632-asli-hemsire-bir-savas-hastanede-bir-savas-evde