KORONA GÜNLÜĞÜ 5 OCAK 2021

Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Mersin’de özel bir hastanede İç Hastalıkları uzmanı olarak çalışan Dr. Soyer Şimşek Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti. Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısı bu ölümle birlikte 327’ye çıktı.

***

2021’in ilk günleri itibarıyla küresel düzeyde toplam vaka sayısı 86 milyona yaklaştı ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 850 binin üzerine çıktı. Yeni vaka sayısı 520 bin 601 kişi olarak seyrederken, bir günde gerçekleşen ölüm sayısı 7 bin 491 oldu. Aktif vaka sayısı ise 23 milyon 200 bin civarında seyrediyor. Bulaş tehdit çok ciddi düzeyde devam ediyor.

Dün yeni vaka bildiriminin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (134 bin), Brezilya (20 bin), İngiltere (58 bin), Rusya (24 bin), İtalya (10 bin),  Hindistan (16 bin), Güney Afrika (12 bin), , Kolombiya (10 bin), Türkiye (13 bin),  Bir günde 5 binin üzerinde yeni vaka bildirimi yapan ülke sayısı 21 olmuş durumda.

***

Türkiye’de Covid-19 vaka ve ölümleri azalma eğilimine girse de resmi istatistiklerde paylaşılan hızlar bile oldukça yüksek. Son 24 saatte 197 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 21 bin 685 kişiye yükseldi. Yeni vaka bildirimi tekrar 13 bin 695 seviyelerine geldi, vakaların oldukça yüksek hızda olduğuna dikkat çekebiliriz. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 255 bini aştı. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 1508 kişi. Günlük test sayısı 181 bin 323. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye toplam vaka sayısında dünyada 7.sırada yer alıyor, aktif hasta sayısı 87 binlere doğru tekrar yükselişte. 4 Ocak itibarıyla 87 bin 492 aktif hastaya sahibiz. Ağır hasta sayısı ise 3 bin 552 kişi. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı yükselmeye devam ediyor, %4.5 oranında ağır hasta sayısı dünya ortalamasının (%0.5) dokuz katına düzeyinde!! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

***

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Meclisi, koronavirüs salgınına ilişkin Aralık ayı raporunu kamuoyu ile paylaştı. Raporda, Aralık 2019’dan beri devam eden salgından yaşamını yitirenlerin sayısı dünyada 2 milyona yaklaştığı, Türkiye ve Kürdistan’da da şu ana kadar resmi kayıtlara göre 21 bine yakın kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.
Türkiye vaka sayısı bakımından dünyada ve Avrupa’da  üst sıralarda yerini koruduğunun belirtildiği raporda, hükümetin salgının başından bu yana yürüttüğü “antidemokratik, tekçi, ayrımcı ve sermaye yanlısı salgın yönetiminin” toplumda tam bir hastalık krizine neden olmakla beraber siyasi, ekoloji, ekonomi gibi toplumsal her alanda yaşanan krizi de derinleştirdiği vurgulandı. Cezaevlerinde yaşanan ihlallere de dikkat çekilen raporda, aşının koşulsuz herkese uygulanması gerektiği belirtildi. (Mezopotamya Ajansı)
***
Risk grubunda olan işlere, üretim süreçlerine herhangi bir müdahalede bulunmayan iktidar, yalnızca belli günlerde açık havaya çıkılmasını da engelleme yoluyla ilerlettiği salgın yönetim stratejisini sürdürüyor. Koronavirüs salgını nedeniyle yapılan denetimlerde kurallara uymayanlara ceza kesilmeye devam ediyor. İçişleri Bakanlığı, yılbaşını da kapsayan son bir haftada sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan 51 bin 152 kişi hakkında adli, idari işlem yapıldığını duyurdu.
***
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere’de Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında ulusal karantina ilan edildiğini açıkladı. İngiliz halkına hitaben yaptığı konuşmada virüsün yeni türünün “sinir bozucu ve endişe verici” bir şekilde yayıldığını söyleyen Johnson, “Bu nedenle İngiltere’de, bu durumu atlatacak kadar zor bir ulusal karantinaya girmeliyiz. Bu, hükümetin bir kez daha evde kalmanız için talimat verdiği anlamına geliyor” dedi. Johnson, herkesin üzerine düşeni yapması ve aşılama işlemlerinin devam etmesi durumunda, şubat ayının ortalarından itibaren kısıtlamaların gevşetilmeye başlayabileceğini ifade etti. Johnson, “Virüs hakkındaki anlayışımız değişmezse, aşı uygulaması başarılı olmaya devam eder, ölümler düşerse ve herkes kurallara uyarak rolünü oynarsa, şubat ayının ortasına doğru kısıtlamalar gevşetilebilir” ifadelerini kullandı. (T24)
[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cb7a31″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]

Korona virüsünün Güney Afrika’da geçirdiği mutasyonun aşıları etkisiz kılabileceği iddia edildi. İngiliz basınında yer alan haberlere göre, Londra hükümeti bu ihtimalin üzerinde duruyor. İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, bu sabah yaptığı açıklamada Güney Afrika’daki varyant konusunda ‘son derece endişeli olduğunu’ söylemişti. İngiliz hükümetinin bir bilim danışmanıysa, ITV televizyonuna isim vermeden yaptığı açıklamada ‘Hancock’un endişesinin, aşıların bu mutasyon karşısında geçersiz hale gelme riskinden kaynaklandığını’ söyledi. İngiliz hükümetinin korona virüsüyle mücadele kurulundan Profesör John Bell ise Reuters’a yaptığı açıklamada, aşıların Güney Afrika varyantına karşı etkili olup olmadığı konusunda büyük soru işaretleri bulunduğunu söyledi. Bell, bununla birlikte, aşıların bir ay ila altı hafta içinde adapte edilebileceğini vurguladı. (Gazeteduvar)

***

Ipsos tarafından yapılan araştırmaya göre Koronavirüs aşısı yaptırmayı düşünenlerin oranı yüzde 38’den yüzde 44’e ulaştı. “Aşı bireylerin kullanımına hazır olduğunda, ne zaman aşı yaptırmayı düşünürsünüz?” sorusuna “Hemen” yanıtını verenlerin oranı da yüzde 19 olarak belirlendi.
***
Portekiz’de Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği Koronavirüs aşısını olan 41 yaşındaki hemşire 2 gün sonra hayatını kaybetti. Koronavirüs salgını Avrupa’da etkisini arttırmaya devam ederken, 27 Aralık’ta Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde Covid-19’a karşı aşılamalar başlamıştı. Portekiz’de 30 Aralık 2020’de Pfizer-BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısını olan Portekiz Onkoloji Enstitüsü Pediatri Bölümü’nde (OPI) çalışan 41 yaşındaki Sonia Acevedo 2 gün sonra hayatını kaybetti. Yetkililer, Acevedo’nun ani ölümünün arkasında aşının olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını ve olayın derinlemesine araştırıldığını belirtti. Yetkililer, Acevedo’nun kesin ölüm nedeni için otopsi raporunun beklendiğini açıkladı. OPI tarafından yapılan açıklamada, Acevedo’nun aşı olduktan sonra herhangi bir olumsuz reaksiyon göstermediği, daha önce belirgin bir hastalığı ya da alerjik bir geçmişi olmadığı ifade edildi. (T24)

***

Güney Asya ülkesi Endonezya’nın, Türkiye’nin de aldığı Çin menşeli korona virüsü aşısı CoronaVac’ı gelecek hafta kitlesel kullanıma sunması bekleniyor. Ancak Endonezya’da planlanan aşı stratejisi, dünyanın geri kalanının aksine yaşlılara değil, 18-69 yaş arasındaki yetişkinlere öncelik veriyor. Bu durum dünya basınının ilgisini çekerken, Endonezyalı yetkililer Sinovac firmasının geliştirdiği aşının yaşlı nüfus üzerindeki etkisinin henüz tam olarak bilinmediğine dikkat çekiyor; çalışan yetişkinlere öncelik vermenin sürü bağışıklığı sağlayıp ekonomiyi yeniden canlandırmak açısından da doğru olduğunu savunuyor. Pfizer/BionTech aşısı ile aşılama kampanyalarını başlatan ülkelerin neredeyse tamamında, yaşlılara, sağlık çalışanlarına ve risk altındaki gruplara öncelik veriliyor. Endonezya’da ise önce sağlık çalışanları ve devlet memurlarına aşı yapılacak; ardından da 18-59 yaş grubu aşılanacak.