KORONA GÜNLÜĞÜ 5 OCAK 2021
Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Mersin’de özel bir hastanede İç Hastalıkları uzmanı olarak çalışan Dr. Soyer Şimşek Covid-19 sebebiyle hayatını kaybetti. Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısı bu ölümle birlikte 327’ye çıktı.
***
2021’in ilk günleri itibarıyla küresel düzeyde toplam vaka sayısı 86 milyona yaklaştı ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyon 850 binin üzerine çıktı. Yeni vaka sayısı 520 bin 601 kişi olarak seyrederken, bir günde gerçekleşen ölüm sayısı 7 bin 491 oldu. Aktif vaka sayısı ise 23 milyon 200 bin civarında seyrediyor. Bulaş tehdit çok ciddi düzeyde devam ediyor.
Dün yeni vaka bildiriminin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (134 bin), Brezilya (20 bin), İngiltere (58 bin), Rusya (24 bin), İtalya (10 bin), Hindistan (16 bin), Güney Afrika (12 bin), , Kolombiya (10 bin), Türkiye (13 bin), Bir günde 5 binin üzerinde yeni vaka bildirimi yapan ülke sayısı 21 olmuş durumda.
***
Türkiye’de Covid-19 vaka ve ölümleri azalma eğilimine girse de resmi istatistiklerde paylaşılan hızlar bile oldukça yüksek. Son 24 saatte 197 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 21 bin 685 kişiye yükseldi. Yeni vaka bildirimi tekrar 13 bin 695 seviyelerine geldi, vakaların oldukça yüksek hızda olduğuna dikkat çekebiliriz. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 255 bini aştı. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 1508 kişi. Günlük test sayısı 181 bin 323. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Worldmeters’a göre Türkiye toplam vaka sayısında dünyada 7.sırada yer alıyor, aktif hasta sayısı 87 binlere doğru tekrar yükselişte. 4 Ocak itibarıyla 87 bin 492 aktif hastaya sahibiz. Ağır hasta sayısı ise 3 bin 552 kişi. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı yükselmeye devam ediyor, %4.5 oranında ağır hasta sayısı dünya ortalamasının (%0.5) dokuz katına düzeyinde!! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.
***
Korona virüsünün Güney Afrika’da geçirdiği mutasyonun aşıları etkisiz kılabileceği iddia edildi. İngiliz basınında yer alan haberlere göre, Londra hükümeti bu ihtimalin üzerinde duruyor. İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, bu sabah yaptığı açıklamada Güney Afrika’daki varyant konusunda ‘son derece endişeli olduğunu’ söylemişti. İngiliz hükümetinin bir bilim danışmanıysa, ITV televizyonuna isim vermeden yaptığı açıklamada ‘Hancock’un endişesinin, aşıların bu mutasyon karşısında geçersiz hale gelme riskinden kaynaklandığını’ söyledi. İngiliz hükümetinin korona virüsüyle mücadele kurulundan Profesör John Bell ise Reuters’a yaptığı açıklamada, aşıların Güney Afrika varyantına karşı etkili olup olmadığı konusunda büyük soru işaretleri bulunduğunu söyledi. Bell, bununla birlikte, aşıların bir ay ila altı hafta içinde adapte edilebileceğini vurguladı. (Gazeteduvar)
***
***
Güney Asya ülkesi Endonezya’nın, Türkiye’nin de aldığı Çin menşeli korona virüsü aşısı CoronaVac’ı gelecek hafta kitlesel kullanıma sunması bekleniyor. Ancak Endonezya’da planlanan aşı stratejisi, dünyanın geri kalanının aksine yaşlılara değil, 18-69 yaş arasındaki yetişkinlere öncelik veriyor. Bu durum dünya basınının ilgisini çekerken, Endonezyalı yetkililer Sinovac firmasının geliştirdiği aşının yaşlı nüfus üzerindeki etkisinin henüz tam olarak bilinmediğine dikkat çekiyor; çalışan yetişkinlere öncelik vermenin sürü bağışıklığı sağlayıp ekonomiyi yeniden canlandırmak açısından da doğru olduğunu savunuyor. Pfizer/BionTech aşısı ile aşılama kampanyalarını başlatan ülkelerin neredeyse tamamında, yaşlılara, sağlık çalışanlarına ve risk altındaki gruplara öncelik veriliyor. Endonezya’da ise önce sağlık çalışanları ve devlet memurlarına aşı yapılacak; ardından da 18-59 yaş grubu aşılanacak.