KORONA GÜNLÜĞÜ 5 MAYIS 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ  (05 MAYIS 2021)

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Konya’da görev yapan anesteziyoloji ve reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Cemile Oztın Öğün ve İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nde çalışan hastane polisi Bakır Artuğ Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB): “2019’da Türkiye’deki ölümlerin yüzde 51’inin yaşandığı 24 il-ilçede (17 Büyükşehir, 5 il merkezi ve 2 ilçe), Mart-Aralık 2020 döneminde salgının ülkeye eşit yayıldığı varsayıldığında; 2019’a göre ‘fazladan ölüm’ sayısı 115 bin. Ölümleri gizleyerek salgınla mücadele edilemez.”

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 155 milyona dayanırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 240 binin üzerine çıktı.

Yeni vaka sayısı yüksek hızda olmayı sürdürüyor. Son 24 saatte 776 bin 695 kişiye Covid-19 tanısı kondu, 13 bin 667 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Hindistan ile birlikte Brezilya, ABD ve Türkiye ilk dördü paylaşmaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (382.7 bin), ABD (69.4 bin), Brezilya (42.4 bin), Türkiye (29 bin), Arjantin (26.2 bin), Fransa (24.4 bin), İran (20.2 bin), Kolombiya (14.6 bin) ve Almanya (12.3 bin).

Günlük ölümlerde Hindistan 3 bin 786 ve Brezilya 3 bin 25 can kaybı ile öne çıkıyor. Bu ülkeleri ABD (853 ölüm), Kolombiya (463 ölüm) ve Arjantin (410 ölüm) izliyor.

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Yeni vaka, ağır hasta ve aktif hasta sayısı yüksek hızda seyrediyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 28 bin 997 kişiye yükselirken, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 336  kişi oldu. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 2,483 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 4 milyon 929 binin üzerine çıkarken toplam can kaybı 41 bin 527 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 241 bine geriledi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de dün aktif hasta sayısı 333 bin 554 kişiye gerilemesine karşın, hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise hala 3 bin 452 kişi, oldukça yüksek seyrediyor. Aktif vakanın gerilemesi ile ağır hasta oranımız yeniden %1’e yükseldi, bu oran dünya ortalamasının bir buçuk katından fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısını ısrarla vurguluyoruz. Resmi istatistiklerde yer alan günlük ölüm ve ağır hasta sayılarına göre salgının yüksek hızda devam ettiği açıkça görülüyor.

***

Korona vakalarının günlük 50 binlerin üzerine çıkması üzerine alınan ‘tam kapanma’ 17 Mayıs’ta sona eriyor. 17 Mayıs’tan sonra ise yasakların kademeli olarak kaldırılması planlanıyor. Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlar bu yönde çalışmalar yapıyor. Lokal olarak denetimlerin artırılması, site, apartman, köy içi hareketliliğin önlenmesi amaçlanıyor. Büyük şehirlerden taşra ve sayfiyelere yönelen çıkışların olumsuz sonuçları da ele alındı. Türkiye’de 100 bin nüfusa düşen günlük vaka sayısı şu anda 400-500’ler civarında bulunuyor. Bunun 100’ün altına düşmesinin gerektiği belirtiliyor. Bakanlığın beklentisi, ‘tam kapanma’ sürecinde hastane başvuruları ve günlük vaka sayısın da gözle görülür düşüş olması. 17 Mayıs’tan sonra birinci aşamada okulların açılması ve sınavların yapılması planlanıyor. İkinci aşamada, tek dükkan olarak tanımlanan kuaför, avukatlık bürosu ve küçük esnaf mekânlarının açılabileceği ifade ediliyor. Üçüncü aşamada kafe ve restoranların masa sınırlaması ve dış mekân şartıyla açılması bekleniyor. Hafta sonu ve akşam saatlerinde sokağa çıkma kısıtlamasının süreceği ifade ediliyor.

***

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz’a göre riskin azaldığını söylemek için haftalık vaka sayısının yüz bin kişi başına 10’un altına düşmesi gerek. Bunun da günlük 1000 ila 1500 arasında bir vaka oranı anlamına geldiğini ifade eden Yavuz “Şu anda bu hedefe ulaşmak için daha çok yolumuz var. Biz halk sağlığı uzmanları olarak haftalık ya da iki haftalık nüfusa dayalı değerlendirmeler yapıyoruz. Açıklanan 5 bin sayısı turizm açısından bir kriter midir, bilmiyoruz. Ama düşük bir rakam değil” dedi.

“Aşı tedarikinde yaşanan sıkıntılardan ötürü aşılama hızı çok yavaş ilerliyor. Bir yandan da mutant virüslerin baskın olduğu bir döneme girdik. Dolayısıyla bütün bunları bir araya getirdiğimizde kısıtlamalardan sonra gelecek ‘açılma’ sürecine odaklanmak gerekiyor. Dolayısıyla 17 Mayıs’ta geleceğimiz düzey ne olacaksa ondan sonraki açılma dönemi çok kritik olacak. ‘Genişletilmiş kısıtlamalara’ başlamadan önce büyük bir nüfus hareketi gördük; insanlar şehir değiştirdi. Şimdi 17 Mayıs’tan sonra yeniden bir nüfus hareketi yaşanacak. Bu da iller arası bulaştırıcılığı arttırabilir. Alınacak önlemler de tasarlanacak açılma stratejileri de illerin vaka durumuna göre belirlenmeli. Açılma sürecinde de kontrollü bir geçişin planlanması gerekiyor. Bu arada aşılama meselesinde de yavaş kalırsak aşının faydasından çok yararlanmayacağız.”

https://www.gazeteduvar.com.tr/uzmanlar-uyariyor-5-bin-vaka-hedefi-kistas-degil-acilma-stratejisi-onemli-haber-1521348

***

Sağlık Bakanlığı, bugün 24-30 Nisan tarihlerinde kentlerde haftalık vaka sayılarını açıkladı. Çok yüksek riskli sayılan ‘kırmızı’ kent sayısı 76, yüksek riskli ‘turuncu’ kent sayısı ise beş olarak kayda geçti. 17-23 Nisan haftası için yayınlan haritada yalnızca Şırnak ve Mardin 100 binde 100 vakanın altındaydı. Bu hafta ise Van, Siirt ve Şanlıurfa’da vaka sayısı 100’ün altına düştü.

İllere göre haftalık vaka sayısı her 100 bin kişide İstanbul’da 532.02, Ankara’da 361.52, İzmir’de 223.34. İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Kocaeli 100 bin kişide en çok vaka görülen iller; Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Van 100 bin kişide en az vaka görülen iller.

***

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine “Pazar Yerleri” konulu genelge gönderdi. Buna göre, tam kapanma döneminde 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerleri açık olacak. Vatandaşların yaş sebze/meyve ve fide ihtiyaçlarını temin amacıyla ikametlerine en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine izin verilecek.

***

Koronavirüsü salgınına yönelik tedbirler kapsamında uygulanan tam kapanmada gözlükçülerin faaliyetleri de durduruldu. İstanbul Gözlükçüler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İlker Ayaz, “Süre çok uzun, görmek insanın en temel ihtiyaçlarından bir tanesi. Vatandaşlar, görmekle ilgili bir sıkıntı yaşadığında, 17 gün beklenebilecek bir süre değil” dedi. İçişleri Bakanlığı, tam kapanma dönemiyle ilgili “Sıkça Sorulan Sorular” bölümünü güncelledi, her ilçede bir gözlükçünün nöbetçi olacağını açıkladı.

***

Salgınla mücadelede öne çıkan İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeler bir keşmekeş yaratmış durumda. Mevcut durumda hangi kararların geçerli olduğunu ne yurttaş ne de devlet görevlileri takip edebiliyor. Anlamsız, yetersiz ve anlaşılmaz genelgeler, salgını önlemek yerine yayılmasını hızlandırdı. İçişleri Bakanlığı adeta kaos bakanlığına dönüştü.

***

İçişleri Bakanlığı, e-başvuru sisteminden şu ana kadar 7 milyon 30 bin 446 ‘çalışma izni muafiyet’ belgesi düzenlendiğini açıkladı.

***

İstanbul Tabip Odası, nisan ayı Covid-19 raporunu kamuoyuyla paylaştı. Pandeminin geride bıraktıklarına vurgu yapılan açıklamada, “zamanında atılmayan adımların, yetersiz önlemlerin, tutarsız politikaların faturası sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara çıkartıldığını, aşı tedarikindeki belirsizlik ve sorunların devam ettiği” belirtildi. Raporda ‘Tam kapanma’ sırasında yaşanan göçte, mutasyonun ülkenin geneline yayıldığına dikkat çekildi. Raporda, nisan ayından Türkiye’nin sağlık sisteminin çöktüğü belirtilerek, “Bu çöküşün en yoğun yaşandığı il ise İstanbul oldu” ifadeleri kullanıldı.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, salgında ne kadar çok test yapılırsa gerçek sonuçlara o kadar çok ulaşılabileceğine işaret ederek “Test sayısını artırdığınızda vaka sayısı da artacaktır. İngiltere’de vaka sayısı düşmesine rağmen günde 1 milyonun üzerinde test yapılıyor. Bakanın ifadesine göre İngiltere’nin hiç test yapmaması gerekiyor” dedi. Sahada, tablodaki gibi filyasyonda yüzde 99.9’luk gibi bir oran olmadığını belirten Ökten, “Ekip sayısı 300 binlere düşürüldü. Bu tabloyla başarı sağlamamız mümkün değil. Pandemide başarılı olmak istiyorsanız filyasyonu, test sayısını ve aşılamayı artırmalısınız” diye konuştu. Yeni vakaların düşebileceğini çünkü virüsün pikini tamamlandığına vurgu yapan Ökten, “Pik bir plato çizdi ve düşmeye başlayacak. Bu virüsün seyriyle ilgili bir durum alınan önlemlerle ilintili değil henüz. Yoğun bakımlardaki ağır hasta sayısı aşağı yukarı aynı, bunu resmi rakamlarda vefat sayılarında da görüyoruz. Özellikle yoğun bakımlarda yatan hasta sayısı fazla olduğu için bu hasta sayılarındaki düşme, vefat sayılarına yansımayacaktır” diye vurguladı.

***

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Ülkemiz olağanüstü bir dönemden geçerken, birçok emekçi kardeşimiz de hem salgınla mücadele ediyor, hem de işlerine devam ediyor. Bu dönemde en çok da iş sağlığı ve güvenliği yönünden alınacak önlemlere ihtiyacımız var. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, daha önce de gündeme getirdiğimiz Covid-19’un tüm çalışanları kapsayacak şekilde meslek hastalığı olarak sayılması talebimizi bir kez daha dile getiriyoruz” dedi.

***

İçişleri Bakanlığının “Market Tedbirleri” konulu genelgesini Evrensel’e değerlendiren Tüketici Hakları Derneği Başkanı Çakar, “Üretime izin veriyorsanız satışına niye izin vermiyorsunuz?” diye sordu.

***

İtalya’da koronavirüsü salgını döneminde yaz aylarında turizm sezonunu canlandırabilmek amacıyla planlanan ‘Covid’siz ada’ projesinde ilk adanın sakinlerinin aşılanması tamamlandı. Küçük adaların güvenli şekilde turizme açılabilmesi için başlatılan ‘Covid’siz ada’ projesinde, bu adaların sakinlerinin aşılanması ve böylece tedbirlerin hafifletilerek turizm sezonunun kurtarılması amaçlanıyor. Bu kapsamda sakinlerinin neredeyse tamamına Covid-19 aşısı yapılan ilk İtalyan adası Procida oldu. Napoli kenti açıklarındaki Procida adasında yaşayan 18 yaş üstü nüfusun yüzde 92’sine aşı yapıldı. Yaklaşık 10 bin nüfuslu adanın sakinlerine büyük oranda, tek doz olarak kullanılan Johnson & Johnson aşısı uygulandı.

***

Hindistan’da Covid-19 vakalarının 20 milyonu aşmasının ardından ana muhalefet partisi tam kapanma çağrısı yaptı. Kongre Partisi sağlık hizmetlerinin çökme noktasına geldiğini ve bulaşım zincirini kırmak için tam kapanmanın gerekli olduğunu açıkladı. Hindistan’da kısıtlamalara dair kararlar merkezi yönetim tarafından değil eyaletler tarafından alınıyor.Başbakan Narendra Modi, eyaletlerin kısıtlamalara “son çare” olarak başvurması gerektiğini söylemişti. Modi 2020’de ise yalnızca dört saat önceden haber vererek tam kapanma uyguladığı için eleştirilmişti. Hazırlıksız yakalanan pek çok göçmen işçi ülkenin bir ucundaki işlerinden diğer uçlarındaki memleketlerine yüzlerce kilometre yürümek zorunda kalmış, bazıları yolda ölmüştü.

***

Hindistan’da bir hayvanat bahçesinde 8 aslanın Coronavirus (Covid-19) testi pozitif çıktı.

***

Sosyal Haklar Derneği, ilkini 2019’da düzenlediği Sosyal Haklar Sempozyumu’nun ikincisini bu yıl 8-9 Mayıs’ta düzenleyecek. Sempozyumun ana konusu “Pandemi penceresinden kapitalizm ve ötesi” olacak. Sempozyumda ele alınacak başlıklar şöyle:

  • Sağlık Politikaları I: İnsanlığın Yeni Sınavı, Pandemiler
  • Uzaktan Eğitim ve Eğitimde Hak ihlalleri
  • Türkiye’de Sosyal Cinayetler ve Hukuk Mücadeleleri (Sosyal Hukuk)
  • Covid-19 Krizi, Bütçe ve Sosyal Yardımlar
  • Sağlık Politikaları II: Covid-19 Krizinde Suçlu Halk mı?
  • Pandemi, Emek ve Toplumsal Cinsiyet
  • Kapanış Oturumu: Pandemi Krizi ve Neoliberal Otoriter Devletin Geleceği

AŞI TARTIŞMALARI

Türkiye Barolar Birliği (TBB) 40 yaş üzeri avukatların korona virüsü (Covid-19) aşısında öncelikli grupta yer aldığını ve randevuların alınabileceğini duyurdu.

***

Avrupa İlaç Ajansı’ndan salı günü yapılan açıklamada, Çin’in Sinovac firmasının geliştirdiği CoronaVac aşısının hayvan ve insan deneylerine ilişkin sonuçların değerlendirmeye alındığı bildirildi.

***

BioNTech’in CEO’su Uğur Şahin bugün daha uygun sıcaklıklarda ve daha uzun süre saklanabilecek bir aşı için çalışmalara devam ettiklerini bildirdi.

***

Avusturya hükümeti, Rusya ile Sputnik V aşısı için yaptıkları görüşmelerin tamamlandığını ama aşının Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) onay almadan kullanılmayacağını açıkladı.