Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 29 HAZİRAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 29 HAZİRAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.  

***

Bilim insanlarının son verilerine göre Delta varyantı, Alfa varyantından en az %40 daha bulaşıcı ve insanları hastaneye yatırma olasılığı en az %80 daha fazla. Delta varyantı ile enfekte olan ortalama bir kişinin onu yaklaşık altı kişiye bulaştırmasının muhtemel. Bu, Alfa varyantı için yaklaşık dört ve virüsün orijinal türü için kabaca 2.5 kişiydi. İngiliz Kamu Sağlığı Birimi’nin (PHE) raporuna göre,

  • İngiltere’de bugüne dek Delta varyantına yakalanan kişiler arasında 117 kişi öldü;
  • Ölenlerin 109’unun yaşı 50’nin üzerindeydi;
  • Ölen 117 kişinin 50’si iki doz aşı yaptırmıştı. Bununla birlikte, iki doz aşı yaptıran 50 yaş altı hiç kimse Delta varyantından ölmedi. Kısacası, iki doz aşı yaptırmalarına rağmen Delta varyantından ölenlerin tamamı 50 yaşın üzerindeydi;
  • Delta varyantından ölen 117 kişinin 80’i aşı yaptırmamış 50 yaş altı kişilerdi. Buna göre, bu 80 kişinin hiçbiri iki doz aşı olmamıştı; sadece ikisi birer doz aşı yaptırmıştı.
  • Aşının Delta varyantına karşı hastaneye yatma oranlarını da düşürdüğü tespit edildi. Buna göre, İngiltere’de Delta varyantına yakalanan 1320 kişi hastanede en az bir gece yatmak zorunda kaldı. Bu kişilerin sadece 190’ı, yani yüzde 14’ü iki doz aşı yaptırmıştı. Yüzde 63’ü ise (831 kişi) hiç aşı yaptırmamıştı.

***

Covid-19 vakalarında küresel düzeyde düşüş eğilimi birkaç gündür durdu, vaka sayısı plato çizmeye başladı. Farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst ediyor. Toplam vaka sayısı 182 milyon 187 binin üzerinde, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 3 milyon 945 bini geçti. Aktif hasta sayısında bir haftadır  yükseliş eğilimi devam ediyor, küresel olarak 11.5 milyonun üzerinde.

Küresel düzeyde son 24 saatte 316 bin 828 kişiye Covid-19 tanısı konurken  6  bin 286 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Hafta sonu ve haftanın ilk günleri bildirimlerde düşme nedeniyle Brezilya’nın zirvedeki yerine yeniden Hindistan yerleşti. Pandemi Afrika kıtasında artışa geçerken Güney Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yüksek hızda devam ediyor. Delta variant Rusya, İngiltere, Portekiz, İsrail, Avustralya vb. bir çok ülkeyi ciddi biçimde etkiliyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (37 bin), Kolombiya (28.5 bin), Brezilya (27.8 bin), İngiltere (22.9 bin), Rusya (21.7 bin), Endonezya (20.7 bin), Arjantin (18.4 bin), İran (12.4 bin), Güney Afrika (12.2 bin) ve ABD (10.8 bin). 

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Üstelik Delta varyantı da yaygınlaşmaya başladı. Son 24 saatte yeni vaka bildirimi 5 bin 283 kişiye Covid-19 tanısı kondu. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 58 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 431 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 414 binin üzerinde. Toplam can kaybı ise 49 bin 634 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 223 binin üzerinde.  Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de aktif hasta sayısı yeniden düşmeye başladı, 84 bin 118 aktif hastaya sahibiz. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı sekiz yüzün altına indi (751 kişi). Ağır hasta oranımız %0.9 düzeyine indi. Bu oran hala dünya ortalamasının bir buçuk katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin yüksek hızda devam edeceği uyarısını ısrarla vurguluyoruz. 

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 19-25 Haziran’da illere göre her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarını açıkladı. İllere göre haftalık Covid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul’da 54,30, Ankara’da 83,64, İzmir’de 27,40 oldu. Haftalık verilere göre Ağrı, Eskişehir, Kütahya, Bitlis ve Rize 100 bin kişide en çok Covid-19 vakası görülen iller oldu. Bolu, Kastamonu, Muş, Yozgat ve Tokat vaka sayıları en çok düşen iller oldu.

***

İçişleri Bakanlığı’nın “1 Temmuz 2021 Sonrası Ülkeye Giriş Tedbirleri” konulu genelgesine göre Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan gelen uçuşlar durduruldu.

Başka bir ülkeden gelmekle birlikte son 14 günde Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’da bulunduğu anlaşılan kişilerden ülkemize girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı talep edilecek ve bu kişiler valiliklerce belirlenecek yerlerde 14 gün süreyle karantinaya alınacak. Karantinanın 14. gününün sonunda yapılacak PCR test sonucunun negatif çıkması durumunda karantina tedbiri sonlandırılacak. PCR test sonucu pozitif çıkanlar ise test sonucunun pozitif çıktığı tarihten itibaren izolasyona alınacak ve 14. günün sonunda PCR testinden negatif sonuç alınmasıyla tedbir sonlandırılacak.

Afganistan ve Pakistan’dan ülkemize gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 gün olarak uygulanacak olup karantinanın 7. gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması halinde zorunlu karantina uygulaması sonlandırılacak.

Birleşik Krallık, İran, Mısır ve Singapur’dan gelen kişilerden girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı talep edilecek.

Diğer ülkelerden gelenlerden tüm sınır kapılarından (kara, hava, deniz, demiryolu) ülkemize girişlerde girişten en az 14 gün önce aşı yaptırıldığına ve/veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere hastalığı son 6 ay içinde hastalığı geçirdiğine dair ilgili ülke resmi otoritelerince düzenlenen belgeyi ibraz edenlerden ayrıca negatif sonuçlu PCR/hızlı antijen testi raporu ibrazı talep edilmeyecek ve bu kişiler için karantina tedbiri uygulanmayacak. Bu ülkelerden ülkemize girişlerde aşı sertifikasının veya hastalığı geçirdiğine dair belgelerin ibraz edilememesi durumunda girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu veya girişten azami 48 saat içerisinde yapılmış negatif hızlı antijen test sonucunun ibrazı yeterli görülecek.

***

Rusya’nın başkenti Moskova’da Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 124 kişinin hayatını kaybetmesiyle virüse bağlı en yüksek günlük can kaybı sayısı kayıtlara geçti.

***

İngiltere’de Koronavirüs salgınında son 24 saatte 22 bin 868 vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 4 milyon 755 bin 78’e ulaştı. Ülkede 30 Ocak’tan bu yana en yüksek günlük vaka kaydedildi. İngiltere’de kısıtlamaların kaldırılmasıyla beraber vaka sayılarında hızlı bir artış görülürken, hükümet 19 Temmuz’da kısıtlamaların tamamen sona ermesini planlıyor.

***

Portekiz ve İspanya, Covid-19’un delta varyantı endişeleri sebebiyle İngiltere’den gelen ziyaretçilere yeni kısıtlamalar getirirken, Almanya seyahat kısıtlamalarının Avrupa Birliği genelinde daha koordineli bir şekilde alınması konusunda ısrarcı davranıyor. Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, 1 Temmuz itibarıyla İngiltere’den yolcu uçuşlarını yasaklama kararı aldığını açıkladı.

***

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu ve Okul Çalışma Grubu Üyesi Dr. Tomris Cesuroğlu Türkiye’nin pandemide okulları kapalı tutmada dünya şampiyonu olduğuna dikkat çekti: “Bunun nedeni virüs ve pandemi değil Türkiye’deki eğitim sistemidir” dedi.

***

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 1939 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Radyoloji Radyom ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname’si yürürlükten kaldırıldı. Yaklaşık 60 bin sağlık emekçisinin özlük haklarını düzenleyen mevzuatın kaldırılıp yerine herhangi bir düzenleme getirilmemesine ilişkin sağlık emek ve meslek örgütlerinden ortak açıklama geldi. Sağlık emek ve meslek örgütlerinin talepleri ise şöyle:

  1. Sağlık Bakanlığı ivedilikle yürürlükten kaldırılan bu mevzuatın yerine tüm taraflarıyla (radyologlar, radyoloji teknisyenleri, fizikçiler, nükleer tıp uzmanları, sendikaları ve meslek örgütleri) yeni bir düzenleme yapmalıdır.
  2. Bilimsel veriler ışığında günümüz görüntüleme teknolojisine uygun yapılacak düzenleme yapılmasını,Radyasyon ile çalışan sağlık personelinin şua izinleri, fiili hizmet ve çalışma süresi gibi kanunlarla düzenlenmiş haklarının aynen korun korunmasını,
  3. Tüm taraflarıyla birlikte radyoloji teknisyenlerinin görev yetki ve sorumluluklarını belirleyen düzenlemenin ivedilikle hazırlanmasını,
  4. Radyoloji, nükleer tıp ve radyoterapi alanında personel eksikliğini gidererek iş yükünü azaltacak şekilde istihdam yapılmasını talep ediyoruz.
[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARAI” style=”glass” box_color=”#9e173d” radius=”1″][/su_box]

Türk Tabipleri Birliği, “Aşılamanın yapıldığı ilk gruplar olan sağlık çalışanları ve 65 yaş üzeri yurttaşlara, Delta varyantına karşı etkisi kanıtlanmış bir aşı daha yapılması gerektiğini” açıkladı.

***

TURCOVİD19’dan aşılarla ilgili güncel istatistikleri vermeye devam ediyoruz. 

29 Haziran saat 08.00 itibarıyla ilk doz aşısını yaptıranların sayısı 33 milyon 431 bin 635 kişiye, ikinci doz aşısını yaptıranla ise 14 milyon 960 bin 147 kişiye yükseldi. Toplum bağışıklık için iki dozu yaptıranların nüfus içinde oranı ise %17.89’a yükselebildi, hala hedeflenen %70’den oldukça uzağız. İller ve bölgeler arasındaki eşitsizlikte devam ediyor. 

Beş günün ardından yeniden yükselişe geçildi. Son 24 saatte 65 bin 439 kişiye ikinci doz, 771 bin 441 kişiye ise ilk doz aşı yapıldı. Toplam yapılan aşı dozu 838 bin 880’e yükselmiş oldu.

***

Aşıyı özendirme, toplumu bilgilendirme, anadilinde sağlık ve toplumsal dayanışma mesajları vermek yerine yine sopa gösterilmeye devam etti. Tek adam rejimi otoriterleşme politikalarını her yerde kullanmaktan çekinmiyor. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, “Bir süre sonra aşı olmamış kişilere yönelik bazı kısıtlamalar söz konusu olabilir” dedi. Kamu kurumlarına girişlerde aşı olma şartının aranması, uçak bileti, şehirlerarası toplu taşımada aşı olma şartı aranabilir. Vali Bilmez, ayrıca kentte sekiz Delta (Hint) varyantının tespit edildiğini açıkladı.

***

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, Covid-19 aşılamasında farklı aşıların karıştırılarak kullanılmasının virüse karşı daha etkili olduğu ortaya çıktı. İngiltere’nin Baş Sağlık Danışmanı Yardımcısı Profesör Jonathan Van-Tam, “Karıştırma dozları, bir takviye programı için bize daha fazla esneklik sağlarken aynı zamanda aşıların piyasaya sürülmesinde daha fazla ilerleme ve tedarik güçlüğü yaşayan ülkeleri destekleme yardımı sağlayabilir” dedi.

***

Yunanistan tatil sezonu öncesi genç nüfusta aşılanma oranını artırmak için en temel motivasyonlardan birini öneriyor: Para! Vakaların azalmasıyla birlikte salgın önlemlerini gevşeten ülkede geçen hafta açık alanda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Covid-19 aşısının her iki dozunu da olan vatandaşlar test zorunluluğu olmadan işe ya da spor salonu gibi yerlere gidebilecek. Ancak 11 milyonluk nüfusunun henüz yaklaşık yüzde 33’ünün aşının her iki dozunu da olduğu ülkede, Delta varyantından kaynaklanan endişeyle de birlikte hükümet aşılanma oranlarını artırmak için yeni teşvik arayışına girdi. Başbakan Kiryakos Miçotakis aşısının ilk dozunu yaptıran gençlere 150 avroluk (1500 lira) ön ödemeli kart verileceğini duyurdu. Gençler 15 Temmuz’dan itibaren parayı yaz tatilinde ve kültürel etkinliklerde harcayabilecek. Ayrıca ağustos ayında bir aylık ücretsiz mobil internet kazanacaklar.

***

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre ikinci dozun yapılmasından 6 ay sonra yapılan üçüncü doz antikor seviyelerinde ciddi bir artış sağlayarak vücudun Covid-19 ve varyantlarına karşı bağışıklık kapasitesini artırıyor. Araştırmacılar AstraZeneca/Oxford aşısı için önerilen birinci ve ikinci doz aralığının 4 ila12 hafta arası olduğunu, ancak gerekirse 45 haftaya kadar uzatılabileceğini ifade etti.

***

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu, #TedirginOlmaAşıOl kampanyası kapsamında Covid-19 aşılarına/aşılamasına ilişkin sık sorulan sorulara yanıtlar hazırladı. TTB, tarafından yapılan açıklamada “COVID-19, 11 Mart 2020’de pandemi olarak ilan edildiğinde toplam 120.000 vaka ve 5 bin ölüm olmuştu.
Sonrasında dünyada neredeyse pandemiden etkilenmeyen yer kalmadı. Salgın sürecinde 16 ayda 180 milyon vaka ve 4 milyona yakın ölüm oldu. Bu şartlar altında dünya nüfusunun yüzde 60-70’i bağışık olmadan pandeminin bitmesi mümkün görünmüyor. Aşı olmasa bu salgının daha yıllarca süreceğini, virüsle karşılaşan nüfusun en az yüzde 1-3’ünün; duyarlı gruplar için yüzde 10-30 kadarının ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulamak isteriz. Ayrıca virüs insanlar arasında yayıldıkça, daha bulaşıcı olan ve doğal bağışıklıktan kaçabilen varyantlar ortaya çıkıyor. Bu nedenlerden hızla ve kritik eşikte bağışıklık geliştirecek aşılama yapmak pandeminin yol açtığı okulsuzluk, açlık, işsizlik gibi ağır hasarlar nedeniyle de zorunludur. Bu salgının durdurulabilmesi için hesaplanan kritik eşik, nüfusun yüzde 75’inin aşılanmasıdır. Türkiye için, en az 60-70 milyon kişinin çift doz aşılanmış olması gerekmektedir” denildi.

***

Pınar Öğünç: Pandemide daha önce bilmediğimiz bir biçimde yandık

Bir kere hem kişisel olarak kendimde, hem anlatılanlarda gözlemlediğim şey ‘alışmak’tı. Alışmak, kanıksamak, normalleştirmek… Pandemiyle kristalleşen kapitalizmin bu anına dair düşünürken de kafamızı en fazla kurcalaması gereken fiil bu olmalı belki de. İkinci ortak payda daha önce yaşadıklarımıza benzemeyen bu tecrübenin biricik kıldığı bir yorgunluktu. Ama bu iki baskın hali aşan, hatta buna rağmen, bundan doğan bir yenilenme arzusu, iyileşme çabası da gördüm birçok kişide. Hayatları olumlu yönde değişenler de vardı. Dinlerken beni de sağalttı bu. Hiç değişmeyen şeyler olduğu gibi, çok şaşırtan hikâyeler de dinledim.

Kitaptaki hikâyeler bizatihi virüse, bedenlerde bıraktığı tahribata, üzerine bu şekilde eğilmeyi fazlasıyla hak etse de bir halk sağlık meselesi olarak pandemiye odaklanmıyor. Burada anlatılanlarda doğrudan pandeminin yönetiliş biçiminden kaynaklanan tahribat var. Pandemi tüm dünyada bir finansal çalkantıya neden oldu, fakat Türkiye bu tecrübeyi bir de tarihinin belki de en derin ekonomik kriziyle birlikte yaşadı. Orta sınıfı eriten, yoksulları mübalağasız açlık sınırına iten, virüs ölümlerine çaresizlik intiharlarının eklendiği çok kıyıcı bir süreç yaşadık. Bunun gerçek hayatlardaki tezahürü söz ettiğim, o belki daha önce yaşananlara benzemeyen türdeki yorgunluk, yılgınlık oldu. Bugünle ve gelecekle ilişkiyi, varlık algısını değiştiren bir güçten düşme hali bu. Bir süre güneş ışığını bir mercekte toplarsanız altındaki kağıt yanar. Geçen bir yılda dünyanın üzerine sanki bir mercek tutuldu; virüs ve yaygınlık ölçeği yeni olsa da pandemi etrafında örülen yeni hayatta kapitalizmin fıtratından farklı, aslında yeni bir şey yok. Fakat mercek her şeyi katladı. Eşitsizliği, sömürüyü, cinsiyetçiliği, sermayeden yana devlet politikalarının müdanasızlığını…  Ve işte bu bir yılda o kağıt daha fazla yerinden tutuştu, merceğin tam altındakiler yandı. Zaten böyle işliyordu, aynı gemideydik, bazılarının her daim geminin yakıtı olması gerekiyordu. Ama pandemide daha önce bilmediğimiz bir biçimde de yandık.

https://www.gazeteduvar.com.tr/pinar-ogunc-pandemide-daha-once-bilmedigimiz-bir-bicimde-yandik-haber-1526270



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...