KORONA GÜNLÜĞÜ  (27 ŞUBAT 2021)

 

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Mersin Şehir Hastanesi çalışan laboratuvar teknisyeni Mehmet Tevfik Yardak Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

***

Mersin’de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık emekçileri şiir dinletisiyle anıldı. İçel Sanat Kulübü’nün girişimleri ile yapılan anmaya hayatını kaybeden sağlıkçıların ailelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Sağlık emekçilerinin fotoğraflarının sinevizyonla yansıtıldığı anmada, kentteki yazar ve şairler, seçtikleri şiirleri seslendirerek hayatını kaybeden sağlık emekçilerine atfetti.

***

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dünya genelinde tüm çatışma bölgelerindeki 160 milyon kişiye Covid-19 aşısı sağlanabilmesi için “sürdürülebilir insani ateşkes” talep eden kararı kabul etti. Tüm çatışma bölgelerine aşı erişiminin “engelsiz” ve “sürdürülebilir” şekilde sağlanması ve milyonlarca kişinin aşılanabilmesi için insani ateşkes talep edilen kararda, gelişmiş devletlerden düşük, orta gelirli ve ihtiyaç duyan diğer ülkelere aşı bağışlaması da istendi.

***

Ekvador’da Sağlık Bakanı Juan Carlos Zevallos, yakınlarına ve bazı devlet görevlilerine yeni tip koronavirüs aşısı yaptırdığı eleştirileri nedeniyle görevi bıraktı.

***

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Aile Hekimliği Kolunun yaptığı çalışmaların bakanlığın şeffaf davranmaya zorladığını söyledi. Test yapılma sayısının yüzde 28 düştüğü bilgisini paylaşan Fincancı, “Buna rağmen test pozitifliği iki katına çıkarak, yüzde 7’ye yükseldi. Vaka sayıları 5 binlerde seyrederken, 9 binlere çıktığı bir ortamda, 1 Mart’ta yerelden açılma söz konusu. Açılmanın bilimsel olmayacağını biz yapılan kongrelerden, gidilen cenaze törenlerden biliyoruz. Yaşam hakkının ihlalini bir özür karşılayamaz. Onların yası yas da bizim yasımız yas değil mi?  Eğer yas tutma özgürlüğümüz olacaksa da sağlıklı koşullarda olmalı. Sağlığın yaşamın göz ardı edildiği koşullardayız” diye konuştu.

Normalleşme için erken olduğu uyarısında bulunan TTB 2’nci Başkanı Ali İhsan Ökten, “Vakalar yüzde 50 artmışken, açılma cinayet demektir” dedi.

***

Aile Hekimleri COVID-19 Aşılaması İçin Sağlık Bakanlığı’na Soruyor

  • Bu aşılama hızıyla ne kadar sürede toplumu bağışıklamayı planlıyorsunuz?
  • Salgına karşı aşı kampanyası niçin yapılmıyor?
  • Toplumun bağışıklanması için gerekli olan aşıyı neden zamanında temin etmiyorsunuz?
  • Halkın bir kısmının aşı randevusu almak için telefona sahip olmadığını ve sistemi yeterli düzeyde kullanamadığını biliyor musunuz?
  • Alo 182 hattını düzeltip Aşıla programında yaşanan sorunları ne zaman çözeceksiniz?
  • Kamu hastanelerinin aşılamada atıl kaldığını, özel hastanelerin hastalardan ücret talep ettiğini biliyor musunuz?
  • Aşılama oranlarında bölgesel farklılıkları nasıl açıklıyorsunuz?
  • Her gün onlarca yurttaşımız yaşamını yitirirken ve mutant varyantlar giderek artarken bulaş için riskli olan parti kongrelerine izin vermeye devam edecek misiniz?
  • ASM’lerin hemşire ihtiyacını neden karşılamıyorsunuz?
  • ASM’lerin uygunsuz mekânlarda hizmet vermesine ne zaman son vereceksiniz?
  • COVID-19 aşılamalarının %70’ini üstlenen ASM’lerde salgın yokmuş gibi ertelenebilir hizmetlerin devam ettirilmesinin salgınla mücadelemizi güçsüz kıldığını biliyor musunuz?
  • Daha geniş bir kesimi aşılmaya başladığımızda ASM’lerin bu talebi karşılayamayacağını biliyor musunuz?
  • Normalleşme kararlarının pandeminin gerçek yerel koşullar ve bilimsel kriterlerle uygulanması için il sağlık kurullarında tabip odaları gibi sağlık çalışanlarının örgütlü olduğu kurumların temsilcilerine çağrıda bulunup etkili olmalarını sağlayacak mısınız?

https://www.ttb.org.tr/kollar/_ahek/haber_goster.php?Guid=878e61ce-780e-11eb-88b2-b02bc55b7849

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 114 milyona, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 530 bine yaklaştı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 21 milyon 915 binin üzerinde, aktif hasta sayısı mevcut durumunu korumasına karşın hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatıyoruz.

Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 432 bin 634 kişi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 9 bin 778 kişi olarak bildirildi. Avrupa kıtası 160 binin üzerinde vaka bildirimi ile pandeminin baskın olduğu kıta konumunu sürdürüyor. Günlük vaka bildirimin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (80.6 bin), Brezilya (63.9 bin), Fransa (25.2 bin), İtalya (20.5 bin), Hindistan (16.1 bin), Çekya (14.5 bin), Polanya (11.5 bin) ve Rusya (11.1 bin).

***

Türkiye’de ise Covid-19 salgını bir türlü kontrol altına alınamıyor, vaka-ağır hasta-aktif hasta sayısı yüksek hızda devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 9 bin 205 kişi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 74 kişi olup, oldukça yüksek olduğuna dikkat çekiyoruz. Toplam vaka sayısı 2 milyon 684 bine yaklaşırken, toplam can kaybı 28 bin 432 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 649 kişi. Günlük test sayısı yükselerek 128 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısında yükseliş dün de devam etti, aktif hasta sayısı 98 bin 754 kişiye yükseldi, bu eğişime göre birkaç gün içinde 100 binin üzerine çıkacak görülüyor. Ağır hasta sayımız 1,195 kişi. Halen %1.2 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) üç katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen hafta vaka sayısı en çok artan ve azalan kentleri açıkladı. Buna göre, 100 bin nüfusta vaka sayısının en fazla azaldığı kentler Bayburt, Erzincan, Trabzon, Karabük ve Hatay oldu. Buna karşın, en çok artış görülen kentler Ordu, Giresun, Samsun, Tokat ve Bolu olarak kayda geçti.

***

Malatya’nın Darende ilçesinde son günlerde mutasyona uğramış Koronavirüs vakalarının görüldüğü açıklandı. Yapılan testlerde iki vakada kesinleşmiş mutant virüsün tespit edildiği belirtilerek, 2 kişide ise mutant virüsün kuvvetli şüphesi bulunduğu ve test sonuçlarının beklendiği kaydedildi.

***

Trabzon’un Araklı ilçesinin Taşönü Mahallesi’nde virüs taşıyan kişinin cenazeye katıldı, 22 kişiye Covid-19 bulaştırdı; mahalle karantinaya alındı

***

Ülke genelinde kororavirüs vaka sayılarındaki artış nedeniyle Muğla’nın Bodrum’da, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nca yeni tedbirler alındı. Karara göre, sahil bantları, mesire ve piknik alanlarında piknik yapmak, spor, yürüyüş gibi faaliyetler nedeni ile çok yakın mesafede halkın bir arada bulunabilecekleri, toplum sağlığı açısından risk oluşturabileceği nedeni ile halkın sahil bantları, park, mesire ve ören yerlerinde, piknik alanlarında sandalye veya oturarak piknik yapma faaliyetlerinin yasaklanmasına karar verildiği belirtildi. Bulaşın daha az olduğu açık alanlardaki yasağa rağmen AVM’ler, marketler ‘lebaleb’ çalışmaya devam ediyor.

***

Koronavirüs varyantlarına ilişkin bilgilendirmede bulunan DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, virüsün İngiltere mutasyonunun 86, Güney Afrika mutasyonunun 44, Brezilya varyantının 15 ülkede görüldüğünü bildirdi.

***

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Kocazeybek, “Yeni varyantların tespit edilebilirliğinin artmasını ve Türkiye’deki normalleşme sürecini göz önünde bulundurursak Mart’ın 15-20’sine doğru üçüncü bir ciddi vaka artışı hareketini öngörmek zor değil. Önümüzdeki günlerde önlemler gevşetiliyor. İnsan hareketlenmesi arttığı sürece, bu varyantlar da toplumda yayıldığı sürece vakalarda artış beklememiz doğal” tespitini yaptı.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. KenanMidilli, başta vakalarda saptananlar varyantların yurtdışı kaynaklı olduğuna, ancak bu varyantların artık toplum içinde yaygınlaştığına işaret ederek, şunları söyledi: “Görülme sıklığı çok değişken ama bizde de yavaş yavaş yükseliyor. (Pozitif vakalar arasında) yüzde 10’ları geçmeye başladığını tahmin ediyorum. Ancak bu sadece bizim kendi laboratuvarımızın verisi. Bunu genellemek yanlış olur. Türkiye ölçeğinde nasıldır, bilemiyorum. Bunun gerçek boyutlarını bilebilmemiz için bakanlığa bildirilmiş olan tüm verileri görmemiz gerekir.”

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Epidemiyoloji Profesörü Gül Ergör “Bu virüs yaklaşık bir aydır görülüyor Türkiye’de. Ancak hızlı bir artış olmadı” noktasına dikkat çekiyor. Ergör, İngiltere varyantının yüzde 30 ile 70 arasında daha bulaşıcı olduğuna dair çalışmalara atıfta bulunarak, “Biz böyle bir artış görmedik. Belki ‘Bunun görülmesi için mutasyonlu virüsün de yayılması lazım’ diye düşünülebilir. Ancak söylenildiği gibiyse, bu varyant bu hafta toplam vakaların yüzde 10’unda görülüyorsa, sonraki haftalarda bunun 20’lere 30’lara çıkması gerekirdi. Ama böyle bir şey de görmüyoruz. Belki bir miktar arttırıyordur vaka sayılarını. Ama bahsedilen kadar korkutucu değil diye düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı. Ergör şöyle uyarıyı yapıyor: “Vaka sayılarında normalleşme adımlarıyla birlikte artış beklemek doğal. Şu anda zaten bir vaka artışı var. Ama bu belirli kentlerde var. Bu bölgelerde önlemleri daha sıkı tutar ve hemen açmazlarsa artış olmayabilir de. Ama bütün şehirlerde açarlarsa bu artış trendini çok daha yükseltebilir.”

***

Karadenizliler endişeli: Mutanttan korkuyoruz, ne olduğunu da bilmiyoruz.

***

Finlandiya hükümeti yeni varyantları görülen koronavirüse karşı 8 Mart’tan itibaren 20 gün süreyle tüm restoranları ve 13 yaşından büyük çocukların eğitim gördükleri okulları kapatma kararı aldı. Herkesten evde çalışma yapmaları ve maske kullanmaları istendi. Risk gruplarında yer alan kişilerin korunması ve yüksek okulların uzaktan eğitimi sürdürmeleri istendi. Yolcu ve kollektif trafiğin sınırlanması ve 12 yaşın üzerindeki kişilerin hobi için gerçekleştirdikleri etkinliklere de ara verilmesi tavsiye edildi. Söz konusu sınırlamalar Helsinki, Nyland, Lappland ve Österbotten’in de aralarında bulunduğu 8 bölgede uygulanacak.

***

Okullarda kademeli olarak başlayacak olan yüz yüze eğitime ilişkin olarak, İzmir Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, “Çocuklardan, evdeki erişkinlere virüsün bulaşma ihtimali çok düşük. 65 yaş üzerindeki aile büyükleri aşılanıyor, böylece aynı evde yaşayan aile büyükleri için de risk ortadan kalkıyor. Çocuklarımız zaten zaman kaybettiler. Yüz yüze eğitim yapılamadığı için gelişimleri olumsuz etkilendi, psikolojileri etkilendi. Ortopedik sorunlar, görme problemleri de ortaya çıktı. Bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına, bir an önce yüz yüze eğitime başlanması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

***

Pandemi dönemi cinsel tacizleri de saklı kalmasına yol açtı. ABD’de askeri akademilerde çok yaygın olduğu bilinen ama genelde resmi şikayet konusu edilmeyen cinsel taciz ve saldırılarla ilgili Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) yıllık raporunda geçmiş yıllara kıyasla çok düşük bir sayı kaydedildi. Pentagon, bunun Covid-19 pandemisinde eğitimin sekteye uğraması ve kendilerinin de yüz yüze görüşme yapamamasından kaynaklandığını belirtti.

**

Trabzon, Sakarya ve Karabük’te Koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle sinemaların açılış tarihi 1 Mart’tan, 1Nisan’a ertelendi. Kentlerin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulları tarafından alınan kararda şöyle denildi: “Gelinen aşamada gerek sektörün talebi, gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, salgınla mücadelede alınan tedbirlerin devamının sağlanması ve desteklenmesinin amacıyla sinema salonlarının faaliyetlerine 1 Nisan 2021 tarihine kadar ara verilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.”

İzmir’de de pandemi yasaklarının ardından 1 Mart tarihi itibariyle açılması planlanan sinema salonları için flaş bir karar alındı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığında toplanan İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu, sinema salonlarının açılışını 1 Nisan’a erteledi.

***

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı’ndan (EMA), Regeneron şirketi tarafından hazırlanan antikor kokteyline yeşil ışık geldi. EMA, iki monoklonal antikordan oluşan ilacın, oksijen desteğine ihtiyaç duymayan ve hastalığı ilerleme riski olan kişileri tedavi etmek için kullanılabileceğini duyurdu.

***

Diyarbakır Tabip Odası, “Barış ve Demokrasi Ödülü”nü ırkçılık, ayrımcılık ve insan hakları adına verdiği verdiği mücadele nedeniyle İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin’e verdi.

***

Uyuz vakalarında bugünlerde hızlı bir artış gözlendiğine dikkat çeken Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekai Kutlubay, önceki yıllardan farklı olarak bu yıl “dirençli uyuz vakalarında” patlama yaşandığını söyledi. Kutlubay, evde uzun süre kapanmaya bağlı olarak da aile içi bulaşların arttığını dile getirdi.

***

Asistan Hekimler: Tükeniyoruz

Ayda 15 kez nöbet tuttuklarını ve 36 saat aralıksız çalıştıklarını belirten Asistan hekimler, “Tükeniyoruz, insanca koşullar altında çalışıp nitelikli bilimsel bir eğitim talep ediyoruz” dedi. Türk Tabipler Birliği’ne (TTB) bağlı asistan hekimler yaşadıkları sorunlarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Ankara Tabip Odası’nda (ATO) düzenlenen basın toplantısında “Asistan Hekimlerin de hakları var!” pankartı asıldı.  ATO Yönetim Kurulu Üyesi, Asistan Hekim Laleş Tunç, “Sonsuz bir çalışma sömürüsü altında çalıştırılırken, sesimizi yükseltmemiz, haklarımızı talep etmemiz kendi içimizde bile doğru bulunmaz. Çünkü onlarca yıldır bu sömürü sistemi kendi içimizde bile meşrulaşmıştır” dedi.

http://mezopotamyaajansi28.com/tum-haberler/content/view/126262

***

İstanbul Tabip Odası, Türkiye’de çalışan yabancı hekimlerin mağduriyetlerini duyurdu. Asistan hekimlere sigorta yapılmıyor, düşük ücretlerle çalışıyorlar ve tedavi masrafları karşılanmıyor. Asistan Dr. Orkhan Valiyev şu sorunlara dikkati çekti: “Beş yıldır Türkiye’de asistanlık yapmaktayım ve 2.338 TL maaş ile çalışmaktayım. Ek ödeme almadan sağlık sigortam yapılmadan çalıştırılıyorum. 2019 Ocak ayında bir mahkeme başvurumuz oldu ek ödemelerle ilgili. Mahkemeyi kazanmamıza rağmen Danıştay tarafından bu karar bozuldu. Artık ek ödemelerimiz de yapılmamakta. Hepatit B hastasına bakarken iğnenin elime batması sebebiyle iş kazası tutanağı tutulmasını talep ettim ve tedavimin yapılmasını istedim. Sigortasız çalıştırıldığımız için iş kazası raporu tutulmadı. Covid sürecinde biz de tüm sağlık çalışanları gibi özveriyle çalıştık ek ödeme almaksızın. Türkiye’de çalışan yabancı uyruklu asistanlar olarak ek ödemelerin yapılmasını, sağlık sigortalarımızın yapılmasını talep ediyoruz ve diğer asistan arkadaşlarımızla aynı koşullarda çalışmak istiyoruz.”

***

İller İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Kemalettin Sakin, TÜİK’in 2019 verilerine göre Türkiye’de 5-17 yaş grubundaki çalışan çocuk sayısının 720 bin olduğunu açıkladı. Bu çocuklardan 720 bininin istihdam edildiği tespit edilmiş. Bunların yüzde 45’i hizmetler sektöründe, yüzde 30’u tarım sektöründe, yüzde 20’si de sanayi sektöründe yer alıyor. Sakin, çocuk ve genç işçilerin hangi işlerde çalışabileceğinin de mevzuat ile belirlendiğini belirterek, “Mevzuatta eksiklik yok, belki denetimde, uygulamada eksikliğimiz var” dedi.

***

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, AKP iktidarı, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, bozulan ekonomi ile artan intihar oranlarına ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda, “AKP iktidarında intihar vakalarında yüzde 48 artış yaşandı. Tek adam sisteminde her hafta en az 65 yurttaş yaşamına son verdi. Ekonomik gerekçelerle intiharlar 2017-2019 döneminde yüzde 38 arttı” tespitlerine yer verildi. Kriz intiharları arttı: 2002-2019 arasında geçim zorluğu nedeniyle hayatına son veren 4 bin 801 kişi varken, bu intiharların yüzde 17’sine tekabül eden 798’i 2017-2019 yıllarında yaşandı. Ekonomik kriz nedeniyle intihar eden kişi sayısı 2017-2019 yılları arasında yüzde 38 arttı. 2017’de 232 kişi ekonomik gerekçelerle hayatına son verirken bu sayı 2019’da 312’ye yükseldi. Yalnızca basına yansıyan, son 10 günde 10’dan fazla intihar haberi var. Pandemide her gün gelen intihar haberleri 2020 verilerindeki kara tablonun da habercisi.

***

Bakan Koca’dan nadir hastalıklar açıklaması: SGK geri ödemesi kapsamında tanı uygulamalarını başlatacağız.

***

Dünya Sağlık Örgütü, Yemen’de geçen yıl şüpheli difteri vaka sayısının 1425 olarak kayıtlara geçtiğini, 116 kişinin de hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi.

AŞI TARTIŞMALARI

‘Aile Hekimliği Pandemi Anketi Şubat 2021’ sonuçlarının açıklandığı çevrimiçi toplantıda konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Kırımlı, ‘Aşılanma Güneydoğu ile Doğu Anadolu’da düşük. Bu düşüklüğün sebebini bakanlık araştıracak mı?’ dedi

***

Öğretmenlerin öncelikli aşılanacak gruplara dahil edilmesinin ardından köy okullarında görevli olanlardan başlanan aşılamaya yüz yüze eğitime geçiş sıralamasına göre devam edilecek.  “Ülke genelinde 15 Şubat’ta yüz yüze eğitime geçen köy okullarındaki öğretmenlere Covid-19 aşısı uygulanmaya başladı. Köy okullarıyla aynı tarihte yüz yüze eğitime başlayan anaokullarındaki öğretmenlerin aşılanmasına da başlanacak. Aşılamaya ilkokul ile 8’inci ve 12’nci sınıf öğretmenleriyle devam edilecek. Normalleşme süreci kapsamında, ilkokullar ile 8’inci ve 12’nci sınıflarda 1 Mart Pazartesi yüz yüze eğitime başlanacağı için aşılamaya buralarda görev yapan öğretmenlerle devam edilecek.

***

Covid-19 aşı çalışmaları devam ederken Türkiye’de bulunan geçici koruma statüsündeki 3,6 milyon Suriyeli ile “düzensiz göçmen” statüsünde yer alan 1 milyon mültecinin nasıl aşılanacağı konusu ise belirsizliğini koruyor. İltica ve Göç Araştırmalar Merkezi Başkanı Metin Çorabatır, kayıtlı mültecilerin aşı olabilmek için kayıtlı oldukları ilde yaşamak zorunda olduklarını, kayıt dışı mültecilerin sağlık hizmetinden ve aşıdan yararlanamadığını söylerken; Sosyal Hizmet Uzmanı Azime Çalışkan ise, E- nabız ve 182’de dil seçeneği olmadığı için aşı randevusu alınamadığını belirtti.

***

Fildişi Sahili, DSÖ’nün Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı tarafından gönderilen koronavirüs aşılarını alan Gana’dan sonra ikinci ülke oldu. Ulusal aşılama kampanyasının ilerleyen günlerde başlaması bekleniyor.

***

Avrupa Birliği (AB), Covid-19 karşı aşı olanların serbestçe seyahat etmesini sağlayabilecek ‘aşı sertifikası’ üzerinde yaza kadar çalışılmasını, daha sonra üye ülkelerin sağlık ve sınır sistemlerine entegre edilmesini hedefliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, şu ana kadar sertifika hakkında yapılan teknik çalışmalarda belgenin IBAN gibi bir kodla ne tür aşının yapıldığı, nerede yapıldığı gibi temel tıbbi bilgilerin bulunacağını, sistemin AB ülkeleri tarafından sağlık ve sınır sistemlerine entegre edilmesi gerektiğini söyledi. Von der Leyen, “Aşı sertifikası çalışmaları zaman alacak ve en azından üç ay sürecek. O yüzden beklentiler çok erken ve çok yüksek değil” dedi.

***

İsrail, halkın yarısına halihazırda koronavirüs aşısının en az ilk dozunun uygulandığını açıkladı. İsrail Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, 9 milyon 300 binlik nüfusun yüzde 35’inin ise Pfizer aşısının iki dozunu da olduğunu ve ülkede kademeli olarak açılan serbest zaman aktivitelerin tamamına dahil olmalarına imkan verecek “Yeşil Pasaport”u edinme hakkı elde ettiğini söyledi. “Yeşil Pasaport”la spor salonları, oteller, tiyatrolar, spor müsabakaları vb. faaliyetlerden yararlanmaları öngörülüyor. İsrail’de Covid-19 hastalığını atlatarak iyileşen herkes ve koronavirüs aşısının ikinci dozunu olanlar, bu aşılamadan bir hafta sonra, “Yeşil Pasaport”larını alabiliyor.

İsrail’de aşı ayrımcılığı devam ediyor. Batı Şeria ve Gazze Şeridi hala aşı programına dahil değil

***

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) uzmanlarının etkili ve güvenli olduğu yönündeki analizinin ardından, Johnson&Johnson firmasının geliştirdiği yeni tip korona virüsü aşısına resmi onayın verilmesi bekleniyor. Firmanın tek dozluk aşısı, onaylanması durumunda ABD’de acil durum kullanım onayı alan 3’üncü aşı olacak.

***

Fransa’da bir köy yolunda saatte 191 kilometre hız yaparken yakalanan 88 yaşındaki adam, Kovid-19 aşısı randevusuna geç kaldığı için bu kadar hız yaptığını söyledi.

***

Aşı pasaportuna hazır mıyız? – Gaye Usluer

Tüm dünya Covid-19’a ilişkin yeni varyantlar, aşı tedarikindeki gecikmeler, lojistik engeller ve ekonomik çöküntülerle boğuşurken, aşı pasaportları konusundaki tartışmaların daha acil bir önem kazanacağını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), konunun merkezindeki karar vericilerden biri. Uluslararası seyahatlerde yolcuların diğer ülkelere girişine izin vermenin bir koşulu olarak aşı sertifikalarının uygulanmasına, mevcut eşitsizlik ortamında “şimdilik” karşı olduğunu söyledi.

DSÖ, doğru olanın aşı pasaportu uygulanmasına yönelik küresel standartlar oluşturulmasından yana. Şu anda benimsenen iki öneri mevcut: Biri PCR testi ile Covid-19 testinin negatif olduğunu gösteren belge, diğeri de Covid-19 aşısı olduğunuza dair bir belgenin oluşturulması. Ancak bunların yapılabilmesi için küresel ve yaygın bir uygulamanın ortak standartlarının oluşturulması -teste ulaşımın, aşıya ulaşımın eşitlikçi olması gibi- gerekiyor.

https://www.birgun.net/haber/asi-pasaportuna-hazir-miyiz-335524

******

Pandeminin Düşürdüğü Maskeler

COVID-19 Salgınının Muhasebesi –

Osman Elbek (Derleyen)Kayıhan Pala (Derleyen)

Koronavirüs (Covid-19) pandemisinin tedirginlikle geçen ilk bir yılını çok yönlü analiz eden bu kitap, kalıcı değerde bir muhasebe niteliği taşıyor. Dünyayı ağına alan bu virüs nedir ve “nereden çıktı”? Salgının Türkiye’deki gelişme seyri nasıldı, hangi kırılma anları yaşandı? Salgın koşullarında sağlık sistemi ve sosyal güvenlik kurumları ne yaptılar, ne yapamadılar? Bakanlık ve Bilim Kurulu, nasıl bir işlev gördü? Hekim meslek örgütleri salgın karşısında nasıl tutumlar aldılar; sağlık çalışanları nasıl etkilendiler? Maske, hijyen, mesafe gibi bireysel önlemlerin, pandemiden çıkış stratejisi olarak aşının hükmü nedir? Salgını baskılama uğraşı, nasıl, toplumu ve siyasal alanı baskılamaya bahane oldu? Bu ve daha bir çok soruyu etraflı bir şekilde ele alan Pandeminin Düşürdüğü Maskeler, ısrarla, “pandeminin yüzümüze vurduğu eşitsizliklere” dikkat çekiyor.

Kitapta yer alan bölümler

  • COVID-19 Özlem Kurt Azap
  • Maske ve Ötesi… Cavit Işık Yavuz
  • Pandemiden Bir Çıkış Stratejisi Olarak Aşı Ümit Kartoğlu
  • Salgının Kırılma Anları Osman Elbek
  • Dönüşen Sağlıkta Pandemi Kayıhan Pala
  • Pandemide Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun İşlevi Feride Aksu Tanık
  • Pandemide Sosyal Güvenlik Ergün Demir, Güray Kılıç
  • Hekim Meslek Örgütleri Ne Yaptı? Eriş Bilaloğlu
  • COVID-19 ve Sağlık Çalışanları Özlem Kurt Azap
  • Sözün Sonu: Türkiye’de 21. Yüzyılın Başlarında Yücel Demirer