Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ (25 KASIM 2020)

KORONA GÜNLÜĞÜ (25 KASIM 2020)

  • Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Gaziantep Şehit Kâmil Devlet Hastanesinde görev yapan göğüs hastalıkları uzmanı Hüseyin Süyür, Adana Seyhan Devlet Hastanesinde elektrik teknisyeni olarak çalışan Hakan Arkun ve Erzurum İspir ilçesinde 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan Süleyman Gökdemir Covid-19 nedeni ile hayatını kaybetti.
  • TTB, doktor Şeyhmus Gökalp’in tutuklanmasına tepki gösterdi. Tutuklama gerekçelerinin hukuka uygun olmadığı belirtilen açıklamada, “Karşı karşıya kaldığı durum tamamen anti-demokratik, adaletsizlik, vicdansızlık ve sorumsuzluk örneğidir. Şeyhmus Gökalp suçsuzdur, haklı mücadelesinde yanındayız” denildi
  • Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, sorunlarının görmezden geldiğini belirterek, Sağlık Bakanlığı’nı alkışla protesto etti.
  • Türkiye’de pandemiyle derinleşen yoksulluk, bazı ailelerin birçok temel ihtiyaçtan vazgeçmesine neden oluyor: “Bebek bezi yerine poşet bağlamak, mama olmadığı için şekerli su vermek. Çocuğa mamayı bıraktırmaya zorlamak. O hale geldi.”
  • Koronavirüs aşısının aralık ayında risk gruplarına yapılacağını söyleyen Sağlık Bakanı Koca, “Asgari 10 milyon doz Çin aşısı ve -ruhsatı tamamlanırsa- 1 milyon doz Pfizer’in aşısını risk gruplarına ücretsiz yapmaya başlıyoruz. Kendi aşımızı da Nisan ayında kullanıma sokmuş olmayı planlıyoruz.” dedi.
  • Pandemi dizginlenemiyor. Dünya genelinde toplam vaka sayısı 60 milyonun üzerine çıktı. Günlük can kaybında rekor kırıldı, son 24 saatte 11 bin 713 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı ise 1 milyon 414 bin civarında. Aktif vaka sayısı 17 milyonu geçti. Yeni vaka sayısı 543.2 binin üzerinde. Kuzey Amerika kıtası yeni vaka bildiriminde bir günde 192 bin 162 vaka ile ilk sıraya yerleşti. Kuzey Amerika kıtasında bildirimlerin büyük çoğunluğu (175 bin 47) ABD’ne ait.
  • Dünya genelinde yüksek yeni vaka bildirim yapan ülkeler şunlar: Hindistan (44.3 bin), Brezilya (33.4 bin), Rusya (24.3 bin), İtalya (23.2 bin), Almanya (16.3 bin), İran (13.7 bin), Ukrayna (12.3), İngiltere (11.3 bin) ve Polonya (10.1 bin). Avrupa ülkelerinin çoğunluğunda günlük vaka sayısında azalma gözleniyor. Yeni vaka sayısı Fransa  (9 bin 155) ve İspanya’da (7 bin 221) 10 binin altına indi.
  • Resmi istatistiklerde dahi Türkiye’de salgın kontrolden çıkmış durumda. Yeni hasta, ölüm ve ağır hasta sayılarında rekor üzerine rekor kırıyor. Son 24 saatteki yeni hasta sayısı 7 binin, can kaybı 160’ın üzerine çıktı. Böylece 7381 kişiye Covid-19 tanısı konulurken, 161 kişi de Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiş oldu. Böylelikle Türkiye yeni vaka sayısında dünya genelinde 15. Sıraya günlük ölümlerde de 17. sıraya tırmanmış oldu. Aktif hasta sayısı 66 bin 675 kişiye, ağır hasta sayısı da 4 bin 543 kişiye yükseldi. Test sayısı 162 binin üzerine çıktı, buna rağmen halen hedeflenen 200 bin test sayısından oldukça uzağız.
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığının Covid-19 ölüm sayıları tartışılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığına göre ülke genelinde son 24 saatte 161 kişi hayatını kaybederken, İBB’ye göre dün sadece İstanbul’da 211 kişi ‘bulaşıcı hastalıklar’dan yaşamını yitirdi.
  • Vaka sayısı tartışması yaygınlaşıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun, PTT çalışanlarında Covid-19 vaka sayısını 975 olarak açıklamasına karşın, KESK’e bağlı Haber-Sen’in verilerine göre ise bu sayı 1641. Yalnızca İstanbul’da vaka sayısı 497’ye ulaşmış durumda. Ankara’da 196, İzmir’de 101, Diyarbakır’da ise 94 vaka bulunuyor.
  • SES Ankara Şube Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya ise İstanbul’daki vaka artışıyla beraber Ankara’daki test sayısının düştüğünü vurgulayarak, “Ankara’da geçen hafta günlük vaka sayısı 3 bin 700 ile 4 bin 200 civarındaydı. Filyasyon ekibi sayısında da düşüş var ve ekiplerin sayısı Ankara’da 900’lerden 500’lere kadar düşürüldü ama baktığımız da hasta sayısı da azalmıyor aksine artıyor” dedi.
  • TBMM Genel Kurulu’na gelen HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir’in Covid-19 testinin pozitif çıkmasıyla çalışmalara ara verildi. TBMM’de Covid-19’a yakalanan milletvekili sayısı 102’ye ulaştı.
  • Demir Grup Sivasspor, 2 futbolcu ile teknik heyetten 1 görevlinin korona virüsüne yakalandığını açıkladı.
  • Salgınının kontrol altına alınamadığı Kütahya’nın Emet ilçesinde, halkın %70′ i 14 gün sürecek karantinaya alındı. İzmir’de yeni kısıtlama kararlarıyla birlikte, sahil kenarlarında ve park alanlarında piknik yapmak da yasaklandı.
  • İzmir’de koronavirüs tedbirleri kapsamında pazarlarda gıda maddesi dışında satış yapılması yasaklanırken, Bitpazarı da kapatıldı. Sahil kenarlarında ve park alanlarında piknik yapmak yasaklandı.
  • Sağlık Bakanlığı, “Temaslı takibi, salgın yönetimi, evde hasta izlemi ve filyasyon” rehberini güncelledi. Covid-19’u atlatanlara 3 ay temaslı takibi yok.
  • Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı: Okulun adı çıkmasın diye vakaları saklamaya çalışıyorlar! Korona virüsü salgınının artış göstermesiyle okullar yeniden uzaktan eğitim verecek. Okulların hazırlıksız başlatılmasının virüsün yayılmasında etkili olduğunu belirten eğitimciler, kimi müdürlerin okuldaki vakaları sakladığını söyledi. Özel okullardan devlete nakiller durduruldu.
  • Malezya’da, lateks eldiven üreticisi firmanın (Top Glove) 5 bin 800 çalışanının 2 bin 543’ünde Covid-19 testi pozitif çıktı. Ülkede 41 fabrikası olan şirket bunların 28’ini kapatma kararı aldı. Salgın nedeniyle oluşan eldiven talebi nedeniyle karı artan şirketin hisseleri bu açıklamalardan sonra bugün yüzde 7.5 değer kaybetti.
  • Eylül ayının sonundan itibaren koronavirüs vaka sayılarında ciddi artışlar görülen ABD de, vakalar büyük ölçüde ülkenin Orta-Batı bölgesinde yoğunlaşıyordu. Ancak bu bölgeler dışında kalan Arizona, Kaliforniya, Delaware, Louisiana, Maryland, New Hampshire, New Mexico, Pensilvanya ve Vermont eyaletlerinde bu hafta, geçen haftaya göre iki kat daha fazla vaka sayısı bildirildi. 50 eyaletten 45’i vaka sayılarında artış yaşarken ülke genelinde toplam 17 eyalet bu hafta rekor sayıda vaka açıkladı.
  • ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, her şeyin yolunda gitmesi durumunda Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin çiftinin yönettiği BioNTech şirketi ile Amerikan ilaç şirketi Pfizer’in geliştirdiği koronavirüs (Covid-19) aşısının 10 Aralık’tan hemen sonra dağıtımına başlanabileceğini söyledi.
  • ABD’de “Aşı Uygulamaları Danışma Komitesi” ismini taşıyan heyetin önerileri ile aşı öncelikle sayısı 21 milyonu bulan sağlık çalışanlarına yapılacak. Ardından sırasıyla bakımevi sakinleri, salgın sırasında faaliyetlerine devam etmesi gerekli olan işçiler, kronik hastalığı olan kişiler ve 65 yaş üstü kişiler aşılanacak.
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pazartesi (23 Kasım) günü yaptığı bir açıklamayla Noel kutlamalarında gerçekleşecek aile buluşmalarının salgın açısından son derece tehlikeli olduğu konusunda uyarılarda bulundu.
  • İngiltere ve Fransa’da önlemler gevşetiliyor. İngiltere’de ülke genelinde etkili sınırlamaların planlandığı üzere 2 Aralık’ta biteceği ve bundan sonra tedbirlerin aşamalı ve bölgesel olarak alınacağı belirtildi. Önümüzdeki haftadan itibaren ülke genelindeki dükkanların, spor salonlarının ve kuaförlerin yeniden açılacak. Bar ve restoranlar kapalı kalmaya devam edecek.
  • Fransa’da da vaka sayılarının azalması nedeniyle cumartesi gününden itibaren ülke genelinde uygulanan karantina tedbirlerinin hafifletilecek. Ülkede günlük Covid-19 vaka sayısının 5 binin altına düşmesi halinde 15 Aralık’tan itibaren sokağa çıkma kısıtlamasının tam gün kaldırılacağını, 21.00-07.00 saatlerinde uygulanacağını vurgulayan Fransız Cumhurbaşkanı Macron, ancak Noel ve yılbaşı nedeniyle istisnai olarak 24 ve 31 Aralık’ta sokağa çıkma yasağının geçerli olmayacağını aktardı. Aşılama risk grubundaki kişilerden başlayarak hızlı bir biçimde organize edilecek. Aşı yaptırmak zorunlu olmayacak.
  • İngiltere’ye yurt dışından giriş yapanların, beş gün karantinanın ardından ücretlerini kendilerinin karşıladığı Covid testlerinin negatif çıkması halinde karantina sürelerini kısaltabilecekleri açıklandı.
  • Avustralya’nın milli havayolu şirketi Qantas’ın CEO’su Alan Jones, koronavirüs aşılarının kullanıma hazır hale gelmesinden sonra, uluslararası seferlerde yolcuların aşı yaptırmış olmalarını şart koşacaklarını söyledi.
  • Hong Kong Sağlık Bakanı Sophia Chan, korona virüsü testi pozitif çıkan kişilere 645 dolar verileceğini söyledi. Chan, karantinanın mali sonuçlarından korkan insanları test yaptırmaya teşvik etmek için böyle bir uygulama başlatıldığını ifade etti ve “Umarım insanlar gelir kaybı korkusu nedeniyle test yaptırmaktan kaçınmazlar” dedi.
  • Kanada hükümeti, okulları açık tutmak için direniyor. Salgından etkilenen çoğu ülke sonbahar aylarında tekrar uzaktan eğitime geçme kararı alırken Kanada, fiziksel eğitimin koronavirüs riskinden daha önemli olduğu görüşünde. Ülke genelindeki çoğu bölgede restoranlar, barlar, spor salonları, yüzme havuzları, kuaförler ve buz hokeyi stadyumları kapalı olsa da okullar hâlâ fiziki eğitime devam ediyor. Ontario eyaletinin sağlık yetkililerinden Dr. Barbara Yaffe, eylül ayında yeniden açılan okullarda çok fazla hastalık bulaşma riski olmadığının kanıtlandığını söyledi.
  • Şu ana kadar klinik deneyler sonucu koronavirüse karşı koruma sağladığı açıklanan üç aşı adayından en yüksek koruma oranına sahip Moderna’nın aşı adayının AB ülkelerine sevkiyatı için anlaşma sağlandı.
  • Dünya’nın ilk tescilli koronavirus aşısı olan Sputnik V adlı aşının uluslararası pazarda fiyatının 20 dolardan (yaklaşık 160 Türk lirası) az olacağı duyuruldu. Bu fiyat, iki doz halinde uygulanacak olan aşının toplam fiyatı olacak. 22 binden fazla gönüllüye uygulanan aşının etkinlik oranı yüzde %92 olarak açıklanmıştı. İki doz halinde uygulanan aşının ilk dozdan sonra uygulanan ikinci dozuyla birlikte, ilk uygulamadan 42 gün sonraki etkinlik oranının ise %95’e kadar yükseldiği açıklandı.
  • Polonya’daki vizon çiftliğinde koronavirus tespit edildi. En büyük vizon yetiştiricileri arasında bulunan Polonya’daki 354 çiftlikte 6 milyon vizon olduğu tahmin ediliyor. Koronavirus tespit edilen çiftliğin ismi ve diğer 17 çiftlikten alınan numunelerin sonucu ise henüz açıklanmadı. Polonya’da ilk kez vizonlarda koronavirus tespit edilirken, diğer ülkelerdeki gibi bir itlaf kararı henüz alınmadı. Hollanda, Yunanistan, Danimarka ve Fransa’daki vizon çiftliklerinde mutasyona uğramış koronavirus tespit edilmiş, şimdiye kadar Hollanda’da 1.5 milyon, Danimarka’da ise 2 milyona yakın vizon itlaf edilmişti.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlık tarafından 7 bin hemşire, bin 700 ebe, 2 bin 864 sağlık teknisyeni ile 14 branşta 12 bin sağlık personeli alımı gerçekleştirileceğini açıkladı. Bakan Koca, tercih Kılavuzunun yayınlanmasını müteakip mülakatsız atama yapılacağını duyurdu.
  • Diyarbakır’da 112 Acil Servisi’nde görev yapan 44 sağlık çalışanın ek ödemeleri kimi gerekçelerle kesildi. SES: Yükleri iki kat artarken verilmeyen ek ödemeler sağlık çalışanlarını demoralize ediyor.
  • Korona, gayrimenkul sektöründe kartları yeniden karıyor. 21 ülkeden 995 üst düzey sektör temsilcisinin katıldığı araştırmaya göre korona salgını nedeniyle başta kira ödemelerinde yaşanan sorunlar olmak üzere, yaygın belirsizlikten en çok etkilenen gayrimenkul alanları perakende ve ofis olacak. ‘Dijital değişim’ yatırımcıların sektör tercihlerini de etkiliyor; Lojistik, veri ve iletişim merkezleri gibi alanlar öne çıkıyor. Yaşam bilimleri ve sağlık alanları popülerlik kazanırken, karma projeler ile AVM’ler hızla gözden düşüyor.

 

  • Kendi OHAL’imi ilan ettim şekerim, kafam rahat… – Murat Sevinç

Herkes kendi OHAL’ini ilan etsin, önerisiyle kendime geldim ve hanımın yüzüne bakıp “Şu andan itibaren OHAL ilan ediyorum,” deyiverdim. O da benim yüzüme baktı ve cevap verme gereği duymadan kahvaltısına devam etti! (https://www.gazeteduvar.com.tr/kendi-ohalimi-ilan-ettim-sekerim-kafam-rahat-makale-1505282)

  • Biz mikrop değiliz –Erol Turan

Biz laboratuvar teknisyen, biyolog, kimyager, sekreterleri olarak pandemi döneminde, diğer sağlık çalışanı arkadaşlarımız gibi yoğun çalışma koşullarından nasibimizi aldık ve almaktayız. En başından beri dinlenme alanının olmaması en büyük sorun, esnek çalışma şansımız olmadığı için bizler ciddi risk altındayız. Bu kötü koşullar neticesini verdi ve laboratuvarda birçok arkadaş Covid-19’a yakaladı. Testi pozitif olmayanların da, sanki kabahatli gibi, iş yükü ayrıca artmıştır. Bu yoğun çalışma koşullarına yetişmek artık mümkün görünmemektedir. Gün aşırı 24 saate geldiğimiz halde neredeyse her gün gelmek zorunda kalacağımız kaygısı oluşmaktadır.

Ayrıca çalışma arkadaşımızın pozitif olması bizim de pozitif olma riskimizi oldukça artırmaktadır. Aile hayatı diye bir şey kalmamıştır. Her yerde virüs tehdidi ve her yerde hasta görmekten çok yorulduk. Bu kadar yorulup tükendikten sonra yetmezmiş gibi bir de ödeme yapmıyorlar. Bunun karşılığını Sağlık Bakanlığının da söylediği gibi ne yapsanız ödeyemezsiniz ve ödemediler de… Biz acilde çalıştığımız halde pandemi hastalarına hizmet verdiğimiz halde ek ödemeyi alamıyoruz vermiyorlar.

Bu uygunsuz koşulda çaresizce hizmet vermek yetmemiş gibi yoğunluğun 3 katına çıktığı bugünlerde bir de zaman baskısı ile karşı karşıya kalıyoruz. Biz artık hastalık bulaştırmamak için birbirimizden kaçmak istemiyoruz. Bir an önce gerekli tedbirleri alıp mücadelenin demokratik bir şekilde çözülmesini istiyoruz. (https://www.evrensel.net/haber/419466/saglik-emekcisi-anlatiyor-biz-mikrop-degiliz)

 

  • Koronavirüs: Tokyo, Covid-19 salgınını bugüne kadar nasıl az kayıpla atlattı? – Ilgın Yorulmaz

Tokyo, Covid-19 salgınını bugüne kadar nasıl az kayıpla atlattı? 14 milyonluk nüfusuyla Tokyo Metropol bölgesi 15 milyonluk nüfusa sahip İstanbul’a benziyor. Ancak Tokyo’da koronavirüs testi yapılanlardan sadece yüzde 3’ü pozitif çıktı. Kentte Covid-19’dan ölüm oranı da yüz binde 3. Tokyo, düşük ölüm oranıyla benzer büyük şehirlere nispeten salgınla mücadelede daha başarılı bir tablo çiziyor. Tokyo’da da koronavirüs bulaştığından şüphelenilen kişiler özellikle tren istasyonları gibi ulaşması kolay alanlardaki “ateş kliniği” adı verilen yerlere başvurduklarında bedava test olabiliyorlar. Hastanelere yığılmayı önlemek adına testi pozitif çıkanlar, semptomları hafifse veya hiç yoksa şehirdeki anlaşmalı otellerin odalarına yerleştirilip izole ediliyorlar. Hatta bu odalara evcil hayvanlarını bile götürebiliyorlar. Hastalığı evde geçirenler ise geliştirilen bir cep telefonu uygulamasıyla sürekli takip ediliyor. (https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-55056192)

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...