Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 25 HAZİRAN 2020

KORONA GÜNLÜĞÜ 25 HAZİRAN 2020

GÜNDEM

  • Patronlar virüse karşı tedbirler söz konusu olduğunda ölü taklidi yapıyor, virüse yakalanan işçiler olduğunda da hiçbir tazminat ödemeden kovup  kalanları sömürmeye devam ediyor. Diyarbakır’da bir tekstil firmasında 4 işçi koronavirüse yakalandı. Firmanın faaliyetlerine olduğu gibi devam etmesi üzerine 8 işçi test yaptırmak üzere hastanenin yolunu tuttu. Bunun üzerine işçilere cep telefonlarından kovuldukları mesajı gönderildi.
  • Amerika’da yapılan Covid-19 Tüketicinin Nabzı anketi önemli bazı sonuçları gösteriyor. Anket sonuçlarına göre; Y kuşağı (1981-1996) salgının en derin sarstığı nesil. Y kuşağı 2008 krizinin de etkisiyle Amerika tarihinde ebeveynlerinden daha yoksul olan ilk nesil.
  • Moskova’da salgının yüksek seyrine rağmen binlerce kişinin izlemek için katıldığı Zafer Günü Askeri geçidi yapıldı. Gün Nazilere karşı Kızıl Ordu’nun zafer kazanmasının 75. yıldönümüydü.
  • Hakim adalet anlayışı Kürdistan’da yaşanan hakikatlerin ortaya çıkmasını yavaşlatmaktan öteye gitmiyor. Musa Anter davasında tanık 28 yıl sonra dinlendi. Mahkeme salonunda mahkeme başkanının maske takmaması üzerine çıkar tartışmada ‘risk her zaman vardır’ demesi dikkat çekti.
  • 5 Haziran Diyarbakır Katliamı’nda suçüstü yakalanan İŞİD sanığına beraat kararı verildi. Onlarca delil ve telefon görüşmeleri kaydı, mahkeme tarafından görmezden gelindi.
  • Göç ve İnsani Yardım Vakfı medya izleme raporunu yayımladı:3 bin 228 çocuk hak ihlaline uğradı, 465 çocuk yaşamını yitirdi. GİYAV insan haklarına yönelik araştırmalarda güvenilir bilgiye ulaşmanın zorluğunu ve gerçek sayıların açıklananın çok üzerinde olduğunu da anımsattı. 26 yıl önce Çocuk Hakları Sözleşmesinin Türkiye tarafından imzalanmasına rağmen pratikte durumun görmezden gelindiği vurgulanıyor.
  • İktidarın AYM kararına rağmen yeniden düzenleyip yasalaştırmaya çalıştığı Güvenlik soruşturmalarıyla ilgili komisyon görüşmelerinde HDPli Filiz Kerestecioğlu yasa teklifinin fişleme için getirildiğini ve HDPliler başta olmak üzere tüm muhalefeti kontrol etmek için kullanılan siyasi bir hamle olduğunu vurguladı.

MEVCUT DURUM – SALGININ KONTROLÜ – SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI

  • DSÖ: Virüs çekip gitmiyor, aksine salgın büyüyor
  • Dünya genelinde vaka sayısı 9.5 milyonu aştı. Yeni vaka sayısı 173 binin üzerine çıktı, salgın kontrolü her geçen gün daha da zorlaşıyor. Günde 3 binin üzerinde yeni vaka bildirimi yapan 12 ülke var. Brezilya 40 bin, ABD 38 bin, Hindistan 16 bin yeni vakanın üzerine çıktı.
  • Amerika kıtası, Güney Asya ve Ortadoğu’da salgın hız kesmiyor.
  • Nüfusu 211 milyonu aşan Brezilya, Latin Amerika’da ‘salgının merkez üssü’ konumunda. Brezilya Coğrafya ve İstatistik Enstitüsü (IBGE), mayıs ayında ülkede 4,2 milyon kişinin tat, koku kaybı, öksürük ve yüksek ateş gibi koronavirus (Covid-19) benzeri bulgular gösterdiğini açıkladı. Bu rakam şu ana kadar toplamda 1.2 milyona yaklaşan vakanın dört, aktif vaka sayısının (yaklaşık 500 bin) sekiz katı. Covid-19’a karşı alınan önlemler nedeniyle 19 milyon kişi mayıs ayında çalışamazken, bunlardan ülkedeki iş sahiplerinin yüzde 11,5’ine tekabül eden 9,7 milyon kişi de ücret alamadı. Mayıs ayında ülkedeki ailelerin yüzde 38,7’sine hükümet tarafından salgın nedeniyle 847 Brezilya reali (yaklaşık 160 dolar) para yardımı yapıldı.
  • Pandeminin erken vurduğu Avrupa’da salgın büyük oranda azalma trendine girerken Rusya, Ukrayna, Belarus’da salgın ciddiyetini sürdürüyor. Rusya’da vaka sayısı 600 bini geçti, bununla birlikte can kaybı daha az (8 binin üzerinde). Almanya‘da mezbaha işçileri yoğun bir mücadelede.
  • Birleşmiş Milletler (BM), yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle 28 personelin hayatını kaybettiğini duyurdu. BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci, yaptığı yazılı açıklamada, 21 Haziran itibarıyla 1140 BM çalışanında Covid-19 vakasının tespit edildiğini bildirdi.
  • Türkiye’de yeni vaka sayısı yükselmeye devam ediyor Son 24 saatte 1,492 yeni vaka tespit edildi. Covid-19’a bağlı can kaybı sayısı 24. Test sayısı yeniden yükseldi, 53 binin üzerine çıktı
  • Sağlık Bakanı Koca: İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Birinci dalganın etkilerini görüyoruz. Dünyada birinci dalganın etkisi devam ediyor. PCR ve Antikor testleri kapsamında toplam 153 bin kişi taranacak. An itibariyle 118 bin kişi testlere tabi tutulmuştur. Pozitif bulduğumuz oran 1000’de 2.8’dir. Oldukça düşük bir rakamdır. Toplumun bağışıklığı yüzde 1’in altındadır.
  • Diyarbakır’da artan vaka sayısı polemiği büyüyor. Diyarbakır Tabip Odasından Şerif Demir, kentte normalleşmeyle birlikte vaka sayısının arttığını ancak net verilere ulaşamadıklarını söyledi. Bakanlığın süreci şeffaf yürütmediğini söyleyen Demir, “Edindiğimiz bilgilere göre son 2-3 haftadır Covid-19 nedeni ile hastanede günlük ortalama takip edilen hasta sayısı 250 civarında. Hasta sirkülasyonu çok fazla olduğu pandemi hastanelerinde her gün onlarca hasta taburcu edildiği halde onların yeri yeni hastalarla dolmakta. Diyarbakır’da günlük ortalama doğrulanmış vaka, yani PCR testi pozitif gelen sayısı 100’ün üzerinde. Aynı zamanda test negatif olup da klinikte ve radyolojik bulguları pozitif olanlar da hesaba katıldığında virüs ile enfekte hastalar ifade edilenden çok daha fazla sayıdadır.
  • Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun koronovirus (Covid-19) testi pozitif çıkması sonrası, temasta olduğu 4 ilçenin belediye başkanı da evlerinde karantinaya alındı.
  • Valiler panikte… İl pandemi kurulunu aktifleştirmeyen, salgın kontrolünü demokratikleştirmeyen, toplum katılımına izin vermeyen devlet aklı artan vakalarla paniğe kapıldı. Bolu Valisi Ahmet Ümit: “Türkiye genelinde pozitif vakaların en yüksek olduğu dönemlerde bile şimdiki kadar bizde pozitif vaka yoktu. Ciddi olarak pozitif vakalarda artış var, üç misli bir artış var. Her geçen gün virüs kendisini biraz daha hissettiriyor. Bunu özellikle vurgulamamız gerekiyor.” Devlet aklı vatandaşı suçlama ve ceza ile tecelli ediyor: “Maske konusunu halen ihmal edenler var. Pazartesi günü itibarıyla denetimleri yoğunlaştırdık. Pazartesi 31 vatandaşımız, salı günü de 55 vatandaşımıza ceza yazıldı. Pazartesi günü 28 bin liranın üzerinde, salı günü yaklaşık 50 bin liranın üzerinde ceza yazıldı.”
  • Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırlarının 1 Temmuz’da açılması beklenirken, AB üyesi Hırvatistan’dan Balkanlar özelinde tam tersi bir karar geldi. Hırvatistan hükümeti, koronavirüs vakalarının geçtiğimiz hafta yeniden artmaya başlaması üzerine, Bosna, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan’tan gelecek ziyaretçilere yeniden 14 günlük karantina kararı aldı.
  • Düğün genelgesi: Gelin ile damat hariç kimse halay çekemeyecek, tokalaşmak yok, açık havada olacak. Genelgeye göre; düğünler, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün olduğunca kısa sürede ve açık havada yapılacak. Düğün mekanlarının girişlerinde, ortak kullanım alanlarında ve masalarda el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulacak ve maske takılacak. Düğün salonlarında misafirlerin oturma düzeni, masalar arası mesafe en az 1,5 metre ve sandalyeler arası 60 santimetre olacak şekilde düzenlenecek. Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasimi sırasında tokalaşılmayacak, toplu fotoğraf çekimi yapılmayacak, takılar toplama kutusuna konulacak. Düğün mekanlarında gelin ve damat hariç halay çekilemeyecek, dans edilemeyecek, gösteri yapılamayacak. Köy ya da sokak düğünlerinde yemek verilmesi durumunda tek kullanımlık malzemeler tercih edilecek
  • İngiltere, Türkiye dahil bazı ülkelere tatile gidenler için dönüşte karantina kuralını kaldırabilir. Guardian, İngiltere ile tatil merkezleri arasında kurulacak “hava köprüsünün”; Türkiye, İtalya, İspanya, Yunanistan, Hırvatistan, Avusturya ve Almanya’yı kapsayacağını yazdı.
  • Beyaz Saray Sağlık Danışmanı Fauci, ‘ABD’de vaka sayısındaki artış kaygı verici’ dedi. Fauci, “İki gün önceki rakamlar, bir günde 30 bin yeni vaka olduğunu gösteriyordu. Bu beni kaygılandırıyor. Önümüzdeki iki hafta Texas, Florida, Arizona ve diğer eyaletlerde gördüğümüz artışları durdurmakta hayati önem taşıyor” dedi.
  • Araştırmalar, erkeklerin Covid-19’u daha ağır geçirme ihtimallerinin yüksek olduğunu, bu nedenle kanlarında kadınlardakinden daha fazla antikor bulunduğunu gösteriyor.
  • Diyarbakır Sağlık Platformu’nun açıkladığı verilere göre 155 sağlık çalışanı koronavirüse yakalandı. Diyarbakır Sağlık Platformu, koronavirüse yakalanan sağlık çalışanı verilerine paylaştı. Paylaşılan verilere göre virüse yakalanan sağlık çalışanı sayısı 155’e çıktı. Buna göre 35 hekim, 74 hemşire/ebe, 3 paramedik, 23 personel, 5 otomasyon görevlisi, 3 sekreter, 10 tekniker, 1 laborant ve 1 sosyal hizmet uzmanı virüse yakalandı.

SAĞLIK MUHALEFETİ-TOPLUMSAL MÜCADELE

  • SES Covid-19 salgını sırasında sevdiklerinden ayrı yaşamak zorunda kalan görev başındaki tüm sağlık emekçilerine ve ailelerine armağan edilen bir kısa film yayınladı.
https://www.youtube.com/watch?v=-5bZciibd5Q&feature=youtu.be
  • TSK’nın Kobane’deki katliamını on binler lanetledi, direniş çağrısı yapıldı.Kobane’de Özgür Kadın Meydanı’nda bir araya gelen kitle saldırıları kınayan pankartlar, Kongreya Star bayraklarıyla yürüyüşe geçti, ardından yürüyüş Şehit Egid Meydanı’nda mitinge dönüştü.
  • Ankara’ya bir yürüyüş daha! 7 yıl önce Soma’daki katliamın ardından 3500 işçiye kıdem tazminatı verileceği üzerine Enerji Bakanlığıyla anlaşılmıştı. Ancak sözler tutulmadı. İşçiler 15 Temmuza kadar süre tanıdı, sözlerin tutulmaması durumunda da Ankara’ya yürüyüş gerçekleştirme kararını aldılar.
  • 27 Haziran Cumartesi günü saat 20.00’de ‘Korona’da Yeni Normal ve Mücadelenin Geleceği’ konuşulacak. Siyasi Haber üzerinden yayınlanacak etkinlikte katılımcılar; Gönül Erden (SES Eş Genel Başkanı) Ali Çerkezoğlu (TTB 2. Başkanı), Ayşe Düzkan (Gazeteci-Yazar), Kenan Kalyon (Siyasetçi-Yazar) olacak.
  • Pandemiden en çok etkilenen sektörlerden biri havacılık. 138 bin çalışanı olan dünyanın en büyük havacılık şirketi Lufthansa çalışanları gelecekleri için sokağa çıktı. Siyasal ve ekonomik güvencesizliğin pandemi gündeminin önüne geçmeye başlayacağının emareleri artarken direniş odakları da artıyor.

YENİ YAŞAM

  • Tayland’ın turistik kenti Lopburi’de korona nedeniyle turistlerin  azalması ve kentteki maymun sayılarının çoğalmasıyla, kent maymunların hakimiyetine geçti.

Kapitalizme Ekolojik Darbe: Küçülme

Metin Yetkin

https://cdn3.andyayincilik.com/dergi/kitap_dergi_2020-115-1.pdf

Bir Kooperatif Hikayesi: ‚İnsan gücüne ihtiyaç var‘ deyin

Reyhan Hacıoğlu

Emekleri sömürülen, hakları gasp edilen, iş cinayetlerinde öldürülen işçiler kooperatif kurdu. Her adımında gönüllülerin çalıştığı kooperatifin amacı ise işçiye destek olmak, dayanışma ile evlerine girmek. Bu yüzden çağrıları herkese

http://yeniyasamgazetesi1.com/bir-kooperatif-hikayesi-insan-gucune-ihtiyac-var-deyin

JİN

  • Wikipedia’da biyografilerin hemen hepsinin başarılı erkeklere dair olmasından yola çıkarak, kadınların yok sayılmasına karşı içerik üretme atölyesi düzenleniyor. Kadınlar Türkçe Vikipedi’deki cinsiyet eşitsizliğine karşı haftada bir araya gelip haklarındaki eksik içerikleri tamamlayacakları atölyelere başlıyorlar.
  • ‘Dayanışma Sürüyor‘ ‘Salgın da bitmedi, Dayanışma da!’ diyen İzmir Dayanışma gönüllüleri pandemide başladıkları kadınlarla buluşma yolculuğunu sürdürüyor. Kadın Dayanışma Paketi dağıtımının beşinci durağı Çiğli’ye bağlı Güzeltepe Mahallesi idi.
  • HDK Kadın Meclisleri bugün(25 Haziran) saat 17.00’da ‘‘Kadınların Sözü: Kapitalizmin Krizi ve Toplumsal Mücadele‘‘ canlı yayınını yapacak

EKOLOJİK SAĞLIK-SİYASAL SAĞLIK       

  • Konya Ilgın’da DSİ’nin “su havzaları var kömür madeni çıkarmayın” uyarısını dikkate almayan şirket Çavuşlugöl Mahallesi’nde kömür arıyor. Arazisini şirkete satmayan yurttaşlara karşı da Cumhurbaşkanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı çıkarıldı. Köylüler uzun süredir yürüttükleri mücadele jandarma engeliyle karşı karşıya kalıyor.

ABD’deki isyan bizim neyimiz olur?

Ali Ekber Doğan

‘‘Kamp, forum ve eylem alanlarında daha somut biçimde gördüğümüz üzere, ırkçı,cinsiyetçi, piyasacı, otoriter ve türcü sistemi yıkma arzusu temelinde ekolojist, sosyalist, demokratik, müşterekleşmeci birikimlerden beslenen yeni bir siyaseti inşa edip, deneyimlemeye çalışıyor. Bu arayışın yakın vadede sonuca bağlanacağını söyleyecek kadar hayalperest olmasak da 10 yıl içinde ikinci defa şahit olduğumuz demokratik isyan dalgaları 1961’de Küba’yı görmüş olmanın Nazım’a söylettiği mutluluğun resmini bir kez daha gözlerimizin önüne seriyor. Muhtemelen sonunda egemenler bunu da burnumuzdan getirir ama ne gam, insanı iliklerine kadar değiştiren devrimci isyanın görkemli ışıltılarını bir kez daha gördük ya ölsek de gam yemeyiz gayri…‘‘

https://www.gazeteduvar.com.tr/konuk-yazar/2020/06/25/abddeki-isyan-bizim-neyimiz-olur

İş Nedir? Neden Çalışıyoruz?

Meltem Zekioğulları/Cansu Köse

‘‘Bu soruları sormaya başlamamız yeni (aslında eski) üretim ilişkilerini tahayyül edebilmemizi sağlıyor. Neyi, nerede, ne zaman, ne kadar, hangi koşullarda üreteceğimize sermayedarlar değil, kendimiz karar verdiğimizde iş ve iş yeri kavramlarını lügatımızdan çıkarmış olacağız. Kapitalist üretim tarzının mülkiyet ilişkileri, bu mülkiyete sahip olan egemen sınıflar ve ulus devlet yapısı, toplum yararına, doğayla barışık bir üretimin tarzının önündeki en büyük engel. İnsanı kendi emek ürününe, kendi emek sürecine, kendi türüne ve içinde yaşadığı doğaya yabancılaştıran bu üretim tarzını yok etmek, insanlığın ve doğal yaşamın devamı için bugün tarihin tüm zamanlarında olduğundan daha çok ihtiyaç haline geldi. Emek etkinliği insanı insan yapan, kendini gerçekleştirmesini sağlayan en başat türsel özellik. Emek etkinliğini, bir sömürü ve egemenlik ilişkisi olmaktan çıkarmak hayatı her gün yeniden ve yeniden üretenlerin, bizlerin kendi ellerinde. Tüm bu sömürü ve egemenlik ilişkileri aynı zamanda kendi kendinin altını oyan devrimci bir potansiyeli de var ediyor. Önemli olan bu devrimci potansiyeli devrimci mücadeleye dönüştürmek. Hayatı üreten bizler kendi emeklerimiz üzerindeki özdenetimden başlayarak, hayatın her köşesine uzanacak bir özyönetim perspektifiyle yaşamın her anını ve her alanını örgütlemeliyiz. Bruna Latour’un sözleriyle: “Her şey durduysa, her şey sorgulanabilir de, dümen kırılabilir, iyiden iyiye ayıklamaya gidilebilir veya aksine hızlandırılabilir. Yıllık dökümü şimdi çıkarmak gerekiyor. ‘Mümkün olduğunca çabuk tekrar üretime atılalım’ çağrısında bulunan sağduyuya, “Aman sakın ha!” diye haykırarak cevap vermek gerekiyor. Yapılacak en son şey, önceden yaptığımız her şeyi aynen kaldığı yerden sürdürmektir.”

http://yeniyasamgazetesi1.com/is-nedir-neden-calisiyoruz-foto

GÖRÜŞLER

  • SES Urfa Şube Eş Başkanı Eylem Sayar: Koronavirüsle yaşamayı öğrenmeliyiz. Salgına yönelik kısa vadeli çözümler sürece cevap olamayacaktır. Bunun için daha geniş, kapsamlı ve uzun vadeli çözüm önerilerinin esas alınması gerekiyor. Alınmayan ve eksik kalan her önlem daha çok insanı kaybetmemiz demektir

EKLER

İstikrarlı Nostalji Kapitalist Gerçekçiliktir

Koray Kırmızısakal

Depresyon hazzın iptal edilmesiyken, çelişkili bir biçimde hedonist depresyon her şeyden haz alır, fakat anlamsızlığının farkındadır. Bu popüler şarkıların nostaljik “parti musallatolojisi” bir çeşit döngüde olduğumuzun işareti olmalıdır. Bu döngü, kapitalist gerçekçiliğin kültürel mantığıdır. İstikrarlı nostalji, kapitalist gerçekçiliktir.

https://terrabayt.com/dusunce/istikrarli-nostalji-kapitalist-gercekciliktir



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...