Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ (23 ŞUBAT 2021)

KORONA GÜNLÜĞÜ (23 ŞUBAT 2021)

 

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

***

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bazı ülkelerin Covid-19 salgınını bahane ederek muhalif sesleri ve bağımsız medyayı susturduğunu söyledi. Dünyanın ‘insan hakları ihlalleri salgınıyla’ karşı karşıya olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, insan haklarına en çok zarar veren unsurun cinsiyet eşitsizliği olduğunu dile getirdi. Guterres, otoriter rejimlerin korona virüsü salgınını ifade özgürlüğünü kısıtlamak için ‘bahane olarak kullandığını’ kaydetti.

***

Batı Afrika ülkesi Nijerya’da yeni tip Coronavirus’ün (Covid-19) B.1.2.5 adlı yeni varyantının tespit edildiği bildirildi. Ülkede şu ana kadar Covid-19’un B.1.1.7 adlı yeni varyantının 54 vakası tespit edildi. Bu varyant Nijerya ve 15 ülkede tespit edildi. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC) Direktörü Dr. Chikwe Ihekweazu, yaptığı açıklamada, ülkede yeni tespit edilen varyantın İngiltere’de ortaya çıkan Covid-19’un B.1.1.7 adlı varyanttan farklı olduğunu ve henüz endişe verici olarak tanımlanmadığını belirtti.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 112 milyon 255 binin üzerine çıkarken, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 485 bine yaklaştı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 22 milyonun altına indi, aktif hasta sayısı düşme eğiliminde olmasına karşın hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatıyoruz.

Dünya genelinde haftanın ilk günü yeni vaka sayısı 288 bin 116 kişi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 6 bin 522 kişi olarak gerçekleşti. Pandemide zirvede bulanan ABD’de dahi yeni vaka sayısı düşme eğilimini devam ettirdi. Günlük vaka bildirimin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (59.3 bin), Brezilya (29.4 bin), Rusya (12.6 bin), Hindistan (10.8 bin), İngiltere (10.6 bin) ve Endonezya (12.2 bin).

***

Türkiye’de ise Covid-19 salgını bir türlü kontrol altına alınamıyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 8 bin 104 kişiye yükseldi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 78 kişi olup, oldukça yüksek olduğuna dikkat çekiyoruz. Toplam vaka sayısı 2 milyon 647 bine dayanırken, toplam can kaybı 28 bin 138 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 623 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 119 bin civarında. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısında yükseliş dün de devam etti, aktif hasta sayısı 88 bin 938 kişiye yükseldi. Ağır hasta sayımız 1,189 kişi. Halen %1.3 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) üç katından fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.

***

Sağlık Bakanı Koca, bu hafta ikinci defa illere göre vaka hızlarını açıkladı. Bu verilere göre, 15-21 Şubat için yine rekor Karadeniz’de: 100 bin kişi için Ordu 228,40, Giresun 217,51, Trabzon 207,54, Samsun 202,94. Rize 200,08. Yine her 100 bin kişi içinde vaka sayısı İstanbul’da geçen hafta 60,19 olan oran 66,23, Ankara’da 35,49 olan oran 35,39, İzmir’de 44,39 olan oran ise 42,67 oldu. En düşük vaka hızı ise Güneydoğu Anadolu’da görüldü: Hakkari (3,21), Şırnak 3,91, Muş 8,51, Batman 8,71.

Nüfus yoğunluğuna göre vaka sayısında artışın gözlemlendiği Karadeniz Bölgesi yine dikkat çekiyor. Geçen haftaya göre Ordu, Sakarya, Samsun, Balıkesir ve Burdur’da artış gözlenen iller arasında yer aldı. Geçen haftaki tabloda vaka sayısı bakımından kötü durumda olan Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Giresun ve Gümüşhane’de iyileşme gözlendi.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı vaka sayılarının yüksek seyrettiği Karadeniz illerinde yapılan filyasyon çalışmalarında ekipler Coronavirus’ün en fazla cenaze namazları, taziye ve aile içi ev ziyaretlerinde yayıldığını tespit etti. Vaka sayılarının oransal olarak en yüksek olduğu Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun’da hafta sonu kısıtlamalarında ilçe geçişlerine, köy ve mahallelere çıkışlara yasak getirildi, cenaze namazlarına katılım 30 kişi ile sınırlandırıldı. Uzmanlar da, Karadeniz için, tedbirlere uyulması çağrısını yineledi, Karadeniz’deki vakaların yayılımını önlemek için tedbirlerin artırılıp, bölgede 15 günlük tam kapanma, ulaşım kısıtlaması ve ‘bölgesel karantina’ uygulanmasını talep etti.

***

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, kademeli normalleşmede bakılacak 5 önemli kriteri açıkladı. 1- Şehirdeki hastanelerin yatak, yoğun bakım, solunum cihazı kapasitesi ve doluluk oranı, 2- İllerin 100 bin kişide görülen vaka sayıları, 3- PCR testlerindeki harita göze alınacak. Kaç kişiye Coronavirus testinin yapıldığı kararlarda belirleyici olacak., 4- Şehirdeki 10-14 günlük süredeki salgının trendi göz önünde bulundurulacak ve 5- Şehrin yaş ve demografik durumu çerçevesindeki aşı durumu. Kaç kişiye aşı yapıldığı da “yerinde karar” döneminin belirleyici faktörlerinden birisi olacak.

***

İl, bir bütün olarak değerlendirilecek. İş hareketliliği ve geçirgenlik nedeniyle özellikle metropol ilçeleri birbirinden ayırmak ve farklı kurallar koymanın mümkün olmadığı belirtildi. Ancak vaka patlaması olduğunda bölgesel karantinaya gidilebilecek.

***

Şimdiye kadar toplu ulaşım araçlarında, konaklama tesislerinde, sınav başvurularında ve devlet kurumlarında istenen HES kodunun, normalleşme takvimiyle birlikte uygulama alanının genişlemesi bekleniyor.

Yeni dönemde düşük riskli illerde kapılarını açması öngörülen kafe ve restoranlarda, müşterilerden HES kodu sorulması planlanıyor.

***

Trabzon’un sekiz ilçedeki toplam 68 yerleşim yerinde, artan Covid-19 vakaları nedeniyle karantina uygulandığı duyuruldu.

***

Pandemi nedeniyle yapılan toplantılarda Samsun ayrı bir başlık oldu. Samsun’da mutasyonlu virüse ilişkin verilerin yüksek çıkmasının nedenleri araştırılıyor.

***

Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması ve Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, pandemi tedbirleri ile birlikte 170 gündür kapalı olan iş yerlerinin  tekrar açılması talebiyle ortak bir basın açıklamasında bulundu. Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması ve Otel ve Turizm İşçileri Sendikası adına konuşan Tuğba Nas, milyonlarca insanın içinde olduğu sektörün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.10 milyon insanın açlığa, yoksulluğa mahkum edilmiş durumda olduğunu belirten Nas, “Cumhurbaşkanı, ‘Kapanan dükkan yok’ dedi. Ama Ticaret Bakanlığı 2020 yılında 99 bin 588 esnafın iş yerini kapattığını açıkladı. Esnaf da çalışan da oldukça zorda! Daha fazla iş yeri kapanmadan dükkanları açın” dedi. İzmir’de de pandemi sürecinde yaşadıkları gelir kaybına karşı bir araya gelen kafe-bar çalışanları ve müzisyenler, “Sermayenin çıkarı değil emekçilerin yararı düşünülsün” dedi.

https://www.evrensel.net/haber/426500/kafe-bar-calisanlari-10-milyon-insan-acliga-mahkum-edilmis-durumda

https://sendika.org/2021/02/izmirde-gecinemiyoruz-alacakliyiz-diyenler-sokaktaydi-609234/

***

Koronavirüs tedbirlerinin hiçe sayıldığı AKP kongreleri devam ederken kalabalık manzaralar İzmir’de de yaşandı. Kongrenin yapılacağı salonun dışında sosyal mesafe kurallarına uyulmadı. Yüzlerce kişi, kalabalık gruplar halinde turnikelerden geçti. Salonun içinde de sosyal mesafe kuralı hiçe sayıldı.

***

Ipsos’un “Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırmasının” 44. dönem verileri yayımlandı. Araştırmada vatandaşların salgınla beraber internet kullanımları, görüntülü görüşmeler, dijital alışverişleri izlendi. Buna göre, eğitimli ya da eğitimsiz toplumun neredeyse yarıya yakını internetsiz bir hayat düşünemediğini belirtti. Toplumun yüzde 46’sı internetsiz bir hayatı düşünemiyor.

https://t24.com.tr/foto-haber/ipsos-arastirma-salgin-vatandaslarin-aliskanliklarini-nasil-degistirdi,11253/7

***

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 pandemisi nedeniyle uygulanan kapanma ve diğer kısıtlamaları aşamalı olarak kaldırma planını açıkladı. hükümet her bir aşamadan diğerine geçmeden önce dört kritere bakarak geçiş kararını onaylayacak. Bu kriterler şöyle: Covid-19 aşılama takviminin planlandığı gibi işlemesi, Aşıların ölümler ve ağır hastalıkları yeterince azalttığının görülmesi, Bulaş hızının hastaneleri zorlayacak düzeyde olmaması, Virüsün yeni varyantlarında, sınırlamaların kaldırılmasını engelleyecek yeni özellikler görülmemesi. Birinci aşama 8 Mart‘tan itibaren bütün okullar açılması ile başlıyor. 12 Nisan‘dan itibaren ikinci aşamaya geçilecek; berberler, kuaförler ve dış mekanda hizmet veren restoran ve kafe gibi yerler açılabilecek. Üçüncü aşama ise eğer vaka sayıları istendiği gibi düşüş gösterdiği takdirde 17 Mayıs‘tan itibaren yürürlüğe girecek. Sinemalar, oteller açılacak. Konserlere ve spor müsabakalarının seyircili yapılmasına, sosyal mesafe önlemleri alınarak başlanacak. Stadyumlarda 10 bin kişiye kadar seyirciye izin verilecek. Salgının seyri iyiye doğru giderse 21 Haziran‘da dördüncü ve son aşamaya geçilecek. Bu tarihte sosyal temasla ilgili bütün yasal sınırlamalar kaldırılabilecek ve ekonominin hala kapalı olan, gece kulüpleri gibi sektörleri de açılacak.

***

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın koronavirüs önlemlerini aşamalı olarak kaldırma planını açıklamasının ardından seyahat şirketleri yaz tatili rezervasyonlarında büyük artış yaşandığını açıkladı.

***

Fransa’da Covid -19’un mutasyona uğramış yeni türünün yoğun olarak görüldüğü Nice şehrindeki Alpes-Maritimes bölgesinde Vali Bernard Gonzalez, salgını kontrol altına almak için sokağa çıkma yasağı ilan etti.

***

Almanya’nın 10 eyaletinde daha pandemi nedeniyle yaklaşık iki aydır kapalı olan anaokulları ve ilkokullarda yüz yüze eğitime bugün yeniden başlandı. Vaka sayılarının istenilen seviyeye çekilememesine rağmen okulların açılmasına yönelik eleştirilere yanıt veren Eğitim Bakanı Anja Karliczek, “Almanya’daki birçok okulun yavaş yavaş yüz yüze eğitime geri dönmesi iyi bir gelişme” dedi.

***

Macaristan’da, yeni tip koronavirüs  salgınına karşı tedbir amacıyla ilan edilen “acil durum” süresinin 90 gün daha uzatılmasını öngören yasa tasarısı parlamentoda kabul edildi.

***

İsrail’de koronavirüs aşısı olanlar ya da Covid-19 olup iyileşenler bugünden itibaren kapsamlı ayrıcalıklardan yararlanmaya başladı. Söz konusu kişiler, kendilerine verilen “Yeşil Pasaport” adlı belge ile spor salonları, oteller, tiyatrolar, spor müsabakaları vb. faaliyetlerden yararlanabilecek.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “Aralık 2015- Eylül 2020 tarihleri arasında sağlık kurum ve kuruluşlarında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet nedeni ile yapılan ‘Beyaz Kod’ başvurularının 18 bin 358’inin soruşturması devam etmekte olup, yargılaması sonuçlanan dosyalarda 3 bin 64 adli para cezası, 1811 kişiye hapis cezası verilmiştir.”

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın ‘Birlikte Kullanım Protokolü’nü imzalayan devlet üniversitelerinin tıp fakültelerinde, öğretim üyelerine ve asistan hekimlere imzalattırılan sözleşmeleri ‘hukuka aykırı’ olarak niteleyip “Sözleşme dayatmasına son verilsin” çağrısı yaptı. Sözleşme dayatmasına direnen bazı öğretim üyeleri ve asistan hekimler, hasta muayene edememek, döner sermaye alamamak, hasta veri tabanlarına ve reçete sistemlerine erişimlerinin sonlandırılması, birimler arasında geçişte kullanılan yaka kartlarının çalışmaz kılınması, hastanedeki yemekhanelerin ve asansörlerin kullandırılmaması gibi yaptırımlara maruz kaldıklarını söyledi. Sözleşmelerin iki tarafın karşılıklı rızasına dayalı olarak yapılabileceğine dikkat çeken TTB Merkez konsey üyesi Dr. Deniz Erdoğdu, aktarılan yaptırımları ve yaptırım tehditlerini “zorbalık” olarak niteledi, hekimleri meslek örgütleri ile birlikte direnmeye davet etti. Yapılan birçok konuşmada da mücadele ve dayanışmanın önemine vurgular yapıldı.

https://www.ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=5afe072e-750a-11eb-88b2-b02bc55b7849

 

AŞI TARTIŞMALARI

Bakanlığın Covid-19 aşılarının taşıma ve paketlemesi için düzenlediği ihale, 11 milyon 700 bin TL’ye bir şirkete verildi. Şirketin merkezi Menzil Dergahı olarak bilinen caminin bulunduğu Pursaklar’daki bir apartman dairesi. İhale kapsamında 47 milyon koronavirüs aşısının tamamına karekodlama yapılacağı kaydedildi. 47 milyon aşının 10 milyonunun paketlendiği ve sadece karekodlama yapılacağı, geriye kalan 37 milyon doz aşının ise hem paketleneceği hem karekodlama yapılacağı ifade edildi.

***

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bazı ülkelerin dünyada adil aşı dağıtımını sağlayan Covax anlaşmasını baltaladığını iddia etti.

Ghebreyesus, bazı G7 ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Covid-19 aşılarının adil dağıtımının finansmanı için 4,3 milyar dolarlık yeni fon sağladığını hatırlatarak, ülke liderlerine teşekkür etti. Ghebreyesus, “Bu fonlar ve bağışlar, 2021’in ilk 100 günü içinde tüm ülkelerde sağlık çalışanlarının ve yaşlıların aşılanmasına başlama hedefimizi gerçekleştirmeye bizi bir adım daha yaklaştırıyor” dedi. G7 ülkelerinin liderlik gösterdiğini ancak tüm ülkelerin adım atmasına ihtiyaç olduğunu belirten Ghebreyesus, “Adil aşı dağıtımını tamamen finanse etmek için hala en az 22,9 milyar dolarlık bir boşlukla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

***

Bazı Afrika ülkeleri geçen ay aşılamaya başlarken bazı ülkelerde tek bir doz bile aşı yapılmadı. 21 Şubat itibarıyla Kuzey Afrika’da üç ülke aşı yapıyor. Bunlar: Fas (AstraZeneca ve Sinopharm), Cezayir (Sputnik V) ve Mısır (Sinopharm).

Sahra altı Afrika ülkelerinde aşılamaya başlayan ülkeler ise şöyle:Güney Afrika (Johnson & Johnson), Seyşeller (Sinopharm ve AstraZeneca), Ruanda (Pfizer ve Moderna kullandığına dair haberler var), Mauritius (AstraZeneca) ve Zimbabve (Sinopharm).  Senegal ve Ekvator Ginesi gibi bazı ülkelere de Sinopharm aşıları ulaştı fakat aşılar henüz yapılmaya başlanmadı. Gine’de ise yalnızca deney amaçlı 60 Sputnik V aşısı yapıldı.

Kıtada koronavirüs pandemisinden en kötü etkilenen ülke olan Güney Afrika, Astra Zeneca aşılarını kullanma planını, bu aşının Güney Afrika varyantına daha az etki ettiği gerekçesiyle erteledi. Ülke 17 Şubat’ta 80 bin doz Johnson & Johnson aşısıyla ulusal aşılama programını başlattı.

***

Almanya’da, aşı üreticilerinden tedarik edilen ilk 5 milyon dozu aşı kullanıldı. Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre, Almanya’da 5 milyon 068 bin 829 aşı vuruldu. Koronavirüs aşısını 58 gün önce başlatan ülkede 3 milyon 312 bin 351 kişiye ilk dozu, 1 milyon 756 bin 478 kişi ise her ikinci doz aşıyı vuruldu.

***

Covid aşıları virüs bulaşmasını durdurabilir mi? – Smriti Mallapaty

Küresel salgını kontrol altına almak için viral yayılmayı engelleyen aşılamalar yapılması gerekiyor ama bu özelliği saptamak hiç de kolay değil. Aşılanan bireyler ve yakın temasta olduğu kişiler üzerinde yürütülen çeşitli araştırmalar bu sorunun cevabını ortaya çıkarıyor.

İlk incelemeler, en azından bazı aşıların bulaşmayı önleyici bir etkiye sahip olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor. Yine de bu etkiyi -ve ne kadar güçlü olacağını- teyit etmek şimdilik zor; çünkü belirli bir bölgedeki enfeksiyonlarda görülen düşüş, karantinalar ve davranış değişiklikleri gibi başka etkenlerle de izah edilebilir. Bununla birlikte, virüs asemptomatik taşıyıcılardan yayılabilir ve bu durum enfeksiyonların saptamasını zorlaştırır.

Aşıların bulaşma olasılığını engellememesi ya da büyük oranda azaltmaması da muhtemel. Bununla birlikte, aşılar, hastalığa yakalanan insanları virüsü daha az iletici ya da daha az bulaştırıcı hale getirebilir ve böylece bulaşmayı azaltabilir.

https://www.gazeteduvar.com.tr/covid-asilari-virus-bulasmasini-durdurabilir-mi-haber-1514126

***

Bakanlığın planı ile okulların durumu birbirine uymuyor: Travma var, eşitlik yok, aşı yok, kadro yok…

Okullar köy okullarından başlayarak kademeli olarak yüz yüze eğitime açılıyor. Ancak ne “köy okulu”-“il merkezi okulu” anlamlı bir kategorizasyon ne de sorunlar okulların içiyle sınırlı. Köyler artık kentin bir parçası ve sorunlar yansıtıldığı gibi ayrışmış değil. Diğer yandan uzun süre evde kapalı kalan çocuklar bu sürecin psikolojik yükünü taşıyor ve Milli Eğitim Bakanlığı bu sorunu gözeten bir adım atmış değil. Eğitim emekçileri ve psikologlar okullar açılırken yapılması gerekenlere dikkat çekerek işe ciddiyetle yaklaşılması gerektiğini vurguluyor

https://sendika.org/2021/02/bakanligin-plani-ile-okullarin-durumu-birbirine-uymuyor-travma-var-esitlik-yok-asi-yok-kadro-yok-608658/

***

Çalışma hayatı ev hapsine dönüşecek

Kaç Bize Gel Platformu’ndan Topal, “Evden çalışma düzeni mevcut haliyle sürdürülürse ve kalıcı hale gelirse, çalışma hayatı bir ev hapsine dönüşecek, sömürü ve yalnızlaşma artacak” diyor.

https://www.birgun.net/haber/calisma-hayati-ev-hapsine-donusecek-335016

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...