Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 21 OCAK 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 21 OCAK 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!. Bursa’da özel bir hastanede çalışan  Dr. Sezgin Can, Konya Akşehir’de çalışan Psikiyatri Uzmanı, Dr. Mehmet Soysal, Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi’nde çalışan Tıbbi Sekreter Hatice Arıkan ve Hatay İskenderun Devlet Hastanesi’nde çalışan Ramazan Ateş Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

***

DSÖ’ye göre geçen hafta koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı rekor seviyede artarak 93 binin üzerine çıktı. Bu süre içinde 4,7 milyon yeni vaka rapor edildi.

***

Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 97.3 milyona dayanırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 81 bini geçti.  Dünya genelinde yeni vaka sayısı ve günlük ölüm sayılarında tırmanış devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 671 bin 198 kişiye, bir günde yaşanan ölüm sayısı ise 17 bin 299 kişiye yükseldi.

Günlük vaka bildirimin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (188.4 bin), Brezilya (64.1 bin), İspanya (41.6 bin), İngiltere (38.9 bin), Fransa (26.8 bin), Rusya (21.2 bin), Meksika (18.9 bin), Almanya (18.5 bin), Kolombiya (17.9 bin), Hindistan (15.3 bin), Portekiz (14.6 bin) İtalya (13.6 bin), Güney Afrika (12.7 bin), Endonezya (12.6 bin), Arjantin (12.1 bin) ve İsrail (10.2 bin).

Covid-19’a bağlı ölümlerde ABD’de bir günde gerçekleşen can kaybı 4 bin 374’e yükseldi. ABD’yi İngiltere (1,820 ölüm), Meksika (1,584 ölüm), Brezilya (1,392 ölüm) ve Almanya (1,052 ölüm) izledi.

***

Türkiye’de Covid-19 yeni vaka sayısında azalma eğilimi kesintiye ugradı. Son 24 saatte 6 bin 435 Covid-19 vakası tespit edildi. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 406 bini geçti Ölümler hala ciddi düzeyde. Son 24 saatte 159 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 24 bin 487 kişi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı binin altına düştü, 752 yeni hastaya sahibiz. Günlük test sayısı 169 bin civarında. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de azalma eğilimi kesintiye uğradığı görülen aktif hasta sayısı 20 Ocak itibarıyla 97 bin 810 kişi. Ağır hasta sayısı 2 bin 102. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı oldukça yüksek! Halen %2.1 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) beş katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

***

Korona virüsü salgınıyla mücadelede Çorum Laçin ilçesinden umut veren gelişme yaşandı. Laçin Kaymakamlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ilçe merkezi ve bağlı köylerde Covid-19 hasta ya da temaslısının kalmadığı duyuruldu.

***

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, bugüne kadar 584 milletvekilinden 142’sinin Covid-19’a yakalandığını bildirdi. Şentop, vekillerin virüse yakalanma oranının, Türkiye ortalamasına göre 10 kat yüksek olduğunu ifade etti. Meclis başkanı, Türkiye’deki vaka sayısının toplumun yüzde 2.89’una denk geldiğini ifade ederek Meclis’te bu oranın yüzde 24.3 olduğunu dile getirdi.

 

***

Milli Eğitim Bakanı Ziya  Selçuk, “15 Şubat’tan itibaren toplumun, ailelerin, annelerin, babaların, çocukların durumuna baktığımızda okulların artık mümkün olduğu kadar daha yüksek bir kapasiteyle açılması gerektiği noktasında bir kararlılığımız var” dedi.

MEB’den yapılan açıklamada, “8 ve 12. sınıf öğrencileri ve mezunlar için isteğe bağlı açılan destekleme ve yetiştirme kurslarında yüz yüze eğitim 22 Ocak’ta başlatılacak” denildi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün, 2021’e ertelenen sınavlara girecek adayların 21-22 Ocak’ta sınav merkezi tercihlerini güncelleyebileceğini duyurdu.

***

Diş hekimlerinin filyasyonda görevlendirilmesi nedeniyle, kamuda ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin askıya alındığını belirten diş hekimleri, vatandaşın ücretsiz hizmete ulaşamadığını belirtti. Toplumcu Diş Hekimleri Topluluğu ise şunları aktardı: “Sağlık hizmetlerinin kullanıcısı olan yurttaşlar, yani toplumun geneli için pandemi sürecine ve sonrasına dair bizce ağız ve diş sağlığı açısından önemli iki sorun başlığı öne çıkıyor. İlki, salgın boyunca kamu kurumları tarafından sunulan ağız ve diş sağlığı hizmetleri çok büyük ölçüde askıya alındı ve cepten ödeme yaparak özel kliniklerden hizmet alabilecek durumu olmayan yurttaşlar ağız ve diş sağlığı hizmetlerine erişemedi. Diğeri ise salgın süresince gerek yine maddi koşulların hizmete erişimi engellemesi gerekse de oluşan çekinceler sebebiyle ağız ve diş sağlığı yönünden birçok problem yurttaşlar tarafından ötelendi. Bu açıdan bakıldığında pandemi döneminden yorgun çıkacak diş hekimlerini kovid-19 sonrasında da birikmiş bir hastalık yükü bekliyor diyebiliriz. Bütün bunlar ise sağlığın bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmamasından kaynaklanıyor. “

 

***

Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği Prof. Dr. Fuat Demirkıran, salgın nedeniyle kadınların hastaneye gitmekten çekindiğini, bunun da kanserde erken tanı oranının düşmesine yol açtığını belirtti.

***

Hali hazırda kadınları kürtaj haklarına erişmekte büyük güçlük yaşıyorlarken pandemi kürtaj yapmamanın da bahanesi haline geldi. Pandemi ile geçen 2020’de karşılaştığımız sorunlar yeni değil. Kadınları güçlendiren sosyal hizmetlerin ve sosyal yardımların eksikliği, şiddeti önleme ve kadınları şiddetten korumakla yükümlü mekanizmalardaki uygulama sorunları, cezasızlık, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren söylemler bu yıl da kadınları desteksiz bıraktı, erkek egemenliğini güçlendirerek şiddete ortam hazırladı.

https://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/237893-pandemi-kurtaj-yapmamanin-bahanesi-oldu

***

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüse yakalanan bir kişinin konuşması, çevredekiler için, havadaki partiküller nedeniyle öksürmesi kadar tehlikeli olabilir. Cambridge Üniversitesi sıvı mekaniği uzmanı ve çalışmayı gerçekleştiren bilim insanlarından Prof. Pedro Magalhaes de Oliveira, “Bu partiküllerin kapalı bir mekanda birikmemesi ve güvenle dışarı çıkartılması için maskelere, sosyal mesafeye ve iyi bir havalandırmaya ihtiyacınız var” dedi. Prof Oliveira, “Konuşmak, dikkate alınması gereken çok önemli bir mesele çünkü, konuşmayla öksürmeye kıyasla çok daha küçük damlacıklar üretiliyor. Bu parçacıklar, bir saatten uzun bir süre boyunca hastalığa yol açabilecek derecede havada kalabiliyor” dedi. Ancak bir kişinin virüse yakalanıp yakalanmayacağı ne kadar parçacık soluduğuna bağlı. Bunda da maske takılıp takılmadığı, kapalı mekan olup olmadığı, havalandırma düzeyleri ve kişiler arasındaki mesafe gibi faktörler de rol oynayabiliyor.

***

Hollanda’da hükümet, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında alınan tedbirlere rağmen vaka sayısının yeterince düşmemesi sebebiyle sokağa çıkma kısıtlaması ve uçuş yasağının da içinde olduğu bir dizi yeni tedbir açıkladı. Yasağı ihlal edenlere 95 avro idari para cezası uygulanacak. Hollanda, İngiltere ile hava ve deniz yolu, Güney Afrika ve tüm Güney Amerika ülkeleriyle hava yolu ulaşımını 23 Ocak Cumartesi gece yarısından itibaren durdurulacak. Başbakan Rutte, “Herkes üçüncü dalgaya karşı uyarıyor, bunu ciddiye almalıyız.” dedi.

***

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), koronavirüsün mutasyona uğramış türünün İngiltere’den sonra en az 60 ülkede daha görüldüğünü açıkladı.

***

Almanya’da ‘SıfırKovid’ talebi yükseliyor

Almanya’da hükümet 16 Aralık’ta ilan ettiği korana kısıtlamalarını sertleştirerek 14 Şubat’a kadar uzattı. Kısıtlamalara rağmen vaka ve ölü sayısında azalma yok. Daha önce alınan aile dışından olan sadece bir kişi ile görüşülebileceği, vaka sayısının yüksek olduğu yerleşim yerlerinden 15 km uzaklığa gidilemeyeceği gibi kurallara yenisi eklendi. Buna göre okulların 14 Şubat’a kadar kapalı kalması öngörülürken alış-veriş ve toplu taşıma araçlarında tıbbi maskelerin takılması zorunluluk haline getirildi. Böylece bütün vatandaşlar alış-veriş sırasında ya da toplu taşıma araçlarına ameliyatlar sırasında kullanılan maskeler ya da FFP2 ve KN95/N95 maskelerini takmak zorunda kalacaklar. Özellikle pahalı olan FFP2 maskelerinin yoksullar tarafından nasıl satın alınıp kullanılacağı belirsiz. Muhalefet partileri, Hartz 4 yardımı alan yoksullara maskelerin parasız dağıtılması çağrısında bulunuyorlar.

Hükümet genel olarak üretimin durdurulmasına yanaşmazken, aralarında çok sayıda aydın, sanatçı ve sendikacının olduğu bir inisiyatif zorunlu olmayan sektörlerde üretimin durdurulması için “ZeroCovid / SıfırKovid” başlığı altında ortak bir çağrı yayınladı. Çağrıda yapılacaklar beş madde haline sıralanıyor. İlk maddesinde işyerlerinde de mesafenin sıfırlandırılması için “dayanışıma içinde üretime bir süreliğine ara verilmesi”nin yer aldığı çağrının diğer maddelerinde ise, ekonomik olarak çalışanların desteklenmesi, sosyal bir sağlık sisteminin yaratılması, aşının küresel çapta adil şekilde dağıtılması ve zenginlerin Covid-Dayanışma Gideri adı altında daha fazla vergi vermesi yer alıyor. Almanya’da 12 Ocak günü imzaya açılan metni düne kadar 70 bin kişi imzaladı.

https://www.evrensel.net/haber/423997/almanyada-sifirkovid-talebi-yukseliyor

***

Fransa’da pandemi dönemi sağlık emekçilerini, fabrika ve farklı sektörlerde çalışan işçileri derinden etkilemeye devam ediyor. İşçi ve emekçiler işten atma tehditleriyle karşı karşıya kalıyor.

https://www.evrensel.net/haber/424033/fransada-pandeminin-baslangicindan-beri-isten-cikarmalar-artarak-devam-ediyor

***

Pandemide çalışmak zorunda olmak: İşçi sağlığı yoksa, halk sağlığı da yok! – Aslı Odman 

Pandemi öncesinde var olan ve pandemiye de yol açan mevcut güç ilişkilerinin dayattığı baskıcı ve baskın bakış açısıyla konutlar, kamusal alanlar dururken, özel mülkiyetin alanı olan fabrikalar, plazalar, ofisler, madenler, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, depolar, tersaneler, serbest bölgeler, şantiyeler, çağrı merkezleri, hastaneler, okullar, üniversiteler bir çalışma mekanı olarak hiçbir zaman ilgiye mazhar olamamıştı. Bu ise, en zayıf halkayı korumanın yayılmayı engellemek veya yavaşlatmak için elzem olduğu salgın politikalarının başarısızlığının en önemli nedenlerinden biridir. Zira işçi sağlığının sağlanmadığı yerde, halk sağlığı politikaları da başarısızlığa mahkum kalıyor

https://sendika.org/2021/01/pandemide-calismak-zorunda-olmak-isci-sagligi-yoksa-halk-sagligi-da-yok-606282/

 

AŞI TARTIŞMALARI

Türkiye’nin aşı sürecine ilişkin bilgiler şöyle:

  • 3 milyon aşı, 1,5 milyon kişiye yapılıp bir buçuk milyonu da 28 gün bekletilmeyecek. 3 milyon aşı 3 milyon kişiye yapılacak. Bu üç milyon kişi 28 gün sonraki ikinci dozu daha sonra gelecek partiden olacak.
  • Şubat ayında gelmesi beklenen 10 milyon dozluk 2. parti de 10 milyon kişiye yapılacak.
  • Şubat sonuna kadar en az 3 milyon kişi 2 dozun tamamını, 7 milyon kişi de ilk dozunu almış olacak.
  • Aynı dönemde BioNTech aşısının da en az 1 milyon dozu elimize ulaşmış olacak. Ancak BioNTec, aşının kısa ve uzun vadeli tüm risklerine karşı BioNTech-Pfizer’in hiçbir sorumluluğu olmayacağının garanti edilmesini talep ettiği için anlaşma sağlanamamış.
  • Astra Zeneca-Oxford, Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyada Covid-19 aşısının satış ve pazarlama yetkisini bir Rus firmasına vermiş. Bilim Kurulu üyesi Prof. Recep Öztürk’ün verdiği bilgiye göre Türkiye bu firmayla görüşme halinde ve yakında anlaşma umudu var…

 

***

Sağlık Bakanı Koca, “Şu ana kadar 1 milyondan fazla vatandaşımız aşılanmış bulunmaktadır. Aşı programının 1. aşaması bildiğiniz gibi sağlık çalışanlarımızla başladı ve şu ana kadar 980 binden fazla sağlık çalışanı aşı oldu.” dedi. Koca ayrıca 85 yaş üzerindeki vatandaşların da evlerinde aşı olacaklarını belirtti.

***

Pfizer/BioNTech’in ürettiği Covid-19 aşısının ilk dozunun yaklaşık yüzde 52 koruma sağladığı açıklamasına İsrail’den itiraz geldi. İsrailli yetkililer aşısının ilk dozunun, şirketin açıkladığından daha az koruma sağladığını öne sürdü. İsrail’de ilk dozu yaptırdıktan sonra binlerce kişinin hastalandığına dair haberler aşının ilk dozunun etkinliği konusunda soru işaretleri doğurmuştu. İsrail Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Sharon Alroy-Preis bunun, aşılanan kişilerde virüse maruz kalmalarından önce yeterince antikor oluşmamasından kaynakladığını belirtiyor. Şeba Tıp Merkezi’nin açıkladığı verilere göre ikinci doz Pfizer aşısını yaptıranlarda antikor oranı 6 ila 12 kat arasında artıyor.

***

Türk Eczacıları Birliği, yarından itibaren 15 gün boyunca eczane çalışanlarının randevu alarak koronavirüs aşısı olabileceklerini açıkladı.

Eczane çalışanları 21 Ocak itibarıyla MHRS sistemi üzerinden randevu alarak koronavirüs aşısı olabilecek.

***

Aşı imtiyazlıları: Halk beklerken onlar ‘bir yolunu’ buldu! Koronavirüse karşı geliştirilen aşılar dünya çapında birçok ülkede uygulanmaya başlandı. Türkiye’de geçen hafta başlayan aşılamada AKP’ye yakın olan veya zengin birçok isim, sırasını beklemeden ‘bir yolunu bularak’ aşı yaptırdı. Sosyal medya fenomenleri Nusret ve CZN Burak’ın Dubai’de Koronavirüs aşısı olmasının ardından, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu’nun da Türkiye’de aşı vurdurması, sosyal medyada ‘imtiyaz’ tartışmalarını alevlendirdi. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu’nun Koronavirüs aşısı olduğunu duyurdu. Sağlıkçı ya da 65 yaş üstü grupta olmadığı bilinen Hacısalihoğlu’nun aşı olması sosyal medyada tepkilere neden oldu. Tepkiler üzerine Hacısalioğlu, “Üniversitenin rektörü olarak; Diş ve Tıp Fakülte ve Hastanelerinde mesaisi olan bir çalışanım. Aşı sıralaması, sağlık sektöründe, idarecisinden sekreterine kadar mesaisi olanlar içindir. Ben de onlardan biri olarak aşı olabildim. Merak edenlere ve konuyu çarpıtanlara açıklamamdır…” diye açıklama yaptı.

***

Pfizer ile BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının, ilk örneklerine İngiltere’de rastlanan ve daha hızlı yayıldığı belirtilen yeni korona virüsü varyantına karşı etkili olduğu kaydedildi.

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...