Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 1 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 1 NİSAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Ankara’da işyeri hekimliği yapan genel cerrahi uzmanı Dr. Faruk Var Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Pandemi dönemi boyunca 393 sağlık emekçisini Covid-19 nedeniyle kaybettik.

TTB Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenler için bugün anma düzenliyor. TTB’nin 26-27 Eylül 2020 tarihinde yapılan 72. Büyük Kongresi’nde, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun yaşamını yitirmesine atfen 1 Nisan “COVID-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” olarak ilan edilmişti.

 

 

 

 

 

***

Corona salgınında doğum sırasında anne ve bebek ölümleri üç katına çıktı. Lohusalık depresyonu, annelikle ilgili kaygı bozuklukları ve annelerin ruh sağlığında bozulma da büyük oranda arttı. 17 ülkeden gelen 40’tan fazla araştırmanın verilerinin değerlendirildiği çalışmaya göre, hamilelerin sağlık hizmetlerine erişimi pandemi döneminde kısıtlandı. Bunda hem sağlık merkezlerindeki doluluk hem de hamile kadınların koronavirüs kapma korkusuyla hastanelere gitmemeyi tercih etmesi etkili oldu. Araştırmayı yürüten ekibin başındaki, St George Üniversitesi’nden Prof. Asma Khalil, “Covid-19 salgını sağlık sistemleri üzerinde derin etkilere yol açtı. İşleyişteki sıkıntılar, normalde önüne geçilebilecek birçok yeni doğan ve anne ölümüne yol açtı. Çoğu da düşük ya da orta gelirli ülkelerde meydana geldi.

***

Salgın yönetiminde tek adam rejimi sorumluluk üstlenmeden üzüntülerini bildirmeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Koca, ‘’Kısıtlamaların azaltıldığı 1 ayı geride bıraktık. Maalesef bu 1 ayda, İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere, nüfusumuzun yüzde 80’inin yaşadığı 58 il, kısa sürede, riskin çok yüksek olduğu iller arasına girdi’ açıklamasını pişkinlikle yapabiliyor.

***

Brezilya’nın güneyinde, P.1 olarak adlandırılan corona virüsü varyantının ortaya çıkmasının ardından genç ve orta yaşlılarda Covid-19 ölümlerinde ani yükselme olduğu tespit edildi. 20-29 yaş aralığında ocak ayına kıyasla şubatta ölüm oranları üç kat (yüzde 0.04’ten yüzde 0.13’e) arttı. 30-39, 40-49, ve 50-59 yaş aralıklarında ise ölümler iki kat arttı.

***

Dünya genelinde Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 130 milyona yaklaşırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 827 binin üzerine çıktı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısının da 22 milyon  227 bine yükselmiş olması pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.

Dünya genelinde son 24 saatte 640 bin 165 kişide Covid-19 pozitifliği saptandı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 12 bin 266 kişi oldu. Günlük vaka bildiriminde Brezilya açık ara farkla zirvedeki yerini koruyor. Türkiye ilk beşte yer alıyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Brezilya (89.2 bin), Hindistan (72.2 bin), ABD (68.8 bin), Fransa (41.9 bin), Türkiye (39.3 bin), Polonya (32.9 bin), İtalya (23.9 bin), Almanya (20.8 bin), Arjantin (16.1 bin), Ukrayna (11.2 bin) ve ve İran (10.3 bin). Beş binin üzerinde günlük bildirim yapan ülke sayısı 28’e yükseldi.

***

Salgın dizginlenemez hale geldi. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı rekor üstüne rekor kırıyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 39 bin 302 kişiye yükseldi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 152 kişi oldu. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 1,401 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 3 milyon 317 binin üzerine çıktı, toplam can kaybı 31 bin 537 kişiye yükseldi.. Günlük test sayısı 240 binin üzerine çıktı. Test sayısı arttıkça vaka sayısı da artış gösterdi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısındaki ciddi yükseliş devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 271 bin 419 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki bu ciddi yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 2,082 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %1’e kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen iki buçuk katına yakın! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.

***

Türkiye son iki gündür, Covid-19 salgının başından bu yana görülen en yüksek günlük vaka sayılarına ulaştı. Sağlık uzmanları son bir ayda gerçekleşen siyasi parti kongreleri ve çeşitli toplumsal eylemlerin bu tabloda güçlü bir etkisi olduğunu ancak kesin bir şey söyleyebilmek için Sağlık Bakanlığı’nın saha taraması/filyasyon verilerini paylaşması gerektiğini söylüyor.

***

Sağlık Bakanı Koca, ‘’İngiltere varyantı 81 ilde 180 bin 448, Güney Afrika varyantı 11 ilde 169, Brezilya varyantı 2 ilde 4, California varyantı 1 ilde 2 kişide tespit edildi” bilgisini paylaştı.

***

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut da siyasi parti kongrelerinin mutant virüsleri Ankara’da topladığına dikkat çekti,  “Ankara’da siyasi parti kongreleri yapıldı. Şu anda vakaların yüzde 70 kadarı varyantlarla enfekte. Türkiye’ye ilk başta giren Covid 19 virüsü aynı virüs değil, yüzde 70’i artık varyant halinde. Kongreler ile birlikte virüs mutasyonların hepsi Ankara’da yayıldı ve şu an Ankara önemli bir laboratuvar. Bilim insanları şu an bu kentte bütün mutasyonları toplayabilirler. Ankara Türkiye’nin aynası olacak” vurgusu yaptı.

***

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, Türkiye genelinde hastanelere yatış oranlarının arttığını anlattı.  Birçok kentte yoğun bakım ünitelerinin dolma noktasına geldiğine dikkat çeken ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi için de “artış var” diyen Ünal, “Bir iki hafta sonra yoğun bakımların durumu çok daha kötü olacak diye düşünüyorum” dedi. Ünal, “Şu anda Covid 19 virüsünden farklı bir virüs var” vurgusu yaparak şöyle konuştu: “Tahminen Nisan ayında eski, klasik virüs hiç kalmayacak. Çünkü mutant virüs çok hızlı yayılıyor ve normal virüsün alanını kaplama yeteneğine sahip. Özellikle İngiliz mutantı yakın zamanda normal virüsümüz haline gelecek.”

***

Gazi Üniversitesi Hastanesinin Başhekimi, Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Bostancı, Mart ayının başından itibaren tüm Türkiye verilerinde vaka artışı gözlemlediklerini belirterek, hastanelerindeki hasta yatış oralarında da belli bir artış olduğunu söyledi. Doç. Dr. Bostancı, İngiliz mutasyonunun çok yaygın olduğunu vurgulayarak, “Şu anda özellikle İngiliz mutasyonu dediğimiz varyant bizim hastanemizdeki tüm vakaların yaklaşık yüzde 60-70’ini oluşturmakta. Ağırlıklı olarak da bunu görmekteyiz. Fakat bu mutasyonun şöyle bir özelliği var; daha hızlı bulaşıyor. Daha hızlı bulaşması aile içi bulaşta öne çıkıyor. Bir ailede bir kişi mutasyona yakalandıysa diğer aile fertlerinin de hızlı bir şekilde enfekte olduğunu görüyoruz. Bizim de hastaneye yatışlarımızda çoğunluğunu bu mutasyonlar oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

***

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, tam da mutant virüslerin etkisini göstermeye başladığı bir dönemde ülkenin ‘normalleşmesinin’ vaka sayısında patlamaya yol açtığını belirtiyor. Hem ölümlerin hem de yoğun bakımdaki hasta sayısının hızla yükseldiğine dikkat çeken Yavuz, “Bu sayılar daha da artabilir. Salgında çok sert bir döneme girdik gibi görünüyor. Acilen ciddi düzeyde önlem alınması gerekli” diyor. Yalnızca iller düzeyinde değil, ülke genelini kapsayan bir önlem paketine gereksinim olduğunu belirten Yavuz, “İller arası geçişkenlik sürdüğü sürece yayılımı kontrol altına almak mümkün değil. Bir diğer sorun ise mesailer. Salgın önlemleri artık yok, işyerleri tıklım tıklım” diye konuşuyor.

***

‘Lebaleb’ kongreden virüsle döndüler! CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, iki hafta önce yapılan AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi’nin ardından korona virüsüne yakalanan bazı partililerin listesini paylaştı: “AKP Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker ve eşi, AKP Kütahya Milletvekili Ceyda Erenler ve eşi, Eski AKP Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül, Ağrı İl Başkanı Halil Özyolcu, AKP Taşlıçay İlçe Belediye Başkanı İsmet Taşdemir, AKP Eleşkirt Gençlik Kolları Başkanı Abdulkadir Dırbo, AKP Bergama İlçe Başkanı Sebahattin Güzel, AKP Balıkesir Gençlik Kolları Başkanı Zahid Bayram, Eski Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer, AKP Bolu Kadın Kolları Başkanı Hicran Çağalı, AKP Bolu İl Başkan Yardımcısı İlker Aktaş, AKP Aybastı İlçe Başkanı Fazlı Eren’in, AKP Tuzla İlçe Başkanı Talha Tayfur, AKP Çivril İlçe Başkanı Halil Ertuğrul.”

***

SES Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken: “Diyarbakır’da 3 hafta öncesinde bütün hastanelerde tedavi gören koronavirüslü hasta sayısı 20 civarındayken şimdi 80-90 kişiye çıkmış durumdadır. Diyarbakır’da test sayısı 800 civarındayken bunun yüzde 5’i pozitif çıkıyordu ama şimdi yapılan testlerin yüzde 20 civarında pozitif çıktığının bilgisini alıyoruz. Bu da bize gösteriyor ki Diyarbakır’da vaka sayıları 4 kat artmış durumda.’’’

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ve Ankara Tabip Odası, iktidarın açıkladığı yeni tedbirleri değerlendirdi. Hükümetin Koronavirüs tedbirleri için ramazan ayını beklemesine ve teravih namazının toplu halde kılınmasına izin verilmesine ilişkin “Bir yasak başlayacaksa bunun için ramazanı beklemeye gerek yok. Tedbirin şimdiden alınması lazım. Kongrelerde ve diğer uygulamalarda gördüğümüz gibi dini de kendi lehlerine uygulamak için kullanıyorlar” dedi.

***

UEFA’dan yapılan açıklamaya göre, toplantıda Covid-19 tedbirleri kapsamında UEFA organizasyonlarındaki yüzde 30 seyirci limiti uygulamasına son verildi. Maçlara yüzde kaç kapasiteyle seyirci alınacağına ilişkin karar yerel makamlar tarafından verilecek. Deplasman taraftarlarına yönelik yasak ise mayıs ayına kadar sürecek.

***

Galatasaray, milli takım kamplarından gelen 2 futbolcunun korona virüsüne (Covid-19) yakalandığını duyurdu.

***

Kadıköy’de bir araya gelen işletme çalışanları, salgının hesabını ödemeyeceklerini bir kez daha dile getirerek, ‘İş yerlerimizi kapatmaktan vazgeçin’ dedi. Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Turizm İşçileri Dayanışması, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası ve Kent Emekçileri Dayanışması, salgın kararlarına tepki göstermek amacıyla Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Lebaleb kongrelerinizin hesabını biz ödemeyeceğiz. Tüm çalışanlar için acil güvence” pankartı ve “Patrona kar değil, emekçiye güvence”, “Hayatta kalmak değil yaşamak istiyoruz” dövizleri taşınırken sık sık, “İnsanca yaşamak istiyoruz” ve “Ölmek de, batmak da istemiyoruz” sloganları atıldı.

***

Kadıköy Kaymakamlığı “Toplumun salgından korunması, salgının yayılımının engellenmesi çalışmalarına olumsuz tesir edebileceği” gerekçesiyle açık alanlarda toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasakladı.

***

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle daha önce 19 bölge için getirilen sokağa çıkma kısıtlamasının 3 Nisan’dan itibaren 4 haftalığına ülke genelinde uygulanacağını açıkladı. Kısıtlama ülke genelinde 19.00-06.00 arasında da sokağa çıkma yasağı şeklinde… Macron, ülke genelinde temel ihtiyaç ürünleri satan mağazalar dışındaki tüm dükkanların kapatılacağını açıkladı. Kreş, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerin 3 haftalığına kapatılacağını bildiren Macron, anaokulu ve ilkokulların 26 Nisan, ortaokul ve liselerin ise 3 Mayıs’ta açılacağını belirtti.

***

İtalya’da hükümet, ülkede yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik sıkı tedbirlerin geçerlilik süresini 30 Nisan’a kadar uzattı.

***

Belçika’da mahkeme, federal hükümetin korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle aldığı tedbirleri, uygun yasal zemin bulunmadığı gerekçesiyle 30 gün içinde kaldırması gerektiğine karar verdi. İnsan hakları örgütlerinin açtığı davaya bakan asliye mahkemesi, hükümetin salgın tedbirleri için gerekli yasal zemini oluşturmadığına hükmetti. Hükümetin bu durumda gece sokağa çıkma yasağı, restoranların ve kafe gibi işyerlerinin kapatılması, kişilerin topluca bir arada bulunmasının engellenmesi gibi kararlarını yasal zemine oturtmak için 30 gün süresi bulunuyor.

***

Araştırma şirketi Ipsos, “Coronavirus Salgını ve Toplum” araştırmasının 49. dönem verilerini paylaştı. Türkiye’de toplumun yüzde 60’ının salgın başladığından bu yana ortalama 6.6 kilo aldığı tespit edildi. Şubat sonunda düzenlenen araştırmada bireylere salgın öncesi ve şu anki kilolarını soruldu. Kilo verenlerin oranı yüzde 12 olurken, kilosunda değişiklik olmayanların oranı yüzde 28 oldu. Kadınlar arasında kilo alanların oranı yüzde 65 olurken, erkeklerde bu oran yüzde 54 oldu.

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” box_color=”#b8e324″][/su_box]

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, “2 milyon 800 bin doz Biontech aşısı elimizde. Bu aşı her ilde belli hastanelerde uygulanacak” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplumun tamamının aşılanması için hedefin Haziran ayı sonu olduğunu yineledi. Koca, “Mevcut aşılardan hangisini tercih edeceği kişiye bağlıdır” dedi.

***

Sağlık Bakanlığı korona virüsü aşısında öncelikli gruba gazetecileri de ekledi. Gazetecilere yönelik aşı takviminde basın kartı olanlar öncelikli sayıldı. Ancak internet medyası çalışanları ile basın kartı iptal edilenlere ilişkin bir açıklama yapılmadı. DİSK Basın İŞ Genel Başkanı Faruk Eren, “Sağlık Bakanlığı bizi arayarak kim gazeteci, kim değil diye sorabilir” diyerek tüm gazetecilerin öncelikli gruba alınması gerektiğini söyledi.

***

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay ise Twitter hesabından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı da etiketleyerek babasının bugün aşı bulunmadığı için aşı olamadığını açıkladı.  Barış Atay, “Babam ve annemin aşı sırası geldi, randevularını aldılar. Babam bugün aşı vurulmaya gitti. Bil bakalım ne yok? @drfahrettinkoca Evet, doğru bildin. AŞI YOK!” dedi.

***

Bölgede illerde aşılanmaya dair çok büyük bir eksiklik olduğunu belirten Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eş Başkanı Şiyar Güldiken, “Diyarbakır üzerinden konuşacak olursak sağlıkçıların neredeyse dörtte biri henüz bu aşıyı yaptırmadı. Yaptırmamalarının temel gerekçelerinden bir tanesi var olan aşının Çin aşısı olması ve toplum içindeki güvensizliğidir. Bir diğer konu ise 65 yaş üstü insanların riskli grupta olmalarına rağmen bu güvensizlikten kaynaklı neredeyse yarısı henüz bu aşıyı yaptırmamışlardır” dedi.

***

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, Ankara Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun okulların yüz yüze devam etmesi konusundaki açıklamasını değerlendirdi. Kurul, Ankara Valiliği’nin kararı ile Cumhurbaşkanlığı kararının çelişkili olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan kararda yüksek riskli ve çok yüksek riskli illerde ortaokul ve liseler için uzaktan eğitime geçildiğini hatırlatan Kurul, “Önceki kararla çelişir bir şekilde orta ve düşük riskli illerde ortaokul ve liseler yüz yüze eğitim yapmaya devam ediyor. Şimdi ya o zamanki kararlar yanlıştı ya da şimdiki karar yanlış. Böyle bir çelişki durumu var. …Türk Tabipleri Birliği’nin ifade ettiği gibi ‘aşı nerede?’ demek çok daha uygun. Siyasal iktidar, servet vergisi alarak aşıyı temin etmek için uğraşmalı. Sürece yayılmış, toplu ve kontrolsüz açılışlarla vaka sayısı hızla tırmanıyor. Bizim uyarımız daha tutarlı olunması ve katılımcı bir süreçle bu karar mekanizmalarını yürütmek. Eğitim Sen ya da diğer sendikalar neden Milli Eğitim Bakanlığı’nın toplantılarına dahil edilmiyor? Ortak akıl ve duygu ile eğitim ve sağlık sorunlarını düşünmüyoruz’’ dedi.

 

Büyükşehirlerde görev yapan öğretmenlerin çoğu henüz Covid-19 aşısı olamadı. Aşı olabilen öğretmen ve eğitim personeli sayısı ise 100 bini bulmadı. Yüz yüze eğitimde 30 gün geride kalırken aşı olabilen öğretmenlerin oranı yüzde 10’a bile ulaşmadı. Covid-19’a yakalanan öğretmenler, “Önlemler ciddiyetsiz. Salgında yalnız bırakıldık, düzenli test ve aşı istiyoruz” diyor.

***

Pfizer/BioNTech’in Covid-19 aşısı, 12-15 yaş arasındaki çocuklarda yüzde 100 oranında koruma sağladı. İsrail ve ABD’nin çocukları da aşılamayı planladığı belirtiliyor.

***

ABD’de, aşılama sürecini hızlandırması beklenen 15 milyon doz aşı çöpe gitti.  Baltimore’da hem Johnson&Johnson hem de AstraZeneca aşısının üretildiği tesiste, Johnson&Johnson’ın Covid 19 aşısının bileşenlerinin karıştırılması nedeniyle milyonlarca doz aşının dağıtımı durduruldu.

***

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) aşı adayı listesine giren ‘yerli aşıda’ insan deneylerinin başladığı duyuruldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mayda Gürsel ve Bilkent Üniversitesi’nden İhsan Gürsel’in ortak projesiyle yeni bir teknoloji kullanılarak geliştirilen Covid-19 aşı adayının insan deneyleri başladı.

***

Avrupa Birliği (AB), üreticilerin yılın ilk çeyreğinde toplam 107 milyon doz yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşısı teslim ettiklerini duyurdu. Bunun 67,5 milyon dozu BioNTech-Pfizer, 29,8 milyon dozu AstraZeneca ve 9,8 milyon dozu Moderna aşısı. AB’nin bugüne kadar opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon ve Moderna ile 460 milyon doz aşı almak için sözleşmesi bulunuyor.

***

Birçok ülkede aşı yapılacak kişiler için sıra oluşturulurken, sıra beklemek istemeyenler için Rusya’ya ‘aşı turizmi’ düzenlenmeye başladı. Rusya’ya tur düzenlediklerini iddia eden şirketin yöneticisi, “Moskova’da bir klinikle anlaştık. Moskova turu, konaklama, uçak ve aşı dahil fiyatımız 1.099 Euro. Aşı olana da aşı karnesi veriliyor” dedi. Yapılan işlemin yasal bir durum olduğunu, herhangi bir yasa dışı işlemin söz konusu olmadığını söyleyen operatör, “Aşı pasaportu verilmiyor ancak uluslararası geçerliliği olan aşı karnesi veriyorlar. Yapılan aşı ise Rus Sputnik V” dedi. “Yeşil pasaportunuz varsa vize almanız gerekmiyor. Eğer vize alınacaksa Rusya’ya iki kez gidileceği için çift girişli vize alınıyor. Bunun ücreti 220 dolar. İki turda da 4 yıldızlı otel konaklaması yaptırıyoruz. Uçak biletleri ve iki doz Sputnik V aşısı için 1.099 Euro talep ediyoruz. Bu da Yaklaşık 10 bin TL’ye geliyor. Vize de eklenince toplam ödemeniz gereken ücret 12 bin TL’ye yaklaşıyor” diyerek bu tatilin maliyetini anlatan operatör, “Aslında bu makul bir rakam” diye konuştu.

 

 

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...