KORONA GÜNLÜĞÜ 06 TEMMUZ 2021
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!
Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.
***
Covid-19 vakalarının yükselişe geçtiği Endonezya’da, hastanelerde yaşanan oksijen sıkıntısıyla beraber hükümet, üreticileri tıbbi oksijen üretimine öncelik vermeye çağırdı. Sağlık personeli arasında çoğu aşılanmış olduğu halde çok sayıda ölüm olması da üçüncü doz aşı ihtimalini gündeme getirdi. Bir hastane, 63 hastanın oksijen yokluğu nedeniyle öldüğünü açıkladı.
Endonezya’daki doktorlar ve hemşireler derneğine göre, ülkede bu yıl Şubat ve Haziran arasında Covid-19’a karşı iki doz aşı olmalarına rağmen en az 20 doktor ve 10 hemşire öldü. Avustralya’daki Griffith Üniversitesi’nden epidemiyolog Dr. Dicky Budiman, 3. doz önerisini destekleyenler arasında: “Yeni varyantlar tarafından yönlendirilen bir dalgayla karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, takviye aşı olmaları çok acil. Sinovac aşısının etkinliğini artırmak ve Delta gibi varyantlar karşısında antikorları artırmak için bu gerekli” dedi. Aşı Sinovac mı, mRNA aşıları mı? Bu soru Endonezya’da sağlık çalışanlarının en önemli gündemi…
***
Covid-19 vakalarında küresel düzeyde düşüş eğilimi durdu, vaka sayısı hafif de olsa yükselişe geçti. Farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 185 milyona yaklaşırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 4 milyonu geçti. Aktif hasta sayısı ise küresel olarak 11.6 milyon civarında.
Küresel düzeyde son 24 saatte 339 bin 286 kişiye Covid-19 tanısı konurken 6 bin 216 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Pandemi Afrika kıtasında artışa geçerken Güney Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yüksek hızda devam ediyor. Delta varyantı Avrupa’yı etkilemeye devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (34.1 bin), Endonezya (29.7 bin), İngiltere (27.3 bin), Kolombiya (25.4 bin), Rusya (24.4 bin), Brezilya (22.7 bin), Arjantin (17.3 bin), İran (16 bin), Güney Afrika (12.5 bin), İspanya (10.7 bin) ve Bangladeş (10 bin).
Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.
***
Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Üstelik Delta varyantı da yaygınlaşmaya başladı. Aşılama oranlarında düşüklük de devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka bildirimi 4 bin 678 kişiye Covid-19 tanısı kondu. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 35 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 550 bine yaklaşırken toplam can kaybı ise 50 bin kişiye dayandı. Günlük test sayısı 220 bine yaklaştı. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Türkiye’de aktif hasta sayısında düşmeye eğilimi yavaşladı, 79 bin 840 aktif hastaya sahibiz. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı yedi yüzün altına indi (684 kişi). Ağır hasta oranımız %0.9 düzeyine indi. Bu oran hala dünya ortalamasının bir buçuk katı!
***
Norveç’te, Delta varyantı kaynaklı vakaların artmasıyla beraber normalleşme planlarının ertelendiği duyuruldu. Dört aşamalı normalleşme sürecinde, kısıtlamaların büyük oranda gevşetileceği son adımın en az bir ay ertelendiğini söyleyen Başbakan Erna Solberg, “Aşılanmamış veya yalnızca bir doz olan kesimde Delta varyantının ölümcül bir dördüncü dalgaya neden olma riski var” dedi. Solberg, bu riskten savunmasız grupların da etkilenebileceğini belirtti.
***
İsrail’de, ilk olarak Hindistan’da tanımlanan Delta varyantı nedeniyle Covid-19 salgınında son 3 ayın en yüksek günlük vaka sayısının görüldüğü bildirildi. İsrail’de görülen yeni vakaların yüzde 90’ı Delta varyantı kaynaklı.
***
1 Temmuz 2021’den itibaren Hollanda, aşıları tam olan tüm yolcular için giriş yasağını kaldırdı. İlgili yolcuların yola çıkmadan önce iki doz EMA veya WHO onaylı aşı almaları gerekmektedir. Covid-19’dan iyileşme veya Janssen aşısının uygulanması durumlarında sadece bir doz aşı yeterli kabul edilecek.
***
Yunanistan’da Pazartesi gününden itibaren Ege adalarına yolcu taşıyan feribotlar yeniden Corona kurallarına tabi oldu. Bu bağlamda feribotla yolculuk yapacak olanlardan 48 saati geçmemiş, kişinin negatif olduğunu gösteren bir Corona antijen (hızlı test) testi yaptırmaları isteniyor. Aşı süresi 72 saati bulanlar ise virüs taşımadıklarını PCR testi ile belgelemek zorunda. Ancak aşılamaları tamamlananlar veya daha önce Covid-19’a yakalanıp da iyileşenler, aşı belgelerini göstererek testten muaf olabiliyor. Yunan hükümeti, feribotlarla ilgili kısıtlamaların yeniden uygulanmaya başlamasına gerekçe olarak Corona vakalarındaki artışı gösterdi. Son birkaç gün içinde günlük 700’den fazla yeni Corona vakasının kaydedilen Yunanistan’da bu sayı geçen hafta günlük 200 ile 400 vaka arasındaydı.
***
Almanya, Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında Portekiz, İngiltere, Kuzey İrlanda, Rusya, Hindistan ve Nepal’e uyguladığı seyahat kısıtlamalarını 7 Temmuz’dan itibaren kaldırıyor.
***
Rusya’nın Küba Başkonsolosu Nana Mgeladze, şu anda ülkeye girişleri esnasında Kovid-19 testi pozitif çıkan 150’den fazla kişinin odalarında yeni PCR testlerinin yapılmasını beklediğini söyledi. Mgeladze, “Konu açığa kavuşturuluncaya dek otellerinde kalmaları gerekiyor. Şu anda geliş tarihlerine bağlı olarak ikinci ve üçüncü Covid-19 testi yapılması aşamasına geçildi” dedi.
***
Önlemleri kaldırmanın yaygın aşılama sayesinde mümkün olacağını söyleyen İngiltere başbakanı Johnson ayrıca normalleşmenin son ve dördüncü adımına ne zaman geçileceğine ilişkin nihai kararın 12 Temmuz’da alınacağı, bu plana ait başlıca detayların 19 Temmuz’da açıklanacağını duyurdu. Öte yandan bu ay sonunda günlük vaka sayısının 50 bine ulaşmasını beklediklerini söyledi ve “Maalesef kendimizi daha fazla ölüme hazırlamalıyız” dedi ve ekledi: “Fakat aşılamada bu kadar ilerlemişken normalleşme adımını atmazsak bunu başka ne zaman yapabiliriz? Ya virüsün daha avantajlı olduğu soğuk aylara ertelememiz gerekir ya da her şeyi önümüzdeki yıla bırakmak zorunda kalırız.”
***
TTB, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemelerin iptali istedi, “Aile hekimlerini susturma, işten atmayı kolaylaştırma, mevcut haklarını kısıtlama yönergesini kabul etmiyoruz” dedi. Basın toplantısında TTB yöneticileri de söz alarak tepkilerini getirdiler. TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, “Bir soruşturma açılacaksa, kullanılan maskelerin kalitesizliğini görünür kılan Dr. Emrah Kırımlı arkadaşımıza değil; bu kalitesiz maskeleri dağıtanlara açılmalıdır. Biz doğru bildiklerimizi söylemeye devam edeceğiz; çünkü bu görevimiz. Türk Tabipleri Birliği ve TTB Merkez Konseyi olarak Emrah arkadaşımızı da, diğer meslektaşlarımızı da asla yalnız bırakmayacağız” dedi.
Aile hekimleri, sosyal medya yasağı getiren yönetmeliğe tepki olarak toplantılara katılmama kararı aldı. AHEF Başkanı Dr. Özlem Sezen, yönetmelik düzelene kadar benzeri eylemler yapabileceklerini söyledi.
[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”glass” box_color=”#9e1718″ radius=”1″][/su_box]
TURCOVID19 sitesinden aşı ile ilgili istatistikleri vermeye devam ediyoruz.
Bugün saat 8.00 itibarıyla 36 milyon 292 bin 939 kişiye tek doz (nüfusun %43.41’i), 15 milyon 889 bin 377 kişiye ikinci doz (nüfusun %19’u) ve 1 milyon 568 bin 703 kişiye üçüncü doz aşı yapılmış durumda. Toplum bağışıklığı için iki doz aşı yapılanların %70’e ulaşması hedefinin oldukça gerisindeyiz. İller ve bölgeler arasında ciddi eşitsizlik ve ayrımcılık var. Metropollerde ilçelere-mahallere göre de eşitsizliğin büyük olduğu tahmin ediliyor.
İki doz aşı yapılmasında Hakkari, Şırnak, Urfa, Siirt, Mardin, Bitlis, Muş, Diyarbakır, Batman ve Ağrı en düşük aşı yapılan iller. Dersim dışında diğer Kürt illerinde de de durum benzer, aşılama oranları oldukça düşük. Sağlık Bakanlığı’na bırakıldığında aşı sayısını artırma konusunda ciddi artış olmayacağı görülüyor. Toplumun bu konuda harekete geçmesi gerekiyor. Nitekim DTK Sağlık Meclisi, HDP ve sağlık emek ve meslek örgütleri başta olmak üzere aşı motivasyonunu artırmak için çabalarını artırdığını görüyoruz.
***
TTB: Tedirgin Olma, Aşı Ol
Aşılamada son günlerde düşüş yaşandığına dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) de ‘aşı kampanyası’ için harekete geçti, ‘Tedirgin Olma, Aşı Ol” çağrısı yapılan kamu spotları hazırladı. TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın sesinden radyolara gönderilmek üzere hazırlanan 24 saniyelik kayıtta,
“Merhaba ben Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı. Biliyoruz aşılar güvenli ve bu salgından yegane çıkış anahtarımız. Ben de aşımı oldum; sıra sizde. Kendinizi, sevdiklerinizi ve insanlarımızı korumak için haydi aşıya…” ifadelerine yer verildi.
TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut’a göre; toplumda yüzde 30 civarında aşı tereddütü yaşayan kesim var. Sağlık Bakanlığı’nın tüm aşı kampanyalarına rağmen iki doz aşı olanların 16 milyon civarında tıkandığına dikkat çeken Bulut, halkın Bakanlığı’na karşı güven eksikliği olduğuna vurgu yaptı. Bu aşamada toplumun TTB’den bir beklentisi olduğunu belirten Bulut, şöyle devam etti: “Biz de aşı kampanyası başlattık. TTB olarak bir kamu spotu hazırladık ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) sunduk. Sağlık Bakanlığı’nın aşı kampanyasına rağmen aşılama hızının düşüşte olduğunu vurguladık. Bizim de bir şeyler yapmamız gerektiğini söyledik. RTÜK de bu önerimizi kabul etti. Bütün radyo istasyonlarına kamu spotumuzu gönderdik. Şu ana kadar binin üzerinde radyoya kamu spotumuzu gönderdik. Aralarında TRT Radyo, NTV, Açık Radyo gibi kurumlar var. Bu kamu spotlarını yayınlamakta fayda var.”
Aşı kampanyasının ‘kamu spotu’ ile sınırlı olmadığını, aynı anda birçok çalışma ve öneri hazırladıklarını ifade eden Bulut, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya özel kampanya gerekliliğine vurgu yaptı: “Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da toplumun önde gelen kanaat önderleriyle tabip odalarımız görüşmeler yapıyor. Bizim tabip odalarına da böyle bir çağrımız var. Diyarbakır, Van, Mardin Tabip Odaları, zaten bu çalışmayı yaparak halkı aşıya ikna etmek için çalışma yürütüyorlar. Önerilerimiz de var: Türkiye’de İngilizce aşı kampanyasını içeren broşür var; ancak Kürtçe ve Arapça yok. Diğer dillerde de broşürler yapılarak o bölgede yaşayan insanlara dağıtılabilir. Bir de aşıda erişilebilirliğe dikkat çekmek gerekiyor. Türkiye’de yaz mevsiminin gelmesiyle birçok insan yaylalara göç etti. Havalimanlarının, otogarların yanı sıra yaylalarda bulunan insanlar için ve mevsimlik işçilerin bulunduğu bölgelere gezici aşı araçları gönderilmeli. İnsanlar TC kimlik numaralarını okutarak aşı olabilmeli. Bu hızla gidersek aşı bağışıklığının oluşması eylül ayına sarkabilir. Türkiye’de yüzde 70’lik toplumsal bağışıklığı eğer yaz sonuna kadar elde etmek istiyorsak gezici üniteleri artırmak gerekiyor.”
https://www.gazeteduvar.com.tr/ttb-tedirgin-olma-asi-ol-haber-1527686
***
Almanya’da her 10-20 kişiden birinin aşı randevusuna gitmediği açıklandı. Kızılhaç, bu kişilerin randevularını iptal etmeyerek başkalarının aşı hakkını geciktirmeleri nedeniyle para cezası önerdi.
***
Erzurum İl Sağlık Müdürü Gürsel Bedir, şehirde aşılama oranının oldukça düşük düzeylerde olması nedeniyle uyarıda bulundu.
***
Cumhurbaşkanı Erdoğan iki ayrı konuşmasında “Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinin aşıyı ücretli yaptırdığını” iddia etmişti. Ancak bugünkü Kabine toplantısı sonrasında konuşan Erdoğan “Aşı hizmetlerini diğer ülkeler gibi ücretsiz olarak vatandaşımıza veriyoruz” diyerek bu iddiasından vazgeçmiş oldu.
***
Rusya’nın Covid-19’a karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının test serisinin üretimine Meksika Biyolojik ve Reaktif Laboratuvarı’nda (BIRMEX) başlandığı bildirildi. Sputnik V dünya çapında şu ana kadar 67 ülkede tescillenirken, söz konusu ülkelerin aşı düzenleyici kurumlarından elde edilen verilere bakıldığında Sputnik V’nin korona virüse karşı en güvenli ve en etkili aşılardan biri olduğunun görüldüğü bildirildi.
***
Covid-19 aşı tedariki yavaş ilerleyen, nüfusun sadece yüzde 7.2’sinin tamamen aşılandığı Avustralya’da aşı tedarik süreci “Açlık Oyunları”na benzetildi. Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt da ülkedeki aşı tedarikinin kötü durumda olduğunu kabul etti.
***
Tayland’da bakanlık belgesi sızdı: Sağlıkçılara BioNTech takviyesi yapmayın; Sinovac’a güveni azaltır. Tayland’da sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğuna Çinli Sinovac şirketinin geliştirdiği aşı uygulanmıştı. Sağlık bakanlığı geçen ay Sinovac aşısının gerçek hayat verilerine göre can kabı ve ağır hastalığı önlemede yüzde 95 etkili olduğunu açıklamıştı. Aşının ilk kez Britanya’da görülen Alfa varyantına karşı ise yüzde 71 ila 91 etkili olduğu belirtilmişti.
***
İsrail Sağlık Bakanlığı, delta varyantının yayılmasından bu yana Pfizer/Biontech aşısının etkisinin azalmaya başladığını açıkladı. Ülkede aşının enfeksiyondan koruma oranının yüzde 64’e gerilediği bildirildi. Ancak bu durumun hastalığın semptomlarının engellenmesi bakımından yapılan değerlendirmede geçerli olduğu; aşının koronavirüse bağlı COvid-19 hastalığının ağır seyretmesi veya hastanede tedavi altına alınmaya karşı yüzde 93 oranında korumayı sürdürdüğü bildirildi.
Aşı olmayanlar yeni dalgaların sebebi olabilir
İsveç merkezli Karolinska Enstütüsü’nde görev yapan Doktor Erdinç Sezgin, “Varyantların bu kadar fazla sayıda olması normal mi?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Biz Kuzey Yarımküre’yi düşünüyoruz hep, ‘sayılar bu kadar azalmışken neden birden varyantlar çıkıyor’ diye. Ama varyantların çıkması çok normal bir şey. ‘Varyant’ demek, virüs mutasyona uğruyor demek. Yani virüs vücudumuza girip çoğalmaya başladığında DNA veya RNA’sını çoğaltırken hatalar oluyor. Bunlar farklı bir virüs yapısına sebep oluyor. Örneğin, bu yeni çıkan varyantlardaki ‘çivi proteini’ hücrelerimize daha iyi bağlanıyor. Ne kadar çok vaka sayısı olursa mutasyon o kadar artıyor. Her varyant virüsü güçlü hale getirmiyor, bazıları da zayıflatıyor. Aslında ne kadar çok vaka sayısı olursa, varyant sayısı da o kadar artıyor.”
Aşıların Delta varyantına karşı koruyuculuğunun biraz daha düşük olduğunu söyleyen Sezgin, “Bu birazı şöyle anlatabiliriz: Mesela, Biontech’in orijinal virüse karşı koruyuculuğu yüzde 95 iken, Delta varyantına karşı yüzde 88. Aslında yine çok yüksek bir oran. Astra Zeneca’da da benzer bir durum var” diyen Sezgin “Ancak bunları iki doz aşı için söylüyorum” uyarısını yaptı.
“Bir toplumda aşılama oranı yüzde 90’ın üstüne çıkarsa orada Delta varyantının yükselme şansı da çok zor” diyen ezgin, “Ancak aşı karşıtlığı da fazla. Aşı olmayanlar yeni dalgaların sebebi olabilir. Aşı karşıtlığı bugünkü gibi yüzde 25-30’lar seviyesinde olursa bu kışı da bu hastalıkla geçirmemiz yüksek ihtimal. Eğer aşılanma oranı yüzde 95’leri bulursa pandemiyi epidemiye, yani birkaç ülkeye sıkışan bir hastalığa dönüştürebiliriz” diye konuştu.
https://artigercek.com/haberler/dr-erdinc-sezgin-asilanmayanalar-yeni-dalgalarin-sebebi-olabilir