KORONA GÜNLÜĞÜ 07 TEMMUZ 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bulaşıcılık oranı diğer varyantlara göre daha yüksek olan Delta varyantı ile bağlantı delta plus (artı) varyantının Türkiye’de 3 ilde 3 kişide görüldüğünü duyurdu. Koca, bu illerden birinin İstanbul olduğunu söylerken, diğer iki ili açıklamadı. Koca, Delta ise sayıları giderek artıyor, 284’lere kadar çıktı. İl sayımız da artıyor, 30’u buldu” dedi.

Klinik Mikrobiyoloji uzmanları Prof. Dr. Deniz Atakent ve Prof. Dr. Canan Külah, Covid-19’un ‘en tehlikeli’ varyantları olarak gösterilen Delta ve Delta Plus’a ilişkin şu bilgileri paylaştı.

  • Delta Plus, Delta varyantının bir türü ve K417N adı verilen bir ‘spike’ protein mutasyonuna sahip. Bu, daha önce Güney Afrika’da tespit edilen Beta varyantında da açıklanmış mutasyon. Delta’ya bu mutasyonun eklenmesiyle ‘plus’ olarak adlandırıldı.
  • Delta Plus varyantı ilk olarak Nisan 2021’de Hindistan’dan bildirildi. Hindistan’da 6 farklı bölgeden 40 örnekte tespit edildi. Hindistan’a ek olarak ABD, İngiltere, Portekiz, İsviçre, Japonya, Polonya, Nepal, Rusya dahil olmak üzere 9 diğer ülkeden de bildirilmiş durumda
  • Kolay yayılıyor, bulaşıcılığı daha yüksek, akciğer hücrelerine daha kolay tutunabiliyor, monoklonal antikor tedavisine potansiyel olarak dirençli. Ancak orijinal Delta varyantından daha bulaşıcı olduğuna, daha ağır hastalığa neden olduğuna veya daha tehlikeli olduğuna dair yeterli veri yok.
  • Delta Plus varyantının yayılım hızı özellikle aşıya bağışık yanıtı yetersiz olanlarda veya aşılanmamış kişiler arasında bir miktar artmış olabilir. Ancak varyant ile ilgili toplum sağlığı açısından paniğe neden olacak veri yok
  • Sinovac aşısının Delta varyantına karşı koruyuculuk düzeyi hakkında çalışma verisi bulunmamaktadır. BioNTech aşısı ise birinci dozdan sonra Delta varyantı ile semptomatik hastalığa karşı yüzde 33, ikinci dozdan 2 hafta sonra ise yüzde 88 koruma sağlıyor.
  • Ne kadar az kişi enfekte olursa mutasyonlar da o kadar az olur, olan mutasyon da o kadar az kişiye bulaşır. Bu nedenle hızlı aşılama ve bireysel tedbirlere devam edilmesi büyük önem taşıyor. Aşılamada da varyantlardan kaçmak noktasında en yüksek korumayı sağlayan aşıları tercih etmeliyiz.

***

koronavirusün Delta varyantı, ABD’nin 50 eyaletine de sıçramış durumda. Ülkede, son bir haftada Delta varyantı kaynaklı vakalar yüzde 20 arttı.

***

Delta varyantının L452R ve P618R mutasyonlarını içerdiğini belirten Barcelona Üniversitesi’nden Önleyici Tıp ve Halk Sağlığı Profesörü Angeles Domingues, “Dünya Sağlık Örgütü terminolojisine göre, bu varyant 11 Mayıs 2021’den beri bir “Endişe Varyantı”(Variant of Concern) olarak tanımlanıyor. Yani bulaşıcılıkta artış, daha şiddetli hastalık (örn. ölümler), önceki enfeksiyon veya aşılama sırasında üretilen antikorların nötralizasyonunda önemli azalma, tedavilerin veya aşıların etkinliğinin azalması veya tanı tespit başarısızlıkları’’ diye konuştu.

***

Covid-19 vakalarında küresel düzeyde düşüş eğilimi durdu, vaka sayısı yükselişe geçti. Farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 185 milyon 364 bine yaklaşırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise  4 milyonu geçti. Aktif hasta sayısı ise küresel olarak 11.6 milyon civarında.

Küresel düzeyde son 24 saatte 430 bin 841 kişiye Covid-19 tanısı konurken 8 bin 196 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Pandemi Afrika kıtasında artışa geçerken Güney Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yüksek hızda devam ediyor. Delta varyantı Avrupa’yı etkilemeye devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Brezilya (62.5 bin), Hindistan (44 bin), Endonezya (31.2 bin), İngiltere (28.8 bin), Kolombiya (26.7 bin), Rusya (23.4 bin), Arjantin (21.6 bin), İran (16.1 bin), Güney Afrika (15.5 bin), İspanya (14.1 bin), ABD (11.6 bin) ve Bangladeş (11.5 bin).

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Üstelik Delta varyantı yaygınlaşmaya başladı. Aşılama oranlarında düşüklük de devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka bildirimi 2 bin 299 kişiye Covid-19 tanısı kondu. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 37 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 454 bine yaklaşırken toplam can kaybı ise 50 bin kişiye dayandı. Günlük test sayısı 227 bine yaklaştı. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de aktif hasta sayısında yeniden yükselmeye başladı, 80 bin 656 aktif hastaya sahibiz. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı yedi yüzün altına indi (684 kişi). Ağır hasta oranımız %0.9 düzeyine indi. Bu oran hala dünya ortalamasının bir buçuk katı!

***

Sağlık Bakanı Koca, 26 Haziran-2 Temmuz’u kapsayan illere göre vaka sayısı haritasını paylaştı. 100 bin kişide vaka sayısı Ankara’da 71,99, İstanbul’da 54,60, İzmir’de 23,51, Antalya’da 35,9 oldu. vaka sayısı en çok azalan iller; Gümüşhane, Eskişehir, Artvin, Denizli ve Bartın oldu.

***

Ordu’nun Akkuş ilçesinde Damyeri Mahallesi, 21 Covid-19 vakası görülmesinin ardından önlem amacıyla karantinaya alındı. Kesin vaka sayısını tespit etmek için filyasyon ekiplerinin saha çalışmalarına devam ettiği kaydedildi.

***

Delta, Delta plus bize vız gelir! Bakan Koca, Kurban Bayramı’nda ekstra bir tedbir uygulanmayacağını belirtti.

***

Fransa Başbakanı Jean Castex, Covid-19’un Hindistan’da ortaya çıkan Delta mutasyonuna karşı Ulusal Meclis’teki grup başkanlarına yazdığı mektupta, aşı zorunluluğu ve sağlık kartı uygulaması teklifini sundu.

***

Delta varyantı ve Delta plus vakalarının ardından yeni bir varyant her geçen gün yayılıyor. Lambda olarak adlandırılan yeni varyantın, ilk olarak Peru’da tespit edildiği ve 26 ülkeye yayıldığı belirtildi. Başta, Birleşik Krallık, Rusya ve İngiltere olmak üzere birçok ülkede artan vaka sayılarının nedeni olarak gösterilen Delta varyantının ardından yeni bir varyant endişeye yol açtı. Lambda varyantı, uzmanlara göre “olağan dışı” mutasyonların bir araya gelmesi ile oluşuyor. Coronavirus nedeniyle nüfusa oranla en fazla can kaybının görüldüğü Peru’da bunun sebebinin Lambda varyantı olduğu ve ülkede virüse yakalanan her 10 kişiden birinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

İngiltere Halk Sağlığı (PHE), Lambda varyantı hakkında, “Şu anda bu varyantın daha şiddetli hastalığa neden olduğuna veya halihazırda uygulanan aşıları daha az etkili hale getirdiğine dair bir kanıt bulunmadığını” belirtti. Şili’de yapılan bir araştırmada, Lambda varyantının aşıdan Beta ve Alfa varyantına göre daha kolay kaçabildiği saptandı.

***

Klasikleşen takvimde mart ayı için slotu bulunan Avustralya Grand Prix’si, pandemi nedeniyle 18-21 Kasım 2021 tarihine ertelenmişti. Ancak yapılan resmi açıklamalar sonrasında “kısıtlamalar ve lojistik zorluklar” nedeniyle Avustralya GP’si üst üste iki kez iptal edilmiş oldu.

***

SES: Aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliği iptal edilmelidir

Yönetmelik değişikliği ile aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı işçi noktasına getirilmiş, kölelik sistemine taşınmıştır. Aynı zamanda başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi (ASM) sağlık çalışanlarının sözleşmeleri feshedileceği yönetmelikte yer almıştır. Böyle bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir!

Aile hekimliği uygulamasında iş güvencesi bu yönetmelikle sona ermiştir.

Yeni yönetmelik ile sözleşme yenilme ve fesih yetkisi İl Sağlık Müdürlüklerine verilmiş olup zaten iller arasında var olan uygulama farklılıkları kişilerin insafına bırakılmıştır. Açığa alma, sözleşme yenilememe gibi olağanüstü yetkiler, tüm hukuk kuralları çiğnenerek verilmiştir. İş barışını bozan fiillerden, yapboz tahtası gibi sürekli değişikliklerden vazgeçilmelidir. Hukuk çerçevesinde bir yasa çıkarılmadan sistemin yürütülebilir olması imkânsızdır.

Aile Hekimliği Ödeme ve  Sözleşme yönetmeliği bir an önce geri çekilmeli ve günün koşullarına göre sağlık emek ve meslek örgütlerinin de görüşü alınarak yeniden düzenlenmelidir.

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”glass” box_color=”#9e1718″ radius=”1″][/su_box]

TURCOVID19 sitesinden aşı ile ilgili istatistikleri vermeye devam ediyoruz.

Bugün saat 8.00 itibarıyla 36 milyon 611 bin 193 kişiye ilk doz (nüfusun %43.8’i); 16 milyon 60 bin 546 kişiye ikinci doz (nüfusun %19.2’si) ve 1 milyon 946 bin 708 kişiye üçüncü doz aşı yapılmış durumda. Toplum bağışıklığı için iki doz aşı yapılanların %70’e ulaşması hedefinin oldukça gerisindeyiz.

***

Koca, illeri sınıflandırdıklarını, aşılama oranında yüzde 75’in üzerinin mavi, yüzde 65’in üzerinin sarı, yüzde 55’in üzerinin turuncu, yüzde 55’in altındakilerin ise kırmızı olduğunu söyleyen Koca, “Bütün iller nüfusuna göre nerede olduğunu görmüş olacaklar. Bunu hem sağlık kuruluşlarımız hem mülki amirler hem de vatandaş görerek harekete geçiyor olmalı. Çünkü o ilde toplumsal bağışıklığın bir an önce yüzde 70’e erişerek sağlanacağı biliniyor. Bu herkesin sorumluluğu, toplumsal bağışıklık kişilerden bağımsız bir şey değil. Yani herkesin, o ildeki vatandaşın, ilinde toplumsal bağışıklığın oluşup oluşmadığını görebiliyor ve biliyor olması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

***

Bakan Koca’nın paylaştığı haritadaki  karışıklıklara dikkat çeken Türk Tabipler Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu üyesi yazılımcı Güçlü Yaman, edindikleri verilere göre kendi yaptıkları çalışmayı paylaştı. Hazırladıkları haritadaki illere göre an az 2 doz aşılananların toplam nüfusa oranlarına bakıldığında, nüfusunun üçte biri aşılamayı başarmış il yok. 46 il yüzde 20’nin üzerinde, 35 il altında. En düşük yerler yüzde 5 ile Şırnak ve Şanlıurfa. En yüksek yerler ise yüzde 31 ve yüzde 32 ile Çanakkale ve Edirne. Güneydoğu’ndaki illerin tamamında ciddi fark var. İllerde en az 2 doz aşılananların toplam nüfusa oranlarının tam listesine bakıldığında iller arasındaki fark 6 kattan fazlaya çıkıyor. Hazırladıkları  Türkiye Haritası’nda İstanbul’un durumuna da dikkat çeken Güçlü Yaman, “Toplumsal bağışıklıktan söz etmek istiyorsak, iller arasındaki aşılanma oranının kapatılması gerekiyor. Hepsinin aynı olmasını beklemiyoruz, ama benzerlik olmalı. Örneğin Doğu illeri çok belirgin ama İstanbul’da da durum hiç iyi değil. Marmara bölgesinde baktığımızda Mavi illerin arasında toplam nüfusuna göre bakıldığında yüzde 17 oranıyla kararan bir bölge var” şeklinde konuştu.

***

HDP Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Dr. Samet Mengüç, Kürt illerindeki aşılama oranının diğer kentlerden düşük olmasının “tesadüf değil, bilinçli bir tercihin sonucu” olduğunu söyledi. Mengüç, TÜİK raporuna göre; Türkiye’de aşılamanın en az yapıldığı illerin Şırnak, Urfa, Siirt, Bitlis, Mardin, Muş, Hakkari, Diyarbakır, Batman, Bingöl, Ağrı, Iğdır, Van gibi kentler olduğuna dikkati çekti. Eşitsizlik ve adaletsizliğin sadece aşılama oranları ile sınırlı olmadığını çizen Mengüç, “Bu siyasi tercih ve yansımaları sistematik bir şekilde farklı alanlarda karşımıza çıkmaktadır. Aynı eşitsizlikleri eğitimde, işsizlikte, yoksullukta, genel olarak sağlıkta, ekonomide, hak ihlallerinde, işkencede, gözaltılarda yani yaşamın tüm alanlarında gözlemleyebiliyoruz. Kürt halkına yönelik bu olumsuz, taraflı bazen örtülü bazen doğrudan ayrımcı tercihler yıllar içinde eşitsizlikleri adeta olağanlaştırmıştır. Tıpkı 40 yıldır OHAL yasalarının Kürtler için olağan yasa haline getirilmesi gibi, kayyımların o coğrafyada bir yönetim biçimine dönüştürülmesi gibi, OHAL’ler istisna olsa da sıradanlaşması ve kanıksanması gibi” ifadelerini kullandı.

***

Sinovac aşısı olanlara 3. doz olarak BioNTech aşısı yapılmasının yerinde bir karar olduğunu belirten Prof. Ergönül, ‘’Çünkü Sinovac aşılarıyla istenen düzeyde bir korunma sağlanamadığını biliyoruz. Kendi verilerimiz de bu yönde. Ama, 3 kez BioNTech olmak söz konusu değil. 2 kez Sinovac ve ek olarak 1 kez BioNTech olmak doğru bir yaklaşımdır. Eğer BioNTech bulunamazsa, Sinovac de olunabilir’’ dedi.

***

Koca, Türkiye’ye toplam 35,5 milyon doz BioNTech aşısı geldiğini, perşembe günü 1,5 milyon doz daha geleceğini ifade etti. Ellerinde 8 milyona yakın aşı bulunduğunu ve aşı sorunlarının olmadığını söyleyen Koca, BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ile konuştuklarını, Şahin’in bayramdan sonra Türkiye’ye geleceğini kaydetti.

***

“İşe yarayacak verileri açıklamaları lazım” diyen İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman  Küçükosmanoğlu, “Mesela Sinovac aşısı olan kişilerin verilerinin açıklanması lazım. Koruyuculuk oranı ne kadar? İki doz Sinovac olan kişilerden kaç kişi virüse yakalandı, kaçı hastaneye yattı? Sağlık çalışanlarına ve 50 yaş üstüne 3. doz olarak BioNTech yapıldı ama bunun neden gerektiği saha verileriyle anlatılmalı. Etkinliğiyle ilgili sonuçların da paylaşılması lazım. Sağlık Bakanlığı’nın elinde hazine değerinde veriler var. Bunu açıklaması lazım” diye konuştu.

***

İsrail Sağlık Bakanlığı verileri, BioNTech aşısının ülkede son bir ayda etkinliğinin düştüğünü ortaya koyarken, aşının hastaneye yatışı önlemede halen yüksek derecede etkili olduğunu görüldü. Verilere göre aşının 6 Haziran’dan temmuz başına kadarki sürede koronavirüsüne karşı koruması, daha önce açıklanan yüzde 94’lük orandan yüzde 64’e indi. Bakanlık, bu düşüşün Delta varyantının ülkede yayıldığı bir döneme denk geldiğini belirtti. İsrail’de haziran başında kısıtlamalar da kaldırılmıştı.

***

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Rusya ile yapılan 50 milyon dozluk anlaşma kapsamında ilk partide alınan 400 bin doz Sputnik V aşısının, aradan üç hafta geçmesine rağmen halen kullanımına başlanmadığını söyledi. Aşının kullanılmama sebebinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini ifade eden Emir, “Yoksa aşılarda bir sorun mu çıktı? Öyleyse Rusya’ya ödenen paralar geri alınabilecek mi? Ortaya çıkan zararın hesabını kim verecek?” sorularını yöneltti.

***

Hindistan’da yetkililer, açılan sahte aşı merkezlerinde binlerce insana sahte Koronavirüs aşısı yapıldığını açıkladı. 12 sahte aşı merkezlerindeki sahte doktorların insanlara tuzlu su enjekte ettiği belirtildi. Tahminen 2500 kişiye sahte aşı yapıldığı ve  organize eden kişilerin insanlardan toplam 28 bin dolar toplandığı belirtildi.

***

Yeni tip Koronavirüse karşı aşılamanın henüz başlamadığı Tanzanya, kendi aşısını üretmek için çalıştığını duyurdu.