Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 26 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 26 NİSAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönnüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politakaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Irak’ın başkenti Bağdat’da Covid-19 hastalarının tedavi edildiği bir hastanede yangın çıktı. Yangın sonucu en az 82 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi de yaralandı. Ülkede 3 gün ulusal yas ilan edildi. Sağlık Bakanı Hasan el-Tamimi açığa alındı.

***

Bakanlığın ve sosyl güvenlik kurumunun virüse  mesai saatleri içinde maruziyetin ıspatını isteyerek  fiiliyatta meslek hastalığı olarak kabulünü imkansız kıldığı covid-19, sağlık çalışanlarını öldürmeye devam ediyor. Diş hekimi Mustafa Çiftçi ve filyasyon ekibinde görev alan Yusuf Kılıç Covid-19 sebebiyle yaşamlarını yitirdiler.

***

AKP’nin Siyasi Erdem ve Etik Kurulu Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın’ın, ARTI TV programcısı gazeteci Erk Acarer ile sosyal medyada tartışan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ‘Striknin’ isimli zehri kullanmasını önermesine Türk Tabipler Birliği’nden (TTB) tepki geldi. TTB’den yapılan yazılı açıklamada, “SBÜ Rektör Yardımcısı Dr. Kemalettin Aydın’ın sosyal medya hesabından zehirli madde öneren, hekimlik değerlerine aykırı paylaşımının meslek etik ilkeleri ve deontoloji kuralları ışığında soruşturulması için gerekli işlemler başlatılacak ve takipçisi olunacaktır.” denildi.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 147 milyon 781 bine yaklaşırken, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 122 binin üzerine çıktı.

Haftanın son günü olmasına karşın dünya genelinde yeni vaka sayısı oldukça yüksek seyretti… Son 24 saatte 727 bin 349 kişiye Covid-19 tanısı kondu, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 9 bin 924 kişi. Günlük vaka bildiriminde Hindistan 350 binin de üstüne çıktı, yeni vakaların yarısına yakını Hindistan’a ait. Hindistan ile birlikte Türkiye, ABD ve Brezilya ilk dördü paylaşmaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (354.5 bin), Türkiye (38.6 bin), ABD (34.7 bin), Brezilya (32.6 bin), Fransa (24.5 bin), İran (19.2 bin), Kolombiya (17.2 bin), Arjantin (15 bin), İtalya (13.2 bin) ve Almanya (12 bin).

Hafta sonu sağlık hizmetine erişim, test olanakları ve bildirim konusundaki sıkıntılar nedeniyle genel olarak düşük vaka bildirimi söz konusu oluyor, bu düşüklük pazartesiyi de çoğunlukla etkiliyor. Bu nedenle günlük vaka ve ölüm sayısında yedi günün ortalaması istatistikleri pandeminin seyri konusunda daha fazla tercih ediliyor. Küresel olarak yedi günlük yeni vaka ortalamasındaki artış devam ediyor. Bir önceki hafta 777 bin 687  olan yedi günlük yeni vaka ortalaması, son bir haftada sıçrama yaparak 818 bin 813 kişiye yükseldi. Şubat ayının ortasından itibaren yeni vaka bildirimlerindeki yükselişin hız kesmeden devam ettiğini hatırlatmak isteriz. Ölümlerde de yükselme trendi devam ediyor. Bir önceki hafta 12 bin 65 kişi  olan ortalama günlük ölüm bildirimi sıçrama yaparak 12 bin 740 kişiye yükseldi.

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Hergün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de salgın halen kontrol altına alınabilmiş değil. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı oldukça yüksek hızda seyrediyor. Son 24 saate yeni vaka sayısı 38 bin 553 kişiye gerilerken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetdenlerin sayısı 347 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yenihasta sayısı 2,801 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 4 milyon 630 bine yaklaşırken toplam can kaybı 38 bin 358 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 260 bine kadar geriledi. Son bir haftada günlük test sayılarında yaklaşık yüzde 18’lik bir düşüş, vaka sayılarındaki azalma ile ilişkilendirildi.

Bir önceki hafta toplam 419 bin 436 vaka bildirilirken geçtiğimiz hafta bu sayı 361 bin 522’ye düştü. Mevcut bildirimlere göre haftalık vaka sayısında %14’lük gerileme gerçekleşti.

Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz. Worldmeters’a göre Türkiye’de 500 bini geçen aktif hasta sayısı rekor kırmaya devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 517 bin 967 kişiye gerilemesine karşın, hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 3 bin 590 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %0.6’ya kadar düşen ağır hasta oranının oldukça yüksek düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısını ısrarla vurguluyoruz.

***

Ankara’da hastanelerini yoğun bakım servislerinin alarm verdiği uyarısında bulunan Ankara Tabip Odası, yoğun bakım servislerinde yer kalmadığını, hastaların günlerce acil servislerde bekletildiğini söyledi.

Açıklamada üst düzey bakanlık bürokratın özel sağlık kuruluşlarından yoğun bakım yatağı talebi karşısındaki acizliğini gösteren şu ifadelere yer verildi: ‘’Şu an itibari ile kriz koordinasyon merkezinde 30 covid yoğun bakım hastası, 15 covid dışı yoğun bakım hastası beklemektedir. Sizden ricam, bugün hızlıca aksiyon alarak bu hastalarımıza yer bulup yerleştirmenizdir. Lütfen yoğun bakımlarınızı gözden geçirerek kriz koordinasyon merkezimizle iletişime geçip alabileceğiniz hastaları alınız.’’

***

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Karagülle, “Covid-19 artık gençlerin de hastalığı. Yoğun bakımlarımızda yaş profili değişti. Artık genç hasta sayısı diğer dönemlere göre oldukça fazla. … Yoğun bakımdaki bu hasta profilinin değişmesinin de aşıya bağlı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

***

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sunum yapması planlanan toplantıda, korona salgınındaki son durum, yeni önlemlere ihtiyaç duyulup duyulmadığı, mevcut tedbirlerin ne zamana kadar devam edeceği gibi konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

***

Sağlık Bakanlığı, 65-72 yaş arasında olup daha önce bakanlık veya bağlı kuruluşlarında çalışmış olan tabip ve uzman tabiplerin yeniden istihdamına yönelik yapılacak yerleştirme işlemleri için başvuru ilanı yayınladı.

***

Hindistan’da yeni vaka sayısındaki tırmanma ülkeyi kaosa sürüklemiş durumda. Bir yandan ülke sağlık kuruluşları, krematoryumlar tamamen dolarken ve büyük oksijen sıkıntısı baş gösterirken, seyahat kısıtlamaları yürürlüğe girmeden ülkenin zenginleri son dakika tarifeli uçuşlara ve özel uçaklara akın ettiler.

Hindistan Savunma Bakanlığı, koronavirüs salgını koşulları altında oluşan tıbbi oksijen yetersizliğinin üstesinden gelebilmek için Almanya’dan 23 adet seyyar oksijen üretim tesisi getirmeye karar verdiğini açıkladı. Her bir tesiste dakikada 40 litre, saatte 2 bin 400 litre oksijen üretilebilecek.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınından en fazla etkilenen ülkelerden olan Hindistan’da günlük vaka sayısının rekor seviyedeki tırmanışından derin endişe duyduklarını bildirdi.

***

İspanya’da 22 kişiye Covid-19 bulaştırdığı iddia edilen adam tutuklandı. Çalışma arkadaşlarının uyarılarına rağmen eve gitmeyen adam bununla da kalmayıp işyerinde maskesini indirip öksürerek, “Hepinizi hasta edeceğim” dedi. İşyerinde beş kişi, spor salonunda ise üç kişi pozitif çıktı. İş arkadaşlarının ailelerinden de üçü bir yaşında çocuk olmak üzere 14 kişi pozitif çıktı.

***

CHP milletvekili Mustafa Adıgüzel, Prof. Dr. Alpay Azap’ın Bilim Kurulu’ndan ‘fiilen ayrıldığı’ öğrenilmesinin ardından konuyu Meclis’e taşıdı. Resmi ve tutanağın söz konusu olmadığına dikkat çekerek “Her şeyin bir Cumhurbaşkanı kararnamesi var, fakat bu pandemide on binlerimiz ölürken Bilim Kurulu’nun bir kuruluş kararı yok” dedi. Bilim Kurulu üyelerinin toplantılara katılmamaya başladığı iddiasını şubatta Meclis’e taşıyan CHP milletvekili Mustafa Adıgüzel, Sağlık Bakanlığı Bulaştırıcı Hastalıklar Bölümü’nü aradığını, oradan “resmi olarak böyle bir kurul olmadığı, kurul üyelerinin sadece Sağlık Bakanı’nın danışma kadrosu gibi görev yaptığını öğrendiğini” söyledi.

***

Covid-19’la mücadelede normale dönen ülkelerden biri olan Yeni Zelanda’nın Eden Park Stadyumu’nda 50 bin kişilik konser düzenlendi.

***

Özel hastaneler, kamu ve üniversite hastanelerinde yer bulamayan hastalardan binlerce lira yoğun bakım ücreti alıyor. Bazı özel hastanelerin de hastalara 5 bin TL’ye solunum cihazı bile kiralattığı iddia edildi.

 

AŞI TARTIŞMALARI

Aşı geliştirme ve üretimi konusunda bir çok ülke atağa geçti.İran’da Covid-19’a karşı geliştirilen yerli aşı COVIRAN Bereket’in seri üretimine başlandığı ve birkaç aya kadar ülkenin aşı sorununun kalmayacağı açıklandı. Yerli aşının mayısta 1 milyon, haziranda 3,5 milyon, temmuzda 12 milyon ve ağustosta 15 milyon doz olmak üzere eylüle kadar 30 milyondan fazla doz üretilerek Sağlık Bakanlığına teslim edileceği belirtiliyor. İran’ın ikinci yerli aşısı Razi Cov Pars’ın insan üzerindeki ilk denemesi ise 28 Şubat’ta gerçekleştirilmiş, ilk aşamada aşı 133 gönüllüye uygulanmış durumda…

QazVac adlı inaktiv Covid-19 aşısı geliştiren Kazakistan, Covid-19 aşısını üreten ülkeler arasında yerini aldı. Biyolojik Güvenlik Araşırma Enstitüsü bu aşısının ilk faz klinik denemelerde  yüzde 100, ikinci fazda ise yüzde 96 etkili olduğunu belirtti.

***

Çin hükümeti, korona virüsü salgınına karşı Suriye’ye 150 bin doz Sinopharm aşısı bağışladı. Aşılar dün Şam’a ulaşırken Çin Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Suriye’ye kısa süre içinde 150 bin doz aşı daha gönderileceği belirtildi.

***

İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pfizer/BioNTech aşısı olan kişilerde az sayıda “kalp kası iltihabı” (Miyokardit) meydana geldiği belirtilerek, vakaların incelendiği ve henüz bir sonuca varılmadığı ifade edildi. İsrail’in Pandemi Müdahale Koordinatörü Nachman Ash yaptığı açıklamada, 5 milyondan fazla aşılanmış kişi arasında yapılan bir ön çalışma ile özellikle ikinci dozdan sonra meydana gelen “onlarca miyokardit vakasının” tespit edildiğini ifade etti.

***

Dünya Sağlık Örgütü, “Dünya Aşı Haftası”nın bu yılki temasını “Aşılar bizi yakınlaştırır…” olarak belirledi.

***

İnformel Eğitim-çocukistanbul, uluslararası partneri İtalyan PLEIADI’nin hazırladığı “Meraklı Çocuklar İçin Bir Rehber: Corona Virüs” kitapçığının ardından “Meraklı Çocuklar İçin Bir Rehber: AŞI”yı çocuklarla buluşturdu.

https://bianet.org/bianet/toplum/243011-merakli-cocuklar-icin-asi-rehberi-virus-bizden-korksun

***

Covid-19 aşısı geliştirmesinin ardından değeri yüzde 900 artmasına rağmen BioNTech’in CEO’su Uğur Şahin şirketin tek bir hissesini bile satmadı.

***

İnsanlığın takvimi – Şebnem Korur Fincancı

Önümüz 1 Mayıs, korona günlerinin 2 yıllık döngüsünde fabrikaların havasız tezgahlarında çalışmasında beis görülmeyen işçilerin, sermayenin 8 saatlik iş günü kazanımını yeniden kölelik düzenine devşirdiği günlerin içinde fabrikalarda hapsedilenlerden, uzaktan çalışmayla ekranlara yapıştırılanların, emeğin Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü… Belleği tazelemeli, böldüğümüz günlerden herhangi bir gün değil 1 Mayıs.

Sokağa çıkma yasaklarımızın nedenlerinden… Behice Boran’ı 1979 1 Mayıs’ından anarak selamlamalı. İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 1 Mayıs için 30 Nisan saat: 24.00’ten 2 Mayıs: 05.00’e kadar “Sokağa çıkma yasağı” ilan etmişti, İstanbul’da yasağa rağmen sokağa çıkan TİP ve TSİP genel başkanları ve partililer ile 1000’i aşkın kişi, Ankara’da 665 kişi gözaltına alınmış, 30 Nisan’da “Çalışmama” eylemi yapan DİSK’in Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve sendika yöneticileri tutuklanmıştı. Hatırlayalım! Böldüğümüz zamanda korona günlerinden 42 yıl önce.

Geldik korona günlerinde ikinci 1 Mayıs’a. Kapalı havasız ortamlarda bulaşmadığı iddia edilen virüs açık alanlarda yapılacak tüm eylemlerin yasaklanma nedeni yeniden. Yüz elli yıllık bir insanlık öyküsünde, Umberto Eco’nun Gülün Adı kitabına bir atıf olsun sonunda bilime dair:

“Bilim, yalnızca insanın yapması gerekeni ya da yapabileceğini bilmesinden ibaret değildir; yapabileceğini, ama belki de yapmaması gerekenin bilinmesini de içerir.”

https://www.evrensel.net/yazi/88599/insanligin-takvimi

 

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...