Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 3 MAYIS 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 3 MAYIS 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ  (03 MAYIS 2021)

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Kriz, pandemi ile daha da derinleşti. Üstüne bir de aç-kapa politikaları devreye sokulup toplum ekonomik ve sosyal destekten mahrum bırakılınca korkulan tehlike kapıları aralamaya başladı. Geçin sıkıntısı nedeniyle işçi intiharları artmaya başladı Son 24 saatte dört kişi geçim sıkıntısından intihar etti.

***

Tek adam rejiminin keyfi salgın kontrolü gına getirdi. Coronavirus salgınının başından beri virüsün yayılmasını engellemek için cenaze merasimleri sadece yurttaşlar için sınırlı katılımla yapılırken kamuoyunda defalarca eleştirilmesine rağmen AKP’lilerin kitlesel cenaze namazları bitmek bilmiyor. Tam kapanmanın henüz 1 haftası dolmamışken AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kalabalık şekilde cenazeye katıldı.

***

Veri saklama, toplumu aldatma örnekleri çoğalıyor. Korona virüsüne yakalandıktan 25 gün sonra, hastalığın yol açtığı ‘Sitokin Fırtınası’ nedeniyle vefat eden gazeteci Şükrü Küçükşahin’in kardeşi Cemal Küçükşahin’in ölüm raporuna ‘bulaşıcı olmayan hastalık’ (doğal ölüm) yazıldı. Küçükşahin, duruma tepki göstererek, “Neden bu aldatmaca?” diye sordu.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 153 milyon 480 binin, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 216 binin üzerine çıktı.

Veriler haftanın son gününe ait olmasına rağmen yeni vaka sayısındaki yüksek artış hızı devam ediyor. Son 24 saatte 680 bin 160 kişiye Covid-19 tanısı kondu, 9 bin 969 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Hindistan ile birlikte Brezilya, ABD ve Türkiye ilk dördü paylaşmaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (370.1 bin), ABD (30.7 bin), Brezilya (28.9 bin), Türkiye (26 bin), İran (18.7 bin), Kolombiya (15.9 bin), Almanya (13.2 bin) ve Arjantin (11.4 bin).

Hafta sonu sağlık hizmetine erişim, test olanakları ve bildirim konusundaki sıkıntılar nedeniyle genel olarak düşük vaka bildirimi söz konusu oluyor, bu düşüklük pazartesiyi de çoğunlukla etkiliyor. Bu nedenle günlük vaka ve ölüm sayısında yedi günün ortalaması istatistikleri pandeminin seyri konusunda daha fazla tercih ediliyor. Küresel olarak yedi günlük yeni vaka ortalamasındaki artış devam ediyor. Bir önceki hafta 826 bin 573  olan yedi günlük yeni vaka ortalaması, son bir haftada biraz gerileyerek 809 bin 694 kişi oldu. Halen günlük ortalamanın 810 bin civarında olması tehditin büyüklüğünü göstermeye yetiyor. Buna rağmen ölümlerde de yükselme trendi devam ediyor. Bir önceki hafta 12 bin 897 kişi  olan ortalama günlük ölüm bildirimi sıçrama yaparak 13 bin 363 kişiye yükseldi.

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veriler bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Verileri her gün aynı saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Yeni vaka, ağır hasta, ve aktif hasta sayısı yüksek hızda seyrediyor. Son 24 saate yeni vaka sayısı 25 bin 980 kişiye gerilerken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 340  kişi oldu. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 2,587 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 4 milyon 875 binin üzerinde, toplam can kaybı 40 bin 844 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 240 bine geriledi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz. Dün aktif hasta sayısı 354 bin 163 kişiye gerilemesine karşın, hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise hala 3 bin 532 kişi, oldukça yüksek seyrediyor. Aktif vakanın gerilemesi ile ağır hasta oranımız yeniden %1’e yükseldi, bu oran dünya ortalamasının bir buçuk katından fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısı ısrarla vurguluyoruz. Resmi istatistiklerde yer alan günlük ölüm ve ağır hasta sayılarına göre salgının yüksek hızda devam ettiği açıkça görülüyor.

***

Türkiye’de son bir haftadır Covid-19 test sayısı her gün daha da azalıyor. 26 Nisan’da 268 bin 893 olarak bildirilen günlük test sayısı, bugün 240 bin 145 olarak kayda geçti. 19 Nisan Pazartesi günü ise 318 bin 869 test yapıldı. Buna göre son iki haftalık test sayısı verilerinde yaklaşık yüzde 30 azaldı.  Son bir haftanın verilerine bakıldığında ise düşüş yüzde 11 düzeyinde. Bakanlık düşüşle ilgili tatmin edici bir açıklama yapmış değil. Dahası test sayısı azalsa da vaka oranı azalmıyor. Pozitif test oranı hala yüzde 10’larda.

***

İstanbul’un da aralarında olduğu 6 ilde bu yılın mart ve nisan aylarında hayatını kaybedenlerin sayısı, son iki yılın ortalamasından 5 bin fazla. İstanbul, Denizli, Trabzon, Antalya, Konya ve Uşak. E-devlet ve belediyelerin resmi internet sitelerinde yer alan veriler üzerinden yaptığımız araştırmaya göre, bu 6 ilde bu yılın nisan ayında, geçtiğimiz iki yılın (2019 ve 2020) ortalamasına göre ölüm sayısı toplamda 3 bin 540 artmış durumda. Mart ayında ise bu illerde toplam bin 453 ‘fazladan ölüm’ meydana geldiği görülüyor. Bu durum salgına ilişkin açıklanan resmi ölüm sayılarıyla ilgili şüpheleri artırıyor.

***

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü: “30 Aralık 2020 itibariyle, Türkiye’ye gelen 6 yaş ve üzeri yolcuların (denizci, transit yolcu hariç) planlanan kalkış saatinden önceki 72 saat içerisinde numune vererek alacakları negatif PCR test (nükleik asit testi olmalıdır) belgelerini uçuştan önce ibraz etmeleri gerekmektedir. 15 Mayıs 2021 tarihinden itibaren Hong Kong, Çin, Tayvan, Vietnam, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Tayland, Güney Kore, İsrail, Japonya, Birleşik Krallık, Letonya, Lüksemburg, Ukrayna ve Estonya’dan Türkiye’ye gelen kişilerin Türkiye’ye girişlerinde PCR testi talep edilmeyecektir” ifadelerine yer verildi. Bu ülkelerin salgını kontrol altında tutmayı başaran ülkeler olduğu dikkatleri çekiyor. Dahası salgın kontrolden çıkması nedeniyle bize bir şey olmaz anlayışı da bu konuda etkili olabilir. Ne de olsa turizm gelir tatlı…

***

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Gelecek turistlere PCR testi yapmamak kendi halkını riske atmaktır. Turizm için gerekli önlemleri alıp turistlerin PCR testi ile ülkeye girişlerinin sağlanmasında ne sakınca var” diye sordu. “Açıklanan ülkelerden gelecek vatandaşlarının ülkemize Kovid-19 getirmeyeceğinin bir garantisi mi var da PCR testi yapmıyorsunuz” sorusunu yönelten İlgezdi, “Turist gelsin diye kendi halkının sağlığını tehlikeye atan başka bir ülke yok” açıklamasında bulundu.

***

İşçi sağlığı ve güvenliği yanında hasta güvenliği ile ilgili sorun Covid-19 pandemisinde görünür oldu. Kapasitelerin zorlanması bu sorunları daha da artmasına yol açtı. Hollanda’nın güneyindeki Maastricht Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde meydana gelen elektrik kesintisi sonucu, oksijen cihazına bağlı iki Covid hastası hayatını kaybetti.

***

Nijerya Türkiye, Hindistan ve Brezilya’dan gelenlere ülkeye giriş yasağı getirdi. Nijerya bu üç ülkede Coronavirus (Covid-19) vakalarının artışı üzerine bu kararı aldığını açıkladı. Geçtiğimiz 14 günde bu ülkelerden gelen Nijeryalıların ve bu ülkelerin vatandaşlarının Nijerya’ya girişlerinde hükümetin belirlediği bir tesiste bir hafta karantinaya alınacağı duyuruldu.

***

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin çıkış noktası Çin’in Wuhan kentinde binlerce kişilik müzik festivali düzenlendi. Beş günlük İşçi Bayramı tatilinin ilk iki gününde düzenlenen Wuhan Strawberry Müzik Festivali’nde maske ve fiziki mesafe gibi kısıtlayıcı tedbirler uygulanmadı. Geçtiğimiz sene online olarak düzenlenen festivalin ilk gününde, bu yıl 11 bin kişinin girişine izin verildi.

***

Covid-19 salgınında vaka ve can kaybı sayılarının rekor kırdığı Hindistan’da komünist ve sol partiler, yayımladıkları ortak açıklamayla hükümeti derhal harekete geçmeye çağırdı. Açıklamada öne çıkan talepler: Oksijen, aşı, maddi destek!

***

İspanya’da koronavirüs salgının nedeni ile yasaklanan boğa güreşleri yeniden başladı. Uzun bir aranın ardından ilk boğa güreşi başkent Madrid’de bulunan Las Ventas Arena’da düzenlendi. Salgın nedeni ile yüzde 40 kapasite ile organize edilen etkinliğe 6 bin kişi katılırken, seyircilerin sosyal mesafe ve maske kuralına uyduğu görüldü. Etkinlikte her koltuğun ön, arka ve yanlarında 2 koltuk boş bırakıldı.

AŞI TARTIŞMALARI

Sağlık çalışanlarına yapılan Pfizer/BioNTech aşısının ardından bağışıklık durumları incelendi. The Imperial College tarafından yapılan araştırmaya göre, daha önce enfekte olmamış kişilerde aşının tek dozunun zayıf bir etki yarattığı ve Koronavirüs mutasyonlarına karşı risk oluşturduğunu söyledi. Çalışmada, orta şiddette ya da asemptomatik olarak hastalığı geçirenlerin, daha bulaşıcı olan İngiltere ve Güney Afrika varyantlarına karşı gelişmiş korumaya sahip olduğu anlaşıldı.

***

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun bugün açıkladığı verilere göre, ise 270.41 milyon doz aşı yapıldı.

***

Toplum sağlığı değil ideolojik kodlar daha ön planda! Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, tedbirlere uyum ve hedeflenen grupların aşılanması ile ekim sonunda rahat bir nefes alınabileceğini söyledi. Prof. Dr. İlhan, “Tam kapanma ile beraber rakamlar iyi bir düzeye gelirse, 40 yaş altı vatandaşların aşılanması haziran sonuna kadar, 20 yaş üzeri gençlerimizin aşılanması güz döneminde gerçekleşirse, güz döneminde daha iyi zamanlar görebiliriz, bunun için de belki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı iyi bir tarih olarak düşünebiliriz” dedi. Bilim insanı olarak halka değil tek adam rejimine bilgileri sunma, dahası ideolojik anlamlarla yüklü demeçler verilmesi bilim-iktidar ilişkisini gözler önüne bir kez daha serdi.

***

Covid-19 aşısının patentini ‘paylaşmamanın’ duygusal yönü – Hatime Kamilçelebi 

Patentin paylaşılması konusunda bu kadar direnç gösteren aşı geliştirenlerin, destekleyicilerinin ve aşı üreten şirketlerin toplumun diğer kesimleriyle duygudaş olamadıkları neredeyse kesin! Aşı dağıtımı ve patenti sağlık sorunu olmaktan çıkarak, ekonomik ve etik bir sorun haline dönüştü. Ne var ki, geçtiğimiz günlerde birçok insan sessizliğini bozarak Moderna’nın merkezine yürüdü ve patentin paylaşılması konusunda pankart açıp gösteri yaptılar. Çünkü artık hali hazırdaki aşıların da bir noktada birçok varyant virüse karşı sonuç veremeyebileceğini uzmanlar açıklıyor. İnsanlar da artık yaşanılan bu duruma haklı olarak tepki gösteriyor. Bu aşamada daha önce birçok hastalığa çare olacak aşıları üreten bilim insanlarını, ülkelerin aşıyı üretecek tesisi var mı yok mu diye yargılayıp sorgulamadan, aşıların patentini paylaşmak konusunda hiçbir tereddüt göstermeyip insanlığa adamalarına karşılık saygıyla anmak gerekiyor…

https://www.gazeteduvar.com.tr/covid-19-asisinin-patentini-paylasmamanin-duygusal-yonu-haber-1521058

***

Virüs bulaşında yeni risk: Transit turistler! – Ali İhsan Nergiz
Turistler Türkiye’ye rahatçı girip çıkabiliyor, istediği saatte gezebiliyor. Bir iki ülkeden gelenler hariç karantina zorunluluğu da yok. Dahası negatif PCR testi zorunluluğu 15 Mayıs itibariyle 16 ülke için daha kaldırılıyor. Hali hazırda yurt dışından giriş yapanlara en katı önlemleri uygulayan ülkelerden biri Britanya. Britanya ülkeleri kırmızı listedekiler ve diğerleri diye ayırıyor. Kırmızı listedeki ülkelerden sadece Britanyalılar ülkeye giriş yapabiliyor. Ve fakat onlar da 10 günlük ve hayli pahalı bir otel karantinasına girmek zorunda. Faturası 1700 sterlin, yani yaklaşık 19 bin 500 TL. Türkiye şu an Britanya’nın kırmızı listesinde değil. Dahası turistlere kucak açmış bekliyor. Sonuç: Türkiye şu an popüler bir transit ülkesi.

Şu an Türkiye’ye Hindistan üzerinden direkt uçuş olmasa da aktarmalı uçuşlar açık. Son 10 günde Hindistan’da bulunmuş kişiler resmi otoriteler tarafından belirlenen kurumlarda 14 gün boyunca karantinaya alınıyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın 15 Mayıs’tan itibaren 16 ülkeden daha geleceklere negatif PCR testi zorunluluğun da kaldırma kararı için Diken’e “Sonuçları çok ağır olur” demesi boşuna değil.

Virüs bulaşında yeni risk: Transit turistler!



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...