Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ (28 KASIM 2020)

KORONA GÜNLÜĞÜ (28 KASIM 2020)

  • Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Bursa’da çalışan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ömer Akalın, İstanbul’da çalışan Dr. Tuna (Fortuna) Doğan ve Kütahya’da özel bir hastanede görev yapan Hasan Baştuğ Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
  • Covid-19 pandemisinde yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin sayısı 185’e yükseldi. Hastalığa yakalananların sayısı 60 bin civarında tahmin ediliyor. Buna karşın halen Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı sayılmıyor. Bu durum enfeksiyondan olumsuz etkilen, ciddi kayıpları olan sağlık emekçilerinin zararlarının tazmin edilmemesine yol açmaktadır. Bunun kadar önemli diğer mesele ise gözden kaçırılıyor. Meslek hastalığı tanı konma süreci, işyerlerinde (hastaneler başta olmak üzere tüm sağlık kurumlarının) İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSG) ile ilgili sorumluluklarını yerine getirme, önlemler alma ve hastalığa yakalanmada işverenin sorumluluğunun ayrıntılı olarak ele alınıp masaya yatıracak işlev görmesi bakımından da önemlidir. Alınmayan her bir önlem için işverene (devletin bizzat kendine) cezaların kesilmesi (hem de tüm yıllara ait, her kalem için, fazileri ile birlikte) gerekiyor. Tüm sağlık emekçileri çok iyi biliyor ki İşçi Sağlığı ve Güvenliği birimleri bir türlü kurulmamış, birimde çalışacak kişiler istihdam edilmemiştir. Mevcut İSG Kurulları aktif çalışmamakta ya da çalıştırılmamaktadır, risk değerlendirmeleri ve eğitimler kağıt üzerinde yapılmış olarak gösterilmekte, kök neden analizleri yapılamamaktadır… Özetle kamu sağlık kurumlarında henüz İşçi Sağlığı ve Güvenliği adına elle tutulur, ciddi bir çalışma yoktur. İşçi cinayetlerine davet çıkaran bu durum, her yıl haziran ayında 6331 sayılı yasanın kamuda yaşama geçirilmesinin ertelenmesi kararları ile doğrudan ilgilidir. Bu erteleme kararlarını alanların, düzenlemeleri geçiştirenlerin sağlık emekçilerinin Covid-19, intihar, hastane yangınları, patlamalar vb. iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle yaşamını yitirmesinde sorumlulukları büyüktür. Sağlık emekçileri bu hesabı mutlaka bir gün soracak, eninde sonunda bedelini ödettirecektir!!!
  • Dünya genelinde Covid-19 pandemisi kontrol altına alınamıyor. Toplam vaka sayısı 62 milyon civarında, yeni vaka sayısı 613 binin üzerinde ve günlük can kaybı 11 bine yakın olup pandemi yüksek hızda devam ediyor.
  • Değişen turkuaz tablo Worldmeter’e yansıdı, ‘yeni hasta sayısı’ yerine ‘yeni vaka’ sayısı istatistiklerde yer aldı. Yeni hasta sayısı diye ifade edilen, tanımlanmayan ve bilimsel bir değeri olmayan istatistiki veriler çöpe atılmış oldu. Türkiye’nin geçmişe yönelik yeni vaka sayısı, aktif vaka sayısı istatistiklerini düzeltmesi bekleniyor. Halen bu konuda bir adım atılmadığı görünüyor.
  • Yeni vaka bildiriminde Türkiye 29 bin 845 vaka ile ABD (164 bin), Hindistan (41.4 bin) ve Brezilya’nın (33.8) ardından dünya dördüncülüğüne yükseldi. Avrupa’da ise zirveye yerleşti. Tek adam rejimi ve hakikatleri saklama, istatistiklerle yanıltmanın Covid-19 pandemisinde bedeli ağır oldu.
    • Yüksek yeni vaka bildirim yapan diğer ülkeler şunlar: İtalya (28.4 bin), Rusya (27.5 bin), Almanya (22 bin), Polanya (17.1 bin), Ukrayna (16.2), İngiltere (16 bin), İran (14.1 bin), Fransa (12.5 bin) ve Kolombiya (10 bin).
    • Günlük vaka sayısı 10 binin altında olmasına karşın yüksek hızda devam eden Avrupa ülkeleri şunlar: Romanya (8.5 bin), İspanya (8.3 bin), Sırbistan (7.8 bin), Macaristan (6.4 bin), Hollanda (5.7 bin), Portekiz (5.4 bin) ve Avusturya (5 bin). Latin Amerika ülkelerinde de Meksika (8.1 bin) ve Arjantin (7.8 bin) yeni vaka bildiriminde dikkat çeken ülkeler arasında yer alıyor.
  • Küresel aktif vaka sayısı 17.7 milyonun üzerinde.
  • Türkiye’de koronavirüs durdurulamıyor. Son 24 saatteki yeni vaka sayısı 30 bine dayandı. Dün 177 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Toplam vaka sayısı 548 bin 244 kişiye ve toplam can kaybı 13 bin 191 kişiye yükseldi. Ağır hasta sayısında artış devam ediyor, 4 bin 816 kişi.. Yeni vakaların aktif vakaya dahil edilmesi ile aktif hasta sayısı iki katından fazla artış gösterdi. Aktif hasta sayısı 142 bin 437’e yükselirken, bulaş potansiyelinin ne kadar fazla olduğunu da gözler önüne serdi. Test sayısında artış devam ederek 171 binin üzerine çıktı.
  • Bakan Koca’nın açıklamasına göre, vakalar Tokat, Tekirdağ, Adana, Mersin ve Sakarya’da iki haftada yüzde 100, Erzurum’da ise yüzde 50 artış gösterdi. Uygulamaya yeni konan kısıtlamalarının etkisinin 10 gün içinde görüleceğini belirten Bakan Koca, “Sokağa çıkma yasağı gerektiğinde daha da genişletilebilir” dedi.
  • Türkiye’nin koronavirüs verilerini gizlemesi, devletin kendi kurumlarında da çelişki yarattı. Sağlık Bakanlığı 474 bin ‘hasta’ bildirirken Cumhurbaşkanlığı’nın kendi sitesinde ise 503 bin ‘tanı’ olduğu belirtilidi. Çelişkinin ortaya çıkması ardından Cumhurbaşkanlığı ‘tanı’ sayısını azalttı.
  • İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı, dün (27 Kasım) kentte 179’u ‘salgın hastalık’ olmak üzere toplam 397 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
  • Covid-19 nedeniyle ölenlerin tartışması alevleniyor! CHP Covid-19 Danışma Kurulu, mart ayından 24 Kasım 2020 tarihine kadar 20 CHP’li belediyede 21 bin 84 kişinin “bulaşıcı hastalık” nedeniyle öldüğünü açıkladı. Bu rakam Sağlık Bakanlığı’nın aynı tarihler arasında açıkladığı Covid-19 kaynaklı ölüm sayısının neredeyse iki katı olarak kaydedildi. Danışma Kurulu tarafından yapılan açıklamada kasım ayında yaşanan ölümlerin artışına dikkat çekildi. Kurulda görev yapan bilim insanlarının halk sağlığı adına 5 ana başlıkta Acil Eylem Planı oluşturdukları vurgulanan açıklamada, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere iktidar vakit kaybetmeden bu önerileri uygulamaya koymaya çağrıldı: 1.Kurumsal İşleyiş, 2. Sosyal Politikalar, 3. Sağlık Politikaları, 4. Sağlık Emekçileri, 5. Aşı (https://www.gazeteduvar.com.tr/chp-20-sehirdeki-vefat-sayilarini-acikladi-haber-1505747)
  • Covid-19 kaynaklı ölüm sayılarının doğru paylaşılmadığı eleştirilerine de yanıt veren Koca, “Enfeksiyon bulgusu olup da ölen her hastanın işlendiği yer bulaşıcı hastalıklar kısmı. Nedenini belirttiğimiz ikinci bölüm var. Ölüm sebebi Covid ise Covid, menenjitse menenjit yazılıyor” diye konuştu.
  • Hatay’ın Defne ilçesinde yaşayan Mersin ailesinden Emsal, Mehmet ve Erdinç kardeşlerin yan binada oturan 66 yaşındaki Ali Mersin ve 57 yaşındaki Selman Mersin de korona virüsü nedeniyle vefat etti.
  • Testlerin güvenirliği, yapılma zamanı, yapılma şekli teşhis ve tedaviyi etkiliyor. Testin pozitifliğine bağlı vaka yönetiminin bedeli bazen çok ağır oluyor. Adana’da testi negatif çıktıktan iki gün sonra evlenen 28 yaşındaki bir kadın, düğünden 4 gün sonra koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.
  • Manisa SES Eş Başkanı Figen Pehlivan Demirel, Manisa’da günlük 2 bin kişinin Covid-19’a yakalandığını söyledi.
  • Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, yatak kapasitelerinin dolduğunu, 8 ayda 500 personelin koronavirüse yakalandığını belirtti.
  • Tek adam rejimi en tepedekinden en alttaki yetkililere kadar Covid-19 salgınının kontrolündeki başarısızlıklarını vatandaşa yüklemeye devam ediyor. Erdoğan: Vatandaşlar dikkatli davranmıyor, yeni tedbirler alacağız Cumhurbaşkanı Erdoğan, korona virüsü tedbirleriyle ilgili olarak, “Vatandaşlar hâlâ kapalı mekanlarda dikkatli davranmıyor. Yeni tedbirler almaya mecburuz ve alacağız” dedi. Erdoğan, Kanal İstanbul projesiyle ilgili yatırımcılardan yoğun talep olduğunu belirterek, en kısa sürede adım atmak istediklerini kaydetti. Salgın kontrolü demokratikleştirilmesi ve sermayenin ve kamunun daha fazla sorumluluk alması elzem!
  • Cezaevleri, nezarethaneler, hasta koğuşları, hasta nakil araçları Covid-19 salgın önlemlerinden muaf. Konu ile ilgili şikayetler her geçen gün artıyor. Hasta olmanın bizzat kendisi özel bir cezalandırma yöntemi olmuş, tecrit dayatılmış. Covid-19 şüphesi, Covid-19 hastası olma önlem için hiç de önemli değil!
  • Gözaltında bulunan HDK Yürütme Kurulu üyesi Çiğdem Kılıçgün Uçar, Covid-19 testi pozitif çıkmasına rağmen serbest bırakılmadı. Uçar’ın avukatlarının, “Test sonucu hemen tarafımızca telefonla Emniyet birimine bildirilmiş, görevli amirin ve soruşturma savcısının bilgilendirilmesi istenmiştir. Polis memurları 24 saat görüş yasağının dolmadığı gerekçesiyle soruşturma numarası dahi tarafımıza bildirilmemiştir. Müvekkil hali hazırda çok sayıda şüpheli ile birlikte emniyette tutulmaktadır. Nezarethanedeki hijyen koşullarının böylesi bir salgın gerçeği karşısında hem müvekkil açısından hem diğer şüpheliler, kolluk personeli ve avukatı olarak bizim açımızdan büyük risk oluşturacaktır. Yukarıda açıkladığımız nedenlerle COVID-19 testi pozitif çıkan müvekkilin sağlık ve tedavi hakkını kullanabilmesi ve diğer şüpheliler, kolluk personeli ve avukatlarıyla temas riskini ortadan kaldırması için ivedilikle serbest bırakılması için gereğinin yapılmasını talep ederiz” talebi henüz karşılık bulabilmiş değil.
  • Esnaftan ‘açlık’ tepkisi: İçkili sektör ötekileştiriliyor! Alkol satışı yapan esnaf dernekleri, “Esnaf batıyor, destek bekliyoruz” diyerek, Kadıköy İskelesi’nde basın açıklaması yaptı. Eylem yapan esnaf, hükümete çağrı yaparak, “Bizi açlığa, işsizliğe mahkum ediyorsunuz” dedi.
  • Tüketim çılgınlığına Covid-19 pandemisi dahi engel olamadı. Fiziksel mesafe, kalabalık ortam vb. uyarıları hak getire. İstanbul başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında ‘Kara Cuma’ kampanyası dolayısıyla AVM’ler doldu taştı. Akşam 18 sonrası sokağı çıkma yasağı koyarak eğlence mekanlarını kapatmayı akıl edenler her nedense bu konuda sessiz kaldılar.
  • Koronavirüs salgınındaki yaşanan artış nedeniyle, dernekler, sivil toplum kuruluşları (STK), meslek kuruluşları ve kooperatifler tarafından genel kurulları 3 ay süreyle tekrar ertelendi. Yasak kararı, 1 Mart’a kadar uzatıldı.
  • Yüz yüze eğitim yapılan okul öncesi öğrencilerinin uzaktan eğitime geçebilmesinin önü açıldı. Son karar, salgının seyrine göre il ve ilçe eğitim müdürlüğü tarafından alınacak.
  • İçişleri Bakanlığı, hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma yasağının saatlerini hatırlattı. Bakanlığın yazılı açıklamasına göre sokağa çıkma kısıtlaması 28 Kasım Cumartesi günü saat 20:00’den 29 Kasım Pazar günü 10:00’a kadar, 29 Kasım Pazar günü saat 20:00’den 30 Kasım Pazartesi günü 05:00’e kadar uygulanacak. Geçen hafta illere gönderilen “Koronavirüs Yeni Tedbirleri” konulu genelgede belirtilen “açık olacak iş yeri, işletme ve kurumlar” ile “istisna kapsamında olan kişiler” başlıkları altındaki maddeler, bu hafta sonundaki sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasında da aynı şekilde geçerli olacak.
  • Siyasi tutsaklar yararlanmasa da Adalet Bakanlığı, açık cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülere Covid-19 nedeniyle verilen izin süresinin ocak ayı sonuna kadar uzatıldığını bildirdi.
  • Muğla’da koronavirüs tedbirleri kapsamında hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasından yabancı turistlerin muaf tutulduğu bildirildi.
  • Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Meclisi,  bölgede artarak süren koronavirüs salgınına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Pandemi ile mücadele adı altında yaşama dair tüm alanları yasaklaması ve salgını fırsata çevirmeye çalışması da var olan baskıcı rejimlere alan açmıştır. Hükümet de dünyanın izlediği bu baskı ve şiddet odaklı yönetimler üzerinden gitmeye çalışmaktadır. Hükümet ayrımcı tekçi ve baskıcı rejimini kurumsallaştırmak adına pandemiden bu yana baskıcı politikalarını büyüterek halkları yok saymaya çalışmaktadır” denildi. Açıklamada, şu çağrıda bulunuldu: “Salgının en çok etkilediği alanlarından biri olan yoksulluğa karşı, kendi öz gücümüzle dayanışma ağları kurmalıyız. Bizim için manevi değerleri de olan dayanışma duygusunu yeniden canlandırmaya ihtiyacımız var. Salgın ile birlikte halkımıza yönelik siyasi askeri operasyonlara karşı her alanda mücadeleyi büyüterek ulusal kurtuluşu hedef almalıyız. Fiziken mesafeler olsa da, toplumsal etkileşimimizi her zaman canlı tutmalıyız. İlişkilerimiz ve toplumsallığımız her zamankinden daha güçlü olmalıdır. Ev içi emeği paylaşmalı, kolektif bir çalışma anlayışı benimsenmelidir. Çocuk bakımı temizlik ve ekonomik uğraşlarımızı eş yaşam esaslı sürdürmeli, bu süreçte kadın emeğini görünür kılmalıyız.’’ (http://yeniyasamgazetesi2.com/dtk-saglik-meclisi-salgina-karsi-dayanisma-agi-kurmaliyiz/)
  • İzmir Tabip Odası, resmi Covid-19 vaka sayılarının aylar sonra yeniden açıklanmaya başlanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “kamuoyunu eksik bilgilendiren, bir kısım veriyi saklayarak pandeminin şiddetlenmesine yol açan yöneticiler hesap vermelidir” dedi.
  • Açıklanan vakaların gerçeği yansıtmadığını söylediği için hedef gösterilen eski TTB Başkanı Adıyaman, “Maalesef haklı çıktık. Veriler şeffaf açıklansa, ‘Salgın kontrol altında’ denilmese hastalık bu kadar yayılmayacak, binlerce yurttaş hayatını kaybetmeyecekti” dedi. Sağlık Bakanlığı Temmuz ayından itibaren Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) yanlış verileri yolladı” diyen Adıyaman şunları anlattı: “Pandeminin başından beri şeffaflığın çok önemli olduğunu söylüyoruz. Biz söylemlerde bulunduğumuz zaman da ‘Halkı paniğe sevk ediyorsunuz’ diyorlardı. 28 bin vaka sayısının da doğru olmadığını düşünüyorum. Yaptığımız hesaplamalara göre günlük PCR pozitif sayısı 50 bin civarında. Verilere göre hayatını kaybedenlerin sayısının da açıklananın en az üç katı yani 40 bin civarında olduğunu düşünüyoruz.
  • Sağlık Bakanlığı’nın 12 bin sağlık personelinin atanacağını açıklamasına sağlıkçılardan tepki geldi. Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Başkanı Heybet Aslanoğlu, sağlıkta 12 bin atamanın sahanın ihtiyacını karşılamaktan çok uzak olduğunu vurgulayarak “Sadece atama değil ekonomik ve özlük haklarımızın iyileştirilmesini istiyoruz. Türkiye’nin acil ihtiyaç duyduğu sağlık personeli 100 bin civarındadır. Bu ülkede atanmayı bekleyen 500 bin üzerinde mezunumuz var. Bu zor günlerde sağlık için kaynak ayırıp kadro açamıyorsak ne zaman yeterli kadro açacaksınız” diye sordu.
  • DİSK, emekçilerin pandemi karşısındaki taleplerini dört başlık altında sıraladı: Akıl ve bilim, ücretli izin, emekçiye bütçe, herkese parasız aşı.
  • Konya’da partisinin il kongresinde konuşan Babacan, hükümetin koronavirus salgınına karşı yürüttüğü politikayı sert bir dille eleştirdi. Aşı siparişinde geç kalındığını belirten Babacan, “Ekonomiyi batırdıkları için, piyasa daha da durgunlaşır diye korktuklarından, sağlıkla ilgili tedbirler konusunda da gerekli adımları zamanında atmadılar. Maalesef önlemler konusunda olduğu gibi aşı konusunda çok geç kalındı. Sebebini açıkça söylemek lazım, Hazine’yi boşaltmış olmaları” diye konuştu.
  • Samoa’da ilk korona virüsü vakası kayıtlara geçti. Sağlık bakanlığı yetkilileri, Avustralya’nın Melbourne kentinden dönen 70 yaşındaki bir Samoa vatandaşının Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu. Enfekte olan kişinin karantinaya alındığını açıklayan yetkililer, aynı uçakta bulunan 274 kişinin teste tabi tutulduğunu söyledi.
  • Bilimsel araştırmalar, özellikle yoğun hava kirliliğinin olduğu alanlarda yaşayan insanları ‘Corona’ benzeri virüslerin öldürücü etkisine daha fazla maruz bıraktığını ortaya koyuyor. Cenevre Üniversitesi ile Zürih Politeknik Yüksek Okulu tarafından yapılan çalışmaya göre, havada yoğun biçimde mikro partiküllerin bulunması insanları salgınlara karşı daha hassas hale getiriyor. Araştırmada, özellikle büyük şehirlerde veya sanayi bölgelerindeki hava kirliliği nedeniyle yoğun olan mikro partiküllerin birçok grip dalgasında da hastalığın ağır geçmesine neden olduğuna dikkat çekiliyor.
  • Çin’de, aralarında doktorların da bulunduğu altı kişi organ kaçaklığı yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı. Anhui eyaletindeki Huaiyuan Halk Hastanesi’nde görevli dördü doktor altı kişinin, 2017-2018’de hayatını kaybedenlerin ailelerini, ‘yasal organ bağışı yaptıklarına’ inandırıp belge imzalattıkları ancak organları sattıkları belirtildi.
  • Diyarbakır Valiliği, korona virüsüne karşı alınan tedbirlere uymayanlara verilen cezaları açıkladı. Valilik tarafında yapılan açıklamada, Diyarbakır’da salgın sürecinde 31 bin 305 idari işlem uygulanırken, toplam 31 milyon 586 bin 339 lira para cezası kesildiği belirtildi. Korona virüsü tedbirlerine aykırı faaliyet gösterdiği için denetimlerde 728 iş yeri hakkında işlem yapılarak, 614 bin 547 lira para cezası kesildi. Ayrıca tedbirlere aykırı faaliyet gösterdiği belirlenen 90 iş yeri de kapatılarak, 433 bin 200 lira idari para cezası kesildi. 20 yaş altı ve 65 yaş üstü sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal eden 3 bin 113 kişiye 1 milyon 946 bin 252 lira para cezası uygulanırken, farklı tarihlerde sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal eden 5 bin 24 kişiye ise 4 milyon 35 bin 925 lira para cezası kesildi. Maske takmayan 12 bin 764 kişiye 10 milyon 307 bin 191 lira para cezası, sosyal mesafe kurallarına uymayan 3 bin 748 kişiye ise 4 milyon 123 bin 627 lira para cezası kesilirken, parklarda sosyal (fiziksel) mesafe ve tedbirlere uymayan 2 bin 96 kişiye 1 milyon 756 bin 168 lira para cezası kesildi.


İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...