Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ (27 KASIM 2020)

KORONA GÜNLÜĞÜ (27 KASIM 2020)

  • Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Çankırı Korgun Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Dr. Kahraman Pehlivan, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
  • BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlenmesi Birimi Başkan Yardımcısı Anita Bhatia, “25 yıl uğruna mücadele ederek kazandıklarımız bir yıl içinde yitirilebilir” diye konuştu. Salgının kadınlar açısından iş bulma ve eğitime erişim imkanlarını da azaltabildiğine de dikkat çeken Bhatia, salgınla ortaya çıkan ek bakım ve ücretsiz ev içi emek ihtiyacını da kadınların üstlenmesinin “1950’lerin toplumsal cinsiyet rollerine geri dönülmesi riski” yarattığını söyledi. Kadınların zihinsel ve fiziksel sağlık sorunlarının artabileceği uyarısında bulundu.
  • Ordu’da görev yapan kadın hemşirenin 5,5 yaşındaki çocuğunun velayeti kendisi üzerine iken baba tarafından Aile Mahkemesi’ne dilekçe verilerek, “Çocuğun annesinin ambulans hemşiresi olup sürekli evlere girip çıktığı, çocuğun korona dolayısı ile ağır risk altında bulunduğu” ileri sürülmüş ve çocuğun velayeti istenmiştir. Mahkeme, “Koronavirüs hastalığının yüksek bulaşıcılığı göz önünde bulundurularak bu aşamada çocuğun geçici velayetinin babaya verilmesinin çocuğun yüksek yararına olacağı kanaatiyle, çocuğun geçici velayetinin tedbiren ve takdiren anneden alınarak baba üzerine bırakılmasına” şeklinde kararını vermiştir. Bu karar sağlık örgütleri ve kadın örgütleri tarafından tepki ile karşılandı.
  • SES Genel Merkezi tarafından yapılan Kadın Sağlık Emekçileri Meslekleri ve Çocukları Arasında Seçime Zorlanamaz’ temalı açıklamada, ‘’Aylardır Covid-19’un meslek hastalığı sayılması için haykırırken ve her gün ölürken, her türlü şiddete maruz kalırken bunlar için tedbir almayan ve harekete geçmeyenler sağlık emekçisi annelerin çocuklarını ellerinden almaktan çekinmemektedirler. Kadın sağlık emekçilerinin şimdi de meslekleri ve çocukları arasında tercih yapmak zorunda bırakılarak yaşamlarının bütün kontrolü ellerinden alınmaya çalışılmaktadır. Kabul edilemez bu kararın derhal bozulmasını ve Sağlık Bakanlığı’nın sağlık emekçilerinin bakmakla yükümlü olduğu çocukları için ivedilikle koşulsuz, şartsız ebeveyn izninin verilmesi için gerekli düzenlemeyi hayata geçirmesini talep ediyoruz’’ ifadelerine yer verilmiştir.
  • TTB Yüksek Onur Kurulu, ‘’Dr. Şeyhmus Gökalp İtibarsızlaştırılamaz!’’ dedi. Yapılan açıklamada, ‘’ Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’in tutuklanması, çalışma alanı ve tüm çabası hukuk ve meslek etiğinin yaşama geçirilmesi olan bir hekime yönelik hak, hukuk ve adalete sığmayan bir işlem olarak görülmektedir. Ülkemizde hüküm süren antidemokratik, haksız, hukuksuz uygulamaların bir örneği, meslek örgütümüzün en saygın kurullarından birinin değerli bir üyesi üzerinden uygulamaya geçirilmektedir. Bu adaletsiz uygulama, meslektaşımızın bir hekim olarak görevlerini yapmasının, itirafçı yalancı tanık ifadeleriyle, iftiralarla, asılsız suçlamalarla, hukuka aykırı delillerle ve hukuk dışı yollarla engellenmesi sonucunu da doğurmuştur. Çalışma hakkından sağlık hakkına, lekelenmeme hakkından onurlu yaşama hakkına, çok katmanlı insan hakları ihlaline işaret eden bu tür uygulamalar, kişi hakları yanı sıra mesleğin itibarsızlaştırılması, mesleki bağımsızlığın zedelenmesi ve meslek örgütü özerkliğine yönelik olumsuz etkileri açısından ciddi tehlikeler taşımaktadır. Bu tür hak ihlallerinin yaşanmaması konusunda temel sorumluluk, siyasal iktidara aittir.’’ dendi.
  • Dünya genelinde Covid-19 pandemisi kontrol altına alınamıyor. Toplam vaka sayısı dünya genelinde 61.3 milyona dayandı. Günlük can kaybı 11 bin civarında olup oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Günlük ölümlerin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (1,306), Meksika (858), İtalya (822), Brezilya (698), Polonya (580), Rusya (524), İngiltere (498), Hindistan (491) ve İran (482).
  • Küresel yeni vaka sayısı haftanın üçüncü günü düşüş göstererek 541 bine indi. Bu düşüşte bir gün önce 180 bin 903 vaka bildiren ABD’nin 108 bin 63 vaka bildirmesi etkili oldu. ABD’de günlük vaka sayısındaki bu keskin düşüşe anlam verilemedi. Bildirim ile ilgili sorun olabileceği düşünülüyor.
    • Yüksek yeni vaka bildirim yapan ülkeler şunlar: Hindistan (43.2 bin), Brezilya (37.7 bin), İtalya (29 bin), Rusya (25.5 bin), Almanya (21.6 bin), İngiltere (17.6 bin), Polonya (16.7 bin), Ukrayna (15.3), İran (14 bin), Fransa (13.6 bin), ve Meksika (10.3 bin).
    • Günlük vaka sayısı 10 binin altında olmasına karşın artış eğilimi Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinde devam ediyor: Kolombiya (9.5 bin), Arjantin (9 bin), Romanya (9 bin), Sırbistan (7.6 bin), Portekiz (6.4 bin), Macaristan (6.4 bin) ve Avusturya (5.5 bin).
  • Küresel aktif vaka sayısı 17.5 milyona dayandı.
  • Değişen turkuaz tabloya göre vaka, yeni hasta, ölüm ve ağır hasta sayısı oldukça yüksek seyretmeye devam ediyor. Son 24 saatteki yeni hasta sayısı 6 bin 876 olurken Covid-19 yaşamını yitirenlerin sayısı 174 kişi oldu. Vaka sayısı ise 29 binin üzerine çıktı. Toplam hasta sayısı 474 bin 606 kişi, toplam can kaybı 13 bin 14 kişi. Ağır hasta sayısı 4 bin 711 kişiye yükseldi. Test sayısı 168 binin üzerine çıktı, buna rağmen halen hedeflenen 200 bin test sayısından oldukça gerisindeyiz.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dünkü basın toplantısında vaka sayısına dair “Geçmişe dönük rakamları da tabloda toplu olarak göstermiş olacağız” dedi ancak bugünkü tabloda toplam vaka sayısı yer almadı. Yine Sağlık Bakanlığının sitesinde yer alan “Genel Koronavirüs Tablosu”nda da geçmişe dönük vaka sayıları yer almadı, yalnızca günlük hasta sayıları ve toplam hasta sayıları yer aldı.
  • Resmi istatistikler böyle paylaşılsa da Worldmeter’de veriler daha farklı. Bu siteye göre günlük ve toplam can kaybı ve ağır hasta sayısı aynı olsa da günlük vaka sayısı 7 bin 657 kişi, toplam vaka sayısı 503 bin 738 kişi, aktif vaka sayısı 101 bin 953 kişi. Worldmeter sitesinde rakamların daha yüksek olduğu görülüyor (https://www.worldometers.info/coronavirus/, erişim tarihi: 27 Kasım 2020, saat: 05.30) Veri paylaşımında kafalar oldukça karışmaya başlamış anlaşılan. Düne kadar bu sitelerde Sağlık Bakanlığı ile uyumlu olan istatistiklerde ciddi farklılıkların nedeni merak konusu.
  • Sosyal medya Türkiye’nin daha fazla aşı alabilmek için vaka sayısını bildirmeye başladığı iddia ediliyor. Buna gerekçe olarak da Dünya Sağlık Örgütü’nün 19 Kasım 2020’de yayınladığı WHO SAGE Roadmap For Prioritizing Uses Of COVID-19 Vaccines In The Context Of Limited Supply (Sınırlı Sayıda Temin Edilebilecek Covid Aşılarının Kullanım Önceliklerinin Yol Haritası) gösteriliyor. Bu rapora göre bilim insanları, aşı üretim kapasitesinin herkesin aşılanmasına yetmeyeceğini gördüklerinden, öncelikle kimlerin aşılanması gerektiği konusunda etik ve bilimsel ilkeler doğrultusunda bir yol haritası öneriyorlar. Parayı verenin değil, ihtiyacı olanın öncelikle aşılanması gerektiği ve aşı dağıtımının bu yolla yapılacağı bildiriliyor (https://www.who.int/publications/m/item/who-sage-roadmap-for-prioritizing-uses-of-covid-19-vaccines-in-the-context-of-limited-supply). Yani öncelik vaka sayısı fazla olan ülkelerde olacak. Türkiye 5-7 bin vaka sayısı ile daha gerilere düşmesi söz konusu.
  • TTB, sadece Ankara’daki filyasyon ekiplerinden aldıkları rakamların 14 bin civarı olduğunu söyleyerek, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 28 bin 351 vaka sayısının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
  • Covid-19 nedeniyle açıklanandan ‘daha fazla ölüm var’ tartışması büyüyor! İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı, bugün (26 Kasım) kentte 231’i ‘salgın hastalık’ olmak üzere toplam 493 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
  • TTB Merkez Konsey Başkanı Korur Fincancı, “Toplu hareketliliğin kısıtlanması, toplu bulunan alanların kapatılması, zorunlu üretim dışında üretimin mutlaka durması ve bunun en az iki hafta, tercihen dört hafta olması gerekir. Bilim söylüyor bunu, bizler değil. Dört hafta hızı düşürebilmek için ideal olanıdır” dedi.
  • Gaziantep Tabip Odası başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, “Yaptığımız saha görüşmeleri sonrası Koronavirüs pozitif vaka sayısının Gaziantep’te 300’lerden 1200’lere yükseldiğini şu anda ise 2000’e doğru bir bantta seyrediyor. Kilis ilimizde ise yüzde 250’ye varan bir vaka artışı var. Covid için ayrılmış yoğun bakım üniteleri ve servisler dolu. Havalar soğuyunca daha çok kapalı mekanlara kapandık, daha az havalandırma ile bulaş hızımız arttı. Okullar açıldı, AVM’ler de aynı kapalı ortamlar olarak bulaş hızını arttırdı. Aynı zamanda Gaziantep’te Organize Sanayi Bölgesi de aktif bir şekilde çalışmaya devam etti. Bütün bu nedenler virüsün yayılma hızında bir patlamaya neden oldu’’ dedi.
  • Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, “İnsanların ekonomik kaygıları var. İnsanlar; ‘bugün işe gitmezsem açlıktan, dışarıya çıkarsam salgından öleceğim’ diyor. Oysa koruyucu sağlık hizmetlerine önem verirsek çok rahat bir şekilde salgını önleyebiliriz. En az 2 ile 4 hafta arasında yapılacak olan kısıtlamayla virüsün yayılmasını engelleyebiliriz” dedi.
  • “Salgının başından bu yana süreç şeffaf yürütülse bir gecede dünya rekoru kırmazdık” diyen Prof. Dr. Murat Akova, 28 binlik günlük vaka sayısının iki ayda 128 bine ulaşabileceğini söyledi. Akova, “Aşı aralıkta gelse dahi etkisi en erken şubat ayında belli olur. O zamana kadar elimizdeki tek silah ülke geneli kapanmak” dedi.
  • Kılıçdaroğlu, Sağlık Bakanı’nın son vaka sayısına dikkat çekti ve TTB’nin yaptığı açıklamalarda haklı çıktığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “TTB’nin yaptığı çalışmalara halkımız ve partimiz güveniyor” dedi.
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı’nda uzmanlık eğitimi alan 16 asistandan 11’i Covid’li veya temaslısı olduğu için izolasyona alınınca hastanede sadece 5 asistan kaldı. Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Handan Güleryüz, Başhekimliğe yazı göndererek radyolojik görüntülemede sadece aciliyeti olan hastalara bakabileceklerini bildirdi.
  • Koronavirüs salgını döneminde yüz yüze sınavların devam ettiği Atılım Üniversitesi, kronik rahatsızlığı bulunan öğrencilerin talep etmeleri halinde tüm sınavlarına online olarak girebileceklerini açıkladı.
  • Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, Covid-19 vaka sayılarının ülke genelinde arttığını belirterek, hastane önlerinde oluşan test kuyruklarına karşı uyardı. Taşova, “Bir kişiyle temaslı olduktan sonra 6 gün içinde yapılan testin doğru sonuç verme olasılığı çok düşük. ‘Ben temaslıyım, hemen test yaptırayım’ düşüncesi hem sizi yanıltır hem de sağlık sisteminde yoğunluğa yol açar” dedi.
  • Yunanistan’da Covid-19 salgını nedeniyle 30 Kasım’a kadar uygulanacağı duyurulan genel karantinanın bir hafta uzatılmasına karar verildi. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petas, 30 Kasım’da sona ermesi planlanan karantina uygulamasının 7 Aralık sabahına kadar geçerli olacağını belirterek, “Salgın yükü fazla olmaya devam ettiği için bu karar gerekliydi. Özellikle bazı bölgelerde endişe kaynağı” diye konuştu. Söz konusu karar, hükümetin sağlık, eğitim ve işgücü sektörlerine yönelik politikasına karşı çıkan memurların 24 saatlik grevi sırasında geldi. Grev nedeniyle toplu taşıma hizmetleri kesintiye uğrarken, yüzlerce kişi salgın nedeniyle getirilen toplanma yasağına karşı çıkarak başkent Atina ve Selanik kentinde protestolar gerçekleştirdi.
  • Koronavirüsü salgınında dün 25 bin 853 yeni vaka, 722 ölüm açıklayan İtalya’da gözler bir kez daha Kübalı doktorlara çevrildi. Sicilya bölgesi, Küba hükümetine resmi başvuruda bulunarak 60 doktor ve hemşirenin destek için yollanmasını rica etti.
  • Federal Mecliste konuşan Merkel, kısıtlamaların kaçınılmaz bir önlem olduğunu belirterek “Dört hafta önce kısıtlama kararı alınmasaydı bugün ne durumda olacağımız tahayyül bile edilemezdi” dedi. Merkel, yürürlükte olan kısıtlamalar sayesinde temas sayısının yaklaşık yüzde 40 azaldığını ifade ederek enfeksiyon sayısındaki yüksek artışın durdurulduğunu belirtti. Merkel, “Avrupa’da tüm kayak alanlarını kapatıp kapatamayacağımızı oylamaya çalışacağız. Maalesef Avusturya’nın açıklamalarını duyduğumuzda bunu o kadar kolay yapamayız gibi görünüyor. Ancak bu konuda tekrar çabalayacağız” ifadelerini kullandı. Kısıtlamalara ilişkin, “Sağlık ve ekonomi el ele gitmeli, gerekli olmadıkça kimseyle temasta bulunulmamalı, çoğu yerde ocak ayından önce önlemleri gevşetmek mümkün görünmüyor” vurgusunu yapan Merkel, koronavirüs aşısının ise Noel’den önce yetişebileceğini ve aşıyı yeni yıldan önce yapmaya başlayabileceklerini açıkladı.
  • Fransa’da koronavirüs salgınının önüne geçmek için ibadethanelere metrekare büyüklüğü gözetmeksizin 30 kişi sınırlaması getirildi. Önlem, Katolik din görevlilerinin bazı kiliselerde daha fazla kişinin aynı anda mesafeli şekilde ağırlanabileceği yönündeki itirazına rağmen alındı.
  • İngiltere hükümeti, 2 Aralık’ta koronavirüs nedeniyle ulusal düzeyde ilan edilen 4 haftalık sokağa çıkma kısıtlamaları sona erdiğinde, hangi bölgede hangi önlemlerin uygulanacağını açıkladı. Başkent Londra ve Liverpool dahil birçok bölge, belirlenen üç risk düzeyinden ikincisi olan “orta tehdit” grubunda yer alıyor.
  • Uganda hükümetinin koronavirüs testi olmayanları geri çevirme politikası nedeniyle, Kenya-Uganda sınırında 60 kilometrelik kuyruk oluştu. Sınıra test yaptırmadan gelen şoförlerin geçişine izin verilmiyor; sınırda yapılan testin sonuçları iki günde çıkıyor.
  • Almanya, Lüksemburg, İsviçre ve Brezilya’da yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüs salgını sırasında hayatından memnun olduğu söyleyen çocukların oranı yüzde 53’e düştü. Araştırmaya göre bu oran salgından önce yüzde 95’in üzerindeydi.
  • ABD eğlence endüstrisinin en büyük şirketlerinden biri olan Walt Disney, korona virüsü salgını nedeniyle eylül ayında yapılması öngörülen 28 bin kişilik işten çıkarmanın 32 bin kişiye yükseltildiğini duyurdu. Şirket, öncelikli olarak eğlence parklarında çalışanların işten çıkarılacağını belirtti.
  • Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde, turistik konaklamalar geçen seneye göre yüzde 50 düştü. AB’de turistik konaklamalar, geçen yılın aynı dönemine göre ocakta yüzde 5 ve şubatta yüzde 6 artarken, salgının yayılmaya başlamasıyla martta yüzde 63, nisanda yüzde 95, mayısta yüzde 89, haziranda yüzde 71, temmuzda yüzde 43 ve ağustosta da yüzde 32 azaldı.
  • Nature Communications dergisinde yayınlanan University College London araştırmasında “Test edilen tekrarlayan SARS-Cov-2 mutasyonlarının hiçbirinin viral bulaşı önemli ölçüde artırmadığını gördük” ifadeler kullanıldı.
  • Covid-19 aşılarının yan etkileri kamuoyu ile paylaşıldı. Moderna testlerine katılanların yüzde 2.7’si, ilk dozdan sonra tek hoş olmayan etkinin aşı yapıldığı yerde duyulan acının olduğunu belirtirken ikinci dozdan sonra deneklerin yüzde 9.7’sinde yorgunluk, yüzde 8.9’da kas ağrısı, yüzde 5.2’de eklem ağrısı, yüzde 4.5’inde baş ağrısı, yüzde 4.1’de de aşı yapıldığı yerde acı saptandı. Pfizer aşı testlerine katılanların yaklaşık yüzde 4’ü ikinci dozdan sonra baş ağrısı hissettiklerini aktarırken diğer yan etkilerle ilgili herhangi bir şikayet olmadı.
  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19’a karşı ‘milli aşı’ adayının gönüllülere ikinci doz uygulamasının bugün başladığını duyurdu.
  • Covid-19 salgını nedeniyle talebin arttığı maskelere gümüş ustası tarafından tasarlanan ve fiyatı 1,500 ile 20 bin lira olan altın ve gümüş maskeler de eklendi. Demirci maskeleri saf 999 ayar gümüşten üretiyor. İçerisinde hiçbir şekilde bakır, nikel kaplama bulunmuyor. Üretimi yapan firma yetkilisi, “gümüş maskenin özelliği üzerinde hiçbir şekilde bakteri, mikrop barındırmaz” iddiasında bulundu.
  • SES İstanbul Şişli Şubesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekiminin şube yöneticilerine yönelik tutumunu hastane önünde açıklama yaparak protesto etti. Yapılan açıklamada dile getirilen tespitlerden bir kısmı ve talepler şöyle: ‘’Türkiye’nin çoğu hastanesi gibi salgın burada da etkili bir şekilde yönetilemiyor. Çalışanlar ve onların temsilcileri salgınla ilgili alınan karar süreçlerine dahil edilmiyor. Pandeminin başından beri 6331 sayılı İş(çi) Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve mevzuatı kapsamında alınması gereken önlemler uygulanmıyor. Hastane pandemi kurulunun salgın yönetimi adı altında aldığı önlemler çalışma hakkı ile ilgili yasal ve meşru haklarımızla çatışıyor. Yöneticilerimiz parmak sallayarak sorunları çözmek yerine bir kamu yöneticisinin görev ve sorumluluğuyla hareket ederek kurumsal kişiliğimizle masaya oturmalı ve aşağıdaki taleplerimize çözüm üretmelidir.
  1. Örgütlenme hakkı sendikal hak ve özgürlükler kapsamında anayasa ve uluslararası sözleşmelerle korunan bir haktır. Sendikamız bir tüzel kişiliktir. Yöneticiler kurumları yasal mevzuatlara göre yönetirken tüm kurum ve kuruluşların tüzel kişiliğine saygı duymalıdır. Bu nedenle Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi Başhekimi Hacı Mustafa Özdemir şube yöneticilerimizden özür dilemelidir.
  2. Covid-19 Laboratuvarı iş yükü son 1 ayda ciddi anlamda artmıştır. Numune sayısı 500, 1400 derken daha sonra 2000’lere kadar ulaştı. Fakat laboratuvar teknisyenlerinin sayısı artırılmadı. İş yükünün hafifletilmesine dair yazılı çözüm önerilerimiz bir an önce uygulanmalıdır.
  3. Nitelikli ve kişiye uygun koruyucu ekipmanın yeterli sayıda sağlanmadığı, kısıtlı sayıda verilen ekipmanla çalışma sonucunda enfekte olan sağlık emekçilerinin sayısında artış olduğu gözlenmiştir. Nitelikli ve kişiye uygun ekipman sağlanması en önemli iş güvenliği önlemlerinden biridir ve sağlanmaması bir suçtur.
  4. Solunum fonksiyon testi gibi aerosol yayılımının çok yüksek olduğu, havalandırma koşullarının yeterliliğinin ispat bile edilemediği çok riskli alanlardaki poliklinik çalışanlarına mesleki risklerine göre tavandan ek ödeme yapılmamıştır. Covid-19 alanlarının belirlenmesinde ve risk değerlendirmelerinde çalışan temsilcilerinin görüşü alınmalıdır.
  5. Poliklinik alanlarının pandemi yönetimine uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesini, çalışanların hasta ve hasta yakınları ile temasını en aza indirecek mühendislik önlemleri alınmalıdır.
  6. Sarıyer Etfal Hamidiye Hastanesi Çocuk acil servisinden hasta sayısının azaldığı bahanesiyle zaten yetersiz olan çalışan sayının daha da azaltılmasına artık bir son verilmelidir. Acil çalışanları bırakın dinlenmeyi yemek yiyecek vakit bile bulamamaktadır. Çalışan sayısı en azından eski haline getirilmelidir.
  7. Sarıyer Etfal Hamidiye Hastanesi’nde verilen yemek öğünleri ne besleyici, ne doyurucu ne de destekleyici öğün vasfı taşımamaktadır. Öğünlerin yetersizliği iş yükü arttıkça vücut direnci azalan sağlık emekçileri için ciddi bir risktir. Sağlık emekçileri adeta aç karnına çalıştırılmakta ya da işyerlerinde kendi ceplerinden beslenmektedirler. Olağanüstü dönemlerde olağan iaşe yönetmelikleri yerine acil düzenleme yapılmalıdır.
  8. Acilden Covid-19 alanı diye adlandırılan yerde hastaların bekleme sürelerinin çok fazla olması nedeniyle hem çalışanların viral yükü hem de hastaların viral yükü artmaktadır. Bekleme sürelerinin azaltılması ya da hasta yığılmasının engellenmesi için çalışan önerileri dikkate alınmalıdır
  9. Şişli Etfal Hastanesi Acil kliniğinde Son 1 ay içinde 15 sağlık emekçisinin Covid-19 pozitif olduğunu, hastanede yatıp tedavi altında olan arkadaşlarımızın olduğunu bu sayının artmasında hastane yöneticisi olarak siz Hacı Mustafa Özdemir’in birincil sorumlu olduğunuzu hatırlatmak istedik.
  10. Bakanın ekranlardan tüm kamuoyuna duyurduğu tavandan ek ödeme ise biz sağlık emekçileri için tam bir hayal kırıklığı olmuştur. Bilinmelidir ki biz sağlık emekçileri yoksulluk sınırının altında açlık sınırına yakın bir ücretle bir ay geçinmek zorundayız. Pandemi ile birlikte hayatın iyice pahalılaştığı şehrimizde artık insanca yaşayabileceğimiz bir temel ücret istiyoruz. Hastalandığımızda, izne çıktığımızda kesintiye uğramayacak bir ücret talebimizi hatırlatmak isteriz. Ayrıca seçim vaadi olarak sunulan 3600 ek gösterge ile ilgili hala bir çalışma olmamış olması biz sağlık emekçilerini gelecekleri ile ilgili umutsuzluğa sürüklemektedir.’’

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...