Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 27 MAYIS 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 27 MAYIS 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politakaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

KESK Şubeler Platformu, SES yöneticilerinin gözaltına alınmasını beş ilde protesto etti. Platform, sendikal faaliyetlerin suç sayılamayacağını, üye ve yöneticilerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

***

Dünya Sağlık Örgütü, ilk kez Hindistan’da tespit edilen Koronavirüs varyantının şu ana kadar 53 bölgede resmen kaydediliğini açıkladı.

***

Düşüş eğiliminde olsa da Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı resmi verilere göre 169 milyonu, üzerine çıkarken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3.5 milyonu geçti. Bununla birlikte can kaybının en az 7-13 milyon olduğu belirtiliyor.

Dünya genellinde yeni vaka ve can kaybı bildirimi düşüş eğilimi devam ediyor. Son 24 saatte 558 bin 417 kişiye Covid-19 tanısı kondu, 12 bin 327 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Hindistan 200 bin civarındaki yeni vaka sayısı ile zirvedeki yerini korudu. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (211.5 bin), Brezilya (79.5 bin), Arjantin (35.4 bin), ABD (23.5 bin), Kolombiya (23.5 bin), Fransa (12.6 bin), İran (10.5 bin), Türkiye (8.7 bin), Rusya (8.4 bin) ve Malezya (7.5 bin). Yeni vaka bildirimlerinin çoğunluğu (291 bine yakını) Asya kıtasına ait.

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de son 24 saatte yeni vaka sayısı 8 bin 738 kişiye, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybenlerin sayısı 166 kişiye geriledi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 681 kişiye indi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 212 binin üzerine çıkarken toplam can kaybı 46 bin 787 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 221 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de dün aktif hasta 107 bin 623 kişiye geriledi. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Ağır hasta sayımısında azalma eğilimi devam ediyor, dün 1,561 kişiye geriledi. Aktif vaka sayısının gerilemesi (?) ile ağır hasta oranımız %1.5’e yükseldi, bu oran dünya ortalamasının iki buçuk katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin yüksek hızda devam edeceği uyarısı ısrarla vurguluyoruz.

***

Fransa’nın Bordeaux kentinde korona virüsünün ‘çok nadir’ görülen yeni bir varyantı bulundu. Yaklaşık 50 kişinin bu varyantı taşıdığının tespit edilmesi sonrası bölgedeki Covid testi merkezlerinin sayısı artırıldı. Yerel hükümetin sağlık danışmanı Profesör Patrick Dehail, yeni suşa ‘Bordeaux varyantı’ dendiğini ama esasında İngiliz varyantı olarak bilinen B.1.1.7’nin yeni bir mutasyonu olduğunu söyledi. ‘Bordeaux varyantı’nı taşıyan kişilerin birçoğunun, kentin Bacalan bölgesindeki bir okulun öğrencileri ve onların aileleri olduğu belirtiliyor. Bu kişilerin hiçbiri hastaneye kaldırılmadı. PfizerBioNTech, Moderna, AstraZeneca ve Janssen aşıları şu an için bu varyanta karşı etkili görünüyor.

***

Edirne’de öğretmenlik yapan Ertan Çekiç, pandemi nedeniyle okulların kapalı olmasına çözüm buldu. Mahalleye sınıf kuran Çekiç, her gün açık alanda öğrencilerle ders işliyor. Mahalle arasına kurduğu gölgelik ve sıralar ile Türkçe dersi işleyen Çekiç, “Okul her zaman dört tarafı duvarla çevrili dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Gerektiğinin de bir mahalle arası, gerektiğinde bir ormandır. Eğitimin olduğu her yer okuldur” diye konuştu

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB), COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçlara dair açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19’da bilimsel bir rehbere dayalı tedavi uygulamadığını belirten TTB, “Favipiravir’in erişkinde kullanımına ilişkin kaygılar giderilmeden çocuklardaki kullanımı gündeme almak, kaygıların artmasından başka bir işe yaramayacaktır. 14 aylık Hidroksiklorokin felaketinin bir benzerinin yaşanmasından kamu sağlığı adına korktuğumuzu vurguluyoruz” denildi.

***

ABD Başkanı Joe Biden, istihbarat kurumlarından Covid-19’un kökenine ilişkin çalışmalarını hızlandırmalarını ve kendisine 90 gün içinde rapor sunmalarını istediğini duyurdu.

***

Globo’nun Brezilya Viroloji Derneği Başkan Yardımcısı Joao Pessoa Araujo Junior’un açıklamalarına dayandırdığı haberde, araştırmacıların SARS-CoV-2’nin yeni bir türüne rastladıkları, P4 diye adlandırılan varyantın menşeinin bilinmediği belirtildi.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu’nun hazırladığı “Pandemide Merak Ettiklerimiz” programları başladı.

TTB’nin sosyal medya kanallarından yayımlanan programın ilk konuğu Prof. Dr. Feride Aksu Tanık oldu. Programda güncel Kovid-19 tablolarını değerlendiren Tanık, Sağlık Bakanlığı’nın verilerinin güvenilir olmadığını belirterek pandeminin kontrol altına alındığının söylenmesi için 2 hafta boyunca günlük hasta sayısının 500’ün altına düşmesi gerektiğini vurguladı.

“Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının ikincisine ise Prof. Dr. Melek Demir konuk oldu. Aşılara dair tedarik ve patent konusunun tartışıldığı programda, kapitalist üretim ilişkilerinin aşı tedarik sürecini engellediğini belirten Demir “Aşı temel bir insan hakkıdır lakin kapitalist üretim ilişkileri bu hakkın elde edilmesini engelliyor” dedi.

“Pandemide Merak Ettiklerimiz” programının üçüncüsü Dr. Ali Rıza Güngen’in katılımıyla pandeminin ekonomi-politiği üzerine oldu.

***

Genç illüstratörlerden salgın: Bıkkınlık, Tepetaklak ve Kaotik… Pandemi döneminde öğrencilerin deneyimlerini ve duygularını ifade edecekleri bir alan açmayı hedefleyen yarışma, “Evden Gelenler” vurgusuyla öğrencileri ev içi üretimlerini paylaşıyor. Pandemi döneminde öğrencilerin deneyimlerini ve duygularını ifade edecekleri bir alan açmayı hedefleyen yarışma, “Evden Gelenler” vurgusuyla öğrencileri ev içi üretimlerini paylaşıyor. 14 farklı şehirden, 47 gencin 64 çalışmayla katıldığı yarışmada Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan Seçici Kurul’un kararıyla Öykü Yağmur Boyraz’ın “Bıkkınlığın Öyküsü” isimli çalışması birincilik ödülünü kazandı.

***

Birleşmiş Milletler, yeni tip koronavirüs salgını süresince çatışmaların durdurulmasına ilişkin çağrıya rağmen dünyanın farklı bölgelerinde çatışmaların sürdüğünü, bunun salgınla mücadele çabalarını zora soktuğunu bildirdi. sağlık çalışanlarına ve altyapısına yönelik saldırıların da çatışma bölgelerinde salgınla mücadele çabalarına zarar verdiğine dikkat çeken BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, 2020’de 22 çatışma bölgesinde 182 sağlık çalışanının saldırılar sonucu hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.

***

Korona virüsün hakim olduğu 2020 yılında çocuklara yönelik cinsel şiddet ve sömürü vakalarında geçmiş yıllara göre önemli artış kaydedildiği bildirildi. Alman hükümetinin çocuklara yönelik istismarla mücadele sorumlusu Johannes-Wilhelm Rörig ve Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) Başkanı Holger Münch, düzenledikleri basın toplantısında istismar vakalarında son rakamları açıkladı.

Buna göre, internette çocuklara yönelik cinsel şiddet fotoğraf ve görüntülerinin üretilerek yayınlandığı ‘çocuk pornografisi’ vakalarında 2020’de yüzde 53’lük artış kaydedildi. Bu alanda yapılan suç duyurularının sayısı ise 12 bin 262’den geçen yıl 18 bin 761’e yükseldi. İstatistiklere göre istismara uğrayan çocukların sayısında da yaklaşık bin kişilik artış oldu.

 

AŞI TARTIŞMALARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsü salgınına yönelik aşı programında, 1 Haziran’dan sonra 50 yaş üzerindeki kişilerin aşılanacağını açıkladı. Koca, ‘’Üretim kapasitesi ile ilgili gelişmeler ile birlikte daha önce 27 Aralık 2020’de 30 milyon doz olarak imzaladığımız anlaşmayı geçtiğimiz günlerde 120 milyon doza çıkardık. Haziran ayında 30 milyon doz teslim edilecek olan aşıların ilk bölümü bugün ülkemize ulaştı. Önümüzdeki hafta başında yaklaşık 5 milyon doza yakın aşı daha ülkemize ulaşacak. 50 milyon doz Sputnik aşısının da anlaşmasını imzalamış bulunuyoruz. Böylece nüfusumuzun 3 katını aşan 270 milyon doz aşıyı imza altına almış olduk’’ dedi.

***

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, “Sinovac aşısının ilk dozunu 17- 18 Mayıs tarihinden sonra yapamadık. Sadece ikinci doz aşıları tamamladık. Yurttaşlar bize, ‘Sinovac aşısı olmak istiyorum. Ne zaman gelecek?’ diye soruyor. Aşıyla ilgili çok fazla kara propaganda yapıldığı için insanların kafası karışık. Aile hekimliklerinin aşı randevusu açık görünüyor ama yurttaşlar randevu alamıyor. Aşı yapamadığımız için yurttaşları hastanelere yönlendirmeye çalışarak mutlaka aşı olmaları gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu.

İTO Aile Hekimleri Komisyonu Üyesi Dr. Recep Koç ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İstanbul’da vakalar Nisan ayındaki pike göre altıda bir oranına düştü. Ama yine de vakaların dörtte biri İstanbul’da. Aşılama kapasitemiz düşük. İki doz aşı toplam nüfusta yüzde 14.5 iken, İstanbul’da yüzde 12.5 da kaldı. Aile hekimlerinin randevu sistemleri açık ama hastalar randevu alamıyor” dedi.

***

ABD’li şirket yöneticileriyle buluştuğu toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Haziran ayında yoğun bir aşılama kampanyası yürüterek, normalleşmeyi hedefliyoruz” dedi.

***

Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’nde liderler birlik çapında Covid-19 pasaportunun başlatılmasına onay verdi. AB yetkilileri, “Dijital Covid Sertifikası” adını verdikleri uygulamanın 1 Temmuz’dan itibaren kullanılması planlanıyor.

***

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Koronavirüs geçirenlerde de aşı olanlarda da bir süre sonra bağışıklığın azaldığını ve her iki gruba da hatırlatma dozu adı verilen üçüncü doz aşılamaların yapılması gerektiği konusunda bilim dünyasının uzlaşmaya vardığını söyledi. Yavuz, “CoronaVac aşısı için de üçüncü doz muhtemelen 6 ay sonra gerekecek. Ancak bunu verilerle ortaya koyabilmemiz gerekiyor. CoronaVac Faz- 3 çalışmasına katılan gruplarda, iki doz aşılamanın üzerinden 6 ay geçtiği için, bu kişilere üçüncü doz olarak BioNTech veya üçüncü doz olarak CoronaVac ile aşılama yaparsak nasıl bir bağışıklık elde edeceğiz, buna dair çalışma yapmak istiyoruz”dedi.

***

Covid-19 aşısı için açılan randevu sayısının oldukça altında kalırken, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, “Vakit kaybetmemek için randevu yaş sınırının 45’e çekilmesi gerekir. Böylelikle sırası gelip aşıya gitmeyenlerin yerine yaşça küçükler aşılanabilir” diye konuştu.

***

İngiltere Halk Sağlığı tarafından gerçekleştirilen 22 Mayıs’ta ön baskı olarak yayımlanan çalışma, tek doz aşının Hindistan varyantına karşı sadece yüzde 33 etkili olduğunu gösterdi. 5 Nisan ve 16 Mayıs arasında aşılananların verileri kullanılan çalışmaya göre, Pfizer-BioNTech aşısı, ikinci doz vurulduktan 2 hafta sonra, Hindistan varyantına karşı yüzde 88 etkili olurken İngiltere mutasyonuna karşı etkisi yüzde 93 olarak tespit edildi. AstraZeneca aşısının koruma gücü ise sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 66 olarak tespit edildi.  Londra Üniversitesi Akademisinden Christina Pagel, hükümetin daha fazla kişiye iki doz aşılama yapılmadan hükümetin açılma adımları atmaması gerektiğini söyledi.

***

Batman’da aşı oranının düşük olmasını Meclis gündemine taşıyan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Batman’da aşı hızının Türkiye ortalamasına göre bu denli yavaş olmasının sebebi nedir?” diye sordu.

***
Güney Kore’de en az bir doz Covid-19 aşısı olanların, temmuzdan itibaren maske takma zorunluluğunun kaldırılacağı bildirildi.

***

Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı İzleme Servisi (Rosselhoznadzor), Rusya’nın bazı bölgelerinde veteriner kliniklerinde evcil hayvanlara Coronavirus (Covid-19) aşısı yapılmaya başlandığını duyurdu.

***

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), pandeminin kalan dönemi boyunca gelecek yeni Koronavirüs aşılarının acil kullanım onayı için inceleme ve işleme sürecini reddedebileceğini açıkladı.

***

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin AstraZeneca’nın Coronavirus (Covid-19) aşısı için yüksek gelirli ülkelere kıyasla daha yüksek ücret ödediği öne sürüldü. Ulusal basın kuruluşu News24’e bağlı Business Insider’ın, yolsuzluk karşıtı Transparency International’ın dün yayımlanan raporuna dayandırdığı habere göre, Güney Afrika hükümeti iki doz başına AstraZeneca’ya yaklaşık 10 dolar (84 lira) ödeme yaptı. Bu fiyat AstraZeneca’nın Avrupa Birliği (AB) ülkelerine uyguladığı fiyatın yaklaşık iki katına tekabül ediyor.

 

***

COVID-19’u hafif atlatanlarda bir yıl sonra antikor bulundu

St.Louis’deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki bir ekip, COVID’den bu korumanın muhtemelen hayatlarının geri kalanında süreceğine inanıyor. Nature dergisinde yayınlanan araştırma bulguları, hasta sağlıklı olduğunda antikor üreten bağışıklık hücrelerinin sayısının düşmesine rağmen, asla tamamen ortadan kalkmadığını ortaya koyuyor. Çalışmayı yürüten ekipten Doçent Doktor Ali Ellebedy, “Geçtiğimiz sonbaharda, COVID-19’a neden olan virüs enfeksiyonundan sonra antikorların hızla azaldığına dair bulgular vardı ve ana akım medya bunu bağışıklığın uzun ömürlü olmadığı anlamına geldiği şeklinde yorumladı” derken ekliyor:  “Ama bu veriler yanlış yorumlandı. Antikor düzeylerinin akut enfeksiyondan sonra düşmesi normaldir, ancak sıfıra inmezle. Bu çalışmada, insanlarda ilk semptomlardan 11 ay sonra antikor üreten hücreler bulduk. Sonuçlara göre koronavirüs hastalarından alınan kemik iliği örneklerinin 15’i COVID-19’u hedefleyen antikor üreten hücreler içeriyordu. İkinci bir örnek vermek için geri gelen beş hastanın kemik iliğinde bu hücreler dört ay sonra hala mevcuttu. Öte yandan, COVID-19 olmayan 11 kişinin hepsinin kemik iliğinde bu antikor üreten hücrelerin hiçbiri yoktu.

https://bianet.org/bianet/saglik/244647-covid-19-u-hafif-atlatanlarda-bir-yil-sonra-antikor-bulundu

***

“KISITLAMA DÜZENLİ DÜŞÜŞ SAĞLAMADI” – Türkiye’nin koronavirüs tablosu ne söylüyor? – Şebnem Korur Fincancı

Türkiye nüfusa oranla vaka sayısı yüksekliğinde dünyada beşinci sırada. Kısıtlamalar vakalarda düzenli bir düşüş sağlamadı.

“Başlangıç dönemiyle birlikte salgında bir alevlenme gördük ama Sağlık Bakanlığı gerçek vakaları paylaşmadığı için, karşılaştırma yapabilmek kolay değildi” diyen Profesör Şebnem Korur Fincancı, Türkiye’deki tabloyu şöyle yorumluyor: “İkinci alevlenme döneminde bakanlık zorlama ile bir miktar daha açıklamalar yapmak, tablosunu değiştirmek, vakaları eklemek durumunda kaldı. Halbuki en başından beri verilseydi doğru rakamlar daha bilimsel bir öngörü çıkabilirdik. Sonra üçüncü alevlenmeyi hep beraber gördük. Kontrolsüz bir açılma süreci oldu. 60 binlere ulaştı vaka sayıları bakanlığın açıkladığı rakamlarla. Nüfusa oranla vaka sayısında birinci sıraya yükseldik.”

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Fincancı, “Rakamları tartışırken de gerçekçi ve bilimsel bir değerlendirme yürütmüyor bakanlık” derken şöyle devam ediyor: “Üç hafta boyunca vaka sayıları daha düzenli şekilde düşmüş olmalıydı. Toplumsal hareketliliğin kısıtlanması daha etkili olmalıydı. Ne yazık ki alınan kararlarda sıkıntı olduğunu, kararların insan yaşamına, halk sağlığına uyumlu kararlar olmadığı, daha çok ekonomik kaygılarla alındığını görüyoruz. Zaten bu son kısıtlamada bir eve kapatma süreci oldu, ama eve kapatılabilenler kapatıldı. Emekçiler, fabrikalar, atölyeler gibi kalabalık ortamlarda ve kapalı alanlarda çalışanlar çalışmaya devam etti. Toplu taşımada insan sayısını azaltmak, toplu taşımada sefer sayısını artırmak gibi önlemler alınabilirdi, alınmadı.”

https://bianet.org/bianet/saglik/244649-turkiye-nin-koronavirus-tablosu-ne-soyluyor

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...