Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 26 MAYIS 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 26 MAYIS 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Bursa’da çalışan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Nuri Uzunalioğlu Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

SES yöneticileri gözaltında: “İktidar gündem saptırıyor”! SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey’in de aralarında bulunduğu çok sayıda SES üyesi gözaltına alındı. SES genel merkezinde düzenlenen basın toplantısı ile operasyona tepki gösterildi. SES tarafından yapılan açıklamada, “1,5 yıldır süren salgın boyunca sağlık emekçileri başta olmak üzere halkımızın sağlığı için yeterli tedbirleri almayan iktidar daha önce de çokça yaşadığımız gibi sağlık hakkı ve sağlık emekçilerinin haklı mücadelesinin öncülerine yöneliyor. Pandeminin başından itibaren sendikamız; sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hakları, gerekse de halkın yaşam ve sağlık hakkı mücadelesinde sürekli sözünü kurmuş eylemini gerçekleştirmiştir’ denildi.

***

Mardin Barosu İnsan Hakları Komisyonu, korona virüsü vaka sayısının 200’e ulaştığı ve durumu ağır olan 2 tutuklunun hastaneye sevk edildiği haberlerinin ardından Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklularla görüşme gerçekleştirdi. İnsan Hakları Komisyonu, görüşmeler sonucunda hazırladığı Gözlem Raporu’nu, yaptığı yazılı açıklamayla kamuoyuyla paylaştı. Raporda, belirti gösterenlerin hemen karantinaya alınmadığı ve hastaneye sevklerde sorun yaşandığı kaydedildi.

***

Düşüş eğiliminde olsa da Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı resmi verilere göre 168.5 milyonun üzerine çıkarken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3.5 milyona yaklaşıyor. Bununla birlikte can kaybının en az 2-3 kat fazla olduğuna dair modelleme çalışmaları sık sık paylaşılmaya başlnadı, DSÖ dahi bu yönlü açıklmaalrda bulundu.

Dünya genellinde haftanın ilk günü yeni vaka ve can kaybı bildirimi düşüş eğilimi devam ediyor. Son 24 saatte 523 bin 429 kişiye Covid-19 tanısı kondu, 12 bin 86 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Hindistan 200 bin civarındaki yeni vaka sayısı ile zirvedeki yerini korudu. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (208.9 bin), Brezilya (74.8 bin), Arjantin (24.6 bin), ABD (22.7 bin), Kolombiya (21.2 bin), İran (11.9 bin), Türkiye (9.4 bin), Nepal (8.4 bin), Rusya (7.9 bin) ve Malezya (7.3 bin). Yeni baka bildirimlerinin çoğunluğu (291 bine yakını) Asya kıtasına ait. Bununla birlikte son 7 günde yeni vaka sayısında artış sadece Güney Amerika kıtasına ait (%8), diğer kıtalarda düşüş eğilimi devam ediyor.

Hindistan (4 bin 172 ölüm) ve Brezilya (2,198 ölüm) ile günlük can kaybında zirvedeki yerini koruyor.

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de yeni vaka sayısı düşme eğilimi dün tersine döndü. Haftanın ikinci günü yeni vaka sayısı 9 bin 375 kişiye yükseldi. Covid-19 tanısı kondu. Bununla birlikte Covid-19 nedeniyle hayatını kaybenlerin sayısı 175 kişiye geriledi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı yedi yüzün altına düştü, 693 kişiye geriledi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 203 binin üzerine çıkarken toplam can kaybı 46 bin 621 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 223 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de dün aktif hasta 111 bin 256 kişiye geriledi. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Ağır hasta sayımısında azalma eğilimi devam ediyor, dün 1,667 kişiye geriledi. Aktif vaka sayısının gerilemesi (?) ile ağır hasta oranımız %1.5’e yükseldi, bu oran dünya ortalamasının iki buçuk katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin yüksek hızda devam edeceği uyarısı ısrarla vurguluyoruz.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15-21 Mayıs arasında illere göre her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarını açıkladı. İllere göre haftalık Covid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul’da 123,88, Ankara’da 123,02, İzmir’de 72,75 olarak gerçekleşti. Haftalık verilere göre, 100 bin kişide en çok Covid-19 vakası görülen iller Gümüşhane, Erzurum, Bolu, Kütahya ve Kars; en az görülenler ise Osmaniye, Hatay, Adana, Aydın ve Mersin oldu. Son bir haftada vaka sayısı en çok azalan illerimiz Erzincan, İstanbul, Karabük, Ağrı ve Karaman. 100 bin kişide görülen vaka sayıları Gümüşhane’de 163,72, Bolu’da 139,14, Kütahya’da 134,91, Kocaeli’de 130,73, Zonguldak’ta 129,90 oldu.

***

Japonya’nın en büyük ikinci şehri olan Osaka’daki hastaneler, salgının dördüncü dalgası ülkeyi kasıp kavururken, uluslararası spor etkinliğinin iptal edilmesi çağrılarıyla karşı karşıya. Dördüncü dalgadan çok etkilenen bölge, Japonya’nın dokuz milyon sakininin yaşadığı batı bölgesi – bu, nüfusun yalnızca yüzde yedisini oluşturmasına rağmen, Mayıs ayında ülkenin ölümlerinin üçte birini oluşturdu. Osaka’daki Kindai Üniversite Hastanesi Baş Hekimi Yuji Tohda, “basitçe söylemek gerekirse, bu tıbbi sistemin çöküşü” şeklinde sert bir uyarı yayınladı: “Oldukça bulaşıcı olan İngiltere varyantı hasta sayısında patlayıcı büyümeye yol açtı.”

***

Singapur merkezli Breathonix adlı bir şirket, %95 oranında netlik sağlayan üflemeli COVID-19 tanı kiti geliştirdi. Kit 1 dakikadan kısa bir süre içerisinde tanı konulmasını sağlıyor.  Breathonix’in geliştirmiş olduğu tanı kitininin hassasiyeti %93 iken netlik oranı ise %95. İkisi Singapur biri Dubai olmak üzere 3 farklı klinik araştırmadan geçen üflemeli tanı kiti, ilk önce Malezya’dan Singapur’a kara aracılığıyla seyahat eden yolcular üzerinde kullanılacak. Singapur, yeni tanı kitinin ilk önce Malezya – Singapur arasındaki kara yolunu kullanan yolcularda kullanılacağını ve pozitif çıkan yolcuların emin olunabilmesi adına tekrar sürüntü testine tabii tutulacağını belirtti.

***

Koronavirüs geçen yıl dünyayı sardığından bu yana dünyanın her yerinde, salgının rüyaları derinden etkilediği haberleri geliyor. Covid-19 tehdidinin etkisiyle beyinlerimiz, yaşadığımız büyük stresi uykularımıza taşıyor.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-57245619

***

Geçen yıl, salgın nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sırasında hamilelerin hastaneye ücretsiz gitmesini sağlayan bir hizmet başlatan Kenyalı doktor Dünya Sağlık Örgütü’nden ‘Küresel Sağlık Ödülü’ aldı. ‘Wheels for Life’ (Yaşam için Tekerlekler) adlı projeye önayak olan doktor Jemimah Kariuki, ‘küresel sağlığa katkı sağladığı’ gerekçesiyle ödüle layık görüldü.

***

Çekya Başbakanı Andrej Babis, 48 gün önce göreve başlayan Sağlık Bakanı Petr Arenberger’in istifa ettiğini duyurdu. Böylece ülkede Covid-19 salgınında 4’üncü sağlık bakanı görevden ayrıldı. Ülke basınında yer alan haberlere göre ise Arenberger mal varlığı beyanı ve ticari ilişkilerine yönelik eksik ya da çelişkili beyanları nedeniyle üzerinde artan baskılar sonucunda istifa etmek zorunda kaldı.

***

Çin’de yapılan bir araştırmada, yarasalarda görülen korona virüslerin soy ağacında yeni bir dal bulundu. Bu yeni dala ait korona virüslerin, Covid-19’a yol açanın ‘uzak akrabası’ olduğu belirtiliyor.

 

 AŞI TARTIŞMALARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçen günlerde yaptığı açıklamada, 100 milyon doz Sinovac, 120 milyon doz BioNTech ve 50 milyon doz Sputnik aşıları için anlaşmanın yapıldığını söyledi. Ancak Sinovac aşıları ile ilgili sorunların halen sürdüğü, Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) yapılan koronavirüs aşısının ilk dozunu olmak isteyen yurttaşlara 20 gündür randevu verilmediği ortaya çıktı.

***

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısında, Haziran ayında gelecek BioNTech aşılarının 2. doz uygulamalarının 12 hafta sonra yapılması görüşüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve BioNTech CEO’su Uğur Şahin’in görüşmesinde, İngiltere’deki bilimsel araştırmaların masaya yatırıldığı belirtildi. 12 hafta sonra yapılan BioNTech 2. doz aşılarının 3-4 ve 6-8 hafta sonra yapılan aşılamadan daha güçlü bağışıklık sağladığı vurgulandı. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan Odabaş, “BioNTech aşılaması 12 hafta arayla gerçekleştiğinde Türkiye’de çok daha hızlı aşılama yapılmış olur ve tek doz aşısını yaptıranlar Haziran’da 50 milyona yaklaşır. Toplumsal bağışıklık yüzde 80’e ulaşır. Kısa sürede 20 yaş üstü herkes aşılanır ve Eylül’e mutlu şekilde gireriz” dedi.

***

BioNTech’in iki dozu arasındaki süre ne kadar olmalı?

Aşının ilk dozda belirli bir koruma sağlaması ve aşılama hızının artırılması sebebiyle aralarında Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin de bulunduğu bazı Avrupa ülkeleri aşının iki dozu arasındaki süreyi uzattı. İlk olarak İngiltere, aşının sınırlı sayıda bulunduğu aralık ayında daha fazla kişiye ilk dozun ulaştırılabilmesi için iki doz arasındaki süreyi 12 haftaya çıkardı. Almanya Robert Koch Enstitüsü’ne (RKI) bağlı Daimi Aşı Komisyonu, (STIKO) BioNTech gibi mRNA yöntemi ile üretilen aşılarda iki doz arasındaki sürenin 6 hafta olmasını tavsiye ederken, BioNTech aşısını uygulayan ülkelerden Fransa’da da iki doz arasındaki süre artırıldı. 14 Nisan’dan beri geçerli olan uygulamaya göre, aşının birinci dozu ile ikinci dozu arasındaki süre 4 haftadan 6 haftaya çıkartıldı. ABD’de ise Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) iki doz arasındaki sürenin en az 21 gün olmasını tavsiye ediyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut’a göre BioNTech aşısının iki dozu arasındaki sürenin 12 haftaya çıkarılması bilimsel olarak değil, pandemi dönemlerinin getirdiği zorlukla açıklanabilir. Normal şartlarda bir aşı firmasının lisans alırken sunduğu verilerde yer alan doz aralıklarının bilimsel gereklilik olduğuna vurgu yapan Bulut, “BioNTech veri dokümanlarında kaçınılmaz durumlarda ikinci doz aşı süresinin 6 haftaya kadar uzatılabileceği ifade ediliyor. Kaçınılmaz durumlar derken aşı tedarikinde yaşanan sıkıntılar ya da kişinin bir mazeret nedeniyle randevusunu geciktirmesi belirtiliyor. BioNTech aşısının iki dozu arasında 12 hafta olmasına ilişkin bugüne kadar tek bir matematiksel modelleme açıklandı. Bu matematiksel modellemede antikor yanıtlarının 3-4 aylık gecikmelerde bile yüksek olduğu, hatta tek doz aşının bile koruyuculuk oranının yüzde 50’nin çok üzerinde olduğu belirtildi. Ama bu çalışma tek, ne kadar gerçekliği yansıtıyor bilmiyoruz. Aşı dozları arasındaki süreleri artırmak aşı tedarikinde yaşanan sorunların bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerine yer verdi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/biontechin-iki-dozu-arasindaki-sure-ne-kadar-olmali-haber-1523357

***

Korona virüsüne karşı acil kullanım yetkisi bulunan Moderna aşısının ergenlerde de etkili ve güvenli olduğu açıklandı. ABD’de 12-17 yaş arası 3 bin 732 çocukla yapılan denemelerde, Moderna aşısının daha önce yetişkinlerde görülen bağışıklık tepkisini ergenlerde de sağladığı saptandı.  Aşının tek dozdan sonra ne kadar işe yaradığını da gözden geçiren Moderna, Covid-19’un bir belirtisinin gözüktüğü orta düzey hastalığı önlemekte yüzde 93 etkili olduğunu söyledi.

Aynı zamanda hem BioNTech-Pfizer hem de Moderna aşılarının 6 ay ile 11yaş arasındaki küçük çocuklarda kullanımıyla ilgili deneyler devam ediyor.

***

Dünya genelinde yeni tip koronavirüse karşı bugüne dek 1,7 milyar dozdan fazla aşı uygulandı. Türkiye, 28 milyon 172 bin 197 doz aşı ile 9. sırada yer aldı.

 

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD’de yeni tip Koronavirüs’e (Covid-19) karşı tamamen aşılanan yetişkinlerin oranının bugün yüzde 50’ye ulaşacağını belirtti.

***

Korona virüsü mutasyonları öngörülebilir mi? – Ed Feil

SARS-CoV-2 genomundaki mutasyonların oluşturduğu tehditlere ilişkin uzman yorumlarının çoğu göreceli olarak iyimser, bu da genomdaki mutasyonların büyük bir çoğunluğunun ya çok az ya da işlevsel sonuç doğurmamasından kaynaklanıyor. Mutasyonal alanda virüsün kuramsal olarak keşfedebileceği çok sayıda yollar olabilecekken, bu alanın neredeyse hepsi işlevsel bir virüsün ulaşamayacağı yerde. Geriye kalanın çoğunun da virüsün nasıl davrandığıyla çok az ilgisi var. Mutasyonların çoğu zararsızken mutasyonal alanının derinliklerinde, mikroskobik noktaların üzerindeki mikroskobik noktalar gibi çok nadir genomik değişimler, virüsün yenilenmesine izin veriyor.

Tüm genom dizileme, SARS-CoV-2’nin keşfine tanık olmamız için mutasyonal alan aracılığıyla bize araçlar sundu. Genomun ortalama olarak ayda bir veya iki mutasyon geliştirdiğini biliyoruz, ki genomun boyutu düşünüldüğünde, bu, grip virüsünden yaklaşık dört kat daha yavaş. Bu da, yaygın olarak iyi bir haber olarak yorumlandı. Buradaki mantık, istikrarlı bir genomun aşılardan kaçması veya başka genetik hileler yapması için virüse daha az fırsatlar sunmasıdır.

Yeni varyantlar ulusal sınırları tanımıyor ve evrimsel değişiklikleri öngörmek ne kadar zor olsa da, açık olan bir şey var: Evrimsel bakış açısından, küresel vaka sayılarını mümkün olduğunca düşük tutmak zorunludur.

 

https://www.gazeteduvar.com.tr/korona-virusu-mutasyonlari-ongorulebilir-mi-haber-1523226



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...