Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ  (26 OCAK 2021)

KORONA GÜNLÜĞÜ  (26 OCAK 2021)

KORONA GÜNLÜĞÜ  (26 OCAK 2021)

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Manisa Sarıgöl Devlet Hastanesi’nde çalışan  Hemş. Ismahan Emirdağı Covid-19 nedeniyle haytını kaybetti.

***

Türkiye’de Covid-19 sebebiyle 357 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Covid-19 ise hala meslek hastalığı sayılmadı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Covid-19’un meslek hastalığı sayılması için kendisine verilen önergeye, “Sağlık Bakanlığı’nın yetki alanına girmektedir” yanıtını verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise kendisine bu konuda verilen önergelere “Bakanlığımızın görev alanına girmemektedir” demekle yetindi. İzmir Tabip Odası avukatı Mithat Kara başvurunun reddedilmesinin ardından SGK Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulu’na yeni bir başvuru yaptıklarını ve hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının ailelerine ölüm geliri bağlanmasını talep ettiklerini söyledi. Başvuruları incelenirken SGK’dan dosyanın tekrar açıldığına dair bir yazı aldıklarını dile getiren Kara, “Bu konuyla ilgili İzmir Bölge Sağlık Kurulu karar verecek. Türkiye’de geçtiğimiz aylarda Covid-19 sebebiyle hayatını kaybeden şoförün ölümünün, meslek hastalığına bağlı olduğunun tespit edildi. Bizde benzer bir karar bekliyoruz. Burada ailelerin bir mağduriyeti var ve gerçekten ekonomik anlamda çok zor durumda. Hatta Muharrem İdiz’in ailesi ekonomik olarak zor durumda kaldığı için İzmir’den taşınmak zorunda kaldı. İtiraz ve yargı aşamasına gitmeden kararın verilmesini ve Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını bekliyoruz” dedi.

***

Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 100 milyon 270 bini geçerken, hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 150 bine dayandı. Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 449 bin 73 kişi, bir günde yaşanan ölüm sayısı ise 9 bin 597 kişi oldu. Günlük vaka bildirimin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (152.2 bin), İspanya (38.7 bin), Brezilya (28.4 bin), İngiltere (22.2 bin), Rusya (19.3 bin), Kolombiya (12.3 bin) ve Meksika (10.9 bin).

***

Türkiye’de Covid-19 salgını hala kontrol altına alınmadı. Son 24 saatte 5 bin 642 kişide Covid-19 pozitifliği saptandı. Böylece toplam vaka sayısı ise 2 milyon 435 bini geçti. Ölümler ise hala ciddi düzeyde. Son 24 saatte 137 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 25 bin 210 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 671 kişiye indi. Günlük test sayısı 151 bin civaronda. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz. Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısı hala yüksek. 25 Ocak itibarıyla 95 bin 834 aktif hastaya sahibiz. Bu hastalar bulaştırma potansiyelinin çok yüksek oldugunu gösteriyor. Ağır hasta sayısı iki binin altına indi, bununla birlikte 1,808 ağır hastaya sahibiz. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı hala oldukça yüksek! Halen %1.9 olan ağır hasta oranı hala dünya ortalamasının (%0.4) yaklaşık beş katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu tekrar tekrar hatırlatıyoruz.

***

Herkese yetecek kadar ücretsiz, etkili ve güvenli aşı temini bir an önce sağlanmalıdır. Aşının uygulanması, tedarik edilmesi, kontrolü gibi tüm süreçlerde sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri ile ortak hareket edilmelidir. SES genel merkezi #AşıİçinSESimiziYükseltiyoruz tag çalışması yaptı.

***

İzmir’de bazı apartmanlara asılan “Paket servisçilerinin, asansörü kullanması yasaktır” yazısına kuryeler tepki gösterdi. Kurye Koray Kulaksız “Kuryelere, ikinci sınıf insan muamelesi yapılıyor” dedi.

***

Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması, salgında 140 gün kapalı kalan işyerlerinin açılması için Ulus Meydanı’nda açıklama yaptı. “Kuru ekmek değil insanca yaşam”, “Emekçiyiz, işsiziz geçinemiyoruz” dövizleri taşındı.

***

Sermaye pandeniyi fırsata çevirdi! Esnek çalışma ve güvencesizleştirme yaygınlaşıyor. Esnek çalışma modellerine yönelik çalışmalarını olgunlaştırarak devreye aldıklarını söyleyen Holding CEO’su Levent Çakıroğlu: Uzaktan çalışma modeli 35 bin ofis çalışanı arkadaşımız için kalıcı bir uygulama haline geliyor. Uzaktan/ esnek çalışma, çalışanların yolda geçen zamanlarını ortadan kaldırıyor.

***

Çin’in başkenti Pekin’de, korona virüsünü tespit etmede ‘daha etkili olduğu’ görüşü üzerine Covid-19 testleri için anüs bölgesinden örnek alınmaya başlandı. Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Li Tongzeng, bu yöntemin ‘daha doğru sonuçlar verebileceğini’ savunurken, Wuhan Üniversitesi’nden Yang Zhanqiu ise “Virüsün sindirim sistemi yoluyla bulaştığını gösteren hiçbir kanıt yok” dedi.

***

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ülkesinin Avrupa Birliği’nde (AB) Coronaviruse karşı antikor ilacını kullanan ilk ülke olmaya hazırlandığını duyurdu. Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild am Sonntag’a açıklama yapan Spahn, Almanya’nın 400 milyon euro karşılığında 200 bin doz antikor ilacı satın aldığını kaydetti. Bakan, antikor ilacının gelecek hafta üniversite hastanelerine dağıtılacağını ve Almanya’nın bu ilacı AB’de kullanan ilk ülke olacağını söyledi.

***

Salgın geceleri iyi bir uyku çekmeyi zorlaştırdı, insomnia (uykusuzluk rahatsızlığı) yaşayanların sayısı arttı. Bazı uzmanlar bu durum için yeni bir terim kullanıyor: Coronasomnia. Birleşik Krallık’ta geçen ağustosta yapılan bir araştırma insomnia yaşayan insan sayısının altıda birden dörtte bire yükseldiğini gösterdi. Çin’de insomnia oranları karantina zamanında yüzde 14.6’dan yüzde 20’ye yükseldi. İtalya’da klinik insomnianın endişe verici şekilde yaygınlaştığı, geçen mayısta Yunanistan’da yapılan bir araştırmada katılımcıların neredeyse yüzde 40’nın insonmia yaşadığı bildirildi.

***

ABD Başkanı Joe Biden, Covid-19 salgını nedeniyle Schengen bölgesi, Britanya, İrlanda, Brezilya ve Güney Afrika’dan gelen yolculara seyahat kısıtlaması getirdi. Buna göre, kararnamede yer alan ülkelerden seyahat eden ya da son 14 günde bu ülkelerde bulunan ABD vatandaşı olmayan kişiler, ABD’ye kabul edilmeyecek.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık alanındaki reklam yasağına rağmen medya kuruluşlarına çıkmak için para teklif eden hekim ve hastaneleri “Halkın sağlık alanında bilgilenme hakkı, tek gayesi para kazanmak olan sağlık simsarlarının istismar alanı olamaz. Para ödeyerek bu programlara katılmaya tevessül eden hastaneler, doktorlar ve bu programları yapanlar/aracılar, etik ve hukukî olarak yasak bu uygulamadan vazgeçmeliler” sözleriyle uyardı.

***

Pandeminin bedeli hayvanlara ödettiriliyor. Güney Kore ve Fransa’dan kuş gribi nedeniyle milyonlarca kuşun itlaf haberleri geldi. Kuş gribi paniği yaşayan Güney Kore’de virüsün vahşi kuşlara da yayılması nedeniyle salgınının kontrol altına alınması zorlaşıyor. Kasım 2020’den bu yana kuş gribine yol açan “H5N8” virüsünün görüldüğü vakaların 72’ye yükseldiğini açıklayan Tarım Gıda ve Kırsal İşler Bakanlığı, o tarihten bu yana 21,7 milyon kanatlının itlaf edildiği duyurdu. Fransa’da yaklaşık 2 milyon ördek, kuş gribi nedeniyle itlaf edildi. Gıda ve Tarım Bakanı Julien Denormandie, Fransa’nın güneybatısındaki 8 bölgede kuş gribi vakalarının görüldüğünü açıkladı. Denormandie,“390’a yakın çiftlikte kuş gribi vakaları tespit edildi. Buna karşı tek bir çözüm var, önleyici itlafa gitmek, yani virüsün yayılmasını önlemek. Bu nedenle yaklaşık 2 milyon ördeği itlaf ettik” dedi.

***

Hakkımız ödendi(!) – Fatih Sürenkök

Hakkımız ödeniyormuş. Hem de copla, kalkanla, gözaltılarla…

…3 gün önce yani, 22 Ocak günü; sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle, Ankara Şehir Hastanesinin önünde basın açıklaması yapmak için, toplanmaya başlayan Ankara Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticileri gözaltına alındı. Neden? Çünkü, onlar doğruları söyleyecekti. Çünkü, onlar kral çıplak diyecekti. …

Ne isteyecekti Ankara Tabip Odası ve SES? Sağlık çalışanlarının özlük haklarındaki kötüye gidiş hükümete bir kere daha hatırlatılacaktı. Ama olmadı, meslek odası ve sendika yöneticileri Ankara polisi tarafından gözaltına alındı. Bu gözaltı aslında bir tehditti. Bu, görevi kötüye kullanmaktı. Yasalarla güvence altına alınmış hakların gaspıydı. … Sağlık bakanı; size de içişleri bakanına da temsil ettiğiniz hükümetinize de tüm sağlık çalışanları adına, bize yüksek demokrasi anlayışınız gereği verdiğiniz ödüle teşekkür ederiz. Bu halk ve sağlık çalışanları bu ödülü de unutmamak üzere bir yere koyuyor, bilesiniz. Bu arada, emeğin hakkını gerçekten veren kurumlar da var. İzmir’de İz Gazete “2020 de İz Bırakanlar” ödülünün birini de tüm sağlık çalışanları adına İzmir Tabip Odası’na verdi. Bu güzel ödülü de yüreğimizde saklayacağız.

https://www.evrensel.net/haber/423773/hakkimiz-odendi

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cb7631″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bilim Kurulumuzun önerisiyle hazırlanan program dahilinde bugün itibarıyla 80 yaş üzeri vatandaşlarımızın da aşılanmasına başlıyoruz. 80 yaş üzeri vatandaşlarımız sağlık kuruluşlarımızda aşılanacaklar” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin aşı tablosunu yayımladı. 1 milyon 303 bini aşkın aşılanan kişilerden 237 bin 609’unun İstanbul’da olduğu açıklandı. İstanbul’u 129 bin 708 aşılanan kişi sayısıyla Ankara izledi. Bugünden itibaren Covid-19 aşısı yapılan kişilerin sayısı canlı olarak paylaşılacak.

***

TTB Aile Hekimliği kolu başkanı Emrah Kırımlı, “Aşılamanın başında biz çok hızlı aşıladık. Bunun da sebebi; sağlık çalışanlarının hastanede, yerinde aşılanmasıydı. Toplum aşılaması da böyle olacak. Ellerinin altında olan yer biziz, Aile Hekimlikleri. Yaş azaldıkça da artık bizim hastalarımız olan insanlara aşı çıkmış olacak ve onlar yoğun olarak bize gelecekler. Bizim bir tane bekleme yerimiz var ve orada en fazla 2 kişiyi bekletebiliyoruz. Aynı anda 3 doktor bir yerde aşı yapsak insanları bekletebileceğimiz alanlar yok. Bunlar bir süre sonra problem olacak. İkinci olarak Sağlık Bakanlığı aşı gönderiyor ama herkese aynı doz yolluyor. Örneğin benim 90 yaş üstü nüfusum 14 kişi başka bir yerdeki arkadaşın 90 yaş üstü nüfusu 80 kişi. Hepimize aynı doz gönderildiğinde hastaları geri gönderiyoruz. İnsanlar da heyecanla soruyor ve aşılanmak istiyorlar ama elimizde aşı olmayınca böyle git geller yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı.

***

Covid-19’a karşı aşılamada en öndeki ülkelerden İsrail’de Pfizer / BioNTech aşısının ikinci dozu uygulanan 128 bin 600 kişiden sadece yüzde 0,015’i yani 20 kişi virüse yakalandı. Ve bu kişilerin ateşleri 38.5 derecenin üzerine çıkmadı, hiç biri hastaneye kaldırılmadı.

***

Aşılamaya Türkiye’den haftalar önce başlayan İsrail, nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını aşılarken Birleşik Krallık’ta da nüfusun yaklaşık yüzde 10’u aşılandı. Türkiye’de ise defalarca ertelenen aşı tedariki nedeniyle 14 Ocak’ta başlayan aşılama süreciyle nüfusun ancak yüzde 1,4’ü aşılanabildi.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’ndan Coronavirus aşılama sürecine ilişkin mevcut bilgileri talep etti. Bakanlığa yazı gönderen TTB, bugüne kadar bakanlık tarafından yapılan aşılama sayısının, aşılama organizasyonunda varsa yaşanan sıkıntıların, aşılama yapılan grupların ve aşı yapılan kişilerde ortaya çıkan beklenmeyen yan etkilerin paylaşılmasını istedi.

***

Aşılamada planlar işlerse 15 gün içinde 10 milyon aşı daha gelecek

Kabine toplantısının ardından Koronavirüs kısıtlamalarının bir nebze de olsa gevşetilmesi bekleniyor. Ancak tüm planlar beklenen aşıların gelmesi, hazırlanması ve öncelikli kitlelere yapılmasına göre belirleniyor. Uzmanlar 6.5 milyon doz aşının test edilmesi en 15 gün zaman gerektiğini söylüyor. İkinci parti aşılamayla birlikte şubat ayı sonuna kadar 6 milyon kişinin aşılanmış olması bekleniyor. Yapılan plan işlerse de 15 gün içinde 10 milyon aşı daha gelecek. Aşılama takvimine göre 20 milyona yakın aşı, ikinci tur aşılanmalar da hesaba katıldığında en fazla 15 milyon kişiye yapılmış olacak. 65 yaş üstü, asker, polis ve öğretmenlerin de aralarında olduğu ‘riskli ve hareketli’ 12 milyon kişinin martın ilk haftasına kadar aşılanması durumunda gevşeme kararları daha kolay alınacak. Verilen bilgiye göre, ikinci dozları yapılacak olan yaklaşık 1 milyon sağlık çalışanı, 8 milyon 65 yaş üstü, 1 milyon emniyet mensubu, 1 milyon TSK mensubu, 1 milyon öğretmenin aşılanmasına öncelik verildiğinde, 12 milyon kişiden oluşan ilk hedef kitlenin aşılanması tamamlanmış olacak.

Hükûmette yapılan değerlendirmelerde ise normalleşmenin önünde farklı iki görüş bulunuyor. Şubat ayının ikinci yarısından itibaren okullar, lokanta ve kafelerin aşama aşama kontrollü olarak açılmasını savunanlarla, mart ayının ikinci yarısına kadar beklenmesi gerektiğini dile getirenler bulunuyor.  Önce aşılanma bitsin: Toplantılarda, kısıtlamaların daha erken kaldırılmasını savunanlar, birinci dalganın sonunda, kontrolsüz açılmanın sonucunu gören okul ve işletme sahiplerinin bundan sonra daha dikkatli olacağı görüşünde. Okulların açılmasının virüsün çocuklar ve gençler aracılığıyla evlere taşınması anlamına geleceği, 65 yaş grubunun aşılanması bitmeden okulların açılmaması gerektiğini belirtenler de bulunuyor.

***

BM: Aşıda eşit erişim sağlanamazsa Covid-19 daha ölümcül olabilir.  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres,  küresel ekonominin canlanmasının tek yolunun Covid-19 aşısının dünyanın her yerine en hızlı şekilde ulaştırılmasıyla mümkün olduğunu söyledi. “Gelişmiş ülkeler kendi vatandaşlarını aşılayıp, gelişmekte olan ülkeleri ihmal ederek güvende olacaklarını düşünüyorsa yanılıyor” diyen Guterres, “Virüsü daha bulaşıcı ve öldürücü hale getirerek mevcut aşıları işe yaramaz kılacak gerçek bir mutasyon tehlikesi var” değerlendirmesinde bulundu. Aşı tedariki ve dağıtımının eşit olmadığına dikkati çeken Guterres, Covid-19 aşı üretim kapasitesinin tüm dünyada artırılması gerektiğini vurguladı.

 

 

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...