KORONA GÜNLÜĞÜ  (25 OCAK 2021)

KORONA GÜNLÜĞÜ  (25 OCAK 2021)

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

***

Sağlıkçılar aylardır “Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin” diyerek mücadele verirken yetkililer sorumluluk almamakta ısrar ediyor. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, koronavirüsün meslek hastalığı sayılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Oktay, topu Sağlık Bakanlığı’na attı, Sağlık Bakanlığı da “Görev alanıma girmiyor” yanıtını verdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un 10 Aralık 2020’de TBMM’de yaptığı konuşmada “Sağlık çalışanları için meslek hastalığı düzenlemesine ihtiyaç yok. Vazife malulü diye bir durum var…”demişti.

***

Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 100 milyona, hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 140 bine dayandı.

Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 455 bin 449 kişi, bir günde yaşanan ölüm sayısı ise 9 bin 506 kişi oldu. Günlük vaka bildirimin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (135.2 bin), İngiltere (30 bin), Brezilya (28.3 bin), Rusya (21.1 bin), Meksika (20.1 bin), Fransa (18.4 bin), Hindistan (12.9 bin), Kolombiya (12.5 bin), Endonezya (11.8 bin), Portekiz (11.7 bin), İtalya (11.6 bin) ve Almanya (10.1 bin).

Hafta sonu yaşanan bu düşüşler yanıltıcı oluyor. Hafta sonu bildirim yapmayan ülkeler (İspanya gibi), test yaptırmada güçlükler ve sağlık hizmetine erişim ile sıkıntılar yeni vaka sayısının oldugundan daha düşük görülmesine yol açabiliyor. Haftanın ortalarına dogru gerçek vaka sayılarını görmeye başlıyoruz. Yine son yedi günün yeni vaka sayısının ortalaması istatistikleri de pandemide gidişatı gösterme açısından yol gösterici oluyor. Ortalama günlük yeni vaka bildiriminde de bir önceki haftaya göre azalma gerçekleşti. Geçtiğimiz haftanın ortalama günlük vaka bildirimi 588 bin 463 kişiye indi. Bir önceki haftanın ortalama günlük bildirimi ise 674 bin 912 kişi idi. Yine de haftalık yeni vaka bildiriminin çok yüksek olduğunu, pandemi tehdidinin hala çok ciddi olduğunu not etmeliyiz. Aktif hasta sayısının 25.9 milyona dayanması  hala bulaş potansiyelinin çok büyük olduğunu gösteriyor.

***

Türkiye’de Covid-19 salgını hala kontrol altına alınmadı. Son 24 saatte 5 bin 277 kişide Covid-19 pozitifligi saptandı. Böylece toplam vaka sayısı ise 2 milyon 430 bine dayandı. Ölümler ise hala ciddi düzeyde. Son 24 saatte 140 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 25 bin 73 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 684 kişiye indi. Günlük test sayısı 148 bin civaronda. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısı hala yüksek. 24 Ocak itibarıyla 96 bin 811 aktif hastaya sahibiz. Bu hastalar bulaştırma potansiyelinin çok yüksek oldugunu gösteriyor. Ağır hasta sayısı iki binin altına indi, bununla birlikte 1,905 ağır hastaya sahibiz. Aktif hastaların içinde ağır hastaların payı hala oldukça yüksek! Halen %2 olan ağır hasta oranı hala dünya ortalamasının (%0.4) beş katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu tekrar tekrar hatırlatıyoruz.

***

TKEP/L davasından hapis yatan, “Hayata Dönüş” katliamında kolu koparılan Vefa Serdar koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Yakınları, Vefa Serdar özelinde daha vahim bir durum yaşandığını belirtiyor. Rahatsızlığı ağırlaştıktan sonra hastaneyi arayan ve nefes almakta güçlük çektiğini belirten Vefa Serdar’ın “telefonda konuşabildiği için” yeterli nefesi alabildiği sonucuna varıldı ve evde kalması söylendi. Dışarıya çıkması ve hastaneye bizzat gitmesi zaten yasak olan Vefa Serdar solunum güçlüğü nedeniyle ciddi sağlık sorunu yaşamaya başladı ve organlarında çökme meydana geldi. En sonunda artık iyice solunum güçlüğü çekmeye başladığında hastaneye kaldırılan Vefa Serdar “entübe” edildi.

***

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi  Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Pınar Okyay,  “Sayılarımız nisan ayındaki pikten daha yüksek. Bu yüzden önlemleri sürdürmek durumundayız. Bu süreçte rehavete kapılmamalıyız. Önlemleri katı şekilde uygulamalı ve sıramız geldiğinde aşımızı olmalıyız. Yaz döneminde de tüm önlemleri sürdürmeye devam etmeliyiz. Aşı olan kişinin korunması, ağır hastalık geçirmemesi sağlanacak. Aşı olan kişiler, kendileri hasta olmayabilir, ancak virüsü başkalarına bulaştırmaları mümkün olacak. Bulaşma zincirini kırmak için maske, fiziksel mesafe, el yıkama ve temiz hava ile iç ortamları havalandırma, kalabalıktan kaçınma gibi önlemleri uygulamaya devam etmek durumundayız’’ dedi.

***

Tokat’ta mutasyona uğramış Koronavirüs tespit edilen 10 kişinin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken; hastaların yurt dışı bağlantıların bulunmadığı ifade edildi.

***

Gelir İdaresi Başkanlığı, salgın nedeniyle faaliyetleri tamamen durdurulan işyerlerinin bulunduğu sektörlerdeki mükellefler için mücbir sebep halinin kabul edildiğini açıkladı. Kapsam dahilinde mükelleflerle ilgili olarak, kanuni verilme süresi mücbir sebep dönemine isabet eden ve bu dönemde verilmesi gereken muhtasar beyannameler ve KDV beyannameleri, elektronik defter beratları ile e-Defterler ve bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarının yüklenme sürelerinin mücbir sebep halinin sona ereceği tarihi izleyen ayın 26. günü sonuna kadar ve bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin beyanname verme süresi uzatılan ilk dönemden başlamak üzere beyannamenin verilmesi gerektiği ayı izleyen aydan itibaren sırasıyla her bir dönem için takip eden ilgili ayın sonuna kadar uzatılması uygun bulundu. Sosyal güvenlik mevzuatı gereğince sigortalıların mücbir sebep dönemine ilişkin prime esas kazanç ve hizmet bilgilerinin muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile bildirilmesinin zorunlu olması durumunda mücbir sebep, bu beyannamelerin vergi kesintilerine ilişkin kısmının beyan ve ödeme sürelerinin ertelenmesi için de geçerli olacak.

***

Fransa’da hükümetin sağlık danışmanı Pazar günkü açıklamasında, koronavirüsle mücadele için ülkenin üçüncü defa kapanmaya gidebileceğini söyledi. Fransa’da geçen haftasonu ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen vaka sayıları artmaya devam ediyor. Fransa’da vaka sayıları giderek artıyor. Yedi günlük ortalama vaka sayısı, akşam saat 6’dan sonra sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen ortalama 20 bin olarak kaydedildi. Bilim Konseyi Başkanı, Fransa’nın diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha iyi durumda olduğunu söyledi ama yeni tür virüslerin ‘ikinci salgın gibi olduğunu’ kaydetti. Prof. Delfraissy, “Kısıtlamaları sıkılaştırmazsak Mart ortasında kendimizi çok zor bir durumun içinde bulacağız” dedi.

***

Hollanda’da Covid-19 tedbirleri kapsamında dün akşam 21:00’den itibaren sokağa çıkma yasağı uygulaması başlatıldı. Yasak kararı, Hollanda’nın bazı bölgelerinde protesto edildi. Protesto gösterilerinin en serti, ülkenin kuzeyindeki, muhafazakarlığıyla bilinen Urk kentinde yaşandı. Sosyal medya aracılığıyla yapılan çağrı üzerine, yasağın başladığı saat 21:00’de 100’den fazla aracın oluşturduğu konvoy, klakson çalarak sokaklara çıktı. Ülkenin kuzeyindeki Urk kentinde Coronavirus test merkezinin ateşe verilmesi üzerine “acil durum” ilan edildi. Belediyeye ait Covid-19 test merkezini ateşe veren protestocular, liman bölgesinde toplandı. Urk Belediye Başkanı Cees van den Bos, “Yaşananlardan utanıyorum. Bu akşam, çok üzücü geçiyor. Belediye başkanı olarak tek çözümüm, savcı ve polisle birlikte acil durum ilan etmek ve çevik kuvveti çağırmak” dedi.

***
Yeni Zelanda’da iki aydan sonra ilk kez bir korona virüsü vakasına rastlandı. İngiltere seyahatinden dönen bir kadının iki kez negatif test verdikten sonra karantina merkezinden çıktığı ancak sonrasında hastalandığı belirtildi. Yetkililer, kadının virüsü iki hafta kaldığı karantina merkezinde kaptığını düşünüyor.

***

İsrail, yeni tip Coronavirus (Covid-19)  salgınıyla mücadele kapsamında, yarın yerel saatle 22:00’den itibaren ayın sonuna kadar tüm uçuşları askıya aldı.  Netanyahu’nun teklifi çerçevesinde, insani ve özel nedenlere sahip uçuşlar ile kargo uçuşlarının yasaktan etkilenmeyeceği belirtildi. İsrail’de açıklanan son verilere göre, son 24 saatte bin 136 yeni vaka görülmesinin ardından toplam vaka sayısı 595 bin 97’ye, son 24 saatte Covid-19 nedeniyle 20 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı ise 4 bin 361’e yükseldi.

***

Japon Sağlık Bakanlığı ülkede büyük uğraşlar sonucu 10 yıldır gerileyen intihar oranının 2020 yıl sonu itibariyle ilk defa tekrar yükselişe geçtiğini açıkladı. Koronavirüsle savaşta diğer ülkelere kıyasla örnek gösterilen bir performans sergileyen Japonya’da salgın, özellikle kadınlarda ve gençlerde ekonomik zorluk ve ailedeki iş yükünün artmasıyla bağlantılı intiharları tetikleyerek bambaşka bir açıdan yıkıma yol açıyor. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre 2020 yılında 20,919 kişi intihar etti. Aynı dönemde koronavirüsün yol açtığı Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı ise 3,460 kişi.

***

İngiltere’de halkını ölüme terk eden politikalar– Arif Bektaş

Koronavirüs salgınının en etkili olan ülkelerden biri de Birleşik Krallık. Bugüne kadar yaklaşık 100 bin kişi hayatını kaybetti. Başbakan Boris Johnson ve bakanlar, “Yüksek sayıda ölümler devam edecek” demekten sakınca görmüyorlar. Önceki gün kameraların karşısına çıkan Johnson, yeni varyantın daha ölümcül olduğunu ve hastanelerin hastalarla dolduğunu ve daha fazla ölümlerin olabileceğini söyledi.Hükümetin bilim başdanışmanı Patrick Vallace, hastanelerde yatan yaklaşık 40 bin Covid-19 hastasının önemli bir bölümünün hayatını kaybedeceğini söyledi. Şu anda Birleşik Krallık hastanelerinde 4 bin 76 kişi solunum cihazına bağlı. Haftalarca hastanelerde tedavi gören binlerce hasta var. Yoğun bakım üniteleri tamamen doldu. Yoğun bakıma alınması gereken yeni hastalar ise, ancak birilerinin ölmesini bekliyor. Aksi taktirde boş yatak yok. Doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık emekçileri, açıklamalar yaparak, gözlerinin önünde patır patır insanların öldüğünü ve daha etkili önlemlerin alınmasını istiyor. Bir çok sağlık emekçisi, bu kadar kısa sürede bu kadar insanın ölmesi karşısında psikolojilerinin bozulduğunu söylüyor. Gazetecilere konuşan sağlıkçıların büyük bir bölümünün bir kaç saniye sonra ağlamaktan konuşamaz duruma gelmesi dikkat çekiyor.

Hükümet, sıkı önlemler aldığını söylese de, market ve eczaneler dışında bir çok işyeri hala açık. Kiliseler, camiiler, fabrikalar, bankalar, inşaat malzemesi satan yerler dahil bir çok dükkan ve işyerinin açık olması virüsün yayılmasına neden olduğu tahmin ediliyor. Yeni varyantın hızlı yayılıyor ve daha ölümcül olması karşısında alınan önlemler, geçtiğimiz Mart ayında alınan önlemlerden daha gevşek. Bu da, başından itibaren, “kitle bağışıklığı” politikası güden Johnson iktidarının aslında bu politika doğrultusunda hareket ettiğini gösteriyor. Yani, “Ölen ölsün kalan sağlar bizimdir” politikası pratik hayatta kendisini gösteriyor.

https://www.evrensel.net/haber/424354/ingilterede-halkini-olume-terk-eden-politikalar

***

Bidenfreude*: Trump sonrası ABD’de COVID-19 – Rob Wallace

Trump’ın kaybetmesine sevindik ancak Biden’ın galibiyeti bir neşe kaynağı değil. Gerçek alternatiflerin zamanı geldi. Amerika Birleşik Devletleri, yakın zamanda ölen siyaset bilimci Leo Panitch’in dünya çapındaki burjuvazi için küresel kapitalizmi yönetme sorumluluğu olarak tanımladığı şeyi terk ediyor. Halk sağlığı ve modern devlete dair diğer göstergeler kendi sınırları içinde bile terk edilmişken, ABD artık daha çok bir ülke iliştirilmiş bir borsa gibi görünüyor. Öte yandan, şurası da doğru ki sonu gelmeyecek ekonomik büyümeye dair büyülü inanış, Amerikan siyasi ortamını uzun süredir yerleşimci yayılmacılık zeminine oturtmuş durumda. Hiçbir şey sürekli büyümeden daha önemli görülmüyor. Geri kalan her şey – ortak insani değerler ve dünya üzerindeki yaşam bile- bu birincil yönergenin altında toplanıyor.

https://sendika.org/2021/01/bidenfreude-trump-sonrasi-abdde-covid-19-rob-wallace-606577/

 

***

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Güney Afrika’da görülen mutand Coronavirus’ünün kendilerini endişelendirdiğini belirterek “Güney Afrika’da görülen mutand koronavirüsün, bazı aşıların etkisinden kaçabilme ihtimali olduğuna dönük güçlü veriler var. Bu da bazı aşıların güncellenip bir daha aşı yapılmasının zorunlu hale geleceğini gösteriyor.” dedi.

***

Rawest Araştırma olarak Kürt Çalışmaları Merkezi ile birlikte yürüttüğümüz “Doğu ve Güneydoğu’da Sivil Toplum Manzarası ve Covid-19 Etkisi” araştırmasının raporu yayımlandı. Çalışma, Kürt illerinde faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarının son yıllarda değişen durumuna, yaşadıkları sorunlara ve ihtiyaçlarına, Covid-19’dan nasıl etkilendikleri ile karar alma mekanizmalarına etkisine odaklanıyor. 2015 yılında Çözüm Süreci’nin sona ermesi ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından uygulanan OHAL ile zayıflayan sivil toplumun, Covid-19 sebebiyle yeni bir krizle karşı karşıya olduğu görülüyor. Katılımcılar, OHAL ile birlikte sivil toplumun meydanlardan salonlara çekildiği, Covid-19 sebebiyle de salonlardan online ortamlara çekilmek zorunda kalındığını vurguluyor. Bunun sivil toplumu “bir elitler ortamı” olma riskiyle karşı karşıya bıraktığı belirtiliyor.

https://rawest.com.tr/wp-content/uploads/2021/01/Dogu-ve-Guneydoguda-Sivil-Toplum-Manzarasi-ve-Covid19-Etkisi.pdf

 

 

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cb7631″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]

Ayrımcılık aşı uygulamasında tüm çıplaklıgı ile karşımıza çıkıyor. İsrail Sağlık Bakanı  Yuli Edelstein, işgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan Fİlistinlilere korona aşısı yapılması konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmemelerine dair eleştiriye tepki çeken bir yanıt verdi: “Filistinlilere bakmak İsrail sağlık bakanının sorumluluğu ise Filistin sağlık bakanının sorumluluğu nedir? Akdeniz’deki yunuslara bakmak mı?”

***

İkinci parti Çin aşısı ‘eksildi’: Erdoğan ’10 milyon doz’ demişti, 6.5 milyon doz geldi. Çin’den sipariş edilen yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşılarının ikinci sevkiyatının ilk bölümü olan 6,5 milyon doz aşıyı taşıyan THY’nin Pekin-İstanbul seferini yapan TK 6175″ sefer sayılı “Boeing 777” tipi uçak, saat 06.15’te  İstanbul Havalimanı’na geldi.

***

Avrupa ülkeleri Pfizer ve Astrazeneca’ya dava açıyor! Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, üretim sıkıntıları nedeniyle Avrupa’ya aşı tedarikini yavaşlatan firmalara karşı yasal yollardan harekete geçeceklerini açıkladı. Michel, “Elimizdeki yasal yolları kullanarak, ilaç firmalarının imzaladıkları kontratlara saygı göstermelerini sağlamayı planlıyoruz” dedi.

***

TTB Aşı Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak, aşılamaya ilişkin bilgilerin yalnızca toplam aşılama sayısı üzerinden verildiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Eskiocak aşılamada belirsizliklerin çözülemediğini belirterek odak noktanın herkesin aşıya erişebilmesi gerektiğini vurguladı.  Eskiocak’a göre Bugüne dek yaşanan süreçte belirsizlker ve olumsuzluklar şunlar: Belirsizlikler: Hedeflenen nüfusun ne kadarının aşılandığı, aşılanma durumunun coğrafyaya-mesleklere göre dağılımı, aşılamada aşı birimi türlerinin payı (Hastane, ASM, İlçe Sağlık Müdürlüğü-TSM, mobil ekip) ve aşı tedariki. Olumsuzluklar: Aşılamada durum ile ilgili bilgilerin yalnızca toplam aşılama sayısı üzerinden verilmesi, aşı karşıtlığının örgütlenmesi, aşılanma için internet- GSM mobil telefon üzerinden sorgu yapamayanlar (yokluk ya da kullanamama nedenleriyle) için eşitsizlik, veteriner hekimlerin, hemşirelik stajyerlerinin aşılama sürecinin dışında tutulması, aşılanacak kesimlerin temsilcileriyle-sağlık meslek örgütleriyle güç birliği oluşturmanın değersiz görülmesi.

https://www.birgun.net/haber/prof-dr-eskiocak-asilamadaki-son-durumu-anlatti-asilama-belirsizliklerle-devam-ediyor-331654

***