Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 20 ŞUBAT

KORONA GÜNLÜĞÜ 20 ŞUBAT

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Tokat Merkez Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan sağlık personeli Güven Erarslanlar ve Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nde Çevre Sağlığı Teknisyeni olarak görev yapan Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdülaziz Aslan Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Türk Tabipleri Birliği’nin siyahkurdele.com sitesindeki verilere göre, ilk vakanın görüldüğü Mart 2020’den bugüne kadar 378 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. En genci 22, en yaşlısı 90 yaşındaydı. Ölenlerin büyük çoğunluğu İstanbul’da yaşıyordu. Yaşı belirtilen 301 kişi arasında en genci, Kütahya’da özel bir hastanede çalışan hemşire Hasan Baştuğ oldu. 22 yaşındaki Baştuğ, 22 Kasım 2020’de hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin en yaşlısı, 1 Temmuz 2020’de yaşamını yitiren Prof.Dr. Fevzi Aksoy. Ölenlerin yaş ortalaması 57 olarak kayda geçti. Hayatını kaybedenlerin 166’sı doktor/diş hekimi/intörn hekimdi. Hemşire/sağlık teknisyeni/paramedik 49 kişi yaşamını yitirirken, ölen eczacıların sayısı 58. Hastanede görevli sağlık memuru/işçisi/idarecisi 100 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin arasında beş de veteriner bulunuyor. Hayatını kaybedenlerin 345’i çalışıyordu, 33’ü ise emekliydi. Çalıştığı kurumun bilgisi bulunan 371 kişiden 209’u devlet, 162’i ise özel sağlık kuruluşlarında görevliydi.

Kent bazında bakıldığında, en çok can kaybı 74 ölümle İstanbul’da kayda geçti. Mega kenti 23 ölümle Ankara, 21’le İzmir, 19’la Diyarbakır, 16’yla Mersin, 11’le Hatay ve Bursa, 10’la Samsun izledi. Adana, Denizli ve Manisa’da sekizer; Gaziantep, Antalya, Aydın, Trabzon ve Osmaniye’de yedişer kişi hayatını kaybetti. Diğer bir ifadeyle, tüm ölümlerin yüzde 19’u İstanbul’da, yüzde 6.1’i Ankara’da, yüzde 5.5’i İzmir’de, yüzde 5’i Diyarbakır’da kayda geçti. En çok ölümün kayda geçtiği ay, 119 can kaybıyla Aralık 2020 oldu. Bunu 64 ölümle Kasım 2020, 45 ölümle Ocak 2021 izledi. Toplam can kaybının yarısından fazlası, Kasım-Aralık 2020 ile Ocak 2021’de görüldü.

***

Japonya’da Covid 19’un mutasyona uğrayan bir türü şu ana dek 93 vakada tespit edildi. Ülke salgının üçüncü dalgası ile mücadele ederken bir yandan da Olimpiyat oyunlarını gerçekleştirebilmek için çalışıyor. Japonya hükümeti, 91 vakanın Kanto bölgesinde tespit edildiğini açıkladı.

***

Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 111 milyon 233 binin üzerine çıkarken, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 463 bine yaklaştı.

Dünya genelinde son 24 saatte 403 bin 385 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 10 bin 979 kişi de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Dünya genelinde on binin üzerinde günlük bildirim on ülke var: ABD (78.6 bin), Brezilya (51.1 bin), Fransa (24.1 bin), İtalya (15.5 bin), Hindistan (14.6 bin),  Rusya (13.4 bin), İngiltere (12 bin), Çekya (11.6 bin), İspanya (11.4 bin) ve Endonezya (10.6 bin).

***

Türkiye’de Covid-19 salgını bir türlü kontrol altına alınamıyor. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 7 bin 419 kişi, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 82 kişi oldu. Toplam vaka sayısı 2 milyon 624 binin üzerine çıktı, toplam can kaybı 27 bin 903 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 638 kişi. Günlük test sayısı 117 bin civarında. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısında yükseliş dün de devam etti, aktif hasta sayısı 84 bin 568 kişi olup, halen oldukça yüksek. Ağır hasta sayısı 1,185 kişiye düştü. Halen %1.4 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) üç buçuk katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunun vurgulamaya devam ediyoruz.

***

Koca, her kentin 1 Mart’tan itibaren ‘mavi’ (düşük risk), ‘sarı’ (orta risk), ‘turuncu’ (yüksek risk), ‘kırmızı’ (çok yüksek risk) olarak ayrılacağını, kısıtlama kararlarının buna göre verileceğini söyledi. Bakanın verdiği bilgiye göre 100 binde 10’un altında vaka görülen kentler ‘mavi’, 11-35 arası ‘sarı’, 36-100 arası ‘turuncu’, 100’ün üstü ‘kırmızı’yla işaretlenecek.

***

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, normalleşme sürecinde açılması beklenen restoran ve kafelerde içeriye girişte HES kodu, çalışanlardan PCR testi istenebileceğini, süre kısıtlaması, mesafeli oturulması, iç /dış mekanda kişi sınırlaması vb. uygulanabileceğini söyledi. İlhan, sokağa çıkma kısıtlamasının peyderpey azaltılabileceğine dikkat çekerek şöyle devam etti: “Örneğin, önce hafta sonu bir gün açık olabilir, ilerleyen zamanlarda buna pazar eklenebilir. Hafta içi kısıtlamalar kaldırılarak, hafta sonu sadece akşam devam edebilir ve sonrasında da sokağa çıkma ile ilgili tüm kısıtlamalar kaldırılabilir.”

***

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1 Mart’tan itibaren mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri, güzel sanatlar liseleri ve spor liseleri derslerine ait uygulama kazanımlarının yüz yüze eğitimlerine tüm sınıf seviyelerinde başlanmasına karar verdi. Yüz yüze eğitimle yürütülecek eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılım isteğe bağlı olacak, devam zorunluluğu aranmayacak. Yüz yüze eğitim, öğrencilerin merkezi sınavlara ilişkin beklentileri de dikkate alınarak haftada 24 ders saatini geçmeyecek şekilde planlanarak yapılacak.

***

Covid-19 vaka sayılarının nüfusa oranla en fazla olduğu iller arasında yer alan Trabzon’da İl Hıfzıssıhha Kurulu’nca ilave tedbirler alınmaya devam ediliyor. Kentte cenaze namazlarının en fazla 30 kişi ile sınırlandırılarak kılınması, evlerde toplu olarak biraraya gelmeler ve aile içi buluşmalara denetim getirilmesine kadar alınan tedbirlere yenileri eklendi. Cadde ve sokaklarda artırılan polis ekipleri ile Hayat Eve Sığar (HES) kodu denetimleri yoğunlaştırıldı. Kısıtlamalarda ilçe geçişlerine, köy ve mahallelere çıkışlara izin verilmeyecek, giriş ve çıkışlarında polis kontrol noktaları oluşturulacak. Kentte özellikle Trabzonspor maçının olduğu günlerde bir araya toplanan grupların televizyondan maç izlediği duyumları üzerine sıkı denetimler yapılacak. Kentte alınan kararları denetlemek için 939 kişilik, 242 ekip sahada denetimlere başladı. Kentte vaka artışlarına rağmen cadde ve sokaklarda insan yoğunluğu dikkat çekti.

***

Koronavirus kısıtlamaları nedeniyle gelir elde edemeyen 240 müzisyen, 10 gün boyunca 24 saat kesintisiz canlı konser verecek. Konserlerin bilet satışlarından elde edilecek gelir, katılımcı müzisyenlere eşit olarak paylaştırılacak.

***

Kuzey Kıbrıs’ta sokağa çıkma yasağı 26 Şubat’a kadar  uzatıldı. 22 Şubat tarihinden itibaren işletme ve/veya faaliyetlerin kademeli olarak açılmalarına karar verildi. Restoran, kafe ve büfeler yalnızca paket servis, internet üzerinden satış ve gel-al şeklinde hizmet verecekken, müşterilerin içerde oturmalarına izin verilmeyecek. Paket servis hizmetleri ise 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak.

***

Karaman’ın Ermenek ilçesinde Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararı ile Pazartesi’den itibaren 5 gün sokağa çıkma yasağı uygulanacağı bildirildi.

***

Emekli Sendikaları tarafından tarafından İstanbul’da yapılan eylemde, 65 yaş üstü yurttaşlara uygulanan yasakların kaldırılması ve emeklilerin ekonomik sıkıntılarının giderilmesi talep edildi. Yapılan açıklamada, ““Virüsü biz yaratmadık. Faturasını da biz ödemeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı

***

Covid-19 vakalarında artışın olduğu Giresun’da yeni yasaklar getirildi. Giresun’un kentlere göre haftalık Covid-19 vaka dağılımında dördüncü sırada yer aldığının açıklanmasının ardından, valilik yeni kısıtlama kararları aldı. 100 bin nüfusa düşen vaka sayısının 184,34 olarak açıklandığı ilde haftasonu kısıtlamalarında köy ve yaylalara çıkışlara yasak getirildi. İlde ziyaret, gün ve sosyal faaliyetlere de izin verilmeyecek, denetimler sıklaştırılacak, belediye hoparlörlerinden cenaze anonsları yapılmayacak.

***

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verileri, koronavirüs vaka sayılarının artış hızındaki düşüşün devam ettiğini gösteriyor. İngiltere’de R değerinin 0,6 ile 0,9 arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu da virüsü taşıyan her 10 kişinin altı ile dokuz kişiye bulaştıracağı anlamına geliyor. Enfeksiyon oranlarına ilişkin diğer veriler de benzer şekilde yayılma hızında düşüş olduğunu gösteriyor. Semptom gösterip gösterilmediğine bakılmaksızın kişilerden yapılan testlere dayanan ONS sonuçlarına göre,

  • İngiltere’de 115 kişiden birinde virüs var (önceki hafta 80’de bir)
  • Kuzey İrlanda’da 105’te bir (daha önce 75’te bir)
  • Galler’de 125’te bir (önceki 85’te bir)
  • İskoçya’da 180’de bir (150’de bir)

İngiltere’nin her bölgesinde yeni vaka artış hızı azalmış olmasına karşın salgının seyri bölgelere göre farklılık gösteriyor. İngiltere’nin kuzeybatısı, bir kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkma olasılığının en yüksek olduğu yer. Bu bölgede her 85 kişiden birinin testi pozitif çıkıyor. Londra’da bu oran her 100 kişide 1, Batı Midlands bölgesinde ise her 11 kişi de 1.

***

İtalya Seri A takımlarından Lazio, koronavirüs testleriyle oynadığı gerekçesiyle mahkemeye sevk edildi. Roma ekibinin bu olaydan dolayı bir alt lig olan Serie B’ye düşürülmesi gündeme geldi.

***

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) kısıtlamaları nedeniyle on yıllar sonra sessiz bir yıl geçirildi. Araştırmaya göre dünya genelinde çevresel gürültü yüzde 50 oranında azaldı. 33 ülkeden deprembilimcilerin katıldığı çalışmada, taşımacılık ve sanayi üretimi gibi insani aktivitelerin neden olduğu çevresel gürültünün geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 50’ye kadar azaldığı tespit edildi. Kısıtlamaların en sıkı olduğu zamanlarda yani otobüs ve tren seferlerinin azaltıldığı, uçuşların durdurulduğu ve fabrikaların kapatıldığı dönemlerde şehir merkezlerindeki çevresel gürültü yüzde 50 azaldı.

***

ABD’nin Florida eyaletinde, 34 ve 44 yaşlarında iki kişinin koronavirüsü aşısı yaptırmak için ‘yaşlı kadın’ kılığına girdiği kaydedildi. Yetkililer, ilk doz Covid-19 aşısını yaptırmayı başaran iki kadının, ikinci dozu olmadan önce yakalandığını duyurdu.

***

Uzun yıllardır intihar üzerine de çalışan psikiyatri uzmanı Dr. Sezai Berber’e göre intiharı konuşup konuşmamamız değil, nasıl konuştuğumuz çok hayati. Berber’e göre son zamanlarda tanık olduğumuz intiharların temelinde, Durkheim’ın “anomi” dediği, toplumsal-siyasal çöküşten kaynaklı “kuralsızlık” yatıyor. Yine de önlenemeyecek intihar istisnaidir. O yüzden danışma ve dayanışma ağlarının güçlendirilmesi, en önemlisi de insanlardaki umutsuzluğun dağıtılması hayati önem taşıyor.

https://www.gazeteduvar.com.tr/sezai-berber-son-donem-intiharlari-artiran-basat-olgu-anomi-makale-1513853

 

AŞI TARTIŞMALARI

Sağlık bakanı, pandemiyle mücadelede mart ve nisan aylarının çok önemli olduğunu belirterek, “Her ne kadar 25 milyon planlansa da martta 35 milyon aşı için hazırlık yapılıyor. Nisan sonu itibarıyla 105 milyon doz aşının tedarik edilmesi hedefleniyor” ifadesini kullandı.

***

Arjantin Sağlık Bakanı Gines Gonzalez Garcia, ünlü bir gazetecinin kendisi aracılığıyla sıra almadan yeni tip koronavirus (Covid-19) aşısı yaptırdığını açıklamasının ardından istifa etti.

***

Hayırsever kapitalizm devreye girdi. Başta ABD ve Almanya olmak üzere G7 ülkeleri aşıya ulaşamayan yoksul ülkelere yardım taahhüdünde bulundu. Zirve sonrasında basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, küresel aşı girişimi Covax için toplam 7,5 milyar euro kaynak sağlanacağını açıkladı. Yardım taahhüdü G7 zirvesi öncesi başladı. İngiltere Başbakanı Johnson’ın arta kalan Covid-19 aşılarını yoksul ülkelere bağışlama kararı aldığı kaydedildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, zengin ülkelerin aşı stoklarının yüzde 4-5’ini yoksul ülkelere göndermesi gerektiğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden da ülkesinin söz konusu projeye yaklaşık 4 milyar dolarlık bir katkıda bulunmaya hazır olduğunu dile getirdi. Oysa aşı yardım değil kamusal bir hak, toplumun bilgi birikimin ürünüdür. Bir avuç şirketin  rant kapısına dönen aşı üretimini toplumsallaştırmak için fikri mülkiyet haklarını kaldırmaya yönelik mücadele yükseltilmeli.

***

ABD’li ilaç şirketi Pfizer ile Almanya merkezli BioNTech, 4 bin gönüllüyle başlattıkları çalışmada koronavirüsü aşısının sağlıklı hamile kadınlar üzerinde güvenlik ve etkisini araştırmaya başladığını açıkladı. Pfizer’in aşı araştırmalarının başındaki isim Dr. William Gruber, şirketin araştırma sonuçlarını 2021’in son çeyreğinde açıklayabileceğini bildirdi. Şirketler tarafından yapılan açıklamada hamile kadınların ABD’de ilk doz aşılarını oldukları belirtildi. Yeni çalışmada ABD, Kanada, Arjantin, Brezilya, Şili, Mozambik, Güney Afrika, İngiltere ve İspanya’da 18 yaş ve üzeri kadınlarda aşıyı test edilecek. Kadınlar aşıyı hamileliklerinin 24-34’üncü haftaları arasında 21 gün arayla olacak. Geniş kapsamlı klinik deneylerde de iki doz arasına bu kadar süre konulmuştu. Deneyde ayrıca hamile kadınların koruyucu antikorlarının bebeklere geçip geçmediği de incelenecek.

***

İsrail, aşı olanlara spor salonu, bar ve restoranları “yeşil paso” ile açıyor. İsrail, koronavirüse karşı aşılanan vatandaşlarına “yeşil paso” isimli bir sistemle yeni ayrıcalıklar tanıyacak. Nüfusunun neredeyse %50’sini aşılayan İsrail, vatandaşlarına ‘yeşil paso’yu aşısının ikinci dozu yaptırdıktan bir hafta sonra verecek. Covid-19 geçirdikten sonra hastalığa bağışıklık kazandığına inanılan insanlara da “paso”nun verileceği ifade edildi. Pazar gününden itibaren paso sahipleri spor salonlarına, otellere, yüzme havuzlarına ve ibadet yerlerine gidebilecek. Mart’ın ilk haftalarında programa restoran ve barlar da eklenecek. Geriye kalan vatandaşlar için birçok aktivite kapalı kalmaya devam edecek. Bu kişiler arasında aşı olmasına izin verilmeyen 16 yaş altı grubu da var. Paso, bir telefon aplikasyonu olarak hayata geçirilecek. İşletmeler, aplikasyonun ana sayfasını okutarak içeri girmeye çalışan kişinin paso sahibi olup olmadığını görecek. Sağlık Bakanı Yuki Edelstein, “Neredeyse normalleşemeye başlayan hayatımızda ilk adım bu olacak” dedi.

***

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, koronavirüse karşı aşılamaların hızının önümüzdeki haftalarda arttırılacağını dile getirdi. Şu ana dek yaklaşık 5 milyon doz aşı yapıldığını bildiren Spahn, önümüzdeki haftanın sonuna kadar on milyon doz aşının daha aşı merkezlerine ulaştırılacağını duyurdu. Bakan Spahn, şu an Almanya çapında günde ortalama 150 bin kişinin aşılandığını, yeni gelecek aşıların zamanında uygulanabilmesi için bu sayının önümüzdeki haftalarda iki katına çıkarılması gerektiğini belirtti.

***

Apple ucundan kan damlayan şırınga emojisini, artık en çok kullanılma sebebi olan Covid-19 aşısına uyacak şekilde değiştirmeye karar verdi. Bu imaj değişikliğinin Covid-19 aşısına güveni artırıcı bir etkisi olabileceği yorumu yapıldı. Apple’ın yeni emojisinde şırınganın içi boş. İnternette kullanılan simgeleri toplayan ve izleyen Emojipedia adlı siteye göre, artık aşı emojisini Covid-19’dan bahsederken kullanmak, daha mümkün hale geldi. Emojipedia geçen yıl internet iletişiminde Covid aşısı konusu nedeniyle şırınga simgesinin kullanımının hızla arttığını bildiriyor.

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) : Salgını Yönetememe Süreci Aile Hekimlerine Aşı Randevu Kriziyle Devam Ediyor

Salgının son bulması, bulaşın kırılması, hastalık ve ölümlerin azaltılması için toplumsal bağışıklama amacıyla uygulanan aşının, toplumun her kesimine, bölge farkı gözetmeksizin eşit ve ivedilikle yapılması oldukça önemlidir. Halkımızın ağırlıklı kesimi, aşı olmak amacıyla kendilerini daha fazla güvende hissettikleri, devamlı rahat iletişim kurdukları, kolay ulaşabildikleri için ASM’leri tercih etmektedir.

ASM’lerde aşılamanın etkin ve yeterli düzeyde uygulanması için, eksik doktor ve hemşire kadrolarının tamamlanması, hizmet verdiğimiz mekânlarımızın iyileştirilmesi, aşı dolaplarımızın uygun standartlarda yeterli kapasiteye sahip olarak sağlanması, sürücü, işe giriş belgeleri, gerekli olmayan laboratuvar talepleri gibi ertelenebilir sağlık hizmetlerinin bir süreliğine sunulmaması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. ASM’lerin hiçbir ihtiyacını karşılamadan, masa başında yapılan müdahalelerle aile hekimlerine emrivaki yaparak aşı programını değiştirip kapasitesinin üstünde ek aşı randevuları açmanın olumsuz sonuçlara yol açacağını bildirmek istiyoruz. Aşı sonrası bekleme sürelerine, “Aşıla” programında sık sık yaşanan teknik aksaklıkları da eklersek bir kişinin aşılanması yaklaşık 25 dakika sürmektedir. Sık verilen randevular ASM’lerde yığılmalara neden olacak, bu da Covid-19 bulaş riskini artırmış olacaktır.

Pandemi süresince beklemiş, ertelenmiş sağlık talepleri, okul aşıları, her gün yapılan sürekli sağlık hizmetlerinde yaşanan artış ASM’lerde iş yükünü çoğaltmıştır. Öğleden sonraları dayatılan 36 aşı randevusu ise tüm bu iş yüküne ek olarak sağlık hizmetlerinin kilitlenmesi, sağlık çalışanlarının üzülmesi, halkın zarar görmesi dışında bir yarar sağlamayacaktır.

Yukarıda özetlemeye çalıştığımız öneri ve taleplerimizden olan, aile hekimlerinin aşı programına müdahale şimdilik kaldırılmış olsa da temel taleplerimizin büyük bir bölümü karşılık görmemiştir. Salgına karşı sürdürdüğümüz mücadele, başta toplumun etkin ve hızlı aşılanması için herkese yetecek dozda ve zamanında aşının temin edilmesi ile kolaylaşacaktır. Hekimlerin klinik bağımsızlığı dikkate alınarak aile sağlığı birimlerindeki çalışmalarını ve aşılamayı planlamalarına olanak verilmelidir. Aile hekimlerinin ve diğer sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve temel hakları, toplumun yaşam ve sağlık hakkı için mücadele etmeye devam edeceğimizi bildirmek istiyoruz.

https://www.ttb.org.tr/kollar/_ahek/haber_goster.php?Guid=966ab4c2-720a-11eb-a52c-0ec096b0af5d



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...