Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 15 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 15 NİSAN 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

İstanbul Eyüpsultan İlçe Sağlık Müdürlüğü filyasyon ekibinde görev yapan Diş Teknisyeni Yaşar GÜRLEK’i COVID-19 nedeniyle kaybettik.

***

Tek adam rejiminin yönetemediği salgının yükü sağlıkçılara yükleniyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla 81 il valiliğine personel işlemleri hakkında “esnek mesai ve idari izin” genelgesi gönderdi. Genelgeye göre; izinler durdurulurken, istifa ve emeklilik başvuruları kabul edilmeyecek. Ayrıca, 10 yaş altında çocuğu olan kadın çalışanlar idari izinli sayılmayacak.

***

Koronavirüs mücadelesiyle geçen bir yılın ardından ECONiX Araştırma’nın yayınladığı “Covid-19 Pandemisi İlk Yıl Değerlendirmesi” raporuna göre uzmanlar, Türkiye’de nüfusun yüzde 33,78’inin bağışıklık kazandığını öngörüyor.

***

Hollanda’nın Utrecht kentinde bazı kafe ve restoranlar, müşteriler ile çalışanların kapalı alanda koronavirüs salgınından nasıl etkilendiğini araştırmak amacıyla 4 günlüğüne açıldı. Hollanda hükümetinden yapılan açıklamaya göre, deney sırasında müşteri ve çalışanlar arasındaki temas anlarının; mesafe, süre ve farklı insan sayısı açısından koronavirüsün yayılmasına etkisi araştırılacak. Kafe ve restoranların kapalı alanlarındaki havalandırma, içerideki temiz hava durumu ile karbondioksit miktarı da incelenecek. Kapalı alandaki karbondioksit miktarının müşteri ve çalışanlar arasında virüs yayılımını nasıl etkilediğine bakılacak.

***

Covid-19 salgınından en fazla etkilenen 2’nci ülke olan Brezilya’da her gün yüzlerce kişinin virüsten kaynaklı ölmesinden sonra Senato, hastalığa karşı önlem almayı reddeden aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun salgın yönetimi politikalarına ilişkin soruşturma başlattı.

***

Kanada’da sağlık yetkilileri yeni varyantlar nedeniyle üçüncü dalganın genç insanların hastalığı eskisinden çok daha ağır geçirdiğini belirtiyor. Hafta sonu toplam vaka sayısı 1 milyonu geçen ülkede Ontario kentinin yoğun bakımlarındaki hastaların neredeyse yarısının 60 yaşın altında olduğu duyuruldu.

ABD’de de vakaların tekrar hızlı artışa geçtiği Michigan eyaletinde 20 ila 39 yaş arası kişilerde görülen günlük Kovid-19 vaka sayıları rekor düzeye yükseldi. 19 yaş ve altındaki çocuklarda da rekor vaka sayılarının görüldüğü, sadece bir ay öncesine göre bu grupta görülen vaka sayısının üçe katlandığı belirtiliyor. Epidemiyologlar okullardaki spor faaliyetlerinin bulaşmanın ana kaynağı olduğunu belirtiyor.

***

Haftalık 100 bin nüfusa göre en çok vaka artışı görülen iller açıklandı. Kırklareli, Çanakkale, Bayburt, İstanbul ve Tekirdağ vaka artışının en çok olduğu iller oldu

***

İstanbul Valiliği, İstanbul’da kamu kesiminde mesai saatlerinin 10.00-16.00 saatleri arasında uygulanacağını açıkladı. Yapılan açıklamada, “Korona virüsü salgını ile mücadele kapsamında ‘kısmi kapanma’ sürecinde Cumhurbaşkanlığının 2021/8 sayılı Genelgesi uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan ve/veya dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinden azami düzeyde istifade edileceği belirtilerek; mesai saatlerinin 10.00-16.00 olarak uygulanması kararlaştırılmıştır” denildi.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 138 milyon 821, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 3 milyona yaklaşarak 2 milyon 985 bininin üzerine çıktı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 24 milyon eşiğini de aşarak 24 milyon 230 binin üzerine çıktı. Bu yükseliş pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.

Dünya genelinde yeni vaka sayısı oldukça yüksek düzeyde. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 800 binin üzerine çıkarak 804 bin 316 oldu. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 13 bin 532 kişi. Günlük vaka bildiriminde Hindistan, Brezilya, ABD ve Türkiye ilk dördü paylaşmaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (199.6 bin), Brezilya (76 bin), ABD (78.4 bin), Türkiye (62.8 bin), Fransa (43.5 bin), Arjantin (25.2 bin), İran (25.6 bin), Kolombiya (16.5 bin), İtalya (16.2 bin), Polonya (21.3 bin), Ukrayna (14.6 bin) , Almanya (32.5 bin) ve İspanya (10.5).

***

Türkiye’de salgın tırmanışını sürdürüyor. Haftanın ilk günü yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı yüksek hızda devam ediyor. Yeni vaka sayısı 62.797.Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 279 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı tırmanışa geçerek 2,802 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 4 milyonu geçti (4 milyon 025 bin 557 kişi), toplam can kaybı 34 bin 734 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 300 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de 510 bini geçen aktif hasta sayısı ile rekor kırmaya devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 510 bin 677 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 3 bini geçti. Ağır hasta oranı %0.6 ile dünya ortalamasının (%0.4) halen bir buçuk katı.Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısı ısrarla vurguluyoruz.

***

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, alınan kararların yetersiz olduğunu belirterek “Bu kadar vahim bir tablodayız. Tırnak içerisinde söylüyorum, bir süredir bazı tedbirler alınmasına rağmen bu noktaya geldik. 6-7 hafta öncesine göre İzmir’de 7 katına çıkan vaka sayıları var. Türkiye’de 8-9 bin olan vakalar, 60 binlere çıktı. Kısmı kapanma adıyla yeni tedbirler duyuruldu. Sokağa çıkma yasağı 21.00’den 19.00’a alındı. Kafe ve restoranlar paket servise geçirildi. Halı saha, bilardo salon ve kıraathaneler kapatıldı ama AVM’ler açık. Mesailer 16.00’ya çekildi ancak haftanın 5 günü fabrikalarda, iş yerlerinde yoğun çalışma sürüyor. Toplu taşımaya biraz kısıtlama getirildi. Bu tedbirler vahim tabloyu durdurabilecek tedbirler değil. Bunların yeterli olmayacağı kesin. Cumhurbaşkanı da 15 gün sonra bakacağız diyerek birtakım şüpheleri olduğunu dile getirdi. Bu tedbirleri 15 gün önce de alabilirdik. Niye 15 gün önce almadık da Ramazan’ın başlamasını bekledik. Henüz Covid pikinin zirvesine ulaşmadık. Geç kalıyoruz, 28 günlük tam kapanma şart”

“Şeffaf bir yönetim olmadığı için Bilim Kurulu’nun ne önerdiğini bilmiyoruz. Sızan bilgilere göre Bilim Kurulu’nun da tam kapanma önerisinin olduğu söylenmekte. Bilim Kurulu’nun bazı üyelerinin de kendi tavsiyelerine göre yönetilmediğini söylediği iddia ediliyor. Tam kapanma ekonomik sıkıntı getirecektir ancak bir ülkenin en önemli çıkarı vatandaşlarının hayatıdır, sağlığıdır. Toplum sağlığının önüne hiçbir şey geçemez. Türkiye’nin ekonomik kaynakları bu yükü kaldırabilir. Gerekirse borç bile alınabilir. Bu önemli ve hayati bir konu. Birtakım yatırımlara bakıldığında oralara harcanan paraları düşündüğünüzde bunun toplum sağlığı için kullanılabilmesi de mümkün.”

***

Türk Tabipleri Birliği (TTB), “Yaşam Hakkımızdan Vazgeçmiyoruz, Ölümleri Durdurun” diyerek 15 Nisan Perşembe günü Ankara’da Ulus Meydanı’nda, bütün illerde ise sağlık müdürlükleri önünde yapılacak basın açıklamaları öncesi emek-meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partileri ziyaret etti.

***

Pandemiyle birlikte devlete bağlı hastanelerin çoğunlukla Kovid-19 tedavisine yönelmesi beraberinde diğer bölümlerde verilen hizmetlerin ciddi şekilde aksamasına neden oldu. Konuyla ilgili TTB başkanı Şebnem Korur Fincancı ve SES eş başkanı Hüsnü Yıldırım açıklamalarda bulundu.

Fincancı ,”TTB olarak şunu da söyledik. Acil sağlık hizmetine erişmesi gerekenler acilde yer bulamıyor. Çünkü acilde yoğun bakım hastası ve Kovid-19 hastaları takip ediliyor. Acilde yer bulamayınca aslında tedavi edilebilir durumda olanlar kaybediliyor. Ayrıca kronik hastalığı olanlar tedaviye erişemiyor. Fazladan ölümler dediğimiz rakamların üçte biri Kovid-19’dansa yani ölüm nedenlerinin Kovid olduğu açıklanmayan veya yanlış kayıt girenlerden oluşuyor ise geri kalan üçte ikisi tedavi hizmetine erişemeyenlerden oluşuyor.”

Yıldırım, “Tek sorun polikliniklerden randevu alamamak değil” diyen Yıldırım, “Kronik hastaların da durumu içler acısı. Randevu alamadıklarından tedavilerini sürdüremiyorlar. Örneğin fizik tedavi görmesi gereken biri bunu devlet hastanesinden karşılayamadığı için bu sefer ya özel fizyoterapist tutması gerekiyor ya da özel hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Belki sırf oraya gidebilmek içinde ambulans tutuyor. Hal böyle olunca faydalanması gereken ücretsiz sağlık hizmetini alamadığı gibi büyük bedeller ödüyor” diye konuştu.

***

Bilim Kurulu’nun en çok çekindiği iki varyant virüsün Güney Afrika ve Brezilya mutantı olduğunu aktaran Sarıkaya, “Prof. Dr. Akın, buna ilişkin kararı aldıklarını ve Güney Afrika ve Brezilya varyantlarında karantina sürecini 14 güne çıkardıklarını açıkladı. ‘Bu karar İngiltere’de ortaya çıkan varyant ile orijinal Vuhan varyantını kapsamıyor, onlarda 10 gün olarak devam edecek’ dedi”

DSÖ’nün haftalık değerlendirmesinde, 5-11 Nisan tarihlerini kapsayan 7 günde küresel çapta yüzde 11 artışla 4 milyon 550 bin 837 yeni vaka görüldüğü bildirildi. Haftalık artışta yüzde 63 ile Güneydoğu Asya öne çıkarken, onu yüzde 22 ile Doğu Akdeniz izledi. Avrupa’da ise yüzde 4’lük bir düşüş görüldü. Son bir hafta içinde Covid-19 kaynaklı can kayıplarında da dünya genelinde toplam 76 bin 773 yeni ölümle yüzde 7’lik bir artış oldu.

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” box_color=”#b8e324″][/su_box]

Yaklaşık iki ay önce 24 Şubat’ta kameralar önünde aşı olan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 1 milyon 259 bin okul çalışanının listesini Sağlık Bakanlığı’na gönderdiklerini ve öğretmenlerin aşı listesine dahil edildiğini açıklamıştı. Selçuk dün yaptığı yeni bir açıklamayla 425 bin 430 eğitim emekçisinin aşı randevusuna dahil edildiğini söyledi.

***

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid-19 PCR Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Filiz Kaya, Covid-19 aşısının ikinci dozunu yaptırdıktan sonra etkili bağışıklık ve antikor oluşması için yaklaşık 3 hafta geçmesi gerektiğini söyledi. Kaya,  “Aşı sonrası oluşan bağışıklığın düzeyinin ve bu bağışıklığın ne kadar süreyle devam ettiğinin net verileri henüz elimizde yok. Bu yüzden aşı yaptırmış olsak bile mutlaka hiç hastalanmamışız, hiç aşı olmamışız gibi kişisel koruyucu önlemlerimize tamamen dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

***

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Biontech aşısı ile ilgili son dönem israf olduğuna dair bazı bilgiler ortaya çıktığını hatırlatarak, “Yedek aşı listesi oluşturulabilir; aşı olmak isteyen gönüllüler varsa öncelikli risk grubunda olanlardan, ya da hangi yaş grubundaysa oradan, yakındaki kişiler çağrılabilir, böylece olası israf da engellenebilir. Ancak bu sanıldığı ya da söylendiği kadar çok fazla değil; çünkü 6’lı 6’lı randevu veriliyor belli bir saate, o geldikten sonra da kişilerin aşısı yapılıyor. Biontech aşısı Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerinde yapılıyor. Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerine zaten talep çok fazla olduğu için diyelim ki saat 09.30’a vatandaşlarımız randevu aldı, 6 kişiye randevu veriliyor, 3 odada olacaksa da değişen bir şey söz konusu değil, aşı açıldıktan sonra öbür vatandaş da oraya geliyor, diğeri de oraya geliyor ve aşılama süresi tamamlanıyor” diye konuştu.

***

Corona virüsüne karşı geliştirilen aşılarla ilgili farklı haberler gelmeye devam ediyor. Son olarak Johnson & Johnson’ın (J&J) geliştirdiği aşıyı vurulan 6 kadında kan pıhtısı görülmesinden sonra vakaların incelenmesine ve bu esnada da aşıların bir süreliğine durdurulmasına karar verildi.

***

Danimarka sağlık yetkilileri, ülkede Koronavirüs’e karşı AstraZeneca aşısının uygulanmasını tamamen durduklarını açıkladı.

***

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), Rus yeni tip Koronavirüs (Covid-19) aşısı Sputnik V’nin üretiminin Sırbistan’daki Torlak Enstitüsü’nün tesislerinde başladığını, ileride aşının bölgedeki diğer ülkelere de ihraç edilebileceğini duyurdu.

***

14 Nisan: Aşı patentlerinin kaldırılması için küresel eylem günü. Herkes için aşı!

Covid-19 aşılarındaki patentlerin kaldırılması veya geçici olarak durdurulmasını tartışmak için Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) 14 Nisan günü Cenevre’de toplanacak. Patentler çokuluslu büyük ilaç şirketlerinin kontrolünde ve özellikle de en yoksul ülkelerde milyarlarca insanın Covid-19’a karşı aşıya ulaşmasını engelliyor.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak DTÖ’nün bu konuyu çözebileceğine dair hiçbir beklentimiz yok. Bu nedenle 14 Nisan günü için bir uluslararası talep ve protesto günü düzenlenmesi çağrısında bulunuyoruz. Aşılar üzerindeki patentlerin kaldırılması veya durdurulması ve herkes için aşı sağlanması taleplerini sosyal medya üzerinden ve yapılabilen yerlerde eylemler düzenleyerek yükseltmeliyiz. Bu gidişat ancak emekçilerin, özellikle de sağlık emekçilerinin ve yoksul halk kesimlerinin küresel ölçekte gerçekleştireceği büyük eylemlerle ve seferberlikle değiştirilebilir.

https://www.gazetenisan.net/2021/04/14-nisan-asi-patentlerinin-kaldirilmasi-icin-kuresel-eylem-gunu-herkes-icin-asi/

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...