KORONA GÜNLÜĞÜ 14 NİSAN 2021
Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!
Sosyal cinayete dönem pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politikaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.
***
“Bu gidişata seyirci kalamazdık. Ramazan ayının iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulamasına geçiyoruz” diyen tek adam rejiminin salgına ilişkin açıkladığı yeni tedbirler ve kısıtlamalar şöyle:
- Ramazan ayının ilk iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulanmasına geçiyoruz.
- Hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması uygulaması sürerken hafta içi sokağa çıkma kısıtlaması akşam 19.00 ve sabah 5.00 olarak güncellenmiştir. Zorunlu haller dışında şehirlerarası seyahatlara izin verilmeyecektir.
- 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlamasını getiriyoruz.
- Kamuda saat 16.00’da bitecek şekilde esnek mesai yeniden yaygınlaştırılacak. Hamile, kronik rahatsızlığı bulunanlar idari izinli sayılacak. Şartları uygun olan özel işletmelerde bu yönde teşvik edilecek.
- Eğitimde sınav sürecinde 8. ve 12. sınıflar haricinde tüm sınıflar uzaktan eğitimle devam edecek.
- Yeme içme hizmetini veren kıraathane, lokal, çay bahçesi, spor salonu ve benzeri yerler faaliyetlerine bayram sonrasına kadar ara verecek. Lokantalar ramazan boyunca sadece belirlenen saatlerde paket ve gel al sistemiyle çalışacak.
- Düğün, nikah, nişan, kına, genel kurul ile toplantılar ile kapalı alanda yapılan etkinliklerin tamamı bayram sonrasına kadar ertelenmiştir.
- Oteller sadece kendi müşterilerine sınırlandırılmış şekilde hizmet verecek sahte rezervasyon ve benzeri hilelere göz yumulmayacak. Evlerde ve konaklama tesislerinde toplu iftar gerçekleştirilemeyecek. Uygulama bugün akşam saatiyle başlayacaktır.
İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine “Kısmi Kapanma” konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre şehir içi toplu ulaşım araçlarında oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılacak, fiziki mesafeye uyulamayacak araçlara ayakta yolcu alınmayacak.
https://www.gazeteduvar.com.tr/yeni-korona-genelgesi-toplu-ulasima-yuzde-50-sinirlama-haber-1519189
***
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı TTB’nin “Haklarımıza sahip çıkalım, yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim” diyerek salgına karşı hep birlikte ses çıkarılması çağrısı yaptığını belirtti ve ““Kapitalizm işçi sınıfının sömürüsünde devamlılığını istikrarlı bir biçimde sürdürecektir. Buna hiç kuşku yok. Burada önemli olan bizim ne yaptığımız, kapitalizme nasıl yanıt verdiğimizdir. Onlar çarkları durdurmak istemeyecekler, biliyoruz ki bu süreçte sermayelerine sermaye kattılar; kârlarını katladılar. Olan hastalanan ve ölen işçi sınıfına oldu. Olan ne yazık ki yoksullaşan, işsiz bırakılan, güvencesiz çalışma koşullarında bütün bu güvencesizlikleriyle ortada kalan işçi sınıfına oldu. Dolayısıyla bizim kapitalistlerden haklarımızı korumasını beklememiz beyhudedir. Onlar çarkları durdurmuyorlar mı? O zaman çarkları biz durduralım. Olması gereken budur.” dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) II. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, daha önce de buna benzer kısmi önlemlerin alındığını belirterek “Bu önlemler pandeminin pik yaptığı dönemde son derece yetersiz. Çarklar döndükçe, üretim durmadıkça bu yangın sönmez” diye konuştu. İşçiye, işsize, yoksula, esnafa ekonomik ve sosyal destek sağlamadan sadece kısıtlamalar getirerek pandemiyle baş edilemeyeceğini dile getiren Ökten “Bu bugüne kadar da sağlanamadı” dedi. TTB olarak kapanma derken fabrikalarda, atölyelerde, işyerlerinde önlem almaktan bahsettiklerini hatırlatan Ökten “İşçilerin yoğun olarak çalıştığı, zorunlu olmayan üretim alanlarını kapatmadan sonuç alamayız” dedi. Ökten, “Filyasyon oranı gerçek değil. Bunları yapmadan geceleri sokağa çıkma yasakları salgına etki etmez. Bizi koruyacak olan aşıyı bir an önce bulmamız gerek. Aşılama hızı çok düşük. Bir an önce bulaşın en hızlı yayıldığı üretim alanlarında çarklar durmalı. Çarklar durmadıkça bu yangın sönmez” dedi.
İstanbul’da işçilerin yoğun olarak yaşadığı ve çalıştığı yerlerde salgının yayılımının daha yoğun olduğuna işaret eden İstanbul Tabip Odası Yöneticisi Osman Öztürk “Temel bulaş alanları işyerleri ve toplu ulaşımdır ama buralara dair bir önlem yok” diye konuştu. Aç-kapa yönteminin işe yaramadığının çoktan görüldüğüne dikkati çeken Öztürk “Zorunlu olmayan alanlar dışında üretimin durması şart” dedi.
***
Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 138 milyonun, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 971 bininin üzerine çıktı. Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 24 milyon eşiğini de aştı, bu yükseliş pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.
Dünya genelinde yeni vaka sayısı oldukça yüksek düzeyde. Son 24 saatte 735 bin 486 kişiye Covid-19 tanısı kondu, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 12 bin 848 kişi. Günlük vaka bildiriminde Hindistan, Brezilya, ABD ve Türkiye ilk dördü paylaşmaya devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (185.2 bin), Brezilya (80.2 bin), ABD (77.7 bin), Türkiye (59.2 bin), Fransa (39.1 bin), Arjantin (27 bin), İran (24.8 bin), Kolombiya (16.4 bin), İtalya (13.4 bin), Polonya (13.2 bin), Ukrayna (11.7 bin) ve Almanya (10.8 bin).
***
Türkiye’de salgın tırmanışını sürdürüyor. Haftanın ilk günü yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı yüksek hızda devam ediyor. Yeni vaka sayısı 60 bine dayandı. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 273 kişiye yükseldi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı tırmanışa geçerek 2,723 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 4 milyona dayandı (3 milyon 962 bin 760 kişi), toplam can kaybı 34 bin 455 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 300 binin üzerinde. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
Worldmeters’a göre Türkiye’de 500 bini geçen aktif hasta sayısı rekor kırmaya devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 503 bin 572 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 2,951 kişiye yükseldi, yarın 3 bini üzerine çıkacağını öngörebiliriz. Aktif vakanın yükselmesi ile %0.6’ya kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen bir buçuk katından daha fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısı ısrarla vurguluyoruz.
***
Sağlık Bakanlığı verilerine göre 3-9 Nisan arasında en çok korona virüsü vakası görülen iller Kırklareli, İstanbul, Çanakkale, Yalova ve Kastamonu oldu. İllere göre haftalık Covid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul’da 804,97, Ankara’da 419,06, İzmir’de 304,07 oldu.
***
Yüz yüze eğitimden uzaktan eğitime geçişle ilgili alınan yeni kararlar şunlar:
- İlkokullarda tüm sınıf düzeylerinde tam zamanlı uzaktan eğitime geçilecektir.
- Ortaokulların tüm sınıf düzeylerinde (8. sınıflar hariç) tam zamanlı uzaktan eğitime geçilecektir.
- Liselerin tüm sınıf düzeylerinde (12. sınıflar hariç) tam zamanlı uzaktan eğitime geçilecektir.
- 8 ve 12. sınıflar yüz yüze eğitime devam edebileceklerdir.
- 8 ve 12. sınıflar ile mezunlara yönelik düzenlenen destekleme ve yetiştirme kursları ile takviye kurslarına, cumartesi ve pazar günleri de dâhil, devam edilecektir.
- Okul öncesi eğitim kurumları yüz yüze eğitime mevcut şekilde devam edeceklerdir.
- Okullarımızın gerekli hazırlıkları yapabilmesi için yeni kararlar, 15 Nisan 2021 Perşembe gününden itibaren uygulanmaya başlanacaktır.
***
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, kısmi kapanma kararı sonrasında toplu ulaşımda gidilen yeni düzenlemeleri duyurdu. İBB olarak toplu ulaşımda yarın itibarıyla ‘yoğun saat’ uygulamasına geçilecektir. Tüm toplu taşıma sistemleri sokağa çıkma yasağının 3 saat öncesinden itibaren (16:00-19:00 arası) tam kapasite hizmet verecektir.18 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlarımızın İstanbulkartları Cumhurbaşkanlığı kararı gereği ulaşıma kapatılacaktır.
***
Türk Hava Yolları (THY), Covid-19 tedbirleri nedeniyle alınan yeni kısıtlama kararı sonrası uçuşu olan yolcuların seyahat belgeleri ile havalimanına gidebileceklerini bildirdi.
***
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi’nde bir Kovid-19 vakasının çıkmasının ardından, Eğitim ve Sağlık Bakanlığının pandemi kuralları konusunda tutarsız davrandığını ve aşı sözünü yerine getirmediğini belirterek üç gün uyarı grevi yapacaklarını açıkladı.
***
Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde altı aydır üst üste ölüm sayısı doğum sayısını geçti. Bu durum ülkedeki koronavirüs krizinin ne kadar ağır olduğunu gösteren bir veri olarak değerlendiriliyor.
***
Fransa Başbakanı Jean Castex, Fransa’nın ilk olarak Brezilya’da tespit edilen bir Koronavirüs (Covid-19) mutasyonunun yayılmasını önlemek adına, Brezilya ile tüm uçuşların askıya alındığını belirtti.
***
Almanya’da salgın Hastalıklara Karşı Koruma Yasası’nda yapılacak değişiklikle, 21.00 ile 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulayabilecek. İnsanlar ikamet ettikleri evlerini ve bu evlere ait avlu ve bahçeleri bu saatler arasında terk edemeyecek. Ancak ev hayvanlarının gereksinimlerini gidermek veya işyerlerine gitmek zorunda olanlar bu kısıtlamalardan muaf tutulacak. kamuya açık veya özel alanlarda toplanmalara da kısıtlama getirilecek. Buna göre söz konusu yerlerde aynı hane halkına ilave olarak bir kişinin katılımıyla bir araya gelinmesine izin verilecek.
***
Yunanistan, ülkeye tatil amacıyla gelen yabancı turistlerin 14 Mayıs’tan itibaren karantina yükümlülüğünden muaf tutulacağını açıkladı. Ancak muafiyetten sadece Covid-19 aşısı olan ve PCR testi yaptıran, virüs taşımadığını belgeleyen ziyaretçilerin istifade edebileceği bildirildi. Yunanistan Turizm Bakan Yardımcısı Sofia Zaharaki basına yaptığı açıklamada, “Tatilciler ya aşılanmış olmalı ya da bir PCR testi yaptırmalılar” dedi.
***
Restoran ve pubların Kasım ayından beri ilk kez açıldığı İngiltere’de milyonlarca kişi dün sokaktaydı. Korona tedbirlerinin hafifletildiği ilk günün ardından “Bütün ülke akşamdan kalma” yorumu yapılıyor.
***
Lancet Bulaşıcı Hastalıklar (The Lancet Infectious Diseases) dergisinde yayımlanan araştırmada, B.1.1.7 varyantı nedeniyle hastaneye yatan hastaların Covid-19’u daha ağır geçirmediği tespit edildi. Ancak varyantın daha yüksek viral yüke yol açtığı, bu nedenle de bulaşıcılığının arttığı sonucuna varıldı. B.1.1.7 varyantını taşıyanlar arasındaki ağır hastalık veya ölüm oranları yüzde 36 olarak ölçülürken, bu varyant olmayan korona virüsüne yakalananlar arasında aynı oran yüzde 38 çıktı. Sadece ölümler karşılaştırıldığında, İngiliz varyantı için yüzde 16, diğer virüsler için yüzde 17 oranı saptandı. Ancak araştırmacılar, B.1.1.7 hastalarının daha genç olduğunu ve daha fazla viral yük taşıdığını da tespit etti.
Lancet Kamu Sağlığı (The Lancet Public Health) dergisinde yayımlanan ikinci araştırmada da, B.1.1.7 varyantının asemptomatik vaka veya hastaneye yatma oranlarında anlamlı bir artışa yol açmadığı saptandı.
***
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), canlı hayvan pazarlarının koronavirüs gibi bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabileceğini ve bu tip yerlerin sağlık için ciddi risk yarattığını duyurdu. DSÖ’den yapılan açıklamada, “hayvanlar, özellikle vahşi hayvanlar, çoğu yeni virüslerin ortaya çıkmasına neden olan tüm bulaşıcı hastalıkların yüzde 70’inden fazlasının kaynağıdır. Özellikle vahşi memeliler, yeni hastalıkların ortaya çıkması için risk oluşturmaktadır” denildi. DSÖ, bu tip canlı hayvan pazarlarının acilen kapatılması çağrısında bulundu.
***
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin pandeminin psikolojik etkilerini ölçmek gerçekleştirdiği araştırmaya göre, salgında yaklaşık 2 kişiden biri kilo aldı. Düzenli spor yapan her 4 kişiden biri sporu bıraktı. Yine katılımcıların yüzde 23,8’i açık havada maske takmayı ‘gereksiz ve faydasız’ gördüğünü, yüzde 65,3’ü daha çok televizyon izlemeye başladığını, yüzde 69,9’u sosyal medyada daha fazla vakit geçirdiğini dile getirdi.
***
MIT’de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü – ABD) 60 yıldan beri linguistik teori ve dil gelişimi alanında öncü çalışmalar yapan 92 yaşındaki düşünür ve aktivist Noam Chomsky, 2008’de öngördüğü olası küresel salgın hakkında yeterince konuşmamış ve gündemde tutmamış olmanın pişmanlığını yaşadığını söylüyor.
***
Aksay, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik seyahat kısıtlaması kararının da Koronavirüs’ten çok Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ukraynalı mevkidaşı Volodomir Zelenski ile görüşmesinde varılan anlaşmaların ve Kırım söyleminin rol oynadığını düşündüğünü söyledi.
AstraZeneca aşısının ardından, Johnson & Johnson firmasının Covid-19’a karşı geliştirdiği tek dozlu aşı konusunda da kan pıhtısı tartışması yaşanıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ‘nadir görülen kan pıhtılaşması vakaları’ nedeniyle bu aşının durdurulmasını tavsiye etti. Geçtiğimiz hafta dört kişide görülen kan pıhtılaşması nedeniyle Johnson & Johnson aşısı için inceleme başlatmış olan Avrupa İlaç Ajansı henüz böyle bir karar açıklamamış olsa da, Johnson & Johnson firması Avrupa’ya aşı gönderimini kendi kararlarıyla ertelediklerini açıkladı. Yine şirket Güney Afrika da aşının kullanımını durdurdu.
***
Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ), 250 gönüllü üzerinde yapılan Faz-2 çalışması tamamlandı. Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, “Faz-3 aşamasındaki güvenlik verileri iyi çıkarsa kullanıma geçeceğiz. Ülkemizde kullanılan Çin aşısı da Faz-3 aşaması devam ederken, belli güvenlik aşamasından sonra ‘acil kullanım’ ile onay almıştı. Biz yerli aşımızda da böyle bir şey olabileceğini düşünüyoruz” dedi. Prof. Dr. Çalış, Faz-3 çalışmalarına da değinerek, “Faz-3 aşamasını tek bir merkez ve üniversitenin yapmasının imkanı yok. Faz-3 çalışması Sağlık Bakanlığı ve TÜSEB koordinasyonunda yapılacak. Bizim tahminimiz bunun en az 20-30 merkezde yürütüleceğini düşünüyoruz. Yurt dışından da birkaç merkezin buna dahil olacağını tahmin ediyoruz. Biz Erciyes Üniversitesi olarak Faz-3 aşamasında yer almak istiyoruz ve alacağımızı da düşünüyoruz. Faz-3 aşamasındaki güvenlik verileri iyi çıkarsa kullanıma geçeceğiz’’ dedi.
***
Bilim Kurulu üyesi, Mayıs ayı sonuna gelindiğinde iyi bir mücadele verildiğini, salgının kontrol altına alındığını da ifade ederek, ilk hatanın ilk açılma kararı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakat ondan sonra birtakım hatalar başladı. Neden? Başka şeyler düşünüldü. Bilimin söylediği şeyler her zaman dikkate alınmış olsaydı, başta olduğu gibi, ondan sonra zannedildi ki ekonomiyi engelliyor bilim… O mücadele (salgının başındaki) o şekilde devam etseydi… Enfeksiyonu daha fazla kontrol altında tutabilseydik, şu anda ekonomik olarak da daha az zarar görmüş olacaktık. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. … Kontrolsüz açılmalar oldu, yaz aylarında vakaların gizlenmesi hiç hoş değildi. Biz Klimik olarak bunun için de açıklama yaptık. Ama kimse sesimizi duymadı” dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, toplu ulaşımdaki yoğunluğa dikkat çekti. Kendisinin de sürekli toplu taşıma kullandığını belirten Prof. Dr. Yavuz, “İnsanlar iki santim bile mesafe olmadan yolculuk yapmak zorunda kalıyor. Daha çok bulaştığını söylediğimiz bir virüs varken bunun kesinlikle çözülmesi gerekiyor. Evden çalışma imkanı olan tüm sektörlerde, bu uygulamaya geçilmesi kaçınılmaz artık” dedi.