Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ (14 ARALIK 2020)

KORONA GÜNLÜĞÜ (14 ARALIK 2020)

  • Salgın yönetilemiyor! Sağlık emekçileri tükenmeye, ölmeye devam ediyor! Isparta SSK Hastanesi’nden emekli Ortopedi Uzmanı Adnan Kömüroğlu, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Ahmet Yıldız ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Hanım Kakaç Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
  • Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 salgınındaki 9 aylık sürede 242 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini açıkladı. TTB tarafından hazırlanan siyah kurdele” sayfasında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının bilgilerine yer verildi.  Paylaşılan listede vakalardaki artışla birlikte özellikle son bir hafatada yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısında da artış olduğu görüldü. TTB’nin verilerine göre; 6 Aralık’tan 12 Aralık’a kadar 23 sağlık çalışanı salgında hayatını kaybetti.
  • CHP milletvekili Ali Şeker, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un açıklamalarına tepki göstererek “Sağlık çalışanları için COVID – 19’un meslek hastalığı sayılmasıyla ilgili kanun da bir an önce çıkmalı. İlliyet bağı aranıyor ancak  SGK da illiyet bağı kurmadığı için canını kaybeden 220 hekimden yalnızca 2 kişiye maaş bağlanmış durumda” dedi.
  • Sağlık çalışanları korona virüsünün meslek hastalığı sayılmasını isterken, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun aksi yöndeki genelgesiyle ilgili yürütmeyi durdurma başvurusu Danıştay tarafından kabul edilmedi. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Covid-19’u meslek hastalığı saymayan genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay’da dava açtı. Dava dilekçesinde; pandemi koşullarında çalışan kişilerin salgına yakalanmaları durumunda iş kazası kapsamına alınmamaların hiçbir izahının olmadığı belirtildi. Başvuruda, mevzuata aykırı olduğu ifade edilen genelgenin iptal edilmesi talep edildi.
  • Küresel düzeyde toplam vaka sayısı 72.6 milyonun üzerinde, toplam can kaybı 1 milyon 618 binin üzerinde.
  • Haftanın son günü çoğunlukla en düşük bildirimin yapıldığı gün oluyor. Birçok ülke hafta sonu bildirim yapmıyor. Buna rağmen yeni vaka sayısı oldukça yüksek, son 24 saatte 539 bin 289 kişide Covid-19 pozitifliği saptandı. Yeni vaka bildiriminde haftalık (7 günlük) ortalamaları karşılaştırdığımızda korkunç gerçek ile yüzleşiyoruz. Geçtiğimiz yedi günün yeni vaka ortalaması 625 bin 78 kişiye yükseldi. Bir önceki haftanın ortalaması 610 bin 177 kişi idi. Ciddi artış devam ediyor. Pandemi tırmanışını hala sürdürüyor.
  • Yeni vaka bildiriminde dünya dördüncülüğümüz ve Asya ikinciliğimiz devam ediyor. Dünya genelinde yeni vaka bildiriminin yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (187.9 bin), Rusya (28.1 bin), Hindistan (27.3 bin), Türkiye (26.9 bin), Brezilya (21.4 bin), İngiltere (18.4 bin), İtalya (17.9 bin), Almanya (17.9 bin), Meksika (12.1 bin)  ve Fransa (11.5 bin).  İspanya, İsveç, İsviçre gibi bazı ülkeler hafta sonu bildirim yapmıyor, Pazartesi 3 günlük bildirimler yapıyor. Hollanda 10 bine yaklaşan yeni vaka bildirimi ile salgının tırmanışa geçtiği Avrupa ülkeleri arasında katıldı.
  • Türkiye’de hafta son günü yeni vaka sayısı düşse de can kaybı yüksek sayıda devam etti. Son 24 saatte 26 bin 919 vaka tespit edildi, 218 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, toplam can kaybı  ise 16 bin 417’ye yükseldi. Sağlık Bakanlığı hasta-vaka ayrımına devam ediyor, son 24 saatte yeni hasta sayısı 5 bin 103 kişi. Yeni hasta sayısındaki ısrara karşın toplam hasta sayısından  vazgeçildi. Bunun yerine toplam vaka sayısı veriliyor. Toplam vaka sayısı 1 milyon 837 bin kişiye yaklaştı. Günlük test sayısı 181 bine düştü. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.
  • Worldmeters’a göre Türkiye’nin revize ettiği aktif hasta sayısı 216 bin 531 kişi olarak bildirildi. Ağır hasta sayısı 5 bin 973’e (%2.8) yükseldi. Hala ağır hasta oranımız dünya ortalamasının üç buçuk katından yüksek.
  • AK Parti’de bir günde üç vekil koronaya yakalandı: AK Parti Aydın milletvekilleri Metin Yavuz ve Rıza Posacı ile AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok.
  • Covid-19 pandemisinde Almanya’da hükümetle eyalet başbakanları çarşambadan itibaren çok sıkı önlemlerin devreye girmesinde uzlaştı. 16 Aralık’tan en az 10 Ocak’a kadar perakende satış yapan tüm işletmeler kapanacak, kamusal hayat büyük ölçüde sınırlandırılacak. Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in bilim insanlarının tavsiyeleri uyarınca daha sıkı önlemler çağrısı yapmasının ardından çarşamba gününden itibaren yeni kapanma önlemleri devreye giriyor.
  • Sağlık Bakanlığı’nın vaka sayılarının alarm verdiğini açıkladığı illerden Hatay’ın Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, kentte aralık ayında 10 günde 1062 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, Coronavirus vakalarını önlemek için 15 günlük izolasyon çağrısı yaptı. Savaş, “15 gün içinde toplumdaki virüsün bulaşmasını yüzde 95 azaltırız. İnsanlarımızın yakacak, elektrik, su masraflarını ve on beş günlük süre içerisinde ihtiyaçlarını sağlayacak imkânı verirsek can kaybını, enfekte olan insan sayısını azaltırız. Biz bu hastalıkla savaşmayı öğrenmezsek bu kışı Hatay gibi birçok ilimizde de sıkıntı ile geçirmeye devam ederiz” dedi. Lütfü Savaş Coronavirus salgın sebebiyle kentte vefat eden vatandaşların sayısını da paylaştı. 2020 yılında Aralık ayının ilk 10 gününe kadar toplam bin 62 vatandaşın salgın nedeniyle hayatını kaybettiğini de dile getirdi.
  • Türkiye’de son günlerde artışa geçen koronavirüs salgınıyla birlikte test sonucu pozitif çıkıp servise alınan hastalara parayla bakanlar türedi. Sosyal medyada refakatçi borsası oluşurken, ‘Covid-19 hastasına bakılır’ ilanlarıyla müşteri arayanlar 24 saatlik ücret olarak 500-800 TL istiyor. Sosyal medya dışında, bakıcı firmalardan gelen özel refakatçiler de hastaları iyileşene kadar onların yanında kalıyor, hastane ya da ev hangi noktada ise gece gündüz onun ihtiyaçlarına koşuyor. Yemeklerini, ilaçlarını, kişisel bakımlarını karşılıyorlar. Hastalar iyileştikten sonra ise kendilerini evlerinde 14 gün karantina altına alıyor, bir semptom hissederlerse test yaptırıyorlar. 14 günlük kişisel karantinanın ardından refakatçiler koronavirüse yakalanmadıkları takdirde tekrar yeni bir hasta için çalışmaya başlıyorlar. Özel kıyafetli, maskeli, siperlikli bu bakıcılar, bütün risklere rağmen hastalarının bakımlarını üstleniyor. Doktorlarıyla konuşup ailesine bütün bilgileri veriyor. Refakatçilerin 24 saat çalışma ücreti 250 lira ancak koronavirüs hastasına bakan refakatçiler için bu rakam 24 saat için 500 lirayı da aşıyor.
  • Şehir hastanelerinde hasta garantisi polemiği! Bütçe görüşmelerinde konuşan Sağlık Bakanı Koca, “Şehir hastanelerinde hasta garantisi verildiği iddiaları gerçek dışıdır. Ne acil hizmetlerinde ne poliklinik muayenelerinde ne ameliyatta ne de yatak doluluk oranında herhangi bir garanti söz konusu değildir” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, 2020 yılının ilk on ayında şehir hastanelerine bütçeden 8 milyar TL ödeme yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Yani 800 yataklı Rize Şehir Hastanesinden her ay 1 tane yapabilirdik. Yani toplam 8 bin yataklı hastane yapabilirdik ama kamu özel işbirliği modelinin getirdiği çok fahiş kiralar üzerinden, fahiş hizmet bedelleri üzerinden çok ağır yükler altındayız. Üç yıl içerisinde şehir hastanelerine yıllık 20 milyar liradan toplam 60 milyar lira para vereceğiz. Şehir hastaneleri bir an önce kamulaştırılmalı, yoksa çocuklarımızın sırtında büyük bir kambur olacak.”
  • SES Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya ‘Şehir Hastaneleri ve Hizmet Ödemeleri’ başlıklı yazısında şunları dile getirdi: ‘’ Salt yatak doluluk oranı üzerinden bir ödemenin yapılacağını ifade etmek iktidarı aklamak ve Şehir Hastanelerini kamu zararı açısından daha masum hale getirmek demektir. Şehir Hastanelerinde %70 doluluk oranı üzerinden sabit bir ödemenin garanti altına alınmadığı doğrudur. Ancak %70 doluluk oranı üzerinden hesaplanan Miktara Bağlı Ödemelerinde garanti altına alındığı bir başka gerçekliktir. Hiç bir işletme yanlız ve kaba %70 doluluk üzerinden hesaplanacak bir garanti ödeme üzerinden yatırım yapmayacaktır. Söz konusu madde; %70 doluluk oranına göre hesaplanan (ayaktan bavuru, acil muayene – yatan hasta sayısı) hizmet miktarı (görüntüleme, labratuvar vb) üzerinden ödeme yapılacağını ifade etmektedir. Söz konusu ödemeye ilişkin maddenin devamında zaten %70 doluluğun üzerinde bir doluluk gerçekleşmesi durumunda ek bir ödemenin yapılacağını değil, belirlenen Miktara Bağlı Ödemlerdeki miktarı aşması durumunda ek bir ödemenin yapılacağından bahsetmiştir.’’ (http://ozgurdenizli.com/sehir-hastaneleri-ve-hizmet-odemeleri-kubilay-yalcinkaya/)
  • Dikili Devlet Hastanesi’nde çalışan diş hekimi ve anestezi teknisyeni geçici olarak filyasyon ekibinde görevlendirildi. Yakınlarda çalışırken karınlarını doyurmak için hastaneye giden iki sağlıkçıya yemek verilmedi. Hastane yönetimi, “Geçici görevdesiniz, yemek hakkınız yok” diyerek iki sağlık çalışanını onlarca kişinin önünde yemekhaneden çıkardı. B.D. ve B.K., yaşadıklarını dilekçeyle sağlık müdürlüğüne bildirdi.
  • Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak kabine toplantısında, “Yılbaşında 4 gün sokağa çıkma yasağı uygulansın” önerisi de masada olacak. 31 Aralık perşembe günü olan yılbaşı tatilinin hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma yasağı ile birleştirilip birleştirilmeyeceğinin konuşulacağı toplantıda, 4 Ocak 2021’de başlanılması planlanan yüz yüze eğitimle ilgili değerlendirmeler de yapılacak.
  • Millî Savunma Bakanlığı, askerleri sağlıklı bir şekilde sevk emek ve hareketliliğin azaltılması gerekçesiyle sevk tarihlerinin ertelendiğini bildirdi
  • Sağlık Bakanı’na beyhude sorular – Azmi Karaveli

Bakan sorulan her soruya mutlaka cevap veriyor. Kesinlikle çok nazik, her zaman teşekkür ediyor. O cevap o sorunun yanıtı mı, bizi polemiğe mi boğuyor ya da bağlamdan kopuk mu, bunların hiçbir önemi yok. Soru kısmen de olsa zorsa, anında teknik detaylara dalıyor, insanların kafası bulanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlamasını istediğimiz sorular:

  1. Covid-19 neden bir meslek hastalığı değil? Daha kaç sağlık çalışanının ölmesini bekliyorsunuz?
  2. Pandemi başlangıcında yüzbinlerce etkileşim alan sosyal medya hesaplarınızın neden bugünlerde sadece binlerle ifade edildiğini hiç düşündünüz mü? Bu halkın size olan güveninin sarsıldığının göstergesi midir? Bu satırların yazarının annesi ilk günlerde size hayranken, şimdilerde neden adınızı bile duymak istemiyor?
  3. En başından itibaren “biz şöyle başarılıyız, böyle başarılıyız” dediniz. Şimdi vaka sayılarında, günlük bazda dünyada ikinciyiz. Başarı sizce bu mudur?
  4. İlk başlarda “vaka” olarak açıkladığınız verileri temmuz sonu itibariyle neden “hasta”ya döndürdünüz, sonra neden tekrar vaka sayılarını açıkladınız? Bu sayılar çocuk oyuncağı mıdır? Belki biz anlamıyoruzdur, 7 yaşında çocuğa anlatır gibi anlatır mısınız, “vaka” kimdir, “hasta” olmak için ne gereklidir? Örneğin benim bir arkadaşımın virüs akciğerlerine indi ama evde tedavi oluyor, ağır öksürüğü ve halsizliği var, bu şimdi vaka mıdır, hasta mıdır, evde perişan vaziyettesin ama hastanede yatmıyorsan o zaman “vakasın”, öyle mi?
  5. Gerçek rakamları açıklamamanızın “ülke menfaatleri” yüzünden olduğunu söylemiştiniz. Ülke menfaati kavramı ne demektir? Sonrasında vaka sayılarını açıklamaya başladığınıza göre, ülke menfaatlerini artık düşünmüyor musunuz?
  6. Birçok ilde, geçtiğimiz yılların ortalama ölüm rakamlarıyla, bu yılın ölüm oranları arasında dağlar kadar fark var. Bu durumu nasıl açıklıyorsunuz?
  7. Siz de bu gerçekleri başından beri dile getiren TTB’yi vatan haini olarak nitelendiriyor musunuz? Hayırsa, bunca konuda haklı çıkmış, binlerce hekimi temsil eden bu örgütle neden sağlık politikaları konusunda ortak hareket etmiyorsunuz?
  8. Geçen hafta, bir gün içinde iyileşen hasta sayısı nasıl oldu da 1 milyon küsür kişi arttı? Bu durumun yaratacağı kafa karışıklığını düşünen yanınızda bir Allah’ın kulu yok mudur?
  9. Aynı zamanda büyük bir zincir hastaneye ortak olmanız ciddi bir etik sorun değil midir? Bakanlık denetçileri o hastanede çekinmeden denetleme yapabilir mi?
  10. Covid-19 testlerinin Menzil tarikatına ait bir şirkete verildiği iddia ediliyor, doğru mudur?
  11. Şehir hastanelerinin açılmasından gurur duyduğunuzu her fırsatta söylüyorsunuz. Bu şehir hastanelerine ödenen paralarla kaç tane daha ek hastane yapılabilirdi? Çiğdem Toker’in bu konudaki iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
  12. Atatürk Havaalanı’na yapılan pandemi hastanesine yurtdışından paralı hasta geldiği doğru mu?
  13. Maskeleri ücretsiz dağıtacağınızı söylemiştiniz, ama olmadı. Şimdi de aşıların ücretsiz olacağını söylüyorsunuz, insan gayr-ı ihtiyari soruyor: “Doktor, maske işine benzemesin.”
  14. Sağlık çalışanlarının ardından nüfusun en azından yüzde 60’ının aşılanması için, oluşturulacak takvimi şeffaf bir şekilde açıklayacak mısınız? Bunun için gerekli aşı alım anlaşmaları yapıldı mı?
  15. Bilim Kurulu tüm bu yaşananlardan sorumlu mudur, yoksa sadece tavsiye mercii midir? Gelinen noktada sürekli ne kadar “başarılı” olduğunuzu dile getiren biri olarak, “başarısızlığı” da üstleniyor musunuz?
  16. Yakın temaslı vakalarda evde izolasyon süresi 10 güne düşürülmüşken, 5. günden itibaren PCR testi negatif çıkanlar nasıl oluyor da 8. gün işbaşı yapabilecek? İşçilerin çalışmaya mahkûm edildiği, imkânı olanların evlerinde kaldığı bir sistem, adil bir sağlık düzeni midir, bu durum sosyal devlet anlayışına sığar mı?
  17. Özel ve vakıf hastaneleri ne zaman kamunun hizmetine açılacak?
  18. Hayatlarını özgürlük mücadelesine adamış, yasaklarla mücadele etmiş insanlar, salgını önlemek için 14 gün sokağa çıkma yasağını gönüllü savunurken, buna kulaklarınızı tıkamanızın ekonomik nedenler dışında bir açıklaması var mıdır? Sosyal devlet şimdi olmayacaksa ne zaman hayata geçecek?
  19. Alkollü içkilerin hafta sonları satılmasının yasak olmasının pandemi ile bir ilgisi var mı? Yoksa bu da konut projelerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gibi başka saiklerle alınmış bir karar mıdır?
  20. Her gün yaptığınız açıklamalarda yoğun bakım yataklarının dolu olmadığını söylediğiniz halde, kanser ve kronik hastalığı bulunan hastalara yeterli hizmet verilemediği ve erken ölümlerin yaşandığı iddiaları doğru mudur?
  21. Yazı uzamamış olsa en az 20 soru daha sorulabilir. Ancak hiçbiri; “Her şeyin allak bullak olduğu, sosyal devlet anlayışının çöktüğü, resmi rakamlarla dahi ölüm sayısının 15 binleri, vaka sayılarının dünya zirvelerini bulduğu bir salgın sürecini yönetemeyen bir bakan olarak, şimdi istifa etmeyeceksiniz de ne zaman istifa edeceksiniz” sorusu kadar anlamlı olamaz sanırım. (https://www.gazeteduvar.com.tr/saglik-bakanina-beyhude-sorular-makale-1507187)

 

AŞI TARTIŞMALARI

  • ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) kullanım onayı verdiği Pfizer ve BioNTech’in yeni tip korona virüsü aşısı, bugün ülke içinde dağıtıma çıktı.  Pfizer’dan yapılan açıklamada, yaklaşık 184 bin doz aşının, Michigan’daki tesisten sevk edildiği ve ülkenin 50 eyaletine dağıtılacağı belirtildi.  Açıklamada ayrıca, yarın da 390 bin doz aşının daha tesisten sevk edileceği bilgisi paylaşıldı.
  • CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, “Coronavirus artık aşıyla korunulabilir bir hastalık. Koruyucu halk sağlığı hizmetini vermek, yeterli miktarda aşıyı acilen temin edip uygulamak Bakanlığın görevidir. Bakanlığın 2021 bütçesinde aşı için yeterli pay yok ” dedi.
  • Çinli şirket Sinopharm’in aşısının test edildiği Peru’da bir kişide nadir görülen Guillain Barré Sendromu tespit edilmesi üzerine aşılama şimdilik durduruldu. Çin’in devlet şirketi Sinopharm’ın geliştirdiği aşının Peru’da bu hafta 12 bin kişi üzerinden denenmesi hedefleniyordu. Başarılı olması halinde Peru hükümeti, Çin aşısından 20 milyon doz satın alacağını duyurmuştu. Söz konusu miktar ile halkın üçte ikisinin Coronavirus’e karşı bağışıklık kazanması hedefleniyor.
  • Kuveyt, Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşısının kullanımını onayladı.
  • Koronavirüse karşı bulunan aşılar umut olurken, “Aşıya eşit erişim hakkı” konusunda sorun devam ediyor. Brezilya’da Devlet Başkanı Jair Bolsonaro liderliğindeki sağcı hükümetin, nüfusun dörtte birinden azını aşılamaya yönelik planı olduğunun ortaya çıkması da bu konuda eşitsizliği gözler önüne serdi. Brezilya’da Yüksek Mahkemenin, muhalefet partisinin açtığı dava üzerine hükümetten talep ettiği aşı planıyla ilgili raporda, hükümetin risk altındaki 51 milyon kişiye aşı sağlamayı planladığı bildirildi. Bu, 212 milyon nüfuslu ülkede vatandaşların yüzde 25’inden azına aşı sağlanacağı anlamına geliyor. Raporda, sağlık çalışanlarına, 80 yaş üzeri nüfusa ve yerli halklara öncelik tanınacağı belirtilirken, aşılamanın ne zaman başlayacağı konusunda bilgi verilmedi.


İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...