Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ  11 ŞUBAT 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ  11 ŞUBAT 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor! Mersin Şehir Hastanesi’nde çalışan Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Necmi Arslan ve Bolu Mudurnu’da görev yapan  Ecz. Nurcan Uslupat Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

***

Pandemi sürecinde 160 motorlu kuryenin yaşamını yitirdiğini, binlercesinin de yaralandığını söyleyen Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası Başkanı Kubilay Çelik, “Önlemleri almayan iktidar yüzünden arkadaşlarımız ölüyor ya da yaralanıyor” dedi.  Pandemi boyunca yaşamını yitiren ve yaralanan motorlu kuryeler için, “Bir savaşta yaşamını yitiren insanlar gibi ölüyorlar” diyen Çelik, “Bu bir siparişin daha hızlı olmasını isteyen patronlar tarafından, önlemleri almayan iktidar yüzünden arkadaşlarımız ölüyor ya da yaralanıyor. Pandemide 160 motokurye yaşamını yitirdi. Bu süreç boyunca binin üzerinde işçi yaralandı. Ve her gün işçiler üretimin hızına yetişmek ve ürünleri yetiştirebilmek için kendi canlarını hiçe sayıyor” dedi.

***

Türkiye’de mutasyon görülen il sayısı 33’e yükseldi. Bugüne kadar mutasyon tespit edilen 3 bin 758 örnekten 416’sının tüm genom sekansı incelendi. Bunlardan 263 tanesi İngiltere varyantı, 23 tanesi Güney Afrika varyantı, 106 tane kökeni belli olmayan varyant tespit edildi.

***

Covid-19 pandemisi çok görülmeye, çok öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 107 milyon 836 binin, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 363 binin üzerine çıktı. Bulaş potansiyeli olan aktif hasta sayısı da 25 milyon 482 bin 420 kişiye indi.

Yeni vaka sayısı ve ölüm sayısında bir gün önceye göre yükselme olsa da geçtiğimiz haftaya göre düşme eğilimi devam ediyor. Dünya genelinde son 24 saatte yeni vaka sayısı 437 bin 780 kişiye geriledi. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 14 binin biraz üzerinde. ABD’de dün de yeni vaka sayısı 100 binin altında devam etti. Günlük vaka sayısının yüksek olduğu ülkeler şunlar: ABD (96.8 bin), Brezilya (60.3 bin), Fransa (25.4 bin), İspanya (18.1 bin), Rusya (14.5 bin), İngiltere (13 bin), İtalya (13 bin) ve Hindistan (12.8 bin).

***

Türkiye’de Covid-19 salgını bir türlü kontrol altına alınamıyor Son 24 saatte yeni vaka sayısı 8 bin 642 kişi oldu ve günlük vaka sayısında yeniden dünya genelinde 10. sıraya yükseldi. Toplam vaka sayısı ise 2 milyon 557 bine dayandı. Ölüm sayısı 100’ün altına inse de hala ciddiyetini koruyor Son 24 saatte 95 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 27 bini geçti. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 664 kişi. Günlük test sayısı çok düştü, 136 bine yakın. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük olarak aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayısında istatistiki hata bertaraf edildi, aktif hata sayısı dün 84 bin 459’a yükseldi. Ağır hasta sayısı 1,308 kişi. Aktif hasta sayısında düşüş ile birlikte zaten yüksek olan aktif hastaların içinde ağır hastaların payı da haliyle daha da büyüdü. Halen %1.5 olan ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) yaklaşık dört katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu tekrar tekrar hatırlatıyoruz.

***

“Pazartesi gününden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacak” diyen Koca, “Böylelikle gerektiğinde il hıfzıssıhha kurullarımız bölgesel olarak karar alabilecekler. Bölgesel çalışmaların da yürütülebileceği bir döneme geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

***

‘Evde kal’amayan yüz binlerce AVM çalışanının, zaten zor olan çalışma koşulları pandemiyle birlikte daha da ağırlaştı. Salgın koşullarında örgütlenme faaliyetlerine hız veren ve son altı ayda üye sayısını 30 binin üzerinde arttıran Tez-Koop-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu: “AVM çalışanlarının yüzde 20’si Covid-19’a yakalanmış durumda. Uzun saatler boyunca düşük ücretlere çalışan bu insanlar, o ışıltılı ve görkemli yapılarda inanılmaz kötü koşullara mahkûm edilmiş durumdalar.”

***

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Amerikan şirketi Eli Lilly tarafından geliştirilen antikor tedavisine acil kullanım onayı verdi. Eli Lilly’nin monoklonal antikor tedavisinin, Covid-19’dan hastaneye yatma ve ölüm riskini 70 oranında azalttığı kaydedildi.

***

Astım için kullanılan ilaçların, Covid-19 nedeniyle hastaneye yatma oranlarını azalttığı ve tedavi süresini kısalttığı tespit edildi. Oxford Üniversitesi’nde yürütülen çalışmada, budesonit etken maddesine sahip ilaçların yoğun bakım riskini yüzde 90 oranında düşürdüğü kaydedildi.

***

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Coronavirus tedavisi gördükten sonra iyileşen hastaların birkaç ay sonra bile aynı hastalığın belirtilerine maruz kaldığını, halsizlik, öksürük, göğüs, sırt ağrısı ve nefes darlığı gibi şikâyetlerle kendilerine başvurduğunu söyledi. Özlü, “Bizim şu anda göğüs hastalıkları olarak poliklinik yükümüzün neredeyse yarıya yakınını Covid geçirip atlatmış insanlar oluşturuyor

***

Tayland’ın doğusunda yarasalarda, Sars-CoV-2’nin genetik koduyla yüzde 91.5 benzerliğe sahip yeni bir virüs türü tespit edildi. Uzmanlar, bu türün Asya’nın birçok yerinde dolaşımda olabileceğini söyledi.

***

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapılan araştırma, çift maske takmanın, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı tek maskeye oranla iki kat daha fazla koruma sağladığını ortaya koydu.

***

Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde kasım ayından itibaren uygulamaya konulan üçlü vardiya sisteminde yaşanan sorunlardan kaynaklı olduğu iddiasıyla 42 sözleşmeli hemşire istifa etti.

***

DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen, okulların 15 Şubat’tan itibaren kademeli olarak başlatılması için 10 öneri sundu. Bölgesel uygulamalara dikkat çeken Ergen, okullardaki fiziksel şartların yeniden düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

  1. MEB okul bütçesinin hızlıca artırılması ve pandemi sürecinde bilgi ve verilerin şeffaf paylaşılması gerekmektedir.
  2. Aşıda öncelik algoritması okulu merkeze almalı, temas riski olanlara doğru dalga dalga genişletilmelidir. Okul içinde sosyal mesafe kuralları ve dijital salgın takip süreçleri uygulanmalıdır.
  3. Cumartesi günleri eğitime dâhil edilmelidir. Öğretmenlere ek mesai ücreti ödenmelidir.
  4. Fiziksel şartlar yeniden düzenlenmelidir. Sınıflar ve ortak kullanım alanları düzenli aralıklarla havalandırılmalı ve dezenfekte edilmelidir. Hizmetli personel eksiği hızlı istihdam ile giderilmeli ve hijyenden kati suretle taviz verilmemelidir. Okulların çevresinde hızlı kiralama yapılarak seyreltilmiş fiziki alt yapıya geçilmelidir.
  5. Okullarda en az bir sağlık odası kurulmalıdır. Şüpheli durumlarda, öğrenci ya da öğretmenlerin filyasyon ekibi ya da öğrenci velisi gelene dek bu odada izolasyonu sağlanmalıdır.
  6. ‘Hibrid Eğitim Modeli’ benimsenmelidir. Öğrencilerimizin okula gitmediği günlerde evlerde internet ya da televizyon üzerinden ek ders ya da pratik yapma şeklinde eğitim süreci devam ettirilmelidir. EBA’ya erişim konusunda yaşanan sıkıntılar servis sağlayıcılardan kalite kontrollü toplu kapasite alımları ile acilen giderilmelidir. EBA ders içerikleri yetişmiş eğitim insanlarımızı kullanarak kitle kaynak ile çoğaltılmalıdır.
  7. İllerde ‘Eğitim Koordinasyon Kurulları’ oluşturulmalıdır. Tedbirlerin denetimi iller bazında eğitim ve sağlık müdürlüklerinin işbirliğine dayanan koordinasyon birimleri tarafından sağlanmalıdır.
  8. Kademeli açılış kıstasları somut ve ölçülebilir hâle getirilmelidir. İlkokul, 8. sınıf ve 12. sınıf dışında kalan 5, 6, 7, 9, 10, 11. sınıfların yüz yüze eğitime başlaması için somut verilere dayanan kıstaslar oluşturulmalıdır. Karar yerel makamlara devredilecek ise, vaka sayılarının il/ilçe nüfus sayısına oranına göre belirlenen somut bir veri ve ile karar verilmesi gerekmektedir. Aksi durumda farklı uygulamalar nedeniyle, kaotik bir durum ortaya çıkacaktır.
  9. Bölgesel uygulamaların önü açılmalıdır. İlde, ilçede veya köylerimizde vaka sayılarının artışı söz konusu olduğunda, gereken tedbirlerin alınması için yerel idari mekanizmalara yetki verilmelidir. Bu sebeple vaka sayıları şeffaflık ilkesi çerçevesinde düzenli olarak yerel idari birimlerle paylaşılmalıdır.
  10. Köy okullarındaki eksiklikler acilen giderilmelidir. Köy okullarında personel eksikliği had safhadadır. Personel eksiği olan köy okullarında acil olarak hizmetli görevlendirilmesi yapılmalıdır. Köy ortamının izolasyon avantajı değerlendirilmeli, yoklukta eşitlemeden kaçınılmalıdır.

***

Britanyalı matematikçinin (Bath Üniversitesi’nden matematik uzmanı Kit Yates) hesabına göre şu an dünya üzerinde dolaşımda olan bütün corona virüsleri bir kola kutusuna sığabilir. Yates, ortalama virüs çapını 100 nanometre olarak hesaplayarak virüsün hacmini buldu. Virüs partiküllerinin bir araya dizildiğinde arada kalan boşlukları hesaba katınca dahi toplamın bir kola kutusundan (330 ml) az olacağı sonucuna vardı.

***

Uluslararası Af Örgütü, Güney Afrika ülkelerinde sokağa çıkma yasakları sürecinde evlerin, kadınlar ve kız çocukları için tehlikeli, şiddet mekanlarına dönüştüğünü açıkladı.

***

Almanya’da Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamaların 7 Mart’a kadar uzatılması kararı alındı.

***

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, herkesin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı olana kadar ülke dışında tatil yasağının devam edeceğini söyledi.

 

[su_box title=”AŞI TARTIŞMALARI” style=”soft” box_color=”#cfc308″ title_color=”#080404″ radius=”0″][/su_box]

Aşı tedarikinde yaşanan sorunlar hakkında konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Aşılara onay vermede geç kaldık” dedi. Avrupa Birliği’nin Covid-19 aşılarıyla ilgili stratejisinde hata yaptığını söyleyen von der Leyen, “Toplu üretim konusunda çok fazla iyimserdik” ifadelerini kullandı.

***

Japonya’da şırınga sorunu nedeniyle Pfizer/BioNTech aşısının milyonlarca dozunun çöpe atılacağı belirtildi. Sağlık Bakanlığı, ülkedeki standart şırınganın aşı şişeciklerinin en dibinde kalan altıncı dozu çekemediği açıklandı.

***

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca ilaç şirketinin ortak geliştirdiği Covid-19 aşısının, koronavirüsün yeni varyantlarının ortaya çıktığı ülkelerde de kullanılması tavsiyesinde bulundu.

***

Bilim Kurulu toplantısından sonra açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca aşı ile ilgili şunları paylaştı:

  • Ülkemiz yaklaşık 15 milyon doz aşıyı temin etti ve toplamda 100 milyon dozdan fazla aşı için anlaşmalarını tamamladı
  • Dün itibariyle 2 milyon 800 bin aşkın vatandaşa (nüfusun %3.5’ine) ilk doz aşıları yapıldı
  • Yarın itibaren (perşembe) 70 yaş üzeri ve cuma gününden itibaren 65 yaş üzeri vatandaşlar aşı olmak için sisteme tanımlanacak

***

İspanya’da Covid-19 geçirmiş 55 yaş altı nüfus için yeni bir karar alındı. İspanya Sağlık Bakanlığı, Covid-19’u atlatmış olan ve önemli sağlık sorunu bulunmayan kişilerin aşı olmadan önce, ilk korona virüsü teşhislerinin üzerinden altı ay geçmesini bekleyeceklerini açıkladı.

***

Aşının virüs bulaştırmadaki etkisini değerlendirmek için araştırmacılar, 1 Aralık-30 Ocak tarihleri arasında ‘corona’ testi pozitif çıkan 16 bin 297 kişiden 60 yaş üstü ve 40-60 yaş arası olanları karşılaştırdı. İsrail’de aşılama programı 20 Aralık’ta başladı. Analizin yapıldığı dönemde daha yaşlı olan gruptakilerin yüzde 75’ine aşının ilk dozu yapılmıştı, daha genç grupta ise bu oran yüzde 25’ti. Beklendiği üzere ocak ayının son iki haftasında 60 yaş üstü kişilerde, 40-60 arasına kıyasla viral yükün önemli ölçüde azaldığı görüldü.

***

ABD’de yapılan bir araştırmada, ülkede her 3 kişiden birinin koronavirüs aşısı olmak istemediği ortaya konuldu. Öte yandan uzmanlar, kitle bağışıklığı için nüfusun yüzde 70 ila 85’inin aşılanması gerektiğine işaret etti.

***

Zenginlerin aşı hileleri, aynı gemide olmadığımızı kanıtlıyor – Arwa Mahdawi

Zengin ve güçlü insanlar, erkenden aşı olmak için nüfuzlarını kullanıyorlar. Ve bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok.

Salgının başlangıcında herkesin “hepimiz aynı gemideyiz” diye şakıdığını hatırlıyor musunuz? Artık bunu pek işitemezsiniz çünkü aynı gemide olmadığımız utanç verici bir şekilde ortada. Virüsten korunmak için gereken imkânlara sahip olan zengin insanların, birçok hayati işi yerine getiren işçilerden önce aşı olmasını izlemek gerçekten sinir bozucu. Daha da kötü olan, bu konuda yapabileceğimiz pek bir şey olmaması. Aşılanmayı daha zor hale getirmek hiç kimseye yardımcı olmuyor: Tek bir değerli aşının bile boşa gitmesindense, hak etmeyen birçok insanın paçayı kurtarmaması daha iyidir.

Aşı kuyruğuna giren insanların utanma duygusuna gelecek olursak; birçok araştırma, ‘üst sınıftan’ insanların kendisini başkasının yerine koyma becerisinden yoksun olma ve etik olmayan davranışlar sergileme ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bir çalışmada, araştırmacılar insanların önüne bir kavanoz şeker koydu ve kavanozun üzerine bu şekerlerin bir çocuk araştırma laboratuvarına götürüleceğini belirten bir not yazdı. Neticede, kendilerini zengin olarak gören katılımcılar, kendilerini fakir olarak görenlerden iki kat daha fazla şeker yedi.

https://www.gazeteduvar.com.tr/zenginlerin-asi-hileleri-ayni-gemide-olmadigimizi-kanitliyor-haber-1512971

***

Rusya, genel kullanım için Covid-19 aşısını duyuran ilk ülkeydi ve aşıya da 1957’de fırlattığı ilk uydusu Sputnik’in adını verdi.

Ancak şeffaflık eksikliği hem Rusya’da hem de ülke dışında aşıya şüpheyle yaklaşılmasına neden oldu.

Yaklaşık altı ay sonra bu değişiyor olabilir. BBC Rusça’dan Oleg Boldyrev de dahil bir çok Rus aşı olmaya başlarken, Sputnik V Rusya’nın yeni küresel kartviziti olabilir.

Aşılamanın ilk aşamasında düşük katılımla kendisini gösteren yaygın şüpheciliğin başlıca nedeni, Sputnik V’in geliştirilmesindeki hızdı.

Birçok Rus, aşının geliştirilmesinde açık davranılmamasından ve hükümet yetkililerinin aşırı hevesli olmasından şüpheye kapıldı.

Sputnik V’i gururla duyuran Vladimir Putin’in de halen aşıyı olmaması da aşıya güveni pek artırmadı.

Bağımsız bir kamuoyu araştırmasına göre ankete katılanların yüzde 58’i hala Sputnik V’e karşıyken, yüzde 38’i destekliyor.

Virüsü kapmaktan “çok kaygı duyduklarını” söyleyenlerin de sadece yarısı Rus aşısı olmaya hazır.

Sputnik V’e güvenmeyenlerin üçte biri de etkinliği konusunda daha fazla kanıt görmek istediklerini söyledi.

Ancak süphe duyanlar, İngiliz Tıp dergisi Lancet’te yayınlanan ve Sputnik V’in Batılı benzerleriyle eş düzeyde, yüzde 92 oranında etkili olduğunu gösteren araştırmayla biraz olsun rahatlayabilir.

Şimdi bile Rusya’da yapılan bazı araştırmaların sonuçlarına dair veri yok; aşıyı geliştiren araştırma merkezi Gamaleya Enstitüsü hakkında ise bazı sorular soruluyor.

Eleştirel yaklaşanlar bilim insanlarının tam anlamıyla şeffaf olmadıklarını belirtiyor. Ancak Lancet’teki makale, Sputnik V için hem Rusya’da hem de küresel ölçekte büyük bir destek haline geldi.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56009031

 

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...