Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 10 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 10 NİSAN 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ  (10 NİSAN 2021)

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

***

SES üyeleri, Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık çalışanına yönelik şiddet olayına müdahale ederken Covid 19 virüsüne yakalanan ve dün vefat eden polis memuru için saygı duruşunda bulundu.

***

Sağlıkçıları anmaya cezanın gerekçesi: Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Covid-19’dan yaşamını yitiren sağlık emekçilerini anan ve haklarını talep etmek için hastane yemekhanesinde bir dakikalık saygı duruşu yapan SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur ve üye Arzu Sert ile ilgili verdiği uzaklaştırma kararının gerekçesini açıkladı. Tebliğ edilen gerekçede, “Çalışanların sağlığını tehlikeye sokmak, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” maddeleri yer aldı.

***

Türk Tabipleri Birliği, korona vakalarındaki artışa ilişkin “İktidara Uyarımız, Topluma Çağrımızdır” başlıklı açıklama yaparak, “İktidarı bir kere daha uyarıyoruz. Geç kaldınız, önlenebilir ölümleri önlemediniz” dedi. TTB Prof.Dr.Şebnem Korur Fincancı, “Salgın bu şekilde bitmez” diye belirtti. Bir yıl boyunca Sağlık Bakanlığı’na yazdıkları yazışmaları ve önerileri hatırlatan Fincancı, “Gördüğünüz gibi bugünkü tablolara karşı karşıyayız. 50 metrelik kağıtları görüyorsunuz. Bu hükümranlık içerisinde bunların hepsini aktarmaya çalıştık. Ama onlar toplumu yok sayan bir yerdeler ve bu da bunun bir kanıtıdır. Bu bir sosyal cinayet” şeklinde ifade etti. TTB 2. başkanı Ali İhsan Ökten de “İktidar önlemleri göstermelik aldığını virüsle adeta randevulaşacak kadar ileriye taşımıştır. 1 Mart’a açılma randevusu verip ‘Ramazan ayına kadar herhangi bir önlem almayacağım’ demek, bilimsel değil algısal bir tutumdur. Beklediğimiz sürede fazladan kaybettiğimiz her canımızın sorumlusu bu kararı alanlardır. Bu tutum kendi yaşam biçimlerinin topluma dayatılmasıdır” ifadelerini kullandı.

***

DSÖ’nün Covid-19’a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove, Covid-19 vakaları ve ölümlerinde küresel çapta art arda 6 haftadır bir artış söz konusu olduğu uyarısını yaptı.

***

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), ırkçılığı “ciddi bir halk sağlığı tehdidi” ilan ettiğini duyurarak, ırkçılığa karşı böyle bir karar alan en federal kurum oldu. CDC Direktörü Rochelle Walenksy tarafından yayımlanan açıklamada “Giderek artan araştırmalar, bu ülkede yüz yıllara dayanan ırkçılığın siyah topluluklar için derin ve olumsuz bir etkisi olduğunu gösterdi” ifadeleri kullanıldı. Walensky, Koronavirüs salgınının da siyah topluluklar için orantısız bir şekilde daha ağır etkileri olduğunu, daha çok insanın hayatını kaybettiğini belirtti.

***

Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı 135 milyon 290 bine, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 2 milyon 928 bine dayandı  Bulaş tehdidi olan aktif hasta sayısı 23 milyon 506 bine yaklaştı, bu yükseliş pandeminin daha da büyüyeceğini gösteriyor.

Dünya genelinde günlük vaka bildirimi 800 bin sınırına yaklaştı. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 785 bin 896 kişiye, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 13 bin 268 kişiye yükseldi. Günlük vaka bildiriminde Hindistan, Brezilya, ABD ve Türkiye ilk dördü paylaştı. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (144.8 bin), Brezilya (89.1 bin), ABD (85.4 bin), Türkiye (55.8 bin), Fransa (41.2 bin), Polonya (28.5 bin), Arjantin (24.1 bin), İran (22.5 bin), Almanya (22.3), Ukrayna (19.7 bin), İtalya (18.9 bin), Filipinler (12.2 bin), Kolombiya (12.1 bin), İspanya (10.9 bin) ve Peru (10.7 bin).

***

Covid-19 kaynaklı ölümlerin artışa geçtiği Brezilya’da Yüksek Mahkeme, sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yönetiminin salgınla mücadele politikalarına yönelik meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Bolsonaro, ekonomik ve toplumsal sonuçlarının salgının kendisinden daha ağır olabileceği gerekçesiyle sokağa çıkma yasağı gibi Covid-19 tedbirlerine karşı çıkıyor. Brezilya, Covid-19 kaynaklı ölümlerde 348 bin 934 ile dünya sıralamasında ABD’nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Ülke genelinde yoğun bakım ünitelerinde doluluk yaşanırken Amazon bölgesinde de Covid-19’un daha bulaşıcı türü tespit edilmişti.

***

Türkiye’de salgın artık dizginlenemiyor. Yeni vaka, ağır hasta, aktif hasta ve can kaybı oldukça yükselmeye devam ediyor. Yeni vaka sayısı 56 bine yaklaştı, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 253 kişi. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı tırmanışa geçerek 2,408 kişiye yükseldi. Toplam vaka sayısı 3 milyon 746 bine dayandı, toplam can kaybı 33 bin 454 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 305 binin üzerine çıktı. Test sayısı arttıkça vaka sayısı da artış gösterdi. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Worldmeters’a göre Türkiye’de aktif hasta sayı rekor kırmaya devam ediyor. Dün aktif hasta sayısı 443 bin 525 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısındaki dizginlenemeyen bu yükseliş, bulaş tehdidinin daha da artacağını gösteriyor. Ağır hasta sayımız ise 2,658 kişiye yükseldi. Aktif vakanın yükselmesi ile %0.65’e kadar düşen ağır hasta oranı dünya ortalamasının (%0.4) halen bir buçuk katından daha fazla! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin daha da artacağı uyarısı ısrarla vurguluyoruz.

***

Covid-19 vaka sayıları hızla artarken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bir ayda yaklaşık dört katına çıktı. Üstelik uzmanlar, açıklanan sayıların gerçeğini yansıtmadığını ve Covid-19 nedeniyle çok daha fazla kişinin yaşamını yitirdiğini söylüyor. 1 Mart’ta başlayan yeni normalleşme dönemiyle birlikte günlük vaka sayısı yalnızca bir ayda 13 binlerden 54 binlere fırlarken Covid-19 nedenli ölümlerde de büyük artış yaşandı. Sağlık Bakanlığı 5 Mart’ta 62 kişinin Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. 8 Nisan’da bu sayı 258’e çıktı. ağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Çok sıkıntılı, zor bir süreç yaşıyoruz. Geldiğimiz nokta çok kötü” ifadelerini kullandı. Yavuz, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Vakalar arttıkça doğal olarak ölümler de artıyor. Bir diğer sıkıntı da ülkede baskın hale gelen ve yayılan V1-İngiltere varyantı. Bu varyantta ölüm oranlarının yüksek olduğunu biliyoruz. Varyant virüsün yayıldığı diğer ülkelerde önlemler artırılırken ve doğrusu da buyken, bizde önlemler azaltıldı. Dolayısıyla vaka sayıları arttı” dedi

***

Sağlık Bakanı Koca, “İl sağlık yöneticilerimizle salgın sürecini değerlendirdik. İstanbul’da Mart başına göre vaka sayıları yaklaşık 10 kat arttı. Ülkemizde vakaların yaklaşık yüzde 40’ı İstabul’da. İstanbul’un durumu ülkemizin durumunu belirliyor. İstanbul’u koruyabilirsek ülkemizi de koruyabileceğiz. Tespit edilen vakaların yüzde 85’ini çeşitli varyantlar oluşturuyor. Bütün veriler bulaşmanın daha hızlı olduğunu gösteriyor. Bulaşma hızını azaltmak için tedbirler belli. Aşı ise en büyük silahımız. Sırası gelen vatandaşlarımız randevularını alarak aşılarını olmaktan çekinmemeli’’ dedi.

***

İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu, ‘’İstanbul’da Şubat ortasında yüz binde 60 olan aktif vaka sayısı geçtiğimiz hafta 591’e çıktı. Bu sayı Türkiye ortalamasının çok üzerinde olup, İstanbul Samsun’un ardından vaka sayısında ikinci en yüksek il durumundadır. Altı hafta içerisinde vaka sayısı 10 kat artmıştır. Hastaneler salgının yükünü taşıyamıyor, yeni açılan Covid-19 servisleri bile yeterli gelmiyor, yoğun bakımlarda yatak bulunamıyor. Yetersiz ve yavaş aşılama çalışmaları ise salgını bırakın durdurmayı, hızını azaltmaya bile yetmiyor.’’

***

Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güniz Köksal, “Bu hafta başından itibaren hastalara artık yetişemiyor konumuna geldik diyebilirim” dedi.

İktidarın yetersiz pandemi önlemleri ve geciken aşıyla birlikte vakalardaki artış sürüyor. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’deki hastaneler ve yoğun bakımlardaki doluluk oranları da alarm veriyor. Pek çok yerde neredeyse tüm bölümler yine Covid servisine dönüştürülmeye başlanırken, yoğun bakımlar da özellikle 60 yaş altı genç hastalarla doluyor. Köksal, “Yoğun bakıma gelen genç hastalarda altta yatan bir hastalığı yok diye düşünülüyor. Ama komorbiditesi genelde oluyor. Ya tekstilde işçi, ya demir atölyesinde işçi, ya taksici, ya sigara içiciliği var. Bu grup genç hastalarda çok daha dikkatli olunması gerekiyor, çünkü bilinmeyen komorbiditesi var. Tanısı konmamış diyabet, morbit obezite, altta bilinmeyen veya hep gözardı edilen bir kalp hastalığı var. İnsanlar diyor ki ‘Şimdiye kadar hiçbir şikayeti yoktu, doktora bile gitmemişti, nasıl bu kadar ağır olur?’  Ama hasta buraya geldiği zaman görüyoruz ki, kronik kalp hastalığı var, daha önce hiç doktora gitmemiş” dedi. Sultangazi bölgesinden gelen hastaların çoğunun tekstil işçisi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Köksal, “Tekstil işçisi, iplikte çalışıyor; sürekli ip liflerini  soluyorlar. İnterstisyel akciğer hastalığı oluşuyor farkında değil mesela. Üstüne Covid de yüklenince daha ağır geçiriyorlar” ifadesini kullandı’’.

Başhekim Doç. Dr. Mehmet Mesut Sönmez ise ‘’Biz potansiyelimizin büyük kısmını özellikle Covid hastalarına ayırdığımız zaman, toplum içinde diğer sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan, özellikle kanser, diyabet hastaları, kronik hastalıkları olan insanların sağlık hizmeti aksıyor’’ dedi.

***

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan yeni tip Koronavirüs vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerek, “Vaka sayılarındaki artış hızı böyle gittiği takdirde iki hafta içerisinde yoğun bakım ünitelerinin de yeterli olmayacağı öngörülüyor”değerlendirmesini yaptı.

***

TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya bölgede Covid-19 vakalarında önceki döneme göre 4 ila 6 katlık bir artış olduğunu söyledi. Kimi hastanelerde Covid servisleri kapanmıştı, şimdi yeniden açıldı. Yoğun bakımda sıfıra inen hasta sayıları şu an 15 ila 20 arasında yükselmeye başladı. Bu artışlar henüz hastaneleri ve yoğun bakımları zorlayacak, yer sıkıntısına yol açacak bir artış değil. Yaz aylarındaki seviyeye henüz ulaşmadık. Ancak bu biçimde devam etmesi halinde maalesef 1 Haziran sürecini tekrardan yaşamak durumunda kalacağız ve maalesef bedel ödemeye devam edeceğiz” ifadesinde bulundu.

***

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), sendikanın örgütlü olduğu işyerlerinden edindiği verilere dayanan Kovid-19 raporunu yayımladı. Rapora göre sendikanın örgütlü olduğu fabrikalarda Kovid-19’a yakalanan işçi sayısı bir ayda 17 kat arttı. BİSAM, bu artış eğiliminin devam ettiği sürece 2 hafta içinde yeni bir zirvenin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

***

İçişleri Bakanlığı risk gruplarına göre sokağa çıkma kısıtlaması için yeni saatler belirledi. Buna göre, sokağa çıkma kısıtlaması mavi grubunda yer alan düşük riski illerin kısıtlama saatleri hafta içi gibi 21.00 -05.00 arası olurken; turuncu ve kırmızı grubunda yer alan yüksek riskli iller cuma günü 21.00 itibarıyla başlayıp cumartesi 21.00’e kadar; ardından pazar günü tüm gün olmak şekilde uygulanacak. 

***

Artan vaka sayıları ile birlikte 10 ilde yüz yüze eğitime de ara verildi. Yüz yüze eğitime ara verilen iller şunlar: Samsun, Eskişehir, Ankara., Kastamonu, Karabük, Sakarya, Çorum, Yalova, Erzurum ve Manisa.

***
KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik “Kamu emekçileri hızla yayılan covid 19 salgınına rağmen işyerlerinde canla başla çalışmaya devam ederken her gün yüzlercesi virüs kaparak hastalanmakta, kimisi yaşamını yitirmektedir. Sadece son 48 günde 16 eğitim emekçisi yaşamını yitirmiştir” diyerek Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’ne kamu çalışanları için 14 “acil” talep iletti. Talepler arasında ‘Sosyal destekli 4 haftalık tam kapanma, kademeli açılma ve tam bir izolasyon hayata geçirilmelidir. COVID-19 illiyet bağı aranmaksızın sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmelidir’ de yer alıyor.

***

Türk Eğitim Derneği düşünce kuruluşu Tedmem 2020 yılına ait değerlendirme raporunu yayımladı. Eğitim hakkının toplumsal öncelik olması gerektiği belirtilen raporda ayrıca EBA’nın üç öğrenciden biri tarafından kullanılmadığı, salgının eğitime erişimdeki sorunları daha da artırdığı ve bu sorunu yaşayan öğrencilerin eğitime terk edebileceği (160 bin öğrenci) gibi birçok sorun sıralandı.

***

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Perşembe günü Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel’e, 2021’in başlarında Covid-19’un ülkedeki ikinci dalgasıyla mücadelede destek amaçlı gönderilen 300 Kübalı doktor için teşekkür etti.

***

Norveç Başbakanı Erna Solberg’e Kovid-19 tedbirlerini ihlal ettiği için 20 bin kron (yaklaşıl 2 bin avro) para cezası verildi. Akrabalarıyla birlikte doğum günü kutlayarak Kovid-19 yasağını delen Solberg, “Olanlar için özür dilerim ve cezayı ödeyeceğim” dedi.

***

Almanya Covid-19 pandemisinin gittikçe daha fazla etkisini gösterdiği Türkiye’nin statüsünü “riskli bölge”den “yüksek insidans bölgesi”ne (yüksek risk bölgesi) yükseltti. Statü değişikliği kararının ardından Almanya Dışişleri Bakanlığı da Almanyalılara seyahat uyarısını yineledi.

***

Güney Kore, 5 Ocak’tan bu yana en yüksek günlük sıçrama olan 700 vaka daha bildirdi. Sağlık yetkililerinin Cuma günü yapılan bir toplantıdan sonra fiziksel mesafeyi güçlendirmek için önlemler açıklaması bekleniyordu. Pandemi sırasında yalnızca 95 ölüm bildiren Tayland’da sağlık yetkilileri, ülkenin ilk yerel koronavirüs varyantı vakalarını tespit etti.

AŞI TARTIŞMALARI

Çinli Sinovac’ın ürettiği Covid-19 aşısında, ikinci doz uygulandıktan iki hafta sonra etkinlik yüzde 56 düzeyinde. Şili Üniversitesi’nce yürütülen araştırmanın sonuçları, Brezilya’daki Sinovac aşısı üçüncü faz çalışmalarında çıkan yüzde 50 etkinlik oranıyla uyumlu. Şili’deki çalışmada dikkat çeken bir diğer sonuçsa, Sinovac aşısında ilk dozun enfeksiyona karşı sadece yüzde 3 düzeyinde etkinliğinin çıkması. Bu sonuç Sinovac aşısını tercih edenler için ikinci dozu vurulmanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. İkinci dozdan sonra etkinlik önce yüzde 27.7’ye, uygulamadan iki hafta sonraysa yüzde 56’ya çıkıyor.

***

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 aşılarından düşük gelirli ülkelerin şimdiye kadar sadece yüzde 0,2 pay alabildiğine dikkati çekerek, “Aşıların küresel dağılımında şok edici bir dengesizlik var.” uyarısında bulundu. 194 ülke ve ekonomide Kovid-19 aşı uygulamalarının başladığını aktardı. 26 ülkede halen aşılama yapılamadığına dikkati çeken Ghebreyesus, bunların 7’sine aşıların ulaştığını, 5’inin de birkaç gün içinde aşıları alacağını söyledi. COVAX ile mart ayı sonuna kadar ülkelere 100 milyon doz dağıtmayı planladıklarını anımsatan DSÖ Genel Direktörü, aşı arzındaki belirgin düşüş nedeniyle yalnızca 38 milyon doz dağıtabildiklerini söyledi. Ghebreyesus, yüksek gelirli ülkelerde ortalama olarak her dört kişiden birinin aşı olduğunu, buna karşın düşük gelirli ülkelerde ise sadece her 500 kişiden 1’inin Kovid-19 aşısı olabildiğini belirterek, “Şunu tekrar edeyim; dörtte 1’e karşı 500’de bir.” değerlendirmesinde bulundu.

***

ABD şu anda yetişkin nüfusunun yaklaşık% 20’sini tam olarak aşıladı ve New Mexico, sakinlerinin% 25’ini aşılayan ilk eyalet oldu – bu, pek çok zor etkilenen ülke için hala çok uzak olan kilometre taşları. 1,4 milyar insanın yaşadığı Hindistan’da yalnızca 11 milyon tam aşı oldu. Çevrimiçi bir araştırma sitesi olan Our World in Data’ya göre, Brezilya’da 210 milyon insanın yüzde 3’ünden daha azı her iki dozu da aldı. Şu ana kadar toplam 18 milyon kişiye aşı yapıldı. Bunların 10,6 milyonu ilk doz; 7,4 milyonu da ikinci doz olarak uygulandı. Yani nüfusun yüzde 12,6’sının birinci doz aşısını oldu; yaklaşık yüzde 9’ununa da iki doz aşısının yapıldı. En az bir doz aşı alanların toplam nüfusa oranı yüzde 21,5.

***

Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı ilaç değerlendirme ve denetleme kurumu Avrupa İlaç Ajansı (EMA), koronavirüse karşı AstraZeneca ile Johnson & Johnson şirketleri tarafından geliştirilen aşıları olası yan etkileri ile ilgili incelemeye aldığını duyurdu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeili ilaç şirketi Johnson & Johnson tarafından geliştirilen aşı da, bu aşıyı yaptıran kişiler arasında, biri ölümcül olmak üzere dört tromboz vakası yaşanması nedeni ile EMA yetkilileri tarafından incelemeye alındı.

***

ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer ve Almanya merkezli biyoteknoloji firması BioNTech, ortak geliştirdikleri Kovid-19 aşısının 12-15 yaş aralığındaki çocuklara uygulanması için ABD Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) acil durum kullanımı başvurusunda bulundu.

***

İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası’ndan oluşan İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu yanlış politikalarda yürütülen pandemideki can kaybına dikkat çekerek, “Salgından ‘başarı hikayesi’ çıkararak siyasi rant devşirmeye çalışan iktidar etkili olmadığı açık olarak görülen göstermelik önlemlerle, ‘aşı umudu tacirliği’ yaparak ülkeyi daha da büyük bir felakete sürüklüyor” dedi.

***

TTB Merkez Konseyi Üyesi Yerlikaya, ayrıca bölge kentlerinde aşılamanın diğer illere göre düşük olmasını eleştirdi. Yerlikaya, topluma güven veren tarzda bir aşılama programının yürütülmediğini belirtti. Aşılanması gerekenlerin sadece yüzde 55’inin aşılandığı bilgisini paylaşan Yerlikaya, aşı sırası gelenlerin aşılama konusunda tereddüt yaşamaması gerektiğini dile getirdi. Yerlikaya, “Şu an Türkiye’de uygulanmakta olan aşılarla ilgili hem Türkiye’de hem de yurtdışında yapılan çalışmalarda bu aşıların etkili olduğunu çok net ortaya çıkarttı. Toplumsal bulaşa neden olan bu hastalığın ortadan kaldırılması için aşı gerçekten çok iyi bir araç. Bu nedenle sırası gelenlerin hem kendilerini hem toplumu korumak için mutlaka aşı olmaları gerektiğini vurguluyoruz” çağrısında bulundu

***

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Kovid-19 ile ilgili son tabloya ilişkin açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığının açıkladığı güncel verilere göre hasta sayısı, yeni vaka sayısı ve ağır hasta sayısında artış yaşandığına dikkati çeken Çolak, “Aşı tedarikine ağırlık verilmeli, aşı miktarı ve çeşitleri çoğaltılarak toplumun her kesimine ulaşımı sağlanmalıdır. Bunun acil bir hedef olarak konması ve yol haritasının bu doğrultuda şekillenmesi, şekillenen yol haritasının toplumla açık bir şekilde paylaşılması son derece önemlidir” diye konuştu.

***

Erciyes Üniversitesi’nde devam eden aşı çalışmalarında bugün faz-2 evresinin tamamlanacağı duyuruldu.

***

İngiltere’de İslam alimleri ve Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) yetkilileri, ülkedeki Müslümanlara orucun Covid aşısı yaptırmalarına engel olmaması çağrısında bulundu. Türkiye’de de diyanet aşı olmanın orucu bozmayacağı fetvası verirken, bu görüşe karşı çıkanlar da var.



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...