Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ  05 TEMMUZ 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ  05 TEMMUZ 2021

 

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politakaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.  

***

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 11 farklı ülkede düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nın (Euro 2020), koronavirüs delta varyantının daha fazla yayılmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Rusya’nın Saint Petersburg kentinde oynanan Belçika – Finlandiya grup eleme maçı sonrası, 300 Finlandiyalı taraftarın Covid testi pozitif çıktı.

İskoçya Milli Takımı maçlarını takip eden yaklaşık 2 bin taraftarda da koronavirüs enfeksiyonuna rastlandı.

Euro 2020 finalinin oynanacağı İngiltere’deki Wembley stadyumunun ise yüzde 75’ine seyirci alınacak. Final maçı için yaklaşık 67 bin seyirciye bilet ayrılacak. Taraftarlar, negatif test sonucu veya tamamlanmış aşı sertifikası göstermeleri koşuluyla stadyuma alınacak.

***

Covid-19 vakalarında küresel düzeyde düşüş eğilimi durdu, vaka sayısı plato çizmeye başladı. Farklı coğrafyalarda pandemi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst ediyor. Toplam vaka sayısı 184 milyon 552 binin üzerine çıkarken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise  4 milyona yaklaştı. Aktif hasta sayısı ise küresel olarak 11.7 milyon civarında.

Küresel düzeyde son 24 saatte 329 bin 858 kişiye Covid-19 tanısı konurken 6 bin 168 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Pandemi Afrika kıtasında artışa geçerken Güney Asya ve Latin Amerika ülkelerinde yüksek hızda devam ediyor. Delta varyant Avrupa’da etkilemeye devam ediyor. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (40.4 bin), Brezilya (27.8 bin), Endonezya (27.2 bin), Kolombiya (26.3 bin), Rusya (25.1 bin), İngiltere (24.2 bin), Güney Afrika (16.6 bin), İran (13.8 bin), Arjantin (9 bin), Bangladeş (8.7 bin). 

Hafta sonu sağlık hizmetine erişim, test olanakları ve bildirim konusundaki sıkıntılar nedeniyle genel olarak düşük vaka bildirimi söz konusu oluyor, bu düşüklük pazartesiyi de çoğunlukla etkiliyor. Bu nedenle günlük vaka ve ölüm sayısında yedi günün ortalaması istatistikleri pandeminin seyri konusunda daha fazla tercih ediliyor. Küresel olarak yedi günlük yeni vaka ortalamasındaki düşüş eğilimi iki haftadır hafif yükseliş eğiliminde. Bir önceki hafta 372 bin 958 olan yedi günlük yeni vaka ortalaması, son bir haftada 382 bin 998 kişiye yükseldi. İnaktif aşılardan kaçabilen ve etkili denen aşıların tek dozunun koruyuculuğunun sınırlı olduğu Delta varyantın yayıldığı ülke sayısındaki artış, yeni coğrafyalarda salgının artışa geçmesi bu duraklama-artışı açıklayabilir. Buna rağmen Mayıs ayının başından beri ölümlerdeki düşüş eğilimi devam ediyor. Bir önceki hafta ortalama 7 bin 983 kişi olan günlük ölüm bildirimi, 7 bin 604 kişiye geriledi. 

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Sağlık Bakanlığı, günlük Coronavirus tablosunda değişikliğe gitti. Bakanlığın vaka ve vefat verilerini yayınladığı listeye illere göre aşılama oranları da eklendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yenilenmiş Covid-19 tablosunu paylaştı. Bakan Koca, “Artık vaka sayılarını ve aşı programının seyrini yeni bir ekrandan izleyeceğiz. Daha önce paylaştığımız tüm detayları ise haftalık raporlar halinde yayınlamaya devam edeceğiz. İller aşı olmada yarışacak” dedi. Tabloda sadece vaka sayısı, test sayısı ve iyileşenlerin sayısı verilecek. 

Korona Günlüğü olarak TURCOVID19 ve Worldmeter’den istiasitikleri daha ayrıntılı vermeye devam edeceğiz. 

***

Türkiye’de salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. Üstelik Delta varyantı da yaygınlaşmaya başladı. Aşılama oranlarında düşüklük de devam ediyor. Son 24 saatte yeni vaka bildirimi 4 bin 418 kişiye Covid-19 tanısı kondu. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 50 kişi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 545 bine yaklaşırken toplam can kaybı ise 50 bin kişiye dayandı. Günlük test sayısı 216 binin üzerinde.  Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de aktif hasta sayısında düşmeye eğilimi yavaşladı, 79 bin 932 aktif hastaya sahibiz. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Temaslıların gerçek anlamda saptanmasıyla bu sayının ciddi düzeyde artacağını biliyoruz. Ağır hasta sayı sekiz yüzün altına indi (684 kişi). Ağır hasta oranımız %0.9 düzeyine indi. Bu oran hala dünya ortalamasının bir buçuk katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin yüksek hızda devam edeceği uyarısını ısrarla vurguluyoruz. 

***

Çorlu Devlet Hastanesi’nde sahte içkiden tedavileri tamamlanan 11 kişi taburcu edilirken, hala 6’sı entübe 9 kişinin de yoğun bakım servisinde tedavisi sürüyor.

***

İstanbul’da toplu taşımada kullanılan ulaşım kartlarına HES kodu tanıtma zorunluluğunun olmasını bazı kişiler ticarete çevirdi. Fatih Beyazıt’ta bazı kişilerin turistlere para karşılığı HES kodu sattığı ortaya çıktı.

***

Hollanda’da geçen hafta Cumartesi günü disko ve barların açılmasına izin verilmesinin ardından aynı gün Enschede kentideki bir diskoda düzenlenen partiye katılan 600 kişiden en az 165’inin koronavirüs testleri pozitif çıktı. Eğlence yerine girişte aşı sertifikası veya negatif test sonucu gösterme zorunluluğu olmasına rağmen, çok sayıda kişinin nasıl enfekte olduğu belirlenemedi. Enschede Belediyesi yetkilileri, ziyaretçilerin negatif test zorunluluğunu aşmak için sahte QR kodu kullanmış olabileceğini söylüyor.

Hollanda’da 26 Haziran’da gevşemenin son aşamasına geçilmesinin ardından koronavirüs vakalarının son 1 hafta içinde yeniden arttığı açıklandı. Resmi verilere göre, vaka sayılarındaki artış oranı bir önceki haftaya göre yüzde 36 daha fazla gerçekleşti. Enfeksiyonların ağırlıklı olarak 20-29 yaş aralığındaki kişiler arasında yaygın olduğu belirtiliyor.

***

İtalya’da Milano savcılığının başlattığı soruşturmada, ‘aşı pasaportu’ olarak da anılan sertifikaların sahtelerinin satışında kullanıldığı gerekçesiyle 10 Telegram kanalı kapatıldı. Bu kanallara yaklaşık 10 bin kişinin üye olduğu belirlendi.

***

Afganistan’da yeni tip Koronavirüs (Covid-19) hastalarında Hindistan’da başlayan ve Mısır’da da görülen Mukormikoz “Kara mantar” olarak bilinen ölümcül bir mantar enfeksiyonu tespit edildi.

***

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, Fransızları bu ayın sonunda Covid-19 salgınında 4’üncü dalganın yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Fransa’da son 5 gündür vakaların yeniden artışa geçtiğini ifade eden Veran, “Temmuz sonu itibariyle dördüncü dalga” korkusu yaşadıklarını ve daha bulaşıcı olan Delta mutasyonunun tehlikeli olduğunu açıkladı. Bakan Veran, nüfusun yoğun şekilde aşılanması ve sağlık kurallarına saygı gösterilmesiyle, mutasyonun yayılmasını sınırlandırmanın hala mümkün olduğu belirtti.

AŞI TARTIŞMALARI

Sağlık Bakanlığı, aşı uygulaması konusunda yeni bir karar aldı. Karara göre, COVID-19 geçirip ilk doz aşısını BioNTech yaptıranlara ikinci doz aşı uygulanmayacak.

***

3 Temmuz saat 19.45 itibarıyla son 24 saatte 455 bin 852 doz aşı uygulandı. 28 Haziran tarihinden bu yana günlük yapılan aşı miktarı bir milyon dozun altında. Üçüncü doz aşıya izin verilmesi dahi günlük aşı sayısında ciddi değişiklik yapmadı. Dün yapılan ikinci doz aşı sayısı 93 bin 639 kişi idi. Düşük aşılama ve aşı devamsızlığı ciddi tehdit olarak önümüzde duruyor.

04 temmuz saat: 08.00 itibarıyla Türkiye’de bugüne kadar 35 milyon 912 bin 979 kişiye ilk doz, 15 milyon 677 bin 667 kişiye de ikinci doz aşı uygunlandı. Toplum bağışıklığı için gerekli olan iki doz aşı yaptıranlar ancak %18.75’e yükselebildi. Bu oran hedeflenen en az %70 düzeyin oldukça gerisinde. İller ve bölgeler arasında ciddi eşitsizlik ve ayrımcılıklar devam ediyor. İl içinde mahallelere göre istatistikler hala paylaşılmıyor.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İki kara sınır kapılarında şu an aşı hizmeti var.” açıklamasını yaptı. Koca, “48 havalimanından 38’inde yurt dışından gelen vatandaşlarımıza 1. veya 2. doz aşı hizmeti sunuyoruz. 4 ilimizdeki kara sınır kapılarında şu an aşı hizmeti var. İki sınır kapımız ve 2 havalimanında aşı pazartesi başlıyor. Sayılar artacak.” ifadesini kullandı.

***

Brezilya’da aşı alımında yolsuzluk iddialarına soruşturma açılması, salgındaki tavrıyla tepki çeken aşırı sağcı devlet başkanı Bolsonaro’ya karşı öfkeyi sokağa taşırdı. On binlerce kişi eylem yaptı.

***

Yetişkinlerin yüzde 62’sinin iki doz aşı olduğu İngiltere’de, normalleşmenin son aşaması 19 Temmuz’da tamamlanacak. Ülkede maske takmak artık yasal bir zorunluluk değil, kişisel bir tercih olacak

***

Beştepe’de bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki toplantıda, Covid-19 aşı programı, bayram tatilinin süresi ve gündemdeki konular görüşülecek.

***

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, 18 yaş grubunun aşı konusunda tereddütlü olduğunu belirterek, “Eylül ya da ekim ayında üniversitelerde yüz yüze eğitime geçmek istiyoruz. Bu yüzden bizim bu yaş grubunun aşılanması lazım. Düşünüldüğü gibi yan etkiler yok. Onlar bir şekilde abartılan şeyler” dedi. mRNA aşılarının 12 yaş grubu için acil kullanım onayı aldığını anımsatan Akın şunları söyledi: “Eğer yeteri kadar aşı tedariki olursa o zaman muhtemelen eylül ayına doğru aşılama 12 yaşına indirilebilir. Daha da iyi olur. Böylece ortaokul, liseler için de aşıyla güvence temin edilmiş olur. 12-18 yaş grubuyla ilgili olarak çeşitli ülkelerde ABD de dahil olmak üzere aşılamanın nasıl gittiğini, aşıya ait hangi reaksiyonların ortaya çıktığını, ne kadar koruyuculuk olduğunu, aşıyı mevcut dozuyla mı yoksa düşük dozla yapılacağına dair çalışmaları takip ediyoruz. Türkiye’nin tedarik zincirine bağlı olarak, Türkiye’de yakın zamanda muhtemelen sonbaharda diye düşünüyorum. Bakanlıkta henüz böyle bir konuşma geçmedi, kişisel fikrim bu. Belki o yaş grubuna tek doz bile yetebilir.“

***

İsrail’de yapılan bir araştırmanın Pfizer-BioNTech‘in ortaklaşa geliştirdiği aşının yeni tip Koronavirüs’ün (Covid19) Delta varyantına karşı yüzde 70 etkili olduğunu ortaya koyduğu bildirildi. İsrail’de daha önce yapılan araştırmalar, Pfizer-BioNTech aşısının Covid-19’un diğer varyantlarına karşı yüzde 95 etkili olduğunu ortaya koymuştu.

***

Bölgeler arası aşı eşitsizliği: Randevu, kampanya, bilgilendirme…

Koronavirüsüne karşı mücadelede aşılamalar yaz mevsiminde arttı. Özellikle Alman aşısı Biontech’teki tedarikle birlikte birçok ilde aşılamalar hızlandı. Yapılan 1’nci doz aşının nüfusa oranın en çok olduğu iller sıralamasında Muğla, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Eskişehir, Amasya gibi yerler gelirken aşı sıralamasında sonlarda yer alan iller ise birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Peki Şırnak, Hakkari, Mardin, Şanlıurfa gibi ilçeler aşı sıralamasında neden son sıralarda? Uzmanlara göre bunun birçok sebebi var. İnsanlara yeterli bilgi verilmemek, randevular, aşı kampanyaları başlatmamak…

https://www.gazeteduvar.com.tr/bolgeler-arasi-asi-esitsizligi-randevu-kampanya-bilgilendirme-haber-1527447



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...