Home / KORONA GÜNLÜKLERİ / KORONA GÜNLÜĞÜ 29 MAYIS 2021

KORONA GÜNLÜĞÜ 29 MAYIS 2021

Salgın yönetilemiyor! Emekçiler, ötekileştirilenler ölmeye devam ediyor! Sağlık emekçileri tükeniyor, hayatını kaybediyor!

Sosyal cinayete dönüşen pandemi ölümlerine karşı öfke büyüyor. Yanlış sağlık politakaları ve salgın mücadelesine karşı yaşam hakkını savunmak için demokrasi güçleri harekete geçiyor.

***

Hindistan’da işçileri gerekli önlemleri almadan çalıştırmaya devam eden Hyundai ve Renault-Nissan fabrikaları, işçilerin tepkilerinin ardından üretime ara vermek zorunda kaldı. Bir sendika yetkilisine göre işçiler, 150 işçinin Kovid-19’a yakalandığı fabrikadaki tehlikeli çalışma koşullarını protesto ediyorlardı. En az 10 Hyundai Motors Hindistan işçisi de salgın nedeniyle hayatını kaybetti. Yine şu ana kadar en az 5 Renault-Nissan işçisinin virüsten hayatını kaybettiği belirtiliyor. Renault-Nissan işçilerinin Kovid-19’a karşı koruma önlemi talebinin yanı sıra, temel şikayetlerinden bazılarının sağlık sigortalarının olmaması, yönetimin fabrikayı sosyal mesafeyi imkansız hale getirecek şekilde tam kapasiteyle çalıştırma ısrarı ve kantinlerin durumu olduğu belirtiliyor.

***

Düşüş eğiliminde olsa da Covid-19 pandemisi sık görülmeye, sık öldürmeye ve yaşamı altüst etmeye devam ediyor. Toplam vaka sayısı  170 milyonun üzerine çıktı. Resmi verilere göre vaka sayısı 170 milyon 123 bine yaklaşırken Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 537 bin 152 kişiye yükseldi. Aktif hasta sayısı 14 milyon 485 binin altına indi.

Dünya genellinde yeni vaka ve can kaybı bildiriminde düşüş eğilimi devam ediyor. Son 24 saatte 505 bin 813 kişiye Covid-19 tanısı kondu, 11 bin 968 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Hindistan yeni vaka bildiriminde düşüş devam ediyor. Yeni vaka sayısında Türkiye artık ilk 10’da değil. Ülkelere göre yeni vaka sayısı şöyle: Hindistan (171.7 bin), Brezilya (50.5 bin), Arjantin (39.2 bin), Kolombiya (23.4 bin), ABD (22.8 bin), Fransa (11.3 bin), İran (10.3 bin), Rusya (9.3 bin), Filipinler (8.7 bin) ve Şili (87 bin).

Not: Dünya ve Türkiye Covid-19 istatistiklerini Worldmeter sitesine göre vermeye devam ediyoruz. Her gün paylaştığımız veri bir gün önceye ait olup ülkelerin bildirimlerine göre şekilleniyor. Veriyi her gün sabit saatte (sabah 06.00) alıyoruz.

***

Türkiye’de henüz salgın kontrol altına alınabilmiş değil. 17 Mayıs tarihi için öngörülen günlük 5 bin yeni vakanın altına inme hala sağlanabilmiş değil. Son 24 saatte yeni vaka sayısı 7 bin 773 kişiye Covid-19 tanısı kondu, 164 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Turkuaz tabloda eleştirilere rağmen ısrarla yer verilen yeni hasta sayısı 656 kişiye indi. Toplam vaka sayısı 5 milyon 228 binin üzerine çıkarken toplam can kaybı 47 bin 134 kişiye yükseldi. Günlük test sayısı 220 bin civarında. Turkuaz tabloda aktif hasta sayısı yer almıyor. Günlük aktif hasta sayısını Worldmeters’dan paylaşmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de dün aktif hasta 100 binin altına indi, 98 bin 89 kişiye geriledi. Bulaştırma potansiyeli yüksekliği dikkate alındığında aktif hasta sayısının hala oldukça yüksek olduğunu hatırlatmak isteriz. Ağır hasta sayımısında azalma eğilimi devam ediyor, dün 1,454 kişiye geriledi. Aktif vaka sayısının gerilemesi (?) ile ağır hasta oranımız %1.5’e yükseldi, bu oran dünya ortalamasının iki buçuk katı! Yüksek ölüm hızının yüksek ağır hasta oranı ile ilişkili olduğunu, ölümlerin yüksek hızda devam edeceği uyarısı ısrarla vurguluyoruz.

***

‘TEMASLI TAKİBİ, SALGIN YÖNETİMİ, EVDE HASTA İZLEMİ VE FİLYASYON’ rehberi değişti. Temaslıların izolasyon süreleri 10 günden 14 güne çıktı. Pozitif vakaların temaslı sorgulaması 48 saat ile sınırlı. Yakın temas kriteri ‘COVID-19 hastasıyla 2 metreden daha yakın mesafede tek seferde 10 dakikadan uzun süreyle yüz yüze kalan, konuşan kişiler’ olarak değiştirildi. Aynı zamanda iyi havalanmayan bulaş riski yüksek kapalı alanlarda Covid-19 hastasıyla 10 dakikadan uzun süre maskeli bile olsa zaman geçiren kişiler yakın temaslı sayılacak. Yakın temaslılar 14 gün boyunca karantinada kalacak. Karantina dönemi süresince herhangi bir semptom gelişmeyen kişilerin karantinası, PCR testi yapılmaksızın, 14. günün sonunda bitecek. Yakın temaslı olan ve izlem süresince semptom gelişmeyen kişilerde, en erken 10. günde PCR testi yapılabilicek. PCR testi negative olarak sonuçlanan ve semptom gelişmeyen kişilerde 11. günden itibaren karantina sonlandırılabilecek. Yakın temaslılarda karantina hiçbir şekilde 10. günden once sonlandırılamayacak. Güney Afrika (501Y.V2 veya B.1.351), Brezilya (P1), Hindistan varyantı ve Sağlık Bakanlığı tarafından izlenmesi gerektiği bildirilen suş ile enfekte kesin vaka temaslılarının karantina süreleri en az 14 gün olup, bu sürenin sonunda karantina sona erdirilebilecek. DSÖ  tarafından  endişe  verici  varyant  olarak  tanımlanan  Güney  Afrika,  Brezilya varyantları  veya  Sağlık  Bakanlığı  tarafından  tehdit  edici  varyant  olarak  tanımlanmış olan  varyantların  saptanması  durumunda  izolasyon  süresi  14  gündür;  14.  günden itibaren  yapılan  PCR  test  sonucunun  negatif  olması  durumunda  izolasyon sonlandırılır.  PCR  testinin  pozitif  bulunması  halinde  izolasyon  süresi  20  güne  uzatılır. Yirmi günün sonunda izolasyon PCR testi  yapılmaksızın sonlandırılır. Covid-19 geçiren İmmunsupresif (bağışıklık yetmezliği) olan kişilerde PCR testi yapılmaması durumunda izolasyon süresi 28 gündür. İzolasyonunun daha erken sonlandırılması için en erken 20. günde en az üç ardışık gün ateş ve diğer klinik belirtisi olmayan kişilerde 24 saat ara ile ardışık 2 negatif PCR test sonucunun olması gereklidir. 28. günde test yapılmaksızın izolasyon sonlandırılır.

***

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi,”439. gününde Türkiye’de Pandemi Raporu” hazırladı. İlgezdi raporunda “Sağlıkçıların özlük haklarında hiçbir iyileştirme yapılmadı, sağlıkta şiddeti önleme yasası çıkarılmadı” dedi. İlgezdi, raporunda filyasyonun ilaç bırakmak olarak uygulandığını kaydederek, “Oysaki geriye dönük, kaynağını yakalamaya yönelik ciddi bir filyasyon yapılmıyor” açıklamasını yaptı. Akkuş İlgezdi’nin varyant çalışmalarının yapılmadığını vurgulanarak, “Türkiye ‘yeni mutasyonlar’ sonucu oluşan, varyantlara teslim olmuş durumda. Türkiye’de veriler şeffaf olarak paylaşılmadığı için dünya üzerinde bugüne kadar ortaya çıkan varyantların hangilerinin, hangi illerimizde ve kaç kişi üzerinde etkili olduğunu bilmiyoruz” dedi.

https://www.evrensel.net/haber/434027/chpden-pandemi-raporu-gercek-filyasyon-yapilmiyor-varyant-tespiti-yok

***

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Dünya Sağlık Örgütünün uyarılarına karşın, Sağlık Bakanlığı’nın birilerini zengin etmek için ısrarla klorokin ve favipiravir kullandığını söyledi. Klorokinin 20 gün önce tedavi rehberinden çıkarıldığını hatırlatan Emir, “Öyle bir ilaç ki, kalpte ritim bozukluğu yapar, öldürür. Kaç kişinin öldüğünü dahi bilecek durumda değilsiniz” dedi. Favipiravirin ise halen hastalara verildiğine dikkat çeken Emir, bakanlığa “Artık halkın sağlığıyla oynamayın” çağrısında bulundu.

***

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın eski başdanışmanı Dominic Cummings, hükümetin Kovid-19 salgını konusunda hatalı politikalar izlemesi nedeniyle on binlerce kişinin gereksiz yere öldüğünü söyledi. Cummings, Johnson’ı bilim kurulunun kararlarını göz ardı ederek “sürü bağışıklığı” politikası izlemek ve ülkedeki koruyucu kapanma önlemlerinin geç alınmasına neden olmakla suçluyor.

***

ABD Başkanı Joe Biden’ın soruşturma talimatı vermesi ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’un yeni bir soruşturma yapılması çağrısı sonrası koronavirüsün Vuhan’daki bir laboratuvardan çıktığı teorisi yeniden gündeme geldi. Facebook da Covid-19’un insan yapımı olduğuna yönelik paylaşımlara getirdiği yasağı kaldırdı.

***

EMA Biyolojik Sağlık Tehditleri ve Asılar Stratejisi Başkanı Marco Cavaleri, “Hastanede olmayan Covid-19 hastaları için inhale kortikosteroidlerin yararlı olduğuna dair şu anda yeterli kanıt bulunmuyor. EMA, daha kesin kanıtlar elde edilmeden kortikosteroidlerin Covid-19 hastalarında kullanılmamasını tavsiye ediyor” ifadelerini kullandı.

***

İngiltere’de Hindistan varyantı yüzünden ’21 Haziran’da tam açılma’ hedefi gecikebilir. 27 Mayıs itibarıyla Birleşik Krallık’ı oluşturan İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da günlük vaka sayısı bir hafta öncesine göre 668 artarak 3542 oldu. Bu artışların kısmen Mart ayının sonundan bu yana aşama aşama sosyal önlemlerin hafifletilmesi kısmın de ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkan ve daha bulaşıcı olduğu düşünülen yeni varyantın, yeni koronavirüs vakalarının dörtte üçünü oluşturmasıyla ilgili olabileceği düşünülüyor. Şu ana kadar Birleşik Krallık’ın 18 yaş üzeri yani yetişkin nüfusunun yüzde 45,6’sı (24 milyon insan) iki doz aşısını da oldu. Ve aşılama büyük bir hızla sürdürüldüğünden her hafta ikinci dozunu tamamlayanların oranı yaklaşık yüzde 5 yükseliyor.

***

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün AKP iktidarında intihar verilerine ilişkin olarak gerçekleştirdiği çalışmasına göre Türkiye’de 2002-2019 yılları arasında 53 bin 425 kişi intihar ederek yaşamına son verdi. Bunlardan 4 bin 801’inin gerekçesi resmi raporlara ‘İntihar nedeni: Geçim zorluğu’ başlığı altında yansıdı. Rapora göre 2021 yılının ocak ayında en az 94, şubat ayında en az 99, mart ayında en az 112, nisan ayında da en az 129 kişi yaşamına son verdi. Araştırmada, “2021 yılının ocak ayında en az 94, şubat ayında en az 99, mart ayında en az 112, nisan ayında da en az 129 kişinin intihar ederek yaşamına son verdiği verisi basına yansıdı. Mayıs ayı verileri ile yerel basındaki intihar girişimleri ve ölümler de eklendiğinde 2021’deki intihar sayısı 600’e dayandı. Pandemi kısıtlamaları ile geçen 2021 yılının ilk 5 ayında, 150’nin üzerinde yurttaşın yaşamına son vermeden önce ‘Geçinemiyorum’ açıklaması da intiharların altında temel neden olarak ekonomik sorunlar yattığını gösterdi” ifadeleri yer aldı.

 

AŞI TARTIŞMALARI

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), mutasyonlu Koronavirüs’e yakalanan kişilerin bağışıklık süresine ilişkin ön verilere göre, Covid-19 aşısının 3’üncü dozuna ihtiyaç duymadıklarını açıkladı.

***

Avrupa Birliği’nin ilaç kurumu (EMA), blokta bu yaş grubu için izin verilen ilk aşı olan 12-15 yaşındakiler için Pfizer-BioNTech aşısını onayladı. Aşının 12-15 yaş arası çocuklarda önerilen kullanımının, 16 yaş ve üzeri kişilerdeki gibi olacağı ve en az 3 hafta arayla iki doz şeklinde uygulanacağı belirtildi.  Almanyalı liderler Perşembe günü 12 yaşın üzerindeki çocukların aşılamalarının 7 Haziran’da başlayacağını duyurdular.

Japonya da Pfizer-BioNTech aşısının 12 yaş ve üstü çocuklar dahil herkese uygulanmasını onaylayacak.

***

DSÖ Avrupa direktörü Hans Kluge, “Aşılamada asgari kapsama oranının% 70’ine ulaştığımızda salgın sona erecek” dedi. Kluge, yeni varyantların artan bulaşıcılığından endişe duymaya devam ettiğini ve hızın çok önemli olduğunu ekledi. “Örneğin, B.1617’nin (Hint varyantı), önceki suştan daha fazla aktarılabilir olan B.117’den (İngiltere veya Kent varyantı) daha fazla aktarılabilir olduğunu biliyoruz” dedi. “En iyi arkadaşımız hız, zaman aleyhimize çalışıyor. Hızlanmalıyız, aşı sayısını artırmalıyız.”

***

Tek doz olarak uygulanan Johnson&Johnson Koronavirüs aşısı, ABD’den sonra Britanya’da kullanım onayı aldı. Johnson&Johnson aşısının tek dozda orta ve ağır Covid-19 semptomlarını yüzde 67 oranında engellediği belirtildi. Araştırmalar, aşının Covid-19 kaynaklı hastaneye yatış ve ölüm riskini de engellediği gösterdi.

***

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde çalışan 282 sağlık çalışanında, yapılan iki doz Coronavac aşısının ardından, yüzde 98.2 oranında antikor belirlendiği açıklandı.

***

ABD Başkanı Joe Biden, “Normalleşmeye son 14 ayda olduğumuzdan daha yakınız” diyerek aşı olmamış kişilere ulaşma çağrısı yaptı. BD genelinde yaklaşık 166 milyon kişiye Covid-19 aşısının ilk dozu yapıldı. Önümüzdeki 30 gün içerisinde ise bu rakamın 200 milyonu geçmesi planlanıyor. Tam açılma kararı alan Virginia’da ise son 7 gün ortalamasında binde kişide 3 vaka gözükürken, vaka ayısı geçtiğimiz haftaya göre yüzde 21 azalmış durumda.

***

Covid-19’a karşı geliştirilen ve en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri kabul edilen virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısında insan denemelerinin Faz 2 aşaması yakında başlıyor. TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren yerli VLP temelli aşının yeni aşaması için en az 480 gönüllü aranıyor.

***

Hong Kong’da yurttaşların aşı olmasını teşvik etmek için üç emlak şirketi kurayla 1,4 milyon dolarlık ev vereceklerini açıkladı.

***

Pandemide Sokaktaki Evsizler: “Sokakta düşüp öleceğim, sonra haberimi yapacaklar”

Koronavirüs tedbirleri kapsamında sosyal hayata getirilen kısıtlamalar, sokaklarda yaşayanlar için hayatı daha da zorlaştırdı. Özellikle karantinada herkes evlerindeyken, barınmaları da gıdaya erişimleri de katbekat imkânsız hale geldi.

https://bianet.org/bianet/yasam/244784-sokakta-dusup-olecegim-sonra-haberimi-yapacaklar

***

“Hükümet esnafa gerçekten açıkladığı gibi sahip çıkmadı”

İşletmeci Burcu Bacaksız “Pandeminin kaybedeni esnaf. Mal sahibi kirasını alıyor, işçi maaşını ya benden ya devletten alıyor, mal aldığım kişi parasını alıyor, devlet vergisini alıyor ama biz kimseden para alamıyoruz. Çünkü aylardır kapalıyız. Bu sektörü istemiyorlar. 15 aydır açılamayan tek sektör yeme, içme, eğlence sektörü. Bu sektörün yok olmasını istiyorlar diye düşünüyorum artık. Geçtiğimiz gün al götür yaptığımız halde polis baskını oldu. Sırada bekleyen müşterilerimiz vardı. Polis bu kadar insanın burada ne işi var diye geldi. Gel al götür yapıyorum yahu ben. Daha ne yapayım, nasıl para kazanayım. Bunun için bile sorun yaşıyoruz. Pandemideki tek günah keçisi biziz. Hâlbuki benim mekanıma 50 kişi aynı anda girebiliyorsa bir AVM’ye 5000 kişi girebiliyor. Adalet mi bu?” diyor.

https://m.bianet.org/bianet/ekonomi/244785-hukumet-esnafa-gercekten-acikladigi-gibi-sahip-cikmadi

 



İLİŞKİLİ İÇERİK

KORONA GÜNLÜK 22-28 KASIM 2021

Sağlığın piyasalaştırıldığı, emeğin değersizleştirildiği ve yabancılaştırıldığı, kışkırtılmış sağlık hizmetinin olduğu, kapitalist erkek egemen sağlık sisteminin ...